Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Πρόσκληση για την συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Αντικυθήρων


Υποβολή προσφορών για Επισκευή και στεγανοποίηση υδατοδεξαμενών άρδευσης οικισμού Βιαράδικα


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ADELIN FM ΣΤΗΝ ΑΡΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ !


Η Άρνα είναι ένα από τα άγνωστα όμορφα χωριά του Ταΰγετου που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά. Όπως και τα άλλα γύρω χωριουδάκια χτίστηκαν εδώ μακριά από τον θόρυβο, για το φόβο των πειρατών και είναι γνωστά και ως Μπαρδουνοχώρια. Η περιοχή βρίσκεται πάνω στα παμπάλαια περάσματα που συνέδεαν την αρχαία Λακωνία με τη Μεσσηνία με πιο γνωστό την Βασιλική οδό, που συνέδεε την αρχαία Αρκίνα (πόλη χαμένη στα δάση ανάμεσα Σπαρτιά και Γόλα) με τη Μεσσηνία και περνούσε από το υπέροχο δάσος της Βασιλικής.
Στην πηγή της Άρνας
Στην πλατεία της Άρνας θα δείτε ένα θεόρατο πλατάνι, τόσο μεγάλο που συμπεριλαμβάνεται ήδη σε έναν δημοσιευμένο κατάλογο με πελώρια δέντρα από όλη την Ευρώπη! Δίπλα στο πλατάνι θα δροσιστείτε από μια βρύση νεοκλασικού ύφους με κίονες, ακροκέραμα και ζωφόρο, δωρεά μεταναστών του χωριού από το Μπρούκλιν των ΗΠΑ. Ονομαστή –κάποτε– για την παραγωγή της σε καρύδια, η Άρνα έβγαζε 150 τόνους το χρόνο και τα «Καρύδια Άρνας» ήταν διάσημα στις αγορές της Αθήνας. Ωστόσο σήμερα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη η Άρνα γιορτάζει τα κάστανα, τα οποία εδώ επίσης αφθονούν.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή, είναι η επίσκεψη στο σπήλαιο των πηγών της Αγίας Μαρίνας, κοντά στο χωριό. Είναι όμορφο και μπορείτε να περπατήσετε στο υπόγειο ποτάμι έως το σιφόνι όπου αναβλύζει το νερό. Το νερό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί από αυτήν την πηγή, υδρεύονται όλα τα γύρω χωριά και σχεδόν ολόκληρη η Μάνη! Μπορείτε να συνεχίσετε την εξερεύνηση αν θέλετε μέσα στο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Σμήνος, ανάμεσα σε πουρνάρια, πλατάνια, φτέρες, βάτα και κισσούς. Ή αν δεν θέλετε άλλη εξερεύνηση επιστρέψτε από την Αγία Μαρίνα στην πλατεία της Άρνας όπου θα απολαύσετε τα καλύτερα αρνίσια παϊδάκια της περιοχής…

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Στην ¨Άρνα θα φτάσετε οδικώς ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο Σπάρτης – Γυθείου, στρίβοντας αριστερά προς τα χωριά Ποταμιά και Γοράνοι. Από Γοράνους η Άρνα απέχει 14 χλμ. ενώ από τη Σάρτη 32 χλμ.
Πηγή  http://www.mythicalpeloponnese.gr


Πρόταση 25 εκατ. € για αποκατάσταση ζημιών στα ΒΑΤΙΚΑ.

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, έγινε εκτενής συζήτηση για τις ζημιές στις υποδομές από την πυρκαγιά του καλοκαιριού στα χωριά της Νεάπολης.
Βάση της συζήτησης αποτέλεσε η έκθεση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Λακωνίας. Ο περιφερειακός σύμβουλος Λακωνίας Σταύρος Χρυσαδάκος αναφέρθηκε και κατέγραψε το μέγεθος των ζημιών στις υποδομές, τους οικισμούς, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και το περιβάλλον γενικότερα. Υποστήριξε ότι η τοπική οικονομία έχει δεχθεί ένα πλήγμα που θα απαιτήσει χρόνο, προσπάθεια και οικονομικούς πόρους για να επουλωθεί. Επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός και ιεράρχηση των αναγκών και στη συνέχεια των μέτρων και των δράσεων.
Ανέφερε ακόμη ότι η δημοτική αρχή έχει εκτελέσει και εκτελεί ένα μεγάλο και δύσκολο έργο σχεδόν μόνη της και πάνω από τις δυνάμεις της. “’Εχει επιτύχει σοβαρά αποτελέσματα, αλλά είναι απόλυτη ανάγκη να βρεθούμε συμπαραστάτες στην προσπάθειά της”, σημείωσε ο κ. Χρυσαδάκος, προσθέτοντας πως οι όποιες επεμβάσεις γίνουν θα πρέπει να έχουν την ανάλογη επιστημονική αλλά και εμπειρική τεκμηρίωση, καθώς “η ευαισθησία του οικοσυστήματος δεν επιτρέπει πειραματισμούς”.
Ο κ. Χρυσαδάκος στάθηκε ιδιαίτερα στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση της διαδικασίας ώστε η πληγείσα γεωγραφική ενότητα, μετά από αυστηρή οριοθέτηση, να ενταχθεί στο καθεστώς των πυρόπληκτων περιοχών.
Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε πρόταση προς το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για ένταξη και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των παρακάτω μέτρων και δράσεων:


Μέτρο
Προϋπολογισμός
1.
Αντιπλημμυρικά έργα χειμάρρων
3.800.000
2.
Μέτρα προστασίας οικισμών από κατολισθήσεις
4.900.000
3.
Συντήρηση – επισκευή δικτύων ύδρευσης
1.800.000
4.
Συντήρηση και αποκατάσταση επαρχιακού οδικού δικτύου
7.500.000
5.
Συντήρηση και αποκατάσταση δημοτικού οδικού δικτύου
5.500.000
6
Συντήρηση – επισκευή δικτύων άρδευσης
1.600.000




Σύνολο προϋπολογισμού
25.100.000
(Ο πίνακας είναι συγκεντρωτικός)
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, κλείνοντας τη συζήτηση, δεσμεύτηκε να θέσει εκ νέου και με μεγαλύτερη ένταση στους αρμόδιους υπουργούς το θέμα του χαρακτηρισμού της περιοχής ως πυρόπληκτης.
Eίναι προφανές ότι η υλοποίηση του προγράμματος αυτού, όπως και των άλλων αιτημάτων της δημοτικής αρχής, μπορεί να γίνει εφικτή, εφόσον αποτελέσει και σταθερό στόχο συνδυασμένης διεκδίκησης από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις συλλογικότητες της τοπικής κοινωνίας”, εκτίμησε ο κ. Χρυσαδάκος.

ΕΚ ΝΕΟΥ ΕΡΩΤΙΣΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ

Συναντήθηκα προχθές στο γραφείο του στη Βουλή, με το Βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκο. Συζητήσαμε μεταξύ άλλων θεμάτων του Νομού Λακωνίας τη συστηματική αδιαφορία των αρμοδίων υπουργείων της Κυβέρνησης σε ότι αφορά τη μη έκδοση απόφασης κήρυξης των Βατίκων ως πυρόπληκτη περιοχή.
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κατέθεσε χθες εκ νέου ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνοντας τις ευθύνες τους ζητώντας ταυτόχρονα τη λήξη έμπρακτων μέτρων.

Πηγή 
Μανώλης Αντωνάκος
 ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015
Ερώτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου με θέμα «Κήρυξη των Βατίκων Λακωνίας ως πυρόπληκτης περιοχής και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Αθήνα, 09 Οκτωβρίου 2015
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τους Υπουργούς:
- Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο
- Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη
- Εργασίας Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης, κ. Γ. Κατρούγκαλο
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου
- Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χ. Σπίρτζη
ΘΕΜΑ: «Κήρυξη των Βατίκων Λακωνίας ως πυρόπληκτης περιοχής και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»
Τον Ιούλιο 2015, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση με αρ. πρωτ. : 436/21-07-2015 και ερώτηση με αρ. πρωτ. : 4222/29-07-2015 προς τα συναρμόδια Υπουργεία, με θέμα την αποζημίωση των πυροπαθών Λακωνίας και την αποκατάσταση των ζημιών του Κέντρου Υγείας Νεάπολης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση από τότε έως σήμερα δεν είχε την απαιτούμενη ευαισθησία να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να ενισχυθούν και να αποζημιωθούν οι πυροπαθείς της περιοχής των Βατίκων Λακωνίας. Οι πολίτες παρακολουθούν μια αδιάφορη κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ακόμα προβεί στο αυτονόητο, δηλαδή στην έκδοση ΚΥΑ που θα κηρύσσει την περιοχή της δημοτικής ενότητας Βοιών Λακωνίας πυρόπληκτη περιοχή.
Δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι να καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια που έχουν καεί. Δεν είναι δυνατόν οι αγρότες να φορολογούνται και να πληρώνουν εισφορές στον ΟΓΑ όταν τα χωράφια τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν είναι δυνατόν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ να πληρώνουν εισφορές, όταν η τοπική οικονομία έχει υποστεί πλήγμα και τέλος, δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες να αξιώνουν την εμπρόθεσμη καταβολή δανείων. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα της πολιτείας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Νεάπολης και των χωριών που επλήγησαν, επιβεβαιώνουν και υπογραμμίζουν την μέχρι σήμερα αδιαφορία σας.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Για ποιο λόγο δεν έχουν κηρυχθεί οι πυρόπληκτες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πότε σκοπεύει να τις κηρύξει;
Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στα Βάτικα εξ αιτίας των πυρκαγιών;
Σχεδιάζετε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους πυροπαθείς για τις κατεστραμμένες αγροτικές καλλιέργειες και επιχειρήσεις; Αν ναι, με ποια μορφή θα δοθεί και ποιο θα είναι το ύψος της;
Ποιες ενέργειες έχετε προγραμματίσει για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής;
Θα υπάρχουν ενέργειες τόνωσης της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού αξιοποιώντας τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Λεωνίδας Γρηγοράκος

ΒΑΤΙΚΑ. Iωάννης Γεωργίου Νυχάς "ο Φουφουλάς"

Δεν είχαμε δει στη ζωή μας ποτέ στην πόλη της Νεάπολης κάποιον άνθρωπο να φοράει την παραδοσιακή Κρητική στολή με τις Φουφούλες και όταν είδαμε μια φωτογραφία ενός συμπατριώτη μας που έζησε πολλές δεκαετίες στην αγορά μας και μάθαμε με μεγάλη αληθινά προσπάθεια και αμέτρητες διασταυρώσεις από τα εγγόνια του που ζουν σήμερα το βιογραφικό του με ακρίβεια αποφασίσαμε να τον τιμήσουμε παρουσιάζοντας τη ζωή του για να την μάθουν και οι νεώτερες γενιές των Βατικιωτών .
Ο εν λόγω μνημονευόμενος συμπατριώτης μας Iωάννης Γεωργίου Νυχάς , ο Φουφουλάς , Φωτογραφία , γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Βοιών το έτος 1843 και πέθανε στην Νεάπολη το έτος 1936 ανήμερα του Πάσχα σε ηλικία 93 ετών .
Στην Νεάπολη ο Γιάννης Νυχάς παντρεύτηκε την Κανέλη Ψαρρού κόρη του Δημητρίου Ψαρρού και της Μαρίας Ασλάνη σε πρώτο γάμο και απέκτησαν παιδιά τον Γεώργιο τον Δημήτρη την Ελένη και την Ευγενία , και την Μαρίτσα Κοκκινάκη κόρη του ιερέα Παναγιώτη Κοκκινάκη και της Ελένης Σαραντίτη σε δεύτερο γάμο και απέκτησαν παιδιά τον Τάσσο τον Παναγιώτη την Αλεξάνδρα (Καντούλα) και τον Μανώλη .
Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του ήθη και έθιμα και αυτά είναι τα έθιμα του τόπου της καταγωγής μου έλεγε συχνά ο ίδιος στην παραλία της Νεάπολης στο ποτοποιείο που διατηρούσε η οικογένεια Νυχά τότε , το σημερινό café stanento.
Τα ρούχα που φοράει στη φωτογραφία , φανερώνουν με τον πιο πειστικό τρόπο την καταγωγή της οικογένειας Νυχά που ξεκινάει από τα Σφακιά της Κρήτης μια από τις πιο ανυπότακτες περιοχές της Ελλάδος και το πραγματικό της επίθετο ήταν Σγουρός , μαρτυρία του ιδίου και του αδελφού του στο ποτοποιείο τους στην Νεάπολη .
Το χρονικό διάστημα από 1669 – 1898 που η Κρήτη πέρασε σε Οθωμανικό έλεγχο πολλές Κρητικές οικογένειες εγκατέλειψαν το Νησί και άλλαξαν το επίθετο τους για να χάσουν τα ίχνη τους οι πασάδες με τους οποίους είχαν έλθει σε σύγκρουση λόγω της καταπίεσης και της καταδίωξης τους . Πάρα πολλοί εγκαταστάθηκαν στα Κύθηρα και στα Νότια παράλια της Πελοποννήσου όταν τελικά αφέθηκαν αβοήθητοι από την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη και τον στόλο του Αλέξιου Ορλόφ που τους είχαν ξεσηκώσει να αντιμετωπίσουν τον Τουρκικό στρατό ο οποίος κατάφερε τελικά σύντομα να καταστείλει την επανάσταση του 1770 (Ορλοφικά)
Ο Αρχηγός τους Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιανάκης παραδόθηκε και εκτελέστηκε στο Ηράκλειο μετά από βασανιστήρια γιατί αρνήθηκε να προδώσει τους φίλους του .
Στα εγγόνια του ο Φουφουλάς Ιωάννης Νυχάς γιός του Γεωργίου Νυχά και της Ελένης Λιβανού εξιστορούσε την ιστορία της οικογένειας τους στα Σφακιά πολλές φορές λέγοντας την στην εγγονή του Μαρίτσα Νυχά , την περμανθούλα του , όταν τον ρωτούσε γιατί φοράει την Κρητική παραδοσιακή ενδυμασία και όχι τα ρούχα που φορούσε ο πατέρας της, όπως η ίδια διηγείται σε περιγραφή της για τον παππού της γραμμένη το έτος 1943 που ήταν παιδούλα , λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του .
Εγώ παιδί μου κατάγομαι από τα Σφακιά της Νήσου Κρήτης . Όπως όλοι ξέρουμε είναι ένα Νησί γεμάτο θυσίες και προσφορά αίματος για την ελευθερία της Ελλάδος . Ο πατέρας μου είχε έξη αδέλφια παλικάρια στο παρουσιαστικό τους και στο χαρακτήρα τους . Στην Κρήτη τότε οι Τούρκοι κατακτητές έκαναν φρικτά εγκλήματα και γρήγορα η οικογένεια μας ήλθε σε μεγάλη σύγκρουση όταν ο Πασάς στα Σφακιά διάλεξε την αδελφή τους για το χαρέμι του η οποία προτίμησε και σκοτώθηκε πέφτοντας από τα τείχη του παλατιού .
Έφυγαν από τα Σφακιά μια νύχτα τα τρία αδέλφια με μια γαΐτα και έφτασαν μετά από μεγάλη ταλαιπωρία στην ανοικτή θάλασσα στους Ηλιούς (Αντικύθηρα)
Στην συνέχεια τα τρία αδέλφια πήγαν στα Τριφυλλιάνικα στα Κύθηρα και λεγόντουσαν εκεί Τριφύλληδες γιατί τους έψαχναν παντού οι Τούρκοι διώκτες τους.
Το όνομα Νυχάς προϋπήρχε στις οικογένειες Τριφύλλη των Κυθήρων σαν παρατσούκλι και μια άλλη εκδοχή είναι ότι τους αποδόθηκε επειδή ήταν καλλίφωνοι και κράταγαν στο ψάλσιμο τον ήχο , Ηχάς και με παραφθορά έγινε Νυχάς … Πάντως στην Αγία Τριάδα της Νεάπολης γύρω στο 1955 εγώ θυμάμαι ένα δεξιό ψάλτη και καλό άνθρωπο με το όνομα Νυχάς που έμενε σε ένα σπίτι στο επάνω μέρος του βράχου .
Γεγονός είναι ότι ο πρώτος Νυχάς της περιοχής μας ήρθε από τα Κύθηρα και ήταν παπάς , λεγόταν Ιωάννης και το πραγματικό του επίθετο ήταν Τριφύλλης . Ήρθε στον Άγιο Νικόλαο με την οικογένεια του σαν παπάς και είχε πολλά παιδιά . Τρεις γιους και 5-6 κόρες . Γιοί του ήταν ο Σταύρος , ο Γεώργιος και ο Αναστάσιος .
Οι Νυχάδες της Νεάπολης κατάγονται από τον Γεώργιο τον πατέρα του Ιωάννη Γεωργίου Νυχά ο περί ου ο λόγος εδώ . (Αρχείο : «Απόγονοι οικογενειών» του Νίκου Παυλάκη)
Πηγή  Stathakis Panagiotis