Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Δελτίο Τύπου - 13/5/2016

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων το απόγευμα της Παρασκευής 13 Μαΐου υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν 6 ενώ υπήρχε και ένα θέμα προ ημερησίας. Ανάμεσά τους, το Δ.Σ. αποδέχθηκε τη μελέτη για τον φωτισμό της παραλιακής οδού της Αγ. Πελαγίας που χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου με προϋπολογισμό 40.000€ και θα δημοπρατηθεί άμεσα, ικανοποιώντας το πολυετές αίτημα των κατοίκων και των αιρετών του οικισμού για επαρκή και σωστό παραλιακό φωτισμό. Προβλέπεται η τοποθέτηση 40 διπλών

φωτιστικών φανών σε μήκος 520 μέτρων επί της παραλιακής οδού της Αγ. Πελαγίας. 
Επίσης το Δ.Σ. ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου στην υπό σύσταση εταιρεία για τη διαχείριση του νέου προγράμματος CLLD (LEADER) στην Π.Ε. Νήσων Αττικής (Δήμοι Σαλαμίνας, Αίγινας, Αγκιστρίου, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών και Κυθήρων). Η εταιρεία προχωρά με γοργούς ρυθμούς και πέραν των 8 Δήμων, θα συμμετάσχουν ενεργά η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα και κοινωνικοί φορείς. Στόχος είναι η δημιουργία Ομάδας Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) στα νησιά της Αττικής για την κατάρτιση του προγράμματος LEADERτης νέας Προγραμματικής Περιόδου. Μετά από συμφωνία όλων των εταίρων, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας αναλαμβάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος CLLD/LEADER στην Π.Ε. Νήσων ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

Ολοκληρώθηκε η πενθήμερη αποστολή στρατεύσιμου ιατρού στα Αντικύθηρα

Δελτίο Τύπου - 15/5/2016
Ολοκληρώθηκε η πενθήμερη αποστολή στρατεύσιμου ιατρού στα Αντικύθηρα που ξεκίνησε την Τρίτη 10 Μαΐου 2016. Ο στρατεύσιμος ιατρός απεστάλη στο νησί από το ΚΕΜΧ Ναυπλίου ύστερα από σχετική εντολή του Γενικού Επιτελείου Στρατού και σε εφαρμογή του άρθρου 8 του Ν. 4361/2016, που επαναφέρει μετά από σχεδόν 20 χρόνια τη δυνατότητα παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές από το στρατεύσιμο ιατρικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Σχετικές δυναμικές παρεμβάσεις για την ψήφιση του συγκεκριμένου Νόμου είχε κάνει και ο Δήμος Κυθήρων επί σειρά μηνών. 
Ο στρατεύσιμος ιατρός έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του νησιού, πραγματοποίησε πλήρεις εξετάσεις σε όλους ενημερώνοντας τους τηρούμενους ατομικούς φακέλους υγείας και κατέγραψε όλες τις ελλείψεις του Περιφερειακού Ιατρείου Αντικυθήρων σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό. 
Ο Δήμος μας θα εξακολουθεί να πιέζει τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κάλυψη της θέσης ιατρού στα Αντικύθηρα, ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι παρά τα γενναία οικονομικά κίνητρα που έχουν θεσπιστεί για το Π. Ι. Αντικυθήρων (επίδομα 500€ το μήνα πλέον του μισθού, πλήρως εξοπλισμένη κατοικία, δωρεάν μεταφορά κ.λπ.), οι προκηρυσσόμενες θέσεις παραμένουν κενές. Τέλος έχει ήδη ζητηθεί από το Γ.Ε.Σ. η εκ νέου αποστολή στρατεύσιμου ιατρού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με βάση την τρέχουσα επιχειρησιακή διαθεσιμότητα.

ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ. «Δεν μπορώ μακριά σου» τραγουδά ο ταλαντούχος νεαρός ερμηνευτής Τόμης Γώγος



                                                   ΤΟΜΗΣ ΓΩΓΟΣ

                                         «ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΜΑΚΡΙΑ ΣΟΥ»
ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 16-5-16 ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 23-5-16
ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΑΣ





    «Δεν μπορώ μακριά σου» τραγουδά ο ταλαντούχος νεαρός ερμηνευτής Τόμης Γώγος σε ένα ολοκαίνουριο άκρως ανεβαστικό τραγούδι που αναμένεται να αποτελέσει το χιτ του καλοκαιριού.

      Τους στίχους έγραψε ο Γιάννης Βελονάς και τη μουσική ο AC Jackson

      Ο Τόμης Γώγος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Από μικρή ηλικία ανακάλυψε την αγάπη του για το τραγούδι. Η πρώτη του ζωντανή εμφάνιση σε μια σχολική συναυλία ανέδειξε μια φωνή πολλά υποσχόμενη. Στα φοιτητικά του χρόνια συνειδητοποίησε πως η μουσική είναι πολύ σημαντική για τη ζωή του κι έτσι ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής και συμμετείχε σε συναυλίες. Το πάθος και το συναίσθημα της φωνής του, σε συνδυασμό με τη μουσική παιδεία και το κέφι, του άνοιξαν δρόμους.

    «Μια παλιοψυχούλα», «Πέντε Λέξεις», «Απόψε Πουλάω», «Τρελός για Εσένα» είναι οι τίτλοι των τραγουδιών που τον έκαναν γνωστό μέσα από τα ραδιόφωνα.

    Η συνεργασία του με την Final Touch ξεκίνησε το 2015 με το single «Μες στην αγκαλιά σου», συνεχίζεται με την επανέκδοση του «Πέντε Λέξεις», το single «Στάσου», το ολοκαίνουριο «Δεν μπορώ μακριά σου»  και επιφυλάσσει ακόμα πολλές εκπλήξεις!


ΛΑΚΩΝΙΑ.ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ

  Οι άοκνες προσπάθειες της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων έφεραν στο φως μετά από πενήντα περίπου χρόνια τα ερείπια του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος ο οποίος θεωρείτε ίσως ο κύριος ναός του πρώτου οικισμού των Βελανιδίων στη θέση Παλαιοκαμάρες, μετά την απομάκρυνση της πυκνής βλάστησης που κάλυπτε για μισό αιώνα τα ερείπια ήρθε στο φως ένας ναός στο μέγεθος περίπου του Αγίου Παντελεήμονα που εκ πρώτης όψεως ήταν πλούσιος σε τοιχογραφίες.
Η γνώση για το που ήταν αφιερωμένος ναός, είναι άγνωστο από πόσο παλιά έρχεται, αλλά πιστοποιείτε από το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στον ίδιο χώρο και είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή, επίσης σημαντική παρατήρηση είναι ότι οι δυο Άγιοι (Αγία Παρασκευή - Άγιος Παντελεήμων)εορτάζουν με μια μέρα διαφορά στις 26 και 27 Ιουλίου αντίστοιχα.


Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV
Πηγή 
http://velanidia-baladis.blogspot.gr



Super K της Ελεωνόρας Κουχλούμπερη-Watson Μέρος 18ον: Agent provocateur

Περίληψη προηγουμένων:
Ο δήμαρχος της Χώρας ψάχνει τρόπο να αμυνθεί απέναντι στην αεροπορική εισβολή του Καντονίου των Βιαραδίκων. Το νότιο νησί φλέγεται και ο έξω Δήμος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις. Ο Σούπερ Κασιμάτης είναι ακόμα αιχμάλωτος του Χαρούπη.
…………………………………………………..
«Θέλεις πίτα;»
«Όχι μωρέ, έφαγα έναν σκασμό το μεσημέρι. Είχε φτιάξει ένα κοκκινιστό η κυραΔέσποινα να γλύφεις τα δάχτυλά σου, έσκασα στο φαί»
«Λίγο τσίπουρο να χωνέψεις τότε;»
«Ε, αφού επιμένεις…»
Σκαρφαλωμένοι πάνω στο παρατηρητήριο της Σκληρής λίγα μέτρα από τον φράχτη που χώριζε την Κυθηραϊκή Ομοσπονδία από τη Λαική Βορειοκυθηραϊκή Δημοκρατία (στα καφενεία του Μποταμού οργίαζαν οι φήμες πως πίσω από τον φράχτη υπήρχε ναρκοπέδιο, κάτι που μετ’ επιτάσεως διέψευδαν οι ΚΟΜίτες) οι δύο Βορειοτσιριγώτες στους οποίους ανήκει ο διάλογος που μόλις κρυφακούσαμε έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους να περάσει η ώρα. Η Αεράμυνα της ΛΒΔ τους είχε αγγαρέψει σε βαρετή απογευματινή βάρδια στα πλαίσια των έκτατων μέτρων που είχαν ληφθεί μετά το θερμό επεισόδιο που είχε ακολουθήσει τη σκανδαλώδη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που εξήγαγε η Δημοκρατία του Μέσα Δήμου στους ΚΟΜίτες. Μετά από την άμεση δυναμική παρέμβαση του Καντονίου των Βιαραδίκων που είχε στείλει ολόκληρη τη Πρώτη Πτέρυγα Μάχης «Η Βρύση» στη ΔΜΔ και υπό την απειλή της ολοκληρωτικής καταστροφής του εργοταξίου του νέου ιχθυηλεκτρικού εργοστασίου, ο Δήμαρχος/Πρωθυπουργός της ΔΜΔ είχε αναγκασθεί να αναδιπλωθεί. Όχι μόνον δεν έγινε αύξηση 300% στο ρεύμα, αλλά απεναντίας οι θρασείς Βιαραδιώτες είχαν επιτύχει μείωση κατά 50%, κάτι που έπληξε σοβαρά τη δημοτικότητα του Δήμαρχου. Όσοι παρίσταντο όμως στην υπογραφή της νέας ταπεινωτικής σύμβασης τον άκουσαν να λέει ανάμεσα από τα δόντια: “Δεν έχω πεί ακόμη την τελευταία μου λέξη κατσικοκλέφτες, να το θυμάστε αυτό».
«Ακούς κάτι;»
«Σαν τι;»
«Σαν μπουμπουνητό μου ακούστηκε…»
«Τι λες μωρέ; Ξαστεριά έχει.»
«Νάτο πάλι, δυναμώνει κιόλας.»
«Ναι ρε, σα να έχεις δίκιο.»
Πριν καλά καλά προλάβει να τελειώσει τη φράση του ο ξωτάρος επίστρατος μία κόκκινη λυχνία άναψε πάνω στο πάνελ του ασύρματου και από τη μεριά του Μποταμού ήχησαν σειρήνες.
Οι δύο συνοριοφύλακες κοιτάχτηκαν με τα μάτια γουρλωμένα, τα πλαστικά ποτήρια τους μετέωρα στον αέρα χωρίς ποτέ να συναντηθούν για το εθιμικό τσούγκρισμα.
«Τι στο…» ξεκίνησε να πει κάτι ο μεγαλύτερος σε ηλικία επίστρατος , όμως τη φωνή του κάλυψε η βοή από ένα σμήνος Sea Harrier που πέρασε ξυστά πάνω από τα δέντρα.
Την ίδια στιγμή ο Γ έβλεπε στο τερματικό του γραφείου του το μήνυμα «ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ FIR BOTAMOS». Χωρίς να χάσει δευτερόλεπτο πέταξε το Φως των Σπορ στο πάτωμα και πάτησε ένα μεγάλο κόκκινο κουμπί πάνω στο οποίο ήταν γραμμένο ένα μεγάλο ευανάγνωστο «Κ» και στη συνέχεια πετάχτηκε έξω από την πόρτα, άρπαξε στην αγκαλιά του την Πέννυ Μάνη, τράβηξε ένα μοχλό ανοίγοντας έτσι μια καταπακτή και πήδηξε στο κενό. Η Πέννυ Μάνη ούρλιαξε από τρόμο, ίσως και από ηδονή, όμως πριν προλάβει να αποφασίσει για ποιόν ακριβώς λόγο ούρλιαζε είχαν προσγειωθεί πάνω σε ένα αφράτο αερόστρωμα. Ο Γ και η Πέννυ αναπήδησαν λίγες φορές και ύστερα ο αρρενωπός αρχηγός της Εξωδημοτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών την βοήθησε ιπποτικά να σταθεί στα πόδια της πρίν εξαφανιστεί στον λαβύρινθο που σχημάτιζαν οι ατελείωτες γαλαρίες που αποτελούσαν το πυρηνικό καταφύγιο του Μποταμού.
Η Πέννυ ακολουθώντας τις οδηγίες που διάβασε σε μία οθόνη κατευθύνθηκε προς τον κύριο χώρο ενδιαίτησης του καταφυγίου αφήνοντας έναν αργόσυρτο ανεστεναγμό την ώρα που έφτιαχνε τα μαλλιά της.
Ο Μανώλης Κασιμάτης ήταν ο πλέον έμπειρος πιλότος της αεροπορίας του Μέσα Δήμου και φυσικά αρχηγός της αποστολής. Μιας αποστολής που δεν του άρεσε καθόλου, καθώς η ιδέα του Δήμαρχου να βάψει ένα σμήνος νεοαποκτηθέντων Sea Harrier στα χρώματα του Καντονίου των Βιαραδίκων και να παραβιάσει τον εναέριο χώρο της ΛΒΔ του φαινόταν επαίσχυντη, όμως, αυτός δεν ήταν παρά ένας απλός στρατιώτης και εκτελούσε εντολές. Στο κάτω κάτω, ο Δήμαρχος είχε αποδείξει πως ήθελε το καλό του Μέσα Δήμου και από τη στιγμή που είχε αναλάβει και τη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της ΔΜΔ θα έκανε ό, τι του ζητούσε. «Πάμε!» φώναξε σπρώχνοντας αποφασιστικά το joystick προς τα εμπρός. Το σύστημα προειδοποίησης εγγύτητας εδάφους ξελαρυγγιάστηκε να φωνάζει “TERRAIN! TERRAIN!” όμως ο ατρόμητος αεροπόρος δεν έδωσε σημασία. Πέρασε ξυστά απο το καμπαναριό της Ιλαριώτισσας φροντίζοντας νο αεροσκάφος του να έχει τέτοια κλίση ώστε να είναι ορατά από το έδαφος τα πλαστογραφημένα διακριτικά των Βιαραδίκων. Πίσω του άλλα δύο μαχητικά βαμμένα κι αυτά στα ίδια χρώματα τον ακολούθησαν χωρίς δισταγμό. «Καλοί οι Εγγλέζοι» σκέφτηκε. Λόγω έλλειψης εκπαιδευμένου προσωπικού η ΔΜΔ είχε αναγκαστεί να αναζητήσει πληρώματα από το εξωτερικό και η Μεγάλη Βρεττανία είχε εμφανιστεί αρωγός την κατάλληλη στιγμή χάρη στις προσπάθειες του Μάθιου, του μπάτλερ του Δημάρχου της ΔΜΔ (αλλά στη πραγματικότητα πράκτορα της ΜΙ6). Φτάνοντας πάνω από τον Καραβά ο αρχηγός της παράτολμης και βρώμικης αυτής αποστολής αποφάσισε να μη ρισκάρει περισσότερο καθώς σε καμμία περίπτωση δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί πως η παραβίαση δεν ήταν παρά προβοκάτσια των Μεσαριτών και στράφηκε προς το νότο.
ξυστά από το καμπαναριό της Ιλαριώτισσας 9το οποίο μόλις είχε επισκευαστεί με δωρεά του συνήθως υπόπτου....)
…πέρασε ξυστά από το καμπαναριό της Ιλαριώτισσας…
Ξαφνικά ένα ίχνος φάνηκε στο heads up display. “Πολύ μεγάλο για πουλί, πολύ μικρό για μαχητικό… Πύραυλος!” σκέφτηκε και άρχισε να εκτελεί ελιγμούς αποφυγής. Ό,τι κι αν έκανε όμως ήταν μάταιο καθώς το άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο του είχε γίνει κολλητσίδα και όλο και πλησίαζε. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια ο Μανώλης το σανίδωσε μήπως και προλάβαινε να περάσει το όρια της ΛΒΔ όμως ήταν πιά αργά. Το αεροσκάφος χτυπημένο βούτηξε πρός το έδαφος και μη έχοντας άλλη επιλογή ο ατρόμητος πιλότος εγκατέλειψε το σκάφος ενεργοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα –αλεξίπτωτο. Με κομμένη την ανάσα από τις δυνάμεις επιτάχυνσης και από το θέαμα του Χάριερ που συναντούσε το έδαφος εν μέσω μιας εντυπωσιακής έκρηξης, ο Σμήναρχος Κασιμάτης έφτασε στο απόγειο της πτήσης του και άρχισε να πέφτει, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσει πως το αλεξίπτωτο δεν είχε ανοίξει. Παραδίδοντας κάθε ελπίδα έκλεισε τα μάτια και περίμενε το μοιραίο όταν, ξαφνικά, αισθάνθηκε τη πτώση να ανακόπτεται και άκουσε μια βελούδινη γυναικεία φωνή να του λέει: «Γειά σου αντράκι μου.»
«Μαμά;» ψέλισε ο Σμήναρχος πριν νιώσει κάτι να του χτυπάει το κεφάλι και σβήσουν τα φώτα.

Μαθήματα πρώτων βοηθειών από την εκπαιδευτική ομάδα του ΕΚΑΒ Λακωνίας στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ευρώτα.

 Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν η Διοίκηση και το προσωπικό του ΝΠΔΔ, χθες Σάββατο 14 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας. Σκοπός του ως άνω σεμιναρίου ήταν η παροχή βασικών γνώσεων για την υποστήριξη ζωτικών λειτουργιών, καθώς και την πρόληψη ατυχημάτων και τραυματισμών. Εκτός των άλλων, στοχεύοντας στη ρεαλιστική εκπαίδευση και την άμεση αξιολόγηση των υπαλλήλων του Νομικού Προσώπου, οι διασώστες του ΕΚΑΒ παρουσίασαν τεχνικές δεξιότητες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης σε πρόπλασμα, με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. 
Τέλος, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην εκπαιδευτική ομάδα του ΕΚΑΒ Λακωνίας, τόσο για τη δραστηριοποίηση στον τομέα εκπαίδευσης των πολιτών, όσο κυρίως για την παροχή άμεσης βοήθειας και την αποτελεσματική διαχείριση των επειγόντων και χρόνιων περιστατικών.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ Τ.Κ.ΚΑΡΑΒΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

 Ο Δήμος Κυθήρων σε συνεργασία με το Π.Κ. Κυθήρων και την τοπική κοινότητα Καραβά διοργάνωσε ενημερωτική συγκέντρωση για τους εθελοντές πυρόσβεσης στον Καραβά την πέμπτη 12 Μαίου το μεσημέρι. 
Η εκδήλωση έγινε με την συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και κάτω από τις οδηγίες του Π.Κ. Κυθήρων και του επικεφαλής Πυραγού κ. Λάζαρου Κωνσταντίνου.Παραβρέθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος και εθελοντής πυροσβέστης κ.Ιωάννης Κατσανεβάκης,ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καραβά κ.Τσάκος,και κάτοικοι της περιοχής.Οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις θα σινεχιστούν και στις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες του Νησιού. 
Το περιεχόμενο των οδηγιών βασίζεται στο τι και πως πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει ο κάθε εθελοντής πυρόσβεσης κατά την διάρκεια ενός ατυχούς γεγονότος, κάτω από τις οδηγίες και υποδείξεις του εκάστοτε υπευθύνου αξιωματικού πυρόσβεσης.
Πρακτικό θα είναι να ενημερωθούν όσοι περισσότεροι πολίτες είναι δυνατόν.Πρέπει δε όλοι να θυμόμαστε ότι ενημερωμένος πολίτης σημαίνει χρήσιμος πολίτης σε κάθε δύσκολη περίσταση.

ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ.




Το Μήνυμα της Κυριακής 15-05-16 και Γραπτό Θείο Κήρυγμα

Τό Μήνυμα της Κυριακής (Ηχητικό μήνυμα) από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων
κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ
(15-05-2016)





ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ
 (15-5-2016)
ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ 
Τό σημερινό Εὐαγγέλιο μᾶς μιλᾶει γιά τό θάρρος καί τήν τόλμη πού χρειάσθηκαν ὁ Ἰωσήφ, ὁ Νικόδημος καί οἱ Μυροφόρες γυναῖκες, γιά νά ἐκπληρώσουν τό ἱερό τους καθῆκον πρός τό Χριστό.
Οἱ δύο βουλευτές, ὁ Ἰωσήφ ὁ ἀπό Ἀριμαθαίας καί ὁ Νικόδημος ἔγιναν φανεροί μαθητές τοῦ Χριστοῦ, ὅταν οἱ φανεροί, ἀπό φόβο, ἔγιναν κρυφοί. Τόλμησαν καί ζήτησαν ἀπό τόν Πιλάτο τό σῶμα τοῦ Χριστοῦ καί τό ἐνταφίασαν. 

Ἡ τόλμη τους αὐτή ὑπῆρξε πολύ μεγάλη, ἄν σκεφτοῦμε ὅτι τίς ἡμέρες ἐκεῖνες, γιά τούς μαθητές τοῦ Χριστοῦ ἐπικρατοῦσε φόβος καί τρόμος. Ἡ μανία τῶν Φαρισαίων ἦταν ἀπερίγραπτη. Προσπαθοῦσαν μέ κάθε τρόπο νά ἐξαφανίσουν κάθε ἴχνος τοῦ Χριστοῦ.
Μέσα σ'ἔνα τέτοιο κλίμα, οἱ δύο βουλευτές τόλμησαν νά πᾶνε κόντρα μέ τήν ἐπίσημη κοινωνική τους θέση, κόντρα καί μέ τή ζωή τους ἀκόμη. Καί οἱ Μυροφόρες γυναίκες χρειάσθηκαν τόλμη, γιά νά ἀποκτήσουν«φρόνημα ἀνδρικόν» καί νά ἐκδηλώσουν τήν ἀγάπη καί τόν σεβασμό τους πρός τό Χριστό. 

Αὐτό σημαίνει ἀληθινή τόλμη. Τόλμη μέ βάση τήν αὐταπάρνηση. Ὁ,τι δέν τόλμησαν οἱ πολλοί, τό ἐπραγματοποίησε ἡ ἀγάπη αὐτῶν τῶν ὀλίγων. Γι'αὐτό καί παραμένουν αἰώνια παραδείγματα θάρρους, τόλμης πίστεως καί αὐτοθυσίας.
Πολλοί κάνουν τόν τολμηρό, ἀλλά γιά νά ἐξυπηρετήσουν τό συμφέρον τους, τή θέση τους ἤ νά καλύψουν τό ἐσωτερικό τους κενό. Κάνουν τό γενναῖο ἀπό ἐπίδειξη, ἀπό ψυχολογική ἀνάγκη, γιά νά βροῦν κάποιο διέξοδο σέ ἄλυτα προβλήματά τους. Ἡ ἀληθινή τόλμη δέν σχετίζεται μέ ἐπιδείξεις, μέ συμφέρον ἤ μέ συμπλέγματα. Θυσιάζεται γιά τήν ἀλήθεια μέ τέλεια ἀνιδιοτέλεια. 

Τέτοια τόλμη ἔχουμε ἀνάγκη ὅλοι μας. Ἰδιαίτερα ἡ Ἐκκλησία, γιά νά συνεχίσει τήν παρουσία της ὡς Ἐκκλησία Χριστοῦ μέσα στόν κόσμο. Μέσα στήν κρίση τῆς ἐποχῆς μας καί τήν ἀγωνία τοῦ αἰώνα μας, μόνο τό θάρρος καί ἡ τόλμη εἶναι ἐνάντια στά πάθη μας. Ἐνάντια στό σκοτάδι. Ἐνάντια στήν ἀδικία, στή δουλεία, στό μίσος, στό χάος, στήν κατάπτωση. Ὅσο ὑπάρχει τέτοια τόλμη, θά ὑπάρχει καί ἡ μαρτυρία τῆς ὀρθοδόξου πίστεως καί ἀγάπης μέσα σ' αὐτόν τόν κόσμο τῆς ἀθεΐας, τῆς ὕλης καί τῆς θρασύτητας.

 Ἀρχιμ. π. Φρ. Δημητρίου
-------------------------------------------
Πηγή:   imkythiron.gr
-------------------------------------------