Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ!

Με την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στην ανάδοχο εταιρεία ΖΙΤΑΚΑΤ και την Περιφερειάρχη Αττικής κα. Ρένα Δούρου, ξεκινά τις επόμενες μέρες το μεγαλύτερο δημόσιο έργο των τελευταίων ετών στο Δήμο Κυθήρων, που αφορά στην αποκατάσταση των 2 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Λαχνός Κυθήρων και Μύλοι Αντικυθήρων) και στη δημιουργία των πλέον σύγχρονων υποδομών υγειονομικής ταφής και ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος των μελετών εκπονήθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ωστόσο μετά τη στενή συνεργασία της Δημοτικής μας Αρχής και με την Περιφέρεια επιτεύχθηκε η αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού (5.477.000€) κατά 2.173.000€, και έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 7.650.000€ με το Φ.Π.Α. Η σύμβαση που υπεγράφη σήμερα αφορά το πρώτο και σημαντικότερο υποέργο του project, εκείνο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της δημιουργίας σύγχρονων ΧΥΤΥ. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοπρατηθούν και τα άλλα υποέργα, δηλαδή η προμήθεια 2 νέων απορριμματοφόρων, μονάδας κομποστοποίησης και εξοπλισμού φόρτωσης.
Η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 17/11/2015 και η καθυστέρηση μέχρι την υπογραφή της σύμβασης (1 έτος) οφείλεται σε δικαστικές προσφυγές του 2ου κατά σειρά μειοδότη καθώς και σε ζητήματα που ήγειρε το Δασαρχείο και τα οποία επιλύθηκαν χάρη στη διαρκή συνεργασία Περιφέρειας-Δήμου-Τεχνικών Συμβούλων και Διαχειριστικής Αρχής.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί "έργο πρότυπο" για την διαχείριση των απορριμμάτων σε νησιωτικές κοινωνίες και η Δημοτική μας Αρχή είναι υπερήφανη που μαζί με τους άξιους συνεργάτες της κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να επιτύχει την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, την επανένταξη στο νέο ΕΣΠΑ και την ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών. Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος μας προσαρμόζεται πλήρως στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία διαχείρισης των απορριμμάτων και δημιουργεί μια σοβαρή υποδομή ολοκληρωμένου ελέγχου και βιώσιμης περιβαλλοντικής αντιμετώπισης ενός τεράστιου προβλήματος που ταλαιπώρησε διαχρονικά όλες τις αρχές του νησιού. Εξάλλου ο Δήμος Κυθήρων είναι ο ένας εκ των 2 Δήμων της Περιφέρειας Αττικής στους οποίους έχει καταλογιστεί βαρύτατο πρόστιμο από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) (320.000€ το χρόνο) για τη λειτουργία των ΧΑΔΑ σε Κύθηρα και Αντικύθηρα και εξ αυτού του λόγου το συγκεκριμένο εμβληματικό έργο τέθηκε εξ αρχής ως απόλυτη προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής, εντασσόμενο στο Π.Ε.Π. Αττικής.

Τη διευθέτηση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα, δρομολόγησε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, με την υπογραφή της Σύμβασης με αντικείμενο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Κυθήρων και Δημοτικής Ενότητας Αντικυθήρων και Κατασκευή και Λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στα Κύθηρα και μικρού ΧΥΤΥ στα Αντικύθηρα», προϋπολογισμού 6.300.000 ευρώ με ΦΠΑ. Πρόκειται για έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2007 - 2013 (ΠΔΕ), και έχει ως αντικείμενο την κατασκευή των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στον Δήμο Κυθήρων.
Ειδικότερα, στα Κύθηρα περιλαμβάνει την αποκατάσταση του υφιστάμενου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) καθώς και υποστηρικτικών έργων υποδομής, όπως:
  • Περιμετρικά έργα (περίφραξη χώρου, αντιπυρική ζώνη, δενδροφύτευση)
  • Κτιριακά έργα για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας
  • Εγκαταστάσεις και δίκτυα υποδομών (πυρόσβεσης, αποχέτευσης, άρδευσης, σύστημα διαχείρισης βιοαερίου, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του χώρου)
  • Οδοποιία για την πρόσβαση και την εσωτερική εξυπηρέτηση του χώρου
  • Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης
Ακολούθως, στα Αντικύθηρα θα πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση του υφιστάμενου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), η κατασκευή μικρού Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) καθώς και εργασίες που αφορούν σε:
  • Κατασκευή οικίσκου ελέγχου - χώρος στάθμευσης ΙΧ
  • Δεξαμενή συλλογής - καθίζησης και ανακυκλοφορίας στραγγισμάτων
  • Περίφραξη - πύλη εισόδου
  • Container προσωρινής αποθήκευσης
  • Δίκτυο νερού
  • Δίκτυο αποχέτευσης
  • Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες (εξωτερικός φωτισμός κλπ)

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής
Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου