Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Βήμα προς βήμα το self test για τον κορωνοϊό - Δείτε το βίντεο

 Ένα ενημερωτικό βίντεο για το πώς γίνονται τα self tests ανέβασε στο διαδίκτυο το υπουργείο Υγείας. Όπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, «Το self-testing είναι μια διαδικασία εύκολη και απλή, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων»

Δείτε το βίντεο

Δημήτρης Νατσιός : Διδάσκει το παράδειγμα και όχι τα παχιά λόγια


«Να πάρουμε πίσω τις ζωές μας». Μάλιστα. Είναι η μόνιμη επωδός των ανυστάκτων φρουρών της υγείας μας. Το ποικιλώνυμο πολιτικό κυβερνολόι, τι έχασε, εν μέσω πανδημίας και χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό πρόσωπο στην κοινότοπη φράση; Μειώθηκε ο μισθός τους ή απαγορεύονται οι μετακινήσεις τους; Τι έχασαν, ξαναρωτώ, που θα το πάρουν πίσω;

Έχασαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι απλοί ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ζουν με τις ελεημοσύνες του κράτους, μη επιστρεπτέες… κακομοιριές, μοιρασμένες και αυτές με άδικα εν πολλοίς κριτήρια. Κόποι χρόνων κατεδαφίστηκαν. Αξιοπρέπειες τσαλακώθηκαν. Όνειρα ματαιώθηκαν. Γενοτόπια ερημώθηκαν. Γονείς γέροντες αφέθηκαν σε παγερή μοναξιά και φόβο για τα μελλούμενα, χωρίς την παρουσία των παιδιών τους, που είναι παρηγοριά τους και ελπίδα. Η κ. Μπακογιάννη μας βεβαιώνει ότι θα πάει στην Κρήτη το Πάσχα, «βρέξει-χιονίσει». Δεν είχαμε καμμία αμφιβολία περί τούτου. Νυχθημερόν παρελαύνουν από τις τηλεοπτικές οθόνες οι κολοκυθολογούντες εν πολλοίς ειδικοί και παραπολιτικοί, με εξασφαλισμένη την άνεση μετακινήσεων, και μας απειλούν για το Πάσχα, αν δεν υπακούσουμε στις οδηγίες τους. Καλά λέει η παροιμία «να φοβάσαι από καινούργιο άρχοντα και παλιό διακονιάρη». Διάφοροι που το επάγγελμά τους λήγει σε «λόγος», εν μέσω αυτών και αρκετοί μπουρδολόγοι, τιποτολόγοι, αερολόγοι, «πάσχοντες εξ ελαφρότητος και ρεκλαμομανίας», που θα έλεγε και ο Παπαδιαμάντης, «οι καινούργιοι άρχοντες», στήνονται στα κεντρικά δελτία και με ύφος χιλίων πιθήκων, ηδονιζόμενοι μικροχαιρέκακα για την πρόσκαιρη εξουσία του λόγου τους, εξαπολύουν τις ερεβώδεις, ζοφερές προβλέψεις και φοβέρες τους: φρόνιμα, γιατί το Πάσχα θα σας κλειδώσουμε.

Να επανέλθω στην προλογική σκέψη. Ο Πλάτων στον Μενέξενο γράφει: «Πολιτεία γαρ τροφή των ανθρώπων εστίν, η μεν αγαθών, η δ’ εναντία κακών», (238d) δηλαδή, η πολιτεία είναι τροφός και παιδαγωγός των ανθρώπων. Η καλή πολιτεία πλάθει ωραίους, αγαθούς πολίτες, η κακή πολιτεία εκφαυλίζει και τους πολίτες. Ο λαός διδάσκεται με το παράδειγμα και όχι με παχιά λόγια, έτσι φιλοτιμείται και είναι έτοιμος για θυσίες. Αν, αντί για τα 5 ή 6 χιλιάρικά μηνιαίως που λαμβάνουν φανερά οι βουλευτές και λοιποί υψηλόβαθμοι, μειωνόταν στο ένα τρίτο οι αποδοχές τους, στα 2 χιλιάρικα, αυτό δεν θα ήταν ένα υγιές μήνυμα; Τι απώλειες είχαν εν μέσω καραντίνας; Καμμία. Ίσα ίσα γλίτωσαν τα τραπεζώματα, τις κοπές βασιλόπιτας, τα εορταστικά κεράσματα, τις μετακινήσεις στα εκλογικά τους ποιμνιοστάσια. Αλλά, κυρίως, θα έδιναν το παράδειγμα: Συμπάσχουμε. Τι έπραττε ο Καποδίστριας;

Ο γιατρός του, βλέποντάς τον τόσον καταβεβλημένο από τους αδιάκοπους μόχθους και αγώνες, του συνέστησε αυστηρά ότι έπρεπε να βελτιώσει την τροφή του. Και ο Καποδίστριας απάντησε: “Ουδέποτε θα επιτρέψω στον εαυτό μου βελτίωση της τροφής, παρά μόνον τότε όταν θα είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει ούτε ένα Ελληνόπουλο που να πεινά”.
Το Πανελλήνιο και η Γερουσία δύο φορές ψήφισαν τον μισθό που έπρεπε να δίνεται στον Κυβερνήτη. Και τις δύο φορές ο Καποδίστριας αρνήθηκε να δεχθεί μισθό. Να θυμίσω και το βίο και την πολιτεία του Πλαστήρα;

Ο αείμνηστος Ανδρέας Ιωσήφ – πιστός φίλος του – αναφέρει: «Ο στρατηγός είχε απαγορεύσει στους δικούς του να χρησιμοποιούν το όνομα “Πλαστήρας” όπου κι αν πήγαιναν. Ο αδελφός του ήταν άνεργος. Το εργοστάσιο ζυθοποιίας “ΦΙΞ” ζητούσε οδηγό κι εκείνος έκανε αίτηση. Ο αρμόδιος υπάλληλος τον ρώτησε πώς λέγεται: Κι επειδή αυτός δίσταζε να πει το όνομά του, ενθυμούμενος την εντολή του στρατηγού, τον ξαναρώτησε και δυο και τρεις φορές, ώσπου αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τον λένε Πλαστήρα. Παραξενεμένος ο υπεύθυνος ζητάει να μάθει αν συγγενεύει με το στρατηγό και πρωθυπουργό. Μετά από πολύ δισταγμό του αποκαλύπτει ότι είναι αδελφός του. Αφού η αίτηση, ικανοποιήθηκε, παρακάλεσε να μη το μάθει ο αδελφός του. Ο στρατηγός το έμαθε κι αφού τον κάλεσε αμέσως στο σπίτι του τον επέπληξε και του απαγόρευσε να αναλάβει αυτή την εργασία λέγοντάς του: «Αν έχεις ανάγκη, κάτσε εδώ να μοιραζόμαστε το φαγητό μου». Και δεν πήγε.

Ο Πλαστήρας ήταν άρρωστος -έπασχε από φυματίωση – κι έμενε σ’ ένα μικρό σπιτάκι στο Μετς, κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Του πρότειναν να του βάλουν ένα τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι αλλά αυτός αρνήθηκε λέγοντας: «Μα τι λέτε; Η Ελλάδα πεινάει κι εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο;».

Πολλές φορές με τρόπο έστελνε και αγόραζαν ψωμί, ελιές και λίγη φέτα. Τότε οι γύρω του, του υπενθύμιζαν ότι είχε ανάγκη καλύτερου φαγητού λόγω της αρρώστιας κι εκείνος με απλότητα τους απαντούσε: «Τι κάνω; σκάβω για να καλοτρώγω;…».

Ο Βάσος Τσιμπιδάρος, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ακρόπολη», περιγράφει το εξής περιστατικό:

Κάποτε, ο στενός του φίλος Γιάννης Μοάτσος, είχε πάρει την πρωτοβουλία να του εξασφαλίσει μόνιμη στέγη, για να μην περιφέρεται εδώ και εκεί σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πήγε λοιπόν σε μια Τράπεζα και μίλησε με τον διοικητή. «Τι;», απόρησε εκείνος. «Δεν έχει σπίτι ο κύριος πρωθυπουργός Πλαστήρας; Βεβαίως και θα του δώσουμε ό,τι δάνειο θέλει και μάλιστα με τους καλύτερους όρους!».

Ο Μοάτσος έτρεξε περιχαρής στον Πλαστήρα, του το ανήγγειλε και εισέπραξε την αντίδραση: «Άντε ρε Γιάννη, με τι μούτρα ρε θα βγω στο δρόμο, αν μαθευτεί πως εγώ πήρα δάνειο για σπίτι;». Έσκισε το έντυπο στα τέσσερα και το πέταξε.

Ο Δημήτρης Λαμπράκης «δώρισε» κάποια στιγμή στον Πλαστήρα ένα ωραίο χρυσό στυλό κι αφού ο στρατηγός κάλεσε τον φίλο του Ανδρέα του λέει:

– Εγώ δεν βάζω χρυσές υπογραφές. Μου φτάνει το στυλουδάκι μου. Να το στείλεις πίσω.

– Μα θα προσβληθεί.

– Δεν πειράζει. Ας μου κόψει το νερό από το κτήμα. Δεν θέλω δώρα Ανδρέα. Γιατί τα δώρα φέρνουν και αντίδωρα!

Ο στρατηγός Νικόλαος Σαμψών, φίλος του Πλαστήρα, σε επιστολή του περιγράφει, το παρακάτω: Όταν πέθανε ο Πλαστήρας, δεν άφησε πίσω του σπίτι, ακίνητα ή καταθέσεις σε τράπεζες. Η κληρονομιά που άφησε στην ορφανή προσφυγοπούλα ψυχοκόρη του, ήταν 216 δρχ., ένα δεκαδόλαρο και μια λακωνική προφορική διαθήκη: «Όλα για την Ελλάδα!». (Καμμιά 20ριά ορφανά της Μικρασίας τα βοήθησε να ορθοποδήσουν, τα μεγάλωσε και τα προίκισε). Όταν πέθανε ο Πλαστήρας στις 26/7/1953 τον έντυσαν το νεκρικό κοστούμι, που το αγόρασε ο φίλος του Διονύσιος Καρρέρ – γιατί ο ίδιος τον μισθό του τον πρόσφερε διακριτικά σε άπορους και ορφανά παιδιά – ο δε γιατρός, που ήταν παρών και υπέγραψε το σχετικό πιστοποιητικό θανάτου, μέτρησε στο ταλαιπωρημένο κορμί του: 27 σπαθιές και 9 σημάδια από βλήματα.

Δημήτρης Νατσιός

δάσκαλος-Κιλκίς

triklopodia.gr

Νικολής Αποστόλης:Ο ναύαρχος που κατέφυγε στα Κύθηρα το 1792



Ο Νικόλαος Αποστόλης γεννήθηκε στα Ψαρά το 1770 και καταγόταν από τη μανιάτικη οικογένεια Καλημέρη, η οποία μετανάστευσε από την Τρίπολη στα Ψαρά το 1715, μετά την επανάκτηση της Πελοποννήσου από τους Τούρκους. Το επίθετό του είναι πατρωνυμικό και προέρχεται από τον παππού του Χατζηαποστόλη Καλημέρη.

Σε νεαρή ηλικία δούλεψε σε εμπορικά πλοία και το 1788 κατατάχθηκε στο στολίσκο του Λάμπρου Κατσώνη. Μετά την ήττα του Κατσώνη στο Πόρτο Κάγιο το 1792, ο Αποστόλης κατέφυγε στα Κύθηρα κι ύστερα από ένα έτος επανέκαμψε στα Ψαρά.

Αφού νυμφεύθηκε την κόρη του Ανδρέα Δούκα, άρχισε να εκτελεί θαλάσσιες μεταφορές με το δικό του ιστιοφόρο. Γρήγορα απόκτησε φήμη για τον επαγγελματισμό και την τιμιότητά του, ώστε να τύχει της εύνοιας και της εμπιστοσύνης των μεγάλων χιώτικων εμπορικών οίκων Ψύχα και Βλαστού, καθώς και των σμυρναίικων Σκυλίτση και Βαλτατζή. Το 1793 άρχισε ταξίδια στην Ολλανδία και μέσα στα επόμενα 15 χρόνια κατόρθωσε να δημιουργήσει μία αξιοσέβαστη περιουσία.

Στις 13 Μαΐου 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Δημήτριο Θέμελη και μαζί με τον Δημήτριο Μαμμούνη ανέλαβε να διαδώσει το έργο της οργάνωσης και να στρατολογήσει νέα μέλη. Το 1820 διορίστηκε έφορος της Φιλικής Εταιρείας στα Ψαρά.

Με την έκρηξη της Επανάστασης ανεδείχθη ομόφωνα από τους συμπατριώτες του ναύαρχος του Ψαριανού στόλου (18 Απριλίου 1821). Πρώτη ενέργεια του Αποστόλη ήταν η καταδρομική επιχείρηση στα παράλια της Μικράς Ασίας με στολίσκο αποτελούμενο από 8 πλοία (20 Απριλίου 1821). Είχε ως στόχο να παρεμποδίσει τη διαπεραίωση εχθρικών στρατευμάτων στην Πελοπόννησο και τα κατάφερε, αφού κατέστρεψε ένα εχθρικό πλοίο και αιχμαλώτισε τέσσερα με 450 άνδρες. Από την επιχείρηση αυτή στα μικρασιατικά παράλια αποκόμισε πληθώρα λαφύρων, τα οποία παρέδωσε στην κοινότητα της νήσου.

Λίγες μέρες αργότερα (26 Απριλίου) η ναυτική μοίρα των Ψαρών ενώθηκε μετά της Υδραϊκής και Σπετσιώτικης κι έκτοτε ο Αποστόλης συνέπραττε ως ισότιμος μετά των ναυάρχων των δύο άλλων ναυτικών νήσων. Πρωταγωνίστησε στις ναυμαχίες των Πατρών (20 Φεβρουαρίου 1822) και του Γέροντα (29 Αυγούστου 1824), καθώς και στις ναυτικές εκστρατείες για την ενίσχυση της επανάστασης στη Μακεδονία και την Εύβοια. Σ’ αυτόν οφείλεται πρωτίστως η σωτηρία του στρατιωτικού σώματος στην Καρυστία (25 Μαρτίου 1826).

Ο ψαριανός ναυμάχος διακρινόταν για το πνεύμα αυτοθυσίας, τη σταθερότητα του χαρακτήρα του, τη μετριοπάθεια και την ακεραιότητά του. Ενδεικτική του ήθους του είναι η άρνησή του να παραδώσει τον συλληφθέντα Τυνήσιο κυβερνήτη ενός δρόμωνα κατά τη ναυμαχία του Γέροντα ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της συζύγου του Ασημίνας, που είχε αιχμαλωτισθεί μετά την καταστροφή των Ψαρών (21 Ιουνίου 1824), κατά την οποία έχασε και όλη την περιουσία του. Λέγεται ότι είπε: «Προτιμώ πενήντα Ασημίναις να χαθούν σκλάβαις, παρά να ζήση τέτοιο θηρίο». Και διέταξε την εκτέλεσή του.

Ο Νικολής Αποστόλης πέθανε από πνευμονία στις 6 Απριλίου 1827 στην Αίγινα, κατά την επάνοδό του από τον Πειραιά, όπου μετά των δύο άλλων ναυμάχων Ανδρέα Μιαούλη και Γεώργιου Ανδρούτσου είχε συναντηθεί με τον αρχηγό των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων Τόμας Κόχραν. Στην αρχηγία του στόλου των Ψαρών, τον διαδέχθηκε ο 33χρονος γιος του Αποστόλης Αποστόλης.

.pentapostagma.gr

Λαϊκές αγορές στην Ελλάδα:Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο (1929) στον Άδωνι (2021) Από τους παραγωγούς «Δώσε μου κι εμένα μπάρμπα» στις εταιρείες.



Λαϊκές αγορές στην Ελλάδα:

Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο (1929) στον Άδωνι (2021)
Από τους παραγωγούς «Δώσε μου κι εμένα μπάρμπα» στις εταιρείες.
Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος
************************
Αν και ο Θεσμός των λαϊκών αγορών ήταν γνωστός από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν γινόταν το γνωστό "παζάρι" σε μεγάλα οικιστικά κέντρα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος τις κατοχύρωσε νομικά το 1929 με Προεδρικό Διάταγμα του Παύλου Κουντουριώτη εν μέσω του Παγκόσμιου οικονομικού κραχ.
Ο Βενιζέλος εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έπληττε πολλαπλώς την Ελλάδα, είχε την πολιτική βούληση να δώσει διεξόδους κύρια στα παραγωγικά στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας, όπου δεσπόζουσα θέση κατείχαν οι αγρότες.
Μέσω του θεσμού των λαϊκών αγορών επιχείρησε τον διπλό στόχο, διέξοδο στον αγροτικό πληθυσμό μέσω της απ’ ευθείας πώλησης και αγοράς σε χαμηλές τιμές από τον αστικό πληθυσμό.
Το Π.Δ του 1929 συνάντησε την σφοδρή αντίδραση των μεσαζόντων και των μεγαλοεμπόρων. Εκείνη την εποχή η κερδοσκοπία των μεσαζόντων είχε καταντήσει μάστιγα και η περαιτέρω οικονομική κρίση βρισκόταν προ των πυλών.
Για να τονώσει το ηθικό των αγροτών ότι πρόκειται για θεσμό με μέλλον παρέστη και εγκαινίασε την πρώτη λαϊκή ημέρα Σάββατο στις 18 Μαΐου 1929 στο Θησείο και ήταν ο πρώτος πελάτης.
Ο Εθνάρχης ζήτησε ένα ζεμπίλι και πραγματοποίησε μόνος του αγορές, για να χαρίσει στο τέλος όσα αγόρασε σε μια φτωχή γυναίκα της περιοχής ακολούθησαν σε αγορές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Παναγής Βουρλούμης φωτογραφιζόταν αγοράζοντας λεμόνια και ο δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Πάτσης λαχανικά και πατάτες.
Εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά από παραγωγό η έκφραση «Δώσε μου κι εμένα μπάρμπα».
Ίσως ακόμη και οι οργανωτές του θεσμού να μη γνώριζαν τη δημοφιλία που θα απολάμβανε και τον τρόπο που θα επηρέαζε την καθημερινή ζωή των νεοελλήνων το καινούργιο αυτό εγχείρημα. Αλλά και την επιρροή που θα ασκούσε στην εικόνα και τη λειτουργία της πρωτεύουσας και άλλων μεγαλουπόλεων της χώρας με αποτέλεσμα το 1932 ιδρύεται το «Ταμείον Λαϊκών Αγορών».
Έκτοτε ακολούθησαν και άλλα νομοθετήματα όπως επίσης επέκταση των λαϊκών αγορών ακόμα και σε κωμοπόλεις.
Είναι δεδομένο ότι οι εποχές αλλάζουν και η τεχνολογία έχει εισβάλλει σε όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές δραστηριότητες. Συνεπώς ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών επιβάλλει τον εκσυγχρονισμό , χωρίς όμως να μεταβάλλει την ουσία και την δομή των στόχων ίδρυσης τους.
Στόχος των λαϊκών αγορών (στις ελληνικές λαϊκές αγορές υπάρχουν δύο κατηγορίες πωλητών: Οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες ),είναι η ενίσχυση του Έλληνα παραγωγού να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές, προκειμένου να αποθαρρύνει τις εισαγωγές και να εξαφανίσει τους μεσάζοντες. Ο θεσμός αυτός εκ των πραγμάτων έχει αποδειχθεί ότι είναι απαραίτητος για το κοινωνικό σύνολο, ιδιαίτερα για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και χρήσιμος για την πολιτεία, λόγω της σοβαρής επίδρασής του στη διαμόρφωση του τιμάριθμου, παροχή στους καταναλωτές φθηνών και ποιοτικών προϊόντων και την άμεση διάθεση της παραγωγής γεωργικών προϊόντων στην κατανάλωση.
Το νέο νομοσχέδιο όμως του ΥΠΑΝ δεν αλλάζει μόνο την δομή ,αλλά μεταβάλλει και τους στόχους ,όπου βασικό στοιχείο είναι η διαμόρφωση των τιμών στην βάση ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ & ΖΗΤΗΣΗΣ χωρίς διαμεσολαβητές.
Δηλωτικές είναι διατάξεις του ν/σ που θέλουν να διαμορφώσουν τους όρους των τιμών στην βάση εμπορίου και όχι της καθαρής ανταγωνιστικότητας ‘’επί πάγκου’’.
Επίσης εμμέσως ‘’εκδιώκει’’ τους παραγωγούς με την προκήρυξη θέσεων και την είσοδο στις λαϊκές εταιριών ,ακόμα και λειτουργία ΣΔΙΤ σε κατασκευές μόνιμων εγκαταστάσεων.
- Αφαίρεση άδειας αν δεν πουληθεί το 70% της δηλωθείσας στο ΟΣΔΕ παραγωγής.
- Οι πωλητές λαϊκών αγορών μόνο με την πλειοδοσία θα μπορούν να πάρουν μία θέση σε μία λαϊκή αγορά. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στα υπόλοιπα προσόντα με κάποιον συνάδερφό τους και δεν τύχουν σε κάποιον απόφοιτο ΑΕΙ με περισσότερα μόρια, τότε θα επικρατήσει αυτός από τους δύο που θα δώσει περισσότερα λεφτά.
-Απαιτείται στις 7 π.μ να ενημερώνει ο πωλητής μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για το ποια είναι τα είδη που θα πουλήσει, πόσα κιλά και με τί τιμή, οπότε ακυρώνεται έμπρακτα ο νόμος προσφοράς και ζήτησης στην διαμόρφωση των τιμών.
-Με 4 παραβάσεις μέσα σε δύο χρόνια η άδεια ανακαλείται για έξι μήνες. Και να τυχόν δεν πληρωθεί το ημερήσιο τέλος για δύο μήνες συνεχόμενους θα χάνεται η θέση.
-Απαίτηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την ανανέωση της άδειας.
-Κατάργηση των επιτροπών λαϊκών αγορών και επιτροπών χορήγησης θέσεων συνεπώς κάποιος κυβερνητικός παράγοντας θα χορηγεί την θέση.
Αυτές και άλλες διατάξεις εκτοπίζουν τους παραγωγούς αγρότες και κτηνοτρόφους από τις λαϊκές αγορές .
Οφείλει η κυβέρνηση να αποσύρει αυτές τις διατάξεις εν μέσω οικονομικής και οικονομικής κρίσης και να επανακαθορίσει τους στόχους ύπαρξης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών με τον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό που αποδέχονται και οι παραγωγοί και φυσικά οι καταναλωτές.
Ας εντρυφήσει στο Π.Δ του Ελευθέριου Βενιζέλου (με υπογραφή του Παύλου Κουντουριώτη), ίσως βρει ενδιαφέρουσα την στοχοπροσήλωση υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων και φυσικά υπέρ των παραγωγών.
Κραχ τότε (1929) ….Πολλαπλή κρίση σήμερα (2021). Η διασφάλιση της διατροφής σε προσιτές τιμές χρέος και υποχρέωση της Πολιτείας. Η λαϊκή αποτελεί λύση!!!

Εκτεταμένη Διακοπή Ηλεκτροδότησης σε Κοινότητες του Δήμου Μονεμβασίας την Πέμπτη 8 Απριλίου

Την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί διακοπή ρευματοδότησης σε μεγάλο αριθμό Κοινοτήτων του Δήμου μας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΔΕΔΔΥΕ, η διακοπή θα διαρκέσει μεταξύ 07:30 – 14:30

Η διακοπή θα είναι εκτεταμένη και θα αφορά:

  • το σύνολο των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Ζάρακα
  • το σύνολο των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Μονεμβασίας
  • τις Κοινότητες Μεταμόρφωσης και Συκέας της Δημοτικής Ενότητας Μολάων


Με self test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη η επιστροφή στα σχολεία

Στις 12 Απριλίου ανοίγουν τα γενικά και επαγγελματικά λύκεια της χώρας, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Νίκη Κεραμέως. 

Εκτός από τα μέτρα που ήδη ίσχυαν, προστίθεται επίσης η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Στην Ειδική Αγωγή τα τεστ είναι υποχρεωτικά για τους εκπαιδευτικούς, ενώ γίνεται ισχυρή σύσταση για τους μαθητές.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν το τεστ από το φαρμακείο με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους.  Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα τεστ θα είναι διαθέσιμα από αύριο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα είναι διαθέσιμα από την Παρασκευή. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το επόμενο τεστ.

Η κα Κεραμέως είπε ότι το τεστ είναι καλό να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ από την ημέρα που προβλέπεται. Το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr, η είσοδος στην οποία θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet.

Σε αρνητικό τεστ θα εκδίδεται από την ιστοσελίδα και θα τυπώνεται η σχετική σχολική κάρτα, η οποία θα επιδεικνύεται την πρώτη ώρα κάθε Δευτέρας και Πέμπτης. Αν το τεστ βγει θετικό θα εκδίδεται από την ιστοσελίδα η σχετική δήλωση, για να ακολουθήσει ράπιντ τεστ σε δημόσια δομή. Αν και το επαναληπτικό τεστ βγει θετικό τότε θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Σε περίπτωση αρνητικού επαναληπτικού τεστ, ο μαθητής θα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι θα ισχύσουν και όλα τα μέτρα που εφαρμόζονταν πριν το κλείσιμο των σχολείων. Αυτά είναι: 

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, 

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, 

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, 

– η χρήση αντισηπτικών, 

– οι σχολαστικοί καθαρισμοί, 

– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

«Συζητάμε συστηματικά με την Επιτροπή των Ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης, και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για αυτές» πρόσθεσε η κα Κεραμέως.

ΠΗΓΗ .zougla.gr

ΕΛ.ΑΣ:ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΕ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΙΣ ΚΑΝΑΒΟΥΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ Ο ΗΜΕΔΑΠΟΣ



Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν 10 φυτά κάνναβης, 119,7 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και εξοπλισμός για την καλλιέργεια φυτών σε εσωτερικό χώρο

Συνελήφθη χθες (6-4-2021) το πρωί, στη Θάσο, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του δράστη, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπίστωσαν ότι καλλιεργούσε φυτά κάνναβης και κατείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό του σπιτιού βρέθηκαν δύο θάλαμοι ειδικά εξοπλισμένοι για την καλλιέργεια φυτών σε εσωτερικό χώρο,αποτελούμενοι από λαμπτήρες, ανακλαστήρες, μετασχηματιστές, ανεμιστήρες, χρονοδιακόπτες, θερμόμετρα και συστήματα εξαερισμού, εντός των οποίων ο δράστης καλλιεργούσε 9 φυτά κάνναβης, ύψους από 10 εκατοστά έως 1,6 μέτρα.

Επιπλέον, στον αύλειο χώρο και το εσωτερικό του σπιτιού οι αστυνομικοί εντόπισαν επτά (7) βάζα και μία (1) συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 119,7 γραμμαρίων, καθώς και ένα (1) φυτό κάνναβης ύψους 1,3 μέτρων.

Κατασχέθηκαν τα φυτά κάνναβης, η ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και ο ειδικός εξοπλισμός για την καλλιέργεια των φυτών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.




Κίνηση Πολιτών Κυθήρων-Dynamo Kythira:Στο βάθος ο Αη Γιώργης. Σε πρώτο πλάνο το Διακόφτι. Τι να λείπει άραγε από την φωτογραφία?

Στο βάθος ο Αη Γιώργης. Σε πρώτο πλάνο το Διακόφτι. Τι να λείπει άραγε από την φωτογραφία. Μήπως μια ανεμογεννήτρια 180-200 μέτρα ύψος της οποίας η πτερωτή θα ξεπερνά τον Αη Γιωργη κατά 30-40 μέτρα; Αν δει κάποιος την θετική πλευρά οι επισκέπτες του καλοκαιριού που αναζητούν την καταπληκτική θέα από τον Αη Γιώργη θα δροσίζονται ενώ το Διακόφτι θα οφεληθεί πολύ από το πλήθος των τουριστών που θα συρρέουν για να απολαύσουν το φαντασμαγορικο θέαμα ,ειδικά τις νυχτερινές ώρες.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΓΑΘΟ Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ;;



ΟΣΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ.ΟΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΙ ΑΝ ΡΙΞΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤ' ΑΥΛΑΚΙ.ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.


 Το 2021, εν μέσω μιας πανδημίας η οποία απαιτεί ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού βρίσκει δισεκατομμύρια ανθρώπους να στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές νερό, ενώ ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νερό. Συγχρόνως, εκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν ακατάλληλο πόσιμο νερό μολυσμένο με τοξικά χημικά, ενώ η ποιότητα των υδάτων σε λίμνες, ποταμούς και θάλασσες, σε ολόκληρο τον πλανήτη, επιδεινώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η εμπορευματοποίηση του νερού ήδη έχει δημιουργήσει μια αγορά που παγκόσμια υπερβαίνει τα 700 δις δολάρια ετησίως. Τα τεράστια κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων που ελέγχουν την ύδρευση, η επιχειρηματική λειτουργία των επιχειρήσεων ύδρευσης, είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες για ύδρευση. Ο ίδιος λόγος κρύβεται πίσω απ’ την αυξανόμενη καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, τη ρύπανση των υδάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι καπιταλιστικές επενδύσεις έχοντας ως κριτήριο το κέρδος της κάθε ξεχωριστής επιχείρησης, οδηγούν νομοτελειακά σε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Η κατεύθυνση των «πράσινων επενδύσεων» σε ολόκληρο τον κόσμο, το Green New Deal, η “Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία”, όχι απλά δεν αντιμετωπίζουν τα προαναφερθέντα προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα τα επιδεινώνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως με πρόσχημα και τον δήθεν «περιορισμό της σπατάλης», η Οδηγία-Πλαίσιο της ΕΕ του 2000 για το νερό και οι μετέπειτα Οδηγίες που την εξειδικεύουν, εμπορευματοποιεί περαιτέρω το νερό, αυξάνει το κόστος του για το λαό και προωθεί καπιταλιστικές επενδύσεις στον κλάδο. Αυτή την πολιτική ακολουθεί σήμερα η ΝΔ όπως και όλες οι αστικές κυβερνήσεις παρά τις όποιες φραστικές αντεγκλήσεις ή και διαφορετικούς τρόπους εμπορευματοποίησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενιαία τιμολόγηση των υδάτων που αποφάσισε ήδη απ’ το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η εφαρμογή της οποίας οδήγησε σε υπέρογκες αυξήσεις στις χρεώσεις νερού για τους λαϊκούς καταναλωτές.

Ειμαστε ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για το λαό, για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή. Φωτίζουν ότι η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Σ' αυτό το πλαίσιο ενός εργατικού - λαϊκού, όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, τα δίκτυα αποχέτευσης και τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, ο κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και σε νερό, με γνώμονα την κοινωνική ευημερία.

Η επικεφαλής της Λ.Σ Δήμου Μονεμβασίας
Αναγνωστοπούλου Ελένη

ΕΛ.ΑΣ:15,5 ΚΙΛΑ ¨ΦΟΥΝΤΕΣ¨ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

Εντοπίστηκαν (15,5) κιλά ακατέργαστης κάνναβης που επρόκειτο να διοχετευθούν σε στέκια ουσιοεξαρτημένων ατόμων

Συνελήφθη για την υπόθεση 34χρονη ημεδαπή

Περισσότερα από (15) κιλά ακατέργαστης κάνναβης τα οποία επρόκειτο να διοχετευτούν σε στέκια ουσιοεξαρτημένων ατόμων, εντόπισαν και κατέσχεσαν αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ερευνών.

Για την υπόθεση συνελήφθη μεσημεριανές ώρες χθες (06-04-2021), στην περιοχή των Διαβατών, 34χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί Εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σε έλεγχο που της έγινε και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία όπου διέμενε, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • (15) κιλά και (507) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης συσκευασμένα σε δεκαπέντε (15) δέματα,
  • (2) κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε για τις συνεννοήσεις της και
  • Χρηματικό ποσό σχετιζόμενο με εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Η συλληφθείσα, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ



ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ


Η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου
συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλο και τη Γραμματέα Αγροτικών Φορέων της ΝΔ Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου.
Συζήτηση έγινε για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των αγροτών όλων των νησιών, ξεκινώντας πιλοτικά από τον αμπελοοινικό τομέα, μέσω πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Είναι σημαντικό για τους νησιώτες αμπελουργούς, οινοποιούς στο σύνολό τους να μπορούν να εκπαιδεύονται πάνω σε νέες καλλιεργητικές και
οινοποιητικές τεχνικές, όπως αυτές εξελίσσονται, ώστε να ενδυναμωθεί η τοπική παραγωγή των νησιών μας με ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Επίσης, η εκπαίδευση θα επεκτείνεται και σε θέματα branding, προώθησης εξαγωγών και ανάπτυξης οινοτουρισμού.
Η εκπαίδευση θα γίνει από εξειδικευμένους εκπαιδευτές σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικούς Φορείς, σε μια προσπάθεια συνεχούς ενδυνάμωσης και στήριξης των ανθρώπων του αμπελιού και του κρασιού των
νησιών μας.

Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Χρ. Μπουτσικάκης: «Να δώσουμε μια ευκαιρία στην τοπική αγορά του Πειραιά και των νησιών»

 






Η καλύτερη απάντηση στις Κασσάνδρες και τους μηδενιστές είναι τα έργα μας!

Η καλύτερη απάντηση στις Κασσάνδρες και τους μηδενιστές είναι τα έργα μας!

Οριστική παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ Κυθήρων και άρση του ετήσιου προστίμου των 160.000€! Ο ΧΑΔΑ Αντικυθήρων έχει αποκατασταθεί ήδη από το 2018.
Προχωράμε με ΕΡΓΑ ΟΥΣΙΑΣ!

Μείωση δέκα προστίμων για τους παράνομους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων πέτυχε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η Ελλάδα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής των χρηματικών κυρώσεων, που της είχαν επιβληθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ακόμη δέκα από τους παράνομους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Συγκεκριμένα εντός του 2020, αποδείχθηκε η αποκατάσταση οκτώ (8) ΧΑΔΑ (Κυθήρων, Μαραθώνα, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Καρύστου, Χαλκιδέων/ θέση «Φάρος», Σερίφου, Πάρου και Λέρου) και η παύση λειτουργίας δύο (2) ΧΑΔΑ (Κυθήρων και Σίφνου) με αποτέλεσμα τη μείωση των ετήσιων προστίμων. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα κατέβαλλε το ποσό των 80.000 ευρώ, σε ετήσια βάση, για καθεμία από τις 65 περιπτώσεις παράνομων ΧΑΔΑ που υπήρχαν το Α’ εξάμηνο του 2019. Κατά το Β’ εξάμηνο του ίδιου έτους, αποδείχθηκε η παύση λειτουργίας πέντε (5) ΧΑΔΑ (Πάτμου, Κέας, Καρύστου, Σικίνου και Κάσου).

Συνολικά για το Β’ εξάμηνο του 2019 και για το 2020, το ετήσιο πρόστιμο απομειώθηκε κατά 1.200.000 ευρώ, μια μείωση της τάξης του 23%, μέσα σε μόλις 18 μήνες. Πλέον, απομένουν 50 υπό εξέταση περιπτώσεις προστίμων, οι 25 από τις οποίες θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ το 2021, ενώ οι υπόλοιπες εντός του 2022.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, για τους οποίους η χώρα μας ζημιώνεται με εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αποτελεί μέρος της μεγάλης προσπάθειάς μας να βάλουμε τάξη σε μια άναρχη κατάσταση. Με μεθοδικότητα προχωράμε τον σχεδιασμό μας στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων με μόνιμες και βιώσιμες λύσεις, οι οποίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Η συνολική μείωση των 15 περιπτώσεων προστίμου από τους ΧΑΔΑ, είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και συγκεκριμένου σχεδιασμού από πλευράς του ΥΠΕΝ. Για κάθε ΧΑΔΑ τηρείται χρονοδιάγραμμα ενεργειών και μέχρι σήμερα το συνολικό πρόγραμμα αποκατάστασης εξελίσσεται ικανοποιητικά. Στόχος μας είναι το 2022 να μηδενίσουμε τα πρόστιμα αυτά».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΚΙΠΑ ΚΥΘΗΡΑ : ΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Ζητείται κυρία ή κύριος για παροχή υπηρεσιών προσωπικής επικοινωνίας με τούς φίλους του Ιδρύματος και γενικά με Κυθηρίους, κατοίκους και φίλους του νησιού, η οποία θα πραγματοποιείται με τα μέσα επικοινωνίας, καθώς και με προσωπική επίσκεψη και ενημέρωση.

Βασικά προσόντα είναι η καλή συμπεριφορά, η προσήνεια και η προθυμία εξυπηρέτησης. Πρόσθετο, αλλά όχι απαραίτητο, προσόν είναι και η χρήση της αγγλικής για συνεννόηση και επικοινωνία με τους αλλοδαπούς φίλους των Κυθήρων που επισκέπτονται συχνά ή διαμένουν στο νησί.

Ο προσδιορισμός ωρών και ημερών θα είναι ελεύθερος και η αμοιβή θα συμφωνηθεί με το Ίδρυμα.

Μπορείτε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας: (info@kipa-foundation.org , 210.3832806, 27360.37006) 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: www.kipa-foundation.org

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:Δελτίο Τύπου

 

Δελτίο Τύπου

Την παράταση της καταχώρισης των υπόχρεων επιχειρήσεων στο Ψηφιακό Μητρώο Λειτουργούντων Συνεργείων και υπευθύνων τεχνιτών αυτών, σταθμών οχημάτων, λιπαντηρίων, πλυντηρίων και λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων ζήτησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, με επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον Υφυπουργό, κ.κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ιωάννη Κεφαλογιάννη, αντίστοιχα, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα μελών του ζήτησε την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας καταχώρισης των υπόχρεων επιχειρήσεων στο εν λόγω Μητρώο, δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας τους, αλλά και των συνθηκών λειτουργίας τους, λόγω της πανδημίας.
Στην επιστολή ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας τονίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου θα θέσει τέλος σε κάθε παράνομη δραστηριότητα και θα προστατεύσει τον κάθε καταναλωτή από κάθε είδους αυθαιρεσία, όμως στη δεδομένη χρονική συγκυρία μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα κατωτέρω:
«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά έκρινε θετική την πρωτοβουλία σας, η οποία θέτει τέλος σε κάθε παράνομη δραστηριότητα και δίνει τη δυνατότητα ο κάθε καταναλωτής να γνωρίζει όχι μόνο την νομιμότητα του εκάστοτε επισκευαστή αλλά να αντλεί πληροφορίες σχετικά με την επισκευαστική επάρκεια του συνεργείου κλπ., με την εφαρμογή της υπ' αρ. 59388/940 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 5407 Β' / 09-12-2020).
Με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση, με θέμα «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη δημιουργία, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση Ψηφιακού Μητρώου Λειτουργούντων Συνεργείων και υπευθύνων τεχνιτών αυτών, σταθμών οχημάτων, λιπαντηρίων, πλυντηρίων και λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας», προβλέπεται η δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου, στο οποίο θα είναι ηλεκτρονικά καταγεγραμμένα:
όλα τα νόμιμα συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων,
οι σταθμοί αυτοκινήτων (Parking) και
τα διαθέτοντα άδεια λειτουργίας πλυντήρια – λιπαντήρια της χώρας με σκοπό να υπάρχει η δυνατότητα κεντρικής εποπτείας, ελέγχου και υποστήριξης των εγκαταστάσεων, καθώς και η συγκέντρωση, επεξεργασία και αποστολή των στοιχείων των σχετικών ελέγχων.
Στην απόφαση ορίζεται ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου υποχρεούνται μέχρι τις 9 Αυγούστου 2021 να ενημερώσουν την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών για τα στοιχεία που ζητούνται στους αντίστοιχους πίνακες που αναφέρονται στην απόφαση.
Κύριε Υπουργέ, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που αυτή τη χρονική στιγμή βρίσκονται αντιμέτωπες με λουκέτα λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που διαμορφώθηκε από την πανδημία, κρίνουμε απαραίτητη την παράταση για ένα χρόνο από την αρχική καταληκτική ημερομηνία έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν σε ομαλές συνθήκες.
Πιστεύοντας στη θετική ανταπόκριση σας και έχοντας εμπιστοσύνη στην αμεσότητά σας, είμαστε στη διάθεση σας για συνεργασία με σκοπό την στήριξη του βιοτεχνικού κόσμου και της επιχειρηματικότητας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία και είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση».
Ο Πρόεδρος Β.Ε.Π.
Γεώργιος Παπαμανώλης-Ντόζας

ΛΑΚΩΝΙΑ:Διανομή τροφίμων αξίας 329.488,02 € του προγράμματος ΤΕΒΑ.

Διανομή τροφίμων αξίας 329.488,02 € του προγράμματος ΤΕΒΑ.

Η Κοινωνική Σύμπραξη Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, με επικεφαλής εταίρο (Δικαιούχο) την Περιφέρεια Πελοποννήσου/Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, η οποία υλοποιεί στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD), θα πραγματοποιήσει διανομή προϊόντων προς τις αδύνατες οικονομικά οικογένειες της ΠΕ Λακωνίας που είναι δικαιούχοι του Προγράμματος.
Η διανομή αυτή υλοποιείται στα πλαίσια των Αποκεντρωμένων προμηθειών που διενεργεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου της χρηματοδοτικής περιόδου 2018-2019 του ΕΠ ΕΒΥΣ του ΤΕΒΑ.
Είναι η 4η σε σειρά διανομή αυτής της χρηματοδοτικής περιόδου και αφορά τη διάθεση προϊόντων συνολικής αξίας 329.488,02€ και είναι είδη: τρόφιμα μακράς διάρκειας, νωπό κρέας(βόειο, χοιρινό, κοτόπουλο), γαλακτοκομικά(τυρί φέτα, γραβιέρα, τυρί ημίσκληρο), οπωρολαχανικά και είδη βασικής υλικής συνδρομής.
Οι ωφελούμενες οικογένειες στην ΠΕ Λακωνίας μετά τη τελευταία ενημέρωση της ηλεκτρονικής καταγραφής ανέρχονται στις 1.597.
Η διανομή θα γίνει ταυτόχρονα σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Λακωνίας από την Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 έως και τη Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 και αφορά στους Δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που έχουν επιλέξει να είναι και ωφελούμενοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD).
Η διάθεση των προϊόντων θα γίνει στα παρακάτω ορισμένα σημεία διανομών, με την επίδειξη του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και του αριθμού ΑΜΚΑ ενώ θα τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται λόγω κορωνοιού(covid 19):
ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ:… ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΥΘΕΙΟΥ-ΠΑΛΑΙΟ ΓΗΠΕΔΟ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ:……………..ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ:………………………..ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ(στην είσοδο της πόλης)
ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:
ΜΟΛΑΟΙ……………………..ΓΗΠΕΔΟ ΜΟΛΑΩΝ
ΝΕΑΠΟΛΗ……………………ΛΕΩΦ. ΑΚΤΗΣ ΒΟΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ:
Για τη πόλη της Σπάρτης η διανομή θα πραγματοποιηθεί με αποστολή των προϊόντων κατ’οίκον ενώ για τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Σπάρτης από την ανατολική πλευρά του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας στη Σπάρτη.
Οι δικαιούχοι του Προγράμματος θα λάβουν ειδοποίηση με sms σύμφωνα με την οποία θα καθορίζεται αναλυτικότερα ο τόπος και ο χρόνος παραλαβής των προϊόντων.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2731363234, 2731363220
Η Υπεύθυνη Υλοποίησης Έργου ΤΕΒΑ

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΕΡΟΥΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

για την ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΦΛΕΒΑΡΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ