Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επέτειο της 17ης Μαρτίου στη Μάνη

Ακριβώς διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και, στο πλαίσιο της συμβολικής συγκυρίας, η Μάνη θα αποδώσει τις προβλεπόμενες τιμές στην ιστορική επέτειο της 17ης Μαρτίου 2021, όταν οι Μανιάτες οπλαρχηγοί κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τις φετινές εκδηλώσεις την Τετάρτη 17 Μαρτίου, που θα είναι περιορισμένες λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, θα λαμπρύνει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα επισκεφθεί για πρώτη φορά τη Λακωνία μετά την ανάδειξή  της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον Μάρτιο του 2020, αποδεχόμενη σχετική πρόσκληση του δημάρχου Αν. Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου. Επίσης, στις επετειακές δράσεις θα παραστούν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο τέως υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον Κότρωνα, οι οποίοι επίσης απάντησαν θετικά στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής.

Σημειώνεται πως οι εκδηλώσεις στην Αρεόπολη θα λάβουν χώρα σε στενό κύκλο εκπρόσωπων αρχών, φορέων και συλλογικοτήτων.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021
 • 07:30΄: Χαιρετισμοί της ημέρας. Ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Αρεόπολης.

• 08:00 – πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης
Έπαρση της σημαίας στην πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης.

• 11:00 – ΙΝ Παμμεγίστων Ταξιαρχών
Πέρας προσέλευσης επίσημων προσκεκλημένων. Επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ'. Μετάβαση επισήμων στην πλατεία Αθανάτων.

• 11:30 – πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης
- Επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου.
- Κατάθεση στεφάνων σύμφωνα με τη νομοθεσία.
- Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων Ηρώων.
- Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ανατολικής Μάνης.
- Καλωσόρισμα του δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου.
- Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον τέως υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο
- Μετάβαση επισήμων στην πλατεία 17ης Μαρτίου 1821.

• 13:00 – πλατεία 17ης Μαρτίου 1821
- Αποκαλυπτήρια ανάγλυφης παράστασης με θέμα: «Η ορκωμοσία των Μανιατών Αγωνιστών της 17ης Μαρτίου 1821».
 
• 13:30 – φιλοξενία των επίσημων αρχών στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου Αρεόπολης
 
• 18:00: υποστολή σημαίας

Η αλληλουχία των γεγονότων προς την Εθνεγερσία
Το 1819 φτάνει στη Μάνη ο Χριστόφορος Περραιβός - απεσταλμένος της Φιλικής Εταιρείας, μεταφέροντας το μήνυμα της Επανάστασης. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα φέρνει σε επαφή τις τρεις ισχυρότερες ηγεμονικές οικογένειες της Μάνης ,που ομονοούν για την έναρξη του Αγώνα.

Την 1 Οκτωβρίου του 1819 στις Κιτριές της Έξω Μάνης υπογράφεται επίσημα η συμφωνία ενός γενικού πολέμου κατά  των Τούρκων από τους αρχηγούς των Μανιατών, οικογένεια  Μαυρομιχάλη και οικογένεια Τρουπάκη.

Στις αρχές Μαρτίου του 1821 η Μάνη βρίσκεται σε πολεμικό συναγερμό. Στη δυτική Μάνη, έδρα του Μπέη, όπου οι Τούρκοι μπορούν ευκολότερα να πληροφορηθούν τα συμβαίνοντα, επικρατεί μια φαινομενική ησυχία.

Στην περιοχή του Ταινάρου και της Ανατολικής Μάνης έχει αρχίσει η πολεμική προπαρασκευή. Συγκροτούνται στρατιωτικά σώματα από τους καπεταναίους οι οποίοι περιφέρονται στα χωριά και στρατολογούν όσους έχουν τη δυνατότητα να φέρουν όπλα.

Στην έξω Μάνη φιλοξενούνται μυστικά ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας και βρίσκονται όλοι σε κατάσταση αναμονής.

Οι μεταξύ των Μανιατών συνεννοήσεις και η από κοινού απόφασή τους για την κήρυξη του πολέμου κατά των Τούρκων τεκμηριώνεται ιστορικά από την αλληλογραφία του Μπέη της Μάνης Πέτρου Μαυρομιχάλη με την οικογένεια Γρηγοράκη, τη σύγκληση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων στις 15 Μαρτίου στο Μαραθονήσι (Γύθειο) και τις μαρτυρίες του Φιλήμωνα και Γενναίου Κολοκοτρώνη.

Στις 17 Μαρτίου του 1821 συγκεντρώνονται στην Αρεόπολη οι καπεταναίοι της Μάνης και κηρύσσουν τον πόλεμο κατά των Τούρκων.

Μετά τη δοξολογία, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, στη μικρή πλατεία στη θέση Κοτρώνι, υψώνεται για πρώτη φορά η επαναστατική σημαία.

Σε κλίμα συγκίνησης και ομοψυχίας οι αρχηγοί της Μάνης ορκίζονται: «Νίκη ή Θάνατος».

lakonikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου