Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

1913:Ο Σωτήρης Σπαθάρης παντρεύτηκε από έρωτα την Τριανταφυλλιά Μαλακού, υπηρέτρια από τα Κύθηρα

Σωτήρης Σπαθάρης -Τα απομνημονεύματα μου



Τα ανέκδοτα αυτοβιογραφικά κείμενα του λαϊκού καλλιτέχνη Σωτήρη Σπαθάρη με εισαγωγή, επιμέλεια και επεξηγηματικά σχόλια του Γιάννη Κόκκωνα κυκλοφορούν από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Ο συγγραφέας

Ο Σωτήρης Σπαθάρης γεννήθηκε το 1887 στην Αθήνα από άγνωστους γονείς και το 1889 υιοθετήθηκε από τους Σαντορινιούς Ευγένιο και Μαριέττα Σπαθάρη. Μεγάλωσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, στην περιοχή του Μεταξουργείου. Μικρό παιδί γοητεύτηκε από το θέατρο σκιών, μαθήτευσε για λίγο στον καραγκιοζοπαίχτη Θεοδωρέλο και από τα πρώτα εφηβικά χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη γειτονιά του. Αλήτεψε, δούλεψε κοντά σε τσαγκάρηδες και άλλους μαστόρους, και συμπλήρωνε το πενιχρό εισόδημα από τις παραστάσεις του καραγκιόζη δουλεύοντας σαν οικοδόμος, πλακάς κυρίως. Το 1913 παντρεύτηκε από έρωτα την Τριανταφυλλιά Μαλακού, υπηρέτρια από τα Κύθηρα, κατατάχτηκε στον στρατό καθυστερημένα το 1915, επιστρατεύτηκε αργότερα και βρέθηκε στο Μακεδονικό μέτωπο το 1918 και το 1919.

Όταν γεννήθηκε ο γιος του Ευγένιος, το 1924, μετακόμισε στα Αλώνια της Κηφισιάς. Στις δεκαετίες του 1930 και 1940 έγινε ο αγαπημένος καραγκιοζοπαίχτης των καλλιτεχνών και των διανοουμένων της Αθήνας, ύστερα από τη γνωριμία του με τον Γιάννη Τσαρούχη. Το 1944, παρακινημένος από τον ζωγράφο Νίκο Καρτσωνάκη, άρχισε να γράφει τα απομνημονεύματά του. Το 1945 γνώρισε τον Άγγελο Σικελιανό, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το ήθος του και δημοσίευσε αποσπάσματα της πρώτης μορφής των απομνημονευμάτων, συνοδεύοντάς τα με πολύ θερμά λόγια. Συνταξιοδοτήθηκε το 1947, όταν κλονίστηκε σοβαρά η υγεία του, όμως με τον ένα ή τον άλλον τρόπο συνέχισε να ασχολείται με τον καραγκιόζη ώς τον θάνατό του, το 1974, παρακολουθώντας πάντοτε την επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή του γιου του Ευγένιου.


Ο επιμελητής


Ο Γιάννης Κόκκωνας (Καστρί Κυνουρίας, 1956) είναι φιλόλογος και ιστορικός, ειδικευμένος στην ιστορία του βιβλίου και στη βιβλιολογία. Έχει μελετήσει και όψεις της ιστορίας της ελληνικής εθνικής ιδέας, του ελληνικού εθνικού κινήματος και της επανάστασης του 1821, των ιδεολογικών συγκρούσεων για τη γλώσσα κατά την περίοδο του Διαφωτισμού, και της δημόσιας εκπαίδευσης στα πρώτα χρόνια της ζωής του ελληνικού κράτους. Δίδαξε φιλολογικά μαθήματα σε δημόσια λύκεια από το 1981 ώς το 2002 και από το 2003 είναι καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Οκαραγκιοζοπαίχτης και οικοδόμος Σωτήρης Ευγενίου Σπαθάρης (1887‒1974) είναι ο πρώτος Έλληνας λαϊκός καλλιτέχνης που έγραψε εκτενή κείμενα για τη ζωή του και για την τέχνη του. Ξεχωριστά, απολαυστικά και από πολλές απόψεις χρήσιμα τα κείμενα αυτά, πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία της συγγραφής τους, μεγάλη η περιπέτεια των χειρογράφων που τα διασώζουν.

Τα «απομνιμονέματά» του τα έγραψε ο Σπαθάρης τρεις φορές: μία το 1944, μία από το 1950 ώς το 1955, και μια τρίτη από το 1957 ώς το 1959. Η τελευταία εκδοχή, γραμμένη επειδή τα προηγούμενα χειρόγραφα είχαν χαθεί, εκδόθηκε στις αρχές του 1960, «λογοκριμένη» όμως και με γλωσσικές επεμβάσεις αρκετές. Τώρα τα χαμένα χειρόγραφα βρέθηκαν και στον παρόντα τόμο εκδίδονται για πρώτη φορά οι δύο παλαιότερες και πολύ αξιολογότερες μορφές του σπουδαίου αυτού έργου.

Είναι ένας «άλλος» Σπαθάρης: η γλώσσα διαφέρει, μεγαλύτερο διάστημα καλύπτεται (π. 1894‒1953), άγνωστα από αλλού επεισόδια εμφανίζονται, άλλα, γνωστά, περιγράφονται ζωηρότερα και εκτενέστερα. Ειλικρινής και έντιμος αφηγητής μοιάζει αυτός ο χαρισματικός και φιλότιμος αλλά και δύσκολος και σκληρός άνθρωπος, καθώς μας μιλά για τις αδυναμίες και τις αποτυχίες του με την ίδια ενάργεια και γλαφυρότητα που παρουσιάζει τα προτερήματα και τις επιτυχίες του.

Πέρα από την αξία που έχουν ως σπουδαία πηγή για την ιστορία του ελληνικού θεάτρου σκιών, αλλά και για τον τρόπο που βίωνε τη «μεγάλη ιστορία» ένας εκπρόσωπος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πρωτεύουσας, τα απομνημονεύματα του Σπαθάρη, που εκδίδονται εδώ χωρίς περικοπές και γλωσσικές επεμβάσεις, αποτελούν σημαντικότατο μνημείο λόγου. Πόσοι φορείς της προφορικής παράδοσης, που δεν διάβαζαν και με δυσκολία έγραφαν, θέλησαν και κατόρθωσαν να συντάξουν τόσο μεγάλα αυτοβιογραφικά κείμενα στη χώρα μας αλλά και αλλού;

Στην εισαγωγή του επιμελητή της έκδοσης Γιάννη Κόκκωνα, πέρα από τα εντελώς απαραίτητα βιογραφικά στοιχεία του Σπαθάρη, θα βρει ο αναγνώστης την ιστορία της συγγραφής των κειμένων, των προσπαθειών για την έκδοσή τους και της τύχης των χειρογράφων. Κάμποσα συμπληρωματικά κείμενα και παραλλαγές ορισμένων αφηγήσεων που σώθηκαν, μαζί με άλλα κείμενα του συγγραφέα μας δημοσιευμένα σε περιοδικά και εφημερίδες από το 1945 ώς το 1965, έχουν μπει σε τέσσερα παραρτήματα. Επεξηγηματικά σχόλια, γλωσσάρι και ευρετήριο συμπληρώνουν τον τόμο, ενώ η προερχόμενη από διάφορες πηγές διάσπαρτη εικονογράφηση υποστηρίζει, τρόπον τινά, οπτικά την αφήγηση

ΠΗΓΗ https://www.culturenow.gr/

Ηλεκτρίστηκε η διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης

 


Για μια ακόμη φορά ο ΑΔΜΗΕ απέδειξε, έμπρακτα, την ικανότητά του να υλοποιεί έργα υψηλών απαιτήσεων.

Πολύ περισσότερο με την ολοκλήρωση και ηλέκτριση του καλωδίου της μικρής διασύνδεσης (Πελοποννήσου-Κρήτης) , ο ΑΔΜΗΕ κατάφερε να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα καθώς είχε να ξεπεράσει , εκτός όλων των άλλων, και τις αδυναμίες και αστοχίες των εργολάβων του έργου!

Η υλοποίηση του έργου σε χρόνο ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι μια ακόμη ένδειξη για την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στον ΑΔΜΗΕ συνεχίζοντας μια παράδοση δεκαετιών στην κατασκευή έργων Μεταφοράς σε όλη τη χώρα.

Ακόμη, η ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου, με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα,  υπενθυμίζει σε όλους μας τις μεγάλες δυνατότητες του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και τη σημασία του ως επιχείρηση στρατηγικού χαρακτήρα για την πατρίδα μας. Υπενθυμίζει όμως και στην κυβέρνηση την αδιέξοδη και αντιπαραγωγική της απόφαση για την «περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ»!

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζοντας τους χιλιάδες εργαζομένους που εκπροσωπεί στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ, αισθάνεται ικανοποίηση και υπερηφάνεια για το έργο των συναδέλφων μας. Ένα έργο σημαντικό για την Εθνική Οικονομία και τους Έλληνες καταναλωτές.

https://argonafplia.gr/

ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Τα παιδιά δεν θα βγουν για κάλαντα - 25 άτομα στις Εκκλησίες 50 στις Μητροπόλεις

 



Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα, το «παρών» έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα.
Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, ούτε με μεγάλες παρέες. Υπενθυμίζουμε τι θα ισχύσει στις γιορτινές ημέρες:
-Μέχρι εννιά άτομα και δύο οικογένειες.
-Η απαγόρευση από τις 10 έως τις 5 το πρωί θα συνεχιστεί χωρίς εξαίρεση. Μόνη εξαίρεση στο εύρος των ελέγχων και ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο φορτίο.
-Τα παιδιά δεν θα βγουν τα πουν τα κάλαντα
-Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτων. Μέχρι 25 άτομα στις εκκλησίες και μέχρι 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς».

ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΑΝΩΛΑΚΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α&ΝΗΣΩΝ Ν.Δ.


 

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:Επιστολή Δημάρχου στον Υπουργό Α.Α.Τ. κ. Βορίδη για ζημιές στις κλημεντίνες

 


Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης επισημαίνει τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς μανταρινιών ποικιλίας ΄΄Κλημεντίνη” εξαιτίας των πρόσφατων ισχυρών βροχοπτώσεων και των συνακόλουθων ζημιογόνων παραγόντων και ζητάει τη μέριμνα του Υπουργείου για την ενίσχυση των παραγωγών. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

”Κ. Υπουργέ,

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά το διάστημα 10-20 Δεκεμβρίου 2020 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής στα μανταρίνια  ποικιλίας  ΄΄Κλημεντίνη’’, διότι λόγω της υπερβολικής συγκέντρωσης υγρασίας προέκυψε  δημιουργία υδαρούς κηλίδας  και ανάπτυξη παθογόνων μυκήτων κυρίως του γένους Penicillium.

Δυστυχώς η υδαρής κηλίδα  ή αλλιώς η ‘’μονίλια’’ όπως λέγεται από τους παραγωγούς δεν οφείλεται σε κάποιο οργανισμό (μύκητες, έντομα κλπ.) με αποτέλεσμα να μην υφίσταται ουσιαστικά τρόπος αντιμετώπισης όταν προκύψουν συνθήκες παρατεταμένων βροχοπτώσεων ή/και υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, όπως συνέβη δηλαδή στην περιοχή κατά το προαναφερθέν διάστημα.

Κατόπιν αυτών, οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και να μην υπάρχει καμία δυνατότητα διάθεσης του προϊόντος, ειδικά με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν κατά τη φετινή περίοδο και τις δυσκολίες λόγω covid-19.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε θερμά όπως μεριμνήσετε και εντάξετε τους παραγωγούς της συγκεκριμένης ποικιλίας μανταρινιών σε πρόγραμμα στρεμματικής ενίσχυσης με ένα ικανοποιητικό ποσό, προκειμένου να καλύψουν την ζημιά από τη χαμένη παραγωγή τους.

                                                             Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ”

Δελτίο Τύπου σχετικά με τη μετατροπή των μεγάλων δημόσιων Μουσείων (Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
                                                                                                                              Αθήνα, 22/12/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει την απόλυτη αντίρρησή του σε κάθε σχέδιο μετατροπής των μεγάλων δημόσιων Μουσείων (Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Δεν θα επιτρέψουμε την μετατροπή των δημόσιων Μουσείων σε κυβερνητικά υποχείρια.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, σήμερα παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο από την Υπουργό Λ. Μενδώνη το νομοσχέδιο της μετατροπής των Μουσείων σε ΝΠΔΔ με διορισμένα από την κυβέρνηση Διοικητικά Συμβούλια! 
Κανείς δε γνωρίζει λεπτομέρειες για το εν λόγω σχέδιο νόμου, αυτό όμως πια δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει! Σε συνέχεια της καταστροφικής πολιτικής που ψήφισε την αλλαγή όλου του άρθρου 45 του Αρχαιολογικού Νόμου για τα Μουσεία, με τροπολογία που ήρθε νύχτα στη Βουλή, σε συνέχεια της παράδοσης ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 50 χρόνια με το μανδύα του "δανεισμού", τώρα έρχεται το επόμενο βήμα, ώστε όλες αυτές οι καταστροφικές ρυθμίσεις να καταλάβουν και τα μεγάλα δημόσια Μουσεία της χώρας.
Ο Σ.Ε.Α. με ανακοίνωσή του ήδη την επομένη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην απόσπαση των πολύ σημαντικών, ισχυρών και προβεβλημένων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και την διοικητική αυτονόμησή τους. Η απόσπασή τους από το σώμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η μετατροπή τους σε αυτοτελείς δομές διοικούμενες από διορισμένο διοικητικό συμβούλιο είναι πράξη ανακόλουθη και αντίθετη με την ίδρυση και λειτουργία τους ως ιστορικών υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το πλούσιο έργο που παράγεται  από το εξειδικευμένο προσωπικό, την διαρκή σύνδεση και αλληλοτροφοδότηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κυρίως τον δημόσιο, επιστημονικό και παιδευτικό τους ρόλο.
Ζητήθηκε πολλές φορές από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να γίνει δημόσιος διάλογος για αυτές τις προθέσεις. Ζητήθηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία που δείχνουν αν τα δημόσια Μουσεία ανταποκρίνονται ή όχι στο ρόλο τους. Ζητήθηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία για δήθεν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των μεγάλων Μουσείων. Η πολιτική ηγεσία ποτέ δεν παρουσίασε τέτοια στοιχεία γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν.
Αντιθέτως, μέσα στην κρίση της πανδημίας, με τα κλειστά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, φάνηκε ξεκάθαρα ότι κανένα Μουσείο δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την στήριξη του δημοσίου! Το Μουσείο της Ακρόπολης (ΝΠΔΔ) εισπράττει παχυλές χρηματοδοτήσεις, το Μουσείο Μπενάκη (ΝΠΙΔ) καταφεύγει σε χορηγίες, πλειστηριασμούς και περίεργες συνεργασίες για να επιβιώσει, κι όλα αυτά παρά την επίσης μεγάλη κρατική χρηματοδότηση. Θέλουν να μετατρέψουν και τα μεγάλα δημόσια Μουσεία σε υποχείρια της εκάστοτε κυβέρνησης, με διορισμένα ΔΣ, με πιέσεις για "δανεισμούς" αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, με πιέσεις για "εκδηλώσεις" και "γκαλά" που θα επιβάλλονται από τους ισχυρούς προστάτες της εκάστοτε κυβέρνησης στο όνομα των "ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων".
Οι κιβωτοί της μοναδικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι δυνατόν να εξαρτώνται από ίδια έσοδα. Όπως όλα τα δημόσια αγαθά, πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο και να συνεχίσουν να επιτελούν τον πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και μορφωτικό τους ρόλο για όλους τους πολίτες.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς κατ’ εξουσιοδότηση του Συντάγματος χάριν του ελληνικού λαού. Η αρμοδιότητα αυτή δεν δύναται να εκχωρηθεί.
Δηλώνουμε ότι οι προθέσεις της Κυβέρνησης θα μας βρουν αντιμέτωπους όλους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ, τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, όλους τους πολίτες, να σταθούμε απέναντι στην καταστροφική πολιτική που ετοιμάζεται να ακυρώσει τον δημόσιο χαρακτήρα των αρχαιοτήτων και των Μουσείων και να μετατρέψει τα πάντα σε ιδιωτικά καταστήματα.

ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΔΑΒΑΚΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Ν.Δ.


 

ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Ν.Ε.ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΘΗΝΩΝ


 

ΠΟΛΥ ¨ΠΡΑΜΑ¨ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ Συνελήφθησαν πέντε (5) άτομα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή των Μεγάρων

 


Συνελήφθησαν πέντε (5) άτομα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή των Μεγάρων

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πλήρης εξοπλισμός εργαστηρίου υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, -843- γραμμάρια κάνναβης, -40- δενδρύλλια, -3- ναρκωτικά χάπια, -3- κονιορτοποιητές κάνναβης, -2- ζυγαριές ακρίβειας, το χρηματικό ποσό των -2.160- ευρώ, πιστόλι κρότου λάμψης, -5- μαχαίρια και σιδερογροθιά

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 17-12-2020 στα Μέγαρα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, που συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας και του Αστυνομικού Τμήματος Μεγάρων, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής, τέσσερις ημεδαποί ηλικίας 34, 26, 30 και 22 ετών και 19χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενοι για παράβαση του Νόμου περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

Κατόπιν διερεύνησης πληροφοριών που περιήλθαν στο Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων, αναφορικά με άτομο που διακινεί ναρκωτικές ουσίες στην περιοχή των Μεγάρων, ταυτοποιήθηκε ο 34χρονος και διακριβώθηκε η εγκληματική του δράση.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία του, ο 34χρονος προμηθεύονταν τις ναρκωτικές ουσίες σε μικρές ποσότητες κάθε φορά και πραγματοποιούσε τις συναλλαγές, είτε με απευθείας διάθεση από την οικία του, είτε με παράδοση σε σημείο που είχε προσυμφωνηθεί. Για τις παραδόσεις χρησιμοποιούσε κυρίως δίκυκλο ιδιοκτησίας του και λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης. Σημειώνεται μάλιστα ότι λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας, πραγματοποιούσε μεγάλο αριθμό συναλλαγών κατά τη διάρκεια του ωραρίου της εργασίας του.

Από την έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Μεγάρων εξακριβώθηκαν, πλέον των -100- συναλλαγών που πραγματοποίησε ο 34χρονος με πλήθος ατόμων.

Προμηθευτές του ήταν ο 30χρονος, ο 19χρονος και ο 26χρονος. Επίσης, προέκυψε ότι οι δύο πρώτοι, εκτός από την προμήθεια προς τον 34χρονο, διακινούσαν και οι ίδιοι ναρκωτικές ουσίες.

Από τις επακόλουθες έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • -40- δενδρύλλια,
  • -843- γραμμάρια κάνναβης,
  • -3- ναρκωτικά χάπια,
  • -3- κονιορτοποιητές κάνναβης,
  • -2- ζυγαριές ακρίβειας,
  • πλήρης εξοπλισμός εργαστηρίου υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης,
  • το χρηματικό ποσό των -2.160- ευρώ και -280- ρουπίες Πακιστάν
  • πιστόλι κρότου λάμψης με γεμιστήρα με -5- φυσίγγια,
  • -5- μαχαίρια,
  • σιδερογροθιά,
  • Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και
  • -3- μοτοσυκλέτες

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Συγκινεί η ανάρτηση αστυνομικού - Δεν έγραψε ηλικιωμένη που "βγήκε για να δει τη στολισμένη Αθήνα"

Μία συγκινητική ανάρτηση έκανε ο αστυνομικός, Φωτεινός Παγιαύλας, σχετικά με έλεγχο που πραγματοποίησε σε ηλικιωμένη γυναίκα. Όπως αναφέρει ο αστυνομικός, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Police Action-Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο έλεγχος έγινε σε ηλικιωμένη η οποία ήθελε «να δει τη στολισμένη Αθήνα», κάτι το οποίο δεν προβλέπεται...


Ο ίδιος γράφει χαρακτηριστικά: «Σταμάτησα για έλεγχο ηλικιωμένη με το όχημά της. Είχε πατερίτσα δίπλα της στην πλευρά του συνοδηγού. Της ζήτησα να δω μήνυμα ή έντυπο μετακίνησης. Μου είπε ευγενέστατα "δεν πολυβγαίνω απ’ το σπίτι, δεν μπορώ να περπατήσω, βγήκα γιατί ήθελα να δω την Αθήνα στολισμένη. Το έγραψα και στο χαρτί, ορίστε"».

Παράλληλα σημειώνει: «Αυτό που έκανε η κυρία φυσικά δεν το προβλέπει ο νομοθέτης. Δεν προβλέπει το γράμμα του Νόμου (sic) "παίρνουμε το αμάξι μας για να δούμε την Αθήνα στολισμένη". Οπότε η μετακίνησή της ήταν άσκοπη. 300 ευρώ είναι το πρόστιμο που έχει οριστεί».

Ωστόσο ο αστυνομικός δεν προέβη σε επίδοση κλήσης, μιας και, όπως γράφει, «ούτως ή άλλως δεν θα κατέβαινε από το όχημά της, δηλαδή επί της ουσίας δεν υπήρχε περίπτωση να κόλλαγε κάποιον ούτε να κολλούσε από κάποιον».

Δείτε την ανάρτηση:

Σήμερα σταμάτησα για έλεγχο ηλικιωμένη με το όχημά της. Είχε πατερίτσα δίπλα της στην πλευρά του συνοδηγού. Της ζήτησα να δω μήνυμα ή έντυπο μετακίνησης. Μου είπε ευγενέστατα «δεν πολυβγαίνω απ’ το σπίτι, δεν μπορώ να περπατήσω, βγήκα γιατί ήθελα να δω την Αθήνα στόλισμένη. Το έγραψα και στο χαρτί, ορίστε».

Και πράγματι άμα μπορείτε να δείτε στη κουνημένη φώτο, έχει τικάρει το Β6 «Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου» και δίπλα σε αυτό πρόσθεσε γραπτώς «μια βόλτα για να δω τη στολισμένη Αθήνα».

Αυτό που έκανε η κυρία φυσικά δεν το προβλέπει ο νομοθέτης. Δεν προβλέπει το γράμμα του Νόμου (sic) «παίρνουμε το αμάξι μας για να δούμε την Αθήνα στολισμένη»! Οπότε η μετακίνησή της ήταν άσκοπη. 300 ευρώ είναι το πρόστιμο που έχει οριστεί.

Της έκανα συστάσεις, ευχηθήκαμε χρόνια πολλά και την άφησα να πάει στο καλό. Ούτως ή άλλως δεν θα κατέβαινε από το όχημά της, δηλαδή επί της ουσίας δεν υπήρχε περίπτωση να κόλλαγε κάποιον ούτε να κολλούσε από κάποιον. Με την Ερμού εδώ και λίγες μέρες να είναι φίσκα από κόσμο...

ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ (Δ.Ε.Ε.Π.) Α ΠΕΙΡΑΙΩΣ


 

ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΥΘΗΡΑΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ


 

ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ


 

ΚΩΔΙΚΟΣ 6:SMS για τα τραπέζια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς


SMS με τον κωδικό μετακίνησης «6» θα πρέπει να στείλουν οι πολίτες στο 13033 για να μετακινηθούν παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, για να πάνε στα γιορτινά τραπέζια.

Την αποκάλυψη έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο-πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως».

«Περισσότεροι έλεγχοι στις γιορτές»

Κληθείς να διευκρινίσει τα τυχόν σκληρότερα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την Πρωτοχρονιά, είπε πως «πιο σκληρά μέτρα έχουν να κάνουν με τα υφιστάμενα», κάνοντας σαφές πως «όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία», με εξαίρεση βέβαια τους εργαζόμενους.

Έτσι, όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο Στέλιος Πέτσας, για τις γιορτές σχεδιάζονται «περισσότεροι έλεγχοι» και όχι «άλλα μέτρα», και κάλεσε τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι και όχι βράδυ με τις οικογένειές τους.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ


 

ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΤΖΑΝΕΤΕΑ. Χρόνια Πολλά


 

ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΒΕΡΟΥΤΗ


 

ΕΟΡΤΙΕΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒ.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΕΟΡΤΙΕΣ ΕΥΧΕΣ

ΤΟΥ ΣΕΒ.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ 

ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ 

Ἐν ὄψει τῶνἉγίων,κοσμοσωτηρίων καί κοσμοχαρμοσύνων ἑορτῶν τῶν ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ καί τῶν λοιπῶν ἑορτῶν τοῦ ΑΓΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ εὔχομαι πατρικά καί ἐγκάρδια σέ ὅλους τούς ἀγαπημένους καί προσφιλεῖς μου Κυθηρίους καί Ἀντικυθηρίους, τούς μονίμους συγκάτοικους τῶν δύο νησιῶν μας, ἐκείνους πού ζοῦν στό λεκανοπέδιο τῆς Ἀττικῆς, τούς ἀπόδημους ἀδελφούς μας πού ἔχουν μεταναστεύσει στήν Ἀμερική καί τήν Αὐστραλία, καί ὅπου γῆς, εὔχομαι πατρικά καί ἐγκάρδια καλή καί εὐλογημένη χρονιά, δημιουργική καί καρποφόρα, εἰρηνική καί εὐτυχισμένη, μέ τήν εὐλογία καί τήν παρουσία στίς καρδιές μας, στίς οἰκογένειες, τήν κοινωνία καί τό Ἑλληνορθόδοξο γένος μας τοῦ Σωτῆρα, Λυτρωτῆ καί Εὐεργέτη τῆς ἀνθρωπότητος Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ, ὁ Ὁποῖος, Θεός ὑπάρχων, ἔγινε ταπεινός ἄνθρωπος γιά νά λυτρώση καί σώση τό ἀνθρώπινο γένος. 

Εἴθε ἡ παγκόσμια καί πανευφρόσυνη χαρά τῆς Γεννήσεως τοῦ Θεανθρώπου Κυρίου καί Θεοῦ μας νά ἐκμηδενίσῃ καί νά ἐξοστρακίσῃ τήν λύπη, τόν φόβο καί τήν ἀνησυχία ἀπό τήν ἐπιδημία τοῦ κορωνοϊοῦ καί νά τονώσῃ τήν πίστι καί ἐμπιστοσύνη μας εἰς τόν ἐνανθρωπήσαντα Σωτῆρα μας Ἰησοῦ Χριστό. 

Χρόνια πολλά, εἰρηνικά, καλλίκαρπα καί εὐλογημένα Μέ πατρική ἀγάπη καί ἄπειρες εὐχές 

Ὁ Μητροπολίτης †

 Ὁ Κυθήρων & Ἀντικυθήρων Σεραφείμ



ΚΥΘΗΡΑΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΘΗΝΩΝ:ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ


 

Σπάνιο καλαμάρι ενός μέτρου ξεβράστηκε στην Κρήτη



Ανήκει στο είδος Todarodes saggitatus που εξαπλώνεται στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο και συχνά συναντάται σε βάθη που ξεπερνούν τα 1000 μέτρα.

Ένας ασυνήθιστος επισκέπτης εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου –ένα σπάνιο θηλυκό καλαμάρι μήκους ενός μέτρου.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο ενημερώθηκε για το καλαμάρι από κατοίκους, το κεφαλόποδο μαλάκιο ανήκει στο είδος Todarodes saggitatus που εξαπλώνεται στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο και συχνά συναντάται σε βάθη που ξεπερνούν τα 1000 μέτρα.

Τρέφεται με ψάρια, καρκινοειδή και άλλα κεφαλόποδα. Αλιεύεται περιστασιακά ως παράπλευρο αλίευμα κυρίως από μηχανότρατες και είναι ασφαλές προς κατανάλωση, αν και διαφέρει από το κοινό ευρωπαϊκό καλαμάρι Loligovulagaris που γνωρίζουμε.