Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 25/8/2018 ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΡΑΒΑ ΚΥΠΡΟΥ

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 25/8/2018
ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΡΑΒΑ ΚΥΠΡΟΥ
Ολοκληρώθηκαν οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις αδελφοποίησης με το Δήμο Καραβά της Κύπρου, από 22-24 Αυγούστου, στα Κύθηρα. Στις φετινές εκδηλώσεις, την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, που τελέσθηκε στον Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους Καραβά την Τετάρτη 22/8 χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και με την παρουσία του Υπουργού κ. Πετρίδη, του Δημάρχου Καραβά κ. Νίκου Χατζηστεφάνου – επικεφαλής πολυμελούς κυπριακής αντιπροσωπείας -, του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη με μέλη του Δ.Σ., εκπροσώπων των τοπικών αρχών και υπηρεσιών και πλήθους κόσμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον Πεσόντων της Τ.Κ. Καραβά.
(Δείτε εδώ την ομιλία του Δημάρχου)
Την Πέμπτη 23/8, το χορευτικό τμήμα της Νεολαίας του Δήμου Καραβά, παρουσίασε κυπριακούς χορούς στην Πλατεία του Ποταμού, καθώς και ένα σύντομο βίντεο από τον κατεχόμενο Καραβά.
Το πρωί της Παρασκευής 24/8, η Κυπριακή Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Δημαρχείο των Κυθήρων στη Χώρα, όπου έγινε ανταλλαγή δώρων και επιβεβαιώθηκαν για ακόμα μία φορά οι ισχυροί δεσμοί αδελφοσύνης και φιλίας των δύο περιοχών. Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης εξέφρασε την ευχή για σύντομη επίλυση του Κυπριακού και επιστροφή των Καραβιωτών στις πατρογονικές τους εστίες σε συνθήκες δικαιοσύνης, νομιμότητας και αξιοπρέπειας.
Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο Δήμαρχός μας είχε την ευκαιρία διεξοδικών συζητήσεων με τον Κύπριο Υπουργό Εσωτερικών, κυρίως αναφορικά με ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης και οργάνωσης του δημόσιου τομέα.

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 25/8/2018

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 25/8/2018
Συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής 24/8 το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων υπό την Προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου και με την παρουσία του Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την 1η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2018, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται δαπάνη 130.000€ για την αγορά ενός νέου απορριμματοφόρου καθώς και λοιπές αναγκαίες δαπάνες για τη λειτουργία του Δήμου.

Επίσης ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου στην 2η Έκθεση του Δήμου Περιστερίου «Κρασί – Μέλι – Λάδι & Ελιά – Η Αυθεντική Ελλάδα» που θα διοργανωθεί μεταξύ 6-16 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και στην οποία θα προβληθούν τα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής μέσα από τη συμμετοχή παραγωγών και φορέων.

Ωστόσο, τα 2 σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν στο Δ.Σ. ήταν εκείνα που σχετίζονται με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης και διάθεσης των αστικών λυμάτων και συγκεκριμένα:

1. Το Δ.Σ. αποδέχθηκε τη μελέτη για την κατασκευή φρεατίου υποδοχής βοθρολυμάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό του Καψαλίου, που λόγω τεχνικής αδυναμίας δεν μπορεί σήμερα να δεχθεί βυτία. Το έργο αυτό, που χρηματοδοτείται με 200.000€ από την Περιφέρεια Αττικής, θα λύσει εν πολλοίς το επί δεκαετίες ανέγγιχτο πρόβλημα της διάθεσης λυμάτων στο νησί, καθώς η μονάδα που θα κατασκευαστεί εντός του χώρου του ΒΙΟΚΑ θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας έως και 70 κυβικών την ώρα. Παράλληλα, ο Δήμος αναζητεί λύση σχετικά με τη διάνοιξη περιφερειακής οδού στο Καψάλι, ώστε να μην διακινούνται τα βυτία μέσω των υπαρχόντων δρόμων, κυρίως μέσα στο θέρος. Με το έργο αυτό αναβαθμίζεται συνολικά η λειτουργία του ΒΙΟΚΑ καθώς η μονάδα είναι κατασκευασμένη να δέχεται και να επεξεργάζεται πολλαπλάσια ποσότητα λυμάτων από τη σημερινή.
2. Το Δ.Σ. αποδέχθηκε το Τεύχος Τεχνικών Προδιαγραφών και Προεκτίμησης Αμοιβής για την Προκαταρκτική Μελέτη Κατασκευής και Λειτουργίας Βιολογικού Καθαρισμού στην Αγία Πελαγία, που χρηματοδοτείται με 24.666,66€ από την Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την επίλυση των προβλημάτων διαχείρισης λυμάτων στον μεγαλύτερο σε κλίνες τουριστικό οικισμό των Κυθήρων και μέσα από την Προμελέτη θα παραδοθούν στο Δήμο: α) η Υδραυλική Μελέτη, β) η Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη και γ) η Χημικομηχανική, που αποτελούν τις προϋποθέσεις για τη σύνταξη όλων των υπολοίπων απαιτούμενων μελετών και την οριστική ωρίμανση και αδειοδότηση του έργου, για την οποία θα απαιτηθεί χρόνος. Η Δημοτική Αρχή συνεργάστηκε στενά και επί μακρόν με τους μελετητές της Περιφέρειας, ώστε να ολοκληρωθεί το Τεύχος Τεχνικών Προδιαγραφών και έτσι ξεκινάει το πρώτο βήμα για ένα μεγάλης σημασίας αναπτυξιακό έργο στο νησί μας.
Τέλος, το Δ.Σ. ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.


Έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλός

Διατέλεσε υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Καραμανλή


Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Καλός, πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Πειραιά.
Το τελευταίο διάστημα ασχολούνταν με τη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων και ποιημάτων, έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, χωρίς όμως να σταματήσει να παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στην εκλογική του περιφέρεια.
Ο Γιώργος Kαλός γεννήθηκε στον Πόρο Τροιζηνίας, σπούδασε μαθηματικά και ηλεκτρονική στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Tο 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην A' Πειραιά και Νησιών
Διατέλεσε Tομεάρχης Παιδείας της NΔ από το 1996 ως το 2004, έγινε Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στις κυβερνήσεις Kαραμανλή 2004-2007.
https://www.newsbeast.gr
ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
Είμαι συγκλονισμένος από τον θάνατο του Γιώργου Καλού, που διετέλεσε Βουλευτής στην Ά Πειραιά και Νήσων και Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του επί μακρόν για ζητήματα των Αντικυθήρων. Ευγενής, πράος, αληθινός, δεν έδινε υποσχέσεις που ήξερε πως δεν μπορεί να τηρήσει, λίγα λόγια, πολλές πράξεις. Ανήκε τους πολιτικούς που τίμησαν τα έδρανα της ΒτΕ... Ας έχει καλή ανάπαυση, συλλυπητήρια στους οικείους του...

Ξενάγηση του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Τρίμμη στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου.

Το Σάββατο 4 Αυγούστου περίπου πενήντα μέλη και φίλοι των ΦΜΚ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ξενάγηση του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Τρίμμη στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου. Ακούσαμε για την ιστορία της εξερεύνησης των σπηλαίων στα Κύθηρα και απολαύσαμε τα σχήματα και τα χρώματα που η ένωση της γης με το νερό δημιουργεί. Για να παρακολουθήσουν όλοι όσοι συμμετείχαν με τον καλύτερο τρόπο, έγιναν δυο ξεναγήσεις, η μια στην ελληνική και η άλλη στην αγγλική γλώσσα.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Κωνσταντίνο που έκλεψε χρόνο από τον μήνα του μέλιτος γι΄ αυτή την πολύ κατατοπιστική ξενάγηση! Ευχόμαστε στον ίδιο και την σύζυγό του βίον ανθόσπαρτον!!
Ευχαριστούμε τον Κώστα Κορωναίο για τις όμορφες φωτογραφίες.
---------------------------------------------------------------------------------------
On Saturday, August 4, about fifty members and friends of the FMK attended the tour conducted by archaeologist Konstantinos Trimmis in the Agia Sophia Cave of Mylopotamos. We heard about the history of the exploration and the uses of the numerous caves found on Kythera and the geological formations found within. We learnt of the stalactites and the stalagmites created by earth and water over the centuries and were thus able to appreciate the shapes and colors we viewed in the Agia Sophia Cave. Due to the large number of participants, two groups were formed, the first tour being in English and the second in the Greek language.
We sincerely thank Konstantinos who stole precious time from his honeymoon to make this informative guided tour and we extend our best wishes to him and his wife for a wonderful and happy future.
Photos courtesy of Kostas Koroneos

Friends of Museums of Kythera 







ΓΙΟΡΤΗ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ» – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Έπειτα από τέσσερις επιτυχημένες διοργανώσεις της «Γιορτής του Βατικιώτικου Κρεμμυδιού» (2014-15-16-17), μια ιδέα η οποία είχε ως στόχο να στηρίξει τη θεσμοθέτηση του προϊόντος ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) η πλειοψηφία των συλλόγων και των φορέων που συμμετείχαμε στη διοργάνωση της θεωρούμε ότι για να μην εκφυλιστεί η Γιορτή σε ένα ακόμη γλέντι του Αυγούστου πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Οι αλλαγές θα πρέπει να είναι οι εξής:

1) Ο χρόνος διεξαγωγής της εκδήλωσης θα πρέπει να συμπίπτει με τον χρόνο παραγωγής του κρεμμυδιού, όπως συμβαίνει με όλες τις αντίστοιχες Γιορτές προϊόντων ανά την Ελλάδα. Στην περίπτωσή μας, η Γιορτή του Βατικιώτικου Κρεμμυδιού θα πρέπει να διεξάγεται κατά τους μήνες Μάιο – Ιούνιο. Η αλλαγή αυτή, συν τοις άλλοις, θα συμβάλλει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου στα Βάτικα, ενώ θα αποτελέσει μια εκδήλωση που θα λαμβάνει της προσοχής που της αρμόζει, δίχως να «στριμώχνεται» στις δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις του Αυγούστου.
2) Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή στη διοργάνωση των άμεσα ενδιαφερομένων για την θεσμοθέτηση του βατικιώτικου κρεμμυδιού ως ΠΟΠ, δηλαδή των συγκεκριμένων παραγωγών.
3) Τη διοργάνωση της Γιορτής θα πρέπει να την αναλάβει ο Δήμος Μονεμβασίας με τη στήριξή μας. Όλοι οι σύλλογοι και φορείς που συνδιοργανώσαμε επί τέσσερα χρόνια τη Γιορτή του Βατικιώτικου Κρεμμυδιού βασιστήκαμε στην εθελοντική συμμετοχή των μελών μας και την προσφορά των Βατικιωτών (παραγωγών, επαγγελματιών σίτισης και εστίασης, κρεοπωλών, κτλ) και τη στήριξη του Δήμου Μονεμβασίας. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα ο Δήμος Μονεμβασίας να παραλάβει μια επιτυχημένη εκδήλωση –που τείνει να γίνει Θεσμός- και να αναλάβει τη διοργάνωσή της, με τη στήριξη όλων μας. Ούτως ώστε να την εμπλουτίσει και να της προσδώσει μεγαλύτερη αίγλη και δημοσιότητα.
4) Τέλος, θεωρούμε ότι η «Γιορτή του Βατικιώτικου Κρεμμυδιού» θα πρέπει να αποτελέσει την «πύλη» μέσα από την οποία θα πρέπει να προβάλονται και άλλα παραδοσιακά βατικιώτικα προϊόντα.
Ελπίζουμε η αρχή που έχει γίνει για την προβολή του βατικιώτικου κρεμμυδιού, αυτό του μοναδικού προϊόντος του τόπου μας, να έχει τη συνέχεια που της αξίζει. Από την πλευρά μας δηλώνουμε πρόθυμοι να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε προσπάθεια, αρκεί να πληρούνται οι άνωθεν προϋποθέσεις.
Ευχόμαστε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την «5η Γιορτή του Βατικιώτικου Κρεμμυδιού» κατά την ημερομηνία που θα επιλεγεί, τον προσεχή Μάιο ή Ιούνιο.
Οι υπογράφοντες:
1)Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ"
2) Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική
3) Σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ»
4) Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων
5) Πολιτιστικός Σύλλογος Βατίκων