Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Η θερινή εορτή του Αγ. Νικολάου στα Αντικύθηρα

Με ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάστηκε στα ακριτικά προς Νότον Αντικύθηρα, η θερινή εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου του Θαυματουργού, επί τη ανακομιδή και μετακομιδή των Ιερών αυτού Λειψάνων από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου ευρίσκονται μέχρι και σήμερα. Το εσπέρας της εορτής (Σάββατο 19/5) τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα της εορτής, Κυριακή των Αγίων Πατέρων, ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ. Ιερούργησαν ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Μάλλιος και ο αιδεσ. Πρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Μπιθιγκότζης, ενώ το Ιερό Αναλόγιο κόσμησαν ο Χοράρχης του Χορού Ψαλτών "Ψαλτικής Διακόνοι" Ιωάννης Τσούνη και ο Ιεροψάλτης Παναγιώτης Μιχαλιτσιάνος, αμφότεροι αφιχθέντες στα Αντικύθηρα επί τούτου εξ Αθηνών. Τις Ιερές Ακολουθίες παρακολούθησαν κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού καθώς και ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κ. Ανδρέα Χαρχαλάκη. 

Ο Σεβασμιώτατος απηύθηνε πατρικούς λόγους προς το ποίμνιό του με ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της εορτής της Αναλήψεως αλλά και των Αγίων Πατέρων της εν Νικαία Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου, ανάμεσα στους οποίους δεσπόζουσα θέση έχει ο Άγιος Νικόλαος, ενώ ευχήθηκε να υπάρξει πληθυσμιακή ανάκαμψη στο όμορφο νησί. 
 Ο Ναός του Αγ. Νικολάου δεσπόζει στην είσοδο του λιμένα και όρμου του Ποταμού, πάνω στο βράχο. Πρόκειται για έναν από τους πρώτους Ναούς που οι έποικοι έχτισαν ερχόμενοι από την Κρήτη, στα τέλη του 18ου αιώνα, ίσως και νωρίτερα. Είναι εμφανές ότι ο Ναός κτίσθηκε σε δύο φάσεις. Διατηρούνται οι παλαιές εικόνες του Τέμπλου, καθώς και μια παλαιότατη εικόνα του Αγ. Νικολάου ενθρόνου, που έχει υποστεί όμως αρκετές φθορές και δε διακρίνεται καθόλου το πρόσωπο του Αγίου. Από το 2009 ο Ναός καθιερώθηκε να πανηγυρίζει (εκτός από την 6ηΔεκεμβρίου) και στις 20 Μαΐου, ήτοι στην ανάμνηση της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ. Στο Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων φυλάσσεται το υπό στοιχεία 112/α ληξιαρχικό βιβλίο του Ναού με χρονολογία 1814 – 1815 που καταγράφει την τέλεση ιερών μυστηρίων στο Ναό. 

Φωτογραφίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός, Ρενάτα Πανταζίδου, Τραβασάρου Βενέρη Ειρήνη, Ανδρέας Χαρχαλάκης