Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

ΚΟΣΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ:Άκουγα και ξανάκουγα το βίντεο από τον Εσταυρωμένο και δεν πίστευα στα αυτιά μου


Άκουγα και ξανάκουγα το βίντεο από τον Εσταυρωμένο και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Ως γιατρός, τι να πω; Ευτυχώς οι Άγιοι Ανάργυροι, με τα φάρμακα που κρατούν στα χέρια τους, υπερασπίζονται με τον καλύτερο τρόπο τους σημερινούς συναδέλφους τους που κραυγάζουν: "Εμβολιαστείτε. Αυτοί που σήμερα πεθαίνουν από την πανδημία, είναι αυτοί που δεν έχουν ακόμα εμβολιστεί"

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΩΤΙΑΝΙΚΑ ΦΡΑΤΣΙΩΝ.

Άποψη του συνοικισμού από τη Δύση.



ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΩΤΙΑΝΙΚΑ ΦΡΑΤΣΙΩΝ.

Προ ολίγων ημερών με μια μικρή αλλά ζεστή παρέα πήραμε το δρόμο για το "παραμυθένιο φρούριο" στο λόφο των Κεντρωτίδων. Ο συνοικισμός των Κεντρωτιανίκων είναι μια από τις πλέον αξιόλογες γωνιές του χωριού μας ενώ θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί μια ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια, αφού παραχωρεί πολλά στοιχεία τόσο για τους Κεντρωτίδες όσο και ευρύτερα για τη ζωή στα Κύθηρα κατά το παρελθόν.
Αρχικά η παράδοση του χωριού μας θέλει αυτός ο συνοικισμός να δημιουργήθηκε με βάση την αρχιτεκτονική του Μυστρά. Αυτό όμως είναι κάτι μετέωρο αφού ποτέ δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο επίσημα, το σίγουρο όμως είναι πως οι Κεντρωτίδες υπήρξαν εξαίρετοι νοικοκύρηδες και ταυτόχρονα φαίνεται πως διέθεταν έντονο το αίσθημα του ωραίου.
Στα προπύλαια του λόφου μας "υποδέχτηκε" ο ιερός ναός της Μεταμόρφωσης του Κυρίου. Ο Ναός αυτός παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και διαθέτει πλούσιο διάκοσμο τον οποίο όμως θα σας παρουσιάσουμε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Επιπρόσθετα θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως ιστορικό μνημείο για τα Φράτσια αφού κατά τη διάρκεια της θητείας του δήμου Φρατσίων ήταν ο μητροπολιτικός ναός.
Καθώς προχωράμε το σοκάκι με το σχεδόν κατεστραμμένο πλέον καλντερίμι το θέαμα είναι τουλάχιστον εξαιρετικό και μεταφέρει τον επισκέπτη σε αλλοτινές εποχές. Καθώς αντικρίζουμε την νεκρόπολη βλέπουμε οικίες αρίστης αρχιτεκτονικής. Μια απόδειξη φυσικά της αρχοντιάς των Κεντρωτιάνων. Οχυρωμένη καστροπολιτεία θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς παρά αγροτικό συνοικισμό. Αρχοντικά μικρά σπιτάκια με πελεκιτά σκαλοπάτια, δροσερά κελάρια για την αποθήκευση των ειδών του πρωτογενή τομέα, μικρές ζεστές αυλές για να ξαποσταίνει ο διαβάτης, λανόσπιτα* με ξυλόφουρνους και άλλα. Οι επίσημες κατοικίες μπορεί να είναι μικρές αλλά διαθέτουν όμορφες αλτάνες*, κομψότατα τζάκια με κορνίζα από πωρόλυθο, μικρά παραθυράκια και φυσικά την απαράμιλλης γοητείας θέα στις κοιλάδες που περικυκλώνουν τον λόφο.
Τους Κεντρωτίδες θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε αυτάρκεις διότι φαίνεται να διαθέτουν εύφορη γη και παρά την φτώχεια του παρελθόντος καταλαβαίνουμε πως σίγουρα είχαν μια πιο άνετη ζωή. Δεν είναι τυχαία φυσικά η τοποθεσία που επέλεξαν να κατοικούν αφού γύρω γύρω υπάρχει κοιλάδα με πολλά καρποφόρα δέντρα όπως για παράδειγμα αχλαδιές, συκιές, αραποσουκίες* και κάποια λίγα εσπεριδοειδή, βρυσικά πηγάδια* και γόνιμο έδαφος για καλλιέργεια. Μην ξεχνάμε πως στην περιοχή ο αείμνηστος συγχωριανός μας Ιωάννης Σάμιος《Κόρακας》 (+1952) καλλιεργούσε μικρές ποσότητες ρυζιού. Καθώς ανεβαίνουμε τα γραφικά δρομάκια, υπάρχουν πηγάδια για την αποθήκευση νερού από την βροχή, μικρά πετρόχτιστα λεστεκάκια* με σεράγιο* και ψηλά δέντρα όπως νυντριά, δεντρόπρινους και κυπαρίσσια που οι παλαιότεροι τα χρησιμοποιούσαν με θρησκευτικό σεβασμό για την τροφή των οικόσιτων ζώων, για το ξύλο και το καλοκαίρι για τον ίσκιο τους.
Η τελευταία εν ζωή Κεντρωτή που κατοικούσε μόνιμα στον συνοικισμό ήταν η αείμνηστη και φιλήσυχη συγχωριανή μας Ειρήνη Ι. Μαρσέλου (το γ. Δ. Κεντρωτή《Βρεττούλακα》+1997) ενώ η τελευταία Κεντρωτή που κατοικούσε ευρύτερα στο χωριό μας ήταν η αλησμόνητη και σιδηρά προσωπικότητα Αρετή Π. Παυλάκη (το γ. Γ. Κεντρωτή 《Κοδεσποτίνη》+2002). Αμφότερες οι γυναίκες ήταν μια περίτρανη απόδειξη αρχοντιάς και ευστροφίας των Κεντρωτίδων που έδειξαν και δείχνουν μεγάλη προκοπή όπου γης.
Είναι πραγματικότητα πως οι Κεντρωτίδες έδωσαν μεγάλη υπερηφάνεια στο χωριό μας αφού από αυτούς ξεπήδησαν στιβαροί στρατιωτικοί, πνευματικοί πατέρες, λόγιοι επιστήμονες κτλ. Μια ακόμα απόδειξη αυτής της υπεροχής είναι και ο νεαρός Φώτης ο οποίος κατά το παρελθόν σχολικό έτος εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή (ΣΣΑΣ) και μπορούμε και μεις να καυχόμαστε για αυτόν έστω και στο ελάχιστο.
Ευχόμαστε αυτό το αριστούργημα για το χωριό μας, τα Κεντρωτιάνικα, με τη συμβολή όλων μας να σωθεί από τη φθορά του χρόνου και σύντομα να τα δούμε και πάλι να αποκτούν ζωή όπως και στο παρελθόν. Ελπίζουμε επίσης πως το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά και μπορούμε να ανταμώσουμε θα ήταν ωφέλιμο ένα Αυγουστινό απόγευμα να πάμε προς τα εκεί και να κάνουμε μια μικρή "ξενάγηση" στον υπέροχο αυτόν οικισμό. Παρακάτω θα σας παραθέσουμε ένα σύντομο φωτογραφικό υλικό από τον αδέξιο φακό μας.
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ
Λανόσπιτο είναι ο χώρος όπου υπάρχει το πατητήρι για την παραγωγή του κρασιού.
Αλτάνα (με το άλφα και το λάμδα να διαβάζονται κάπως σαν "αϊλτανα") είναι το υπερυψωμένο παρτέρι με λουλούδια στους τοίχους της αυλής.
Αραποσουκία είναι η φραγκοσυκιά.
Λέστεκο ή λεστεκάκι είναι ο στάβλος και Σεράγιο η αυλή του στάβλου.
Υ.Γ. Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει σύντομα και ως σύλλογο και ως χωριό φυσικά. Το παραπάνω κείμενο θα θέλαμε να το αφιερώσουμε στον νεαρό Κωνσταντίνο Ι. Κοντολέων Κωνσταντίνος Κοντολέων ο οποίος υπερβαίνει εαυτόν πάντα εθελοντικά προκειμένου ο συνοικισμός να είναι επισκέψιμος.
Οικία Γεωργίου Πετρόχειλου ή Ζουδερού.

Το συγκεκριμένο δέντρο είναι το νυντρί το οποίο παράγει ένα είδος βελανιδιού το οποίο χρησιμοποιούσαν για την τροφή των οικόσιτων ζώων.

Οικία Ραΐση ή Πουλιού.

Το εσωτερικό του ιερού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου και η ενορία των Κεντρωτίδων.


Οικία Δημητρίου Κεντρωτή ή Βρεττούλακα.

Η θέα προς βορειοανατολικά.

Το δημαρχείο του Δήμου Φρατσίων.


Οικία Βασιλείου και Ιωάννας Κεντρωτή (Βάσου).



Ο ιερός Ναός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας ή Μανωλίτισσας έτσι όπως φαίνεται από τα Κεντρωτιάνικα.

Οικία Γεωργίου Πετρόχειλου ή Ζουδερού μετέπειτα οικία Κοντολέων.


Ένα από τα πολλά πηγάδια της περιοχής.


Οικία Κεντρωτή ή Πάνου.

Οικία Ιωάννου Σάμιου ή Κόρακα.

Οικία Μανούσου Κεντρωτή και μετέπειτα Μηνά Ιερέως Μαρέντη.


Το δάσος κάτω από τον συνοικισμό το οποίο ελπίζουμε κάποτε να καθαριστεί και να σωθεί.

Ενδεχομένως η οικία του Γεωργίου Ι. Κεντρωτή Σκρεμίδη ή Γιωργάκη και τόπος γέννησης του αείμνηστου συγχωριανού μας Ταγματάρχου Νικολάου Γ. Κεντρωτή.

Οικία Καλοκαιρινού ή Λέτουρα.


Δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενισχύουν και αναβαθμίζουν τις δυνατότητες αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ

Δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενισχύουν και αναβαθμίζουν τις δυνατότητες αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, για την ασφαλή και γρήγορη διακομιδή ασθενών από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Ευχαριστούμε το ΙΣΝ γι' αυτή την σημαντική πρωτοβουλία.





Περικοπή αποδοχών για τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν θα κάνουν self test

Η περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με δική τους υπαιτιότητα θα είναι η ποινή για τους δημόσιους υπαλλήλους που υποχρεούνται να κάνουν self test για τον κορωνοϊό και δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος την ώρα που φτάνουν στη δουλειά τους.

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην απογευματινή ενημέρωση στην οποία εξήγησε την διαδικασία του υποχρεωτικού self test για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα ΚΕΠ, στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και στην καθαριότητα καθώς και για τους δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Ο εργαζόμενος θα παραλαμβάνει το self test από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στην εργασία του και έχει ισχύ μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειας του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας, που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία.

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παρουσιαστεί στην εργασία του δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, την βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού τεστ. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα ο εργαζόμενος μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. Στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευσή τους δήλωση αρνητικού αποτελέσματος η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου.

zougla.gr


Στην αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των 23 περιφερειακών αεροδρομίων που έχουν παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου,προχωρά η (ΕΕΣΥΠ)

Προχωρά η παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του moneyreview.gr, σύμφωνα με το οποίο, κριτήριο για το διαγωνισμό θα είναι βεβαίως το ετήσιο αντάλλαγμα που θα προσφερθεί, αλλά και οι επενδύσεις που θα δεσμευτούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την ανάπτυξη του αεροδρομίου.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

"Στην αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των 23 περιφερειακών αεροδρομίων που έχουν παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, αρχής γενομένης από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, προχωρά η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστότερη ως υπερταμείο. Ειδικότερα, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται η προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Κριτήριο για το διαγωνισμό θα είναι βεβαίως το ετήσιο αντάλλαγμα που θα προσφερθεί, αλλά και οι επενδύσεις που θα δεσμευτούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την ανάπτυξη του αεροδρομίου.

Το εν λόγω αεροδρόμιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά, και ενδεικτικά αναφέρεται πως το 2019 η επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε στους 336 χιλιάδες ταξιδιώτες από 280,9 χιλιάδες το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 20%. Εξ αυτών των 336 χιλιάδων, οι 310 ήταν αφίξεις από το εξωτερικό. Το 2020 η επιβατική κίνηση υποχώρησε λόγω της πανδημίας στους 86.000 ταξιδιώτες. Ακόμα και έτσι όμως η ποσοστιαία μεταβολή στην δεκαετία 2009–2019 είναι θετική κατά 347% ενώ ειδικά από το εξωτερικό η αύξηση των αφίξεων υπερβαίνει το 400%.

Οι εκτιμήσεις των αεροπορικών εταιρειών για την κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας φέτος μιλούν για αύξηση 122% σε σχέση με το 2020, στους 191.000 επιβάτες.

Η ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου σε προορισμό πρώτης επιλογής για διεθνή ποιοτικό τουρισμό, που δημιούργησε η κατασκευή του συγκροτήματος της Costa Navarino, έχει συμβάλει στη μεγάλη αύξηση της επιβατικής κίνησης. Ειδικότερα, μετά τη λειτουργία της Costa Navarino, ακολούθησε η δημιουργία 25 νέων ξενοδοχειακών μονάδων με 1.250 κλίνες. Παράλληλα έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται να αναπτυχθούν και νέες τουριστικές μονάδες που θα αυξήσουν τη διαθεσιμότητα κλινών κατά τουλάχιστον 5.000 κλίνες.

H Πελοπόννησος παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη φέρουσα ικανότητα από άλλες περιφέρειες της Ελλάδος, σημειώνουν πηγές της τουριστικής βιομηχανίας. Έτσι ενώ σε άλλες περιοχές ήδη παρατηρούνται φαινόμενα «υπερ-τουρισμού», με κύρια χαρακτηριστικά των συνωστισμό και τη σταδιακή αλλοίωση της παραδοσιακής ταυτότητάς τους αλλά και του περιβάλλοντος, στην Πελοπόννησο εκτιμάται πως ενυπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων με όρους αειφορίας, σε ένα περιβάλλον που διατηρεί αυθεντικότητα και έχει σημαντικότατη πολιτιστική κληρονομιά (Ολυμπία κλπ).

 

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 22 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Οι προοπτικές αξιοποίησης των άλλων 22 αεροδρομίων έχουν επίσης αξιολογηθεί από τους συμβούλους του Δημοσίου. Τη διαχείρισή τους έχει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αλλά το δικαίωμα παραχώρησής τους έχει περάσει στην ΕΕΣΥΠ (από το ΤΑΙΠΕΔ) η οποία προοπτικά θα προχωρήσει και άλλους διαγωνισμούς αξιοποίησης πέραν της Καλαμάτας, ώστε οι παραχωρησιούχοι να αναλάβουν τη χρηματοδότηση και υλοποίηση νευραλγικών επενδύσεων σε υποδομές και εξοπλισμό, όπως και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε όλα τα αεροδρόμια, εξηγούν πηγές του Δημοσίου, καθώς κάποια δεν έχουν οικονομικό νόημα λόγω της χαμηλής κίνησης ενώ άλλα εξ αυτών «φιλοξενούν» καίριες υποδομές της Πολεμικής Αεροπορίας (Λήμνος, Σκύρος).

Τα 23 αεροδρόμια έχουν ήδη από το 2019 κατηγοριοποιηθεί με βάση την επιβατική τους κίνηση και το δυνητικό επενδυτικό ενδιαφέρον, σε τρεις ομάδες ή clusters. Η πρώτη ομάδα είναι αυτή με αεροδρόμια που έχουν άνω των 100.000 επιβατών ετησίως και αυτά βρίσκονται στην Κάρπαθο, στη Χίο, στην Καλαμάτα, στην Αλεξανδρούπολη και στον Άραξο. Η δεύτερη είναι αυτή που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια με ετήσια επιβατική κίνηση μεταξύ 30.000 και 100.000 ατόμων και τα οποία είναι αυτά στη Λήμνο, τα Ιωάννινα, τη Μήλο, τη Νάξο, την Πάρο, την Ικαρία και τα Κύθηρα. Τέλος, η τρίτη κατηγορία, για την οποία το επενδυτικό ενδιαφέρον εκτιμάται ανύπαρκτο, απαρτίζεται από τα αεροδρόμια σε Λέρο, Σητεία, Νέα Αγχίαλο, Κάλυμνο, Σκύρο, Σύρο, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Καστοριά, Κάσο και Κοζάνη". 

eleftheriaonline.gr

Την άρση της ασυλίας του Σταύρου Αραχωβίτη αποφάσισε η Βουλή

Την άρση της ασυλίας του Σταύρου Αραχωβίτη αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση της Folli Follie.

 
Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που με χθεσινή τους δήλωση έκαναν γνωστό πως στο εξής θα απέχουν από τις ονομαστικές ψηφοφορίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου και τη λειτουργία της Βουλής εν μέσω πανδημίας.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας ψήφισαν 183 βουλευτές, ενώ 23 βουλευτές καταψήφισαν.

Ουδεμία σχέση δεν έχει με την υπόθεση της Folli Follie δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύριος Αραχωβίτης. Κάνει λόγο για συκοφαντίες και τονίζει ότι δεν θα μείνουν αναπάντητες.

 «Με αφορμή τα περίεργα δημοσιεύματα που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες "ανώνυμες πηγές", δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση έχω. Ουδέποτε είχα επαφή με κάποιο μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών και φυσικά ουδέποτε παρενέβην με τον οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση», αναφέρει στη δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης .

«Κάθε αναφορά στο όνομά μου είναι συκοφαντική και δεν θα μείνει αναπάντητη», προσθέτει.

Δασικοί χάρτες - Σκρέκας: Βγαίνουν από τις δασικές εκτάσεις οι ασπάλαθοι και τα φρύγανα

Ομόφωνη γνωμοδότηση από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά

Με γνωμοδότηση Τεχνικού Συμβουλίου Δασών αίρονται τα εμπόδια που πρασίνισαν τους δασικούς χάρτες στα νησιά.
Ομόφωνα γνωμοδότησε το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια ώστε να χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα.

Στη γνωμοδότηση αυτή κατέληξε το ΤΣΔ μετά από δύο συνεδριάσεις προκειμένου να εξετάσει το ερώτημα που του απηύθυνε σχετικά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, στις 23 Μαρτίου
.

Βάσει της ομόφωνης γνωμοδότησης που εκδόθηκε σήμερα, οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχθηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση δεν χαρακτηρίζονται δασικές.

Επιπλέον, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές.

Θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιλύονται σημαντικές αστοχίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό εκτάσεων κυρίως στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τη Μάνη, το Βόρειο Αιγαίο και άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνουμε το πρώτο βήμα για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί. Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε επιπλέον πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίχως κόστος και ταλαιπωρία για τους πολίτες. Η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση και το πλέον αξιόπιστο εργαλείο προάσπισης του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Η δημόσια διοίκηση αλλάζει δόγμα και θα διορθώσει τυχόν σφάλματα που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες. Χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, διασφαλίζοντας τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών».
ΠΗΓΗ protothema.gr

Την έπεισε να παραλάβει δέμα με ναρκωτικά


Για ηθική αυτουργία στην παραλαβή δέματος που περιείχε 380 γραμμάρια ηρωίνης, κατηγορείται 27χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής.

Ο αλλοδαπός, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, φέρεται να έπεισε 27χρονη Ελληνίδα να παραλάβει το δέμα, στέλνοντάς της μάλιστα και φωτογραφίες από το σημείο όπου βρίσκονταν να ναρκωτικά, και ενώ ο ίδιος ήταν έγκλειστος στη φυλακή για άλλη υπόθεση!

Ο 27χρονος χθες δικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για την υπόθεση αυτή, μετά από ποινική διαπραγμάτευση και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή υπό τον όρο της συμμετοχής του σε πρόγραμμα απεξάρτησης. 

Σε ό,τι αφορά την 27χρονη η υπόθεση έχει ως προς αυτήν διαχωριστεί. Για τους εμπλεκόμενους όλα ξεκίνησαν με τη σύλληψη της 27χρονης στις 28 Ιανουαρίου 2020 το μεσημέρι από αστυνομικούς της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο περιπολίας εντοπίστηκε ύποπτο δέμα (σακούλα) στην περιοχή «ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ» Ρόδου, όπου με τη συνδρομή του σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

«ΓΚΟΡΝΤΟΝ» διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ναρκωτική ουσία. Το δέμα τέθηκε σε ελεγχόμενη παρακολούθηση και με τη συνδρομή αστυνομικών του Γραφείου Δίωξης Ναρκωτικών Υ.Α. Ρόδου το μεσημέρι  της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου 2020 εντοπίστηκε και συνελήφθη  η 27χρονη, η οποία παρέλαβε το δέμα από τη ρόδα ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου στον χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου της Ρόδου.

Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι το πακέτο περιείχε:

α) μία πλαστική συσκευασία με ποσότητα ηρωίνης συνολικού μικτού βάρους τριακοσίων τριάντα πέντε (335) γραμμαρίων και 

β) μία (01) πλαστική συσκευασία με ποσότητα ηρωίνης συνολικού μικτού βάρους σαράντα πέντε (45) γραμμαρίων.

Ακολούθησε νομότυπη έρευνα στο σπίτι της 26χρονης, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

α) μία (01) ζυγαριά ακριβείας με υπολείμματα ηρωίνης,

β) μία (01) πλαστική συσκευασία με υπολείμματα ακατέργαστης κάνναβης,

γ) δέκα (10) ναρκωτικά δισκία πιθανότατα MDMA,

δ) δύο (02) πλαστικές κάρτες με υπολείμματα ηρωίνης και

ε) το χρηματικό ποσό των διακοσίων πενήντα (250 €) ευρώ.

Όλα τα ευρήματα και τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν, ενώ από την προανάκριση που διενήργησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου προέκυψε πως την 27χρονη έστειλε να παραλάβει το δέμα ο 27χρονος αλλοδαπός ο οποίος μάλιστα της είχε προωθήσει στο κινητό της τηλέφωνο με φωτογραφία από το σημείο όπου βρισκόταν το πακέτο. 

Σημειώνεται πως το διάστημα εκείνο ο αλλοδαπός βρισκόταν έγκλειστος στη φυλακή για άλλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών για την οποία έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης. Μετά την απολογία του και για αυτή την υπόθεση ο 27χρονος Αλβανός είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

ΕΛ.ΑΣ:Συνελήφθη 22χρονος ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών



Συνελήφθη 22χρονος ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες της 13-4-2021 στον Ταύρο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, 22χρονος ημεδαπός για παράβαση του Νόμου περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών που περιήλθαν στην ανωτέρω Υπηρεσία ότι ο ανωτέρω διακινεί ναρκωτικές ουσίες στην Αθήνα, εντοπίστηκε ο 22χρονος και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δράση.

Σε έλεγχο που του πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του μικροποσότητα κοκαΐνης.

Σε επακόλουθη έρευνα στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -528- γραμμ. κάνναβης,
  • -114,5- γραμμ. κοκαΐνης,
  • -2,8- γραμμ. κάνναβης (σε μορφή σοκολάτας),
  • το χρηματικό ποσό των -46.410- ευρώ
  • -2- ζυγαριές ακριβείας,
  • -1- tablet
  • -5- κινητά τηλέφωνα

Ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Κυψέλης, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για την εκδήλωση της οργάνωσης «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών», που προσβάλλει την μνήμη των θυμάτων των θηριωδιών των Ναζί στην Κρήτη.



Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, του Βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη, της Βουλευτού Β’ Πειραιά Νίνας Κασιμάτη, του Αν. Τομεάρχη Εξωτερικών Γιάννη Μπουρνού και του Τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη, 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία καταθέσαμε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για την εκδήλωση της οργάνωσης «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών», που προσβάλλει την μνήμη των θυμάτων των θηριωδιών των Ναζί στην Κρήτη.

Όπως ανακοινώθηκε από την οργάνωση «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών», μέσω επίσημης, ανοιχτής πρόσκλησης, στις 17 – 23 Μαΐου 2021 διοργανώνονται στα Χανιά της Κρήτης εκδηλώσεις, με σκοπό «να τιμήσουν τη γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, για την πρώτη επιτυχώς, αερομεταφερόμενη επιχείρηση με την ονομασία “Επιχείρηση Ερμής”, που έλαβε χώρα πριν 80 χρόνια». Τότε ακριβώς που οι Κρητικοί αντιμετώπισαν με αξίνες, σκεπάρνια και χέρια γυμνά τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, που ξεκίνησε η Γερμανική Κατοχή στο νησί και ακολούθησαν θηριωδίες, με εκτελέσεις αμάχων και πυρπόληση δεκάδων χωριών από τους Ναζί.
Την περίοδο των εορτασμών των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, ο προγραμματισμός της συγκεκριμένης εκδήλωσης αποτελεί το λιγότερο μια αισχρή πρόκληση. Όπως αναφέρεται, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν και πραγματική αναπαράσταση αλμάτων με αλεξίπτωτο εκεί που έπεσαν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, επισκέψεις σε τοποθεσίες των γερμανικών προσγειώσεων, μνημεία και μουσεία, για να έχουν οι συμμετέχοντες "μια συναρπαστική εικόνα για τα γεγονότα του Μαΐου 1941."
Ο αποτροπιασμός και η οργή των Κρητικών ξεχειλίζουν γι’ αυτή την εκδήλωση, μέσα από την οποία καλείται ο κόσμος να τιμήσει τη γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, στα αιματοβαμμένα χώματα της Κρήτης, κατά την επέτειο 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης.
Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει αν η συγκεκριμένη οργάνωση έχει λάβει επίσημη άδεια για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης ή αν οι κρατικές αρχές αγνοούν παντελώς το γεγονός. Επιπλέον ζητούν ενημέρωση για το ποιοι φέρουν την ευθύνη για το επαίσχυντο αυτό γεγονός που προκαλεί το κοινό αίσθημα, ενώ τέλος επιδιώκουν να μάθουν σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ο Υπουργός, με σκοπό την άμεση ματαίωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αλλά και της λογοδοσίας των υπευθύνων.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: «Τεράστιες ευθύνες για την επαίσχυντη και προκλητική εκδήλωση της Οργάνωσης «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών» κατά την επέτειο της Μάχης της Κρήτης».
Όπως ανακοινώθηκε από την οργάνωση «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών», μέσω επίσημης, ανοιχτής πρόσκλησης, στις 17 – 23 Μαΐου 2021 διοργανώνονται στα Χανιά της Κρήτης εκδηλώσεις, με σκοπό “να τιμήσουν τη γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, για την πρώτη επιτυχώς, αερομεταφερόμενη επιχείρηση με την ονομασία “Επιχείρηση Ερμής”, που έλαβε χώρα πριν 80 χρόνια’’.
Τότε που οι Κρητικοί αντιμετώπισαν με αξίνες, σκεπάρνια και χέρια γυμνά τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, που ξεκίνησε η Γερμανική Κατοχή στο νησί και ακολούθησαν θηριωδίες, με εκτελέσεις αμάχων και πυρπόληση δεκάδων χωριών από τους ναζί.
Την περίοδο των εορτασμών των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, ο προγραμματισμός της συγκεκριμένης εκδήλωσης αποτελεί το λιγότερο μια αισχρή πρόκληση. Όπως αναφέρεται, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν και πραγματική αναπαράσταση αλμάτων με αλεξίπτωτο εκεί που έπεσαν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, επισκέψεις σε τοποθεσίες των γερμανικών προσγειώσεων, μνημεία και μουσεία, για να έχουν οι συμμετέχοντες "μια συναρπαστική εικόνα για τα γεγονότα του Μαΐου 1941."
Ο αποτροπιασμός και η οργή των Κρητικών ξεχειλίζουν και απαιτούνται άμεσες απαντήσεις από κάθε υπεύθυνο.
Επειδή, υπάρχει επίσημη αφίσα – πρόσκληση της οργάνωσης «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών» που καλεί σε συμμετοχή στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, αλλά και πλήθος δημοσιευμάτων στα μέσα.
Επειδή, αποτελεί αισχρή πρόκληση, μια εκδήλωση που καλεί τον κόσμο να τιμήσει τη γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, στα αιματοβαμμένα χώματα της Κρήτης, κατά την επέτειο 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης.
Επειδή, η συγκεκριμένη εκδήλωση εγείρει σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν άμεσων απαντήσεων.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Έχει λάβει η συγκεκριμένη οργάνωση επίσημη άδεια για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης ή οι κρατικές αρχές αγνοούν παντελώς το γεγονός;
2. Αν υπήρξε άδεια, από ποια δημόσια αρχή εκδόθηκε;
3. Ποιοι φέρουν την ευθύνη για το επαίσχυντο αυτό γεγονός που προκαλεί το κοινό αίσθημα;
4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε με σκοπό την άμεση ματαίωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αλλά και της λογοδοσίας των υπευθύνων;
✔️ Η αναγγελία της νεοναζιστικής πρόκλησης στη συνέχεια, και προς το παρόν, «κατέβηκε» από το site της οργάνωσης, αλλά τα ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βορίδη παραμένουν και αναμένουμε την επίσημη απάντησή του.