Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΛΑΚΩΝΙΑ,Κροκεάτης λίθος - μια ηφαιστειογενή βαθυπράσινη πέτρα με κιτρινοπράσινες κηλίδες που δείχνει σαν μωσαϊκό.

Κροκεάτης λίθος - μια ηφαιστειογενή βαθυπράσινη πέτρα με κιτρινοπράσινες κηλίδες που δείχνει σαν μωσαϊκό.
ΦΩΤΟ :Συμβαίνει Τώρα
Ένα σπάνιο είδος σκληρού μη συμπαγούς πετρώματος που υπάρχει μόνο στην περιοχή "Ψηφί"( Ψηφιδόπετρα ) των Κροκεών στο κέντρο του νομού Λακωνίας ( Διασταύρωση του δρόμου Κροκεών-Στεφανιάς, Λάγιου ). Η περιοχή ( Λόφος) του Ψηφιού είναι κατά το πλείστον δασική (Λόγγος) και πετρώδης, ένας βοσκότοπος που μόνο ένα μικρό μέρος της είναι κατάλληλο για γεωργική εκμετάλλευση (Ελαιοκαλλιέργεια ). Ο λόφος είναι διάσπαρτος από κομμάτια Κροκεάτη λίθου το μέγεθος των οποίων ποικίλει φθάνοντας μέχρι και μισό κυβικό μέτρο. Η εξωτερική επιφάνεια του πετρώματος, όπως βγαίνει από την γή, είναι κατά το πλείστο οξειδωμένη /σκουριασμένη, ενώ οι λίθοι που βρίσκονται σπαρμένοι στο έδαφος, από την επίδραση του καιρού (καυτός καλοκαιρινός ήλιος) και με το πέρασμα του χρόνου, έχουν αλλάξει εξωτερικά σε σημείο που - σε μια πρώτη ματιά - να δείχνουν σαν απλές πέτρες.
. Η ομορφιά του λίθου όμως βρίσκετε στο εσωτερικό του. Στην περιοχή βρίσκεις πολλές παραλλαγές του ιδίου πετρώματος και σχεδόν κάθε πέτρα κρύβει μέσα της και την δική της ξεχωριστή ομορφιά.
Το γεωλογικό όνομα που αποδίδει στον Κροκεάτη λίθο το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είναι: Ανδεσίτης "Ο ανδεσίτης είναι το αντίστοιχο έκχυτο του διορίτη. Οι φαινοκρύσταλλοι είναι πλαγιόκλαστα και ένα ή δύο φεμικά, συνήθως πυρόξενος, λιγότερο κεροστίλβη και πιο σπάνια βιοτίτης. Υπάρχει σε αρκετές θέσεις στον ελληνικό χώρο, στη Θράκη, Μακεδονία, νησιά Αιγαίου. Ένας ιδιαίτερος τύπος ανδεσίτη είναι ο Κροκεάτης λίθος, που υπάρχει στις Κροκεές της Πελοποννήσου."
Ο Κροκεάτης λίθος ( Ένα είδος Πορφυρίτη ) αν και αρκετά δυσκατέργαστος χρησιμοποιόταν κατά την αρχαιότητα για την κατασκευή αγγείων και σφραγίδων και για την διακόσμηση κτιρίων λουτρών και τάφων. Ο Ιστορικός συγγραφέας Φράνκ Φρόστ (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας )στο βιβλίο του (1971) «Ελληνική Κοινωνία» αναφέρει ότι ο Κροκεάτης λίθος υπήρξε ένα από τα κύρια προϊόντα εξαγωγής των Μυκηναίων. Αγγεία και σφραγίδες και άλλα αντικείμενα από Κροκεάτη λίθο, καθώς και ακατέργαστος λίθος βρέθηκαν στην ακρόπολη των Μυκηνών και στις ανασκαφές στο παλάτι του Βασιλιά Μίνωα στην Κνωσό της Κρήτης.
Τα περίφημα λουτρά δίπλα στο ναό του Ποσειδώνα στην Κόρινθο είχαν διακοσμηθεί με Κροκεάτη λίθο.
Οι Ρωμαίοι εξόρυξαν και πήραν μεγάλες ποσότητες λίθου ( Lapis Lacedaemonius όπως τους αποκαλούσαν δηλαδή Λίθος των Λακεδαιμονίων, των Σπαρτιατών) τον οποίον χρησιμοποίησαν κυρίως ώς διακοσμητικό οικοδομικό υλικό σε προσόψεις και δάπεδα πολυτελών κτιρίων. Η μεταφορά του λίθου στα διάφορα μέρη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας έγινε, κατά πάσα πιθανότητα, μέσω του αρχαίου λιμανιού των Σπαρτιατών στην περιοχή Τρίνησα του δήμου Κροκεών. Η τοπική παράδοση λέγει ότι οι πέτρες μεταφέρθηκαν από το Ψηφί έως τα Τρίνησα από χέρι σε χέρι από μια στρατιά δούλων εργατών. Έτσι εξηγείτε και το γεγονός ότι περπατώντας την ίδια διαδρομή σήμερα βλέπεις αρκετές πέτρες, σπαρμένες εδώ και κει, από αυτές που έπεφταν από τα χέρια των εργατών.
Ο Παυσανίας, διάσημος περιηγητής της εποχής εκείνης, αναφέρεται στα διηγήματά του στις Κροκεές και το λατομείο του Κροκεάτη λίθου.
Με λίγη παρατηρητικότητα ο σημερινός επισκέπτης στη Ρώμη θα μπορέσει εύκολα να διακρίνει Κροκεάτη λίθο σε Καλλιτεχνικούς διακοσμητικούς πίνακες ( Opus Sectile ) (έργο απο τεμάχια ) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Palazzo Massimo στις βασιλικές του Αγίου Πέτρου (κεντρική αυλή/ πλατεία κ.α.) και της Παναγίας Maggiore (Δάπεδο Cosmati, Cosmatesque) και άλλα αρχαία πολυτελή κτίρια. Κροκεάτης υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στην πόλη Trevignano Romano κοντά στη Ρώμη όπου βρίσκονται τα ερείπια των παλατιών του αυτοκράτορα Δομητιανού, καθώς και στα χαλάσματα της αρχαίας Πομπηίας και την εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Βενετία.
Για την διακόσμηση κτιρίων και εκκλησιών χρησιμοποιήθηκε και κατά την Βυζαντινή περίοδο, όπως στο ναό της Αγίας Σοφίας ( δάπεδο) στην Κωσταντινούπολη. Περί το 1260 ο Βασιλιάς της Αγγλίας Χένρη ο 3ος Χρησιμοποίησε Κροκεάτη λίθο για την διακόσμηση του δαπέδου του Westminster Abbey καθεδρικού ναού της Αγγλικανικής εκκλησίας. Επίσης χρησιμοποιήθηκε και κατά την προ Οθωμανική περίοδο για την διακόσμηση Μουσουλμανικών κτιρίων στο Κάϊρο της Αιγύπτου.
Ο Κροκεάτης λίθος διαλέχτηκε τελευταία για την διακόσμηση του απλού τάφου των τριακοσίων Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες.
Αντίθετα με την αρχαία εποχή η επεξεργασία του Κροκεάτη λίθου με σύγχρονα μηχανήματα είναι αρκετά εύκολη. Με μια χαμηλού κόστους επένδυση, με εφευρετικότητα και καλλιτεχνική φαντασία οι σημερνοί Κροκεάτες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν βιοτεχνικές επιχειρήσεις και να παράγουν υψηλής ποιότητας διακοσμητικά προϊόντα όπως: αγγεία, αγαλματίδια, μετάλλια αγώνων, ετικέτες γραφείων, χάντρες , κοσμήματα πλακάκια δαπέδου έπιπλα κ.α. για διάθεση στην Ελληνική και την διεθνή αγορά.
Φωτό :Συμβαίνει Τώρα





Καλό ταξίδι ...

Ήσουν ο άνθρωπος με την πιο αγνή ψυχή... όποιος σε γνώριζε είχε να πει για το γαλήνιο πρόσωπό σου, για την αγάπη που έδειχνες σε όλους... είχες καθαρή ψυχή κι αυτό φαινόταν στο βλέμμα σου... δεν έκανες οικογένεια αλλά είχες εμάς για παιδιά σου! Απόψε θα είσαι παρέα με το μπαμπά, τη γιαγιά κ τον παππού... ησύχασες, να μας προσέχεις απο κει πάνω... καλό ταξίδι αγαπημένε μας θείε...
ΠΗΓΗ 
Eva Mavroudi 

ΚΥΘΗΡΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Το Δ.Σ του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων του χορευτικού τμήματος εύχεται σε όλα τα παιδιά Καλή Αρχή στη καινούρια χορευτική χρονιά. Ευχόμαστε από καρδιάς να τους καμαρώσουμε και φέτος.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ


ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΥΘΗΡΑ ΤΚ. 80200
ΤΗΛ. 27360 33476
FAX. 2736033404
agrosynpotamou@yahoo.gr
FB @synetairismos.potamou

FOR AGRICULTURAL OLIVE FACTORY CO-OPERATIVE OF POTAMOS KYTHIRON
POTAMOS KYTHIRA 80200
THL.27360 33476
FAX 2736033404

BATIKA.Να χαρακτηριστεί “μνημείο της φύσης” το Απολιθωμένο Δάσος του Αγίου Νικολάου ζητούν 28 βουλευτές

Η δημιουργία ενός σύγχρονου γεωπάρκου που θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, καθώς και περιπατητικών διαδρόμων στο Απολιθωμένο Δάσος της ευρύτερης περιοχής του δήμου Βοιών Λακωνίας (που περιλαμβάνει τις απολιθωματοφόρες ζώνες «Αγία Μαρίνα», «Σπίθα» και «Κόρακας») αποτελεί ένα πάγιο αίτημα δήμων, κατοίκων και φορέων της περιοχής εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Σήμερα, είναι η ώρα που το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης του σπάνιου αυτού γεωλογικού φαινομένου πρέπει να μπει σε προτεραιότητα, χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από τον διευθυντή του τομέα Ιστορικής Γεωλογίας/Παλαιοντολογίας καθ. Ευάγγελο Δ. Βελιτζέλο, η συγκεκριμένη περιοχή γεωλογικού ενδιαφέροντος εμπίπτει, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση της Unesco, στα γεωλογικά μνημεία. Πρόκειται για ευρήματα σπάνια, ενώ ενδεικτικό είναι ότι παρόμοιοι σχηματισμοί παρατηρούνται μόνο στο εθνικό πάρκο «Nambung» της Αυστραλίας. Τα συγκεκριμένα ευρήματα θεωρούνται ήδη από τα σπανιότερα της φύσης, όχι μόνο στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο αλλά και παγκοσμίως.
Τα παραπάνω αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Σταύρο Αραχωβίτη. Όπως τονίζεται ωστόσο στο σχετικό κείμενο, παρά την περιβαλλοντική και ιστορική σημασία της περιοχής, οι προσπάθειες που καταβάλλουν τοπικοί φορείς και δήμοι εδώ και 20 χρόνια να προστατευτούν, να χαρακτηριστούν και ν’ αναδειχθούν οι απολιθωματοφόρες ζώνες των παραπάνω περιοχών ως «μνημεία της φύσης» δυστυχώς έχουν πέσει στο κενό.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, παρατηρείται μάλιστα το εξής παράδοξο: από το 2013 λειτουργεί στην Αγ. Μαρίνα, κατά τη θερινή περίοδο, ενημερωτικό κέντρο, μολονότι η απολιθωματοφόρα ζώνη δεν έχει χαρακτηριστεί «μνημείο της φύσης». Με τη σειρά του, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πλημμελή προστασία των απολιθωμάτων, και κατά την έλευση στο χώρο χιλιάδων επισκεπτών το καλοκαίρι, και κατά τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά το δύσβατο της περιοχής, η επισκεψιμότητα είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερη. Μάλιστα, πέρυσι, κατά τη διάρκεια των περίπου δύο μηνών που λειτούργησε το ενημερωτικό κέντρο, ξεναγήθηκαν στο χώρο περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Βατίκων, του δήμου Μονεμβασίας αλλά και ολόκληρης της Λακωνίας το σημαντικό αυτό γεωλογικό μνημείο, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες απολιθωματοφόρες ζώνες του «Κόρακα» και της «Σπίθας».
«Για να γίνει όμως αυτό», σημειώνουν οι 28 βουλευτές, «θα πρέπει να προηγηθεί ο χαρακτηρισμός των μοναδικών γεωλογικών φαινομένων ως μνημείων της φύσης, προκειμένου να προστατευθούν, να δημιουργηθούν περιπατητικές διαδρομές στο χώρο και να εξευρεθούν κονδύλια για τη συντήρηση των απολιθωμένων κορμών, τη διαμόρφωση του χώρου, την ηλεκτροδότησή του και την περαιτέρω ανάδειξή του σε συνθήκες απόλυτης προστασίας».
Καταλήγοντας ρωτούν λοιπόν τον αρμόδιο υπουργό σε τι ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει ώστε να βρεθεί λύση για το σημαντικό αυτό ζήτημα.
ΠΗΓΗ http://laconialive.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ.Σύλληψη για κατοχή κάνναβης στο Γύθειο...

Συνελήφθη, στις 15.10.2017 το απόγευμα, στο 4Ο χιλιόμετρο Σπάρτης- Γυθείου Λακωνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) Λακωνίας, 25χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης.
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ.Σύλληψη 42χρονου για βαριά ναρκωτικά στη Μονεμβάσια!

Συνελήφθη στις 15.10.2017 το μεσημέρι, στο 52ο χιλιόμετρο Ταράψας- Μονεμβασίας Λακωνίας, από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, 42χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε ποσότητα υγρής μεθαδόνης,συνολικού βάρους -34,7-γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε.

Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε στην οικία του, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας, βρέθηκαν αντικείμενα που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων.
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr