Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

ΚΥΘΗΡΑ ΑΜΟΡΓΟΣ ΚΙΜΩΛΟΣ ΣΙΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΤΙΝΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ 12 ΥΠΟ ΑΠΕΙΛΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 


ΠΕΝΤΕ ΝΗΣΙΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ -Αμοργός, Κίμωλος, Κύθηρα, Σίκινος και Τήνος- ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ 12 ΥΠΟ ΑΠΕΙΛΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!!!!! 
 
Η Europa Nostra – η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών αφοσιωμένη στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά – και ο εταίρος της, το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανακοίνωσαν σήμερα τις 12 πιο απειλούμενες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη που επιλέχθησαν για το Πρόγραμμα 7 Υπό Απειλή (7 MOST ENDANGERED) του 2021
 
Τα πέντε Νησιά – Αμοργός, Κίμωλος, Κύθηρα, Σίκινος και Τήνος – βρίσκονται χωρικά στο Νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, ενώ τα τέσσερα από αυτά (Αμοργός, Κίμωλος, Σίκινος και Τήνος) αποτελούν μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων. Και τα πέντε χαρακτηρίζονται από το «κυκλαδίτικο τοπίο», το οποίο
τους δίνει υψηλή πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία. H αρμονική συνύπαρξη του Αιγαίου Πελάγους, με τους λόφους, τα βουνά, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δημιουργούν ένα εμβληματικό τοπίο, το οποίο αποτελεί ζωτικό κομμάτι της ελληνικής και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής
ταυτότητας.
 
Το πολυφασματικό αυτό τοπίο βρίσκεται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τη μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη με αιολικά πάρκα. Το σχέδιο είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε διάφορες τοποθεσίες σε κάθε νησί, συχνά δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και ως σκηνικό-περιμετρικά από παραδοσιακά χωριά. 
Οι προτεινόμενες ανεμογεννήτριες υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες των νησιών και πρόκειται να παρέχουν ενέργεια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. 
Οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο θα επηρεάσουν οπτικά το τοπίο των νησιών, αλλά θα έχουν επιπτώσεις στα μορφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη χλωρίδα και την πανίδα τους, όσο και τους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού. 
Αναμφίβολα, αυτό θα μειώσει την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία του τοπίου και θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των τοπικών κοινοτήτων.
 
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επέλεξε πέντε ενδεικτικά Νησιά στο Νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους για να τα εντάξει στο Πρόγραμμα 7 Most Endangered 2021 της Europa Nostra. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ αγωνίζεται για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 1972. Ωστόσο, στην περίπτωση του Κυκλαδίτικου Τοπίου που εκπροσωπείται από τα Πέντε Νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η Οργάνωση ζητά εναλλακτικές και ισορροπημένες λύσεις καθαρής ενέργειας αντί των μαζικών αιολικών πάρκων, σε συνδυασμό με μια διεξοδική διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινότητες και ειδικούς.
Ο Πρόεδρος της Europa Nostra, Καθηγητής Δρ. Hermann Parzinger, δήλωσε: «Σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης, στεκόμαστε απόλυτα αλληλεγγύοι με τις τοπικές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες είναι οι ακούραστοι διαχειριστές των πιο ευάλωτων περιουσιακών στοιχείων μας. Στεκόμαστε αλληλεγγύοι και επίσης πράττουμε.
 
Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η Europa Nostra, και το ευρύ δίκτυο μελών και συνεργατών μας, θα ενώσουμε τις φωνές μας για την υπεράσπιση αυτών των 12 τόπων κληρονομιάς που κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα. Από εμβληματικά φυσικά τοπία, σε χώρους θρησκευτικής σημασίας και στολίδια μοντέρνας αρχιτεκτονικής,
αυτοί οι αξιοθαύμαστοι τόποι ενσαρκώνουν την κοινή μας ιστορία και αποτελούν ανεξάντλητη πηγή ανάπτυξης και ευημερίας για τις περιοχές και τις χώρες τους αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Σε μια περίοδο μεγάλης ανάγκης, ας συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να την τοποθετήσουμε εκεί που ανήκει: στην καρδιά της ανάκαμψης της Ευρώπης μετά την πανδημία»
 
Ολες οι απειλούμενες περιοχες:
 Πέντε Νησιά στο Νότιο Αιγαίο, ΕΛΛΑΔΑ
 Achensee Steam Cog Railway, Τιρόλο, ΑΥΣΤΡΙΑ
 Σύγχρονο Θέατρο, Σόφια, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
 Νεκροταφείο Mirogoj, Ζάγκρεμπ, ΚΡΟΑΤΙΑ
 Εκκλησία του Saint-Denis, Hauts-de-France, ΓΑΛΛΙΑ
 Φρούριο Narikala, Τιφλίδα, ΓΕΩΡΓΙΑ
 Green Belt System, Κολωνία, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
 Ο κήπος Giusti, Βερόνα, Ιταλία
 Το παλάτι Ca 'Zenobio, Βενετία, ΙΤΑΛΙΑ
 Μονή Dečani, KOSOVO *
 Κεντρικό Ταχυδρομείο, Σκόπια, ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
 San Juan de Socueva Παρεκκλήσι και Ερημητήριο, Κανταβρία, ΙΣΠΑΝΙΑ
 

Μάγια Τσόκλη

Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη ΕΛ.ΑΣ:"Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα σου"

To Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού


Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την 11η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, συνεχίζουν την καμπάνια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης με τίτλο «Έχεις Φωνή, Είμαστε Δίπλα Σου».

Στόχος  της καμπάνιας είναι η σωστή ενημέρωση πολιτών και φορέων σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των ανηλίκων σε όλες τις εκφάνσεις της, όπως ενδοοικογενειακή, σεξουαλική, διαδικτυακή κλπ.

Για τον σκοπό αυτόν, επικαιροποιήθηκαν οι αναλυτικές οδηγίες για την προστασία των ανηλίκων, στον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας και οπτικοποιήθηκαν συμβουλές «κλειδιά», σε μορφή infographics, για χρήση στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας.

 Παράλληλα, δημιουργήθηκαν δύο τηλεοπτικά σποτ, για τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σωματική/λεκτική βία. Στα βίντεο χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα διαλόγων από πραγματικά περιστατικά κακοποίησης, με τη συνδρομή επαγγελματιών ηθοποιών. Η παραγωγή τους υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του κοινωφελούς Ιδρύματος MATILDA, με πρόεδρο την κ. Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, σκοπός του οποίου είναι η  προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το Υπουργείο,  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, θα περάσει το μήνυμα "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΤΗΛ.100. ΕΧΕΙΣ ΦΩΝΗ" μέσα από τους ηλεκτρονικούς πίνακες των οδικών κόμβων της περιφέρειας.

Ο Δήμος Πειραιά ανταποκρίθηκε στη δράση με διαδικτυακές αναρτήσεις των οδηγιών για την προστασία των ανηλίκων, ενώ σε αντίστοιχες αναρτήσεις προχώρησε και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Be Secure – Feel Secure» στο οποίο είναι επικεφαλής εταίρος ο Δήμος Πειραιά, και έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση της αστικής ασφάλειας μέσω της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής στην πόλη του Πειραιά.

Επίσης, σημαντική είναι η στήριξη της δράσης από το δίκτυο SDG 17 και τους 100 δήμους της χώρας που αποτελούν μέλη του οργανισμού, μέσω αντίστοιχων διαδικτυακών αναρτήσεων.

http://www.dimotikiagoratislakonias.gr/

ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΨΑΛΙ 1966


1966 – Καψάλι. Άλλη μια φωτογραφία με το καΐκι «Νικόλαος» του αείμνηστου Γιώργου Ξηνταράκου.

ΟΜΑΔΑ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗΣ:Κατασχέθηκαν 6 φυτά κάνναβης και εξοπλισμός για την καλλιέργεια φυτών σε εσωτερικό χώρο

 Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια φυτών κάνναβης

Κατασχέθηκαν 6 φυτά κάνναβης και εξοπλισμός για την καλλιέργεια φυτών σε εσωτερικό χώρο

Συνελήφθη χθες (10-12-2020) το μεσημέρι, στην Ξάνθη, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών και περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αναλυτικότερα, σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στην οικία του δράστη, τον εντόπισαν να καλλιεργεί 6 φυτά κάνναβης, ύψους από 1,10 έως 1,60 μέτρα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αποτελούμενο από ανακλαστήρες, λαμπτήρες, χρονοδιακόπτες, ανεμιστήρα, αφυγραντήρα, ρυθμιστές PH , μετασχηματιστή και ηλεκτρονικό θερμόμετρο – υγρασιόμετρο.

Επιπλέον, στο εσωτερικό του σπιτιού βρέθηκαν 8 πλαστικά δοχεία με λιπάσματα και 1 ανιχνευτής μέταλλων.

Κατασχέθηκαν τα φυτά κάνναβης, ο εξοπλισμός για την καλλιέργεια των φυτών και ο ανιχνευτής μετάλλων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Γ’ Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας:συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από (8) κιλά κάνναβης

Από αστυνομικούς της Γ’ Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας, συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από (8) κιλά κάνναβης


Από αστυνομικούς της Γ΄ Ο.Π.Κ.Ε. του Αστυνομικού Τμήματος Ιστιαίας, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, εντοπίστηκε χθες (10-12-2020) το απόγευμα σε ευρύτερη περιοχή της Αιδηψού Ευβοίας και συνελήφθη ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκε αρχικά στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια συσκευασία, που περιείχε ποσότητα κάνναβης, μεικτού βάρους (14,8) γραμμαρίων.

Ακολούθως από αποθήκη ιδιοκτησίας του, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν επιπλέον δύο (2) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν ποσότητα κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους (8) κιλών και (41,2) γραμμαρίων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Την προανάκριση διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.

Αντικύθηρα (Τσιριγότο) Η πιθανή εγκατάσταση αιολικών σταθμών στα Αντικύθηρα θα επιφέρει προβλήματα στην εθνική ερευνητική υποδομή ΠΑΓΓΑΙΑ


Αντικύθηρα (Τσιριγότο)

Πουλιά μεταναστευτικά (πολλά!) και σταθμός παρατήρησής τους διεθνούς εμβέλειας, σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα -όχι μόνο ο ομώνυμος Μηχανισμός, λίγες δεκάδες μόνιμοι κάτοικοι, κομβική θέση ανάμεσα σε Πελοπόννησο/Κύθηρα και Κρήτη.
Όταν διαβάσαμε για ανεμολογικούς ιστούς στο νησί δεν πιστεύαμε στα ματάκια μας.
Δείτε εδώ επιστολή του Προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητή Μανώλη Πλειώνη προς τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας σχετικά με τα προβλήματα που θα επιφέρει στην εθνική ερευνητική υποδομή ΠΑΓΓΑΙΑ* -και αυτή στο νησί- η πιθανή εγκατάσταση αιολικών σταθμών στα Αντικύθηρα:


Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής.
Το τοπίο της φωτογραφίας δεν υφίσταται πλέον, μιας και εν έτει 2020 "made in Greece" τζιμάνια αποφάσισαν τη διάνοιξη δρόμου ως τον φάρο (ολοκληρώθηκε δυστυχώς πριν από λίγες μέρες, δείτε εδώ: https://kythira.gr/.../oloklirothike-o-dromos-pros-ton.../).

Ελαφόνησος: Καταγγελία προς τον Εισαγγελέα υπέβαλαν 17 περιβαλλοντικές οργανώσεις.“Greece’s Next Top Model (GNTM) 3.

Καταγγελία προς τον Εισαγγελέα και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητώντας τους να πράξουν τα δέοντα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, υπέβαλαν 17 περιβαλλοντικές οργανώσεις για την κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων σε προστατευόμενες παραλίες της Ελαφονήσου, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής του καναλιού STAR “Greece’s Next Top Model (GNTM) 3.

Σε ανακοίνωση με τίτλο «απροστάτευτα οικοσυστήματα σε υψηλή τηλεθέαση»  οι 17 οικολογικές οργανώσεις τονίζουν ότι η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου στον αιγιαλό και τις αμμοθίνες απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία, ενώ η για οποιονδήποτε λόγο (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων) πρόσβαση τέτοιων οχημάτων στα ευαίσθητα αυτά παράκτια αμμοθινικά οικοσυστήματα δεν συνάδει με την προστασία τους και αναλυτικά αναφέρουν ότι:

Χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν το βράδυ της Δευτέρας, 7 Δεκεμβρίου 2020, στην τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού STAR “Greece’s Next Top Model (GNTM) 3”, τροχοφόρα να κινούνται σε παραλίες της Ελαφονήσου.

Συγκεκριμένα ένα όχημα τύπου 4×4 και δύο μοτοσυκλέτες υψηλού κυβισμού φάνηκαν να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και σε μεγάλη έκταση οργώνοντας στην κυριολεξία τις αμμοθίνες, όπως απεικονίστηκε ευκρινώς και στις λήψεις από drone.

Η Ελαφόνησος, λόγω της ιδιαίτερα υψηλής οικολογικής της αξίας, έχει ενταχθεί στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης με ονομασία «Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος» και κωδικό GR2540002.

Οι θέσεις στην οποία έλαβαν χώρα τα γυρίσματα του GNTM αποτελούν προστατευόμενους τύπους οικοτόπων βάσει της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας με ονομασία «υποτυπώδεις κινούμενες θίνες» και κωδικό 2110, «κινούμενες θίνες ακτογραμμής με Ammophila arenaria» με κωδικό 2120, αλλά και «Θίνες των παραλιών Juniperus spp.» με κωδικό 2250.

Η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου στον αιγιαλό και τις αμμοθίνες απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία, ενώ η για οποιονδήποτε λόγο (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων) πρόσβαση τέτοιων οχημάτων στα ευαίσθητα αυτά παράκτια αμμοθινικά οικοσυστήματα δεν συνάδει με την προστασία τους.

Τονίζεται ότι στην περιοχή φύεται η Centaurea pumilio ενδημικό της Αν. Μεσογείου, είδος «Τρωτό» σύμφωνα με το Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας, καθώς και το στενότοπο ενδημικό Saponaria jagelii, είδος «κρισίμως κινδυνεύον» που απαντάται εκεί και πουθενά αλλού σε όλο τον πλανήτη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην εν λόγω παραλία απαντώνται τους θερινούς μήνες φωλιές Καρέττα, οι οποίες είναι γνωστό ότι καταστρέφονται από τα τροχοφόρα. Ως εκ τούτου, η χώρα μας έχει σημαντική υποχρέωση λήψης και εφαρμογής μέτρων για την προστασία του.

Πέραν όμως όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία, το πλέον προβληματικό σημείο είναι το μήνυμα που περνάει αυτή η ενέργεια στο ευρύ κοινό, καθότι, σε ώρα υψηλής τηλεθέασης και σε δημοφιλή για τη νεολαία εκπομπή, με σκοπό την προώθηση ως πρότυπο lifestyle την οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων και την προώθηση συγκεκριμένου προϊόντος, υποβαθμίστηκε η ανάγκη προστασίας του οικοσυστήματος. Μάλιστα, ενώ πραγματοποιήθηκε αναφορά στην αξία και το καθεστώς προστασίας της, προβλήθηκε ως αποδεκτή η καταστροφική ενέργεια των τροχοφόρων σε ένα τόσο σημαντικό και παράλληλα εύθραυστο οικοσύστημα.

Η περιβαλλοντική ζημιά ενδέχεται να είναι αντιστρεπτή, αν και κάποιες βλάβες, όπως αυτές σε στενοενδημικά είδη φυτών, μπορεί να διαπιστωθεί μόνο μετά από μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος παράκτιων περιοχών, όπως οι παραλίες της Ελαφονήσου, δέχονται αφόρητη τουριστική πίεση κατά τους θερινούς μήνες από τη, συχνά δίχως όριο παραχώρησή τους για ομπρέλες και ξαπλώστρες, υποβαθμίζοντας την οικολογική τους ακεραιότητα.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο σημείο της παραλίας «Παναγία», στο οποίο κινήθηκε το όχημα 4×4, και για το οποίο ο Δήμος Ελαφονήσου και ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ανακοίνωσαν ότι το καλοκαίρι χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα από πού προκύπτει η νομιμότητα αυτής της χρήσης στον αιγιαλό, και πάνω σε αμμοθίνες, όπως προκύπτει και από τη χαρτογράφηση των τύπων οικοτόπων.

Με βάση τα παραπάνω, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπέβαλαν καταγγελία προς τον εισαγγελέα και τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας τους να πράξουν τα δέοντα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι για την προβολή μερικών λεπτών μία δημοφιλούς εκπομπής σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, ακυρώνονται 30 χρόνια περιβαλλοντικής πολιτικής και εκπαίδευσης, δημοσιεύσεων, μελετών και επιχειρηματολογίας για την προστασία και διαχείριση των αμμοθινών, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά σε αυτές τις προσπάθειες επιλέγοντας να αναδείξουν την αξία της περιοχής και φυσικά σεβόμενες τα μέτρα για την προστασία της.

Οι οργανώσεις 

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν  οι 17 περιβαλλοντικές οργανώσεις:  iSea, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, Οργάνωση Γη, Πίνδος Περιβαλλοντική, Σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ», ΑΝΙΜΑ, GREENPEACE, MEDASSET, MedINA, The Green Tank, και WWF Ελλάς. 

ΠΗΓΗ /ecopress.gr

Σε ετοιμότητα ο Στόλος – Αναμένουμε τουρκικό γεωτρύπανο στην ελληνική ΑΟΖ

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο σοβαρής τουρκικής πρόκλησης στο Καστελλόριζο, με ενδεχόμενη αποστολή γεωτρύπανου από πλευράς Τουρκίας.

Η σύσκεψη που έγινε υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, εστίασε ακριβώς σε αυτό, υποστηρίζει το Newsbreak
Ειδικά δε μετά και την «ασυλία» που ουσιαστικά δόθηκε στην Άγκυρα στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, οι επιτελείς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισαν την επαναφορά όλων των Σωμάτων σε ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης για όταν και όπου απαιτηθεί.

Η ολοκλήρωση των ερευνών του Oruc Reis σημαίνει ότι μετράμε αντίστροφα για την εμφάνιση των τουρκικών πλωτών γεωτρύπανων (σ.σ. το έχουν εξαγγείλει άλλωστε).
Το αν θα επιχειρήσουν να μπουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στο τμήμα ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο (αυτό που σχεδόν 2 μήνες «γκρίζαρε» το Oruc Reis), αυτό είναι ένα θέμα, καθώς μια τέτοια κίνηση θα σημάνει ευθεία εισβολή, ενώ ακόμα και η απόπειρα γεώτρησης θα δημιουργήσει τετελεσμένα.

Χριστιάνα Καλογήρου - Γενική Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής: Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο των επιβατών

Ξεκινάει την προσεχή εβδομάδα η πληρωμή των νησιωτών για το Μεταφορικό Ισοδύναμο των επιβατών. Η πληρωμή θα διαρκέσει 4 ημέρες.

Συγκεκριμένα, πληρώνονται 85.823 ωφελούμενα νοικοκυριά των νησιών μας με το συνολικό ποσό των 6.497.609,52 ευρώ, για τις μετακινήσεις που έγιναν είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, το χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2020 έως και 6 Νοεμβρίου 2020.

ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΛΟΣ (χαράτσι) ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΑΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΩΝ


 

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ( ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ )



Μετά τη χθεσινή πυκνή χαλαζόπτωση στις περιοχές Πλύτρας Παπαδιανίκων, Ασωπού, Φοινικίου, Συκιάς, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον Προϊστάμενο κο Ηλία Αγγελόπουλο, επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές όπου διαπίστωσε μεγάλες ζημιές σε ελιές και εσπεριδοειδή.

Θα ακολουθήσει από Δευτέρα η υποβολή δηλώσεων των αγροτών στους Ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.
Παρακαλούνται οι παραγωγοί να τις υποβάλλουν το συντομότερο δυνατόν, ώστε επειδή ο ΕΛΓΑ έχει διαθέσιμους γεωπόνους, οι εκτιμήσεις να ξεκινήσουν πάραυτα.
Εφιστώ την προσοχή σε αυτούς που θα συλλέξουν τον πληγέντα ελαιόκαρπο πριν από τον έλεγχο, να αφήνουν 2-3 δένδρα ως μάρτυρες σποραδικά ανά κτήμα.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για υποχρεωτικό 40% ελληνικό ρεπερτόριο σε κάθε ραδιοσταθμό


Με τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων” ζητάει να υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό μετάδοσης ελληνικών τραγουδιών έως τουλάχιστον …40% ανά ραδιοφωνικό σταθμό, ανεξαρτήτου χαρακτήρα και... ιδιοκτησιακού προγράμματος. Η πρόταση αυτή αν περάσει θα ενισχύσει με έμμεσο τρόπο το φορέα συλλογικής διαχείρισης  ΕΔΕΜ, επιβάλλοντας όμως τη μετάδοση της ελληνικής μουσικής σε όλους ακόμα και σε σταθμούς που έχουν ξένο ρεπερτόριο!


Η τροπολογία προτείνεται να προστεθεί στην παράγραφου 7 στο άρθρο 227 «Περιεχόμενο μεταδιδόμενου προγράμματος» του ν. 4512/2018 για την αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τόσο οι ενημερωτικοί όσο και οι μή ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί οφείλουν να μεταδίδουν ελληνικά μουσικά έργα με ελάχιστη ποσόστωση επί του συνόλου των μουσικών έργων που μεταδίδουν στη διάρκεια του προγράμματός τους αναλόγως του χαρακτήρα του προγράμματός τους και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους. 

Οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των επιχειρήσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα του προγράμματός τους, οφείλουν να μεταδίδουν ελληνικά μουσικά έργα σε ποσοστό τουλάχιστον 40%. 

Οι μη ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που δεν ανήκουν σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ οφείλουν να μεταδίδουν ελληνικά μουσικά έργα σε ποσοστό τουλάχιστον 40%, το οποίο μπορεί να οριστεί μεταξύ 40% και 25% ανάλογα με τη θεματολογία του ειδικού προσανατολισμού του σταθμού με αιτιολογημένη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος του σταθμού...

typologies.gr

Το Δελτίο Τύπου που δόθηκε για τη τροποποίηση του Ν/Σ για τα Κέντρα Περίθαλψης Άγριας Πανίδας!



 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ:Αξιώσεις αστειότητας, «μολών λαβέ»

 Rüzgar eken fırtına biçer (όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες)…

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαντήσει κανείς με σοβαρότητα στις αστείες αξιώσεις κάθε πρώην Τούρκου αξιωματούχου, που έχουν ένα και μόνο σκοπό: να γίνει αρεστός στον Ερντογάν μήπως κερδίσει κάποιο νέο δημόσιο αξίωμα. Αξιώσεις αστειότητας, που δεν χρήζουν καμίας ουσιαστικής απάντησης πέραν του «μολών λαβέ».
Έχω ήδη ζητήσει από τις 9/12 την ίδρυση Στρατιωτικού Φυλακίου στα Αντικύθηρα και ως Δήμαρχος θα συνεχίσω να κάνω ό,τι μπορώ για το νησί και τους κατοίκους του, πέρα και έξω από τις ανιστόρητες αξιώσεις της γείτονος.
Πάντως καλό είναι να γνωρίζουν οι γείτονες πως οι άνεμοι φέρνουν θύελλες ή τουρκιστί ne ekersen onu biçersin…



ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΑ (9) ΑΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ (25) ΣΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ


Στέλιος Πέτσας:

Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανίων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά


Μόνο με sms στο 13033 οι έξοδοι - Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 22:00 έως τις 05:00

Απαγόρευση κυκλοφορίας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα ισχύει αυτή τη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, από τις 22:00 έως τις 05:00, έτσι, δηλαδή, παρατείνεται μόνο για μία ώρα λόγω των εορτών. 

https://www.ethnos.gr/

''Ο δήμαρχος του νησιού Αντικύθηρα πρέπει να είναι Τούρκος πολίτης¨ λένε οι Τούρκοι...

Ετοιμάζουν παράλληλη κρίση σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο μετά το φιάσκο στη Σύνοδο Κορυφής;

Aνθεώρηση ολόκληρου του status quo θέλει η Άγκυρα. Οι Τούρκοι προσπαθούν να βρουν ''νομικές δικαιολογίες'' για να απαιτήσουν άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ θέλουν και αποστρατικοποίηση των νησιών. 

Στη δημοσιοποίηση ενός προκλητικού διαδραστικού χάρτη για την «Γαλάζια Πατρίδα», μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής Google Maps, προχώρησε το Κέντρο Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης και ο επικεφαλής του, τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, Τζιχάτ Γιαϊτζί. 

Ο χάρτης διχοτομεί το Αιγαίο Πέλαγος, σύμφωνα με την θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», τεμαχίζοντας παράλληλα και την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, τα οποία κατηγοριοποιεί αυθαίρετα σε:

  • Ελληνικά νησιά (Σποράδες, Κυκλάδες, Κρήτη)
  • Νησιά που δόθηκαν στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και είναι στρατικοποιημένα κατά παράβασή της (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Ψαρά, Χίος, Ικαρία, Σάμος) 
  • Νησιά που παραχωρήθηκαν στην Ιταλία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης (Δωδεκάνησα)
  • Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που περιλαμβάνονται στη λίστα EGAYDAAK και σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς η κυριαρχία τους δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα με Συνθήκες.
  • Παράλληλα παρουσιάζεται η αυθαίρετη χάραξη θαλάσσιων συνόρων με το περιβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς και η πρόταση Γιαϊτζί για ορισμό ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ, σε βάρος της Κύπρου. Το ίδιο και με την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Τι αναφέρουν για τα Αντικύθηρα 

    Ο γνωστός Κεμαλιστής Ουμίτ Γιαλίμ, συνταγματάρχης ε.α και πρώην γγ του τουρκικού ΥΠΑΜ, ο οποίος κατά καιρούς αναφέρει ότι η Ελλάδα κατέχει τουλάχιστον 19 τουρκικά νησιά, έκανε νέο ''χτύπημα''!  

    Ακόμη και τα Αντικύθηρα έφθασαν να διεκδικούν οι Τούρκοι υποστηρίζοντας ότι έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα, η οποία έχει εγκαταστήσει δήμαρχο και έχει κατασκευάσει λιμάνι μην επιτρέποντας στο τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών να τοποθετήσει «κρατικό διαχειριστή» για να το διοικεί.
     
    Αυτά είναι μόνο ένα μέρος από τα εξωφρενικά που δήλωσε στην εφημερίδα Sozcu ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Αμύνης Ουμίτ Γιαλίμ. 

    ''Και πάλι η Ελλάδα εισέβαλε στο νησί Αντικύθηρα χωρίς ν’ αντιμετωπίσει εμπόδια. Σημαίες της Ελλάδας και της Ε.Ε. κυματίζουν στην είσοδο του λιμανιού του νησιού, που βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα Αντικύθηρα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερα από το Καστελόριζο ή την Πρίγκηπο στον Βόσπορο'' γράφει η εφημερίδα Sozcu. 

    Ο Γιαλίμ, υποστηρίζει πως το νησί αξιοποιείται τουριστικά από την Ελλάδα, μ’ ανέγερση ξενοδοχείου και δρομολόγια πλοίων που μεταφέρουν τουρίστες, καλώντας την Άγκυρα να… «παύσει» από τα καθήκοντά τον Έλληνα δήμαρχο, τοποθετώντας Τούρκο… διαχειριστή. 

    ''Ο δήμαρχος του νησιού Αντικύθηρα είναι Έλληνας πολίτης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις τοπικές διοικήσεις, ο δήμαρχος πρέπει να είναι Τούρκος πολίτης. Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας δεν έχει απολύσει μέχρι τώρα τον Έλληνα πολίτη Δήμαρχο Χαρκαλάκη και δεν έχει διορίσει διαχειριστή'' λέει προκλητικά.

    Συνεχίζοντας ο επίσης απόστρατος αξιωματικός και γεωπολιτικός – στρατιωτικός αναλυτής, υποστηρίζει πως με την ''κατοχή'' των Αντικυθήρων η Ελλάδα ελέγχει το θαλάσσιο πέρασμα των Κυθήρων που ενώνει το Αιγαίο Πέλαγος -Θάλασσα των Νήσων» όπως το αποκαλεί- προς τη Μεσόγειο. ''Επί του παρόντος, 19 τουρκικά νησιά και 2 τουρκικοί βράχοι βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή. Η «Θάλασσα των Νήσων» έχει μετατραπεί σε ελληνική λίμνη. Η Τουρκία φυλακίστηκε στις ακτές της Μικράς Ασίας»''δηλώνει συγκεκριμένα ο Γιαλίμ. 

    Σύμφωνα με το αφήγημα του πρώην γενικού γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, εκτός από τα Αντικύθηρα, τα 3/4 της Κρήτης, καθώς και 14 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Κρητικό και Νότιο Κρητικό Πέλαγος είναι… τουρκικό έδαφος, που καταπατάει η Ελλάδα

     
    Ο Γιαλίμ δεν είναι τυχαίο πρόσωπο στην Τουρκία. Αν και θεωρείται ''κεμαλιστής'' οι εμμονές του κατά της Ελλάδας, ταυτίζονται όλο και περισσότερο με τις επιδιώξεις της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚP και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Γιαλίμ ήταν αυτός ουσιαστικά που ξεκίνησε ν’ αρθρογραφεί για υποτιθέμενη κατάληψη 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος, που όπως φαίνεται σήμερα υιοθετείται πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο ''γκριζαρίσματος'' της ελληνικής κυριαρχίας.

    https://www.pentapostagma.gr/

Click away: Έτσι θα γίνονται οι αγορές από τα καταστήματα - Βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες

Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του είτε μέσω του e-shop του καταστήματος οπότε και θα πληρώνει ηλεκτρονικά είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας από το κατάστημα και πληρωμής με pos έξω από το κατάστημα με ασύρματο μηχάνημα.

Ο πελάτης πρέπει να έχει ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολής μηνύματος SMS που θα έχει επωνυμία επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα της παράδοσης-παραλαβής της παραγγελίας.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο και όχι παρέες ή οικογένειες.

Τα πρόστιμα

Επιχείρηση που θα αποδεικνύεται στους ελέγχους ότι έχει ανοίξει και έχει βάλει μέσα στο κατάστημα πελάτη θα έχει πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 και αναστολή από 15 έως 90 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το click away μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε επιχειρήσεις με είσοδο στο δρόμο. Κατά συνέπεια mall, κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε κτήρια και δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο σε δημόσιο δρόμο δεν θα ανοίξουν με click away.

H απόσταση έξω από τα καταστήματα πρέπει να είναι 2 μέτρα το ελάχιστο.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να λειτουργήσουν με «click away» νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν τα μέτρα που ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε επίσης ότι εάν υπάρξουν εικόνες συνωστισμού ή καταστρατηγηθούν από κάποιους για να δημιουργηθεί μεγάλη προσέλευση τότε θα αποσύρουμε τη ρύθμιση αυτή.

https://www.newsbomb.gr/