Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Οι Βρετανοί δοκιμάζουν την ασπιρίνη ως πιθανή θεραπεία για την Covid-19

 


Η ασπιρίνη, το φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως ως αντιθρομβωτικό, θα δοκιμαστεί τώρα ως πιθανή θεραπεία για την COVID-19 σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που γίνονται στη Βρετανία για την αξιολόγηση μιας σειράς από πιθανές θεραπείες για τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την COVID-19 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων εξαιτίας μιας υπεραντίδρασης των αιμοπεταλίων, των κυτταρικών θραυσμάτων τα οποία βοηθούν στην διακοπή της αιμορραγίας. Η ασπιρίνη είναι ένας αντιπηκτικός παράγοντας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρομβώσεων, αναφέρεται σήμερα στον ιστότοπο της δοκιμής RECOVERY.

"Υπάρχει μια σαφής λογική που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή (η ασπιρίνη) μπορεί να είναι οφέλιμη και είναι ασφαλής, φθηνή και ευρέως διαθέσιμη", δήλωσε ο Πίτερ Χόρμπι, συνεπικεφαλής των ερευνητών που μετέχουν στην δοκιμή.

Τουλάχιστον 2.000 ασθενείς αναμένεται να λαμβάνουν 150 mg ασπιρίνης ημερησίως μαζί με την συνήθη αγωγή. Τα στοιχεία από αυτούς τους ασθενείς θα συγκριθούν με αυτά από τουλάχιστον 2.000 άλλους ασθενείς που λαμβάνουν μόνον την καθιερωμένη θεραπεία, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Άλλες θεραπείες που αξιολογούνται στην δοκιμή RECOVERY περιλαμβάνουν το κοινό αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη και το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron που χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όταν είχε ασθενήσει με COVID-19. ΠΗΓΗ ΕΝΙΚΟΣ

ΕΛ.ΑΣ:Συνελήφθη 40χρονος ημεδαπός στη Μεσσηνία για κατοχή, αποδοχή και διάθεση προς πώληση αρχαίων κινητών μνημείων σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας

 


Συνελήφθη 40χρονος ημεδαπός στη Μεσσηνία για κατοχή, αποδοχή και διάθεση προς πώληση αρχαίων κινητών μνημείων σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας

Κατασχέθηκε πλήθος αρχαίων κινητών μνημείων μεγάλης αρχαιολογικής αξίας

Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες της 4-11-2020 στην Μεσσηνία, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 40χρονος ημεδαπός για παράβαση του Νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, σχετικά με άτομο που μετέφερε αρχαιότητες, προς περαιτέρω διάθεση, έναντι του χρηματικού ποσού των (100.000) ευρώ, κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω υπηρεσίας, μετέβη στην περιοχή της Μεσσηνίας, προς εντοπισμό του εν λόγω ατόμου.

Μετά από αναζητήσεις, εντοπίστηκε ο 40χρονος και σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε, βρέθηκαν στον χώρο αποσκευών, αρχαία κινητά μνημεία τα οποία κατείχε παράνομα και κατασχέθηκαν. Κατόπιν τούτων, το εν λόγω άτομο συνελήφθη.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες, επιδείχτηκαν σε αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, και πρόκειται για:

  • Ένα (1) περίοπτο μαρμάρινο κάτω τμήμα ενδεδυμένης μορφής, που φορά σανδάλια και στηρίζεται σε συμφυή ωοειδή βάση, στο πίσω μέρος σώζεται το κάτω τμήμα δεύτερου ενδύματος, στην αριστερή πλευρά υπάρχει ειλητάριο, σωζόμενου ύψους -45- εκατοστών και μέγιστου πλάτος -48- εκατοστών, Κλασικών ή Ελληνιστικών χρόνων,
  • Ένα (1) λίθινο Ιωνικό κιονόκρανο, ελαφρώς αποκεκρουμένο, ύψους -24- εκατοστά και μέγιστου μήκος -42- εκατοστών, Ελληνιστικής εποχής,
  • Ένα (1) λίθινο ακέραιο κιονόκρανο, στο μέσο του φέρει πλοχμοειδές κόσμημα, ύψους -28- εκατοστά και μέγιστο μήκος -40- εκατοστά, Ρωμαϊκής εποχής,
  • Ένα (1) μαρμάρινο ελλιπές κιονόκρανο, στο μέσο του φέρει πλοχμοειδές κόσμημα, ύψους -33- εκατοστά και μέγιστου μήκους -40- εκατοστά, Ρωμαϊκής εποχής,
  • Μία (1) λίθινη βάση κίονα, ελαφρώς αποκεκρουμένη, σωζόμενου ύψους -18- εκατοστά και μήκους -34- εκατοστά, ύστερων Ρωμαϊκών χρόνων,
  • Ένα (1) λίθινο επιστύλιο, στην εξωτερική όψη φέρει ανάγλυφη παράσταση αμπέλου, μήκους -50- εκατοστών και ύψους -14- εκατοστών, πρώιμων Βυζαντινών χρόνων

τα οποία σύμφωνα με την εκτίμηση της αρχαιολόγου, είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και

  • Ένα (1) πήλινο άωτο πυθοειδές αγγείο, με επικαθήσεις θαλάσσιων ιζημάτων, ύψους -30- εκατοστών και διαμέτρου στομίου -13- εκατοστά και
  • Ένα (1) πήλινο λάγινο με στριφτή λαβή, σώζει τμήμα της προχωής και φέρει επικαθήσεις θαλάσσιων ιζημάτων, ύψους -27- εκατοστών

τα οποία χρήζουν περαιτέρω εξέτασης, ως προς την αρχαιολογική τους τεκμηρίωση και την πιθανή προέλευσή τους από κάποιο αρχαίο ναυάγιο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης αναφορικά με την διακίνηση, καθώς και τους τελικούς αποδέκτες των αρχαίων αντικειμένων που κατασχέθηκαν. 

Τα ντοκουμέντα.



 

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ:Σύλληψη ημεδαπού για ναρκωτικά στο Ηράκλειο

 


Σύλληψη ημεδαπού για ναρκωτικά στο  Ηράκλειο 
 
Στη σύλληψη ενός  39χρονου ημεδαπού, προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Περιφερειακής Oμάδας Δίωξης Ναρκωτικών της Λιμενικής Αρχής Ηρακλείου, για παράβαση του νόμου 4139/13 ''περί εξαρτησιογόνων ουσιών''.
Ειδικότερα, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε στο λιμένα Ηρακλείου από τα παραπάνω στελέχη, με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ''ΜΑΣΚ'',  εντοπίστηκαν εντός σακιδίου πλάτης που κατείχε o 39χρονος, τα παρακάτω:
-Ογδόντα οκτώ (88) δισκία LEXOTANIL των 6mg,
-Δύο (02) δισκία LEXOTANIL των 1,5mg,
-Πέντε (05) δισκία HIPNOSEDON,
-Δύο (02) δισκία SUBUTEX, 
-Ένα (01) πλαστικό φιαλίδιο που περιείχε υγρή μεθαδόνη μικτού βάρους 57gr, για τα οποία δεν ανευρέθησαν οι προβλεπόμενες ιατρικές συνταγές και επίσης, επιμελώς κρυμμένη στα ρούχα του, 
- μια (01) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία που περιείχε ποσότητα ηρωίνης μικτού βάρους 13,4gr.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί προανάκριση, κατασχέθηκαν όλα τα ανευρεθέντα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

 


06-11-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Βάσω Θεοδωρακοπούλου- Μπόγρη υποδέχθηκε στο γραφείο της τον νέο Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά, Γιώργο Σκανδάλη, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του και συζήτησαν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να θέσει στον νέο Κεντρικό Λιμενάρχη θέματα που άπτονται:

· των ελέγχων τήρησης μέτρων COVID στα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια προς τα νησιά

· των ελέγχων όσων μεταβαίνουν στα νησιά αλλά και των ελέγχων όσων μεταφέρουν ζώα συντροφιάς που δεν φέρουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία τσιπ για την ηλεκτρονική ταυτοποίησή τους, υπόθεση που συνδέεται άμεσα με το επιδεινούμενο πρόβλημα της εγκατάλειψής τους στα νησιά

· των ελέγχων στη γραμμή Φανερωμένη – Νέα Πέραμος

· της καταπολέμησης της παράνομης οστρακοαλιείας

· της ενίσχυσης του λιμενικού τμήματος Σαλαμίνας με προσωπικό, αυτοκίνητο και πλωτό μέσο

Χαρδαλιάς: «Tα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί, οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί»

 


Αυτό σημαίνει ότι από τα 150 ευρώ το πρόστιμο θα φτάσει πλέον τα 300

Μια απαραίτητη αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών, για να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού και να ξεπεραστεί με επιτυχία και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, χαρακτήρισε τα έκτακτα μέτρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τους πολίτες για μια λογική χρήση των δυνατοτήτων μετακίνησης και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Παράλληλα αναφέρθηκε στον διπλασιασμό των προστίμων για τους παραβάτες των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι από τα 150 ευρώ το πρόστιμο θα φτάσει πλέον τα 300.

«Από αύριο, καθ'όλο το 24ωρο θα υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας, μόνο με sms για τους προβλεπόμενους λόγους. Απευθύνουμε έκκληση για λελογισμένη αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

 ethnos.gr

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ:ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΩΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ



 

ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ:Η μεγάλη συμμαχία θα κερδίσει και πάλι τη μάχη κατά του κορονοϊού

 


Η μεγάλη συμμαχία θα κερδίσει και πάλι τη μάχη κατά του κορονοϊού
Η πατρίδα μας, από το Σάββατο αυτό ξεκινά τη νέα της μάχη, σε έναν πόλεμο που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, με έναν «αόρατο» εχθρό που έχει επιφέρει ορατές επιπτώσεις στην κοινωνία και στην οικονομία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια πράξη ευθύνης και για να προστατεύσει την υγεία των πολιτών, αποφάσισε την εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων.
Μέτρων που δεν είναι ευχάριστα, αλλά είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για να βγούμε και πάλι νικητές. Μέτρων που τα λαμβάνουμε για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και για να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Γνωρίζω ότι όλοι ανησυχούμε και η αγωνία είναι μεγάλη, για το πότε θα μπει τέλος σε αυτήν την περιπέτεια, που βιώνει η πατρίδα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος. Σε αυτή τη «μάχη», όμως μπαίνουμε πλέον γνωρίζοντας όλοι μας το τι πρέπει να κάνουμε.
Γνωρίζουμε το δρόμο της επιτυχίας.
Το αποδείξαμε εξάλλου στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου πειθαρχήσαμε στις προτάσεις των ειδικών και στις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Χτίσαμε μια μεγάλη συμμαχία το Μάρτιο και αυτή η συμμαχία είναι το δικό μας «εμβόλιο», μέχρι οι επιστήμονες να ανάψουν «πράσινο φως» σε ένα πραγματικό εμβόλιο κατά της νόσου. Είναι η δική μας ασπίδα σωτηρίας απέναντι σε αυτήν την πανδημία.
Καταλαβαίνω ότι πολλοί από εμάς είναι κουρασμένοι, από τη μάσκα, από τους περιορισμούς, από τα μέτρα που άλλαξαν την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής που είχαμε.
Δυστυχώς οι αποφάσεις αυτές είναι μονόδρομος εάν θέλουμε και πάλι σύντομα να ζήσουμε με τους φίλους μας, τους δικούς μας ανθρώπους όπως και πριν.
Δεν είναι μαγκιά να αγνοήσουμε τις οδηγίες των επιστημόνων. Πραγματική μαγκιά είναι να τηρήσουμε τους κανόνες.
Να παραμείνουμε υγιείς και αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Η πορεία δεν είναι εύκολη, αλλά έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Οι τρεις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμες, για να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία.
Δοκιμασία υγείας και δοκιμασία οικονομίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Μέτρα που θα κρατήσουν την κοινωνία όρθια, μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια.
Παράλληλα θα δώσουν την ευκαιρία την επόμενη ημέρα να επανεκκινηθεί η οικονομία μας, να σωθούν οι θέσεις εργασίας, να μην κλείσουν επιχειρήσεις.
Να δημιουργήσουμε το χρονικό περιθώριο ώστε να σχεδιάσουμε και άλλους τρόπους στήριξής τους την επόμενη ημέρα.
Δεν είναι ώρα να αναλωθούμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις και λαϊκισμούς.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.
Είναι ώρα «μάχης».
Η μεγάλη συμμαχία θα βγει νικήτρια και από αυτήν την δοκιμασία.
Για τους δικούς μας, τους φίλους μας, για την πατρίδα μας!

Lockdown: Αυτά είναι τα πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν την καραντίνα

 


Ενισχύονται από τις 6 το πρωί του Σαββάτου τα μπλόκα της αστυνομίας καθώς και τα πρόστιμα λόγω του lockdown.

Συγκεκριμένα:

- Στα 150 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση και

- 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας

Σε όποιον επιχειρήσει να βγει εκτός περιφερειακής ενότητας θα του επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ και επιπλέον αφαίρεση πινακίδων ενώ δεν θα του επιτραπεί και να συνεχίσει το ταξίδι του.

 .enikos.gr

Κορονοϊός: Αναβάλλονται λόγω lockdown γάμοι, βαπτίσεις - Τι ισχύει για κηδείες, λειτουργίες

 


Τι θα ισχύσει από το πρωί του Σαββάτου λόγω του lockdown σε όλη τη χώρα

Με την καθημερινότητά μας να τίθεται σε ρυθμούς δεύτερου lockdown υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία μένει να απαντηθούν. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι ανακοινώσεις από πλευράς Ιεράς Συνόδου αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες με τις ενορίες σε όλη την χώρα να δηλώνουν έτοιμες να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου που η χώρα μπαίνει σε lockdown, οι λειτουργίες μέσα στις εκκλησίες θα γίνονται κανονικά χωρίς πιστούς παρά μόνο με τους ιερείς και τους διορισμένους ψάλτες.

Οι γάμοι που έχουν κλειστεί για το διάστημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες θα χρειαστεί να αναβληθούν με τους μελλόνυμφους να πρέπει να τους μεταθέσουν σε άλλες ημερομηνίες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις βαπτίσεις. Οι κηδείες θα τελούνται αποκλειστικά και μόνο με την παρουσία εννέα ατόμων.

 .ethnos.gr

Χρυσοχοΐδης: Δεν θα γίνει η πορεία για το Πολυτεχνείο - Συνδικάτα και φορείς αντιδρούν

 

Την ακύρωση της πορείας του Πολυτεχνείου λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, δεν γιορτάσμε τίποτα από αυτά που μας ενώνουν, το ίδιο θα γίνει με το Πολυτεχνείο. Όταν θα ανοίξει η χώρα θα είμαστε όλοι μαζί για να γιορτάσουμε τις μεγάλες γιορτές» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ παρουσίασε την Αστυνομία "στον καιρό της πανδημίας ως το... ΕΣΥ της προστασίας". Επίσης χαρακτήρισε "όπλο του εχθρού τις συναθροίσεις", και απείλησε με εισαγγελείς και σαρωτικές ελέγχους όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.

Να σημειωθεί πως σήμερα για το ίδιο θέμα, κάθετος ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ζήτησε κατανόηση από τα κόμματα, για την επέτειο του Πολυτεχνείου και την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, τονίζοντας πως «εφόσον έχουμε απαγόρευση δε νοείται να γίνει καμιά πορεία».

Βαρόμετρο η στάση ΚΚΕ 

Το ΚΚΕ πάντως δεν δείχνει διάθεση συμμόρφωσης με την κυβερνητική γραμμά και σύμφωνα με πληροφορίες στον Περισσό θεωρούν αυτονόητο και προφανές ότι ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα γίνει, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων, όπως έγινε και την Πρωτομαγιά. 

Ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσουν και πολλές μικρότερες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α. καθώς η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ εκτιμούν ότι πρέπει να γίνει έστω και με τα απαιτούμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά όχι και να απαγορευτεί. 

Κάλεσμα ΣΦΕΑ για πορεία 

Χθες πάντως, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) κάλεσε σε κινητοποίηση για τις εκδηλώσεις τιμής και την πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως ο ΣΦΕΑ «καλεί το λαό και τη νεολαία να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις τιμής για την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973  και στην πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία».

Επισης σε πρόσφατη συνεδρίασή του το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας αποφάσισε ότι θα συμμετάσχει στην πορεία του Πολυτεχνείου κανονικά, όπως και την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας μέσα στο Νοέμβριο.  Σήμερα δε, εξέδωσε ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού - ΠΕΝΕΝ όπου επισημαίνει μετξύ άλλων: "Στις 17 Νοέμβρη δίνουμε μαζικά - αγωνιστικά το παρόν στο Πολυτεχνείο και στην πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία!" ΠΗΓΗ ΠΟΝΤΙΚΙ

ΣΠΑΡΤΗ:Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών απόψε ενάντια στο νέο lockdown!

 


Πολίτες της Σπάρτης προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επιβολή νέου  lockdown, ειδικά για τον νομό Λακωνίας. Η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για απόψε Παρασκευή 6 Νοεμβρίου και ώρα 8:00 μμ στην κεντρική πλατεία Σπάρτης. «Εδώ (Λακωνία) όπως και σε άλλους νομούς της χώρας, η επιδημία έχει παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, οπότε αφήστε μας να ζήσουμε», υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Είμαστε πολίτες που ζούμε, εργαζόμαστε και προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο και βρισκόμαστε για δεύτερη φορά μπροστά στην οικονομική κατάρρευση.

Η Λακωνία και στο πρώτο lockdown και στο δεύτερο είναι ένας νομός με ελάχιστα κρούσματα (την πρώτη φορά, χωρίς κανένα κρούσμα) που καλούμαστε να μείνουμε ανενεργοί.

Ζητάμε να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις του νομού μας, με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και να προστατευτούμε όλοι με τον περιορισμό των μετακινήσεων μόνο εντός των ορίων της επικράτειάς μας (Λακωνίας).

Εδώ όπως και σε άλλους νομούς της χώρας, η επιδημία έχει παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, οπότε αφήστε μας να ζήσουμε!!

Όλοι και όλες στην Κεντρική Πλατεία Σπάρτης απόψε στις 8 μμ!»

 lakonikos.gr

Ο ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ.

 Ἐν Κυθήροις τῇ 5ῃ Νοεμβρίου 2020

Ἀριθ. Πρωτ.: 590

Ἀνοικτή Ἐπιστολή

Ἐξοχώτατον
κ. Κυριᾶκον Μητσοτάκην
Πρωθυπουργόν
Μέγαρον Μαξίμου
Ἀθήνας

Ἐξοχώτατε κ.Πρωθυπουργέ,

     Παρηκολούθησα μέ προσοχή σήμερα τό μεσημβρινό διάγγελμά
σας πρός τόν Ἑλληνικό Λαό μέ ἀφορμή τήν ἐξάπλωσι τῆς ἐπιδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ, τίς παρεμβάσεις καί ἐξηγήσεις τοῦ Καθηγητοῦ τῆς λοιμωξιολογίας κ.Σωτ. Τσιόδρα καί τίς ἀπαντήσεις καί τοποθετήσεις ἀμφοτέρων στίς ἐρωτήσεις τῶν δημοσιογράφων. Ἐνημερώθηκα γιά τήν ταχύτατη μετάδοσι τοῦ ἰοῦ αὐτοῦ σέ ὅλο σχεδόν τόν πλανήτη μας καί τήν ραγδαία αὔξησι τῶν θετικῶν περιπτώσεων στήν πατρίδα μας κατά τό τελευταῖο πενθήμερον. Κάμνω διάκρισιν τῶν θετικῶν στόν κορωνοϊό περιπτώσεων ἀπό τά κρούσματα, διότι, κατά τούς εἰδικούς λοιμωξιολόγους τῆς Ἐπιστημονικῆς Ἐπιτροπῆς σας, κροῦσμα θεωρεῖται ἡ προσβολή τῶν πνευμόνων ἤ ἄλλου τινος ὀργάνου τοῦ ἀνθρωπίνου σώματος ὑπό τοῦ ἰοῦ, ἐνῷ θετικοί στόν κορωνοϊό εἶναι οἱ ἔχοντες κατά τό τέστ πυρετό ἤ πονόλαιμο, τά ὁποῖα καί ὑποχωροῦν μέ κάποια θεραπεία.

 Ἀκόμη, πληροφορήθηκα γιά τά νέα ὁριζόντια μέτρα καθολικοῦ lockdown, τά ὁποῖα ἀναγκασθήκατε νά λάβετε πρός ἀναχαίτισιν τῆς ἀκάθεκτης ὁρμῆς τοῦ θανατηφόρου αὐτοῦ ἰοῦ. Καί δικαιολογημένα, διότι ἕνεκα τῆς παρατηρηθείσης χαλαρότητος κατά τίς θερινές διακοπές ἡμεδαπῶν καί ξένων – τουριστῶν, ἐφούντωσε ἡ «δρᾶσις» τοῦ κορωνοϊοῦ σέ ὡρισμένες μεγαλουπόλεις, κυρίως, ἀλλά καί σέ ἄλλα μέρη τῆς Πατρίδος μας, μέ τόν φόβον, ἄν δέν ληφθοῦν ἐγκαίρως τά ὑποδεικνυόμενα μέτρα, νά ἐκφύγη ὁ ἔλεγχος καί ὁ περιορισμός τῆς ἐπελθούσης δεινῆς συμφορᾶς.
     Ἀναφερθήκατε λεπτομερῶς σέ ὅλες τίς περιπτώσεις καί τούς τόπους πού θά ἦταν δυνατόν νά προκληθῆ συνωστισμός (Σχολεῖα, Τράπεζες, Λεωφορεῖα, Μετρό, Κινηματογράφοι, Θέατρα κ.ἄ.) καί ἐπισημάνατε τόν κίνδυνο, πού θά προκύψη ἀπό τήν ἀμέλεια λήψεως μέτρων.
     Εἰς τά αὐστηρά μέτρα προλήψεως τῆς ἐπεκτάσεως τῆς ἐπιδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ συμπεριελήφθη, ὡς μή ὤφελε, καί ὁ ἀποκλεισμός τῶν Ὀρθόδοξων Χριστιανῶν, τῆς συντριπτικῆς πλειονοψηφίας τῶν πολιτῶν, ἀπό τήν Θεία Λατρεία, γιά δεύτερη περίοδο. Στούς ἕξι προορισμούς τῆς ἐξόδου τῶν πολιτῶν ἀπό τά σπίτια τους δέν περιλαμβάνεται, γιά δεύτερη φορά, ἡ ἄσκησις τῶν λατρευτικῶν ὑποχρεώσεων καί τῆς ἀτομικῆς προσευχῆς.
     Ἐπ’ αὐτοῦ τοῦ καιρίου καί φλέγοντος ζητήματος παρακαλῶ νά ἔχω ἐπ’ ὀλίγον τήν προσοχή σας.
     1. Πέρασε ἕνα ἑξάμηνο ἀπό τό κλείσιμο τῶν Ἱερῶν Ναῶν μας (Μεγ. Τεσσαρακοστή, Μεγ. Ἑβδομάδα καί Ἅγιον Πάσχα – Πασχαλινή περίοδος) καί δέν ἠμπορῶ νά συμφιλιωθῶ μέ τήν σκέψι ὅτι οἱ Ἐκκλησιές μας ἦταν σφραγισμένες γιά τόν Λαό τοῦ Θεοῦ καί πώς εἶναι δυνατόν νά ἐπαναληφθῆ αὐτό τό ἀποτρόπαιο συμβάν ἐν ὄψει τῆς ἱερᾶς περιόδου τῆς Ἁγίας Τεσσαρακοστῆς τῶν Χριστουγέννων, ἀφοῦ ἄρχισαν ἀπό τώρα «νά βαρᾶνε τά νταούλια».
     2. Σᾶς ἔγραψα στίς 28-4-2020 ἐπιστολή, κύριε Πρωθυπουργέ, γιά τήν ταχεῖα κατάργησι τοῦ ἀποκλεισμοῦ ἀπό τήν Θεία Λατρεία τοῦ Λαοῦ τοῦ Θεοῦ καί γιά τίς θλιβερές συνέπειες καί τά τραύματα πού ἄφησε στό Ἅγιο Σῶμα τοῦ Χριστοῦ, τήν Ἁγία Ὀρθόδοξη Καθολική μας Ἐκκλησία, αὐτή ἡ ἄνευ προηγουμένου ἐπιβληθεῖσα στέρησις τοῦ δικαιώματος τῆς ἐλευθέρας Θείας Λατρείας τῶν πιστῶν.
      3. Ἐτονίσθη δεόντως ὅτι τό δικαίωμα τῆς ἐλευθέρας Θείας Λατρείας ἀπορρέει ἀπό τό Σύνταγμα, τό δέ ὑπ’ ἀριθ. 13 ἄρθρο, παρ. 2, χαρακτηρίζεται ὡς μή ἀναστελλόμενον, μηδέ ἐν καιρῷ πολιορκίας καί πολέμου. Ἑπομένως οἱ σχετικές Κ.Υ.Α., πού ἀναστέλλουν τήν Θεία Λατρεία, ἔχουν τό στίγμα τῆς ἀντισυνταγματικότητος. Ὅταν, κατά τήν παρελθοῦσα ἄνοιξι, χριστιανοί ἐπιστήμονες προσέφυγαν κατά τῶν Κ.Υ.Α., πού ἀπαγόρευαν τή Θεία Λατρεία στόν Λαό τοῦ Θεοῦ, στό Συμβούλιο τῆς Ἐπικρατείας, τό ΣτΕ δέν ἀσχολήθηκε μέ τήν προσφυγή, διότι οἱ Κ.Υ.Α. ἦσαν περιωρισμένης χρονικῆς ἰσχύος, ἀλλά παρά ταῦτα οἱ νεώτερες Κ.Υ.Α. βασίζονται καί ἐπικαλοῦνται ὅλες τίς προηγούμενες.
     4. Ὁ παντελής ἀποκλεισμός τοῦ Λαοῦ τοῦ Θεοῦ, ἐκτός τοῦ ὅτι εἶναι ἀντικανονικός καί παράνομος, εἶναι καί ἄδικος καί ὄχι ἀμερόληπτος. Σέ κάθε μία ἀπό τίς αἴθουσες τῶν Σχολείων διδάσκονται 20-25 μαθητές καί μαθήτριες. Στά λεωφορεῖα, τρόλεϋ, μετρό κ.ἄ. οἱ ἐπιβάτες καταλαμβάνουν τό 60% τῆς χωρητικότητος, ἐνῷ ἀπό τούς Ἱερούς Ναούς ἀποκλείονται παντελῶς οἱ πιστοί, παρότι διαθέτουν ἀσυγκρίτως περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.
      5. Οὐδέποτε, ὡς γνωστόν, ἔκλεισαν οἱ Ναοί ἤ παρεκωλύθη παντελῶς ἡ Θεία Λατρεία, κύριε Πρωθυπουργέ. Πέρασε ἡ Ὀρθόδοξη Πατρίδα μας τήν Τουρκοκρατία, τήν Βαυαροκρατία, τήν Γερμανική κατοχή καί τά Ἰόνια νησιά μας τήν Ἑνετοκρατία καί τήν Ἀγγλοκρατία, ἀλλά ποτέ μά ποτέ δέν ἀνεστάλη ἡ Θεία Λατρεία. Εἶσθε ὁ πρῶτος Κυβερνήτης τῆς Χώρας μας, πού, μέ τήν ἀνοχή τῆς Ἐκκλησίας, ἐκλείσατε τούς Ἱερούς Ναούς γιά τούς πιστούς τήν περασμένη Ἄνοιξι καί τό ἐπιχειρεῖτε καί πάλι, γεγονός γιά τό ὁποῖο δέν πρέπει νά σεμνύνεσθε. Μόνον οἱ Νέρωνες καί οἱ Διοκλητιανοί, μαζί μέ τούς ἄλλους διώκτες ρωμαίους αὐτοκράτορες, κατεδίωξαν ἀπηνῶς τήν Ἁγία τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησία καί ἄθελά τους προκάλεσαν τήν δημιουργία τῆς ἔνδοξης Ἐκκλησίας τῶν κατακομβῶν. Μή ζηλώσετε τήν «δόξα» τους, ἀλλά νά μιμηθῆτε τόν εὐσεβῆ χριστιανό πατέρα σας, τόν ἀείμνηστο Πρωθυπουργό τῆς Ἑλλάδος Κωνσταντῖνο Μητσοτάκη, ὁ ὁποῖος, κατά τήν μαρτυρία τοῦ μακαριστοῦ Ἱερέως τῶν Κυθήρων π.Ἀνθίμου Βενέρη, ὅταν ἀνέβηκε ὡς προσκυνητής στό Ἱερό Προσκύνημα τῆς Ἁγίας Ἐλέσας Κυθήρων τό 1992, Πρωθυπουργός ὤν, ἀπό τά σκαλιά τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ μέχρι τήν Ἁγία Εἰκόνα – τόν θρόνο τῆς Ἁγίας Ἐλέσας, σύρθηκε μέ τήν κοιλιά, ἐκπληρώνοντας κάποιο τάμα του.
     6. Μέ αὐτά πού λέγω ἄς μή θεωρηθῆ, κύριε Πρωθυπουργέ, ὅτι εἶμαι ἐκτός τόπου καί χρόνου καί ὅτι δέν ἀντιλαμβάνομαι τήν κρισιμότητα τοῦ παρόντος καιροῦ καί τοῦ ἐνεστῶτος σοβαροῦ κινδύνου ἀπό τήν μάστιγα τοῦ κορωνοϊοῦ. Οὔτε θά ἤθελα ποτέ νά κινδυνεύση ἡ ζωή κάποιου ἤ κάποιων συνανθρώπων μας. Κάθε ἄλλο. Βλέπω, ὅμως, ὅτι ἐσεῖς καί ἡ Κυβέρνησίς σας, μαζί μέ τό ἐπιτελεῖο τῶν εἰδικῶν ἐπιστημόνων, ἐνῶ καταβάλλετε φιλότιμες καί ἄοκνες προσπάθειες ἀναχαιτίσεως τῆς ἐπελάσεως τοῦ κορωνοϊοῦ ἀρκεῖσθε, προδήλως, στίς ἀνθρώπινες δυνάμεις καί δυνατότητες, μέ τήν συνδρομή τῶν ἐπιστημονικῶν γνώσεων καί δεδομένων, καί δέν δίδετε προτεραιότητα στήν ἄνωθεν θεία βοήθεια. Αὐτό πού ἔλεγαν οἱ Χριστιανοί πρόγονοί μας : Πρῶτα ὁ Θεός, σύν Θεῷ. Οἱ εὐλαβεῖς πατέρες καί πρόγονοί μας γιά τήν ὅποια ἀσθένεια καί συμφορά ἔτρεχαν πρῶτα στίς Ἐκκλησιές μας καί ἄρχιζαν τήν πάλη καί τόν ἀγῶνα τους μέ τήν Προσευχή, τήν Θεία Λειτουργία, τήν Ἱερή Ἀγρυπνία, τίς Ἱερές Λιτανεῖες καί τό Ἱερό Μυστήριο τοῦ Εὐχελαίου καί ἐκεῖ εὕρισκαν τήν λύσι καί τόν λυτρωμό τους.
     Διά νά μή θεωρηθῇ δέ ὅτι ὑπερβάλλω στήν κρίσι μου, θά ἐπικαλεσθῶ ὡς μέτρον συγκρίσεως τό περασμένο ἑξάμηνο (Μάϊος - Ὀκτώβριος). Ἀφ’ ὅτου ἄρχισαν νά ἐκκλησιάζωνται ξανά οἱ χριστιανοί μας καί μέχρι τέλους Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ., ἐνῷ ἐκοινώνησαν κατά χιλιάδες (ἰδιαίτερα μέσα στήν περίοδο τοῦ Δεκαπενταυγούστου) ἄνθρωποι ὅλων τῶν ἡλικιῶν καί σέ ὅλες τίς περιοχές τῆς πατρίδος μας, οὔτε ἕνα περιστατικό δέν καταγράφηκε, πού νά ἔπαθε κανείς βλάβη ἀπό τήν Θεία Κοινωνία. Καί, ὅμως, ἄνθρωποι ξένοι πρός τήν Ἐκκλησία καί ἄσχετοι μέ τήν πνευματική ἐν Χριστῷ ζωή ἐφρύαξαν καί φρυάττουν ὁμιλοῦντες καί γράφοντες βλασφήμως καί λυσσωδῶς κατά τῆς Θείας Κοινωνίας. Καί ἐπειδή μερικοί ἀπό αὐτούς ἀνήκουν στόν ἐπιστημονικό καί δή τόν ἰατρικό χῶρο, ἐνδεχομένως νά σᾶς ἐπηρεάζουν.
     Ἐάν ἀκούσθηκαν εἰδήσεις γιά κρούσματα ἐλαχίστων Κληρικῶν ἤ Μοναχῶν, μετρουμένων εἰς τά δάκτυλα τῶν χειρῶν (καί ὄχι ἀκριβῶς), αὐτά δέν προέκυψαν ἐν ὥρᾳ Θείας Λατρείας, ἀλλ’ ἐκτός Ἱερῶν Ναῶν. Ἡ πανσθενουργός Χάρις τοῦ Θεοῦ προστατεύει τόν Θεῖο Λειτουργό καί τούς πιστούς ἀπό κάθε μολυσμό μικροβίων ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ, καί δή κατά τήν Θεία Κοινωνία, τόν ἀσπασμό τῶν Ἱερῶν Εἰκόνων καί τῶν Ἁγίων Λειψάνων, τήν λῆψι τοῦ Ἁγιασμοῦ καί τοῦ Ἀντιδώρου, διό καί δέν χρειάζεται ἡ ἑντός τοῦ Ναοῦ μασκοφορία, καί
     7. Ἀκροθιγῶς θά μνημονεύσω τρία γεγονότα διασώσεως τῶν πόλεων Θεσσαλονίκης, νήσου Λήμνου καί Ἀθηνῶν, κατά χρονολογικήν σειράν, ἀπό βαρειές καί βαρύτερες ἀπό τόν κορωνοϊό λοιμώδεις ἀσθένειες.
     α. Στό Γ’ κεφάλαιο «περί τοῦ λοιμοῦ» τοῦ Α’ Βιβλίου τῶν θαυμάτων τοῦ Ἁγίου Δημητρίου τοῦ Μυροβλήτου, πού φέρει τόν τίτλο «Διήγησις Θαυμάτων», τό ὁποῖο συνέγραψε ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Ἰωάννης (7ος αἰ.), γίνεται λόγος ὅτι τό ἔτος 597 μ.Χ. ἦλθε στήν πόλι της «θεήλατος ὀργή», λόγῳ τῆς μή συμμορφώσεως τῶν κατοίκων πρός τό θέλημα τοῦ Θεοῦ, πού ἔπληξε νήπια, νέους, γυναῖκες καί ἄνδρες μέ φρικτό θάνατο (αἱμοπτυσία) καί τό κάθε σπίτι εἶχε περισσότερους ἀπό ἕνα νεκρούς.
     Μπροστά σ’ αὐτή τήν συμφορά, τήν «παμφάγο, παντοφθόρο καί παντοφόνο», οἱ Χριστιανοί κατέφυγαν στούς Ναούς, στούς οἴκους τῶν Ἁγίων καί οἱ περισσότεροι κατέφυγαν «εἰς τόν ἰαματικόν καί φυλακτήριον οἶκον τοῦ πανενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου τοῦ μυροβλήτου». Κατά τήν διάρκεια τῆς νύκτας ἐμφανιζόμενος ὁ Ἅγιος Δημήτριος ἐθεράπευε τούς περισσοτέρους καί τήν ἄλλη ἡμέρα ἔφευγαν ὑγιεῖς.
     β. Ὁ ἅγιος Γρηγόριος Ἀρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης ὁ Παλαμᾶς βρέθηκε προσωρινά στό νησί τῆς Λήμνου (1349-1350), ἡ ὁποία τήν περίοδο ἐκείνη δέν εἶχε Ἐπίσκοπο, καί μέ τίς προσευχές του σταμάτησε λοιμική νόσο, πού ταλαιπωροῦσε τήν πολίχνη τοῦ νησιοῦ, καί ἐνώπιον τῆς ὁποίας οἱ ἰατροί ἀδυνατοῦσαν νά προσφέρουν κάποια βοήθεια, καί
     γ. Τόν 19ο αἰῶνα ἡ Ἀθήνα, ἡ πρωτεύουσα τῆς Ἑλλάδος, ἐμαστίζετο ἀπό βαρειά λοιμώδη ἀσθένεια. Καθημερινά ἀπέθνησκαν περί τούς 200 κατοίκους. Ἐν ὄψει αὐτῆς τῆς δεινῆς συμφορᾶς ὁ τότε Μητροπολίτης μέ τό Ἱερατεῖο τῆς πόλεως, μετά τήν Θ. Λειτουργία, ἐπραγματοποίησε Ἱερή Λιτάνευσι ἁγίων Εἰκόνων καί Ἱερῶν Λειψάνων στούς κεντρικούς δρόμους τῆς πρωτευούσης, καί περνώντας ἀπό τά Ἀνάκτορα ἀκολούθησαν τήν λιτανευτική πομπή τό Βασιλικό ζεῦγος, ὁ Ὅθων καί ἡ Ἀμαλία.
     Ἀπό τήν ἑπομένη ἡμέρα ἄρχισε ἡ μείωσις τῶν θανάτων καί ἐντός τῆς Ἑβδομάδος σταμάτησε τελείως τό θανατικό.

Ἐξοχώτατε κ.Πρωθυπουργέ,

     Ἐθεώρησα καλόν νά σᾶς καταστήσω ἐνήμερο γιά τά θέματα τῆς παρούσης ἐπιστολῆς. Διαμαρτυρόμενος ἐντόνως, ἀλλά καί ἐμπόνως διά τό κλείσιμο τῶν Ἱερῶν μας Ναῶν διά τόν Χριστώνυμον Λαόν μας, παρακαλῶ νά ἀνακαλέσετε τό ἐξαγγελθέν ἀντισυνταγματικό μέτρο τοῦ ἀποκλεισμοῦ τῶν πιστῶν ἀπό τήν Θεία Λατρεία.
     Ἐμεῖς οἱ Μητροπολῖτες, πρίν ἐνθρονισθοῦμε στήν ἕδρα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, δίνουμε Διαβεβαίωσι ἐνώπιον τοῦ Ἀνωτάτου Ἄρχοντος, τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας, ὅτι θά φυλάξωμε τήν πίστιν εἰς τό Ἱερόν Εὐαγγέλιον καί τούς Ἱερούς Κανόνας τῆς Ἐκκλησίας μας καί στό Σύνταγμα τῆς Πατρίδος μας. Μέ τό σκληρό, ὅμως, μέτρο σας αὐτό μᾶς ὑποχρεώνετε νά παραβοῦμε τήν Διαβεβαίωσί μας αὐτή. Μᾶς ὁδηγεῖτε στή σύγκρουσι καθηκόντων, ἀπό τήν ὁποία μᾶς προστατεύει ὁ Ποινικός Κώδικας. Μή μᾶς ἀναγκάζετε νά ἔλθωμε σέ ἀνοικτή σύγκρουσι μαζί σας. «Πειθαρχεῖν δεῖ Θεῷ μᾶλλον ἤ ἀνθρώποις». Θέλουμε τήν καλή συνύπαρξι καί συνεργασία μέ τήν Πολιτεία, γιατί καί ἐμεῖς καί σεῖς διακονοῦμε τόν ἴδιο Λαό ἀπό ἄλλη σκοπιά. Αὐτό τό ὁποῖο διέρρευσε, ὅτι ἐμεῖς οἱ Μητροπολίτες εἴμαστε «κότες» καί τά δεχόμαστε ὅλα ἀδιαμαρτύρητα, παρακαλῶ νά ἀνακληθῆ. Αὐτό ἀπαιτεῖ ὁ ἀμοιβαῖος σεβασμός.

Καί ἐπί τούτοις διατελῶ,
Μετά τιμῆς
Ὁ Μητροπολίτης

†Ὁ Κυθήρων & Ἀντικυθήρων Σεραφείμ

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ:Η οικοκυρική σχολή του Μυλοποτάμου στα Κύθηρα 1945-1980


 

Tον Αύγουστο του 1945 ιδρύθηκε στα Κύθηρα με τις ενέργειες του Υπουργού Προνοίας Γρηγόρη Π. Κασιμάτη, Αγροτική Μεταβατική Οικοκυρική Σχολή για κορίτσια που είχαν αποφοιτήσει από το Δημοτικό. Τα μαθήματα που διδάσκονταν ήταν οικιακή οικονομία, πρώτες βοήθειες, διαιτητική, Κοπτική-ραπτική, χειροτεχνία, γεωπονικά, υγιεινή, βρεφοκομία, μαγειρική, υφαντουργία, θρησκευτικά, ιστορία, ελληνικά, αριθμητική, γυμναστική, ωδική.

Η αποστολή της Σχολής αυτής ήταν να προετοιμάσει συζύγους και μητέρες παρέχοντας όλες τις απαραίτητες γνώσεις, μάλιστα σε μια εποχή που πολλοί Κυθήριοι μετανάστες γύριζαν στην πατρίδα για να πάρουν σύζυγο από τη γενέτειρα.

Από το 1945 μέχρι το 1959 η Σχολή στεγάστηκε στην Καρβουνάδα. Το 1959 μετακόμισε στο Μυλοπόταμο και στεγάστηκε στην Οικία Δαμιανού Στρατηγού και Κρητικού. Το 1971 στεγάστηκε στο νέο κτίριο που κατασκευάστηκε στο Μυλοπόταμο με δαπάνη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών σε οικόπεδο που παραχώρησε δωρεάν ο Βασίλειος Μαλάνος. Το διάταγμα για την ίδρυση της Σχολής στην Καρβουνάδα, με χρονολογία 4-8-1945, υπογράφει ο Αντιβασιλεύς Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός.

Η Σχολή γνώρισε μεγάλη ακμή και οι μαθήτριες που φοίτησαν προέρχονταν όχι μόνο από τα Κύθηρα, αλλά και από τη γειτονική Πελοπόννησο, λειτούργησε δε μέχρι το 1980 συμπληρώνοντας 35 χρόνια μεγάλης προσφοράς.

 eleniharou.gr

Μαθήτριες της Οικοκυρικης Σχολής στα Κύθηρα με τις δασκάλες τους περί το 1950 στην Καρβουναδα



 

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:Διάθεση Χειρόγραφων Βεβαιώσεων Μετακίνησης σε Δημοτικά κτίρια

 


Για την εξυπηρέτηση των Δημοτών και στα πλαίσια των μέτρων του νέου καθεστώτος μετακινήσεων πολιτών, ο Δήμος Μονεμβασίας διαθέτει σε όλα τα Δημοτικά Κτίρια των Ενοτήτων καθώς και τα ΚΕΠ το χειρόγραφο έντυπο για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Έντυπο χειρόγραφη βεβαίωσης μετακίνησης

Προκήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού «Προμήθειας αυτόνομου πυροσβεστικού οχήματος ΔΚ Αντικυθήρων»

 


Ο Δήμος Κυθήρων προκηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης της προμήθειας:
«Προμήθεια αυτόνομου πυροσβεστικού οχήματος ΔΚ Αντικυθήρων» προϋπολογισμού : 50.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24% .

Αναθέτουσα αρχή: Δήμος Κυθήρων
Διεύθυνση : Χώρα Κυθήρων
Ταχ.Κωδ. : 80100
Τηλ. : 27360.31755
Telefax : 27360.31919
E-mail : kythira@otenet.gr
Ιστοσελίδα : www.kythira.gr
Κωδικός NUTS : EL307

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο επισυναπτόμενο έγγραφο

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Οδηγίες προς τους Πολίτες – Έντυπα για την απαγόρευση κυκλοφορίας

 


Σε ισχύ από Σάββατο 7/11 06:00

Οδηγίες προς τους πολίτες (PDF)
Οδηγίες προς τους πολίτες (DOC)

Μετακινήσεις πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Πώς εκδίδεται το έντυπο βεβαίωσης κίνησης;

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Για μεμονωμένες μετακινήσεις μαθητών/τριών απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β)

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Όνομα/Επίθετο
  2. Διεύθυνση Κατοικίας
  3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Πολιτική προστασίας δεδομένων και ιδιωτικότητας

Η Πολεμική Αεροπορία σώζει ζωές…Αεροδιακομιδή τραυματία από τα Κύθηρσ στην Αθήνα.

 


Η Πολεμική Αεροπορία σώζει ζωές…Άλλη μία Αεροδιακομιδή αυτή την φορά τραυματία πραγματοποιήθηκε την νύχτα που μας πέρασε με πολεμικό αεροσκάφος C-130 από το Αεροδρόμιο Κυθήρων ¨ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΩΝΑΣΗΣ¨στην Αθήνα.

Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον συντοπίτη μας.

ADELIN 107,3 FM

«AQUA JEWEL» Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών τα δρομολόγια του από Παρασκευή 6/11 έως και Κυριακή 8/11 διαμορφώνονται ως εξής:

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι το Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο μας «AQUA JEWEL» λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην θαλάσσια περιοχή των πλόων του τα δρομολόγια του από Παρασκευή 6/11 έως και Κυριακή 8/11 διαμορφώνονται ως εξής:

Κυριακή 8/11

Πειραιά 22:00

Κύθηρα 04:30 – 05:00 (Δευτέρα 9/11)

Αντικύθηρα 06:30 – 06:45

Κίσσαμος 08:45 – 09:30

Aντικύθηρα 11:30 – 11:45

Κύθηρα 13:15 – 14:00

Πειραιάς 20:30

Oι επιβάτες θα ενημερωθούν με ευθύνη της εταιρείας.

Με εκτίμηση,

ΤΖΑΜΠΟ ΤΖΕΤ Ν.Ε.