Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη εργασίας του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και του Τεχνικού Συμβούλου του Δήμου μας κ. Δημήτρη Μπογιατζή στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη εργασίας του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και του Τεχνικού Συμβούλου του Δήμου μας κ. Δημήτρη Μπογιατζή στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκου. 
Η επίσκεψη περιελάμβανε σειρά επαφών με στελέχη και αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών (Κοινοβούλιο, Επιτροπή) σε θέματα περιφερειακής πολιτικής, τουρισμού, εργασιακών και πολιτικών συνοχής και ανάπτυξης.
Την Τετάρτη 21/2 ο Δήμαρχός μας μαζί με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάννα Καλογήρου, τους Δημάρχους Σκύρου κ. Μίλτο Χατζηγιαννάκη και Λειψών κ. Φώτη Μάγγο και τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα, συμμετείχαν σε εκδήλωση με θέμα "Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης των Καταστροφών" που διοργανώθηκε από τον Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο και τον Σύλλογο Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών, με την παρουσία του Επιτρόπου για την πολιτική προστασία Χρήστου Στυλιανίδη και του Αντιπροέδρου του Ευρ. Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη. 
Ο Δήμαρχος Κυθήρων σημείωσε ζητήματα πολιτικής προστασίας σε νησιά όπως αυτά έγιναν αντιληπτά κατά την πρόσφατη μεγάλη φωτιά στο νησί και πρότεινε στον αρμόδιο Επίτροπο την παρέμβαση της ΕΕ στο θέμα της γραφειοκρατίας καθώς λόγω των πολύπλοκων διαδικασιών του ελληνικού Κράτους στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων η από το 2016 ενταγμένη στο ΕΣΠΑ προμήθεια 35 νέων οχημάτων δασοπυρόσβεσης για την Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση το 2019, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν αρκεί η χρηματοδοτική παρέμβαση της ΕΕ για την επίλυση προβλημάτων, αλλά πρέπει να γίνει πολύ πιο ευέλικτη η ελληνική γραφειοκρατία προκειμένου να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις. Ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι προωθείται χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 280 εκατομμυρίων Ευρώ με τον τίτλο "rescEU" με στόχο την ενίσχυση των κρατών μελών σε μέσα πολιτικής προστασίας (π.χ. ανανέωση στόλου αεροπυρόσβεσης κ.λπ.). 
Την Πέμπτη 22/2 ο Δήμαρχος Κυθήρων συμμετείχε στην ετήσια σύνοδο του Συμφώνου των Δημάρχων για την Κλιματική Αλλαγή, όπου συμμετέχει και ο Δήμος Κυθήρων (από το 2015) μαζί με συνολικά 9.000 Δήμους και Περιφέρειες από όλη την Ευρώπη. Στις εργασίες της Συνόδου, που έγιναν στην κεντρική αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών αρχών από όλα τα κράτη μέλη, ενώ σημαντικές ήταν οι ομιλίες του Προέδρου του ΕΚ κ. Antonio Tajani, του Προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών κ. Karl-Heinz Lambertz, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Maros Sefkovic και των Επιτρόπων για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία κ. Carlos Moedas και για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια κ. Miguel Arias Canete. Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος μας συμμετέχει σε μία τόσο σημαντική πανευρωπαϊκή σύνοδο τοπικών αρχών στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων. 
Η συμμετοχή του Δήμου μας σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποδεικνύει περίτρανα την εξωστρεφή διάσταση που έχει πλέον το νησί μας, μακριά από πρακτικές εσωστρέφειας και περιχαράκωσης, καθώς με βάση το νέο πλαίσιο που προωθεί η ΕΕ για την περιόδο μετά το 2020 (στην οποία ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα μειωθεί άνω του 20% κυρίως λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας), η διαρκής επαφή των τοπικών αρχών με τα κέντρα τον ευρωπαϊκών εξελίξεων θα αποτελεί τη μοναδική δίοδο για την προσέλκυση χρηματοδοτήσεων σε τοπικό επίπεδο κυρίως για μικρούς και μεσαίους Δήμους. 
Οι δαπάνες του ταξιδιού για την αντιπροσωπεία του Δήμου Κυθήρων καλύφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν επιβάρυναν το Δήμο μας. 
Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση για την πολιτική προστασία εδώ:https://www.youtube.com/watch?v=VhX8hBbr8c4






ΛΑΚΩΝΙΑ.Συνελήφθη ένα (1) άτομο για κλοπή στη Σκάλα

Συνελήφθη, (22.2.2018),  στη Σκάλα Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα, 51χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμεί απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ναυπλίου, για κλοπή.
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr