Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ανόρυξη υδρευτικής υδρογεώτρησης στην Κοινότητα Βελιών ΔΕ Μονεμβασίας (θέση Λαγκάδι 2)

Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας προκηρύσσει ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για τη ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Ανόρυξη υδρευτικής υδρογεώτρησης στην Κοινότητα Βελιών ΔΕ Μονεμβασίας (θέση Λαγκάδι 2)», προϋπολογισμού 52.074,52 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ λόγω αναστροφής υποχρέωσης),

  1. Αναθέτουσα Αρχή – Στοιχεία επικοινωνίας:

Αναθέτουσα αρχή: Δήμος Μονεμβασίας Είδος αναθέτουσας αρχής: Ο.Τ.Α. Οδός:Μολάοι

Ταχ.Κωδ.:23052 Τηλ.:2732360583

E-mail: apanagos@monemvasia.gr

Ιστοσελίδα:www.monemvasia.gov.gr

  1. Πρόσβαση στα έγγραφα: Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο, χώρο ΄΄ ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί ΄΄ της πύλης promitheus.gov.gr, στο ΚΗΜΔΗΣ, καθώς και στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να λάβουν γνώση των εγγράφων της σύμβασης και της μελέτης από το γραφείο του Δήμου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Μπορούν επίσης να λάβουν αντίγραφα αυτών με δαπάνες και φροντίδα τους.

 

  1. Δικαιούμενοι συμμετοχής στη διαδικασία σύναψης σύμβασης:

Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί:

Ημεδαποί διαγωνιζόμενοι, μεμονωμένοι ή σε κοινοπραξία, εγγεγραμμένοι στο Μ.Ε.Ε.Π, που καλύπτουν τις κατηγορίες και τάξεις του έργου, δηλαδή κατηγορία ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ Αλλοδαποί διαγωνιζόμενοι από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (Σ.Δ.Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), στα οποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες σε αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου ΜΕΕΠ.

Αλλοδαποί διαγωνιζόμενοι που αποδεικνύουν ότι κατά τη τελευταία πενταετία, έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια (ποιοτικά και ποσοτικά) με το δημοπρατούμενο.

  1. Προθεσμία εκτέλεσης έργου: Σαράντα (40) ημερολογιακές ημέρες.
  2. Κριτήριο ανάθεσης: η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή)
  3. Παραλαβή προσφορών: Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) στη διαδικτυακή πύλη promitheus.gov.gr του συστήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016.

Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 18-06-2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 15:00.

Ως    ημερομηνία    και    ώρα    ηλεκτρονικής    αποσφράγισης        των προσφορών ορίζεται η 22-06-2021ημέρα Τρίτη  και ώρα 11:00.

 

  1. Χρόνος ισχύος προσφορών: Κάθε υποβαλλόμενη προσφορά δεσμεύει τον συμμετέχοντα στον διαγωνισμό για διάστημα έξι μηνών.
  2. Γλώσσα σύνταξης προσφορών: Ελληνική
  3. Χρηματοδότηση: Το έργο χρηματοδοτείται από έσοδα από ανεμογεννήτριες.
  4. Εγγυητική συμμετοχής: Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής 2% επί των δημοπρατούμενων εργασιών της μελέτης, δηλαδή το ποσό των 041,50 €.

Διακήρυξη δημοπρασίας

Μελέτη – τεύχη δημοπράτησης

Προϋπολογισμός έργου

Τιμολόγιο εργασιών

Διαδικτυακή Δράση με θέμα «Πανελλήνιες Εξετάσεις: Διαχείριση άγχους προετοιμασίας & αποτελεσμάτων»

 


Την Παρασκευή 4 Ιουνίου και ώρα 13:30 πραγματοποιείται από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και τα ΚΕΠ Υγείας  διαδικτυακή Δράση με θέμα «Πανελλήνιες Εξετάσεις: Διαχείριση άγχους προετοιμασίας & αποτελεσμάτων».

Ομιλήτρια της Δράσης είναι η Ψυχολόγος Σμαράγδα Χρηστάκη.

Η δράση θα μεταδίδεται ζωντανά στο Zoom https://zoom.us/j/97014128656 και στο Facebook  του ΚΕΠ Υγείας Κεντρική Δομή (https://www.facebook.com/kentrikidomikepygeias)

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.  

Από τη Νεάπολη Λακωνίας στη Νέα Υόρκη, στη δίκη για τον άδικο χαμό του γιού τους! (photos)


Οι γονείς του αστυνομικού Αναστάσιου Τσάκου παρέστησαν στην έναρξη της δίκης της Τζέσικα Μποβέ, η οποία κατηγορείται ότι παρέσυρε με το όχημά της και εγκατέλειψε τον γιό τους, με αποτέλεσμα τον θάνατό του

Στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο δικαστήριο του Κουΐνς, βρέθηκαν οι πονεμένοι γονείς του αστυνομικού Αναστάσιου Τσάκου, για να παραστούν στην έναρξη της δίκης που αφορά στην παράσυρση και εγκατάλειψη του γιού τους από διερχόμενη, μεθυσμένη οδηγό.

Στη διάρκεια της ακρόασης, οι γονείς του άτυχου αστυνομικού, κάθισαν στα έδρανα μαζί με τους συναδέλφους του.

Ο Αναστάσιος Τσάκος, ο οποίος υπηρετούσε επί 14 χρόνια στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD), είχε γεννηθεί στην Ελλάδα, με καταγωγή από τη Λακωνία, ενώ μεγάλωσε στη Νεάπολη.

Στις ΗΠΑ βρέθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του '90.

Είχε φοιτήσει στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, ήταν παντρεμένος με την Ειρήνη Τσάκου, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε η 32χρονη Τζέσικα Μποβέ (Jessica Beauvais), η οποία αντιμετωπίζει 13 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της ανθρωποκτονίας σε 2ο βαθμόεγκληματικής αμέλειας και εγκατάλειψης και εάν καταδικαστεί θα φυλακιστεί για τουλάχιστον 15 χρόνια για τον θάνατο του αστυνομικού Αναστάσιου Τσάκου.

Η κατηγορούμενη, δήλωσε αθώα.

Φορώντας μια χακί φόρμα και χειροπέδες, η 32χρονη κατηγορούμενη, από το Χέμπστεντ, ήταν σιωπηλή καθώς ο εισαγγελέας εξιστορούσε τα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα όταν εκείνη έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα με αποτέλεσμα το σώμα του αστυνομικού να εκτοξευτεί 100 μέτρα μακριά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Τσάκος, εκείνη την ώρα ρύθμιζε την κυκλοφορία μετά από προηγούμενο θανατηφόρο τροχαίο που είχε συμβεί στον πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο Λονγκ Άιλαντ Εξπρεσγουέι (Long Island Expressway - LIE) στο Κουίνς, λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα της Τρίτης 27 Απριλίου.

Αναφέρεται πως η Mποβέ αγνόησε τους κώνους για την κυκλοφορία που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο και τα φώτα που αναβόσβηναν, χτύπησε με το αυτοκίνητο της τον Τσάκο και συνέχισε την πορεία της.

Συγκεκριμένα, ο Τσάκος βρισκόταν στην λωρίδα ανατολικής κατεύθυνσης του LIE, κοντά στο Φράνσις Λούις Μπούλεβαρντ, όταν παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο τύπου «Volkswagen» της Μποβέ, η οποία είχε πιεί και βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών και της είχε αφαιρεθεί η άδεια.

Η πλευρά της κατηγορουμένης

Ο δικηγόρος της Μποβέ ανέφερε ότι δεν είναι ένοχη η πελάτισσά του.

Εκείνη την ώρα μέσα στη δικαστική αίθουσα βρίσκονταν οι γονείς της, ο 13χρονος γιος της και τα αδέλφια της.

Οι συνάδελφοι του Αναστάσιου Τσάκου

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Αστυνομικών δήλωσε:

«Φανταστείτε να φεύγετε μια μέρα για την δουλειά σας και να μην επιστρέψετε ποτέ ξανά στο σπίτι. Φανταστείτε τα σχέδια που είχατε για τα παιδιά σας για εκείνη τη μέρα και δεν θα επιστρέψετε ποτέ για να τα κάνετε πραγματικότητα.

Λοιπόν, έτσι αισθάνονται οι δικοί του άνθρωποι. Όμως αυτό που τους φοβίζει περισσότερο, είναι ότι ξέρουν πως δεν θα τελειώσει ποτέ.

Ξέρουν ότι ο πόνος δεν θα φύγει ποτέ, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σε αυτό το δικαστήριο».

Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ορίστηκε για τον Ιούλιο.

notospress.gr



ΚΑΝΑΒΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ (kalashnikov) ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ:ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΕ ΗΜΕΔΑΠΟ



Συνελήφθη, ημεδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων, στο Ηράκλειο

Κατασχέθηκαν, 11 δενδρύλλια κάνναβης και πολεμικό όπλο (kalashnikov)

Συνελήφθη, σήμερα (01.06.2021) το πρωί σε περιοχή του Δήμου Ηρακλείου, ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί Ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, σήμερα (01.06.2021) το μεσημέρι από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του ημεδαπού και σε εξωτερικούς χώρους, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έντεκα (11) δενδρύλλια κάνναβης επιμελώς καλλιεργημένα στο στάδιο της ανάπτυξης ύψους έως 1,7 μέτρων και πολεμικό όπλο ( kalashnikov ) με γεμιστήρα.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου.



¨ΦΟΥΝΤΕΣ¨ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ:ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ (2) ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας

Κατασχέθηκαν -1.368- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης, -2- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και το χρηματικό ποσό των -885- ευρώ

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, απογευματινές ώρες της 26-5-2021, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο (2) αλλοδαποί για παράβαση του Νόμου περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

Στο πλαίσιο δράσεως της ανωτέρω Υπηρεσίας για τη σύλληψη εμπόρων-διακινητών ναρκωτικών και κατόπιν διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση των ανωτέρω στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών (κυρίως στην πλατεία Αττικής, στο σταθμό Λαρίσης και στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα), εντοπίστηκαν οι ανωτέρω και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Σε επακόλουθες έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -1.368- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης,
  • -2- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και
  • το χρηματικό ποσό των -885- ευρώ
  • πλήθος νάιλον συσκευασιών

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

«πρώτα ο άνθρωπος»:Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΔΣ Κυθήρων



Δελτίο τύπου του Δημοτικού Συνδυασμού «πρώτα ο άνθρωπος»

Κύθηρα 31/05/2021
Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΔΣ Κυθήρων
Κύριε Πρόεδρε.
Επειδή παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για διεξαγωγή των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου απογευματινές ή βράδυνες ώρες, όπως προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας του, εμμένετε πεισματικά στο να τις προσδιορίζετε μεσημβρινές ώρες που για τους μη συνταξιούχους συναδέλφους μας κοστίζει από κάθε άποψη, απείχαμε από την σημερινή συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Κύριε Πρόεδρε.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επικαλούμενος την παρέλευση του χρόνου ενημέρωσης, δεν επιτρέψατε δευτερολογίες, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν συνάδελφοι, που το ζητήσαμε.
Και εδώ έχουμε το εξής παράδοξο : Πώς είναι δυνατόν με δεδομένο τον περιορισμένο χρόνο της μιας ώρας που διατίθεται για ενημέρωση, ο Δήμαρχος να έχει απεριόριστο χρόνο να τοποθετηθεί, όπως τουλάχιστον μας είπατε, ενώ εμείς ελάχιστα λεπτά. Δηλαδή εάν η τοποθέτηση του Δημάρχου διαρκέσει 50 λεπτά όλοι εμείς θα έχουμε να μοιραστούμε ένα δεκάλεπτο? ¨η εάν ο Δήμαρχος μιλήσει πάνω από 60 λεπτά δεν θα υπάρχει υπόλοιπο χρόνου για τους συμβούλους?
Κύριε πρόεδρε
Πραγματικά μας εκπλήσσει αυτή η τυπολατρία που δείξατε στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία θα μας επιτρέψετε να πούμε ότι είναι επιλεκτική.
Ο κανονισμός δεν λέει ότι ο Πρόεδρος μετά την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώνει στο σώμα κάθε έγγραφο που απευθύνεται σε αυτό? Γιατί εσείς δεν τον εφαρμόζετε? Γιατί αποκρύψατε την επιστολή του κ. Ορέστη Χάρου η οποία είχε παραλήπτες όλους τους δημοτικούς συμβούλους?
Το θέμα κατά την άποψή μας είναι μείζων και αποδεικνύει περίτρανα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο δήμος, καθώς επίσης την απαξίωση και τον ευτελισμό του δημοτικού συμβουλίου που επιχειρείται. από την δημοτική αρχή.
Βέβαια ο Δήμαρχος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μας είπε ότι η επιστολή θα απαντηθεί μέσα στον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρόνο. Απάντηση που καμμιά σχέση δεν είχε με την ουσία του θέματος. Εάν δηλαδή ο κ. Χάρος δεν είχε την πρόνοια να την στείλει στα email μας, θα αγνοούσαμε παντελώς την ύπαρξή της. Και αυτό ο δήμαρχος το θεωρεί φυσιολογικό!!!! Διότι αν δεν ήταν έτσι όφειλε να ζητήσει μία συγγνώμη, τόσο για την παραβίαση του κανονισμού, όσο και για την απρέπεια που διέπραξε, μη αποστέλλοντας επιστολή συμπολίτη μας, στους παραλήπτες της.
Στο τέλος του προηγουμένου συμβουλίου κ. πρόεδρε, ζητήσατε να πέσουν οι τόνοι διεξαγωγής των συνεδριάσεων και να αποφύγουμε να χρησιμοποιούμε έντονους ή και ακόμη προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
Με αυτή σας την παραίνεση, όχι απλώς συμφωνούμε, αλλά υπερθεματίζουμε. Έχουμε την πεποίθηση ότι οι συνεδριάσεις θα πρέπει να διεξάγονται σε κλίμα ήπιο και ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ, και το τονίζουμε αυτό, ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ σεβασμού, ώστε να είναι αποτελεσματικές και παραγωγικές.
Δυστυχώς όμως θα πρέπει να πούμε, ότι η δημοτική αρχή δεν έχει δείξει τέτοιες προθέσεις.
1. Γιατί σεβασμός είναι να μην είχε υπάρξει χρονική διάρκεια ενός έτους εντός του οποίου οι συνεδριάσεις πραγματοποιούντο με e-mail.
2. Γιατί σεβασμός είναι να είχαν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε οι συνεδριάσεις του Δημοτικού  Συμβουλίου να γίνονται δια ζώσης.
3. Γιατί σεβασμός είναι να σταματήσει πλέον η οικονομική επιτροπή να συνεδριάζει με e-mail.
4. Γιατί σεβασμός είναι να συνεδριάζουμε απογευματινές ή βραδινές ώρες όπως προβλέπει ο κανονισμός.
5. Γιατί σεβασμός είναι επιστολές που απευθύνονται στου δημοτικούς συμβούλους, να μην εξαφανίζονται αλλά να παραδίδονται στους παραλήπτες τους, όπως επίσης, προβλέπει ο κανονισμός.
6. Γιατί σεβασμός είναι προφορικές δεσμεύσεις του δημάρχου, να γίνονται πράξη και όχι απλώς μόνο να ακούγονται.
7. Γιατί σεβασμός είναι, έστω και αν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό, οι εισηγήσεις των θεμάτων να μη μας αποστέλλονται την τελευταία στιγμή, για λόγους που όλοι καταλαβαίνομε, αλλά τουλάχιστον 2 με 3 ημέρες πριν την συνεδρίαση, ώστε να έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο να τις μελετήσουμε.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά είμαστε αναγκασμένοι να επαναλάβουμε, και θα το επαναλαμβάνουμε μέχρι να το κατανοήσετε, ότι η πλειοψηφία της μιας έδρας που έχει η δημοτική αρχή, δεν είναι αυτή που όρισε το εκλογικό σώμα. Είναι πλασματική και δοτή από τον εκλογικό νόμο. Δείξτε μεγαλύτερο σεβασμό στην αντιπολίτευση. Της το οφείλετε.
Γιατί μπορεί τύποις να έχετε πλειοψηφία εδρών στο δημοτικό συμβούλιο, επί της ουσίας όμως είσθε μειοψηφία.

Για τον Δημοτικό Συνδυασμό
«πρώτα ο άνθρωπος»

Παναγόπουλος Δημήτρης
Μεγαλοκονόμος Στυλιανός
Μαγουλάς Νικόλαος
Ιωάννης Καλλίγερος
Γεωργιλάς Παρασκευάς

ΚΙΠΑ:ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΙΖΟΥ


 

Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ !

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!

Βρείτε τον πιο σύντομο δρόμο για το πέρασμά σας στα Κύθηρα !

Καθημερινά δρομολόγια Νεάπολη-Κύθηρα-Αντικύθηρα

Ενώνουμε το νησί της Αφροδίτης με την απέναντι στεριά με συνέπεια !

Επικοινωνήστε με τα κατά τόπους πρακτορεία στα τηλέφωνα: 

kithiratravel.gr Τηλ: +30 27360 31390 & 27360 31848

Fax: +30 27360 31858

Whatsapp: +30 27360 31390 (sms μόνο)


vatikabay.gr 27340-24004 & 27340-29004 

ticketstokythera@gmail.com








MedECA: Να κηρυχθεί ως Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών για τους ναυτιλιακούς ρύπους η Μεσόγειος

 


Την άμεση κήρυξη της Μεσογείου ως Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών
για ναυτιλιακούς ρύπους ζητάει το Δίκτυο ΜΚΟ για τη MedECA


Το Δίκτυο MedECA στην Εικονική Έκθεση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της GreenWeek 2021 (1 έως 4 Ιουνίου)

 
Το Δίκτυο ΜΚΟ για την Καταπολέμηση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης από τη Ναυτιλία στη Μεσόγειο (MedECA) ζητά να ανακηρυχθεί άμεσα η Μεσόγειος θάλασσα ως Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών για τις εκπομπές οξειδίων θείου και αζώτου (SECA και NECA). Το Δίκτυο απαρτίζουν περιβαλλοντικές ΜΚΟ από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα (ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ), τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Γερμανία που ένωσαν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγεται από πλοία και η οποία είναι ιδιαίτερα επιζήμια για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Μεσογείου.

Οι εκπομπές οξειδίου του θείου (SOx), οξειδίου του αζώτου (NOx) και των μικροσωματιδίων (PM) που παράγονται από τη ναυτιλία απειλούν την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα. Στη Μεσόγειο, οι ναυτιλιακοί ρύποι συμβάλλουν σημαντικά στα επίπεδα εκπομπών ρύπων σε παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές ενώ επηρεάζουν περίπου 250 εκατομμύρια κατοίκους.


Η Anna Gerometta, πρόεδρος της ιταλικής Cittadini per l'Aria, λέει πως: «Το 2021 είναι το κρίσιμο έτος για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από πλοία σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Όλες οι χώρες πρέπει να συμφωνήσουν στη διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης τον Δεκέμβριο να υποβάλουν πρόταση για την κήρυξη της Μεσογείου ως Περιοχής Ελέγχου Εκπομπών στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Τότε μόνον θα αντιληφθούμε τα πλήρη οφέλη για την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία».

Η María Garcia, υπεύθυνη πολιτικής της Ecologistas en Accíon στην Ισπανία, αναφέρει: «Καλούμε τα συμβαλλόμενα μέρη να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών της Μεσογείου. Οι περιοχές όπου καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM2,5 στο περιβάλλον, λόγω των ναυτιλιακών ρύπων, συμπίπτουν απόλυτα με τις κύριες ναυτιλιακές διαδρομές. Σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται πολλές από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της περιοχής της Μεσογείου».

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, νομικός σύμβουλος της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας / BirdLife Greece προσθέτει: «Η πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται από την απαγόρευση τοξικών μαζούτ και κατά συνέπεια κάθε είδους πλυντηρίδων στη Μεσόγειο Θάλασσα, για την πλήρη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Η Beate Klünder, υπεύθυνη πολιτικής στη γερμανική NABU αναφέρει: «Τα νούμερα που καταγράφονται σε Περιοχές Ελέγχου Εκπομπών όπως είναι η Βόρεια και η Βαλτική Θάλασσα μιλούν από μόνα τους: Οι εκπομπές οξειδίου του θείου και μικροσωματιδίων μειώθηκαν σημαντικά, ενώ αποφεύχθηκαν περισσότεροι από 1.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως. Είναι απολύτως απαράδεκτο οι πολίτες των χωρών της βόρειας Ευρώπης να προστατεύονται περισσότερο από εκείνους της Μεσογείου. Αυτή η άνιση μεταχείριση πρέπει να σταματήσει αμέσως!».


Πρόσφατες μελέτες που ανατέθηκαν από τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Περιφερειακό Κέντρο Αντιμετώπισης Επείγουσας Θαλάσσιας Ρύπανσης για τη Μεσόγειο Θάλασσα (REMPEC), καταδεικνύουν ότι ο χαρακτηρισμός της Μεσογείου Θάλασσας ως Περιοχής Ελέγχου Εκπομπών για το θείο και το άζωτο θα συμβάλει να αποφευχθούν έως και 10.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως. Εάν η Μεσόγειος κηρυχθεί Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών για το θείο μόνον, τα οξείδια του θείου θα μειωθούν κατά 95% και οι εκπομπές μικροσωματιδίων PM2,5 κατά 11%. Εάν πάλι η Μεσόγειος κηρυχθεί Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών για το άζωτο μόνον, οι επιβλαβείς εκπομπές αζώτου θα μειωθούν έως και 70%. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα αναμενόμενα οφέλη για την υγεία υπερτερούν του κόστους ενός τέτοιου μέτρου κατά 4,4 φορές.

Οι εκπομπές ρύπων από τη ναυτιλία ρυθμίζονται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ) μέσω του Παραρτήματος VI της Διεθνούς Σύμβασης για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία (MARPOL), βάσει του οποίου ορίζονται προδιαγραφές για την περιεκτικότητα των καυσίμων πλοίων σε θείο καθώς και για τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου. Για τη μείωση των εκπομπών, ο ΔΝΟ συμφώνησε να οριστούν η Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα καθώς και οι ακτές της Βόρειας Αμερικής ως Περιοχές Ελέγχου Εκπομπών για οξείδια του θείου ή/ και του αζώτου.

Στο πλαίσιο της φετινής GreenWeek 2021, οι ΜΚΟ-μέλη του Δικτύου για τη MedECA θα συμμετέχουν στη διαδραστική Εικονική Έκθεση (Virtual Exhibition) που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, από 1 έως 4 Ιουνίου 2021, θα υποδέχονται το κοινό στο Περίπτερο 7, με τίτλο «Δίκτυο MedECA – Ενωμένοι για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη ναυτιλία στη Μεσόγειο».
 
Επισκεφθείτε μας για να μας θέσετε ερωτήματα, να έχετε πρόσβαση στο υλικό μας καθώς και να μιλήσετε μαζί μας, μέσα από τη μοναδική διαδραστική εμπειρία της Εικονικής Έκθεσης. 

Δείτε ΕΔΩ τι πρεσβεύει το Δίκτυο MedECA και γιατί είναι σημαντική η προστασία της Μεσογείου

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της φετινής Ευρωπαϊκής "Πράσινης Εβδομάδας" ΕΔΩ

Για την εγγραφή σας στην Εικονική Έκθεση, ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.ubivent.com/register/11/eugreenweek2021
Μετά την εγγραφή σας, θα λάβετε από τους διοργανωτές e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σας.

Με εκτίμηση εκ μέρους του Δικτύου MedECA,
Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
 

Επικοινωνία:

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία (Ελλάδα)
Βασίλης Παπαδόπουλος, Τηλ .: 210 8228 704 | Κιν. 6945 776443 | vpapadopoulos@ornithologiki.gr

Cittadini per L'Aria (Ιταλία)
Anna Gerometta, Τηλ .: +39 02 58303206 | presidente@cittadiniperlaria.org
 
Ecologistas en Acción (Ισπανία)
María García, Τηλ .: +00 34 672 478 452 | pollacio@ecologistesenaccio.cat
 
NABU (Γερμανία)
Beate Klünder, Τηλ. +49 (0) 30.284984-1615 | Beate.Kluender@NABU.de

Σύνδεσμος Νεαπολιτών Τα Βάτικα:Σύντομη ενημέρωση σχετικά με το θέμα των διαβουλεύσεων για τους αιολικούς σταθμούς που είναι σε εξέλιξη



Ευχόμαστε σε όλους καλό μήνα, ξεκούραστο με πολλή θάλασσα ⛱ 🏖 και "πολύ" καλοκαίρι☀️☀️☀️☀️ , όπως το αισθάνεται ο καθένας!!!
Σε μία σύντομη ενημέρωση σχετικά με το θέμα των διαβουλεύσεων για τους αιολικούς σταθμούς που είναι σε εξέλιξη να σας ενημερώσουμε τα εξής:
1/ H δημόσια διαβούλευση για τον αιολικό σταθμό στην ΚΡΙΘΙΝΑ 1 4 α ν ε μ ο γ ε ν ν η τ ρ ι ώ ν (ΠΕΤ 2102485121) ολοκληρώθηκε στις 28/05 με τη συμμετοχή πάρα πολλών συλλόγων και ιδιωτών. Ωστόσο, στη σελίδα της διαβούλευσης εμφανίζεται το σχόλιο " Δεν έχουν προστεθεί σχόλια από το κοινό". Έχουν γίνει προσπάθειες επικοινωνίας με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του ΥΠΕΝ προκειμένου να αναρτηθούν τα Δ11 που έχουν κατατεθεί. Σε κάθε περίπτωση :
Λόγω της παρατεταμένης δυσλειτουργίας στη λειτουργία της έγκρισης και υποβολής σχολίων παραβιάζεται ο νόμος 4014/2011 Άρθρο 18 παρ. 3 (ζ) που προβλέπει ότι "Το κοινό έχει δικαίωμα πρόσβασης στο ΗΠΜ για θέαση, μεταφόρτωση δεδομένων και συμμετοχή στη διαβούλευση".
Επιπλέον, αναιρείται ο δημόσιος χαρακτήρας της διαβούλευσης, καθώς αυτή μετατρέπεται σε διαβούλευση κλειστού τύπου κατά παράβαση του άρθρου 18 παρ. 6 του Ν. 4014/2011 αναφορικά με το δικαίωμα της πρόσβασης του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και συμμετοχής στη διαβούλευση. Η απόφαση που θα εκδοθεί επί της αίτησης για έγκριση περιβαλλοντικών όρων θα είναι άκυρη.
2/ Eκτός από τη δημόσια διαβούλευση για την ΚΡΙΘΙΝΑ είναι ανοιχτή ακόμα μέχρι τις 08/06/2021 η δημόσια διαβούλευση για τον αιολικό σταθμό στην ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 7 α ν ε μ ο γ ε ν ν η τ ρ ι ώ ν ( ΠΕΤ 2102484322 ) καθώς επίσης άνοιξε τις προηγούμενες μέρες και η δημόσια διαβούλευση για άλλους 4 (!!) αιολικούς σταθμούς 1 5 α ν ε μ ο γ ε ν ν η τ ρ ι ώ ν ( ΠΕΤ 2102482920 ) με ημερομηνία λήξης την 14/07/2021.
Προφανώς και στις δύο αυτές διαβουλεύσεις εμφανίζεται το σχόλιο " Δεν έχουν προστεθεί σχόλια από το κοινό". Εμείς ως Σύνδεσμος θα καταθέσουμε Δ11 και στις επόμενες δύο και θα συνεχίσουμε τις επικοινωνίες με σκοπό να επιλυθεί το ζήτημα της δημοσίευσης των Δ11 που υποβάλλαμε όλοι.
3/ Στο μεταξύ είναι πολύ σημαντικό να διαβάσουμε όλοι το Δ11 που υπέβαλλαν για τον αιολικό σταθμό στην Κ Ρ Ι Θ Ι Ν Α
✍️η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής

ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ:ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΑΘΗ-ΚΑΣΙΜΑΤΗ


 

Χρυσοχοΐδης: Με το οργανωμένο έγκλημα, θα έχουμε πόλεμο

 

Eνισχύονται και οι περιπολίες στις γειτονιές και το κέντρο της Αθήνας, για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών» καταλήγει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Με το οργανωμένο έγκλημα, κανείς να μην αμφιβάλλει, θα έχουμε πόλεμο. Όχι της αστυνομίας μόνο, αλλά της δημοκρατίας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα νικήσουμε!», τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ,σε δήλώσή του με αφορμή τη νέα δολοφονία που σημειώθηκε το πρωί, στην περιοχή της Βάρης.

Ο κίνδυνος αφορά τη δημοκρατία

«Όπως το 2018, έτσι και σήμερα, το οργανωμένο έγκλημα ξεκαθαρίζει λογαριασμούς. Τέσσερις ανθρωποκτονίες έγιναν σε δύο μήνες», σημειώνει ο κ.Χρυσοχοϊδης, ενώ προσθέτει: «Αυτά τα άγρια εγκλήματα, δίκαια συνταράσσουν την κοινή γνώμη. Γιατί δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά. Είναι πάντα, από μηδενικά έως πολύ λίγα. Αλλά μέχρις εδώ».

Ο υπουργός επισημαίνει στη συνέχεια ότι «η Η Ελλάδα δεν έγινε ξαφνικά χώρα με μειωμένη ασφάλεια για τους πολίτες και τους τουρίστες της.Παραμένουμε σταθερά στο τέλος κάθε σχετικής λίστας του ΟΗΕ και της Ευρώπης στους σχετικούς δείκτες. Πρόσφατα, κατέθεσα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μελέτη με συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη και διάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος.Ο πρώτος κίνδυνος από το οργανωμένο έγκλημα δεν είναι τα όσα φαίνονται. Όπως με την τρομοκρατία, όπως με την Χρυσή Αυγή, ο βασικός κίνδυνος είναι από τα όσα δεν φαίνονται, και αφορούν στη δημοκρατία».

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και ενισχύονται.

Αναφερόμενος στο οργανωμένο έγκλημα υπογραμμίζει: “Το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει ιδεολογικές αναφορές, αλλά έχει πολύ χρήμα και έχει αρχίσει εδώ και καιρό να το νομιμοποιεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εάν έτσι εισέλθει στους θεσμούς, θα έχουμε ζήτημα κανονικής μαφίας. Η δημοκρατία οφείλει να απαντήσει γρήγορα. Οργανωμένη, ενωμένη, συντονισμένη. Όποιος ψάχνει κομματικά οφέλη φοβίζοντας τον κόσμο και μπερδεύει τους δολοφόνους με τα Πανεπιστήμια, πριονίζει το κλαδί που στεκόμαστε όλοι.

Όποιος μιλά για ‘Αγρια Δύση, όποιος ειρωνεύεται με σφαίρες, χαλάζια και τίτλους ταινιών για να καταλήξει πως δεν χρειάζεται αστυνομία στα Πανεπιστήμια, τίποτε δεν κατάλαβε! Κι από συνήθεια κινδυνολογεί ασύστολα και λαϊκίζει απεριόριστα. Εδώ έχουμε αυγό του φιδιού! Ας μην το αφήσουμε, τυφλωμένοι από άλλα μικρά, να γίνει εφιάλτης μας”.

Παράλληλα “η αστυνομία δεν ολιγωρεί. Μόνο στις δύο τελευταίες εβδομάδες έγιναν έλεγχοι σε 65 ‘μαγαζιά’ και 25 ‘στοχευμένοι’ έλεγχοι σε στέκια της νύχτας. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και ενισχύονται. Εξίσου ενισχύονται και οι περιπολίες στις γειτονιές και το κέντρο της Αθήνας, για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών» καταλήγει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη