Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

**ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ** Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ. 29/04/2016

 Με κατάνυξη και βαθιά πίστη εψάλησαν τα εγκώμια στον Ιερό Ναό της Αγίας Πελαγίας απόψε Μεγάλη Παρασκευή 29 Απριλίου .Την ακολουθία των παθών παρακολούθησαν κάτοικοι και πλήθος επισκεπτών που βρέθηκαν στο νησί των Κυθήρων για τις μέρες του Πάσχα.Όπως κάθε χρόνο η περιφορά έγινε στην παραλιακή οδό υπό τους ύμνους και ψαλμωδίες του εφημερίου της ενορίας πατέρα Κώστα Λαγού των ψαλτών  και των παιδιών με την συνοδεία όλου του κόσμου. ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ

Δημιουργία hotspots στην Πελοπόννησο εξήγγειλε ο Βίτσας

Τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Πελοπόννησο εξήγγειλε τη Μ. Τετάρτη 27/4, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.
Όπως τόνισε, οι χώροι θα καθοριστούν σε συνεργασία με την περιφέρεια ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναλάβει τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, με βάση τις υποδείξεις και τα σχέδια της ίδιας της περιφέρειας, ενώ ως προς την σίτιση, τις συνθήκες υγιεινής και την υγειονομική φροντίδα θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.
Το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας για τους χώρους όπου θα φιλοξενηθούν hotspots στην Πελοπόννησο, αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να εκκενωθούν το λιμάνι του Πειραιά και η Ειδομένη από τους πρόσφυγες και να βελτιωθεί ο συντονισμός όλων των υπουργείων στην παροχή υπηρεσιών.
«Στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, με απόλυτη θεσμική συνεννόηση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό, το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας και της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας παράλληλα την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Τατούλης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Βίτσα, στην οποία συμφωνήθηκε το πλαίσιο αρχών, πάνω στο οποίο θα καταρτιστεί ένα σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων.
«Η θεσμική μας συνεργασία και η συνεννόηση αυτή διαμορφώνει το μήνυμα αφοπλισμού των ακραίων φωνών που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα της χώρας για ίδιον όφελος» επεσήμανε ακόμη ο περιφερειάρχης και επανέλαβε την πάγια θέση της περιφερειακής αρχής ότι δεν θα δεχθεί την εμπλοκή ΜΚΟ στη διαχείριση του προβλήματος στην Πελοπόννησο.
Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής και το υψηλό φρόνημα των Πελοποννησίων πολιτών, επισημαίνοντας ότι διακρίνονται για τη φιλοξενία τους και τον αλτρουισμό τους, στοιχεία τα οποία διαχρονικά τους διέκριναν για την αντιμετώπιση εθνικών προβλημάτων.
Ο περιφερειάρχης τόνισε, τέλος, ότι η πρόταση της Περιφέρειας θα περιέχει πιλοτικά στοιχεία στη διαχείριση του προβλήματος, «ώστε μέσα από δράσεις επιμόρφωσης επαγγελματικής και γλώσσας Ελληνικής και του προορισμού τους, να μεγιστοποιήσουμε το μέτωπο φιλίας της Ελλάδας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Βίτσας στάθηκε ιδιαίτερα στη θεσμική συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο της κοινωνικής συναίνεσης και επανέλαβε τη θέση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι «παρά τις δυσκολίες όταν υπάρχει συμφωνία σε ζητήματα αρχών και αξιών η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει».
Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε «έτοιμη από καιρό την Περιφέρεια Πελοποννήσου» και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «δίνει διεξόδους με τις επιλογές της». Τόνισε ότι οι χώροι θα καθοριστούν σε συνεργασία με την περιφέρεια ενώ «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει τη δημιουργία αυτών των κέντρων φιλοξενίας -με βάση τις υποδείξεις και τα σχέδια της ίδιας της περιφέρειας- ως προς την σίτιση, τις συνθήκες υγιεινής και την υγειονομική φροντίδα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας».
Ο Δ. Βίτσας υπογράμμισε ξανά την ανάγκη «να υπάρχει ένας γενικός καταμερισμός, με βάση τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής αλλά και την ιστορία της και την οικονομική της δυνατότητα, ώστε να μην δημιουργηθεί υπέρμετρο βάρος σε μια περιοχή, όπως στην Ειδομένη». «Θα φιλοξενήσουμε παντού πρόσφυγες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του και τη συμφωνία του στη θέση του κ. Τατούλη ότι στα εθνικά ζητήματα πρέπει να ξεπερνιούνται οι όποιες εσωτερικές πολιτικές διαφορές και ότι μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής τους είναι η διαμόρφωση κοινού μετώπου που θα βελτιώσει παράλληλα τη διεθνή εικόνα της χώρας.
/www.lakonikos.gr

Σεισμική Δόνηση Βορειοδυτικά Της Νεάπολης

Σεισμική δόνηση 3,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08:40 της Μεγάλης Παρασκευής 29 Απριλίου βορειοδυτικά της Νεάπολης.Σύμφωνα με την αυτόματη, προκαταρκτική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 5 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο ήταν κοντά στη Νεάπολη,ενώ η δόνηση έγινε αισθητή μεγάλο τμήμα του νομού Λακωνίας.

ΝΕΑΠΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ.ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΖΩΗ



ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΖΩΗ

Πολλοί συνάνθρωποί μας και ανάμεσά τους αρκετά παιδιά
πεθαίνουν από σοβαρά  αιματολογικά
  Νοσήματα, γιατί ο μυελός των οστών τους παρουσιάζει
σοβαρή βλάβη.
Η επιστήμη δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε εμάς
να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους ,
προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας.

Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών αιμοποιητικών κυττάρων
είναι μια δωρεά παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας,
στην οποία κορυφώνεται η προσφορά ενός ανθρώπου
προς έναν συνάνθρωπό του,
 στον οποίο ΧΑΡΙΖΕΙ πραγματικά τη ζωή.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
         
         
          Οι Σύλλογοι Αιμοδοσίας της
περιοχής μας ¨Αγ. Αποστόλων -
 Αγ. Νικολάου-Βιγκλαφίων-Ελίκας και Πολιτιστικού Συλλόγου Βατίκων ,
σας καλούν στην
ενημερωτική εκδήλωση που θα γίνει στις 7/5/2016 , ημέρα   Σάββατο και ώρα  19¨30 ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δ. Βοιών ,
στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο με θέματα ¨

1.Μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ¨Εισηγήτρια κ. Πάολα Ρόχας,(Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογίας— Βιοχημείας του τμ. Νοσηλευτικής Παν. Πελοποννήσου)

2. Μεταμόσχευση Μυελού των οστών ΄Εισηγητής κ. Ι. Κοντονής,(Αιμοτολόγος , Επιμελητής Γενικού Νοσ. Λακωνίας)

Τι νόημα έχει το έθιμο να περνούν οι πιστοί κάτω από τον Επιτάφιο;

Το να περνούν οι πιστοί κάτω από τον Επιτάφιο, είναι μια ευσεβής συνήθεια με νόημα σχεδόν εμφανές. : «Εκφράζω τη βαθύτατη ευλάβειά μου και την πίστη μου στον θυσιασθέντα, παθόντα και ταφέντα Κύριο, και θέτω τον εαυτό μου εν ταπεινώσει κάτω από Αυτόν και κάτω από τη θαυμαστή και θεϊκή επίδραση και ευλογία Του».Το ίδιο γίνεται και με το Ι.Πετραχήλι, όπου σκύβω κάτω από αυτό, για να δεχθώ την ευλογία και την ευχή του Ιερέα, είτε στην Εξομολόγηση, είτε στο Ευχέλαιο, είτε σε οποιαδήποτε άλλη Ευχή.
Το ίδιο γίνεται και όταν εορτάζει κάποιος Άγιος και λιτανεύεται η Ιερά Εικόνα του, ή το σκήνωμά του (πχ Αγ.Γεράσιμος) ή ένα θαυματουργό Εικόνισμα της Παναγίας (πχ στην Τήνο). Βλέπουμε εκατοντάδες ανθρώπων που στρώνονται στο έδαφος, γιά να περάσει από πάνω τους η «χάρη». Συχνά το ίδιο επαναλαμβάνεται και με τα Άγια Δώρα, στη Μ.Είσοδο.
Αλλά, παρόμοια συνήθεια περιγράφεται και στις Πράξεις των Αποστόλων, όπου θαυμαστά σημεία λάμβαναν χώρα, όταν και μόνο η σκιά των Αποστόλων που περνούσε πάνω από ασθενείς, ήταν αρκετή για να τους θεραπεύσει: «Ο σεβασμός δε και η εκτίμησις του λαού προς αυτούς (τους Αποστόλους) δια την θείαν δύναμιν, που ενεργούσε δια μέσου αυτών, ήτο τόσος, ώστε έβγαζαν τους ασθενείς εις τας πλατείας και τους έβαζαν οι μεν πλούσιοι επάνω εις κλίνας, οι δε πτωχοί εις απέριττα κρεββάτια, ώστε, όταν θα ήρχετο και θα επερνούσε ο Πετρος, και η σκια του έστω να πέση επάνω εις κανένα από αυτούς, δια να τον θεραπεύση». (Πράξ. 5,15)
Το μόνο, που απαιτεί προσοχή και δηλώνει ασέβεια και ολιγοπιστία, είναι εκείνο το άγχος να τρέξουμε και να περάσουμε οπωσδήποτε από 3 ή από 7 Επιταφίους.. Πάντα η θρησκοληψία καιροφυλακτεί, για να θολώσει την θεοσέβεια…
π.Θεολόγος
Πηγή: Ορθόδοξες Απαντήσεις
 http://www.dogma.gr/

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ.Ενα μεγαλο μπραβο στο Δημαρχο Ανατολικης Μανης κ. Πετρος Ανδρεακο

Ενα μεγαλο μπραβο στο Δημαρχο Ανατολικης Μανης κ. Πετρος Ανδρεακο για την αποφαση του να μεριμνησει για την οικονομικη αυτοτελεια του Δημου και να καθορισει τελη νεκροταφειων οπως συμβαινει στους περισσοτερους δημους της χωρας. Ενα πολυ σημαντικο εσοδο που απο το νομο ειναι υποχρεωμενοι να εισπρατουν οι φορεις τοπικης αυτοδιοικησης ωστε να μπορουν να ασκουν πολιτικη χωρις την εξαρτηση τους απο την κεντρικη διοικηση με οτι αυτο συνεπαγεται.
Αλλα η αξια ειναι ακομα μεγαλυτερη και για εναν ακομη λογο. Γιατι δειχνει οτι οι Μανιατες και οι Λακωνες μπορει να ηταν αδουλωτοι και ανυπακουοι στην φορολογια τον καιρο της Τουρκοκρατιας απεναντι στον κατακτητη αλλα ειναι συνεπεις πολιτες του Ελληνικου Κρατους για το οποιο πολεμησαν και εχυσαν το αιμα τους. Και με αυτο το τροπο δειχνουν το παραδειγμα της συνεπειας που χαρακτηριζει τους Μανιατες και τους Λακωνες. Ευγε και παλι κ. Δημαρχε.

ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο στολισμός του Επιταφίου στο Γεράκι

Κάθε χρόνο, για πολλούς από εμάς, ο στολισμός του Επιταφίου είναι ένα έθιμο που γεμίζει τη ζωή μας και μας κάνει να νιώθουμε ακόμη πιο βαθιά τη συμμετοχή μας στο Θείο Πάθος.
Έτσι και στο χωριό μας με μεγάλη ευλάβεια και τηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, κυρίες, δεσποινίδες και νέοι του Γερακίου, αμέσως μετά το πέρας της ακολουθίας των Παθών το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, κάθισαν και στόλισαν τον επιτάφιο έτσι ώστε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής να είναι έτοιμος να δεχθεί το σώμα του Χριστού κατά την Αποκαθήλωση. 
Διάφορα λουλούδια σε αποχρώσεις του ροζ, και του λευκού κυρίως, διακοσμούν τον επιτάφιο. Το αποτέλεσμα εξαιρετικό.
Κατά την διάρκεια του στολισμού του επιταφίου καθώς και μετά, οι γυναίκες έψαλλαν εγκώμια της επιτάφιας ακολουθίας του Χριστού δίνοντας με μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα των ημερών.
Και του χρόνου να είσαστε καλά να ξανά στολίσετε τον Επιτάφιο του χωριού μας.
Καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά για όλο τον κόσμο.

Πηγή
Χρήστος Μπαλαμπάνος- Ευγενία Λάμπρου



ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ - ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ


  Η Μεγάλη Πέμπτη, η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Η ημέρα αυτή είναι η τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας δηλαδή η οποία προηγείται και καταλήγει στη γιορτή του Πάσχα. 

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ η Εκκλησία, μάς συγκλονίζει παρουσιάζοντάς μας τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. 
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, 
ο των αγγέλων βασιλεύς. 
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται 
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις. 
Ράπισμα κατεδέξατο, 
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. 
Ήλοις προσηλώθη, 
ο Νυμφίος της Εκκλησίας. 
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου. 
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ. 
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.Πηγή http://velanidia-baladis.blogspot.gr/




Πασχαλινές Ευχές από Σπύρο Σπυρίδωνα


Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου

Εἰς τὴν Σταύρωσιν
Ζῶν εἶ Θεὸς σύ, καὶ νεκρωθεὶς ἐν ξύλῳ,
Ὦ νεκρὲ γυμνέ, καὶ Θεοῦ ζῶντος Λόγε.

Εἰς τὸν εὐγνώμονα Λῃστὴν
Κεκλεισμένας ἤνοιξε τῆς Ἐδὲμ πύλας,
Βαλὼν ὁ Λῃστὴς κλεῖδα τό, Μνήσθητί μου.

Βιογραφία
Την Παρασκευή, στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δυο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο• και αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί. Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή. Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό, πρίν από 1043 χρόνια.


Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό. Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.

Αυτά τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού επιτελούμε σήμερα και εις ανάμνηση αυτών παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής
.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ'.
Ὅτε οἱ ἔνδοξοι Μαθηταί, ἐν τῷ νιπτῆρι τοῦ Δείπνου ἐφωτίζοντο, τότε Ἰούδας ὁ δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας ἐσκοτίζετο, καὶ ἀνόμοις κριταῖς, σὲ τὸν δίκαιον Κριτὴν παραδίδωσι. Βλέπε χρημάτων ἐραστά, τὸν διὰ ταῦτα ἀγχόνῃ χρησάμενον, φεῦγε ἀκόρεστον ψυχὴν τὴν Διδασκάλῳ τοιαῦτα τολμήσασαν. Ὁ περὶ πάντας ἀγαθός, Κύριε δόξα σοι
.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ'.
Τὸν δι' ἡμᾶς Σταυρωθέντα, δεῦτε πάντες ὑμνήσωμεν· αὐτὸν γὰρ κατεῖδε Μαρία ἐπὶ τοῦ ξύλου, καὶ ἔλεγεν· Εἰ καὶ σταυρὸν ὑπομένεις, σὺ ὑπάρχεις ὁ Υἱὸς καὶ Θεός μου.

Ὁ Οἶκος
Τὸν ἴδιον Ἄρνα, ἡ ἀμνὰς θεωροῦσα πρὸς σφαγὴν ἑλκόμενον, ἠκολούθει Μαρία, τρυχομένη μεθ' ἑτέρων γυναικῶν, ταῦτα βοῶσα· Ποῦ πορεύῃ Τέκνον, τίνος χάριν, τόν ταχὺν δρόμον τελεῖς; μὴ ἕτερος γάμος πάλιν ἐστὶν ἐν Κανᾷ; Κᾀκεὶ νῦν σπεύδεις, ἵνα ἐξ ὕδατος αὐτοῖς οἶνον ποιήσης; συνέλθω σοι Τέκνον, ἢ μείνω σοι μᾶλλον, δός μοι λόγον Λόγε, μὴ σιγῶν παρέλθῃς με, ὁ ἁγνὴν τηρήσας με· σὺ γὰρ ὑπάρχεις ὁ Υἱὸς καὶ Θεός μου.
Πηγή  http://www.saint.gr/

BATIKA.Μαρίνα στο Παλιόκαστρο στη Νεάπολη ένα όραμα

Μαρίνα στο Παλιόκαστρο στη Νεάπολη ένα όραμα : Πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου το απόγευμα στις 6:30 συνάντηση Βατικιωτών με Βατικιώτες ομογενείς,οι οποίοι παρουσίασαν στο κοινό μια ιδέα ενός σχεδίου μελέτης για κατασκευή Μαρίνας στο Παλιόκαστρο. Ο Νικηφόρος Θεόδωρος , ο Δημήτρης Χαραμής ,ο Παντελής Κωνσταντινάκος και ο Καπετάνιος κύριος Τσάκος, παρουσίασαν το σχέδιο και τόνισαν ότι η ιδέα ξεκίνησε σαν αφετηρία ότι τα Βάτικα έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν την ιδέα μιας μαρίνας λόγω του γεωγραφικού σημείου που βρίσκεται ,απέναντι από δύο νησιά την Ελαφόνησο και Κύθηρα αλλά και το ακρωτήρι του Κάβο Μαλιά. Το σημείο του Παλιόκαστρου που  επιλέχθηκε θεωρείται το πιο ιδανικό και είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν μια προμελέτη .Η επιθυμία τους είναι η συνεργασία με τον δήμο και η στήριξη από την Βατικιώτικη κοινωνία. Ο Κάπταιν Τσάκος μίλησε για το μέρος που έχει να κάνει με τα οφέλη μιας μαρίνας στον τόπο και ανέδειξε το πόσο θα συμβάλει στην τοπική οικονομία αλλά και σε θέσεις εργασίας σύμφωνα με την επαγγελματική του εμπειρία . Υπήρχαν κάποιες ερωτήσεις και απορίες από το κοινό οι οποίες συζητήθηκαν,καθώς επίσης και μια αντίδραση από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Λαχίου ,όσον αφορά την ενημέρωση προς αυτόν. Διευκρινίστηκε όμως από τους ομιλητές αυτό όλο είναι μια ιδέα και μακάρι να υπάρξει ανταπόκριση και κανείς δεν έχει σκοπό να παρακάμψει κανέναν. Όλοι νοιαζόμαστε για τον τόπο μας είπε ο Δημήτρης Χαραμής,κάτι που τονίστηκε και από πολίτες οι οποίοι είδαν θετικά την ιδέα κατασκευής μαρίνας και τόνισαν ότι ο τόπος των Βατίκων πρέπει να έχει τουριστική κατεύθυνση και να υλοποιηθούν έργα που θα τον αναδείξει σε αυτόν τον τομέα.
Πηγή 
Συμβαίνει Τώρα