Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΣΤΟΝ ¨ADELIN FM¨ O ΡΗΓΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ.ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ (ΚΙΠΑ)- ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 29/01 ΚΑΙ ΩΡΑ 20:30

Στο studio του radio adelin fm ο κύριος Ρήγας Ζαφειρίου Διευθυντής του Κυθηραικού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και υπεύθυνος για τα μονοπάτια του νησιού μας.
________________________________________________
Συνέντευξη στην δημοσιογράφο Γιώτα Πολίτη.
Συντονιστείτε 
http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=2565



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΥΕΝ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΥΕΝ
Επικοινώνησα πριν λίγο με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, υπό τη νέα μου ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ προκειμένου να του μεταφέρω την αγωνία των Δημάρχων σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας για τα Λιμενικά Ταμεία.
Ο Γενικός Γραμματέας με διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει τους Δήμους και ότι στοχεύει στην διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου λιμενικής πολιτικής σε πανελλαδικό επίπεδο, που θα διορθώνει τις άπειρες σημερινές στρεβλώσεις και θα δημιουργεί πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες.
Ο κ. Κυριαζόπουλος θα ενημερώσει την προσεχή Παρασκευή την διοίκηση της ΚΕΔΕ και οι Δήμαρχοι θα αποφασίσουν συλλογικά για την περαιτέρω στάση τους.
Σε κάθε περίπτωση, τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία θα πρέπει να αναβαθμιστούν, να αποκτήσουν επαρκές προσωπικό και ευέλικτο νομικό πλαίσιο που να τους επιτρέπει να αναπτύξουν και να διαχειριστούν σύγχρονες λιμενικές υποδομές. Είναι σαφές ότι η Αυτοδιοίκηση θα προσέλθει στην συζήτηση με το ΥΕΝ με συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς ωστόσο να δέχεται να θιγούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Δήμων στη διοίκηση των Λιμενικών Ταμείων.
Στράτος Χαρχαλάκης
Δήμαρχος Κυθήρων - Αντικυθήρων
Πρόεδρος Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής ΚΕΔΕ

Stratos Charchalakis

Διαδικασία Αναπλήρωσης Παραιτηθέντος Δημοτικού Συμβούλου Εκλογικής Περιφέρειας Αντικυθήρων



Αναφορικά με την αναπλήρωση του παραιτηθέντος Δημοτικού Συμβούλου της μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας Αντικυθήρων κ. Αλεβιζόπουλου και για την άρση αμφιβολιών και πιθανών παρεξηγήσεων, ο Δήμος Κυθήρων ενημερώνει υπεύθυνα για τα ακόλουθα:
  1. Με την με αριθμό 2341/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών της 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου 2019 για το Δήμο Κυθήρων και ανακηρύχθηκαν οι επιτυχόντες και επιλαχόντες δημοτικοί σύμβουλοι.
  2. Δυνάμει των συνδυασμένων διατάξεων των άρθρων 1 και 25 του Ν. 3852/2010 (σχετική και η Υ.Α. με αρ. 22141/ΦΕΚ 1056/Β/29-03-2019) όπως ισχύουν, ο Δήμος Κυθήρων αποτελείται από δύο (2) εκλογικές περιφέρειες, ήτοι: α) την εκλογική περιφέρεια Κυθήρων όπου εκλέγονται 16 Δημοτικοί Σύμβουλοι και β) την εκλογική περιφέρεια Αντικυθήρων όπου εκλέγεται ένας (1) Δημοτικός Σύμβουλος.
  3. Δυνάμει της ανωτέρω απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά ανακηρύχθηκε επιτυχών Δημοτικός Σύμβουλος της μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας Αντικυθήρων ο κ. Αλεβιζόπουλος Παναγιώτης του Αριστείδου.
  4. Μετά την από 24-01-2020 παραίτηση του ανωτέρω, η οποία σύμφωνα με το άρθρο 42 του Ν.4555/2018 έχει καταστεί οριστική και αμετάκλητη, η μοναδική έδρα της εκλογικής περιφέρειας Αντικυθήρων θεωρείται κενωθείσα και πρέπει να αναπληρωθεί.
  5. Σύμφωνα με το άρθρο 55 του Ν.3852/2010 όπως ισχύει «τις έδρες των δημοτικών συμβούλων που για οποιονδήποτε λόγο μένουν κενές, καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί του ίδιου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας» (παρ. 1) και περαιτέρω «αν εξαντληθεί ο αριθμός των αναπληρωματικών δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού αυτού, στην ίδια εκλογική περιφέρεια, καλούνται αντίστοιχα να καταλάβουν τις θέσεις που έμειναν κενές για οποιονδήποτε λόγο, οι αναπληρωματικοί δημοτικοί σύμβουλοι από άλλους επιλαχόντες συνδυασμούς της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης και με τη σειρά που έχουν ανακηρυχθεί».
  6. Με βάση τα ανωτέρω και κατά τη ρητή διατύπωση του Νόμου, εφόσον στην εκλογική περιφέρεια των Αντικυθήρων ο συνδυασμός «ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» δεν διαθέτει αναπληρωματικό σύμβουλο, η έδρα καταλαμβάνεται από τον αναπληρωματικό του συνδυασμού «ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ» που έχει ανακηρυχθεί κατά σειράν 1ος επιλαχών της εν λόγω εκλογικής περιφέρειας με βάση την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά.
  7. Περαιτέρω, με βάση την με αριθμό 1714/2016 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας γίνεται αναντίρρητα δεκτό ότι: απορρίπτεται ο ισχυρισμός ότι η αναπλήρωση της θέσης από άλλο συνδυασμό ανατρέπει την αναλογία των εδρών μεταξύ επιτυχόντος και επιλαχόντων συνδυασμών και τούτο διότι η αναλογία μεταξύ επιτυχόντος και επιλαχόντων συνδυασμών αφορά μόνο στο στάδιο της κατανομής των εδρών στο πλαίσιο της επικύρωσης του αποτελέσματος των εκλογών από το Πολυμελές Πρωτοδικείο. Από κει και έπειτα δεν προκύπτει από τις διατάξεις ότι πρέπει να τηρηθεί αυστηρά η ανωτέρω αναλογία, τη διακύμανση της οποίας αποδέχεται ρητά ο νομοθέτης όταν ορίζει με πάσα σαφήνεια ότι η κενή θέση μπορεί να καλυφθεί από αναπληρωματικό άλλου συνδυασμού. Εξάλλου, αν ο νομοθέτης θεωρούσε ότι η αρχική αναλογία των εδρών εντός του Δ.Σ. θα έπρεπε να είναι παγίως αμετάβλητη καθόλη τη διάρκεια της δημοτικής θητείας, θα το όριζε ρητά με ξεκάθαρη και σαφή διάταξη όπου θα απαγόρευε την μεταβολή των συσχετισμών εντός του Δ.Σ. και θα άλλαζε πλήρως την διαδικασία αναπλήρωσης των κενών θέσεων δημοτικών συμβούλων σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα απαγορεύοντας πλήρως την κάλυψη κενών θέσεων από αναπληρωματικούς επιλαχόντων συνδυασμών σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, το μείζον για το νομοθέτη δεν είναι οι συσχετισμοί εντός του Δ.Σ. αλλά η εκπροσώπηση των κατοίκων της μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας (εν προκειμένω των Αντικυθήρων) γεγονός που άπτεται και συνταγματικών διατάξεων, έστω και από άλλον συνδυασμό και σε καμία περίπτωση από αναπληρωματικό άλλης εκλογικής περιφέρειας ακόμα και του ίδιου συνδυασμού με τον παραιτηθέντα.
  8. Το σύνολο των ανωτέρω εφαρμοστέων διατάξεων είναι ελεύθερα προσβάσιμο στα οικεία ΦΕΚ του Εθνικού Τυπογραφείου και στο διαδίκτυο, όπου μπορεί ευχερώς να ανατρέξει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος.
 

Κοροναϊός: Ορίστηκαν τα νοσοκομεία αναφοράς για τον ιό σε όλη την Ελλάδα

 

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές

 

Ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών(ΚΕΣΥΠΕ). Στη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Υγείας, παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.
Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.
Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:
  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
  • Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
ΠΗΓΗ  news247.gr

ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΛΙΚΑΣ.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Μπλε κάδοι Τι πετάμε σε αυτούς

Παρακαλούνται οι κάτοικοι του νησιού να μην ρίχνουν σκουπίδια και γενικώς μη ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους ανακύκλωσης γιατί δημιουργείτε σοβαρότατο πρόβλημα τόσο κατά τη μεταφορά όσο και κατά την διαχείριση της ανακύκλωσης.
Δείτε τι πετάμε στους μπλε κάδους στην παρακάτω εικόνα.

ΛΑΚΩΝΙΑ.Μεγάλο κύκλωμα ναρκωτικών «ξεσκεπάστηκε»(ΦΩΤΟ-VIDEO)


ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Τρίπολη, 28 Ιανουαρίου 2020
Δηλώσεις Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Πελοποννήσου, Ταξίαρχου Παναγιώτη Πούπουζα, σχετικά με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης για καλλιέργεια, μεταφορά και διακίνηση μεγάλης ποσότητας κάνναβης.
Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Ταξίαρχος Παναγιώτης Πούπουζας:
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,
Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε μία σημαντική υπόθεση που χειρίστηκε με μεθοδικότητα το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιείτο στην καλλιέργεια, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία και πώληση ακατέργαστης κάνναβης.
Η αποδόμηση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης διεισδυτικής και μεθοδικής έρευνας, κατά τη διάρκεια της οποίας, χρησιμοποιήθηκαν ειδικές τεχνικές, και επιστημονικές μέθοδοι, αξιοποιήθηκαν κατάλληλα στοιχεία και ευρήματα, διακριβώθηκε η σύνθεση και ο τρόπος δράσης των μελών της.
Στο τελικό στάδιο των ερευνών, χθες (27-01-2020) πρωινές ώρες, σε περιοχές του Δήμου Σπάρτης Λακωνίας, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που οργανώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, με την συνδρομή του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Διευθύνσεων Αστυνομίας Αρκαδίας και Λακωνίας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά έξι (6) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 49 έως 64 ετών.
Όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία και έχοντας, διακριτούς ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2019 στην καλλιέργεια, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία και πώληση ακατέργαστης κάνναβης σε Αρκαδία, Λακωνία, Αχαΐα, Αττική, Κυκλάδες και Κρήτη.
Προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν χθες (27.1.2020) και πρωινές ώρες σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Σπάρτης Λακωνίας, παράλληλες έρευνες σε οικίες, αποθήκες, υπαίθριους χώρους, οχήματα, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
  • πάνω από (94) κιλά ακατέργαστης κάνναβης (φούντα),
  • πάνω από (449) κιλά φυτικά αποσπάσματα κάνναβης (κλαδιά-φύλλα-φούντα),
  • (108) κιλά φυτικά αποσπάσματα κάνναβης (φύλλα και κλαδιά),
  • πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και καρτών sim,
  • το χρηματικό ποσό των -42.100- ευρώ,
  • (4) ηλεκτρονικές ζυγαριές και αυτόματο μηχάνημα καταμέτρησης χρημάτων,
  • ιδιόχειρες σημειώσεις για την πώληση ακατέργαστης κάνναβης και
  • (5) κυνηγετικά όπλα, που κατείχοντο άνευ αδείας καθώς και πλήθος φυσιγγίων.
Τέλος, η συγκεκριμένη δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα (15) άτομα, τα οποία προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από την συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση και έχουν εξακριβωθεί τα στοιχεία ταυτότητας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προσδοκώμενα έσοδα της εγκληματικής οργάνωσης, με τη διάθεση της κάνναβης στην εγχώρια παράνομη αγορά, υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούσαν το (1.0 00.000) ευρώ.
Η προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, ενώ οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, έχει καταρτίσει και υλοποιεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο κατά των ναρκωτικών, που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαχρονικού αυτού προβλήματος, το οποίο αποτελεί «μάστιγα», κυρίως για τους νέους ανθρώπους.
Η εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης και η σύλληψη των μελών της, επιβεβαιώνει ακριβώς αυτή την επίμονη και διαρκή μας προσπάθεια, για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Αξίζουν, πραγματικά, πολλά συγχαρητήρια στους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης που χειρίστηκαν με υψηλό υπηρεσιακό ζήλο την όλη υπόθεση, καθώς και σε όλους τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης και των ομάδων Ο.Π.Κ.Ε. Αρκαδίας και Λακωνίας, οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή άρτια συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση.
Σας ευχαριστούμε για την σημερινή σας παρουσία. 






Παρακολουθήστε την παρουσίαση της υπόθεσης από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Πελοποννήσου



Σύλλογος Γονέων Λυκείου Κυθήρων: ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ


Ανακοίνωση
Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Κυθήρων, ευχαριστούν θερμά για την συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση της 7ημερης εκδρομης,
τής Γ’ Λυκείου σε Αθήνα Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Ναύπλιο:

1. Τους πλοιοκτήτες του«ΙΟΝΙΣ »και »«ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ»
κ.Τουρλουμούση και κ.Τσαϊλά,για τη δωρεάν μεταφορά των
μαθητών και συνοδών καθηγητών τους από, και προς τα Κύθηρα,

2. Τους συνοδούς καθηγητές κ.Βεργίνη ,κ.Χαλκιαδάκη και κ.Ζωγόπουλο,
3.Τους Ντεστάν Κατάρο και Θοδωρή Χλαμπέα για την οικονομική ενίσχυση,
.
4. Τους ιδιοκτήτες του ζαχαροπλαστείου «Μaria's sweets & more», στο Λιβάδι,

5. Τους ιδιοκτήτες του ζαχαροπλαστείου «Γλυκό Σπίτι στο Λιβάδι»,
6. Τους ιδιοκτήτες του Φούρνου Ειρήνη και Βασίλη Κασιμάτη στο Λιβάδι,
7.Τον Λυκειάρχη κ.Τριφύλλη και τον σύλλογο καθηγητών για την
πολύτιμη βοήθεια τους.


Στα παιδιά ευχόμαστε καλή επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις και τύχη στη ζωή τους!


Σύλλογος Γονέων Λυκείου Κυθήρων

Ελπίδα για να μπει τέλος στην ανοιξιάτικη λαθροθηρία στο Ιόνιο

Ελπίδα για να μπει τέλος στην ανοιξιάτικη λαθροθηρία στο Ιόνιο
Συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων για την κατάρτιση Τοπικών Σχεδίων Δράσης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Συναντήσεις Εργασίας αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα για την αντιμετώπιση της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας του Τρυγονιού στα Ιόνια Νησιά. Στόχος η κατάρτιση Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την εξάλειψη μιας παραβατικής δραστηριότητας που εξακολουθεί να επιμένει στον χρόνο, πλήττοντας ανεπανόρθωτα ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος και τη φήμη του Ιονίου ως διεθνούς τουριστικού προορισμού. 
 
Διοργανωμένες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «Ευαισθητοποίηση και Ανάπτυξη Ικανοτήτων ενάντια στο Έγκλημα κατά των Άγριων Πουλιών στις χώρες προτεραιότητας κατά μήκος των μεταναστατευτικών διαδρομών», οι Συναντήσεις Εργασίας διεξήχθησαν στη Ζάκυνθο (21 Ιανουαρίου) και την Κέρκυρα (23 Ιανουαρίου).
Προσκεκλημένοι ήταν οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Διευθύνσεις Δασών, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Κυνηγετικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, Σώματα Ασφαλείας), με στόχο την κατάρτιση Τοπικών Σχεδίων Δράσης για τον συντονισμό στην αντιμετώπιση της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, ενός φαινομένου που «ανθεί» στα Ιόνια Νησιά, ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο, τους Παξούς - Αντίπαξους, την Κέρκυρα και τις Διαπόντιες Νήσους. Η πρωτοβουλία αυτή χαιρετίστηκε ιδιαίτερα θερμά, καθώς ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε γίνει παρόμοια προσπάθεια συνεργασίας όλων των φορέων που ασχολούνται με το ζήτημα.


Κάθε άνοιξη, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και με άλλοθι μια «παραδοσιακή» πρακτική, εκατοντάδες κάννες σκοπεύουν τα μεταναστευτικά Τρυγόνια, που φτάνουν κατάκοπα, έχοντας κάψει όλο τους το λίπος, μετά από ένα μακρύ ταξίδι από την υποσαχάρια Αφρική. Το Τρυγόνι αποτελεί πλέον παγκοσμίως απειλούμενο είδος, με άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Το κυνήγι του την άνοιξη, την εποχή της αναπαραγωγής, είναι πραγματικά εγκληματικό, καθώς εξοντώνει τους καλύτερους γεννήτορες, δηλαδή τα ανθεκτικότερα άτομα που κατάφεραν να επιζήσουν από τη διάσχιση της ερήμου και της Μεσογείου. Κάθε νεκρό ανοιξιάτικο Τρυγόνι ισοδυναμεί με πολλαπλάσιο αριθμό «χαμένων» πουλιών, αφού δεν κατάφερε να αναπαραχθεί.
Το κυνήγι την άνοιξη διώκεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί θήρας της Δασικής Νομοθεσίας, ωστόσο η εφαρμογή του νόμου αντιμετωπίζει εμπόδια, τόσο εξαιτίας της έλλειψης αποτελεσματικού σχεδίου, μέσων και συντονισμού, όσο κυρίως των πιέσεων που ασκούνται από τους λαθροθήρες προς την τοπική κοινωνία και τις αρχές, αλλά και λόγω της ύπαρξης μιας οικονομικής δραστηριότητας γύρω από τη λαθροθηρία.
Όπως δήλωσε σχετικά ο Νίκος Μπόκαρης, Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, «Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των αρμοδίων Δασικών Υπηρεσιών, των Κυνηγετικών Οργανώσεων και των Φορέων Διαχείρισης, προέκυψε η ανάγκη  για την οργάνωση ενός αποτελεσματικότερου συστήματος εποπτείας και  ελέγχου της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια Νησιά. Ιδιαίτερα όταν το ανοιξιάτικο κυνήγι  έχει πάρει ανεξέλεγκτες διατάσεις,  έχει ιδιαίτερη σημασία η αποτελεσματική θηροφύλαξη και η άμεση συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο πλαίσιο ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο θα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο ανθρώπινο πόρο για την προστασία της βιοποικιλότητας των μεταναστευτικών πουλιών, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία».


«Η διάθεση όλων των παρευρισκόμενων για την πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας δίνει μια νότα αισιοδοξίας. Δεν είναι ένα πρόβλημα χωρίς λύση –και αυτό φάνηκε κατά τις δύο συναντήσεις, από τις οποίες προέκυψε ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας τους στο πεδίο, γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει να τις ακούσει και να τις υποστηρίξει στο μέγιστο, ώστε να υπάρξει επιτέλους ουσιαστική πάταξη του χρόνιου αυτού προβλήματος που εκθέτει διεθνώς τη χώρα», εξέφρασε η Μανόλια Βουγιούκαλου, Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE Ενάντια στο Έγκλημα κατά των Άγριων Πουλιών για την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.
Και συνεχίζει, καλώντας σε ουσιαστική συστράτευση για την επιβολή της νομιμότητας: «Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, κατά την περίοδο της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, δέχεται αμέτρητες κλήσεις από πολίτες αλλά και ταραγμένους τουρίστες, κυρίως της Ζακύνθου και των Παξών, οι οποίοι δεν μπορούν να διανοηθούν πώς μια τόσο εξόφθαλμα παράνομη δραστηριότητα εκτελείται στο φως της μέρας και με την ανοχή όλων. Η επιτυχία των Τοπικών Σχεδίων Δράσης θα κριθεί από το αποτέλεσμα, αλλά παραμένει μια πολύ θετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε λίγο καιρό ξεκινά η μετανάστευση των Τρυγονιών, την οποία θα παρακολουθούμε στενά για να διαπιστώσουμε εάν η διάθεση για αντιμετώπιση του προβλήματος που διατυπώθηκε στις συναντήσεις θα μετουσιωθεί σε ουσιαστική δράση».
Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, η συναίνεση υπάρχει, είναι καιρός να δούμε επιτέλους αποτελέσματα.



Οι Συναντήσεις Εργασίας υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «Ευαισθητοποίηση και Ανάπτυξη Ικανοτήτων ενάντια στο Έγκλημα κατά των Άγριων Πουλιών στις χώρες προτεραιότητας κατά μήκος των μεταναστατευτικών διαδρομών» (LIFE17 GIE/NL/000599), το οποίο υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος MAVA και από ίδιους πόρους των δικαιούχων. Η περίοδος υλοποίησης του Προγράμματος είναι 3,5 χρόνια (1η Σεπτεμβρίου 2018 - 28 Φεβρουαρίου 2022) και υποστηρίζεται από μια συμμαχία εθνικών εταίρων της BirdLife International από Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, ενώ συντονίζεται από τη BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.



Ένταξη στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Μονεμβασίας


Ο Δήμος Μονεμβασίας στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του και προκειμένου να επικαιροποιήσει τους πίνακες δικαιούχων του κοινωνικού παντοπωλείου θα δέχεται αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από 27/1/2020 έως και 14/2/2020.
Δικαιούχοι :
1.Έλληνες πολίτες κάτοικοι του Δήμου μας
2. Ομογενείς κάτοικοι του Δήμου μας
3. Αλλοδαποί που κατοικούν στο Δήμο μας και διαθέτουν άδεια παραμονής

Κριτήρια ένταξης :
Κύριο κριτήριο ένταξης των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα είναι το εισόδημα, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, τα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία, προβλήματα υγείας και αναπηρίες, η συμμετοχή ή όχι σε άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα.
Τα οικονομικά κριτήρια για τη συγκεκριμένη παροχή είναι τα εξής :
1. ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000,00 €
2. προσαυξανόμενο κατά 1.200.00 € για κάθε προστατευόμενο μέλος (σύζυγο ή τέκνα)
3. άτομα με αναπηρία (ποσοστό αναπηρίας 67 % και άνω) εισόδημα μέχρι 9.000,00 €

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι μισθώνουν πρώτη κατοικία (χωρίς να έχουν άλλη κατοικία) τότε θα αφαιρείται από το εισόδημά τους το ποσό που καταβάλλουν ως ενοίκιο της κατοικίας τους.
Για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα πρέπει να καταθέσετε αίτηση στο γραφείο κοινωνικής πολιτικής του Δήμου με τα εξής (κατά περίπτωση) δικαιολογητικά:
• Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
• Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (αναζητείται αυτεπάγγελτα)
• Εκκαθαριστικό σημειώμα φορολογικου έτους 2018
• Εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ
• Πιστοποιητικό ΚΕΠΑ ή Υγειονομικής Επιτροπής εφόσον είναι εφόρου ζωής και έχει εκδοθεί πριν την έναρξή λειτουργίας των ΚΕΠΑ
• Πρόσφατη βεβαίωση ανεργίας
• Μισθωτήριο Συμβόλαιο μέσω του οποίου θα αφαιρείται από το εισόδημα τους το ποσό που καταβάλλουν ως ενοίκιο κύριας κατοικίας
• Άδεια παραμονής

Οι οικογένειες με μέλος φοιτητή καταθέτουν επιπλέον των ανωτέρω και βεβαίωση σπουδών.
Επισημαίνεται ότι λόγω δυναμικότητας αριθμού εξυπηρετούμενων οι αιτήσεις πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένες.

Τηλέφωνα επικοινωνίας Δήμου: 2732360570 (Τζάκα Ελένη)
2732360536 (Μπατσάκη Γιαννούλα)

Συνελήφθη ένα (1) άτομο για καταδικαστικό έγγραφο στη Σκάλα Λακωνίας


Συνελήφθη, χθες (27.1.2020) το πρωί, στη Σκάλα Λακωνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, 39χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σπάρτης, για κλοπή και παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Νέος Δημοτικός Σύμβουλος των Αντικυθήρων ο κ. Γιάννης Κατσανεβάκης


Μετά την παραίτηση του κ. Παναγιώτη Αλεβιζόπουλου από την μονοεδρική εκλογική περιφέρεια των Αντικυθήρων, η οποία έχει καταστεί οριστική και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, τη θέση του στο Δ.Σ. καταλαμβάνει ο κ. Κατσανεβάκης Ιωάννης του Ευστρατίου, από το συνδυασμό της δημοτικής πλειοψηφίας ως πρώτος επιλαχών δημοτικός σύμβουλος για την αυτή εκλογική περιφέρεια, ο οποίος το πρωί της Τρίτης 28 Ιανουαρίου 2020 έδωσε τον προβλεπόμενο όρκο ενώπιον του Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και ανέλαβε τα καθήκοντά του.