Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.3000 ΕΥΡΏ ΣΕ ΌΠΟΙΟΝ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΜΑΓΟΝΕΖΟ

Είναι τώρα 15 μέρες που έχει χαθεί ο πατέρας μου Θεόδωρος Μαγονέζος.Στις μέρες που πέρασαν έχω υποχρέωση να ευχαριστήσω την Αστυνομία Κυθήρων το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο των Κυθήρων τα παιδιά της ΕΜΑΚ, που έλαβαν μέρος στις έρευνες για τον εντοπισμό. Επίσης τα παιδιά της Ομάδας Διάδωσης Κυθήρων.Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Μητροπολίτη μας για το ενδιαφέρον του την συμπαράστασή του και την παρουσία του που και ο ίδιος έτρεξε μαζί μου στο βουνό αρκετές φορές. Επίσης ευχαριστώ όλους τους συμπατριώτες μου φίλους και συγγενείς δικούς μου και του πατέρα μου οι οποίοι συμπαραστάθηκαν και ακόμη συμπαραστέκονται σε αυτό που μου συνέβη. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αλλοδαπούς Αλβανούς φίλους και συγγενείς δικούς μου και του πατέρα μου. Τον πρώην Δήμαρχο κ.Θεόδωρο Κουκούλη τον φίλο μου Μιχάλη Πρωτοψάλτη και τον αγαπητό Πρόεδρο του Ποταμού Στέλιο Μεγαλοκονόμο, για τις συμβουλές τους που μου έδωσαν και ακόμη μου δίνουν. Επειδή όλες αυτές οι προσπάθειες για εμένα είναι πολύ ανθρώπινες, εκ μέρους μου για ικανοποίηση της συνείδησης μου απέναντί τους, προσφέρω εγώ και η σύζυγός μου Ελένη και τα παιδιά μας Θεόδωρος και Γεώργος το ποσόν των 3000 ευρώ σε όποιον βρει τον πατέρα μου ιδιώτη, ή Υπηρεσία Ο Γιος του Παναγιώτης Μαγονέζος τηλ 27360 33954- 6974767197 6981510036. Σας ευχαριστώ.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 20-09-2015 ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ



 ΟΧΙ  ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙOY ΣΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΙΑ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΤΗΣ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ KAI ΣΤΗΝ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ  ΕΛΛΕΙΨΗ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  ΚΑΙ  ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

 Ο Σμιγοπέλαγος Σίμος της Ελαφονήσου (Σίμος – Σαρακήνικο,  φωτ.:estella)
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ Ο ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ  ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Η αρπαγή του σπάνιου φυσικού πλούτου της Ελαφονήσου από το ΤΑΙΠΕΔ και τη συγκυβέρνηση (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ), χωρίς καμιά διαβούλευση

  
Το Νοέμβριο του 2013 η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων,  μεταβίβασε χωρίς αντάλλαγμα στην εταιρία ΤΑΙΠΕΔ  Α.Ε. (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ) πλήθος ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου (βλ. ΦΕΚ 2883/2013). Ανάμεσα τους, όλη η έκταση του Σίμου – Σαρακήνικου Ελαφονήσου, της ομορφότερης παραλίας της Μεσογείου. Το ΤΑΙΠΕΔ κατ' εντολή της τρόικας των δανειστών, εντάσσει άμεσα στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του το Σίμο – Σαρακήνικο.
   Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ πρότειναν στους υποψήφιους επενδυτές να αξιοποιήσουν μια περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, μοναδικού φυσικού πλούτου, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χαρακτηρισμένη ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου NATURA 2000 (GR2540002), ανεγείροντας ... εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία! Πού; Μα μέσα στο μοναδικό κεδρόδασος και τους αμμόλοφους του Σίμου και του Σαρακήνικου.
  Ακολούθησε βομβαρδισμός δημοσιευμάτων και διαμαρτυριών από το Επιστημονικό μας Σωματείο και οι δημότες, οι φορείς οι σύλλογοι και οι φίλοι της Ελαφονήσου ξεκίνησαν ανένδοτο αγώνα με τα αλιευτικά σκάφη του νησιού να προμαχούν (μόνο οι βουλευτές της Λακωνίας και η περιφέρεια της Πελοποννήσου... έμειναν αμέτοχοι). Σάλος στα ΜΜΕ και τα Γαλλικά, Γερμανικά κ.α. κανάλια (πλην των γνωστών Ελληνικών) κάλυψαν τη Διαμαρτυρία.
  Συγχρόνως επιχείρησαν την υφαρπαγή  του νησιωτικού Καλλικρατικού Δήμου της Ελαφονήσου και το Διαμελισμό του Δήμου της Μονεμβάσιας χωρίς καμία Διαβούλευση...με πρωτεργάτες Λάκωνες βουλευτές! (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_12.html ).
ΤΟ ΑΔΗΦΑΓΟ ΤΑΙΠΕΔ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ... ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
   Βόμβα για την ανάπτυξη και την οικονομία της Ελαφονήσου και της Ν.Α. Ελλάδας αποτελεί η απαίτηση των δανειστών για 50 δις από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ ( στο οποίο εντάσσεται από το 2013 και η Ελαφόνησος) με τη νέα συμφωνία της Κυβέρνησης (και των 5 κομμάτων που την στήριξαν).
   Με την αντίδραση της Κυβέρνησης για την μεταφορά της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο, μπορεί η Ελαφόνησος ν' απέφυγε τον ξαφνικό θάνατο, αλλά όχι και τον αργό θάνατο ή τον οικονομικό μαρασμό. Διότι μπορεί η συγκέντρωση των 50 δις από το  ΝΕΟ ΤΑΙΠΕΔ (Νέο Ταμείο στα πρότυπα του εξωτερικού -sovereign funds-) να αποτελεί ουσιαστικά ανέφικτο στόχο, αλλά ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι η πανέμορφη παραλία του Σίμου δεν θα συμπεριληφθεί (ως το καλλίτερο φιλέτο) στις πρώτες εκποιήσεις (ή στις πολυετείς μισθώσεις γενεών και γενεών επί το κομψότερον );
-  Ποιος θα επενδύσει πλέον στην Ελαφόνησο, όταν το στολίδι και η καρδιά του νησιού κινδυνεύει να βγει στο σφυρί από ώρα σε ώρα και μέσα σε μια νύκτα;
- Ποιος μπορεί να προσμετρήσει την απαξίωση των επενδύσεων των ντόπιων, που προήλθαν κυρίως από το μεταναστευτικό και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα και έγιναν με αισθήματα αγάπης προς τον τόπο και τη χώρα μας και με την πίστη ότι τα κελεύσματα των Ελληνικών κυβερνήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα...ήταν αξιόπιστα;
-Ποιος μπορεί να συνυπολογίσει την απαξίωση της αγοραστικής αξίας της γης και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων, για τους κατοίκους της Ελαφονήσου και των ευρύτερων περιοχών του Νότου από τις επονείδιστες αυτές πολιτικές;
   Ο Σίμος πλέον δεν ανήκει στους κατοίκους της Ελαφονήσου και στους αμέτρητους λάτρεις και επισκέπτες του νησιού.
   Χαρακτηριστικό είναι,  ότι ακόμη και για τη μίσθωση των ομπρελών και ξαπλωστρών  στις παραλίες του  Σίμου – Σαρακήνικου  από το Δήμο, απαιτείται σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, άδεια από τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ (και εάν είχε μεταφερθεί η έδρα του στην Ευρώπη ... άδεια από το Λουξεμβούργο)!
   Και όμως ο Σίμος και το Σαρακήνικο της Ελαφονήσου πρέπει και μπορούν να σωθούν αν αναλάβουν σημαντικές και άμεσες πρωτοβουλίες η Περιφέρεια της Πελοποννήσου (που μέχρι σήμερα σιωπά), ο Δήμος της Ελαφονήσου, οι επαγγελματίες και οι επενδυτές της περιοχής, οι οικολογικές οργανώσεις και οι λοιποί φορείς ... και πιέσουν δυναμικά (ακόμη και νομικά) τα κόμματα, την εξουσία και τους αρμόδιους διαχειριστικούς φορείς.
    Για μια ακόμη φορά πρέπει να διακηρύξουμε περίτρανα και προς κάθε κατεύθυνση ότι:
Ο ΣΙΜΟΣ, ΤΟ ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ, ΟΙ ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ (ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΝΗΣΙ, ΠΟΥΝΤΑ κ.α. ...διότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη), Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ.

Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΗΠΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ  

Η ανάπτυξη δεν έρχεται όμως χωρίς υπηρεσίες και υποδομές 

  Ακόμη και η 3η χιλιετία βρίσκει το μοναδικό κατοικημένο νησί της Λακωνίας και της Πελοποννήσου, τη βιτρίνα της Ν. Ελλάδος, τη μαγευτική και φημισμένη Ελαφόνησο χωρίς καμιά στοιχειώδη υποδομή.
  Χωρίς νέους οικισμούς και επέκταση του παλιού και κορεσμένου οικισμού, χωρίς Μουσείο (παρότι διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο στο Παυλοπέτρι), χωρίς λιμάνι, χωρίς αλιευτικό καταφύγιο, χωρίς βιολογικό καθαρισμό και δίκτυα αποχέτευσης, χωρίς σύγχρονη ύδρευση, χωρίς ουσιαστική ακτοπλοΐα, χωρίς επαρκή συγκοινωνία από το νησί, χωρίς καμιά συγκοινωνία μέσα στο νησί, χωρίς σύγχρονο λιμάνι στο Αντινόγναθο (Υπόστεγο Πούντας), χωρίς καμιά Δημόσια Υπηρεσία, χωρίς προστασία των Αρχαιολογικών της χώρων και του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς περιφερειακό δρόμο και χώρους στάθμευσης, χωρίς κανένα σύγχρονο Αθλητικό χώρο και παιδότοπο, χωρίς μια πλατεία, χωρίς πνευματικό κέντρο, χωρίς επάρκεια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς επαρκείς Διοικητικές και Επιστημονικές θέσεις εργασίας, και τόσα άλλα!
Δεν υπάρχει ούτε ένα νησί στην Ελλάδα με τις προδιαγραφές της Ελαφονήσου που να διαθέτει αυτή την  ανεπάρκεια σε υπηρεσίες και υποδομές.
Πολλά νησιά (σχεδόν όλα) με μικρότερο πληθυσμό και πολύ λιγότερο τουρισμό, διαθέτουν πολύ καλύτερες υποδομές.
   Η υψηλή επισκεψιμότητα της Ελαφονήσου ξεπερνά σε ετήσια βάση ολόκληρο τον πληθυσμό της Δυτικής Μακεδονίας ή των Ιονίων Νήσων.
Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ

Πολιτιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της Ελαφονήσου και των Βατίκων

   Η Ελαφόνησος διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου στο Παυλοπέτρι, Προϊστορικά Αρχαιολογικά Ευρήματα… αλλά δεν διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο στο νησί και Ανοικτό και Υποβρύχιο Μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου. Σε ποια άλλη χώρα –ακόμη και τριτοκοσμική- θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο;
Η Ελαφόνησος αποτελεί: «Σπάνιο Ευρωπαϊκό Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος».
Η πολιτιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού θα αποφέρει σημαντικά δημόσια έσοδα στο κράτος και ήπια ανάπτυξη για ολόκληρη την Ν.Α. Ελλάδα.
Είναι απορίας άξιον γιατί ο ΕΟΤ δεν επέλεξε ποτέ να διαφημίσει την Ελλάδα με ένα νησί που αποτελεί ζωντανή (φυσική και πολιτιστική) διαφήμιση για τη χώρα μας.
·Αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου –στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου-, στον όρμο των Βατίκων και στο Μπογάζι του Τσιρίγου (των Κυθήρων).
   Ασύγγνωστη πολιτιστική και οικολογική καταστροφή που ταλανίζει ολόκληρη την Ν.Α. Ελλάδα.
·Όχι ανεμογεννήτριες στον Κάβο-Μαλιά και στη βιομηχανοποίηση μιας από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της χώρας μας
   Όχι στη μεθοδευμένη επέλαση για τη βιομηχανοποίηση του Σμιγοπέλαγου Νότου και των Βατίκων, σε μια χώρα που δείχνει όχι μόνον να μην αναγνωρίζει τα απόλυτα πλεονεκτήματα της και τα δομικά υλικά της για τον οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό σχεδιασμό της… αλλά και να μην τα γνωρίζει!
· Να στηριχτούν ουσιαστικά τα Πυρόπληκτα Βάτικα
Να δεσμευτούν τα κόμματα με συγκεκριμένες προτάσεις ότι θα στηρίξουν ουσιαστικά τα όμορφα και λευκοθώρητα Βάτικα που πρόσφατα γνώρισαν βιβλικές καταστροφές.

 Δομικοί προβληματισμοί για τη Ν. Πελοπόννησο και τα  Σμιγοπέλαγα Νησιά της

- Πώς χαρτογραφούνται πολιτισμικά η Ελαφόνησος, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τα Βάτικα  και πώς συνδέονται με τα σημαντικά πολιτισμικά δίκτυα της Πελοποννήσου (Ολυμπία, Επίδαυρο, Ναύπλιο κ.α.) της Κρήτης και της Ελλάδας;
- Τι προγράμματα καταρτίζονται και τι προσπάθειες καταβάλλονται για την συγκοινωνιακή ένωση του Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού με την Κρήτη (Βάτικα - Κρήτη με μεγάλο ενδιάμεσο σταθμό, τα Κύθηρα) όταν σύνδεση, επικοινωνία και επιρροή των ως άνω περιοχών προϋπήρχαν και από την περίοδο ακόμη του Μινωικού Πολιτισμού;
- Πώς αναπτύσσεται ο Θαλάσσιος Πολιτισμικός Τουρισμός του Νότου και τι προσπάθειες καταβάλλονται για την αρτιότερη διασύνδεση της περιοχής με τις κρουαζιέρες της Μεσογείου;
- Τι γίνεται με το πολυθρύλητο αεροδρόμιο της Λακωνίας;

ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΕΠΙΓΕΙΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ … ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ  ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

   Κολοσσιαία ερωτήματα που ταλανίζουν τη Χώρα μας, απουσιάζουν ακόμη και σήμερα από τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων και από τα προγράμματά τους, όπως:
- Τι θα γίνει με τους φορολογικούς παραδείσους στη χώρα μας και ποια μέτρα θα παρθούν για τον ουσιαστικό έλεγχο των «Οφ-σορ» (Offshore) εταιρειών;
-  Πότε θα φορολογηθούν πραγματικά οι Έλληνες Εφοπλιστές;
- Ποια μέτρα θα παρθούν επιτέλους για τους  καταχραστές του δημοσίου χρήματος, για τους  εξαγωγείς αφορολόγητων κεφαλαίων, για τους εισφοροφυγάδες, για τους φοροφυγάδες, για τους φοροαπαλλαγέντες κ.α.;  
- Πότε θα φορολογηθούν αναλογικά, όπως προβλέπει το σύνταγμα, τα πολύ πλούσια εισοδήματα και οι  κάτοχοι τεκμηρίων προκλητικού πλούτου;  
- Πότε θα παρθούν μέτρα  για: την αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου των κρατικών ακινήτων, τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων και των θέσεων εργασίας,  την πάταξη της παραοικονομίας και της λαθρεμπορίας των καυσίμων, τα κλαπέντα Ελληνικά πολιτισμικά αγαθά, της πάσης φύσεως
ασυλίες (υπουργικές, βουλευτικές κ.α.) και φοροασυλίες κ.α.;
- Πότε  επιτέλους  θα αξιοποιηθούν  τα ελληνικά  πετρέλαια, το ουράνιο κ.α. - που κατατάσσουν τη χώρα μας στις μεγαλύτερες ενεργειακές δυνάμεις του πλανήτη -  και  εν  γένει πότε θα αξιοποιηθεί  ο  σπάνιος ορυκτός πλούτος της Ελλάδος;
 
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
  Ο Σύλλογός μας καλεί όλα τα κόμματα να μην προχωρήσουν στην σπίλωση και στην κατακρεούργηση του «Σπάνιου Ευρωπαϊκού Μνημείου Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος» και να δεσμευτούν ρητά και επίσημα για την άμεση διαγραφή της Ελαφονήσου από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και για τη μη εκποίηση όλων των ελληνικών παραλιών.
Επίσης τους καλεί να ενημερωθούν πρώτιστα για όλα τα προβλήματα της Ελαφονήσου και του Σμιγοπέλαγου Νότου, να επιδιώξουν δομικό και γόνιμο διάλογο και να στηρίξουν το αγώνα μας για: Οικολογία, Ιστορία, Πολιτισμό, Ποιότητα Ζωής, Αξιοπρέπεια, Αισθητική, Δικαιώματα, Ήπια Ανάπτυξη, Δημόσια Αγαθά και Ελευθερία.
Ι. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Σ.Ε.Ε. : http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr,  ΙΙ. FACEBOOK : https://www.facebook.com/sepistimonwnelafonisou ,
                                                                     Σύλλογος  Επιστημόνων  Ελαφονήσου  (Σ.Ε.Ε.)

Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή.Όρθιοι πειρατές, που πέτρωσαν για τα κρίματα τους από εκείνους τους χρόνους τους αλλοτινούς που η Ιστορία δεν είχε καταγράψει σαν τρανό...


Όρθιοι πειρατές, που πέτρωσαν για τα κρίματα τους από εκείνους τους χρόνους τους αλλοτινούς που η Ιστορία δεν είχε καταγράψει σαν τρανό
πρόσωπο και πρωταγωνιστή τον Χαϊρεντίν το Μπαρμπαρόσα, αλλά που
το σπουδαίο πρόσωπο ήταν ο αδελφός του ο Αρούζ και με τα πειρατικά
του λυμαινόταν την περιοχή.
Η βαθυγάλαζη επιφάνεια της θάλασσας μαρτυρά το μεγάλο της βάθος και το κύμα μπουκάροντας στις θαλασσοσπηλιές τινάζεται έξω με αφρούς αφήνοντας ένα υπόκωφο μουγκρητό.
Ένα μουγκρητό που μέσα του θαρρείς πως είναι ανακατεμένοι αλαλαγμοί
πειρατών, θρήνοι και βογκητά από γυναικόπαιδα.
Ένα στιγμιαίο κλείσιμο των βλεφάρων από τη μεταμεσημεριανή αντηλιά, είναι
αρκετό και σε έχει μεταφέρει στα σκλαβοπάζαρα της Μπαρμπαριάς.
Όμορφες φτιασιδωμένες γυναίκες, ρωμαλέοι άντρες, έφηβοι και παιδιά, στέκουν στη σειρά.
Ο Ρογήρος Λούριας, και πιο πέρα ο Αρούζ, αλλά και ο Ρογήλος ντέ Φλόρ, ο αγνώστου πατρίδας Τζιοβάνι Ντέλο Κάβο, ο Έρρικι ο Τουρκοϊταλός, ο καπετάν Λαχτάρας, μα και ο Τρακάδας, ο Βουρογιώργης και ο Κοπανάς, διαλαλούν "την πραμάτεια τους".

Πηγή 
Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή

Ούτε φέτος θα γιορτάσει τα ονομαστήριά του ο κ. Ευστάθιος

Eystathios
Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, και ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος άγει τα σεπτά του ονομαστήρια.
Τα τελευταία χρόνια, λόγω των δυσμενών εξελίξεων που ταλανίζουν την πατρίδα μας, ο σεπτός ποιμενάρχης μας δεν γιορτάζει και δεν δέχεται επισκέψεις. Το ίδιο θα συμβεί και φέτος, δεδομένου ότι η ψυχική διάθεση του λαού μας δεν βελτιώθηκε.
Την παραμονή της εορτής στις 18.00΄ θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, όπου υπάρχει εικόνα του αγίου. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής θα τελεστεί θεία λειτουργία στο εορτάζον παρεκκλήσι του αγίου Ευσταθίου, που βρίσκεται στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Ηλικιωμένων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες “Η Αγία Παρασκευή” στους Μολάους.
Ο κ. Ευστάθιος ευχαριστεί θερμά κλήρο και λαό για την αγάπη, το ενδιαφέρον και το σεβασμό τους, αντιπροσφέροντας τις εγκάρδιες ευχές του. 
ΠΗΓΗ  http://laconialive.gr

Εξωραϊστικος Πολιτιστικος Συλλογος Η Αγια Πελαγια .Ο ετήσιος χορός του χωριού μας στις 23 Σεπτέμβρη 2015!

Και φέτος ο ετήσιος χορός του χωριού μας στις 23 Σεπτέμβρη 2015!
Σας περιμένουμε!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ - 15/09/2015

Ολοκληρώθηκε η εργασία του καθαρισμού των ζωνών πυρασφάλειας στο Δάσος Γερακαρίου. Πρόκειται για μια απαραίτητη εργασία που στόχο έχει την προστασία του δάσους από φωτιές και την απρόσκοπτη κίνηση των περιπολιών και των οχημάτων πυρόσβεσης στην περίπτωση ενός συμβάντος. Η εργασία ανατέθηκε μετά από δημόσια πρόσκληση υποβολής προσφορών, είχε αρχικό προϋπολογισμό 5.995€ και μετά την επιτευχθείσα έκπτωση η δαπάνη ανήλθε σε 4.797€.



Μανόλης Δαπόντε : Ανοιχτή Επιστολή προς Τον Δήμαρχο Κυθήρων

Μανόλης Δαπόντε                           
Αναγνωρισμένος Αγωνιστής Εαμικής Εθνικής Αντίστασης 
Ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Κυθήρων
Επίτιμος Πρόεδρος Κυθηραϊκού Συνδέσμου.

                                                   Κύθηρα 15/9/ 2015

                    Ανοιχτή Επιστολή προς
                                                              Τον Δήμαρχο Κυθήρων

Κοινοποιείται:
Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά 

Είναι γνωστό ότι το νησί μας είναι το πρώτο Ελληνικό έδαφος  που απελευθερώθηκε από το Γερμανικό ζυγό στις 4 Σεπτεμβρίου του 1944.
Το Ιστορικό και τιμητικό για τον τόπο μας αυτό γεγονός  με απόφασή του 2009, ο Δήμος καθιέρωσε να εορτάζεται ετεροχρονισμένα, στις 14 Σεπτεμβρίου για τους λόγους που εξηγεί μέσα στην απόφαση.

Η απόφαση εφαρμόστηκε και πραγματοποιήθηκε  η εορτή έκτοτε μέχρι και το περασμένο έτος 2014. 

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι εφέτος το Ιστορικό και τιμητικό αυτό γεγονός αποσιωπήθηκε. 

 Για την απαράδεκτη αυτή πράξη διατυπώνουμε έντονη διαμαρτυρία και ζητούμε εξηγήσεις.

                                                   Μανόλης Δαπόντε.


Υ.Γ. 
1):  Είναι γνωστό ότι ο λαός που ξεχνά την Ιστορία του δεν έχει μέλλον.

2) Υπάρχει ευάριθμος Κυθηραϊκή βιβλιογραφία που αναφέρει λεπτομερώς τα γεγονότα

Ρόζα Κασιμάτη: Η επίδραση της μητρικής φιγούρας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και στο έργο του Λευκάδιου Χερν

Ντέπη Ρίζου, Dipl. Psych.
Ο Πάτρικ Λευκάδιος Χερν γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 27 Ιουνίου 1850. Ο πατέρας του, Τσάρλς Χερν ήταν αγγλο-ιρλανδικής καταγωγής, στρατιωτικός ιατρός διορισμένος στα Κύθηρα επί Αγγλοκρατίας, όπου και γνώρισε την μητέρα του, την Ρόζα Αντωνίου Κασιμάτη, ευγενικής καταγωγής εκ πατρός. Ουσιαστικά η Ρόζα «κλέφτηκε» με τον Τσαρλς και δεν γνωρίζουμε καν αν υπήρξε ορθόδοξος γάμος, αλλά εφόσον υπήρξε καταγεγραμμένη βάπτιση του Λευκάδιου στην Λευκάδα, υποθέτουμε ότι θα προηγήθηκε και γάμος, ο οποίος βέβαια ως ορθόδοξος πιθανόν να μην αναγνωρίστηκε αργότερα στην καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας. Ο πατέρας του αποσπάστηκε στην Ινδία, οπότε βρέθηκε με την μητέρα του στην Ιρλανδία και στα έξι του έχασε και την μητέρα του η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα αφού την χώρισε ο πατέρας του. Εδώ μπερδεύονται λίγο τα ίχνη της Ρόζας. Πάντως ξέρουμε σίγουρα ότι ξαναπαντρεύτηκε κάποιον γόνο την οικογένειας Καβαλλίνι στα Κύθηρα και απεβίωσε στο φρενοκομείο της Κέρκυρας.
Ανέλαβε την ανατροφή του η θεία του πατέρα του. Στα 16 του έχασε την όραση του από το ένα μάτι μετά από κάποιο ατύχημα στο σχολείο και λίγο μετά πεθαίνει και ο πατέρας του. Ένα χρόνο μετά χρεοκοπεί και η θεία του, χάνει την περιουσία του, σταματάει το σχολείο και στα 19 του βρίσκεται στην Αμερική, πρώτα στη Νέα Υόρκη, μετά στο Σινσινάτι, όπου εργάζεται ως ρεπόρτερ-δημοσιογράφος. Το 1877 αρθρογραφεί στη Νέα Ορλεάνη όπου και παραμένει για 10 χρόνια. Αρχίζει και αποκτά φήμη μέσα από τα άρθρα του, τις μεταφράσεις του και άλλα έργα και υπογράφει συμβόλαιο με τους Harper Publishing Co. , οπότε μεταξύ 1887-89 μεταφέρεται στις Δυτικές Ινδίες και γράφει δύο νουβέλες.

ΝΕΑΠΟΛΗ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 14/9/2015

Στη Νεάπολη μίλησαν οι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στέλνοντας το μήνυμα προς όλους, ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες δεν πρέπει να επιτρέψουν να έχει η Λακωνία βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Και ο κύριος Γρηγοράκος αλλά και ο κύριος Αντωνάκος τόνισαν την ευθύνη του κάθε ψηφοφόρου που καλείται να ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ και την βουλευτική έδρα στη Λακωνία που στάθηκε και αντιμετώπισε τα δύσκολα με αξιοπρέπεια ,χωρίς να λακίσει και μπορεί σήμερα ,να ζητά ξανά την εμπιστοσύνη.Πρώτος ομιλητής ο κύριος Σπανάκος Νικόλαος ακολούθησε η υποψήφια της ΔΗΜΑΡ κυρία Πολυμενάκου Φιλίτσα στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κύριος Γρηγοράκος και ο κύριος Αντωνάκος. Από το μετερίζι που εσείς μας έχετε τοποθετήσει, είπε απευθυνόμενος προς τον κόσμο ο κύριος Αντωνάκος αγωνιστήκαμε για τον τόπο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε . Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν δυσαρεστήσαμε τους πολίτες αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για τον αγώνα που δώσαμε και δίνουμε για την πατρίδα και για την Λακωνία. Είμαστε εδώ, σας κοιτάμε στα μάτια και ζητάμε να στηρίξετε την Δημοκρατική Συμπαράταξη .Ή χώρα τώρα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη από σταθερές και δυνατές δυνάμεις με Ευρωπαικό προσανατολισμό. Το τελευταίο πείραμα με την κυβέρνηση Τσίπρα απέτυχε .Είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα το αύριο και το μέλλον αυτής της χώρας μέσα στην Ευρώπη .Και μπορούμε και το αξίζουμε .Όλοι οι ομιλητές επισήμαναν ιδιαίτερα ότι το σενάριο περί επιστροφής στη δραχμή είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί , θα παρασύρει την χώρα στην απομόνωση και στην καταστροφή. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και μετά το τέλος των ομιλιών οι υποψήφιοι μίλησαν και χαιρέτισαν όλους τους παρευρισκομένους.
Πηγή 
Συμβαίνει Τώρα