Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Ανοιχτή επιστολή προς εκατομμύρια Έλληνες απηύθυνε ο Γιώργος Τράγκας



 

Σύλληψη αστυνομικού μετά τον εντοπισμό στο αυτοκίνητο του 42 κιλών εκρηκτικών!

Αίσθηση έχει προκαλέσει η σύλληψη αστυνομικού, μετά από έλεγχο κλιμακίου του ΤΑΕ Μεσαράς στο δρόμο Μοιρών-Πόμπιας, στην ενδοχώρα του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αστυνομικοί του ΤΑΕ Μεσαράς συνέλαβαν τον αρχιφύλακα καθώς βρέθηκε να μεταφέρει με το αυτοκίνητο του 42,5 κιλά εκρηκτική ύλη, κυρίως δυναμίτιδα. Το όχημα, ένα επιβατικό αυτοκίνητο φέρεται να είναι καταχωρημένο στο όνομα της γυναίκας του

O αρχιφύλακας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Cretalive, αρχικά φέρεται να δήλωσε στο κλιμάκιο του ΤΑΕ μόνο το ονοματεπώνυμό του, ενώ στην συνέχεια, όταν εντοπίστηκαν τα εκρηκτικά, ανέφερε την ιδιότητά του, λέγοντας χαρακτηριστικά “είμαι αστυνομικός, κάντε ό,τι θέλετε”.Ο ίδιος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ισχυρίζεται ότι είχε δανείσει το αυτοκίνητο στον κουνιάδο του και ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εκρηκτικά, και δεν γνώριζε τίποτε γι’ αυτά.

Στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου οδηγήθηκε, εμφανίστηκε και ο κουνιάδος, που ανέλαβε την ευθύνη για τα εκρηκτικά και επίσης συνελήφθη. Παράλληλα, όπως λένε οι πληροφορίες, αναζητείται η σύζυγός του αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετεί σε άλλο νομό της Κρήτης.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι έγιναν εξονυχιστικές έρευνες στα σπίτια και τους χώρους των εμπλεκομένων, στο νομό Ρεθύμνου, ωστόσο δεν βρέθηκε κάτι σχετικό με το φορτίο των εκρηκτικών.

Η εμπλοκή του συγκεκριμένου αστυνομικού σε μια τέτοια υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη έκπληξη σε συναδέλφους του που τον γνωρίζουν υπηρεσιακά και προσωπικά, καθώς όπως λένε, όλα τα χρόνια που υπηρετεί στο Σώμα δεν έχει δώσει την παραμικρή αφορμή.

Την προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού.

πηγή: cretalive.gr


Ο ίδιος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ισχυρίζεται ότι είχε δανείσει το αυτοκίνητο στον κουνιάδο του και ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εκρηκτικά, και δεν γνώριζε τίποτε γι’ αυ

ΕΙΧΕ ΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΗΜΕΔΑΠΟΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ



Συνελήφθη, ημεδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, στο Ηράκλειο

Βρέθηκαν και εκριζώθηκαν 112 φυτώρια δενδρυλλίων κάνναβης

Συνελήφθη, σήμερα (20.05.2021) το πρωί σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου, ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί Ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας, σήμερα (20.05.2021) το πρωί πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του ημεδαπού και σε περιβάλλοντες χώρους, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  •  112 φυτώρια δενδρυλλίων κάνναβης,
  •  ποσότητα αποξηραμένων φύλλων κάνναβης,
  •  λίπασμα σε μορφή υγρού
  •  κινητό τηλέφωνο

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

ΠΡΟΣΟΧΗ.!!! Εμφανίσθηκαν και πάλι στα Κύθηρα, οι ....γνωστοί- άγνωστοι "συλλέκτες" των εγκαταλελειμμένων ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Γράφει ο Ανδρέας Παπαδόπουλος

ΠΡΟΣΟΧΗ.!!! Εμφανίσθηκαν και πάλι στα Κύθηρα, οι ....γνωστοί- άγνωστοι "συλλέκτες" των εγκαταλελειμμένων ΟΧΗΜΑΤΩΝ που έναντι πινακίου φακής σας ...απαλλάσσουν απο το "κουφάρι".

Όμως αυτοκίνητο που δεν μεταφερθεί για,
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ,
σε κέντρο περισυλλογής οχημάτων τέλους ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ) δεν διαγράφεται ποτέ, και παραμένει στο όνομα του ιδιοκτήτη, και εμφανίζεται στην φορολογική του δήλωση.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΙΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑ ...τιμολόγιο αγοράς,
ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝΤΑΙ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ.!!!!!!!!!!!!!!!!
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ.!!!!

Η έκπληξη των χασισοκαλλιεργητών και το κρυφό "χαρτί" της ΕΛ.ΑΣ.

Νέα «ήθη» στην χασισοκαλλιέργεια …λανσάρουν πλέον τα κυκλώματα της Κρήτης όπως αποκαλύφθηκε από την πρόσφατη φυτεία που εντόπισαν οι Αρχές στην ευρύτερη περιοχή της Σκεπαστής Μυλοποτάμου.

Οι δράστες είχαν «φυτέψει» μέσα στην χασισοφυτεία κάμερες ανίχνευσης και καταγραφής κινήσεων ώστε σε περίπτωση «εισβολής» από τις αστυνομικές δυνάμεις, το προειδοποιητικό σήμα να φύγει κατευθείαν προς εκείνους.

Η εγκατάσταση αυτών των δύο καμερών μέσα στη φυτεία μάλλον αιφνιδίασε τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν εισέλθει στο χώρο μεταμεσονύκτιες ώρες για φύλαξη, αναμένοντας τους δράστες για το πότισμα των δενδρυλλίων.

Όταν όμως διαπίστωσαν την ύπαρξη των καμερών, συνειδητοποίησαν ότι το παιχνίδι είχε χαθεί και δεν υπήρχε νόημα να συνεχίσουν το κρυφτούλι. Έτσι δόθηκε το σύνθημα για την εκρίζωση των δενδρυλλίων, 1135 δενδρύλλια στο στάδιο της ανάπτυξης.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive και οι αστυνομικές υπηρεσίες που συμμετείχαν στην όλη επιχείρηση κρατούν στο μανίκι τους ένα κρυφό «χαρτί», το οποίο δεν το ανασύρουν σκόπιμα προς το παρόν. Αναμένονται πάντως εκπλήξεις στο μέλλον.

Το βέβαιο είναι ότι μετά την αποκάλυψη των δύο καμερών, οι σχεδιασμοί και ο τρόπος δράσης των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων θα αναπροσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, όπως παραδέχονται αστυνομικοί κύκλοι.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά σας καλεί στη Δραπετσώνα στο χώρο των Λιπασμάτων -πάρκο Κράκαρη- σε συμβολική δράση διαμαρτυρίας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη- ΝΔ.


ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ωρου. ΟΧΙ  στη διάλυση των εργασιακών  δικαιωμάτων.

Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία  και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή είναι  δικαίωμα όλων μας. 

Εορτάστηκε η Ανακομιδή του Ι. Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στα Αντικύθηρα.(Φωτογραφίες)

Εορτάστηκε η Ανακομιδή του Ι. Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στα Αντικύθηρα

Με κατάνυξη και ευλάβεια πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο μικρό νησί των Αντικυθήρων την 20ή Μαΐου, την ανάμνηση της ανακομιδής και μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, που επισυνέβη το 1087 μ.Χ. επί Αυτοκράτορος Αλεξίου Κομνηνού και Πατριάρχου Νικολάου Γ΄ του Γραμματικού, όταν το σεπτό λείψανο μεταφέρθηκε από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας όπου ευρίσκεται μέχρι σήμερα.

Η θερινή αυτή εορτή του Αγίου Νικολάου, εορτάζεται πανηγυρικά στο Ναό του Αγίου στα Αντικύθηρα από το 2010 και εντεύθεν με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος όλως ιδιαιτέρως ευλαβείται τον Άγιο Νικόλαο αφού τον υπηρέτησε επί πολλά χρόνια στο ιστορικό Μοναστήρι του στις Σπέτσες.

Το εσπέρας (19/5) και περί ώρα 11η βραδυνή τελέσθηκε κατανυκτικώτατα υπό το φως των κεριών και των κανδηλίων ο Πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα της εορτής (20/5) η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η πανηγυρική δοξολογία για την Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα (21/5/1864). Συγκινητική ήταν η παρουσία των 3 μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Αντικυθήρων με τη Σημαία και το δάσκαλό τους. Τον Σεβασμιώτατο συνεπικούρησε στις Ιερές Ακολουθίες ο π. Παναγιώτης Διακόπουλος από τον Καραβά Κυθήρων.

Ὁ Ναός τοῦ Ἁγίου Νικολάου δεσπόζει στήν εἴσοδο τοῦ λιμένα καί ὅρμου τοῦ Ποταμοῦ, πάνω στό βράχο. Πρόκειται γιά ἕναν ἀπό τούς πρώτους Ναούς πού οἱ ἔποικοι ἔχτισαν ἐρχόμενοι ἀπό τήν Κρήτη, στά μέσα τοῦ 18ου αἰώνα, ἴσως καί νωρίτερα. Εἶναι ἐμφανές ὅτι ὁ Ναός κτίσθηκε σέ δύο φάσεις. Διατηροῦνται οἱ παλαιές εἰκόνες τοῦ Τέμπλου, καθώς καί μιά παλαιότατη εἰκόνα τοῦ Ἀγ. Νικολάου ἐνθρόνου, πού ἔχει ὑποστεῖ ὅμως ἀρκετές φθορές καί δέ διακρίνεται καθόλου τό πρόσωπο τοῦ Ἁγίου. Στό Ἱστορικό Ἀρχεῖο Κυθήρων φυλάσσεται τό ὑπό στοιχεῖα 112/α ληξιαρχικό βιβλίο τοῦ Ναοῦ μέ χρονολογία 1814 – 1815 πού καταγράφει τήν τέλεση πολλών ἱερῶν μυστηρίων στό Ναό κατά τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν στο νησί των Αντικυθήρων ο πληθυσμός υπερέβαινε τα 500 άτομα.

Στον εορτασμό παρέστησαν ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Γεώργιος Χαρχαλάκης, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού από τα Κύθηρα και την Κρήτη































ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ( ΠΕΡΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ) ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ( ΠΕΡΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ) ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ, ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΕΝΤΟΣ 15 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΩΝ ΕΥΦΛΕΚΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ Η΄ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ. ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ Η΄ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ. ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΟΡΦΟΘΟΥΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΕΝΗΝΤΑ (50) ΛΕΠΤΩΝ ΑΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΔΕΡΜΑΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ



Κορινθία: Εκτός ελέγχου η δασική πυρκαγιά



Πολύ μεγάλες διαστάσεις έλαβε εκ νέου το μεσημέρι της Πέμπτης 20/5 η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19/5 στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας με δυτικούς βορειοδυτικούς ανέμους στα 6 μποφόρ.

Οι άνεμοι νωρίς το πρωί εξασθένησαν μερικώς, από το μεσημέρι όμως της Πέμπτης πνέουν δυτικοί και πάλι στα 6 μποφόρ, αναμένεται να ενισχυθούν στα 7 μποφόρ από αργά το απόγευμα και κατά την διάρκεια της νύχτας. Εξασθένηση αναμένεται, βαθμιαία, το πρωί της Παρασκευής και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες του νέου 24ώρου θα εξασθενήσουν σημαντικά.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία (17:00), η εκτιμώμενη καμένη έκταση ξεπερνά τα 30.000 στρέμματα ενώ το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες, η τοπογραφία και η βλάστηση έδωσαν τέτοια ένταση στο φαινόμενο που πολύ γρήγορα η πυρκαγιά έγινε μη αντιμετωπίσιμη και έως αυτή την ώρα μαίνεται, δημιουργώντας Pyrocumulus, χαρακτηριστικό της έντασή της, με την περίμετρό της να έχει μεγάλη έκταση, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα.

Όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.

Λίγη ώρα αργότερα, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Εστάλη μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών από τις συγκεκριμένες περιοχές.

.ileiakairos.gr



Χαιρετισμός Προέδρου ΕΕΕ για την 157η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Μνημείο Ένωσης Επτανήσων (Κέρκυρα)

Αγαπητοί φίλοι, φίλες, μέλη της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, 

 

Στις 21 Μάϊου γιορτάζουμε την ένωση με την μητέρα Ελλάδα, είναι μια μέρα μνήμης και απολογισμού. Το 1848 στην Κεφαλλονιά ξεκίνησε επανάσταση που δεν μπόρεσε να κατασταλεί από τον Αγγλικό στρατό με αποτέλεσμα να γίνει ξανά εξέγερση το 1849 και να εξελιχθεί σε ένοπλο αγώνα για απελευθέρωση.

Σε πολιτικό επίπεδο είναι γνωστός ο καθοριστικός ρόλος των Ριζοσπαστών στην μεγάλη αυτή τότε προσπάθεια ένωσης, της δημιουργίας Εθνικής συνείδησης και των αγώνων για τη Δημοκρατία. 

Οι ανθενωτικοί ευγενείς προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις παρουσιάζοντας κατασκευασμένα υπομνήματα ότι δήθεν οι Επτανήσιοι ήταν αντίθετοι με την Ένωση. 

Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που εναντιώνονται στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, αυτοί οι οποίοι βάζουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό, το ατομικό πάνω από το Εθνικό. Οι προκλήσεις που έχουμε ως Δημοκρατία να αντιμετωπίσουμε είναι διαχρονικές και σε κάθε εποχή έχουν να μας δώσουν μαθήματα και μηνύματα. 

Το μήνυμα της αγωνιστικότητας και αποφασιστικότητας του αγώνα απελευθέρωσης από τον Αγγλικό ζυγό οφείλουμε να το φωλιάσουμε στον μυαλό και στην καρδιά μιας. Οι δυνάστες, κατακτητές δεν είναι πάντα φανεροί, είναι κάποιες φορές λύκοι ντυμένοι πρόβατα. 

Στο σήμερα λοιπόν όπου οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και οι απειλές κρυφές, όπου συνηθίσαμε να ζούμε στραβά μιας και έχουμε πλέον την “ελευθερία” μας, καλούμαστε αν θέλουμε να λεγόμαστε συνειδητοποιημένοι πολίτες να θυμηθούμε ξανά το συλλογικό συμφέρον και την αρμονία της κοινωνίας. 

Η προστασία της Δημοκρατίας ξεκινάει από την προστασία και φροντίδα της κοινωνίας. Η ηθική στην καθημερινότητα και στο επιχειρείν, η στήριξη των αδύναμων κοινωνικά συνανθρώπων μας, η ενεργός συμμετοχή στη λύση των προβλημάτων του τόπου μας, οι μικρές καλές πράξεις, η ενσυναίσθηση, η ανθρωπιά. Αν νοσούν κύτταρα του σώματος μετά νοσεί όλο το σώμα. 

Όσο οι Επτανήσιοι αγωνιζόμαστε συλλογικά ενωμένοι ποτίζοντας με νερό τα άνθη της Δημοκρατίας, των πανανθρώπινων αξιών και της ηθικής ζωής μπορούμε να πορευόμαστε ως κοινωνία με δικαιοσύνη, αρμονία, ελευθερία, ευμάρεια. 

Οι ψυχές των πρόγονων μας – αγωνιστές για την Ένωση κάνουν έκκληση – δώστε νόημα στον αγώνα μας για Ελευθερία, Δημοκρατία, Ισότητα. Ζήστε με ηθική και αξίες. Ζήστε αρμονικά και όμορφα. Ζήτω το 1864, ζήτω τα Ιόνια νησιά, ζήτω η Ελλάς.

 

Δημήτρης Πολλάτος
Πρόεδρος Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΡΩΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ



Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η αεραποβατική επιχείρηση, που επιχείρησε η Ναζιστική Γερμανία κατά της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941 και η οποία έληξε δώδεκα μέρες μετά, με την κατάληψη της μεγαλονήσου.

Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η αεραποβατική επιχείρηση, που επιχείρησε η Ναζιστική Γερμανία κατά της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941 και η οποία έληξε δώδεκα μέρες μετά, την 1η Ιουνίου, με την κατάληψη της Μεγαλονήσου. Ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με πολλές πρωτιές σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Η απόφαση για την επίθεση στην Κρήτη ελήφθη από το Χίτλερ στις 25 Απριλίου 1941, λίγες μέρες μετά την παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα, και έλαβε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ερμής» («Unternehmen Merkur»). Ήταν αμυντική και όχι επιθετική επιχείρηση, όπως αποδείχθηκε αργότερα. Οι Γερμανοί είχαν ως στόχο να εξασφαλίσουν τα νοτιοανατολικά τους νώτα, ενόψει της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα (Εκστρατεία στη Ρωσία) και να εξορμήσουν στη Βόρεια Αφρική, με εφαλτήριο την Κρήτη, όπως πίστευαν οι Σύμμαχοι.

Τις παραμονές της επίθεσης, οι Σύμμαχοι είχαν τακτικό πλεονέκτημα σε ξηρά και θάλασσα, ενώ οι Γερμανοί στον αέρα. Έτσι, το γερμανικό επιτελείο αποφάσισε να διεξαγάγει την επιχείρηση από αέρος με τη χρησιμοποίηση δυνάμεων αλεξιπτωτιστών σε ευρεία κλίμακα, για πρώτη φορά στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία. Επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων τέθηκε ο πτέραρχος Κουρτ Στούντεντ, 51 ετών, βετεράνος πιλότος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Είχε στη διάθεσή του 1190 αεροπλάνα (πολεμικά και μεταγωγικά) και 29.000 άνδρες (αλεξιπτωτιστές και πεζικάριους), ενώ οι Ιταλοί θα συνεισέφεραν 3.000 στρατιώτες.

Την Κρήτη υπερασπίζονταν όσοι έλληνες στρατιώτες είχαν παραμείνει στο νησί και δυνάμεις της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιωτικοί), που είχαν διεκπεραιωθεί από την κατεχόμενη Ελλάδα. Το γενικό πρόσταγμα είχε ο νεοζηλανδός στρατηγός Μπέρναρντ Φράιμπεργκ, 52 ετών, βετεράνος και αυτός του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι υπερασπιστές της Μεγαλονήσου ανήρχοντο σε περίπου 40.000, αλλά είχαν ανεπαρκή και απαρχαιωμένο οπλισμό, ιδίως οι Έλληνες.

Στην περιοχή των Χανίων είχε εγκατασταθεί ο Βασιλιάς Γεώργιος Β' και η εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση υπό τον Εμμανουήλ Τσουδερό. Οι Σύμμαχοι γνώριζαν με μεγάλες λεπτομέρειες το γερμανικό σχέδιο επίθεσης, αφού είχαν κατορθώσει για πρώτη φορά να σπάσουν του γερμανικό κώδικα επικοινωνιών («Επιχείρηση Αίνιγμα»). Όμως, το πλεονέκτημα αυτό δεν το εκμεταλλεύτηκαν, εξαιτίας των διαφωνιών του Φράιμπεργκ με τους ανωτέρους του στο Λονδίνο. Οι Αμερικανοί δεν είχαν εισέλθει ακόμη στον Πόλεμο.

Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί της 20ης Μαΐου 1941, με τη ρίψη αλεξιπτωτιστών σε δύο μέτωπα: στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Τα πρώτα κύματα των αλεξιπτωτιστών ήταν εύκολη λεία για τους Νεοζηλανδούς και τους Έλληνες που υπεράσπιζαν το Μάλεμε. Στις μάχες έλαβε μέρος και μεγάλος αριθμός αμάχων με ό,τι όπλο είχε στη διάθεσή του, από μαχαίρια ως όπλα από την εποχή της Κρητικής Επανάστασης.

Οι Γερμανοί δεν υπολόγισαν τη συμμετοχή αμάχων στις επιχειρήσεις
Η συμμετοχή χιλιάδων αμάχων στις επιχειρήσεις ήταν ένας παράγων που δεν είχαν υπολογίσει οι γερμανοί σχεδιαστές της επιχείρησης. Πίστευαν ότι οι Κρητικοί, γνωστοί για τα αντιμοναρχικά τους αισθήματα, θα υποδέχονταν τους Γερμανούς ως ελευθερωτές. Μία ακόμη λανθασμένη εκτίμηση της γερμανικής αντικατασκοπείας υπό τον ναύαρχο Βίλχελμ φον Κανάρις ήταν ο αριθμός των μαχητών στην Κρήτη, τους οποίους υπολόγιζαν σε μόνο 5.000 άνδρες.

Στις 4 το απόγευμα της 20ης Μαΐου ένα νέο κύμα αλεξιπτωτιστών έπεσε στο Ρέθυμνο και μία ώρα αργότερα στο Ηράκλειο. Τώρα, οι μάχες διεξάγονταν σε τέσσερα μέτωπα: Χανιά, Μάλεμε, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Η πρώτη μέρα της Μάχης της Κρήτης έληξε με μεγάλες απώλειες για τους Γερμανούς και αβέβαια έκβαση. Ο διοικητής των γερμανικών δυνάμεων, πτέραρχος Κουρτ Στούτεντ, απογοητευμένος από την εξέλιξη των επιχειρήσεων, σκέφθηκε ακόμη και την αυτοκτονία, αναλογιζόμενος την υπόσχεση που είχε δώσει στον Φύρερ για μια εύκολη νίκη. Το βράδυ της ίδιας μέρας, μετά από μεγάλες περιπέτειες, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' και η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση μεταφέρθηκαν με βρετανικό πολεμικό στην Αίγυπτο.

Από τα ξημερώματα της 21ης Μαΐου οι μάχες συνεχίσθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και στα τέσσερα μέτωπα. Οι Γερμανοί επικεντρώθηκαν στην κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε, όπως ήταν ο πρωταρχικός τους στόχος και τα κατάφεραν προς το τέλος της ημέρας. Επωφελήθηκαν από την ασυνεννοησία στις τάξεις των Συμμάχων, αλλά υπέστησαν και πάλι μεγάλες απώλειες. Ανάμεσα στους γερμανούς αλεξιπτωτιστές που κατέλαβαν το Μέλεμε ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα του αθλητισμού και της πυγμαχίας, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Μαξ Σμέλινγκ, 36 ετών, που έφερε το βαθμό του δεκανέα.

Η κατάληψη του αεροδρομίου ήταν στρατηγικής σημασίας για την εξέλιξη των επιχειρήσεων. Οι Γερμανοί άρχισαν να μεταφέρουν μεγάλες δυνάμεις από την Ελλάδα και με τον σύγχρονο οπλισμό που διέθεταν ήταν θέμα χρόνου η κυριαρχία τους στη Μεγαλόνησο. Στις 28 Μαΐου οι Γερμανοί είχαν απωθήσει τις συμμαχικές δυνάμεις προς τα νότια, καθιστώντας τον αγώνα τους μάταιο. Έτσι, το Λονδίνο αποφάσισε την απόσυρση των δυνάμεων της Κοινοπολιτείας από την Κρήτη και τη μεταφορά τους στην Αίγυπτο. Όσες μονάδες δεν τα κατάφεραν, παραδόθηκαν στους Γερμανούς. Πολλοί Έλληνες μαχητές και μαζί τους 500 Βρετανοί ανέβηκαν στα απρόσιτα βουνά της Κρήτης για να συνεχίσουν τον αγώνα. Την 1η Ιουνίου, με την παράδοση 5.000 μαχητών στα Σφακιά, έπεσε η αυλαία της Μάχης της Κρήτης.

Οι απώλειες για τους Συμμάχους ήταν: 3.500 νεκροί, 1.900 τραυματίες και 17.500 αιχμάλωτοι. Οι Γερμανοί, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, είχαν 3.986 νεκρούς και αγνοούμενους, 2.594 τραυματίες, ενώ έχασαν 370 αεροπλάνα. Σύμφωνα, όμως, με συμμαχικούς υπολογισμούς, οι γερμανικές απώλειες ξεπέρασαν τις 16.000.

Η Μάχη στην Κρήτη ονομάστηκε και «Νεκροταφείο των γερμανών αλεξιπτωτιστών», εξαιτίας των μεγάλων απωλειών τους, γεγονός που ανάγκασε τον Χίτλερ να διατάξει τον τερματισμό κάθε αεραποβατικής επιχείρησης στο μέλλον. Από την πλευρά τους, οι Σύμμαχοι εντυπωσιάστηκαν από τις μεγάλες δυνατότητες των αλεξιπτωτιστών στη μάχη και δημιούργησαν τις δικές τους αεραποβατικές δυνάμεις.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/267

© SanSimera.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ:ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΑ ΠΑΚΙΑ

Γράφει ο Μιχάλης Καρούνης:

Λίγο μετά τις 11:00 πμ εκδηλώθηκε φωτιά στην Τοπική Κοινότητα Πακιων σε αγρόκτημα όπου η γρήγορη επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Μολάων με πολίτες και με την συμβολή του Δήμου Μονεμβασίας τέθηκε γρήγορα σε έλεγχο καi κατασβέστηκε .

Η ζημιά επικεντρώθηκε στο συγκεκριμένο αγρόκτημα και λόγο της μη καλής κατάστασης η καλλιέργεια υπέστη ζημιά.

Με την σημερινή φωτιά ήρθαν πάλι στο προσκήνιο θέματα όπως η καλλιέργεια του χωραφιού καθώς η πρόσβαση των οχημάτων λόγων κλαδιών στο σημείο της φωτιάς.