Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Για τους νέους μας!


Για τους νέους μας!
Πιστεύω πώς κάθε έργο που κάνουμε, κάθε δράση και κάθε ενέργειά μας, τελικό αποδέκτη έχει τη νέα γενιά, καθώς είναι χρέος κάθε Δημοτικής Αρχής να παραδίδει τον τόπο της καλλίτερο από ότι τον παρέλαβε και να δημιουργεί υγιείς προϋποθέσεις για την παραμονή των νέων ανθρώπων στο νησί. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη του Δήμου, θέσαμε ως στόχο και προτεραιότητα την δημιουργία ενός σύγχρονου και πιστοποιημένου χώρου άθλησης και γύμνασης. Εκμεταλλευτήκαμε μια παλιά μελέτη (του 2002-3) που υπήρχε στα συρτάρια του Δήμου για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων σε δημοτικό οικόπεδο στο Μανιτοχώρι. Το έργο είχε δημοπρατηθεί από την διοίκηση του Αρτεμίου Καλλίγερου, είχε ανακηρυχτεί ανάδοχος, όμως δεν ξεκίνησε ποτέ γιατί το πρόγραμμα χρηματοδότησης έμεινε από λεφτά! Από το ίδιο πρόγραμμα είχαμε κατασκευάσει τότε το γήπεδο στα Αντικύθηρα «Πρόγραμμα Ελλάδα 2004 – Δίκτυο Προπονητηρίων». Η μελέτη έμεινε αναξιοποίητη επί 10 και πλέον χρόνια (παχιών αγελάδων μερικά εξ αυτών!). Μέχρι που αποφασίσαμε να την προχωρήσουμε, πέρα και έξω από τοπικιστικές παράνοιες που μόνο κακό κάνουν στον τόπο (γιατί εδώ και όχι εκεί, γιατί σε «αυτούς» και όχι σε «εμάς»;), εξάλλου το Τσιρίγο είναι ΕΝΑ και τέτοιου μεγέθους υποδομές εξυπηρετούν ΟΛΟ το νησί! Ωριμάσαμε πλήρως το έργο με τη βοήθεια εξωτερικών τεχνικών συμβούλων και συνεργατών, περάσαμε πολλές ώρες συνεργασίας με τον τοπικό πρόεδρο Δημήτρη Καλλίγερο, κάναμε νέα σχέδια και τοπογραφικά, αλλάξαμε εντελώς τις προβλέψεις σε σχέση με την αρχική μελέτη (στην ουσία κάναμε μια εντελώς νέα μελέτη), συνεργαστήκαμε με τον Κ.Ε.Φ.Α. και προβλέψαμε μέσα στις εγκαταστάσεις τα 3 υποχρεωτικά αθλήματα για τη Γυμναστική Ακαδημία, τις Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Σχολές (άλμα εις μήκος, άλμα εις ύψος και σφαιροβολία) ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να κάνουν πιστοποιημένη προγύμναση και προπόνηση πάνω στο νησί και να μη χρειάζεται να πηγαίνουν στη Σπάρτη ή την Αθήνα ή να αθλούνται σε χωράφια, προβλέψαμε σύγχρονο γήπεδο μπάσκετ πλήρων προδιαγραφών, ανοικτό Gym Park, κτίρια διοίκησης, αποδυτήρια, πλήρη πρόσβαση σε ΑμΕΑ και κυλικείο. Πήραμε την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η συνολική δαπάνη για το έργο είναι 600.000€ και έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής (ΚΑΕ: 9777.08.008). Την προηγούμενη Παρασκευή λάβαμε την τελική έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και μέσα στις επόμενες ημέρες καταθέτουμε στην Πολεοδομία τον φάκελο για την Άδεια Δόμησης που αποτελεί και το τελευταίο έγγραφο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί πλήρως ο φάκελος του έργου. Αμέσως μετά θα υπογράψουμε την Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια και στη συνέχεια το έργο δημοπρατείται από το Δήμο Κυθήρων. Για να φτάσουμε στο μέγιστο αυτό σημείο ωριμότητας χρειάστηκαν πολλοί μήνες, εγκρίσεις, άδειες, σχέδια, συνεργασία με εξαίρετους και πεπειραμένους εξωτερικούς τεχνικούς συμβούλους, διαρκής συνεργασία με τους Μηχανικούς της Περιφέρειας και τον Αντιπεριφερειάρχη, κόπος και μόχθος…
Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να αναθέσουμε την εκπόνηση μελετών για Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο στα Φράτσια, σε οικόπεδο που μας παραχώρησε η Εγχώριος Περιουσία. Η αιφνιδιαστική έκδοση του Ν.4412 τον Αύγουστο μας σταμάτησε προσωρινά και έτσι οι μελέτες θα ανατεθούν στις αρχές του 2017. Στόχος μας να ωριμάσουμε πλήρως το έργο – ένα απόλυτα αναγκαίο έργο για τα παιδιά μας – και να το εντάξουμε στην Περιφέρεια ή στο ΕΣΠΑ.
Τόσο μεγάλα έργα, έργα πνοής και ανάπτυξης, δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλει κόπο, επαγγελματισμό και επιμονή, θέλει σωστούς συνεργάτες και διαρκή μάχη, θέλει ωρίμανση μελετών επί πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε! Πάντα με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά!

Άκαρπη η αναζήτηση των διακινητών στα Αντικύθηρα

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Ακτοφυλακής και της Αστυνομίας καθώς και των κατοίκων του νησιού δεν κατέστη ακόμη δυνατός ο εντοπισμός των εναπομεινάντων δύο διακινητών στο νησί των Αντικυθήρων. 


Την Κυριακή απεχώρησαν οι ενισχύσεις της Ακτοφυλακής και χθές Δευτέρα έφυγαν και οι δυνάμεις του Λιμενικού από Νεάπολη παίρνοντας μαζί τους το ιστιοφόρο πλοιάριο που είχε προσορμίσει για να παραλάβει τους δύο διακινητές.

Αποχώρησε επίσης ο Διοικητής Αστυνομίας Κυθήρων καθώς και η υπόλοιπη αστυνομική δύναμη, ενώ παρέμειναν να συνεχίσουν τις προσπάθειες οι 2 αστυνομικοί του τμήματος Κυθήρων.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, για τους 2 διακινητές, ουκρανικής υπηκοότητας, υπήρχαν σχετικές πληροφορίες από την ΕΥΠ από την πρώτη ημέρα του συμβάντος, γεγονός που σημαίνει ότι προφανώς πρόκειται για άτομα επικίνδυνα.
---------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
---------------------------------

Η Αρεόπολη τίμησε τους πολιούχους της

Λαμπρός ο εορτασμός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών
Αρεόπολη/ Δερδελάκος Κυριάκος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016 η Σύναξη των Αρχαγγέλλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουρανίων Αγγελικών Ταγμάτων στην ιστορική έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, την Αρεόπολη.
Στον ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου οι Μανιάτες ορκίστηκαν στις 17 Μαρτίου 1821 και ξεκίνησαν με τις ευλογίες του Θεού την επανάσταση για την απελευθέρωση του γένους από τον τουρκικό ζυγό, ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος, εν πληθούση εκκλησία. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Μπολοβίνος.
Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας της πόλης, αντιπροσωπείες των σχολείων της πόλης και πλήθος Μανιατών.
- See more at: http://githio-click.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ.Νεκρή καρέττα - καρέττα στην Κοκκάλα

Μια νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Κοκκάλα
Μία θαλάσσια χελώνα του είδους «καρέττα - καρέττα» εντοπίστηκε νεκρή από τη Λιμενική Αρχή Γυθείου, στη θαλάσσια περιοχή παραλίας «ΣΟΛΟΤΕΡΙ» Κοκκάλας Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ

Διανομή στους Δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Ευρώτα

Ανακοινώνεται στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ευρώτα ότι θα πραγματοποιηθεί διανομή τροφίμων την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 από τις 09:00π.μ. έως τις 12:00μ.μ. στον χώρο του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Σκάλα.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο  σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των φαινομένων ένδειας και κοινωνικού αποκλεισμού συνεχίζει να υποστηρίζει τις ανάγκες σε αγαθά των κοινωνικά ασθενών ομάδων και κατά συνέπεια να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.

Οι ωφελούμενοι κατά την προσέλευσή τους θα πρέπει να προσκομίσουν κάποιο από τα κάτωθι δικαιολογητικά :

  • αστυνομική ταυτότητα

  • διαβατήριο

  • βιβλιάριο υγείας

  • άδεια οδήγησης.

Πληροφορίες : Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Ευρώτα στο τηλέφωνο 2735360030.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΥΡΩΤΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΥΠΙΩΤΗΣ

Δεν θα εορτάσει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος

Στις 13 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας συμμεριζόμενος τη συνεχιζόμενη δοκιμασία και τον πόνο του λαού μας, δεν θα εορτάσει και φέτος, όπως άλλωστε συνηθίζει τα τελευταία χρόνια.

Ευχαριστεί όλους για την αγάπη και τον σεβασμό τους και ανταποδίδει εγκάρδιες ευχές για υγεία και κατά Θεόν προκοπή.

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ!

Με την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στην ανάδοχο εταιρεία ΖΙΤΑΚΑΤ και την Περιφερειάρχη Αττικής κα. Ρένα Δούρου, ξεκινά τις επόμενες μέρες το μεγαλύτερο δημόσιο έργο των τελευταίων ετών στο Δήμο Κυθήρων, που αφορά στην αποκατάσταση των 2 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Λαχνός Κυθήρων και Μύλοι Αντικυθήρων) και στη δημιουργία των πλέον σύγχρονων υποδομών υγειονομικής ταφής και ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος των μελετών εκπονήθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ωστόσο μετά τη στενή συνεργασία της Δημοτικής μας Αρχής και με την Περιφέρεια επιτεύχθηκε η αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού (5.477.000€) κατά 2.173.000€, και έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 7.650.000€ με το Φ.Π.Α. Η σύμβαση που υπεγράφη σήμερα αφορά το πρώτο και σημαντικότερο υποέργο του project, εκείνο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της δημιουργίας σύγχρονων ΧΥΤΥ. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοπρατηθούν και τα άλλα υποέργα, δηλαδή η προμήθεια 2 νέων απορριμματοφόρων, μονάδας κομποστοποίησης και εξοπλισμού φόρτωσης.
Η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 17/11/2015 και η καθυστέρηση μέχρι την υπογραφή της σύμβασης (1 έτος) οφείλεται σε δικαστικές προσφυγές του 2ου κατά σειρά μειοδότη καθώς και σε ζητήματα που ήγειρε το Δασαρχείο και τα οποία επιλύθηκαν χάρη στη διαρκή συνεργασία Περιφέρειας-Δήμου-Τεχνικών Συμβούλων και Διαχειριστικής Αρχής.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί "έργο πρότυπο" για την διαχείριση των απορριμμάτων σε νησιωτικές κοινωνίες και η Δημοτική μας Αρχή είναι υπερήφανη που μαζί με τους άξιους συνεργάτες της κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να επιτύχει την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, την επανένταξη στο νέο ΕΣΠΑ και την ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών. Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος μας προσαρμόζεται πλήρως στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία διαχείρισης των απορριμμάτων και δημιουργεί μια σοβαρή υποδομή ολοκληρωμένου ελέγχου και βιώσιμης περιβαλλοντικής αντιμετώπισης ενός τεράστιου προβλήματος που ταλαιπώρησε διαχρονικά όλες τις αρχές του νησιού. Εξάλλου ο Δήμος Κυθήρων είναι ο ένας εκ των 2 Δήμων της Περιφέρειας Αττικής στους οποίους έχει καταλογιστεί βαρύτατο πρόστιμο από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) (320.000€ το χρόνο) για τη λειτουργία των ΧΑΔΑ σε Κύθηρα και Αντικύθηρα και εξ αυτού του λόγου το συγκεκριμένο εμβληματικό έργο τέθηκε εξ αρχής ως απόλυτη προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής, εντασσόμενο στο Π.Ε.Π. Αττικής.

Τη διευθέτηση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα, δρομολόγησε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, με την υπογραφή της Σύμβασης με αντικείμενο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Κυθήρων και Δημοτικής Ενότητας Αντικυθήρων και Κατασκευή και Λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στα Κύθηρα και μικρού ΧΥΤΥ στα Αντικύθηρα», προϋπολογισμού 6.300.000 ευρώ με ΦΠΑ. Πρόκειται για έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2007 - 2013 (ΠΔΕ), και έχει ως αντικείμενο την κατασκευή των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στον Δήμο Κυθήρων.
Ειδικότερα, στα Κύθηρα περιλαμβάνει την αποκατάσταση του υφιστάμενου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) καθώς και υποστηρικτικών έργων υποδομής, όπως:
  • Περιμετρικά έργα (περίφραξη χώρου, αντιπυρική ζώνη, δενδροφύτευση)
  • Κτιριακά έργα για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας
  • Εγκαταστάσεις και δίκτυα υποδομών (πυρόσβεσης, αποχέτευσης, άρδευσης, σύστημα διαχείρισης βιοαερίου, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του χώρου)
  • Οδοποιία για την πρόσβαση και την εσωτερική εξυπηρέτηση του χώρου
  • Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης
Ακολούθως, στα Αντικύθηρα θα πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση του υφιστάμενου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), η κατασκευή μικρού Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) καθώς και εργασίες που αφορούν σε:
  • Κατασκευή οικίσκου ελέγχου - χώρος στάθμευσης ΙΧ
  • Δεξαμενή συλλογής - καθίζησης και ανακυκλοφορίας στραγγισμάτων
  • Περίφραξη - πύλη εισόδου
  • Container προσωρινής αποθήκευσης
  • Δίκτυο νερού
  • Δίκτυο αποχέτευσης
  • Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες (εξωτερικός φωτισμός κλπ)

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής
Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr

"Βαίδουρας" Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ & ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Αν σκέφτεστε να χτίσετε, να ανακαινίσετε, να διαμορφώσετε,η να αναπαλαιώσετε ,πριν πάρετε την τελική σας απόφαση ,σε ποιον θα εμπιστευθείτε την τεχνογνωσία , την εγγύηση υλικών και εργασιών ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ! Έχουμε την τεχνογνωσία και τα υλικά για κάθε τι που θέλετε να φτιάξετε. Αναλαμβάνουμε πάσης φύσεως ,οικοδομικές & χωματουργικές εργασίες. Άμεση εξυπηρέτηση σε όλα τα Κύθηρα ! Μετακινήσεις γαιών,ξεμπαζώματα , εσκαφές κατεδαφίσεις,εκβραχισμοί,κατασκευές,διαμορφώσεις,συντηρήσεις,και καθαρίσματα .Μεταφορές γαιών,δομικών υλικών από ανακυκλώσιμα υλικά ,αμμοχάλικο Α' και Β' ποιότητας ,τσιμέντα ασβέστη , μαρμαρόσκονη καθώς επίσης καυσόξυλα, χώματα και κοπριά για κήπους. Όλα με άμεση μεταφορά στο χώρο σας. Διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία πέτρας για χτίσιμο σε διάφορους χρωματισμούς και μεγέθη ,όπως σχιστόλιθο,αμυγδαλόπετρα και πορόλιθο. Ζητήστε να σας δείξουμε την μεγάλη γκάμα διακοσμητικής πέτρας σε πλάκες για να δώσετε στον εξωτερικό η εσωτερικό σας χώρο , άλλη αίσθηση του φυσικού υλικού! Διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία σε όλα τα μεγέθη μηχανημάτων για όλες τις χρήσεις ακόμη και σε μικρούς χώρους. Θα μας βρείτε στα Φριλιγκιάνικα ,περιοχή αεροδρομίου (Αμμούτσες). Βαίδουρας Υιός Άννας Τούσα και Ανδρέα Φριλίγκου.

 Τηλέφωνο επικοινωνίας 6973060096 gmail: George Frilig@gmail.com

ΡΕΘΥΜΝΟ.150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.(ΦΩΤΟ)

 (ΦΩΤΟ) ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΙΤΗ
Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 150 χρόνων από το ηρωικό ολοκαύτωμα του Αρκαδίου με την παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας στο Ρέθυμνο.

Στις 09:30 πραγματοποιήθηκε παρέλαση στη λεωφόρο Κουντουριώτη τμημάτων Πολιτιστικών Φορέων, Σχολείων, Αντιπροσωπειών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της μπάντας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης.

Το μεσημέρι της Τρίτης θα τελεστεί δοξολογία στη Μονή Αρκαδίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και αρχηγών κομμάτων.

 Στις εκδηλώσεις της επετείου θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει και περιοδεία στη δυτική Κρήτη, καθώς και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. 

Το πρωί της Τρίτης θα τελεστεί στην Μονή Αρκαδίου συνοδική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και στις 12:00 η επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Το απόγευμα της Τρίτης ο Προκόπης Παυλόπουλος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ρεθύμνου. Η ιστορική Μονή Αρκαδίου. Τη νύχτα της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου, από τις 12 το βράδυ έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί ολονυκτία τιμής με δρώμενα: «Ξενυχτώντας τους Ήρωές μας τ’ Αρκαδιού», εντός της Ιεράς Μονής Αρκαδίου – Κελλαρικά (δίπλα στην Πυριτιδαποθήκη) με τη διοργάνωση του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου.

 http://www.neatv.gr/

BATIKA.ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΗΤΟΣ 8 ΜΕΤΡΩΝ ΞΕΒΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΚΑΤΑΓΕΙΚΑ"ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ (ΦΩΤΟ)


Τις πρωινές ώρες της Τρίτης ,μαθητές του Γυμνασίου Νεάπολης κατά την ημερήσια εκδρομή τους ,στην περιοχή "Καταγέικα" μετά το λιμανάκι Νεάπολης ,εντόπισαν μεγάλο θαλάσσιο κήτος πάνω στην παραλία. Στο σημείο έφτασε το Λιμεναρχείο όπου κατέγραψε το γεγονός .Το κήτος βρίσκεται σε μερική αποσύνθεση και το μήκος του φτάνει τα 8 μέτρα. Οι νοτιάδες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες έφεραν "έξω" το κήτος που πρέπει να είναι νεκρό πολλές ημέρες και βρίσκεται σε αποσύνθεση.
Θα διενεργηθούν οι διαδικασίες απομάκρυνσης από το συγκεκριμένο σημείο όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

 ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ-ADELIN 107,3 FM



Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ

Κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου η εκκλησία τιμά τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και γενικά όλους τους αγγέλους. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Μιχαήλ, Γαβριήλ, Άγγελος, Σεραφείμ, Ταξιάρχης και Πανορμίτης.
Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση οι άγγελοι είναι πνευματικά δημιουργήματα του Θεού, τα οποία έχουν ως αποστολή να δοξάζουν τον δημιουργό τους, να ανακοινώνουν στους ανθρώπους το θείο θέλημα και να εκτελούν τις θείες βουλές. Την ύπαρξη των αγγέλων μαρτυρεί τόσο η Αγία Γραφή (Παλαιά και Καινή Διαθήκη), όσο και η εκκλησιαστική παράδοση. Άγγελοι ήσαν και οι διάβολοι ή δαίμονες, οι οποίοι εξέπεσαν από την αρχική τους θέση, επειδή παρέβησαν τις εντολές του Θεού.
Για τον χρόνο δημιουργίας των αγγέλων δεν υπάρχουν μαρτυρίες από την Αγία Γραφή. Οι περισσότεροι από τους Πατέρες της Εκκλησίας (Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Ιωάννης Δαμασκηνός κλπ) δέχονται ότι οι άγγελοι υπήρχαν προτού δημιουργηθεί ο υλικός κόσμος.
Ως προς τη φύση των αγγέλων, οι εκκλησιαστικοί πατέρες διδάσκουν ότι οι άγγελοι έχουν σώμα λεπτό, αιθέριο και άφθαρτο (Τερτυλιανός, Ωριγένης, Βασίλειος ο Μέγας, Αυγουστίνος, Γρηγόριος ο Θεολόγος), χωρίς, όμως, να παύουν να είναι ασώματες και νοερές φύσεις, απρόσβλητες από τις αλλοιώσεις που παθαίνει το ανθρώπινο σώμα, τη φθορά και τον θάνατο.
Ο αριθμός των αγγέλων είναι αναρίθμητος. Η Αγία Γραφή αναφέρει «μυριάδας αγγέλων» και «μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων». Μόνο τέσσερις αναφέρονται ονομαστικά. Πρόκειται για τους αρχαγγέλους και ταξιάρχες Μιχαήλ Γαβριήλ, Ραφαήλ και Ουριήλ. Σύμφωνα με τα έργα που αποδίδονται στον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, οι άγγελοι χωρίζονται σε τρεις τάξεις και εννέα τάγματα, ιεραρχικά διατεταγμένα:
  • Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι
  • Κυριότητες, Εξουσίες, Δυνάμεις
  • Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι
Ο Μιχαήλ και ο Γαβριήλ είναι οι πιο γνωστοί από τους αρχαγγέλους και Ταξιάρχες. Ο Μιχαήλ θεωρείται φύλακας άγγελος του ιουδαϊκού λαού και του Νέου Ισραήλ, δηλαδή του χριστιανισμού. Κατά την αποστασία του Σατανά, όταν ο Μιχαήλ είδε την πτώση του, κάλεσε τις ουράνιες δυνάμεις και αφού αναφώνησε το «πρόσχωμεν», ύμνησε με τους άλλους αγγέλους τον Θεό. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, αυτός που παίρνει τις ψυχές των ανθρώπων.
Ο αρχάγγελος Γαβριήλ αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη να αναγγέλλει τον χρόνο του ερχομού του Μεσσία, ενώ στην Καινή Διαθήκη το όνομά του αναφέρεται μόνο στο Ευαγγέλιο του Λουκά, να προλέγει στον Ζαχαρία τη γέννηση του Ιωάννη του Πρόδρομου, να αναγγέλλει στην Παρθένο Μαρία τη γέννηση του Χριστού από αυτήν και να αποστέλλει τους ποιμένες τη νύχτα της γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ, για να δουν και να προσκυνήσουν τον γεννηθέντα σωτήρα του κόσμου.

Σχετικά