Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

153η Επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Ένωση Επτανησίων Ελλάδας
Αθήνα 5/5/2017
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδήλωση στη Βουλή των Ελλήνων από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας για την 153η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα 
Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στην 153η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα διοργανώνει η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων και την Περιφέρεια Αττικής, την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 στις 16:00, στο κεντρικό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών στην Αίθουσα της Γερουσίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, 153 χρόνια μετά», με Προεδρεύοντα τον Πρόεδρο κ. Δημήτριο Γάκη. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων, Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης και η Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κυρία Ελένη Κονοφάου. Η Κεντρική Ομιλία θα εκφωνηθεί από τον Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Νικόλαο Καραπιδάκη με θέμα «Οι τελευταίοι Ριζοσπάστες».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμα:
Α΄ Ξενάγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου: Αίθουσα Ολομέλειας, Έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια (αίθουσα Ελευθέριος Βενιζέλος), Έκθεση «Μικρές Οδύσσειες» (Περιστύλιο).

Β΄ Θεατρικό δρώμενο, στο εντευκτήριο της Βουλής, εμπνευσμένο από τις συνεδριάσεις της Ιονίου Βουλής (1863-1864) κατά τις οποίες συζητήθηκε και αποφασίστηκε η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, καθώς επίσης και της ΣΠΙ΄ συνεδρίασης της Βουλής των Ελλήνων στις 22 Ιουλίου 1864 κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Επτανήσιων βουλευτών στην Βουλή των Αθηνών. Η ιδέα και η σκηνοθεσία είναι του σκηνοθέτη, χορογράφου και μέλους του Καλλιτεχνικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Ε. Πέτρου Γάλλια και συμμετέχουν ηθοποιοί του Χοροθεάτρου Ήρος Άγγελος. Μουσικοί του Ωδείου Κέρκυρας θα παίξουν μελοποιημένη ποίηση του Διονυσίου Σολωμού από τον συνθέτη Κίμωνα Χυτήρη.

Ομιλία κ. Κοσμά Μεγαλοκονόμου στην "ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΕΓΧΩΡΙΟΥ"

Ματθαίος επί του όρους ομιλία, κεφάλαιο 5,9: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται». Στην παράγραφο 23 ο Ιησούς απευθύνεται ευθέως και στους ιεράρχες και τους οδηγεί: 
«᾿Εὰν οὖν προσφέρῃς τὸ δῶρόν σου ἐπὶ τὸ θυσιαστήριον κἀκεῖ μνησθῇς ὅτι ὁ ἀδελφός σου ἔχει τι κατὰ σοῦ, 24 ἄφες ἐκεῖ τὸ δῶρόν σου ἔμπροσθεν τοῦ θυσιαστηρίου, καὶ ὕπαγε πρῶτον διαλλάγηθι τῷ ἀδελφῷ σου, καὶ τότε ἐλθὼν πρόσφερε τὸ δῶρόν σου



Δυστυχώς δεν βλέπουμε να συμβαίνουν οι προαναφερόμενες παραινέσεις του Κυρίου στη Μητρόπολή μας. Παραμερίζονται οι πυλώνες της πίστης μας, θέτοντάς τις εκτός της καθημερινότητάς μας και επιλέγονται νομικίστικες πρακτικές, μη εγκρινόμενες από τον Λαό για να διοικηθεί η του Χριστού Εκκλησία.

Ως Κυθήριος και ως πρώην πρόεδρος της Εγχωρίου είμαι υποχρεωμένος να μιλήσω με παρρησία για ένα θέμα που άπτεται του θρησκευτικού συναισθήματος του Λαού μας. 

Ο Κυθηραϊκός λαός μόνο ασεβής δεν μπορεί να θεωρηθεί, κατά συνέπεια ο Μητροπολίτης Κυθήρων θα έπρεπε να προσμετρήσει την ευλαβειά του και να συνεννοηθεί ομαλά μαζί του. Γιατί το θέμα της Παναγίας του της Μυρτιδιώτισσας, είναι μέγιστο. Και όλη η υπόθεση του καθεστώτος της Εγχωρίου Περιουσίας. 

Αντί αυτού, απέκλεισε, με μαεστρία τον Κυθηραϊκό Λαό από τις αποφάσεις, επιδιώκοντας με την συνδρομή μη Κυθηρίων, να αφαιρέσει από τους Κυθήριους την ιδιότητα του ιδιοκτήτη από τα Μυρτίδια μας. Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση της προσφυγής με 5 ψήφους. Εξ’ αυτών μόνο ένας ανήκει σε Κυθήριο, σε Ιερέα, υφιστάμενος του Δεσπότη. Άλλος σε δικηγόρο που ο Μητροπολίτης του αναθέτει υποθέσεις, αρά υπάρχει σχέση εργοδότη – εργολήπτη. 

Ο Δικηγόρος μάλιστα, ως μέλλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, ψήφισε να ανατεθεί η υπόθεση της προσφυγής στον εαυτόν του, με ευρύτατες αρμοδιότητες, μέχρι να προσλαμβάνει και άλλον ή άλλους Δικηγόρους… και να πράττει οτιδήποτε προς περάτωση της διδομένης εντολής σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια… επί σκοπώ τα Ιερά Προσκυνήματα και η περιουσίες τους να περιέλθουν εις συσταθησόμενα αυτοτελή εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. 

Οι άλλοι 3 ψήφοι ανήκουν στον Δεσπότη και σε άλλους δύο μη Κυθήριους Ιερείς, υφιστάμενοί του δηλαδή. Αυτοί ψήφισαν και έλαβαν μια τόσο σπουδαία απόφαση, που αφορά το Νησί μας και τους Κυθήριους. 

Είναι εύκολο να συμπεράνουμε τι είδους σύνθεση θα έχουν τα «αυτοτελή εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου» που επιθυμεί να συγκροτήσει ο Μητροπολίτης για να διοικήσει τα Μυρτίδια. 



Δυστυχώς η Χριστιανική Δημοκρατία δεν φαίνεται να απασχολεί τον Μητροπολίτη Κυθήρων, ξεχνώντας ότι η Ελληνική λέξη Εκκλησία σημαίνει συνάθροιση λαού. Είναι ορθό να θεωρούμε αιρετικό το «αλάθητο του Πάπα», μα συγχρόνως υποκρινόμαστε όταν αναγάγουμε τους εαυτού μας σε «αυθεντίες» μη δεχόμενοι απόψεις άλλων, ούτε και των αιρετών εκπροσώπων του Λαού. 

Από όσα σαφώς διατυπώνονται στην απόφαση της προσφυγής, προκύπτει ότι διεκδικείται η αλλαγή κτήτορα των Μυρτιδίων, ώστε να αποκτήσει την οικονομική διαχείριση η Εκκλησία της Ελλάδας μέσω της Μητρόπολης, ως συμβαίνει με τους άλλους ενοριακούς Ναούς των Κυθήρων. Αυτό θα σημάνει την οικονομική κατάρρευση του Προσκυνήματος. Θα είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τεράστια ποσά σε ΕΝΦΙΑ και να επιβαρύνεται με τις αμοιβές λογιστικής διαχείρισης, πράγμα που αποφεύγει όσο ανήκει στον Δήμο υπό το καθεστώς της Εγχωρίου Περιουσίας. 

Επίσης σημαντικά ποσά από το Παγκάρι θα φυγαδεύονται από τα Κύθηρα, ακόμα και ως μέρισμα για το επικουρικό ταμείο των Κληρικών, καθώς και ένας αριθμός άλλων κρατήσεων, που κανένας, ποτέ, δεν έκανε τον κόπο να μας ενημερώσει. 

Εκτός από τη Μυρτιδιώτισσα που γι αυτή δημοσιεύεται από την Εγχώριο ξεχωριστός ετήσιος ισολογισμός, για τους άλλους Ναούς δεν ξέρουμε που πάνε τα χρήματα των πιστών. Από την πληρωμή πολλών υποχρεώσεων απαλλάσσεται το Προσκύνημα των Μυρτιδίων λόγω του καθεστώτος διαχείρισης που έχει. 

Αυτό το καθεστώς είναι ευνοϊκό και για την Μητρόπολη των Κυθήρων και απορροίας άξιο είναι ποιες δυνάμεις εμποδίζουν τον Μητροπολίτη να το δει. 
Γιατί πρέπει, τάχα, να αποκτήσει το καθεστώς διαχείρισης των άλλων Ναών του νησιού; Ευημερούν οι άλλοι Ναοί ή βρίσκονται σε οικονομικό μαρασμό; Ακόμα και αυτοί με τις μεγαλύτερες εισπράξεις υποφέρουν και παρά τις τεράστιες ανάγκες τους, σε τακτά χρονικά διαστήματα υποχρεούνται να εκπληρώνουν τις απαιτήσεις προς τα ταμεία της Μητρόπολης και της Εκκλησίας της Ελλάδας. 

Δικαιούνται οι Κυθήριοι να μάθουν τι θα συμβεί αν επιτύχει η επιδίωξη του Μητροπολίτη. Ζωντανό παράδειγμα αυτό που συνέβηκε με τον μεγάλο σεισμό. Πλήγηκαν και τα Μυρτίδια και η Αγία Τριάδα των Μητάτων. Τα Μυρτίδια με δικούς τους πόρους σύντομα επούλωσαν τις μεγάλες πληγές τους και έγιναν πιο όμορφα από ποτέ. Αντίθετα η Αγία Τριάδα, που διοικείται από τη Μητρόπολη Κυθήρων, εγκαταλείφτηκε και ο χρόνος συνεχώς τη φθείρει. 



Η μεγάλη αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου είναι σήμερα γεμάτη. Δεν παρευρίσκεται, όμως, ούτε ένα Ιερέας κι ας το θέμα που μας κάλεσε ο Δήμος για ενημέρωση αφορά τα Ιερά Προσκυνήματα. 

Τι σημαίνει αυτό; Ή ότι οι Ιερείς γνωρίζουν τα θέματα τόσο καλά, ώστε να θωρούν περιττή κάθε άλλη ενημέρωση, ακόμη και από τον Δήμο, ή ότι φοβούνται τον φυσικό τους προϊστάμενο και δεν προσήλθαν, ή ότι περιφρονούν τους αιρετούς άρχοντες του Λαού, ή τέλος ότι δεν θεωρούν αναγκαία την ενότητα Λαού και Κλήρου και αντιμετωπίζουν με απάθεια ότι αφορά και θέλει ο Λαός. 

Η Ιστορία διδάσκει. Υπάρχει επιστολή του εκ Κρήτης ιερομόναχου Σωφρόνιου Πάγκαλου προς τον εκλεγέντα το 1635 Αρχιερέα της εν Βενετία Ορθοδόξου Ελληνικής Κοινότητας Ζακυνθινό Αθανάσιο Βαλεριανό, που του ζητά τη συνδρομή του για να εκλεγεί Επίσκοπος Κυθήρων, μετά την αποτυχία του να γίνει ο ίδιος αρχιερέας στη Βενετία. Υποσχόταν ότι εάν ο Βαλεριανός προωθούσε την εκλογή του, θα του έδινε δώρο, στα επόμενα 2 χρόνια, 600 ισπανικά ρεάλια κι αν του παραχωρούσε και τον Ναό του Αγ. Γεωργίου, θα του έδινε 100 ρεάλια επιπλέον τον χρόνο. Έτσι διαδέχθηκε ο Σωφρόνιος τον Βαλεριανό στον επισκοπικό θρόνο των Κυθήρων. 

Άλλο έγγραφο αποτελεί κατάλογο της περιουσίας του που ο Βαλεριανός συνέταξε και περιλαμβάνει όσα απέκτησε στα Κύθηρα κατά τη διάρκεια της επισκοπικής του θητείας, χωράφια και αμπέλια και τα έσοδα που του απέδιδαν. 

Ήταν τόσα που εξουσιοδοτούσε τρεις επιφανείς Κυθήριους, «Καπετάνιους» όπως του ονομάζει, να τα διαχειρίζονται. Για να προφυλαχτούν οι Κυθήριοι από τη φιλαργυρία των ξενόφερτων προκαθημένων της Εκκλησίας τους, διαμαρτυρήθηκαν στους Ενετούς και πέτυχαν ο Λαός να αναδεικνύει τον Επίσκοπό του και όχι οι ιερείς ή η προϊστάμενη αρχή. 

Επίσης φωτίστηκαν από την Παναγία και δημιούργησαν καθεστώς που από τότε εξασφάλισε γι τα Μυρτίδια αδιάβλητο σύστημα διαχείρισης των οικονομικών, ελεγχόμενο από τον Λαό και όχι από τον Επίσκοπο. Έτσι οι Κυθήριοι έκαναν μόνοι τους δρόμο ως τη δύσβατη περιοχή που υπήρχε ο ταπεινός Ναός της εύρεσης. 

Έσκαψαν τον σκληρά βουνά, άνοιξαν με τα χέρια τους και πρωτόγονα εργαλεία την «Τρύπια Πέτρα», το πρώτο, ίσως, οδικό τούνελ σε όλη την Ευρώπη και στέριωσαν, το 1821, το γεφύρι που ακόμα εξυπηρετεί πλήθος προσκυνητών. 

Πριν 160 χρόνια συγκέντρωσαν χρήματα και ύψωσαν περικαλλή Ναό. Δέθηκε ο Λαός με την Παναγία του. Αναγνώρισε την προστασία Της και η λαϊκή διαχείριση έκανε την Μυρτιδιώτισσα ευρύτατα γνωστή. Σε όλες τις παροικίες ύψωσε Ναό της, ή αφιέρωσε θρόνο και εικόνα. Η σημερινή της όψη και ο τρόπος λειτουργίας αποτελούν το καμάρι των Κυθήρων και παράδειγμα προς μίμηση. 



Οι πιστοί ξέρουν ότι ο οβολό τους ξέρουν θα πιάσει τόπο. Ο Καββαθάς, ο Μητροπολίτης με το μεγαλύτερο έργο στα Κύθηρα, έχτισε τη Λαριώτισσα. 
Δεν «διεκδίκησε» την περιουσία της μικρής, τότε, Εκκλησίας. 
Ο ιδιοκτήτης, Παπα – Λεβούνης, εμπνεύστηκε από τον Δεσπότη και με συμβόλαιο παραχώρησε οικόπεδο και Ιερά σκεύη. 

Όταν ο Καββαθάς βρέθηκε αντιμέτωπος με τις παραδόσεις του ευσεβούς Κυθηραϊκού Λαού, που αφορούσαν στη γύρα της Μυρτιδιώτισσας και ένιωσε τον επερχόμενο διχασμό, σωφρόνως υποχώρησε. 

Η Παναγία υπέδειξε τον ορθό τρόπο και με παράταση των ημερών της γύρας λύθηκε το πρόβλημα. Οι Κυθήριοι δεν είναι αγνώμονες. Τίμησαν τον Καββαθά υψώνοντας την προτομή του εις ανάμνηση της σωφροσύνης του. Πόσο καλό είναι να μελετάμε και να διδασκόμαστε από την ιστορία μας! 

Πρέπει να σημειωθεί πως ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα σε λατρευτικά θέματα. Πάντα, όπως και σήμερα, εμπίπτουν στην εξουσία του εκάστοτε Ιεράρχη. 

Τα δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος 2017, αναφέρουν για τη Μητρόπολή μας: Μοναστηριακά Ιερά Προσκυνήματα: 
1)Παναγία Μυρτιδιώτισσα. 
2)Αγία Μόνη. 
3)Παναγιά Δέσποινα (Καραβά). 
4)Άγιοι Ανάργυροι (Ξερουλακι). 

Και πιο κάτω: Ο Σεβ. Μητροπολίτης προεδρεύει: 
1)Του κληροδοτήματος «Μιχαήλ Π. Παναγιώτου». 
2)Του Ι. Π. Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης και 
3)Του Ι. Π. της Αγίας Μόνης. 

Είναι αυταπόδεικτο ότι η λατρευτική επιμέλεια ανήκει στην Εκκλησία και μόνο η οικονομική διαχείριση στον ιδιοκτήτη του Ιερού Προσκυνήματος, που είναι ο Κυθηραϊκός λαός. 

Η αρμονική συνύπαρξη Λαού και ηγεσίας της Εκκλησίας, στο Ι. Π. της Μυρτιδιώτισσας, απέδωσε πλούσιους καρπούς και η μακρά διαιώνισή της φέρει, αναμφίβολα, τη σφραγίδα και την έγκριση της Παναγίας. 

Παραπέμπει, ευθέως, στην Άγια Κοινωνία των πρώτων Χριστιανικών χρόνων και στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, που συχνά φροντίζει να καθοδηγεί και να προστατεύει τους Πρεσβύτερους και Διακόνους από τον πειρασμό της φιλονικίας και φιλαργυρίας. 

Στην προς Τιμόθεο Α επιστολή, κεφάλαιο 3 παραγγέλλει: «Δεῖ οὖν τὸν ἐπίσκοπον ἀνεπίληπτον εἶναι, μιᾶς γυναικὸς ἄνδρα, νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, μὴ πάροινον, μὴ πλήκτην, μὴ αἰσχροκερδῆ, ἀλλ' ἐπιεικῆ, ἄμαχον, ἀφιλάργυρον»

Τα Μυρτίδια ανήκουν στους Κυθήριους, όπως και άλλοι Ναοί είναι ιδιόκτητοι στο νησί μας, που και σε αυτούς προσφέρεται δημόσια λατρεία. 
Όμως ο Μητροπολίτης δεν διεκδικεί τους άλλους. Διεκδικεί αυτόν που έχει τους περισσότερους ιδιοκτήτες. 

Πώς ο νους κάθε σκεπτόμενου Κυθήριου να μην οδηγηθεί στην ουσιαστική διαφορά που υπάρχει; 
Στα οικονομικά μεγέθη… δυστυχώς;
---------------------------------------
Κοσμάς Μεγαλοκονόμος
---------------------------------------

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Ν.Π.Δ.Δ «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017



Συνελήφθη στη Νεάπολη Λακωνίας ένα άτομο για απόπειρα κλοπής.

Συνελήφθη ένα (1) άτομο για απόπειρα κλοπής
Συνελήφθη στη Νεάπολη Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης, 18χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας γιατί όπως προέκυψε, χθες και πρώτες πρωινές ώρες, στη Νεάπολη Λακωνίας, μπήκε σε οικία ηλικιωμένης ημεδαπής, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσει κάτι, καθώς έγινε αντιληπτός.

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Απριλίου η επίσκεψη, (famtrip), των Αυστριακών δημοσιογράφων και των εκπροσώπων του γραφείου του ΕΟΤ Αυστρίας, (Αυστρία, Ουγγαρία, Ελβετία), που επισκέφτηκαν τα Κύθηρα.

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Απριλίου η επίσκεψη, (famtrip), των Αυστριακών δημοσιογράφων και των εκπροσώπων του γραφείου του ΕΟΤ Αυστρίας, (Αυστρία, Ουγγαρία, Ελβετία), που επισκέφτηκαν τα Κύθηρα.Το ταξίδι αυτό είχε προγραμματιστεί τον Ιανουάριο του 2017, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου μας στην Διεθνή έκθεση τουρισμού της Βιέννης σε συνεργασία με το γραφείο του ΕΟΤ Αυστρίας.
Η αποστολή έφθασε στο νησί την Πέμπτη 27 Απριλίου με πτήσεις της Aegean (Βιέννη – Αθήνα – Κύθηρα) και διέμεινε στην Αγία Πελαγία.

Το πρόγραμμα επισκέψεων, το οποίο οργανώθηκε από την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου, περιελάμβανε εν συντομία τα εξής :
Πέμπτη 27/4: Επίσκεψη στα χωριά Καραβάς, (πηγές, «Αμήργιαλί», πηγή Πορτοκαλιάς κλπ) και Πλατειά Άμμο, (Άγιος Προκόπης)
Παρασκευή 28/4: Επίσκεψη στο Ι. Προσκύνημα της Π. Μυρτιδιώτισσας. Ξενάγηση στους ναούς, (νέο και παλαιό) και στο νέο μουσείο του.
Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο Κυθήρων.
Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κυθήρων και προσφορά αναμνηστικών δώρων.
Περπάτημα στα στενά της Χώρας, και επίσκεψη στο Κάστρο.
Επίσκεψη στο Καψάλι. Αναχώρηση με σκάφος για κοντινές παραλίες και την βραχονησίδα Χύτρα.
Σάββατο 29/4: Επίσκεψη στο Διακόφτι και κατόπιν στο Καλαδί.
Επίσκεψη στην Παλαιόπολη, (Λουτρά) και στον Αυλαίμωνα. Περπάτημα και ξενάγηση στο χωριό και στο κάστρο.
Επίσκεψη στον Μυλοπόταμο. Περπάτημα στo μονοπάτι της “Νεράιδας” και στους νερόμυλους.
Κυριακή 30/4: Επίσκεψη στις ανατολικές παραλίες της Αγίας Πελαγίας και στο φαράγγι του Μπαρμπαρόσα.
Επίσκεψη και ξενάγηση στον Ποταμό και στο Κυριακάτικο παζάρι του.

Στη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης της αποστολής με το Δήμαρχο έγινε αναλυτική συζήτηση για τις σημαντικές τουριστικές προοπτικές του νησιού και επιβεβαιώθηκε πλήρως η σημασία της αγοράς της Κεντρικής Ευρώπης, στην οποία δυναμικά επενδύει ο Δήμος Κυθήρων τα τελευταία χρόνια.
Τα σχόλια των μελών της αποστολής καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης ήταν πολύ θετικά για το νησί και για τους ανθρώπους του. Εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από το πράσινο, και τα χρώματα του νησιού, την καθαριότητα που το διακρίνει, τις παραλίες και από την φιλοξενία των κατοίκων.
Τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ξεχωριστές επιχειρήσεις στο νησί και να γευθούν αγνά τοπικά προϊόντα της Κυθηραϊκής γης.
Τις τέσσερις αυτές ημέρες που η αποστολή παρέμεινε στο νησί μετακινήθηκε με αυτοκίνητα τα οποία οδηγούσαν μέλη της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου μας, τα οποία έκαναν και τις ανάλογες ξεναγήσεις.
Τα δημοσιεύματα για τα Κύθηρα στις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα ηλεκτρονικά μέσα στα οποία αρθρογραφούν οι δημοσιογράφοι αυτοί, θα αναρτηθούν σύντομα στην Αυστρία και θα αποσταλούν και στο Δήμο μας για ενημέρωση. 
Σε μια εποχή που η προβολή είναι το σημαντικότερο κομμάτι της τουριστικής επιτυχίας ενός τόπου, ο Δήμος μας κατάφερε μια σημαντική επικοινωνιακή διείσδυση στην αγορά της Αυστρίας, μιας χώρα της οποίας οι κάτοικοι είναι παραδοσιακά φιλέλληνες.

Σημαντικότατο ρόλο σε αυτό το επιτυχημένο ταξίδι έπαιξε το εξαιρετικό γραφείο του ΕΟΤ Αυστρίας και κυρίως η κα Καλλιόπη Κουρούσια και ο κ. Ιωάννης Ραφαλιάς τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
Τα μέλη της Τουριστικής επιτροπής τα οποία συνόδευσαν και ξενάγησαν την αποστολή ήταν: Μηνάς Κορώνης, Μαρία Κασιμάτη, Παναγιώτης Γιαννιώτης, Χριστοφόρου Νικόλ, Ζαφειρίου Ρήγας, Μυτιληναίου Κατερίνα και Σκλάβος Βρεττός.

Ο Δήμος Κυθήρων και η Τουριστική Επιτροπή ευχαριστούν ιδιαίτερα τις παρακάτω επιχειρήσεις οι οποίες αφιλοκερδώς διέθεσαν προϊόντα και υπηρεσίες για την φιλοξενία των μελών της Αυστριακής αποστολής.
• Ξενοδοχείο “Ίριδα” – Διαμονή.
• Drakakis tours – Αυτοκίνητα μετακίνησης.
• Glass bottom/Σπύρος Κασιμάτης – Θαλάσσια ξενάγηση. 
• Εστιατόρια: “Καλέρης”, “Μάγος” και “Πλάτανος” – παροχή γευμάτων
• Καφετέριες: “Λεμονόκηπος”, “Χρυσόψαρο”, “Μπότζιο” και “Προβέτζα” – παροχή καφέ, γλυκών.
• Επιχειρήσεις: “Το αρτοποιείο του Καραβά”, “Παραδοσιακά εδέσματα της Μαρίας”, “Ο Μύλος του Φιλιππή” και “Χερόβολο“.











ΣΟΦΙΟΣ ΝΕΟ ! ΒΥΤΙΟ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


 ΣΟΦΙΟΣ ( ΟΙΤΥΛΟΣ ) ΝΕΟ ! ΒΥΤΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ,
ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΛΥΜΑΤΩΝ-ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ ΕΓΚΑΙΡΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ,ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ,ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 6984 705208


Αγία Ειρήνη ! Στις 5 Μαίου η εορτή της !

Αγία Ειρήνη ! Στις 5 Μαίου η εορτή της !
Αν θέλεις να βιώσεις βαθιές πνευματικές συγκινήσεις, εύχομαι σε σένα ταξιδιώτη ,να βρεθείς εκεί, στην άκρη του Κάβο Μαλιά στην άκρη της χερσονήσου ,στα ασκηταριά της Αγίας Ειρήνης !
Να προσκυνήσεις νιώθοντας το δέος να σε κατακλύζει!
Γιατί για να βρεθείς εδώ το θέλησες πολύ ,γιατί είναι μονοπάτι σε γκρεμό και όχι ο φαρδύς ο δρόμος που πήρες ,γιατί πλεύρισες με καίκι στα άπατα του Κάβο Μαλιά δίπλα από ποντοπόρα πλοία για να ανηφορίσεις στη Χάρη της !
Η Αγία μας Ειρήνη !Το θρησκευτικό στολίδι του τόπου των Βατίκων!
Χρόνια πολλά !
(Από Δέσποινα Παπούλη Βαγγελόγλου)