Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Νεώτερη Ενημέρωση σχετικά με την δρομολόγηση πλοίου στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Πειραιά-Κυθήρων-Αντιλυθήρων-Καστελίου-Γυθείου

Σύμφωνα με έγκυρες και επιβεβαιωμένες πληροφοριες της σελίδας μας, υπήρξε σήμερα μακρά συνάντηση μεταξύ των πλοιοκτητών του πλοίου "ΙΟΝΙΣ" και της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης πολιτικής.

Στην συνάντηση αυτή υπήρξε συμφωνία όσον αφορά τα δρομολόγια αλλά και αρκετά ακόμα διαδικαστικά θέματα ώστε να υπάρξει απευθείας ανάθεση των δρομολογίων της ακτοπλοϊκής γραμμής στο εν λόγω πλοίο
.


Στην όλη συμφωνία το μοναδικό γκρίζο σημείο είναι η υπάρχουσα διαφορά μεταξύ πλοιοκτητών και Υπουργείου που αφορά την σύνθεση του πληρώματος. Οι πλοιοκτήτες ισχυρίζονται ότι το πλοίο θα ταξιδεύει βασικά μόνο ημέρα και επίσης δεν διαθέτει καμπίνες, και είναι εφικτό να χαρακτηρισθεί ημερόπλοιο με μειωμένη σύνθεση, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου εμμένει για πλήρη σύνθεση πληρώματος.

Στο θέμα έχει ήδη κινητοποιηθεί η δημοτική αρχή μαζί με την περιφερειάρχη κ. Δούρου, που βρίσκεται στα Κύθηρα επισκεπτόμενη το νησί, καθώς και οι πολιτικοί της Α! Πειραιώς, οι οποίοι προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα και να υπάρξει μία λογική λύση αποδεκτή από όλους, διότι λόγω μη ύπαρξης άλλου πλοίου το πρόβλημα θα γιγαντωθεί.

Εφόσον τελικά υπάρξει οριστική λύση και συμφωνία αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν κάποιες βδομάδες, ίσως και περισσότερο από ένα μήνα, για να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές εργασίες και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια του πλοίου.

Πρόκειται για τα δρομολόγια:

2 εβδομαδιαίως Πειραιά-Κύθηρα-Πειραιά
1 η και 2 εβδομαδιαίως για Γύθειο και Καστέλι

Επίσης έχει προταθεί και απευθείας δρομολόγιο Καστέλι-Κύθηρα-Καστέλι, με παραμονή στα Κύθηρα αρκετές ώρες ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να επισκέπτονται περιοχές που επιθυμούν στα Κύθηρα και να επιστρέφουν χωρίς να διανυκτερεύουν, κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει διευκρινισθεί τι θα γίνει με το δρομολόγιο από Καλαμάτα ακόμη.

Σύμφωνα με τους πλοιοκτήτες το πλοίο θα ταξιδεύει με ταχύτητα 18~19 μίλια, μειώνοντας σημαντικά τους μέχρι τώρα γνωστούς χρόνους ταξιδιών.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ένα βήμα περισότερο και να υπάρξει αμοιβαία υποχώρηση στο υπό διαφωνία θέμα, έτσι ώστε επί τέλους να λήξει αυτή η ατέλειωτη καλοκαιρινή ομηρία αλλά και οι μεγάλες απώλειες για τους κατοίκους των νησιών μας.
-----------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-----------------------------

ΔΟΥΡΟΥ- "Βάζουμε τα θεμέλια για να αποκτήσουν τα Κύθηρα το χαρακτήρα ενός σύγχρονου νησιού"

Για την κατασκευή νέας γέφυρας προς αντικατάσταση της παλαιάς στο σημείο που η οδός Φριλιγκιάνικα – Παλαιόπολη διέρχεται άνωθεν του ρέματος Μάκρωνα – "Βάζουμε τα θεμέλια για να αποκτήσουν τα Κύθηρα το χαρακτήρα ενός σύγχρονου νησιού"
"Η νέα Γέφυρα Μάκρωνα είναι ένα έργο με πολλαπλά οφέλη – ασφάλειας των πολιτών, τουριστικά, οδικά. Είναι δηλαδή ένα έργο που συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του νησιού. Έργο που βάζει τα θεμέλια για να αποκτήσουν τα Κύθηρα το χαρακτήρα ενός σύγχρονου νησιού. Για αυτούς τους λόγους η Περιφέρεια επέλεξε τη στήριξή του. Επέλεξε να στηρίξει ένα έργο – κλειδί για το μέλλον ενός νησιού που μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πόλο ανάπτυξης και επενδύσεων. Έργο πνοής για το αύριο όχι μόνο της Αττικής αλλά του τόπου".
*Το έργο θα συμβάλλει στη βελτίωση της προσπελασιµότητας του κεντρικού τμήματος της Νήσου Κυθήρων και την πρόσβαση από και προς το αεροδρόμιο του νησιού που βρίσκεται πλησίον της Παλαιόπολης, αφού η νέα γέφυρα θα είναι πλατύτερη και θα επιτρέπει ασφαλέστερη και ταχύτερη διέλευση. Επίσης, θα βελτιώσει τον εγκάρσιο οδικό άξονα του νησιού, δίνοντας αποτελεσματική και ασφαλή εναλλακτική έναντι του παραλιακού οδικού άξονα. Η βελτίωση της οδού θα επιτρέψει περαιτέρω την τουριστική πρόσβαση στις ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς περιοχές Ποταμό, Μητάτα και Κάμπο Παλαιόπολης. Κυρίως, όμως, το έργο θα άρει τον κίνδυνο κατάρρευσης της παλαιάς γέφυρας, προστατεύοντας έτσι τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της περιοχής.


ο και τους επισκέπτες της περιοχής.

H πολιτικη ηγεσια της Περιφερειας Αττικης με επικεφαλης την Περιφερειαρχη κα. Ρενα Δουρου θα βρισκεται στα Κυθηρα

Απο σημερα και μεχρι την Παρασκευη η πολιτικη ηγεσια της Περιφερειας Αττικης με επικεφαλης την Περιφερειαρχη κα. Ρενα Δουρου θα βρισκεται στα Κυθηρα. Μια αποδειξη της στενης μας συνεργασιας περα και εξω απο κομματικες η παραταξιακες τοποθετησεις καθως η αναπτυξη των νησιων μας υπερεχει ολων! Τα χρηματοδοτημενα εργα για το Δημο Κυθηρων απο την Περιφερεια Αττικης υπερβαινουν τα 20 εκατομμυρια Ευρω! Αυριο θα κανουμε αναλυτικη ενημερωση για οσα εκτελουνται, οσα δημοπρατουνται αμεσα και οσα ωριμαζουν. Ο Δημος μας ολοκληρωνει μελετες και αδειοδοτει μεγαλα εργα και υποδομες με μια απολυτα καταρτισμενη ομαδα τεχνικων τοσο της τεχνικης του υπηρεσιας οσο και εξωτερικων συνεργατων. Η μεθοδικη και επιστημονικη δουλεια ειναι ο μοναδικος δρομος για ορατα αποτελεσματα. Με συνεργασια και αυστηρο τεχνοκρατισμο παμε μπροστα! 

 #dourou #kythira #attica#projects #development #kythiranationalairport




ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ Υ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΟΝΤΟΛΙΑΝΙΚΩΝ»





Χθες βράδυ η Φιλαρμονική του Ποταμού στο προαύλιο του παλιού Νοσοκομείου ( ΦΩΤΟ )

ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ-Μετατρέπουμε το παλαιό Δημοτικο Σχολείο Φρατσίων σε έναν υπέροχο συνεδριακό χώρο και χώρο εκδηλώσεων!

Μετατρέπουμε το παλαιό Δημοτικο Σχολείο Φρατσίων σε έναν υπέροχο συνεδριακό χώρο και χώρο εκδηλώσεων! Με τη συνεργασία και πολύτιμη βοήθεια του τοπικού Προέδρου, του Συλλόγου και των κατοίκων, αλλά και με την οικονομική συνεισφορά του Δήμου μας.
Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει την προσεχή Παρασκευή 28/7 στις 7 το απόγευμα. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Γεωργίας Κατσούδα "Το Γλωσσικό Ιδίωμα των Κυθήρων" σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο "Βιβλιόγατος".
Στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν σταδιακά όλα τα κτίρια του Δήμου, και κυρίως τα παλαιά Σχολεία και τα Κοινοτικά Γραφεία, που μπορούν να φιλοξενήσουν πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, όχι μόνο των Κυθηρίων αλλά και μεγάλων επιστημονικών φορέων από την υπόλοιπη Ελλάδα!
Stratos Charchalakis

Η περιπέτεια ενός έργου: Η Ανακαίνιση του Δημοτικού Μεγάρου Ποταμού – Ένα σημαντικό έργο αρχίζει να υλοποιείται!





Ένα καλό παράδειγμα για να καταλάβει κανείς τη δυσκολία με την οποία οι Δήμοι δημοπρατούν και εκτελούν πλέον τα έργα τους, είναι το έργο της εκ ανακαίνισης του Δημοτικού Μεγάρου στον Ποταμό, με προϋπολογισμό 200.000€, που καλύπτεται εξολοκλήρου από πόρους του Δήμου. Το έργο συμπεριλήφθηκε αρχικά στον προγραμματισμό του 2015, όμως η δημοπράτησή του ακυρώθηκε 2 φορές. Την πρώτη εξαιτίας υπολογιστικού λάθους στη μελέτη και τη δεύτερη λόγω των συντριπτικών αλλαγών που επέφερε στα δημοτικά και δημόσια έργα ο Νόμος 4412/2016, που ισοπέδωσε τον δημοτικό προγραμματισμό όλων των Δήμων της Χώρας.
Το έργο δημοπρατήθηκε πριν λίγες εβδομάδες στον Πειραιά και απέσπασε πολύ μεγάλη έκπτωση (39,24%), γεγονός που σημαίνει ότι θα εκτελεστεί με περίπου 120.000€, με αποτέλεσμα μόνο από αυτή τη δημοπρασία να εξοικονομούνται 80.000€ υπαρκτών πιστώσεων που θα διατεθούν σε άλλα έργα. Ανάδοχος είναι ο ΕΔΕ κ. Μάρκος Νικόλαος. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί το Σεπτέμβριο λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων έγκρισης των δημοπρασιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Για να φτάσουμε όμως στη δημοπράτησή του, ο Δήμος και οι τεχνικοί του σύμβουλοι, εργάστηκαν αθόρυβα για πολλούς μήνες. Συγκεκριμένα:
Διερεύνηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος: στην αίτηση για άδεια στην Υπηρεσία Δόμησης Πειραιά επισυνάπτονται υποχρεωτικά αποδεικτικά ιδιοκτησίας-κυριότητας. Ωστόσο, βρέθηκαν μόνο κάποια πρακτικά του Δήμου 1929-1930 & 1979 τα οποία αναφέρουν τη διαδικασία που έγινε τότε για την κατασκευή του κτιρίου από την Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του Δήμου Κυθήρων με σχετικό αντάλλαγμα. Σε ερώτημα στην Υπηρεσία Δόμησης Πειραιά για το αν αυτά επαρκούν για την απόδειξη της κυριότητας του Δήμου στο κτίριο, μας απάντησαν ότι θα πρέπει μαζί με τα εν λόγω έγγραφα να προσκομίσουμε και μια βεβαίωση από τη νομική υπηρεσία του Δήμου η οποία θα πιστοποιεί την ιδιοκτησία του Δήμου στο κτίριο, όπως και παλαιά αεροφωτογραφία της περιοχής.
Διερεύνηση για την ύπαρξη προϋφισταμένων οικοδομικών αδειών: Διερεύνηση για την ύπαρξη προϋφισταμένων οικοδομικών αδειών ή αδειών επισκευής στην Υπηρεσία Δόμησης Πειραιά και στα αρχεία της Εθνικής Τράπεζας. Σε κανένα από τα δύο αρχεία δεν βρέθηκε κάποιο σχετικό έγγραφο. Λόγω της μη ανεύρεσης υφιστάμενης οικοδομικής άδειας, διευκρινίστηκε από την Υπηρεσία Δόμησης Πειραιά  ότι θα πρέπει να κατατεθεί  πλήρης Φάκελος Άδειας Δόμησης αντί Άδειας Μικρής Κλίμακας, με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εγκρίσεις.
Προετοιμασία Φακέλου Άδειας Δόμησης:
  • Υποστήριξη της ΤΥΔΚ στην σύνταξη των ακόλουθων μελετών
    • τοπογραφικό
    • πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη
    • μελέτη ύδρευσης-αποχέτευσης
  • Υποβολή φακέλων προς έγκριση στις ακόλουθες υπηρεσίες
    • Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής
    • ΕΦΑ Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων
    • Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ)
  • Έκδοση γνωμοδότησης από Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων
  • Έκδοση γνωμοδότησης από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής το οποίο δεν είχε συνεδριάσει επί σειρά μηνών λόγω της αποχής των Μηχανικών
  • Έκδοση αδειοδότησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων
  • Έκδοση τελικής άδειας δόμησης
Στο έργο περιλαμβάνεται η πλήρης ανακαίνιση (εσωτερικά και εξωτερικά) του Δημοτικού Μεγάρου Ποταμού και συγκεκριμένα:
  • Καθαιρέσεις πλακιδίων, επιχρισμάτων, κουφωμάτων
  • Αντικατάσταση των τοποθέτηση ιδίου τύπου ξύλινων κουφωμάτων (χρώμα γκρι-γαλάζιο)
  • Τοιχοποιίες από πλινθοδομές στον Ά όροφο για την κατασκευή WC
  • Νέα επιχρίσματα
  • Αντικατάσταση και τοποθέτηση πλακιδίων
  • Αντικατάσταση και τοποθέτηση ειδών υγιεινής
  • Χρωματισμοί επιφανειών εσωτερικά και εξωτερικά
  • Αντικατάσταση υδρορροών
  • Επισκευή μόνωσης
  • Προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος εξωτερικού φωτισμού
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, η Δημοτική Αρχή προγραμματίζει:
  • Την μετατροπή της κεντρικής αίθουσας του πρώτου ορόφου σε αίθουσα εκδηλώσεων και τέλεσης πολιτικών γάμων.
  • Την μόνιμη έκθεση του λειτουργικού μοντέλου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στην δυτική αίθουσα του πρώτου ορόφου. Το μοντέλο του Μηχανισμού από Plexiglass έχει δωρηθεί στο Δήμο μας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα αποτελέσει μόνιμο πόλο έλξης στον Ποταμό για όλους τους επισκέπτες του νησιού μας, καθώς η αίθουσα που θα το στεγάσει θα υποστηριχθεί από πλούσιο ηλεκτρονικό εποπτικό υλικό.
  • Την δημιουργία ανανεωμένων γραφείων – χώρων εργασίας του Δήμου στις 2 ανατολικές αίθουσες του πρώτου ορόφου. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης νέου μόνιμου προσωπικού στο Δήμο (που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών), η Δημοτική Αρχή θα επανεξετάσει την μόνιμη λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών του Δήμου στο κτίριο.
Από το βιβλίο του κ. Κοσμά Μεγαλοκονόμου «Ποταμός, ιστορία και εικόνες», εκδ. Αδελφοί Βλάσση, Κύθηρα, 2009 (σελ.29-30) διαβάζουμε πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για το Δημοτικό Μέγαρο Ποταμού:
«Ο Ποταμός με το παζάρι του συνεχώς προόδευε. Η πλατεία ήταν το επίκεντρο της εμπορικής ζωής, αλλά και όλων των κοινωνικών, εθνικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Ο εξωραϊσμός της αποτελούσε μέλημα όλων των Ποταμιτών. Το 1925 με πρωτοβουλία του καθηγητή χημείας του Ελληνικού Σχολείου Παναγιώτη Μεγαλοκονόμου ιδρύθηκε θίασος που ανέβασε με επιτυχία στις αίθουσες Λειβαδίτη και Χλέντζου τα έργα: «Γκόλφω», «Αγαπητικός της Βοσκοπούλας», «Πατρικό Σπίτι» και «Ζητείται Υπηρέτης». Τα έσοδα από τα εισιτήρια διατέθηκαν για τον εξωραϊσμό της πλατείας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του εκάστοτε Προέδρου της Κοινότητας, η πλατεία. Ο Πρόεδρος Γεώργιος Κορωναίος, γύρω στα 1930, φρόντισε για την τσιμεντόστρωσή της. Ντελάλης αποβραδίς φώναζε. «Όλοι αύριο, μόλις χαράξει, με τους γαϊδάρους να κατέβουμε στην Αγία Πελαγία να φέρουμε αμμοβότσαλο για την πλατεία». Έτρεχαν πρόθυμα οι Ποταμίτες με μπροστάρη τον Πρόεδρο. Την επομένη έριχναν το μαγικό υλικό, το τσιμέντο, που μόλις τότε άρχισε να χρησιμοποιείται στα Κύθηρα. Ο ίδιος Πρόεδρος επέκτεινε και το καλντερίμι των δρόμων.
Ο Γεώργιος Κορωναίος εκμεταλλευόμενος την εμπορική δύναμη του τόπου και έχοντας αρωγό τον Αντώνη Λεβούνη (παλιό υπάλληλο της Τράπεζας Αθηνών που είχε και την ιδέα) έπεισε τους ιθύνοντες της τότε Τράπεζας Αθηνών να χτίσουν τριώροφο Κοινοτικό Μέγαρο, με αντάλλαγμα ο μεσαίος όροφος να στεγάσεις για 60 χρόνια τις δραστηριότητες της Τράπεζάς τους, που σύντομα συγχωνεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα. Η συμφωνία έγινε το 1929 με την συνηγορία του Γενικού Διευθυντή της τράπεζας Ηλιάσκου. Το προηγούμενο Κοινοτικό κτίριο, κεραμοσκεπές, ταπεινό, παλαιωμένο, απομεινάρι του Πύργου των Ευδαιμονογιάννηδων, βρισκόταν στην ίδια θέση με το τωρινό. Κατεδαφίστηκε το 1931 και αμέσως άρχισε η οικοδόμηση του νέου. Πρώτη φορά με πρωτομάστορα τον Σταύρο Κασιτόπουλο (Πετατζή) καλουπώθηκε και χύθηκε σκελετός οικοδομής από μπετόν αρμέ. Είχε προηγηθεί το ρίξιμο της πλάκας του ημιυπόγειου του Γυμνασίου στη Χώρα, αλλά οι τοίχοι αυτού του κτιρίου είναι λιθόκτιστοι, χωρίς τσιμεντένιο σκελετό. Η ανέγερση του Κοινοτικού Μεγάρου ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η μελέτη προέβλεπε η στέγη να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θερινός κινηματογράφος. Τα εγκαίνια έγιναν μεγαλόπρεπα στις 19 Ιουνίου του 1932, επί προεδρίας του Βρεττού Πανάρετου και παρουσία του Υποδιευθυντή της Τράπεζας Δαβιδόπουλου. Το γλέντι που ακολούθησε έγινε στην περήφανη και τσιμεντοστρωμένη πλατεία. Μέχρι το πρωί κελαηδούσε το βιολί του Βαγγέλη Καβιέρη συνοδεύοντας την άφθαρτη φωνή του. Λάμπρυνε την πλατεία το Μέγαρο και από τότε αποτελεί αντάξιο αντίβαρο της Λαριώτισσας. Ισορροπεί το μάτι του επισκέπτη που έρχεται από τα «μέσα» χωριά και συμπληρώνεται η εικόνα του Ποταμού με αρμονία και λαμπρότητα». 
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κοσμά Μεγαλοκονόμο για την παροχή των ιστορικών πληροφοριών και του σχετικού φωτογραφικού υλικού.

Ευχαριστήριο.

Το Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων και διαμερισμάτων "Ξένιος Ζευς" σήμερα ενημερώθηκε ότι η τοπική κοινότητα Βιγκλαφίων , όπου υπάρχουν τουριστικά καταλύματα ,επιτέλους μπορούν και διαθέτουν Ίντερνετ στους πελάτες τους. Οφείλουμε ένα ευχαριστήριο για την βοήθεια του Πέτρου Τσολάκου που με δική του παρέμβαση ,επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες από την COSMOTE . Στην επόμενη Γενική Συνέλευση , το Σωματείο θα τον τιμήσει για την προσφορά του αυτή. Ευχαριστούμε επίσης τον Πρόεδρο του Αγίου Γεωργίου ,καθώς και τις υπηρεσίες του Δήμου Μονεμβασιάς για τις άμεσες διαδικασίες που συνέβαλαν στην εγκατάσταση κεραίας .
Εκ του Δ.Σ του Σωματείου.

Δεσποινα Βαγγελόγλου 

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ :ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ - ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

Την Δευτέρα 24 Ιουλίου και την Τρίτη 25 Ιουλίου κλιμάκιο της εφορείας αρχαιοτήτων με την Προϊσταμένη Ευαγγελία Πάντου , τις αρχαιολόγους Δανάη Χαραλάμπους , Γιώτα Σκάγκου και την αρχιτέκτονα Ντίνα Ντουβή , έκανε αυτοψία στην Άνω Πόλη και στην συνέχεια σε σύσκεψη που ακολούθησε με το Δήμο Μονεμβασίας εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της φωτιάς και η λήψη μέτρων .
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Αποτελέσματα της φωτιάς
Η φωτιά έκαψε έκταση περίπου δυο στρεμμάτων σχήματος ορθογωνίου παραλληλόγραμμου στο ψηλότερο σημείο του κάστρου στο οποίο δεν υπήρχε τείχος ή κτίσματα . Η ύπαρξη νερού από το δίκτυο ύδρευσης Μονεμβασίας στην Άνω πόλη ( δίπλα στην Αγία Σοφία ) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάσβεση της φωτιάς .
Άμεσα μέτρα ( τις επόμενες ημέρες )
Να γίνει επρεκταση του δικτύου ύδρευσης που, βρίσκεται στην άνω πόλη σε δυο τμήματα , ανατολικά και δυτικά προς τις δεξαμενές και την περιοχή που εμφανίστηκε η φωτιά . Η τροφοδοσία όπως και στην περίπτωση κατάσβεσης θα γίνεται από την αντλία που υπάρχει στην κεντρική πύλη της Κάτω Πόλης το δίκτυο θα είναι συνεχώς γεμάτο νερό και θα έχει ικανή πίεση για την κατάσβεση της φωτιάς . Κατά μήκος των επεκτάσεων θα υπάρχουν αναμονές για την σύνδεση των σωλήνων πυρόσβεσης . Με την κατασκευή αυτή θα προστατευθεί α

 


ποτελεσματικά και άμεσα τουλάχιστον το νότιο τμήμα της άνω πόλης το οποίο γειτνιάζει με τον οικισμό της κάτω πόλης .
Βραχυπρόθεσμα ( ένα , δυο μήνες )
Θα γίνει στεγανοποίηση της δεξαμενής " ΚΑΤΕΡΓΟ " , μόνωση της συλλεκτήριας επιφάνειας , η οποία θα τροφοδοτείται και από το δίκτυο ύδρευσης του Κάστρου αλλά και από βροχοπτώσεις . Μετά την στεγανοποίηση θα τοποθετηθεί αντλητικό συγκρότημα που θα λειτουργεί είτε με εργοταξιακό ρεύμα αν είναι εφικτό είτε με γεννήτρια . Η δεξαμενή έχει χωρητικότητα 180 κυβικά περίπου και είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες δυο αρχαίες δεξαμενές " ΚΑΡΑΒΙ " , " ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ " . Η μόνωση μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα .
Η δεξαμενή θα καλύψει μεγάλο τμήμα της δυτικής πλευράς ειδικά την περιοχή που υπάρχουν κτίσματα .
Οι δαπάνες για την εκτέλεση των παραπάνω προμηθειών και έργων θα γίνουν με πιστώσεις του Δήμου Μονεμβασίας .
Για την κάτω πόλη
Υπάρχουν 8 πυροσβεστικοί κρουνοί , εξοπλισμένοι με 300 μέτρα πυροσβεστικές αντλίες μικρού και μεγάλου διαμετρήματος , οι οποίοι καλύπτουν πλήρως κάθε σημείο της κάτω πόλης . Ο καθαρισμός των οικοπέδων και των δημοσίων χώρων είναι σχεδόν πλήρης , κάποια λίγα σημεία θα καθαριστούν και ο αγωγός νερού για την άνω πόλη θα διακλαδιστεί στο σημείο που αρχίζουν οι Βόλτες για την άνω πόλη ώστε να υπάρχει υψηλή πίεση σε όλα τα σημεία της κάτω πόλης .
Σταύρος Χριστάκος
Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ Κας ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017