Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ RAPID TESTS ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ RAPID TESTS ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ


Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα διενεργήσει δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης Covid-19 στον Δήμο Ευρώτα, το Σάββατο 13 Μαρτίου.
Τα rapid tests θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00 έως τις 13.00 στο Δημαρχείο στη Σκάλα.
Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να κάνουν το τεστ, θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους ή τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, καθώς και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.
Παρακαλούνται οι προσερχόμενοι να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό

ΕΚΤΑΚΤΟ:(2) ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ 60 RAPID TESTS ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΒΛΕΜΟΝΑ




Σε συνέχεια των προηγούμενων ρεπορταζ για την εξέλιξη της πανδημίας στα Κύθηρα βλέπε εδώ:
και εδω:
https://adelinfm.blogspot.com/2021/03/60-rapid-tests.html

Δύο ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα από τα 60 rapid tests που διενεργήθηκαν σήμερα στον αβλέμονα και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο.

Και τα δύο νέα κρούσματα φαίνεται να σχετίζονται με προηγούμενο κρούσμα και δεν πρόκειται για κατοίκους του Αβλέμονα.

Θα ακολουθήσουν tests και στο λιμάνι του Διακοφτίου

Γιώτα Πολίτη
adelin fm

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ.

Σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών, μέσω της ειδικής πλατφόρμας, μπορούν πλέον να εμβολιαστούν στο
Κ.Υ. Νεάπολης, και συμπολίτες μας 75 ετών και γηραιότεροι.
Οι εμβολιασμοί ξεκινούν 16/3/2021.
Ηλικιακές ομάδες προς εμβολιασμό: 60-64, και 75 ετών και άνω.
Το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι της εταιρείας AstraZeneca.
Εμβολιαζόμαστε και τηρούμε τα μέτρα της πολιτείας.

Κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα τουλάχιστον μέχρι τις 29 Μαρτίου

Κλειστά θα παραμείνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα τα σχολεία από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου και τα μαθήματα θα γίνονται με τηλε-εκπαίδευση όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα.

Στην ενημέρωση συμμετείχε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό,τι και σήμερα. Δηλαδή, δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία. Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο. Οπότε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς και το πέταγμα του χαρταετού τη Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες.

Κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει και σήμερα.

eforigi.com.gr

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ:ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 

Ελαφόνησος, 12/03/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΘΕΜΑ: ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ο Δήμος Ελαφονήσου, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προχωρά στη συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας που θα αποσταλούν στους πληγέντες από τον σεισμό στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

Καλούμε όλους τους δημότες όπως συνδράμουν στην εθελοντική αυτή δράση αλληλεγγύης, προκειμένου να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που αυτές τις ώρες δοκιμάζονται.

Παραθέτουμε λίστα τροφίμων και σημείο συγκέντρωσης :

Βασικά είδη διατροφής μακράς διαρκείας όπως γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιάχυμούς, ζυμαρικά, όσπρια, πελτέ, ζάχαρη, καφέ και τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση να είναι άμεσης κατανάλωσης (κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, κ.λπ.).

Η συλλογή των τροφίμων θα πραγματοποιηθεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 στο Δημοτικό Κατάστημα, πρωινές ώρες 09.30 – 12:30, ή σε συνεννόηση με τις εθελόντριες κ.κ. Ψαρομμάτη Αντωνία και Θεοδώρα Λιάρου.

Εκ του Δήμου Ελαφονήσου

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ:Ανάρτηση του Δασικού Χάρτη και πρόσκληση για υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του


Σας ενημερώνουμε ότι με την υπ’αριθμ 35730/26-02-2021 ( ΑΔΑ:6ΧΒ3ΟΡ1Φ-ΦΧΡ) απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων (Διεύθυνση Δασών Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ-Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων) αποφασίστηκε η ανάρτηση του δασικού χάρτη για το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι προς υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του εν λόγω δασικού χάρτη, εντός αποκλειστικής προθεσμίας, η οποία αρχίζει την 12η Μαρτίου 2021 με καταληκτική ημερομηνία την 24η Ιουνίου 2021. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες, με καταληκτική ημερομηνία την 14η Ιουλίου 2021.

Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνον ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Ν.Π.Δ.Δ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», με τη συμπλήρωση σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας με χρήση διαδικτυακής εφαρμογής. Οι αντιρρήσεις αφορούν μόνον την αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στο δασικό χάρτη εκτάσεων, της ορθής απεικόνισης, εφαρμογής και ισχύος των πράξεων της Διοίκησης και σύννομης αλλαγής χρήσης αυτών.

Εκ του Δήμου Ελαφονήσου

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νέο νόμο που απειλεί τις περιοχές Natura 2000.


Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νέο νόμο

που απειλεί τις περιοχές Natura 2000.
Με επιστολή τους προς τον ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργίνιους Σινκεβίτσιους, 13 περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν σειρά από παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα από τον νόμο 4782/2021 που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.
Στην επιστολή τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγράφουν μια σειρά από παραβιάσεις του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ που αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας και τη θέσπιση του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Μάλιστα, το άρθρο 218 του νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έρχεται να συμπληρώσει μια ιδιαίτερα κακή εικόνα εφαρμογής των υποχρεώσεων της χώρας έναντι της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία της φύσης.
Το άρθρο 218 του ν. 4782/2021, σε συνδυασμό και με διατάξεις του ν. 4685/2020, μπορεί να οδηγήσει στην αποσάθρωση της όποιας προστασίας παρεχόταν έως σήμερα στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.
Ολόκληρη η ανακοίνωση των οργανώσεων, εδώ: https://eepf.gr/el/el-nea/kataggelia-commission-218

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επέτειο της 17ης Μαρτίου στη Μάνη

Ακριβώς διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και, στο πλαίσιο της συμβολικής συγκυρίας, η Μάνη θα αποδώσει τις προβλεπόμενες τιμές στην ιστορική επέτειο της 17ης Μαρτίου 2021, όταν οι Μανιάτες οπλαρχηγοί κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τις φετινές εκδηλώσεις την Τετάρτη 17 Μαρτίου, που θα είναι περιορισμένες λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, θα λαμπρύνει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα επισκεφθεί για πρώτη φορά τη Λακωνία μετά την ανάδειξή  της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον Μάρτιο του 2020, αποδεχόμενη σχετική πρόσκληση του δημάρχου Αν. Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου. Επίσης, στις επετειακές δράσεις θα παραστούν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο τέως υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον Κότρωνα, οι οποίοι επίσης απάντησαν θετικά στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής.

Σημειώνεται πως οι εκδηλώσεις στην Αρεόπολη θα λάβουν χώρα σε στενό κύκλο εκπρόσωπων αρχών, φορέων και συλλογικοτήτων.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021
 • 07:30΄: Χαιρετισμοί της ημέρας. Ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Αρεόπολης.

• 08:00 – πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης
Έπαρση της σημαίας στην πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης.

• 11:00 – ΙΝ Παμμεγίστων Ταξιαρχών
Πέρας προσέλευσης επίσημων προσκεκλημένων. Επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ'. Μετάβαση επισήμων στην πλατεία Αθανάτων.

• 11:30 – πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης
- Επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου.
- Κατάθεση στεφάνων σύμφωνα με τη νομοθεσία.
- Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων Ηρώων.
- Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ανατολικής Μάνης.
- Καλωσόρισμα του δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου.
- Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον τέως υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο
- Μετάβαση επισήμων στην πλατεία 17ης Μαρτίου 1821.

• 13:00 – πλατεία 17ης Μαρτίου 1821
- Αποκαλυπτήρια ανάγλυφης παράστασης με θέμα: «Η ορκωμοσία των Μανιατών Αγωνιστών της 17ης Μαρτίου 1821».
 
• 13:30 – φιλοξενία των επίσημων αρχών στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου Αρεόπολης
 
• 18:00: υποστολή σημαίας

Η αλληλουχία των γεγονότων προς την Εθνεγερσία
Το 1819 φτάνει στη Μάνη ο Χριστόφορος Περραιβός - απεσταλμένος της Φιλικής Εταιρείας, μεταφέροντας το μήνυμα της Επανάστασης. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα φέρνει σε επαφή τις τρεις ισχυρότερες ηγεμονικές οικογένειες της Μάνης ,που ομονοούν για την έναρξη του Αγώνα.

Την 1 Οκτωβρίου του 1819 στις Κιτριές της Έξω Μάνης υπογράφεται επίσημα η συμφωνία ενός γενικού πολέμου κατά  των Τούρκων από τους αρχηγούς των Μανιατών, οικογένεια  Μαυρομιχάλη και οικογένεια Τρουπάκη.

Στις αρχές Μαρτίου του 1821 η Μάνη βρίσκεται σε πολεμικό συναγερμό. Στη δυτική Μάνη, έδρα του Μπέη, όπου οι Τούρκοι μπορούν ευκολότερα να πληροφορηθούν τα συμβαίνοντα, επικρατεί μια φαινομενική ησυχία.

Στην περιοχή του Ταινάρου και της Ανατολικής Μάνης έχει αρχίσει η πολεμική προπαρασκευή. Συγκροτούνται στρατιωτικά σώματα από τους καπεταναίους οι οποίοι περιφέρονται στα χωριά και στρατολογούν όσους έχουν τη δυνατότητα να φέρουν όπλα.

Στην έξω Μάνη φιλοξενούνται μυστικά ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας και βρίσκονται όλοι σε κατάσταση αναμονής.

Οι μεταξύ των Μανιατών συνεννοήσεις και η από κοινού απόφασή τους για την κήρυξη του πολέμου κατά των Τούρκων τεκμηριώνεται ιστορικά από την αλληλογραφία του Μπέη της Μάνης Πέτρου Μαυρομιχάλη με την οικογένεια Γρηγοράκη, τη σύγκληση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων στις 15 Μαρτίου στο Μαραθονήσι (Γύθειο) και τις μαρτυρίες του Φιλήμωνα και Γενναίου Κολοκοτρώνη.

Στις 17 Μαρτίου του 1821 συγκεντρώνονται στην Αρεόπολη οι καπεταναίοι της Μάνης και κηρύσσουν τον πόλεμο κατά των Τούρκων.

Μετά τη δοξολογία, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, στη μικρή πλατεία στη θέση Κοτρώνι, υψώνεται για πρώτη φορά η επαναστατική σημαία.

Σε κλίμα συγκίνησης και ομοψυχίας οι αρχηγοί της Μάνης ορκίζονται: «Νίκη ή Θάνατος».

lakonikos.gr

ΚΚΕ:Για την αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή

Αφού απέκλεισαν, με παράτυπο τρόπο, όλους τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, Μητσοτάκης και Τσίπρας επιδόθηκαν στο γνωστό σκηνικό της αποπροσανατολιστικής πόλωσης, αλλά και της αμοιβαίας στήριξης.

Ο μεν Μητσοτάκης προσπάθησε να ενοχοποιήσει το λαό και τη δίκαιη διαμαρτυρία του για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και να εμφανίσει το ΣΥΡΙΖΑ ως οργανωτή των κινητοποιήσεων, γιατί πολύ απλά είναι ο βολικός και ο χρήσιμος «αντίπαλος» στο δικομματικό παιχνίδι.
Ο δε Τσίπρας προσπάθησε να εμφανίσει την αστυνομική βία ως ζήτημα εμμονών κι ανεκπαίδευτων αστυνομικών που «βράζει το αίμα τους» κι όχι ως στρατηγική επιλογή, που την υπηρέτησε και η δική του κυβέρνηση.
Και οι δυο μαζί προσέφεραν πλήρη κάλυψη στο θεσμικό, νομοθετικό και επιχειρησιακό πλαίσιο της καταστολής που συνδιαμόρφωσαν και το οποίο επεκτείνεται.
ΥΓ: Όσο για την κακοποίηση της ιστορίας: Ούτε η ΝΔ νομιμοποίησε το ΚΚΕ, το νομιμοποίησαν de facto οι αγώνες και το αίμα του, ούτε ο μνημονιακός, ευρώΝΑΤΟϊκός και νεοΠΑΣΟΚικός ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συνεχιστής των ηρωικών αγώνων του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των Λαμπράκηδων.

Κέρκυρα: Στις φλόγες το κρουαζιερόπλοιο MSC Lirica

Φωτιά ξέσπασε, γύρω στις 15:30 το απόγευμα, στο κρουαζιερόπλοιο MSC Lirica, το οποίο βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας από τις 30 Ιανουαρίου, λόγω χειμερινής παραμονής του σε λιμάνι.

Στο κρουαζιερόπλοιο επέβαιναν μέλη του πληρώματος και βρίσκεται χωρίς επιβατικό κοινό καθώς δεν εκτελούσε δρομολόγια.

Αυτή την ώρα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σπεύδουν στο λιμάνι προκειμένου να σβήσουν τις φλόγες, οι οποίες φαίνεται να έχουν καλύψει τη δεξιά πλευρά του σκάφους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.

Φωτογραφία thespro.gr

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ομάδα Ελλήνων και Βρετανών επιστημόνων αποκρυπτογράφησε τα μυστικά του

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση όλων των δυνατοτήτων του Μηχανισμού και του πώς κατάφερνε να κάνει α...


Ο γοτθικός αριστουργηματικός ναός του Γουέλς αποκτά το πρώτο γλυπτό σύγχρονης τέχνης

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ομάδα Ελλήνων και Βρετανών επιστημόνων αποκρυπτογράφησε τα μυστικά του

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση όλων των δυνατοτήτων του Μηχανισμού και του πώς κατάφερνε να κάνει ακριβείς προβλέψεις για τα ουράνια φαινόμενα.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, ανακοίνωσαν ότι έλυσαν ένα σημαντικό μέρος του αινίγματος που περιβάλλει τον αρχαίο ελληνικό αστρονομικό υπολογιστή, γνωστό ως Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μια -απρόσμενα για την εποχή της- πολύπλοκη συσκευή που επέτρεπε την πρόβλεψη διαφόρων αστρονομικών γεγονότων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση όλων των δυνατοτήτων του Μηχανισμού και του πώς κατάφερνε να κάνει ακριβείς προβλέψεις για τα ουράνια φαινόμενα.

Ο Μηχανισμός, ο οποίος φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, θεωρείται από πολλούς ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο και είναι το πιο πολύπλοκο δείγμα μηχανικής που έχει βρεθεί από τον αρχαίο κόσμο.


Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ομάδα Ελλήνων και Βρετανών επιστημόνων αποκρυπτογράφησε τα μυστικά του


Η ηλικίας περίπου 2.000 ετών συσκευή χρησιμοποιείτο για να προβλέψει τη θέση του Ήλιου, της Σελήνης, των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, των θέσεων των πλανητών, ακόμη και των ημερομηνιών των Ολυμπιακών αγώνων.

Οι επιστήμονες της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας «UCL Antikythera Research Team», με επικεφαλής τον καθηγητή Τόνι Φριθ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ρίχνουν φως στον τρόπο λειτουργίας των γραναζιών στο μπροστινό μέρος του Μηχανισμού.


Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ομάδα Ελλήνων και Βρετανών επιστημόνων αποκρυπτογράφησε τα μυστικά του


Όπως είπε ο Φριθ, «ο Ήλιος, η Σελήνη και οι πλανήτες παρουσιάζονται με τρόπο που αποτελεί ένα εντυπωσιακό άθλο της αρχαίας ελληνικής μεγαλοφυΐας». Ο Μηχανισμός από μπρούντζο, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1901 από Έλληνες αλιείς σε ναυάγιο πλοίου κοντά στα Αντικύθηρα, αποτελείται από ένα πολύπλοκο συνδυασμό 30 γραναζιών. Η συνεχής μελέτη του από Έλληνες και ξένους επιστήμονες αυξάνει συνεχώς την κατανόηση για τις λειτουργίες του.

Μέχρι σήμερα όμως δεν είχε καταστεί εφικτή η πλήρης κατανόηση του συστήματος των γραναζιών, καθώς μόνο το ένα τρίτο του Μηχανισμού εκτιμάται ότι έχει διασωθεί και αυτό σε 82 θραύσματα.

Η χρήση ακτίνων-Χ από το 2005 έχει αποκαλύψει χιλιάδες χαρακτήρες κειμένου κρυμμένους μέσα στα θραύσματα. Οι επιγραφές περιλαμβάνουν μια περιγραφή του Κόσμου, με τους πλανήτες να κινούνται σε δακτυλίους.

Είναι αυτή η απεικόνιση του σύμπαντος που αναδημιούργησαν οι Βρετανοί ερευνητές.

Δύο σημαντικές γνώσεις που αποκαλύπτονται στο μηχανισμό, είναι οι αριθμοί των 462 και 442 ετών, που αντιστοιχούν στους κύκλους της Αφροδίτης και του Κρόνου αντίστοιχα.

Όταν παρατηρούνται από τη Γη, οι κύκλοι των πλανητών μερικές φορές αναστρέφουν την κίνηση τους σε σχέση με τα άστρα. Οι ειδικοί πρέπει να παρακολουθούν αυτούς τους μεταβαλλόμενους κύκλους (πλανητικές περιόδους) για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκειμένου να μπορέσουν να προβλέψουν τις θέσεις των πλανητών στο μέλλον.

«Η κλασσική αστρονομία της πρώτης χιλιετίας προ Χριστού γεννήθηκε στη Βαβυλώνα, όμως τίποτε σε αυτή την αστρονομία δεν υπάρχει που να δείχνει πως κατάφεραν οι αρχαίοι Έλληνες να βρουν τον άκρως ακριβή κύκλο των 462 ετών για την Αφροδίτη και των 442 ετών για τον Κρόνο», δήλωσε ο Έλληνας υποψήφιος διδάκτορας του UCL ‘Αρης Δακάναλης.


Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ομάδα Ελλήνων και Βρετανών επιστημόνων αποκρυπτογράφησε τα μυστικά του


Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει και μία ακόμη Ελληνίδα του UCL, η ειδική στα αρχαιολογικά υλικά δρ Μυρτώ Γεωργακοπούλου.

Χρησιμοποιώντας μια αρχαία ελληνική μαθηματική μέθοδο που περιγράφει ο φιλόσοφος Παρμενίδης, οι ερευνητές όχι μόνο εξήγησαν πώς βρήκαν οι Έλληνες τους κύκλους της Αφροδίτης και του Κρόνου, αλλά επίσης κατάφεραν να αναδημιουργήσουν τους κύκλους όλων των άλλων πλανητών του Μηχανισμού, για τους οποίους έχουν χαθεί τα σχετικά δεδομένα.

«Πρόκειται για μια σημαντική θεωρητική πρόοδο, όσον αφορά του πως ο Κόσμος αναπαρίστατο στον Μηχανισμό. Τώρα πρέπει να αποδείξουμε την εφαρμοσιμότητα του, κάνοντας το με τις αρχαίες τεχνικές», δήλωσε ο δρ ‘Ανταμ Βόιτσικ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του UCL.

Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τους ερευνητές.



Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ