Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

ΣΔΙΤ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ:

ΣΔΙΤ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ:
Η υπογραφή της σύμβασης είναι η τελευταία στροφή μιας δύσκολης προσπάθειας για το ξεκίνημα του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων.
*Δικαιολογημένες - ως ένα βαθμό - οι διαμαρτυρίες των πολιτών (στο στερεότυπο ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ...).
*Αδικαιολόγητες οι διαμαρτυρίες το ιθυνόντων στο δογματισμό ότι μπορούμε μόνοι μας να διαχειριστούμε τα απορρίμματα... Εδώ μένει αναπάντητο το ερώτημα :Τότε γιατί δεν το υλοποιήσαμε εδώ και δεκαετίες,αλλά βολευόμαστε στην λύση των χωματερών και της απόθεσης των Σ.Α σε ποτάμια,ρέματα,στο χωράφι ''του άλλου'' κ.λ.π. με επιβολή δυσβάστακτων προστίμων ακόμα και σήμερα από την Ε.Ε (Στο Δήμο Ευρώτα από το 2011 λόγω της διαχείρισης δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα). *Δεν έχω την γνώση ώστε με πληρότητα να πω ότι αυτή η μεθοδολογία απαντά συνολικά στο πρόβλημα.Έχω όμως την βεβαιότητα ότι είναι η ορθολογικότερη λύση που παρουσιάζεται. *Δεν έχω τεχνικο - οικονομικές γνώσεις για να ανταποκριθώ στα οικονομικά δεδομένα της μελέτης,πείθομαι σοβαρά από τους προσυμβατικούς ελέγχους και τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
Για μια σφαιρικότητα γνώμης και γνώσης αιρετών και πολιτών του Δήμου Ευρώτα να πραγματοποιηθεί οργανωμένη επίσκεψη σε ήδη υπάρχοντες χώρους Μ.Ε.Α σε Ήπειρο,Δυτική Μακεδονία,Σέρρες για την απόκτηση ΑΠΟΨΗΣ. Πιστεύω ότι θα λυθούν ερωτήματα και αμφιβολίες και μετά μια οργανωμένης συζήτησης του Δήμου,των πολιτών και επιστημόνων. ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΔΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ:
Η 3η Υποενότητα περιλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας στο σύνολό της. Τα προβλεπόμενη έργα για την πρώτη υποενότητα είναι τα εξής: Δημιουργία μιας (1) Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ),στην οποία προβλέπεται η επεξεργασία του συνόλου των συμβατικών αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. 
Η προβλεπόμενη ποσότητα που θα επεξεργάζεται αφορά σε 30.000 τόνους / έτος και περιλαμβάνει τις εξής εγκαταστάσεις: 
- Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας (ΜΜΕ) 
- Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΒΕ) 
- Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας Κομπόστ (Ραφιναρία) 
- Δημιουργία ενός (1) Ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), στην ίδια θέση με σκοπό την διάθεση των υπολειμμάτων. 
- Η Συνολική του χωρητικότητα προβλέπεται σε 1.240.000 κυβικά μέτρα περίπου και θα γίνουν οι κατάλληλες διεργασίες για την διαμόρφωση του και κατασκευή του. Υ.Γ: Είναι η προσωπική μου γνώμη,χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλύτερες....

Ηλιας Παναγιωτακακος


ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!
Χτες το απόγευμα έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Κυθήρων η εκδήλωση «Το Γυμνάσιο Κυθήρων στην Ευρώπη», όπου παρουσιάστηκε η εμπειρία που απέκτησε το Γυμνάσιό μας από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Erasmus+ μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ισλανδία, την Ιταλία και τη Φινλανδία.
Η Γυμνασιάρχης κα. Φατσέα και οι καθηγητές μας μετέφεραν μια εικόνα των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών αυτών, με έμφαση στο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας που σταθερά εδώ και χρόνια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του Διεθνούς Προγράμματος του ΟΟΣΑ PISA, σε αντίθεση με την Ελλάδα που διαρκώς καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις σε κάθε είδους αξιολόγηση. Οι Φινλανδοί επενδύουν στην παιδεία, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις νέες τεχνολογίες, στις σχολικές υποδομές και σε μια σειρά δράσεων που δημιουργούν συνθήκες όχι απλά εκπαίδευσης αλλά συνολικής παιδείας των μαθητών. Η υποχρεωτική εκπαίδευση ξεκινά στην ηλικία των 6 ετών (το ελληνικό δημιούργημα της υποχρεωτικής φοίτησης των τετράχρονων φαντάζει αστείο στη Φινλανδία) και περιλαμβάνει όχι μόνο παράδοση μαθημάτων, αλλά βιωματικές εμπειρίες, ιατρική και οδοντιατρική κάλυψη εντός των σχολείων, σχολικά γεύματα με υγιεινές τροφές, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους και πολλές δραστηριότητες που διαπλάθουν συνολικά έναν παιδευμένο χαρακτήρα, έναν συνειδητοποιημένο πολίτη, ένα μέλος της κοινωνίας που μπορεί να αφομοιώνει με κριτική σκέψη και να συνεργάζεται.

Στις κατατάξεις του PISA η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μαζί με χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και του Αρχιπελάγους της Ινδονησίας! Και αντί να πάρει παραδείγματα από τη Βόρεια Ευρώπη και να χτίσει ένα νέο μοντέλο παιδείας που δεν θα αλλάζει ο κάθε υπουργός κατά το δοκούν, ουσιαστικά μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής προσπαθεί διαρκώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με πολιτικάντικου τύπου δικαιολογίες που υπερβαίνουν τα όρια ακόμα και του αστείου. Ναι, η Χώρα μας γέννησε την φιλοσοφική σκέψη, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, όμως δεν κάνει τίποτε απολύτως για να μετουσιώσει τα νοήματα αυτών των φιλοσόφων στη σύγχρονη εκπαιδευτική πολιτική που εμφορείται από το πνεύμα της αποστήθισης, των κακώς νοουμένων εξετάσεων, του ενδοσχολικού ανταγωνισμού και της διαρκούς μάχης των μαθητών για την κατάκτηση υψηλών βαθμών. Η επένδυση στην παιδεία είναι η μόνη που αξίζει, αν θέλουμε η Χώρα μας να πάει μπροστά. Μόνο μέσα από ένα νέο σύστημα παιδείας οι επόμενες γενιές θα δώσουν στην Ελλάδα την ώθηση που χρειάζεται ώστε να ξεφύγει από το μαύρο μοιρολατρικό παρελθόν της.
Συγχαρητήρια στο Γυμνάσιο Κυθήρων για την εξωστρέφειά του!


BATIKA."ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΚΟΥΛΕΝΤΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝΕ ΠΑΡΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ "

"ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΚΟΥΛΕΝΤΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝΕ ΠΑΡΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ " Σήμερα πριν χαράξει η ανατολή 500 κάτοικοι του Δήμου Μονεμβασιάς βρέθηκαν λίγο πιο έξω από το χωριό Κουλέντια για να βροντοφωνάξουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στην καταστροφή του τόπου μας. Είναι η πρώτη οργανωμένη διαμαρτυρία και στόχο είχε ο κόσμος να δει από κοντά την καταστροφή που συντελείται στον τόπο μας. Προσέξτε πως σε μια βάση που έχει σκάψει η εταιρεία που είναι μεγάλη σαν γήπεδο οι 500 άνθρωποι φαίνονται σαν μυρμήγκια ,για να έχετε μια πρώτη εικόνα πόση καταστροφή γίνεται για μια εγκατάσταση ανεμογεννήτριας μεσαίου μεγέθους. Το θέαμα τρομακτικό θλιβερό . Ο περισσότερος κόσμος σοκαρίστηκε με το θέαμα του βιασμού ενός παρθένου τόπου που θυσιάζεται για τις τσέπες λίγων. Τι παραχωρείται και τι ξεπουλιέται ,το μέγεθος της καταστροφής δεν περιγράφεται. Στρέμματα με κουμαριές έχουν ξεριζωθεί ,κορφές ισοπεδώνονται . Άνθρωποι κάθε ηλικίας ,παιδιά ηλικιωμένοι που μεγάλωσαν σε αυτά τα βουνά ,άνθρωποι που πονάνε τον τόπο τους ,ήταν εκεί και θα ξανά είναι και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα . Δείτε τα μεγαθήρια που ξηλώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους με θέα την Ελαφόνησο και τον Μαραθιά. Σήμερα ανεμογεννήτριες στα Κουλέντια ,αύριο στα Βάτικα .Και δεν είναι μία δεν είναι δύο ούτε 10 αλλά εκατοντάδες. Ενημερωθείτε ,μάθετε την αλήθεια την πραγματικότητα ,τις επιπτώσεις στο περιβάλλον τις συνέπειες στην κοινωνία στον πολιτισμό μας και στην οικονομία του τόπου μας. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για το μέλλον αυτού του τόπου.
ΠΗΓΗ 
Δεσποινα Βαγγελόγλου












ΒΑΤΙΚΑ.ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ.Κουλεντια Διαμαρτυρία για την κατασκευή Αιολικού Πάρκου