Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ........


ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ........

Σύμφωνα με το μύθο, ο γέρος που απεικονίζεται στον πίνακα καταδικάστηκε σε λιμοκτονία. Στη φυλακή, μπορούσε να τον επισκεφτεί μόνο η κόρη του, η οποία έβλεπε την καταστροφή του σώματός του μέρα με τη μέρα.
Η γυναίκα δεν μπορούσε να αντέξει αυτήν την κατάσταση, παρ’ όλα αυτά, πήγαινε κάθε μέρα και δεν μπορούσε να φέρει ούτε φαγητό ούτε νερό. Στη συνέχεια, έκανε ένα «θαύμα», κάτι που κανείς δεν μπορούσε να κάνει εκείνη την εποχή, αλλά θα ήταν δύσκολο να γίνει ακόμη και σήμερα. Άρχισε να τον θηλάζει από το γάλα της, ώστε να μην υποφέρει από αυτόν τον σίγουρο και φρικτό θάνατο.
Άρχισε όμως η δυσπιστία του κόσμου περνούσαν οι μέρες και ήταν ακόμα ζωντανός, σε καλή κατάσταση, με καλή εμφάνιση. Κάποια στιγμή ένας από τους φρουρούς που ήταν άγρυπνος, ανακάλυψε το μυστικό, είδε τη σκηνή του θηλασμού και ήταν σοκαρισμένος, όπως και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι, έχοντας επίγνωση του τι συνέβαινε.
Αντιμέτωποι με μια τέτοια επίδειξη αγάπης, οι δικαστές αποφάσισαν, προς τιμήν της αγάπης, από την αφοσίωση της κόρης στον πατέρα της, να τον απελευθερώσουν. Είναι αγάπη που ξεπερνά όλους τους γήινους κανόνες και όρια. Είναι η αγάπη και το ευχαριστώ στον ΠΑΤΕΡΑ......Χρόνια πολλά σε όλους τους πατεράδες που αξίζουν την αγάπη μας!!
ΠΗΓΗ

Μάνη μάνα

ΚΥΘΗΡΑ:ΕΚΠΛΗΣΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΖΟΥΝ


 

Νύχτες....τού Καραβά...



Γράφει ο Αναστάσιος Πήλιας

Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.


Νύχτες....τού Καραβά...

Μία όαση τού Νότου κατά τήν δεύτερη άναγεννησιακή περίοδο του , ώς έξέχοντος παγκυθηραικού πόλου -κέντρου διασκέδασης τήν δεκαετία τού 1970 ,μεταξύ τών θαμώνων, φιλοξενούσετήν πολυπληθέστερη καλοκαιρινή νεολαία τού νησιού τών Κυθήρων αύτής τής Αγίας Πελαγίας.
Ανηφοροκατηφορίζοντας μέ τά πόδια σχεδόν κάθε βράδυ κατέληγε στό κέντρο τού Αμιραλή.
Εμβατήριο έναρξης γιά τόν συμπαθή DJ τής έποχής όνόματι Ναπολέων ύπάλληλο τού ΟΤΕ ,άν θυμάμαι καλά ή έπιταγή του νά τραγουδήσουμε τό πιό πολυ τραγουδισμένο άπό τό 1935 τραγούδι παγκοσμίως, τό summer time.

Ολες καί όλοι τής νεολαίας...όχι ώς Τζένγκις Χάν, ούτε ώς Αμιράλιοι ,άλλά ώς έκλεκτοί τού......... Ναπολέντα Αμιραλή Καραβά Κυθήρων σιγοψυθιρίζαμε στή σιγαλιά τής νύχτας....Summer time,... καλό καλοκαίρι σέ όλους...,!

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ:Αντικείμενα με βασιλικές αναμνήσεις στα Κύθηρα

Σε πολλά παλιά σπίτια στα Κύθηρα υπήρχαν αντικείμενα που πολλές φορές πρόδιδαν τα φιλομοναρχικά συναισθήματα του οικοδεσπότη, ιδιαίτερα σε περιόδους που η μοναρχία είχε ευρύτατη λαϊκή αποδοχή, όπως π.χ. κατά την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων.

Έτσι πολλά σαλόνια στόλιζαν τα κάδρα των βασιλέων Γεωργίου και Όλγας και κατόπιν του Κων/νου και της Σοφίας. Ακόμα πολλά νοικοκυριά διέθεταν τη φημισμένη κατά το τέλος του 19ου αι. χειροκίνητη ραπτομηχανή “Όλγα” με την εικόνα της βασίλισσας Όλγας.

Επίσης στα σπίτια των Κυθηρίων των Βαλκανικών πολέμων ήταν κορνιζαρισμένο το δίπλωμα με το μετάλλιο παράσημο που απένειμε τιμής ένεκεν στους στρατιώτες του ο Κων/τίνος ο Α’, ο επιλεγόμενος “κουμπάρος” εφόσον το τελευταίο του παιδί, η Αικατερίνη, ήταν αναδεκτή του στρατού και του στόλου.

Ακόμα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως καθρέφτες, δίσκοι, διακοσμητικά πιάτα, κεντήματα με τις μορφές των βασιλέων κ.α.

eleniharou.gr






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ:ΣΤΑΒΛΙ ΚΥΘΗΡΑ 2000


 

ΑΡΧΕΙΟ ADELIN: 2018 Η ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ!!!

 

ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ ΣΤΙΣ ¨ΚΑΡΥΔΙΕΣ¨ΣΤΑ ΛΟΓΟΘΕΤΙΑΝΙΚΑ ΚΥΘΗΡΩΝ (ΦΩΤΟ)


 











ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ¨ΜΑΝΩΛΗΣ¨ΣΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ ΔΙΑΚΟΦΤΙ ΚΥΘΗΡΩΝ (video)

 

¨ΝΟΤΕΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ¨

 Ένα μικρό ΄πέρασμα¨μια μουσική έκπληξη  από την Φιλαρμονική του Ποταμού είχαν την χαρά να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στο Κυριακάτικο παζάρι σήμερα 20 Ιουνίου.




Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές ομάδες που διακινούσαν τον ¨ΛΕΥΚΟ ΘΑΝΑΤΟ¨στην Ηλεία

Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές ομάδες που διακινούσαν ναρκωτικά στην Ηλεία

Συνελήφθησαν συνολικά επτά μέλη τους ενώ διακριβώθηκε πλήρως η δράση τους

Οι δράστες διακινούσαν ναρκωτικά σε τουλάχιστον (80) χρήστες της περιοχής

Οι δυο ομάδες προέβησαν σε 2.060 αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών τους τελευταίους οκτώ μήνες, διακινώντας συνολικά περίπου (5,5) κιλά ηρωίνης

Κατασχέθηκαν περίπου (15.000) ευρώ, μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, έξι οχήματα και πλήθος κινητών τηλεφώνων

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη των δυο ομάδων εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στις (140.000) ευρώ.

Εξαρθρώθηκαν, μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δύο εγκληματικές ομάδες, που διακινούσαν συστηματικά ναρκωτικά, σε περιοχή της Ηλείας.

Η εξάρθρωση της εγκληματικών ομάδων είναι αποτέλεσμα ενδελεχών ερευνών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί αξιοποίησαν πλήρως όλα τα στοιχεία που συνέλλεξαν τόσο με φυσικές όσο και με ειδικές ανακριτικές μεθόδους.

Η σύλληψη των δραστών, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στην Ηλεία, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου και των ομάδων ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ Πύργου.

Συνελήφθησαν συνολικά επτά μέλη των εγκληματικών ομάδων, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά τους. Πρόκειται για πέντε άνδρες και δυο γυναίκες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε– κακουργηματικού χαρακτήρα - δικογραφία που περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση, αδικήματα της συμμορίας, της διακίνησης, μεταφοράς, προμήθειας, πώλησης, κατοχής και αποθήκευσης ναρκωτικών ουσιών.

Για την ίδια υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη δυο ημεδαπών ανδρών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, καθώς και δυο άγνωστων συνεργών τους, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της μεταφοράς και πώλησης ναρκωτικών ουσιών.

Πιο συγκεκριμένα:

Η πρώτη εγκληματική ομάδα αποτελούνταν από έξι άνδρες και δυο γυναίκες και είχαν διακινήσει τους τελευταίους οκτώ μήνες, σε 1.900 περιπτώσεις τουλάχιστον πέντε κιλά ηρωίνης σε τοξικοεξαρτημένα άτομα της Ηλείας.

Τα δυο ηγετικά μέλη της συμμορίας διακινούσαν ποσότητες ηρωίνης σε χρήστες ενώ όταν απουσίαζαν, τους παρέπεμπαν να μεταβούν στις οικίες τους, όπου οι σύζυγοι τους (οι δυο συλληφθείσες γυναίκες) κατόπιν σαφών οδηγιών που είχαν, προμήθευαν τους χρήστες με την ακριβή ποσότητα πώλησης.

Επιπλέον, οι δυο γυναίκες δραστηριοποιούνταν στην απόκρυψη και αποθήκευση των ναρκωτικών στην οικία τους και στον περιβάλλοντα χώρο, έχοντας παράλληλα και το ρόλο της φύλαξης των ναρκωτικών και της εξαφάνισης των πειστηρίων, σε περιπτώσεις αστυνομικών ελέγχων.

Επισημαίνεται ότι, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν αναπτύξει διακριτούς ρόλους, λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις προκειμένου να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους και συγκεκριμένα χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη φρασεολογία, κατά τις συνομιλίες τους, ενώ απέφευγαν να επικοινωνούν τηλεφωνικά επιλέγοντας την φυσική παρουσία, προκειμένου να ρυθμίσουν τον τρόπο δράσης τους.

Σε ότι αφορά την δεύτερη συμμορία , αποτελούνταν από τρεις άνδρες οι οποίοι τους τελευταίους τρεις μήνες, είχαν διακινήσει περίπου μισό κιλό ηρωίνης, σε τουλάχιστον 160 περιπτώσεις.

Το αρχηγικό μέλος της συμμορίας μετέβαινε με έναν από τους συλληφθέντες στην Πάτρα, όπου προμηθευόταν από άνδρα ποσότητες ηρωίνης, ενώ κατά την επιστροφή τους ο αρχηγός λειτουργούσε ως προπομπός και ενημέρωνε τον συνεργό του για την παρουσία αστυνομικών, προκειμένου να αποφύγουν την διενέργεια ελέγχου.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες, αγροτεμάχια και αποθήκες των συλληφθέντων, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, βρήκαν και κατέσχεσαν συνολικά:

  •  19,4 γραμμάρια ηρωίνης,
  •  8,8 γραμμάρια κοκαΐνης σε εννέα συσκευασίες,
  •  Μικροποσότητα κάνναβης
  •  (14.840) ευρώ,
  •  Πέντε αυτοκίνητα,
  •  Μια μοτοσικλέτα,
  •  Μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και
  •  Πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν συνολικά τα μέλη των δυο ομάδων από την διακίνηση των ναρκωτικών, εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στις (140.000) ευρώ.

Επιπλέον, δυο από τους συλληφθέντες και ένας συνεργός τους έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου.








ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 1958:ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΑ ΚΟΥΡΔΑΛΙ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 1958:

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΑ ΚΟΥΡΔΑΛΙ
"ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΞΑΓΟΡΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΙ ΑΛΕΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ είναι οι τέσσερις Αθάνατοι της συγκλονιστικής έκρηξης πουδώσαν στα Σπήλια το πολύτιμο αίμα τους για τη Λευτεριά της Κύπρου. Ο θάνατος τους μας συγκλόνισε πριν ακόμα συνέλθουμε απ' το κτυπημα του Κιόνελι..
"Ήταν στις πέντε το απόγευμα της ιστορικής εκείνης μέρας, που άκουσα απ' το ραδιόφωνο την είδηση και πάγωσα.. πήρα αμέσως τηλέφωνο το πατέρα μου. Μου είπε : "οι νεκροί είναι τέσσερις ή πέντε.. δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα.. χάσαμε και το Κωστή μας.. μαζί με το Πατσαλή.. δεν ξέρω άλλους..το Κωστή τον αρραβωνιαστικό της Μαρίας.."
Μαρία ήταν η πρώτη μου εξαδέλφη.. κι ετοιμαζόταν για γάμο η άμοιρη.. σκέφτηκα ύστερα τη νέα Ειρήνη, τη γυναίκα του Ανδρέα Πατσαλίδη, την έφερα στο νου μου μαζί με τη κορούλα της..
Η 20η Ιουνίου έκλεισε, ενώ το μυστήριο σκέπαζε τη μεγάλη τραγωδία. Στο μεταξύ, αργά τη νύκτα οι τέσσερις λάτρεις της Ελευθερίας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Τα σώματα τους αγνώριστα..
Το ραδιόφωνο ως εκείνη την ώρα μίλησε μόνο για τον Ανδρέα Πατσαλίδη...
Η αυλή του νοσοκομείου Λευκωσίας γνώρισε κείνη τη μέρα ένα σπαραγμό σαν εκείνο του Κοντεμένου..
Μια ομάδα λευκοντυμένες κοπέλες , αδερφές του νοσοκομείου, χαιρέτισαν με σεβασμό τους νεκρούς μας: ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΘΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ..
Ξεκίνησα πίσω από τη νεκρική πομπή.. η Γαλανόλευκη μεσίστια κυμάτιζε παντού.. κι οι άνθρωποι γονατισμένοι ράντιζαν το δρόμο..
Ενώ το πλήθος κατευθυνόταν στο νεκροταφείο Σπηλιών, μία άλλη πομπή ξεκίνησε για τα Λειβάδια. Ο πολτοποιημένος νεκρός ήταν ο Παναγιώτης Γεωργιάδης 28 χρόνων κι άφηνε τ' άλλα παιδιά για να θαφτεί στη γενέτειρα του..
Τη νύχτα της Δευτέρας 23 Ιουνίου μάθανε κι για τον Αλέκο Κωνσταντίνου. Η μάνα του Ελπινίκη σωριάστηκε.
.. δεκαπέντε χιλιάδες λαού περίμεναν το νεκρό Αλέκο. Οι εκδηλώσεις τους ήταν αποθεωτικες..
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΔΙΓΕΝΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΓΡΑΦΗ: ΣΤΟ ΔΟΞΑΣΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ! Η ΕΟΚΑ ΕΓΡΑΨΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ " ΣΤΟΝ ΑΞΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΛΑΤΡΗ ΤΗΣ ΕΟΚΑ"..
Πηγή: Μαρούλα Βιολάρη Ιακωβίδου
Εφημερίδα Έθνος 1959
ΑΘΑΝΑΤΟΙ🇬🇷🇬🇷🇬🇷




Κεραυνός η αιτία της πυρκαγιάς στον Ταϋγετο

 


Φωτιά σε δύσβατο σημείο,μεταξύ Αλτομιρών και Πηγαδίων, ξέσπασε λίγο μετά τις 6 το πρωί του Σαββάτου (19 Ιουνίου) στον Ταϋγετο. Σύμφωνα με την ertnews.gr, η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνό. Επιχείρησαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL , δυο οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Καλαμάτας καθώς και δυο πεζοπόρα τμήματα από Τρίπολη και Καλαμάτα.

notospress.gr


ΚΟΡΙΝΘΙΑ: ΣΦΟΔΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΧ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ - ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΑΣ 58ΧΡΟΝΟΣ

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 58χρονος από το Ζευγολατιό Οιχαλίας, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε –για άγνωστο λόγο– βγήκε από την πορεία του και συγκρούστηκε σφοδρότατα πλαγιομετωπικά με Πυροσβεστικό όχημα της Π.Υ. Μελιγαλά που επέστρεφε στη βάση του μετά από περιπολία.

Το δυστύχημα συνέβη στις 21:35 το βράδυ του Σαββάτου στο Ζευγολατιό, με το όχημα του άτυχου 58χρονου να μετατρέπεται σε μία άμορφη μάζα σιδερικών. Σοβαρές ζημιές υπέστη και το Πυροσβεστικό όχημα, ενώ κανένας από τους επιβαίνοντες Πυροσβέστες δεν τραυματίστηκε.

Το αυτοκίνητο του 58χρονου μετά την σύγκρουση με το Πυροσβεστικό, έπεσε πάνω σε μαντρότοιχο παρακείμενου σπιτιού.

Οι άντρες της Πυροσβεστικής και άντρες του ΕΚΑΒ που έφτασαν στο σημείο χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα για να απεγκλωβίσουν τον 58χρονο που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. ΠΗΓΗ ΕΝΙΚΟΣ

 
 
 

ΜΗΝΥΜΑ & ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (20-6-2021)

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒ.ΜΗΤΡ.ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ (20-6-2021)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (20-6-2021)


ΓΡΑΠΤΟΝ Θ. ΚΗΡΥΓΜΑ

     Ἀγαπητοί ἐν Χριστῷ ἀδελφοί,
    «Πεντηκοστήν ἑορτάζομεν καί Πνεύματος ἐπιδημίαν». Ἡ Ἐκκλησία μας ἑορτάζει τήν ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς, τήν ἔλευση τοῦ Ἁγίου Πνεύματος ἐπί τούς Ἁγίους Ἀποστόλους καί Μαθητάς ἐν εἴδει πυρίνων γλωσσῶν. Καί ταυτόχρονα αὐτή ἡ κάθοδος καί ἡ μόνιμη παρουσία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος μέσα στήν Ἐκκλησία θεωρεῖται ἡ γενέθλιος ἡμέρα τῆς Ἐκκλησίας. Τό Ἅγιο Πνεῦμα κατῆλθε ἐπί τούς Ἁγίους Ἀποστόλους, τούς ἐκαθάρισε ἀπό πάσης κηλῖδος , τούς ἐφώτισε καί τούς ἐχαρίτωσε ὁδηγώντας τους «εἰς πᾶσαν τήν ἀλήθειαν» .Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος, ὁ μέγας αὐτός Ἱεράρχης καί Οἰκουμενικός Διδάσκαλος τῆς Ἐκκλησίας μας, σέ μία ὁμιλία του στήν Πεντηκοστή λέει ὅτι ἄν δέν ὑπῆρχε τό Ἅγιο Πνεῦμα δέν θά συνεκροτεῖτο ἡ Μία, Ἁγία, καθολική καί Ἀποστολική Ἐκκλησία.

     


Ἡ δομή, λοιπόν, καί ἡ ὅλη ὑπόσταση τῆς Ἐκκλησίας εἶναι πνευματική. Τί κάνει, τό Ἅγιο Πνεῦμα μέσα στήν Ἐκκλησία; Ἡ ἰδιάζουσα ἐνέργεια του εἶναι νά συνεχίσει τό ἀπολυτρωτικό ἔργο τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ καί νά κατορθώσει τό κάθε μέλος τῆς Ἐκκλησίας νά ἀπολαύσει τούς καρπούς τῆς ἀπολυτρώσεως. Χωρίς τή παρουσία καί τή δράση τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στήν Ἐκκλησία ὅ΄τι ἔκανε ὁ Χριστός στήν δική του ἀνθρώπινη φύση τήν ὁποία ἀνύψωσε στούς οὐρανούς, στά δεξιά τοῦ Θεοῦ Πατέρα καί τήν ἐθέωσε καί ἐδόξασε , δέν θά ἦταν ἐφικτό νά ἐπιτευχθῇ ἀπό τόν κάθε πιστό Χριστιανό. Ἡ νίκη τοῦ Χριστοῦ ἐπί τοῦ θανάτου καί τῆς ἁμαρτίας θά ἔμεναν ἀπρόσιτα γιά τόν ἀσθενή ἄνθρωπο, ἄν δέν ὑπῆρχε τό Ἅγιο Πνεῦμα. Γι αὐτό, ἀδελφοί μου, καί οἱ Θεοφόροι Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας διδάσκουν ὅτι δέν ὑπάρχει δυνατότητα σωτηρίας ἐκτός τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας.
     Λέγουν οἱ Πατέρες χωρίς τήν ἐνέργεια τῶν ἁγιαστικῶν μέσων τῆς Ἐκκλησίας κανένας δέν σώζεται, ἀλλά ὁδηγεῖται στόν πνευματικό καί σωματικό θάνατο. Γι  αὐτό ἡ περίοδος αὐτή τῆς Ἐκκλησίας μετά τήν ἵδρυσή της εἶναι ἡ περίοδος τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἐκκλησία καί Ἅγιο Πνεῦμα συνδέονται ὀντολογικά. Στήν Καινή Διαθήκη ἡ παρουσία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος ἐμφανίζεται ὡς συνέπεια τῆς τελειώσεως τοῦ ἔργου τῆς σωτηρίας. Ὁ ἴδιος ὁ Χριστός ὁμολόγησε στούς μαθητές του, ὅτι εἶναι πρός τό δικό τους συμφέρον νά ἀπέλθη στούς οὐρανούς γιά νά ἔλθη τό Πανάγιο Πνεῦμα στήν Ἐκκλησία καί τόν κόσμο ὅλο.
     Γι αὐτό τελειώνοντας πρέπει νά τονίσουμε, ἀδελφοί μου, ὅτι πρέπει νά μείνουμε πιστοί καί ἀμετακίνητοι στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας μέχρι τέλους γιά νά ἔχουμε ὅλοι μας μέ τήν Χάρι τοῦ Θεοῦ καί τίς πρεσβεῖες τῆς Παναγίας μας καί τῶν Ἁγίων μας ἐλπίδα σωτηρίας καί κοινωνία καί μετοχή στά ἀνεκλάλητα καί αἰώνια ἀγαθά τῆς Ἐπουρανίου Βασιλείας. Ἀμήν.-

π.Διον. Μάλλιος