Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

«Χρυσή» διάρρηξη σε σπίτι στη μεσσηνιακή Μάνη!

Για να κλέψουν εργαλεία ή μεταλλικά αντικείμενα τρύπωσαν άγνωστοι διαρρήκτες στην αποθήκη που βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού μιας 51χρονης Ελβετίδας στην κοινότητα Καλιαναίικα της Δυτικής Μάνης, αλλά η τύχη τους χαμογέλασε πλατιά καθώς βρέθηκαν μπροστά σε ένα πραγματικό θησαυρό!
Η αλλοδαπή, που απουσίαζε από το σπίτι της από τις 27 Οκτωβρίου ως την περασμένη Παρασκευή, είχε την (κακή, όπως αποδείχθηκε) έμπνευση να κρύψει ένα τσαντάκι με τα πολύτιμα χρυσαφικά της μέσα στην αποθήκη! Οι άγνωστοι που της έκλεψαν ένα αλυσοπρίονο, βρήκαν το τσαντάκι, το άνοιξαν και διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι μέσα υπήρχαν χρυσαφικά αξίας 50.000 ευρώ, τα οποία βέβαια πήραν και έγιναν καπνός!
Η Ελβετίδα κατήγγειλε την κλοπή στο αστυνομικό τμήμα Καρδαμύλης. Άνδρες του οποίου διερευνούν την υπόθεση, ενώ συνεργείο της Εγκληματολογικής υπηρεσίας πήρε αποτυπώματα και προσπαθεί να ταυτοποιήσει τους δράστες.
- See more at: http://www.lakonikos.gr
Για να κλέψουν εργαλεία ή μεταλλικά αντικείμενα τρύπωσαν άγνωστοι διαρρήκτες στην αποθήκη που βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού μιας 51χρονης Ελβετίδας στην κοινότητα Καλιαναίικα της Δυτικής Μάνης, αλλά η τύχη τους χαμογέλασε πλατιά καθώς βρέθηκαν μπροστά σε ένα πραγματικό θησαυρό!
Η αλλοδαπή, που απουσίαζε από το σπίτι της από τις 27 Οκτωβρίου ως την περασμένη Παρασκευή, είχε την (κακή, όπως αποδείχθηκε) έμπνευση να κρύψει ένα τσαντάκι με τα πολύτιμα χρυσαφικά της μέσα στην αποθήκη! Οι άγνωστοι που της έκλεψαν ένα αλυσοπρίονο, βρήκαν το τσαντάκι, το άνοιξαν και διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι μέσα υπήρχαν χρυσαφικά αξίας 50.000 ευρώ, τα οποία βέβαια πήραν  και έγιναν καπνός!
Η Ελβετίδα κατήγγειλε την κλοπή στο αστυνομικό τμήμα Καρδαμύλης. Άνδρες του οποίου διερευνούν την υπόθεση, ενώ συνεργείο της Εγκληματολογικής υπηρεσίας πήρε αποτυπώματα και προσπαθεί να ταυτοποιήσει τους δράστες.
- See more at: http://www.lakonikos.gr/epikairothta/item/125015-xrysi-diarriksi-se-spiti-sti-messiniaki-mani#sthash.Uz72opBL.dpuf

Πακιστανός επιχείρησε να ασελγήσει σε ανήλικη στη Γλυκόβρυση!

Πακιστανός επιχείρησε να ασελγήσει σε ανήλικη στη Γλυκόβρυση!
Σαν «βόμβα» έσκασε στη μικρή κοινωνία της Γλυκόβρυσης Δ. Ευρώτα, ότι ένας 26χρονος αλλοδαπός υπήκοος Πακιστάν προσπάθησε να ασελγήσει σε βάρος ενός 12χρονου κοριτσιού!
Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 6.20΄ το απόγευμα της Κυριακής 20/11, όταν σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πακιστανός πλησίασε την ανήλικη σε προαύλιο σχολείου της περιοχής και δείχνοντας ένα ερωτικό βίντεο από το κινητό του τηλέφωνο, επιχείρησε να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες σεξουαλικές ορέξεις του! Ο 26χρονος σάτυρος άρχισε να θωπεύει την 12χρονη σε επίμαχα σημεία του σώματος της, ωστόσο η ανήλικη κατόρθωσε να ξεφύγει και να ενημερώσει άμεσα τους γονείς της, οι οποίοι με τη σειρά ειδοποίησαν την Αστυνομία. Χάρη σε άμεση κινητοποίηση του ΑΤ Βλαχιώτη και της ΟΠΚΕ και μετά την περιγραφή των χαρακτηριστικών του δράστη από την ανήλικη, ο 26χρονος Πακιστανός εντοπίστηκε λίγο αργότερα και συνελήφθη.
Ο 26χρονος αναγνωρίστηκε από την κοπέλα και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για αποπλάνηση ανηλίκου και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, καθώς όπως διαπιστώθηκε δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα και διέμενε παράνομα στη χώρα. Ο Πακιστανός επρόκειτο να οδηγηθεί σήμερα Δευτέρα στον Εισαγγελέα για να απολογηθεί.
Πηγή :www.lakonikos.gr

ΤΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΡΙΤΙΣΣΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Στη συνείδηση του λαού μας η γιορτή των Εισοδίων κατέχει ξεχωριστή θέση, ιδιαίτερα στις αγροτικές κοινωνίες, που η 21η Νοεμβρίου συνέπιπτε με το μέσον της σποράς, κυρίως με το παλαιό ημερολόγιο. 

«Μισά ‘σπειρες, μισά ‘φαγες, μισά αποκράτειε να ‘χεις» λέει η λαϊκή παροιμία.

Έτσι η Παναγία που γιορτάζει σήμερα ονομάζεται Μεσοσπορίτισσα και ο λαός μας τη συνδέει με το σημαντικότερο γεγονός του Νοεμβρίου για τους αγρότες, που είναι η σπορά.

Μεγάλη γιορτή! «Κι οι μύλοι αργούν κι οι δούλοι αργούν κι οι γαϊδάροι σκόλην έχουν»

Στα Κύθηρα σήμερα πανηγυρίζουν οι ναοί:

Η Οδηγήτρια στον Κάλαμο
Η Φανερωμένη στα Βιαράδικα
Η Κυπεριώτισσα στα Φριλιγκιάνικα
Η Παντάνασσα στον Ποταμό
Η Δέσποινα στον Καραβά
Η Ελεούσα στα Φράτσια
Η Παναγία στα Κοντολιάνικα
Η Μονή Μυρτιδίων
Η Ελεούσα στη Χώρα



--------------------------------------
Ελένη Χάρου - Κορωναίου
--------------------------------------

Παραδίδονται αύριο δύο ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ Λακωνίας

Αύριο Τρίτη 22 Νοεμβρίου και ώρα 11.00′ το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο διοικητήριο η παράδοση δύο ασθενοφόρων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ΕΚΑΒ Λακωνίας. 
Η προμήθεια των ασθενοφόρων εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές υποστήριξης ανθρώπινου δυναμικού του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοπόννησος 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

 
Πρόκειται για οχήματα (βαν κλειστού τύπου) που πληρούν τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προτύπων, καθώς έχουν τη δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς πάσχοντος, και δυνητικά σε έκτακτες περιστάσεις μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών.
----------------------------------
Πηγή: laconialive.gr
----------------------------------

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΜΙΚΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΦΟΙΝΙΚΙ

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι  της Δευτέρας 21/11/2016 στο Φοινίκι Λακωνίας στο δρόμο προς Βελιές,σε περιοχή με σκουπίδια όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες.
Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Π.Υ Μολάων με ένα όχημα  4 πυροσβέστες, και κατοίκων της περιοχής
 ADELIN 107,3 FM
.(Φωτό )
Teodoris Natiotis



ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΟΘΗΚΗ

ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΟΘΗΚΗ Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μία βιβλιοθήκη, όπως οι ευνούχοι έχουν ένα χαρέμι... Στο λύκειο Κυθήρων αποφασίσαμε λοιπόν να μην παίξουμε το ρόλο του ευνούχου και να απολαύσουμε με τη "Λέσχη Φιλαναγνωσίας" που δημιουργήσαμε το θησαυρό αυτό που λέγεται Βιβλιοθήκη Κυθήρων. Κάθε Σαββατοκύριακο λέμε να βρισκόμαστε εκεί, να γίνει η βιβλιοθήκη το στέκι μας, και στις ράγες του βιβλίου να βάλουμε και το δικό μας βαγόνι να κυλήσει χωρίς να ψάχνουμε τερματικό σταθμό...μόνο για τη βόλτα. Όσοι θέλετε, επιβιβαστείτε, δίχως εισιτήριο.
Υπεύθυνος Φιλαναγνωσίας : Άγγελος Τζαλαλής

"Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο ωραίο αλλά όχι πολύ χρήσιμο για κάποιον που δεν μπορεί να το διαβάσει".
Carlo Goldoni, 1707-1793, Ιταλός θεατρικός συγγραφέας


ΕΚΘΕΣΗ «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων – Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις» : 3 Δεκεμβρίου 2016-15 Ιανουαρίου 2017

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζει στο κοινό για πρώτη φορά τα νέα ευρήματα από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 20 αντικείμενα από την ενάλια αρχαιολογική έρευνα των ετών 2014 έως 2016, η οποία διεξάγεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την τεχνολογική υποστήριξη του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole. Τα εγκαίνια θα τελέσει η Α.Ε., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σε κλειστή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2016.
Η σύγχρονη έρευνα στο χώρο του σπουδαιότερου ναυαγίου στον κόσμο, το οποίο σηματοδότησε τη γένεση της υποβρύχιας αρχαιολογίας, αποσκοπεί στο να συμπληρώσει τις γνώσεις μας σε σχέση με το ίδιο το πλοίο, οι ιδιαιτερότητες του οποίου φαίνονται στον εξοπλισμό και το μέγεθος του κελύφους του, αλλά και σε σχέση με το φορτίο του. Το σκαρί που χάθηκε στα Αντικύθηρα γύρω στο 50 π.Χ. ήταν γεμάτο θησαυρούς, έργα τέχνης και τεχνολογίας, και αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια φορτία της αρχαιότητας. Σε ένα ναυάγιο που βρέθηκε ο τελειότερος υπολογιστικός  μηχανισμός της αρχαιότητας, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, χρησιμοποιήθηκε η υψηλότερη καταδυτική τεχνολογία από την εποχή των πρώτων ερευνών έως σήμερα.
Στην έκθεση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, το χρυσό δακτυλίδι που βρέθηκε στην πρώτη ανασκαφική περίοδο του 2016, δύο χάλκινα δόρατα τα οποία αποτελούν τμήματα αγαλμάτων που δεν έχουν βρεθεί ακόμα, ακέραια πήλινα αγγεία, τμήματα πολύτιμων γυάλινων αγγείων και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το πλήρωμα και τους επιβάτες του πλοίου τις ατέλειωτες ώρες του ταξιδιού. Επίσης, θα εκτεθούν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και μοναδικά τμήματα από τον εξοπλισμό του ίδιου του σκάφους, καθώς και ένα κομμάτι από τον ξύλινο σκελετό του πλοίου, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.  Μεγάλο μέρος του υλικού θα εκτεθεί σε δεξαμενές γλυκού νερού, καθώς ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης. Μία ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, η οποία ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα συμπληρώσει την εικόνα του ναυαγίου.
Εξαιρετικό έκθεμα αποτελεί τμήμα του ανθρώπινου σκελετού που εντοπίστηκε κατά την  τελευταία ανασκαφική περίοδο, τον Σεπτέμβριο του 2016. Αυτός, πέραν του ιδιαίτερου και μοναδικού φορτίου, υπενθυμίζει τη διάσταση του ναυαγίου ως ναυτικού ατυχήματος με απώλεια ανθρώπινων ζωών. Από τις επικείμενες γενετικές αναλύσεις (DNA) ελπίζουμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το φύλο, την ηλικία και την πιθανή γεωγραφική προέλευση του νεκρού. Με αρωγό τη σύγχρονη τεχνολογία, είναι πλέον δυνατός και ο εντοπισμός της προέλευσης των μολύβδινων και ξύλινων κατασκευών του πλοίου, εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική για την κατανόηση και τον εμπλουτισμό της γνώσης μας για το ναυάγιο αυτό.
Τα εκθέματα θα πλαισιώνονται από εποπτικό υλικό (βίντεο, ψηφιακά τρισδιάστατα μοντέλα ευρημάτων που δεν εκτίθενται, φωτογραφίες και σχέδια), με στόχο να δοθεί εν συντομία μία ολοκληρωμένη εικόνα του ναυαγίου και των σύγχρονων ερευνών.
Πληροφορίες
Χώρος:
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη
2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς
τηλ. επικοινωνίας: 210 4523937, εσωτ.: 108 (Έλια Νικητοπούλου)
τηλ. Γραμματείας: 210 4297540 – 2
Διάρκεια:
3 Δεκεμβρίου 2016 – 15 Ιανουαρίου 2017
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 16:00
Σάββατο και Κυριακή 10:00 – 13:00
Είσοδος ελεύθερη
* Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 25/12, 26/12, 31/12, 1/1, 2/1, 6/1

Εισόδια της Θεοτόκου: Τι γιορτάζουμε σήμερα 21 Νοεμβρίου

Μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου. Η Εκκλησία μας την τιμά στις 21 Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή. Αποτελεί τήν βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου.

Όπως γνωρίζουμε, η Παναγία Θεοτόκος, γεννήθηκε από γονείς γηραιούς, τον Ιωακείμ και την Άννα, που είχαν παρακαλέσει με πολύ πόνο τον Θεό να τους δώση ένα τέκνο και να το αφιερώσουν στο Ναό Του. Πραγματικά, αυτό και έκαναν. Οταν δηλαδή η Μαρία έγινε τριών ετών την έφεραν οι ίδιοι οι γονείς της στο Ναό και την παρέδωσαν στα χέρια του Ζαχαρία του ιερέα. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το ονομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ». Και ανέβασε την τριετή Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός την χαρίτωσε. Και ευφράνθηκε η Παναγία και με αγαλλίαση ψυχής εσκίρτησε και όλοι πνευματικά πανηγύρισαν που έμεινε στο Ναό τον Άγιο, για να αγιασθεί και να γίνει αργότερα η Μητέρα του ίδιου του Θεού.


«Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν˙ Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις».

 http://www.zougla.gr/

Κωστής Στεφανόπουλος 1926-2016... ένας άνθρωπος ΙΣΤΟΡΙΑ...

Κωστής Στεφανόπουλος 1926-2016... ένας άνθρωπος ΙΣΤΟΡΙΑ... σήμερα πέρασε στην αιωνιότητα.. Μας δίδαξε δημόσια ευπρέπεια, πολιτικό ήθος, λιτότητα, σοβαρότητα και κυρίως αταλάντευτο πατριωτισμό και σταθερότητα στα εθνικά μας θέματα. Η ομιλία του κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον έμεινε ιστορική. Ιστορική έμεινε και η 10ετής Προεδρία του στην Ηρώδου Αττικού. Λιτός, ευπρεπής, λιγομίλητος, ευγενής. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατοικούσε στο σπίτι του μαζί με μέλη της οικογένειάς του. Λίγοι γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο ποσό που ελάμβανε ως αντιμισθία για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας το δώριζε απλόχερα σε αναξιοπαθούντες, απόρους, μικρομεσαίους βιοτέχνες που κινδύνευαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους λόγω χρεών. Του έστελναν επιστολές, διεπίστωνε διακριτικά την αλήθεια των γραφομένων και ακόμα πιο διακριτικά έστελνε την οικονομική βοήθεια με μια λιτή επιστολή με το όνομά του. Έλεγε "αφού ο μέσος Έλληνας ζει με 120.000 δρχ. το μήνα, μπορώ και εγώ"... Αιωνία του η μνήμη... Αιωνία η πολιτική, εθνική και ηθική του παρακαταθήκη... Ας φωτίσει η ζωή του και εμάς τους νεότερους. Γαίαν έχει ελαφράν...
(η φωτό από τη συνάντηση με τον Κωστή Στεφανόπουλο τον Ιούνιο του 2004, όταν μας δέχθηκε ως Ένωση Νεολαίας Κυθήρων ΠΟΡΦΥΡΙΣ στο Προεδρικό Μέγαρο. Μας είχε πει ότι οι δρόμοι των Κυθήρων δεν τον βόλευαν να κάνει ποδήλατο επειδή είχαν πολλές ανωφέρειες!)

Stratos Charchalakis