Τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Πελοπόννησο εξήγγειλε τη Μ. Τετάρτη 27/4, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.
Όπως τόνισε, οι χώροι θα καθοριστούν σε συνεργασία με την περιφέρεια ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναλάβει τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, με βάση τις υποδείξεις και τα σχέδια της ίδιας της περιφέρειας, ενώ ως προς την σίτιση, τις συνθήκες υγιεινής και την υγειονομική φροντίδα θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.
Το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας για τους χώρους όπου θα φιλοξενηθούν hotspots στην Πελοπόννησο, αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να εκκενωθούν το λιμάνι του Πειραιά και η Ειδομένη από τους πρόσφυγες και να βελτιωθεί ο συντονισμός όλων των υπουργείων στην παροχή υπηρεσιών.
«Στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, με απόλυτη θεσμική συνεννόηση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό, το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας και της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας παράλληλα την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Τατούλης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Βίτσα, στην οποία συμφωνήθηκε το πλαίσιο αρχών, πάνω στο οποίο θα καταρτιστεί ένα σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων.
«Η θεσμική μας συνεργασία και η συνεννόηση αυτή διαμορφώνει το μήνυμα αφοπλισμού των ακραίων φωνών που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα της χώρας για ίδιον όφελος» επεσήμανε ακόμη ο περιφερειάρχης και επανέλαβε την πάγια θέση της περιφερειακής αρχής ότι δεν θα δεχθεί την εμπλοκή ΜΚΟ στη διαχείριση του προβλήματος στην Πελοπόννησο.
Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής και το υψηλό φρόνημα των Πελοποννησίων πολιτών, επισημαίνοντας ότι διακρίνονται για τη φιλοξενία τους και τον αλτρουισμό τους, στοιχεία τα οποία διαχρονικά τους διέκριναν για την αντιμετώπιση εθνικών προβλημάτων.
Ο περιφερειάρχης τόνισε, τέλος, ότι η πρόταση της Περιφέρειας θα περιέχει πιλοτικά στοιχεία στη διαχείριση του προβλήματος, «ώστε μέσα από δράσεις επιμόρφωσης επαγγελματικής και γλώσσας Ελληνικής και του προορισμού τους, να μεγιστοποιήσουμε το μέτωπο φιλίας της Ελλάδας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Βίτσας στάθηκε ιδιαίτερα στη θεσμική συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο της κοινωνικής συναίνεσης και επανέλαβε τη θέση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι «παρά τις δυσκολίες όταν υπάρχει συμφωνία σε ζητήματα αρχών και αξιών η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει».
Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε «έτοιμη από καιρό την Περιφέρεια Πελοποννήσου» και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «δίνει διεξόδους με τις επιλογές της». Τόνισε ότι οι χώροι θα καθοριστούν σε συνεργασία με την περιφέρεια ενώ «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει τη δημιουργία αυτών των κέντρων φιλοξενίας -με βάση τις υποδείξεις και τα σχέδια της ίδιας της περιφέρειας- ως προς την σίτιση, τις συνθήκες υγιεινής και την υγειονομική φροντίδα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας».
Ο Δ. Βίτσας υπογράμμισε ξανά την ανάγκη «να υπάρχει ένας γενικός καταμερισμός, με βάση τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής αλλά και την ιστορία της και την οικονομική της δυνατότητα, ώστε να μην δημιουργηθεί υπέρμετρο βάρος σε μια περιοχή, όπως στην Ειδομένη». «Θα φιλοξενήσουμε παντού πρόσφυγες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του και τη συμφωνία του στη θέση του κ. Τατούλη ότι στα εθνικά ζητήματα πρέπει να ξεπερνιούνται οι όποιες εσωτερικές πολιτικές διαφορές και ότι μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής τους είναι η διαμόρφωση κοινού μετώπου που θα βελτιώσει παράλληλα τη διεθνή εικόνα της χώρας.
/www.lakonikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου