Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ:ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΒΡΕΤΤΟΣ (Βικ) ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Απεβίωσε ο πατέρας μας Βρεττός - Βασίλειος (Βικ) Στρατηγός σε ηλικία 72 ετών στην Αθήνα από επιπλοκές του κορωνοϊού.

 Ο Β.Στρατηγός γεννήθηκε στην Ισμαηλία της Αιγύπτου το 1946, πατέρας του ήταν ο Μανώλης Στρατηγός από το Μυλοπόταμο (παρατσούκλι Τσιγκομανώλης) και μητέρα του η Φρόσω Μαρέντη. Έζησε για χρόνια στην Αυστραλία και για λίγο στην Αμερική και την τελευταία δεκαετία γύρισε στην Ελλάδα θέλοντας να μείνει μόνιμα στα Κύθηρα αλλά δεν το κατάφερε για διάφορους λόγους. Επισκεπτόταν το νησί πολύ συχνά όμως. Ήθελε συνέχεια να μαθαίνει πράγματα και ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία που του άρεσε πολύ αλλά και με τις νέες τεχνολογίες που προσαρμόστηκε πολύ εύκολα παρά την ηλικία του. 

Στην Αυστραλία είχε εστιατόρια που άφησαν εποχή. Το Vik's Fish and Chips. Ήξερε 4 γλώσσες (Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά και λίγα Γερμανικά). Είχε παντρευτεί την Μαρίνα Παπαδερού από το Ηράκλειο Κρήτης που την χάσαμε νωρίς. 

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία του για να ταφεί στα Κύθηρα λόγο του κορωνοιού.

 Ευχαριστούμε τους Κυθήριους που μας συλλυπήθηκαν και εις μνήμην του θα πραγματοποιήσουμε αργότερα μια δωρεά στον Άγιο Χαράλαμπο στο Μυλοπόταμο.


Ευχαριστούμε για τη δημοσίευση

Οι κόρες του

Μαρία Στρατηγού

Ελένη Παπαδάκη

________________________________________________

Η Σελίδα μας και ο Σταθμός μας εκφράζουν τα θερμότερα συλλυπητήρια στους οικείους του 

Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής Α’ Πειραιά του #ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης

Βασικά σημεία της ομιλίας του Θοδωρή Δρίτσα

Θοδωρής Δρίτσας
, βουλευτής Α’ Πειραιά του #ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης
Οφείλω να λογοδοτήσω και να εξηγήσω και να αποκαταστήσω την αλήθεια του λόγου μου
Έχω ευθύνη γιατί δεν φρόντισα ο λόγος μου να είναι απολύτως σαφής, όσο απαιτούσαν οι περιστάσεις και να μην αφήνουν περιθώρια πολλαπλών ερμηνειών
Εξαιτίας ενός ειλικρινούς σεβασμού απέναντι σε όσα έχει βιώσει η κα Μπακογιάννη, δεν θα αντιδικήσω μαζί της
Θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου, την αξιοπρέπεια μου και την πραγματική αλήθεια του λόγου μου
Στην υπόθεση της απεργίας πείνας του βαρυποινίτη, φυλακισμένου Κουφοντίνα προσέρχομαι με δύο αγωνίες, να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή και να μην δηλητηριαστεί ακόμη παραπέρα το πολιτικό σύστημα για ζητήματα που δεν είναι καίριας σημασίας
Αυτά λένε πάρα πολλοί εντός και εκτός κοινοβουλίου με τον πιο σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο και η κυβέρνηση δεν ακούει, στο όνομα της πυγμής του κράτους που δεν εκβιάζεται
Για αυτό και έχω γράψει πρόσφατα ότι κράτος που αισθάνεται να εκβιάζεται δεν είναι δημοκρατικό. Καμία αξία του πολιτισμού μας δεν μπορεί να καθίσταται υπέρτερη από την αξία της ανθρώπινης ζωής
Αυτές είναι οι απόψεις μου και δεν είναι τωρινές, είναι διαχρονικές από τα νιάτα μου. Έχω συμμετάσχει σε διαδηλώσεις, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, πολλές από αυτές ταραχώδεις, αρκετές φορές και στη πρώτη γραμμή. Δεν σήκωσα ούτε ένα χαλίκι ποτέ για να το πετάξω και να ασκήσω βία.
Αυτή είναι η παράδοση της Αριστεράς που υπηρέτησα χρόνια από διάφορες πλευρές και της εξωκοινοβουλευτικής και της θεσμικής γιατί αυτή είναι η διαδρομή μου. Και δεν είναι ατομική υπόθεση, είναι συλλογική. Και ποτέ δεν δέχθηκα ούτε εγώ ούτε κανένας μας ότι μπορεί κανείς να αναθέτει κανείς τον εαυτό του στο όνομα οποιασδήποτε ιδέας να γίνεται τιμωρός και εκτελεστής κάποιων που έχουν ευθύνη για το ένα ή το άλλο ζήτημα. Αυτές είναι οι αρχές μου, αυτές είναι οι αρχές μας.
Αυτή είναι πραγματικά η αγωνία μου: να μην ξαναγίνουν με αφορμή τη 17 Νοέμβρη όσα έγιναν όταν εκείνη ήταν στο φόρτε της και το πολιτικό σύστημα δηλητηριαζόταν φτάνοντας στο σημείο να ενοχοποιείται ο πρόεδρος τότε του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη και ο Περικλής Κοροβέσης κλπ.
Είδα δημοσιευμένο σε σχόλιο σε εφημερίδα απόσπασμα από το βιβλίο του Παπαχελά για τη ζωή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όπου τον εμφανίζει να λέει «είμαι πεισμένος 100% ότι πίσω από τη 17 Νοέμβρη υπήρξε το σκληρό ΠΑΣΟΚ». Είναι δυνατόν να μη βάλουμε πίσω σε αυτή την ιστορία όλα αυτά τα ζητήματα;
Όταν εγώ είπα στη συνέντευξη μου ότι κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17Ν αυτό μεταφράστηκε, το άκουσα μάλιστα και στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ότι η 17Ν δεν είχε τρομοκρατήσει κανέναν. Δεν είναι όμως το ίδιο. Εγώ είπα ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα δεν πέρασε, ενώ στην Ιταλία πέρασε, έφτασε στα όρια του εμφυλίου, στην Ελλάδα δεν πέρασε, και αυτό είπα. Αν κανείς ακούσει χωρίς προκαταλήψεις τη συνέντευξη θα καταλάβει, ότι αυτά είπα
Και μετά όταν ξέσπασε ο σάλος, αμέσως έβγαλα διευκρινιστική ανακοίνωση, που αγνοήθηκε. Την επόμενη μέρα έδωσα πολλές συνεντεύξεις όπου διευκρίνισα τι εννοούσα. Αγνοήθηκαν και αυτά απολύτως
Το διευκρίνισε και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι ήταν ατυχής η δήλωση μου, και πράγματι ήταν ατυχής και δεν εκφράζουν ούτε το ΣΥΡΙΖΑ ούτε εμένα τον ίδιο, όπως ερμηνεύτηκαν δηλαδή.
Και το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ξεκαθαρισμένο χωρίς περιστροφές ότι δεν έχουμε καμία σχέση με όλα αυτά, αντίθετα είμαστε σε άλλη πλευρά
Στην πλευρά να μην ηρωοποιήσουμε κανέναν, να μην δραματοποιήσουμε καταστάσεις, να μην πολώσουμε το κλίμα.
Σεβαστείτε το, οι στιγμές είναι πάρα πολύ κρίσιμες και δεν μπορεί κανείς στο όνομα του πολιτικού ανταγωνισμού να ξεπερνάει τα όρια
Κατηγορήθηκα ότι προσέβαλα τους νεκρούς λέγοντας ότι ήταν δεξιοί. Ούτε διανοούμαι χρόνια τώρα να προσβάλλω όλους τους νεκρούς. Προφανώς ο Παύλος Μπακογιάννης, ο Αξαρλιάν είναι ξεχωριστές περιπτώσεις, αλλά εγώ μιλώ για όλους γιατί εξήγησα ποια είναι η σχέση μου με την ανθρώπινη ζωή, πόσο την τιμώ και δεν την διαπραγματεύομαι για κανέναν.
Δεν είπα τίποτε παραπάνω από αυτά που ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί, τα στελέχη της ΝΔ λένε ότι η παράταξή μας πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος από τη 17 Νοέμβρη. Αυτό είπα για να εξηγήσω στη συνέχεια ότι δέχομαι και αναγνωρίζω και σέβομαι οργή, μίσος, αγανάκτηση, ακόμα και αίσθηση εκδίκησης για τους συγγενείς, τους φίλους, την παράταξη την ίδια, αλλά όχι τέτοια αισθήματα και τέτοια συμπεριφορά από το κράτος και από τη κυβέρνηση. Αυτή ήταν η θέση μου. Είναι αυτό προσβολή στα θύματα της 17Ν;

ΠΩΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ-ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ.

ΠΩΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ-ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ.

Στις 10/2/2020 δόθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ‘’ΚΡΟΤΗΡΙ-ΚΕΦΑΛΑΚΙΑ’’ στην Εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Πρόκειται για αιολικό σταθμό 14 ανεμογεννητριών τύπου VESTAS V90 με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρα και συνολικό ύψος 125 μέτρα.
Σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού:
H ελάχιστη απόσταση από Μείζονος Σημασίας μνημεία και ιστορικούς τόπους είναι 3000 μέτρα.
Σύμφωνα με την συνεδρίαση του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (Κ.Α.Σ) της χώρας στις 15-6-2012 εγκρίθηκε η κήρυξη-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Παλαιόχωρας .
Η απόσταση της πλησιέστερης ανεμογεννήτριας από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο είναι
30 μέτρα!! Όλες οι ανεμογεννήτριες είναι εντός ζώνης αποκλεισμού.
Η ελάχιστη απόσταση από τουριστικά καταλύματα πρέπει να είναι 1000 μέτρα.
Στην Αγία Πελαγία Κυθήρων υπάρχουν τουλάχιστον 18 τουριστικά καταλύματα εντός ζώνης αποκλεισμού.
Στις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας προβλέπεται ότι η Ρ.Α.Ε χορηγεί άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειάς εφόσον εξετάσει:
‘’ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για τις Α.Π.Ε με τρόπο ειδικό και συγκεκριμένο’’.
Στις 17-6-2010 με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και στις 6-7-2010 με επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού η Ρ.Α.Ε αιτήθηκε ενημέρωση με τρόπο ειδικό και συγκεκριμένο.
Η ενημέρωση αυτή έγινε και δόθηκαν ΚΑΠΟΙΕΣ ζώνες αποκλεισμού.
11 χρόνια αργότερα, στις 12/2/2021 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει προσφορά για την απευθείας ανάθεση του έργου «Ανάπτυξη γεωπληροφοριακών χαρτών στους οποίους θα αποτυπώνονται οι περιοχές αποκλεισμού, που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες αποστάσεις χωροθέτησης εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε.»
Προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Στα 11 αυτά χρόνια λαμβάνονται υπόψιν οι διατάξεις της νομοθεσίας; Η απάντηση είναι απλή. ΟΧΙ .
Και να λοιπόν τι συμβαίνει με μια από τις τέσσερις άδειες παραγωγής στο νησί των Κυθήρων για τις οποίες έγιναν προσφυγές στην Ρ.Α.Ε και απορρίφθηκαν.
Θα ακολουθήσουν αναλύσεις και για τους υπόλοιπους βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς με άδεια παραγωγής στα Κύθηρα. Επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται για άδειες εγκατάστασης. Ωστόσο η προχειρότητα αυτή από την πλευρά της Ρ.Α.Ε παράγει συνέπειες για το νησί μας σε πολλά επίπεδα (δικαστικά έξοδα, ακυρώσεις αγοραπωλησιών γης, ανησυχία πλήθους συμπολιτών μας κ.ο.κ)
Είναι σημαντικός ο διάλογος για τις Α.Π.Ε που έχει ξεκινήσει ένα χρόνο τώρα στο νησί.
Επίσης σημαντικές είναι και όποιες εναλλακτικές προτάσεις προτείνονται.
ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.
Το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δίνει άδειες Παραγωγής χωρίς να γνωρίζει της ζώνες αποκλεισμού είναι εξωφρενικό, αλλά ποιο εξωφρενικό είναι να απορρίπτει τις προσφυγές όταν οι ζώνες αυτές της γνωστοποιούνται!
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ-DYNAMO KYTHIRA
Υ.Γ Στην τελευταία φωτογραφία τραβηγμένη από την Αγία Αναστασία χωρούν και οι 14 Ανεμογεννήτριες.




ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ:Υποβολή της Αίτησης–Δήλωσης για συμμετοχή αποφοίτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2021

Υποβολή της Αίτησης–Δήλωσης για συμμετοχή αποφοίτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2021, στην προθεσμία από Δευτέρα 8 Μαρτίου έως και Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση (Α-Δ) υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.
Σύμφωνα με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις που υπογράφηκαν και δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ, οι μαθητές της τελευταίας τάξης έχουν ήδη υποβάλει την Αίτηση-Δήλωση, ενώ στο διάστημα 8-19 Μαρτίου 2021 θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση οι παλαιοί απόφοιτοι που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ 2021.
Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα (8-3-2021 μέχρι 19-3-2021) δύνανται οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ που έχουν ήδη υποβάλει Αίτηση Δήλωση συμμετοχής για τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021 να συμπληρώσουν τις Αιτήσεις-Δηλώσεις τους, δηλαδή να προσθέσουν ειδικά μαθήματα ή προτίμηση για ΤΕΦΑΑ, Στρατιωτικές/Αστυνομικές σχολές κλπ.
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση στο site του Υπουργείου Παιδείας:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:H ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, Οργάνωση, λειτουργία και αξιολόγηση των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών»

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, Οργάνωση, λειτουργία και αξιολόγηση των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» απέστειλα την εξής πρόταση:

Δυνάμει του άρθρου 39 του Ν.4622/2019, οι Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου (εφεξής Μ.Ε.Ε.) συνιστώνται ανά Υπουργείο σε επίπεδο Διεύθυνσης και «είναι αρμόδιες για το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, οι οποίοι δεν έχουν δική τους Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου» (άρθρο 39 παρ.2 Ν.4622/2019). Οι Δήμοι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύονται κατά το Νόμο από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Συνεπώς το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για την σύσταση Μ.Ε.Ε. που θα έχει αρμοδιότητα στους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, ήτοι και στους Δήμους που δεν διαθέτουν δικές τους Μ.Ε.Ε.
Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στους νησιωτικούς Δήμους είναι γνωστό. Τη στιγμή που οι ίδιοι οι Δήμαρχοι ενεργούν κατ΄ ουσίαν ως υπάλληλοι των Δήμων τους αναλαμβάνοντας οι ίδιοι διοικητικές και γραφειοκρατικές εργασίες που απέχουν των αμιγώς πολιτικών καθηκόντων τους, είναι τουλάχιστον άτοπο να ζητείται να προχωρήσουν οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και μάλιστα κατά τρόπο επιτακτικό. Οι μικροί νησιωτικοί και απομακρυσμένοι Δήμοι δεν μπορούν ούτε τα τέλη ύδρευσης να εισπράξουν, πώς ακριβώς θα εφαρμόσουν τις διαδικασίες των Μ.Ε.Ε.;
Ως μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση προκειμένου και ο μικρότερος Δήμος της Χώρας να αποκτήσει άμεσα αξιόπιστο και διαφανές σύστημα εσωτερικού ελέγχου, είναι η παροχή εκ του Νόμου της δυνατότητας ανάθεσης του εσωτερικού ελέγχου σε εξωτερικό ελεγκτή, προερχόμενο από το Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών, όπως ακριβώς δηλαδή προβλέπεται για τον εσωτερικό έλεγχο των μονάδων υγείας (άρθρο 25 Ν.4025/2011). Σας παρακαλώ, όπως προβείτε σε σχετική νομοθετική πρόβλεψη, προκειμένου αντίστοιχη διάταξη να μπορεί να ισχύσει και για τον εσωτερικό έλεγχο των Ο.Τ.Α. με άμεση εφαρμογή.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ
Μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ
Πρόεδρος Δικτύου Δήμων Νήσων Αττικής
Πρόεδρος Επιτροπής Νήσων της ΚΕΔΕ
Μέλος ΔΣ Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της ΚΕΔΕ

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:¨ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ rapit tests¨ΣΕ ΡΕΙΧΙΑ-ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑΚΑ ΤΕΣΤ ΣΕ ΑΓ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ-ΝΕΑΠΟΛΗ¨


 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙ ΠΟΤΑΜΟΥ:Mην κάνουμε το άσπρο μαύρο γιατι " καιρός φέρνει τα λάχανα , καιρός τα παραπουλια "

¨Ζούμε μέσα στον παραλογισμό και τελικά με μεγάλη θλίψη διαπιστώνω ότι ο καθένας παραθέτει την ΔΙΚΗ ΤΟΥ πραγματικότητα κατά το δοκούν¨ .

Το παζάρι του Ποταμού διαχρονικά είχε την ικανότητα και να αυτορυθμιζεται και να προσαρμόζεται στις συνθήκες που αλλάζουν διότι το παζάρι δεν είναι ένα άυλο πράγμα , έχει σάρκα και οστά και αυτά είναι οι άνθρωποι , είναι οι συμπατριώτες μας που με μεράκι , κόπο και ζήλο παράγουν και δημιουργούν για το ελάχιστο μεροκάματο που ακόμα και στις μέρες μας είναι αναγκαίο .
Το παζάρι δεν είναι μόνο ιστορία και παράδοση είναι βγαλμένο από τις ψυχές μας ,ειναι βγαλμένο από την ανάγκη του εμπορεύομαι , την ανάγκη της κοινωνικοποίησης , την ανάγκη της ανταλλαγής απόψεων ακόμα και ζυμώσεων , το παζάρι είναι το αποτύπωμα μας , είναι τα σωστά μας και τα λάθη μας , είναι η ψυχή του νησιού μας . Το παζάρι το βρήκαμε , δεν βρήκε αυτό εμάς συνεπώς οφείλουμε να το σεβαστούμε , να το προσέξουμε και κυρίως να μην το αποδομήσουμε.

Κανένας δεν έγινε πλούσιος από το παζάρι και κανένας πιο φτωχός , κανένας δεν είδε ανταγωνιστικά το παζάρι , ακριβώς το αντίθετο για κάθε επαγγελματία του Ποταμού η δουλειά του ήταν δομημένη και εξαρτημένη από το παζάρι .
Θα συνιστούσα λοιπόν λίγο προσοχή για το πώς καταθέτουμε τις απόψεις μας αλλά κυρίως πως να υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας .
Ο διάλογος , η αντικειμενική κρίση και η ορθή στάση μας είναι το οξυγόνο της κοινωνίας μας .
Όχι λοιπόν σε υπερβολές , όχι στην παραπληροφόρηση , όχι στην επιλεκτική μνήμη , μην κάνουμε το άσπρο μαύρο γιατι " καιρός φέρνει τα λάχανα , καιρός τα παραπουλια "

Υ.Γ Υπερβολές τύπου στο παζάρι πωλούνται στη σημερινή εποχή ζώα , δομικά υλικά , καφετιέρες που κάνουν καφέδες και φάρμακα είναι αστεία επιχειρήματα και ευτελίζουν τον θεσμό και κυρίως αυτούς που τα εκστομίζουν .

Απογόρευση μεταβιβάσεων παλαιών τρακτέρ χωρίς αψίδα προστασίας μετά το 2021, δυσκολίες στην πιστοποίηση

Να προσαρμόσουν έγκαιρα τα παλαιά τρακτέρ τους με Διάταξη Προστασίας Έναντι Ανατροπής συμβουλεύει ο ΣΕΑΜ τους αγρότες διαφορετικά μετά την 31/12/2021 δεν θα έχουν την δυνατότητα να τα μεταβιβάσουν, με τις δυσκολίες εξεύρεσης τέτοιων πιστοποιημένων αψίδων ωστόσο να δυσχεραίνουν τη σχετική συμμόρφωση, σύμφωνα με μία πρώτη έρευνα του Συνδέσμου.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων, είναι γνωστό πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης τέτοιων αψίδων προστασίας, διότι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ειδική πιστοποίηση. Η δυσκολία έγκειται τόσο στην εξεύρεση προμηθευτών-κατασκευαστών, όσο και στην ύπαρξη ειδικού φορέα πιστοποίησης, για τέτοιου είδους αψίδες. Ωστόσο, η παράταση που δόθηκε μετά από αίτημα του ΣΕΑΜ έως το τέλος του 2021 θεωρείται αρκετή προκειμένου οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, κάτοχοι τέτοιων ελκυστήρων, αγρότες ή Εταιρίες, να έχουν τον χρόνο να βρουν λύση και να συμμορφωθούν.

Σημειώνεται πως η παράταση αφορά τρακτέρ που έχουν ταξινομηθεί ή έχουν άδεια κυκλοφορίας που εκδόθηκε πριν τις 21-5-1998 σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, ώστε να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις και οι πωλήσεις που έχουν σχεδιαστεί από τους κατόχους τους για φέτος.

Η απόφαση προβλέπει ότι είναι δυνατόν να κατασκευαστούν και να εγκριθούν νέου τύπου ΔΠΕΑ από ενδιαφερόμενους (μεμονωμένους/ ανεξάρτητους κατασκευαστές, μηχανουργεία, ειδικούς μηχανικούς κ.λπ.) οι οποίοι αναλαμβάνουν τις απαιτούμενες από τον νόμο ευθύνες και υποχρεώσεις του κατασκευαστή.

Για να εγκριθούν οι νέου τύπου ΔΠΕΑ απαιτείται δοκιμή που γίνεται από πιστοποιημένους για το σκοπό αυτό φορείς.Ήδη στη χώρα μας έχουν λάβει έγκριση ΔΠΕΑ ελληνικής κατασκευής που καλύπτουν σημαντικό αριθμό παλαιών μοντέλων ελκυστήρων.

 

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου του ΣΕΑΜ αναφέρει:

Μετά από αίτημα του ΣΕΑΜ που υποβλήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ, με απόφαση του Υφυπουργού κ. Γιάννη Οικονόμου (Γ3Β 173/44559-11.02.2021/ΦΕΚ 696 Β 2021), δόθηκε αναβολή μέχρι 1/1/2022 στην εφαρμογή του Νόμου ΔΓ C47/23.04.1998 που προβλέπει την υποχρεωτική τοποθέτηση Διάταξης Προστασίας Έναντι Ανατροπής (ΔΠΕΑ) στους παλαιούς γεωργικούς ελκυστήρες που εφοδιάστηκαν με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν την 21-5-1998. Οι ελκυστήρες που κατασκευάστηκαν μετά από αυτήν την ημερομηνία, φέρουν υποχρεωτικά εργοστασιακή διάταξη προστασίας (αψίδα) ή βεβαίως καμπίνα ασφαλείας.

Ο ΣΕΑΜ θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη της Διάταξης Προστασίας, μια και παρέχει πραγματικά προστασία και όλοι γνωρίζουμε πόσα θανατηφόρα ατυχήματα γίνονται κάθε χρόνο, λόγω ανατροπής του ελκυστήρα, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν υπήρχε η κατάλληλη διάταξη προστασίας. Πλην όμως, υπάρχει μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης τέτοιων αψίδων προστασίας, διότι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ειδική πιστοποίηση. Από μια πρώτη έρευνα που έκανε ο ΣΕΑΜ προέκυψε ότι η δυσκολία έγκειται τόσο στην εξεύρεση προμηθευτών-κατασκευαστών, όσο και στην ύπαρξη ειδικού φορέα πιστοποίησης, για τέτοιου είδους αψίδες.

Προκειμένου οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, κάτοχοι τέτοιων ελκυστήρων, αγρότες ή Εταιρίες, να έχουν τον χρόνο να βρουν λύση και να συμμορφωθούν, ο ΣΕΑΜ ζήτησε αυτή την αναβολή, την οποία αντιμετώπισε θετικά το ΥπΑΑΤ.

Ο ΣΕΑΜ θα ενημερώσει ξεχωριστά όλα τα μέλη του, για την υποχρέωση συμμόρφωσης μέχρι 31/12/2021, σε ότι αφορά τυχόν αποθέματα τέτοιων ελκυστήρων. Παράλληλα, συστήνει και στους αγρότες κατόχους τέτοιους ελκυστήρων, να προσαρμόσουν Διάταξη Προστασίας Έναντι Ανατροπής, διαφορετικά μετά την 31/12/2021 δεν θα έχουν την δυνατότητα να τα μεταβιβάσουν.  

.agronews.gr

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ:¨Τα τελευταία χρόνια το παζάρι έχει μετατραπεί σε ένα είδος μικρού γιουσουρούμ¨

Στον Ποταμό πηγαίνω ως επισκέπτης τακτικότατα τα τελευταία 45 χρόνια. Από το 2008 μάλιστα έχοντας και επαγγελματική σχέση. Πάντα το παζάρι ήταν η αφορμή για τον Κυριακάτικο καφέ, το φαγητό και τα ψώνια μας.

Τότε ο Ποταμος ήταν το απόλυτο εμπορικό κέντρο του βορείου τμήματος του νησιού.
Με τα χρόνια άλλαξαν πολλά και ο Ποταμος έχασε ένα μέρος της εμπορικής του δύναμης ενώ ταυτόχρονα άρχισε να αποκτά σημαντική τουριστική ταυτότητα η οποία κατά τη γνώμη μου σήμερα ξεπέρασε την εμπορική.
Το βασικό αντικείμενο του Κυριακάτικου παζαριού πλέον δεν αποτελεί την προτεραιότητα του επισκέπτη, αλλά την αφορμή για την επίσκεψη στον Ποταμό, η οποία θα εμπλουτιστεί με συνάντηση γνωστών και φίλων, καφέ και φαγητό στα καταστήματα του χωριού, βόλτα και ψώνια στα μαγαζιά και γενικότερα για μια ξεχωριστή εμπειρία τις Κυριακές. Ανάλογη βέβαια είναι και η εξέλιξη του παζαριού.

Τα τελευταία χρόνια το παζάρι έχει μετατραπεί σε ένα είδος μικρού γιουσουρούμ, στο όποιο μαζί με τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα πωλούνται από τυρόπιτες σε καροτσάκι, μέχρι υποτιθέμενα χειροποίητα βραχιολάκια, τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι πιθανότατα αγορασμένα από την Ινδία και τα μεταπουλάει εδώ κάποιος ή κάποιοι μη μόνιμοι κάτοικοι, (καλοκαιρινοί οικονομικοί τυχοδιώκτες), οι οποίοι την Κυριακή είναι στον Ποταμό, την Δευτέρα στον Αυλαιμωνα, την Τρίτη στο Καψαλι και ούτω καθεξής.
Μέσα σε όλα αυτά, εικόνες, βιβλία, καπέλα, συνθέσεις από σεμπρεβιβα και αντικείμενα διακοσμημένα με αυτήν, μπλουζάκια, τουριστικά αναμνηστικά κ.α.

Υπάρχουν ακόμα φήμες, που πιθανότατα έχουν βάση, ότι κάποιοι «παραγωγοί» του πρωτογενούς τομέα τα προϊόντα που εκθέτουν, τα φέρνουν από τη γειτονική Πελοπόννησο ή και από την Κρήτη.
Τα άτομα που πωλούν τα περισσότερα από αυτά τα είδη δεν πληρώνουν φυσικά ενοίκιο για τους χώρους που «εκθέτουν» την πραμάτεια τους και ούτε λόγος για ταμειακή μηχανή και αποδείξεις. Αυτό από μόνο του δημιουργεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό κυρίως στα μικρά μαγαζιά τα οποία δεν βρίσκονται κοντά στην πλατεία, δημιουργώντας στους ιδιοκτήτες τους την εύλογη απορία: Μήπως να το κλείσω και να πάω να εκθέτω τσάμπα τα προϊόντα μου στην πλατεία;
Το Κυριακάτικο παζάρι του Ποταμού για μένα είναι μια φολκλόρ νότα από το παρελθόν των Κυθηρων η οποία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο.

Ταυτόχρονα όμως σημαντική είναι και η προστασία των νόμιμων επιχειρήσεων του χωριού, οι οποίες προσφέρουν στην οικονομία του τόπου και του κράτους όλο τον χρόνο, και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της κάθε τοπικής αρχής.
Ο κανονισμός του παζαριού, που τόσο πολύ ζητούν οι νόμιμοι μικροπωλητές, πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για αυτό. Επίσης η διασφάλιση της νομιμότητας, (αποδείξεις κλπ), είναι το ζητούμενο από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων της περιοχής που πληρώνουν ενοίκια, ρεύμα, τηλέφωνο, εφορία, υπαλλήλους κλπ.
Αν δεν υπάρξουν κανόνες, σε λίγα χρόνια πιθανότατα θα βρεθεί κάποιος τις Κυριακές στο παζάρι με μια οικιακή μηχανή εσπρέσο που θα πουλάει καφέ στο χέρι και κάποιος άλλος που θα πουλάει χύμα χάπια για τον πονοκέφαλο.

Υ.Γ.: Πριν ακόμα από την δημιουργία του Δήμου Κυθηρων ακούω την περίφημη συζήτηση για την διάνοιξη δρόμου προς το πάρκινγκ ώστε να πεζοδρομηθεί το τμήμα που βρίσκονται τα μαγαζιά. Μετά από τόσα χρόνια πλέον πιστεύω ότι κάποιοι επίτηδες βάζουν τρικλοποδιά στο σημαντικότατο αυτό έργο και αδιαφορούν, προφανώς γιατί τους αρέσει ή και τους συμφέρει, για το απόλυτο χάος που επικρατεί τις Κυριακές στον Ποταμό.
Οι ίδιοι όμως άνθρωποι είναι λαλίστατοι για το να μην χαθούν οι “καλλιτεχνικές δημιουργίες» από την Ινδία στο παζάρι.

«Εντός των Επόμενων Ημερών ο «Εύρυτος» στην Μάνη!», από τον Γεώργιο Δημακόγιαννη

Ο νεαρός Σπαρτιάτης «Εύρυτος» θα βρίσκεται κοντά μας για να αποδώσει κι εδώ θαυμαστά δείγματα τής τέχνης του που θα προβάλουν μοναδικά την Ιστορία μας…

Στην πρόσφατη (διαδικτυακή) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Δήμου Ανατολικής Μάνης (ΔΑΜ), στο Γύθειο, με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου, έκανα παρέμβαση που το νόημά της εμπεριέχεται στα όσα ακολουθούν:

Είμαστε στις πρώτες ημέρες του Μάρτη τού έτους 2021, στον μήνα που όλοι προσμέναμε να κορυφώνονταν οι λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια της Εθνεγερσίας, στην Πατρίδα μας συνολικά και στον Τόπο μας ειδικά.

Δυστυχώς οι συγκυρίες δεν μας βοηθούν, κι ας ελπίσουμε στους επόμενους μήνες του 2021 να έχουμε ευκαιρίες απόδοσης δημόσιας Τιμής και Ευγνωμοσύνης σε Εκείνους που μας χάρισαν την Ελευθερία με το αίμα και τις θυσίες Τους. Οφείλουμε δε χάριν αυτού του σκοπού, και της επιβεβλημένης προβολής της τρισένδοξης Ιστορίας μας, όλοι οι Έλληνες και ειδικά εμείς οι Μανιάτες να ομονοήσουμε και να βάλουμε τα ξίφη των διαφόρων (προσωπικών ή άλλων) αντιπαραθέσεών μας στα θηκάρια τους. Να γίνουμε μια γροθιά! Και «τις έχθρες μας τις ξαναβρίσκουμε την επόμενη μέρα» όπως θα ‘λεγαν και οι Πρόγονοί μας!

Στα μέχρι τώρα σχετικά «δρώμενα» στην μεγάλη Πατρίδα μας οφείλουμε να καταγράψουμε και να σταθούμε σε δύο γεγονότα και πίσω από αυτά σε δύο Πρόσωπα που αν και τα χωρίζουν ογδόντα ολόκληρα έτη σε διαφορά ηλικίας, τα ενώνει ο έμπρακτος Πατριωτισμός, η αγνή αγάπη στην Πατρίδα. Πρόκειται για τον 98χρονο ευπατρίδη και μέγα ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη, απόγονο αγωνιστών του ’21, με πολύ σημαντική και δική του προσωπική ιστορία, πολεμική και ειρηνική, ο οποίος όντας εφοπλιστής άφησε το σύνολο τής τεράστιας κινητής και ακίνητης περιουσίας του για τις ανάγκες των Ενόπλων δυνάμεων της Πατρίδας μας!

Κι απ’ την άλλη έναν 18χρονο νεαρό Έλληνα φοιτητή που με την εντυπωσιακή –και τόσο δημοφιλή, ιδιαίτερα στη νεολαία μας-, τέχνη του γκράφιτι μάς θυμίζει την πανηγυρική επέτειο των 200 χρόνων τής Εθνεγερσίας, απεικονίζοντας, σε δημόσιους χώρους, μορφές και στιγμιότυπά της, καλώντας μας να «μεθύσουμε με το αθάνατο κρασί του ‘21»! Ξεκίνησε προ μηνός από το λεκανοπέδιο της Αττικής και τους δήμους εκεί, όπως ο Δήμος Αργυρουπόλεως – Ελληνικού, μάλιστα σε μια παράσταση γίνεται τιμητική αναφορά και στην Μάνη μας, και γνωρίζουμε ότι συνεχίζει σε όλη την Ελλάδα, θα φτάσει ακόμη και στο Ζάλογγο, στο ηρωικό Σούλι!

Είναι ο «Εύρυτος», ο 18χρονος νέος Σπαρτιάτης, που επιβάλλεται να φτάσει και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Λακωνία και την Μάνη, με δική μας πρόσκληση, με πρόσκληση του Δήμου μας, για να απεικονίσει και όψεις της Μανιάτικης πρωτοπορίας σ’ εκείνον τον μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους μας, με τον δικό του μοναδικό τρόπο...

Έχουμε χρέος και οφειλή να βρίσκουμε νέους τρόπους και νέους δρόμους αναφοράς και Τιμής στους Ήρωές μας, με ιδιαίτερη μέριμνα να φτάνει το πατριωτικό Μήνυμα και στη νέα γενιά του Τόπου μας… Σας ευχαριστώ.


Γ. Π. Δημακόγιαννης,
Δημοτικός σύμβουλος Ανατ. Μάνης


Υ.Γ.: Ευχάριστη έκπληξη και ικανοποίηση ήταν για όλους μας το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Π. Ανδρεάκος απαντώντας πληροφόρησε το ΔΣ ότι ήδη έχουν γίνει οι δέουσες κινήσεις και συνεννοήσεις εκ μέρους του ΔΑΜ και πριν την μεγάλη επέτειο της 17ης Μαρτίου, στην Αρεόπολη, ο νεαρός Σπαρτιάτης «Εύρυτος» θα βρίσκεται κοντά μας για να αποδώσει κι εδώ θαυμαστά δείγματα τής τέχνης του που θα προβάλουν μοναδικά την Ιστορία μας…

spartorama.gr

ΚΚΕ:Σχετικά με τις καταγγελίες για την κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας & τις ευθύνες της κυβέρνησης

 

Γραφείο Τύπο ΚΚΕ

Οι καταγγελίες και η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, νοσοκομειακοί γιατροί, διευθυντές κλινικών δημόσιων νοσοκομείων, έχουν πάρει πλέον την μορφή χιονοστιβάδας και μαρτυρούν την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.
Ως εδώ!
Τί άλλο θα πρέπει να γίνει, ώστε η κυβέρνηση να επιτάξει εδώ και τώρα τον ιδιωτικό τομέα υγείας για να προστεθούν κλίνες και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας;
Τί άλλο θα πρέπει να γίνει, ώστε να προσλάβει άμεσα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας;
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία και τη ζωή του λαού!
Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα προς όλο το λαό εδώ και τώρα να δυναμώσει την πάλη για την υπεράσπιση της ζωής του.

ΕΛ.ΑΣ:Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, στο Ηράκλειο

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, στο Ηράκλειο

Τα μέλη της ομάδας προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες με σκοπό την περαιτέρω διάθεση τους στην περιοχή του Ηρακλείου

Συνελήφθησαν 7 ημεδαποί οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας και της Νομοθεσίας περί Ναρκωτικών Ουσιών και όπλων

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 65,7 γρ. κοκαΐνης, το ποσό των 470 ευρώ, 7 κινητά τηλέφωνα, ζυγαριά ακριβείας και 5 αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των ναρκωτικών

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, εγκληματική ομάδα η οποία δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή του Ηρακλείου.

Η ανάλυση του τρόπου δράσης, η εμπεριστατωμένη έρευνα καθώς και η αξιοποίηση στοιχείων από τους αστυνομικούς την προαναφερόμενης Υπηρεσίας είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη τεσσάρων (4) ημεδαπών (3 άνδρες και γυναίκα) κατηγορούμενοι για σύσταση και συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα και 3 ημεδαπών για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών. Επιπλέον σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα σε ακόμα δύο αλλοδαπούς (άντρας και γυναίκα.)

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, η εν λόγω ομάδα προμηθευόταν ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες συσκεύαζε και τις τοποθετούσε-απέκρυπτε κυρίως σε υπαίθρια σημεία προκειμένου στη συνέχεια να διαθέσει σε αγοραστές στην περιοχή του Ηρακλείου.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης, τα μ έλη της εγκληματικής ομάδας λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους στις επιμέρους δραστηριότητές της, ακολουθώντας διάφορα στάδια για την υλοποίηση των παράνομων ενεργειών τους, που αφορούσαν ειδικότερα στην αγορά, απόκρυψη, μεταφορά, διακίνηση και πώληση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.

Αναλυτικότερα, η γετικό ρόλο είχε ημεδαπός συλληφθείς, ο οποίος προμηθευόταν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες αφού ζύγιζε και συσκεύαζε τις απέκρυπτε σε υπαίθρια σημεία της πόλης του Ηρακλείου και στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας, τις παραλάμβαναν και τις διακινούσαν σε αγοραστές έναντι χρηματικού ποσού. Επιπλέον ημεδαπή είχε βοηθητικό ρόλο στην ομάδα παρέχοντας την αναγκαία συνδρομή για τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Συνολικά ταυτοποιήθηκαν (530) περιπτώσεις πώλησης κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης, και σχηματίστηκε δικογραφία σε 66 άτομα για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Ναρκωτικών ουσιών.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες και στοχευμένες δράσεις, την 03.03.2021 οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, αστυνομική επιχείρηση η οποία διήρκησε έως την 04.03.2021 από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, με τη συμμετοχή αστυνομικών του ΤΕΚΑΜ Κρήτης, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) Ηρακλείου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μεσσαράς.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, τρία μέλη της εγκληματικής ομάδας κατά το χρόνο που προμήθευαν ποσότητες κοκαΐνης σε δύο αγοραστές, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Επιπλέον, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες και χώρους που χρησιμοποιούν οι δράστες όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • 65,7 γρ. κοκαΐνης,
  • το χρηματικό ποσό των (470) ευρώ ως προερχόμενο από την αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών
  • 7 κινητά τηλέφωνα,
  • ζυγαριά ακριβείας,
  • φυσίγγιο,
  • μικροποσότητα κάνναβης

Επιπλέον, κατασχέθηκαν 5 αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Τα ντοκουμέντα




ΕΛ.ΑΣ:ΣΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΕ ΤΗΝ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ

Συνελήφθη στη Ρόδο ημεδαπός για κατοχή και καλλιέργεια κάνναβης εσωτερικού τύπου

Κατασχέθηκαν -250- γραμμ. κάνναβη, -10- φυτά κάνναβης, ηλεκτρονική ζυγαριά, τεχνικός-καλλιεργητικός εξοπλισμός

Συνελήφθη χθες (3 Μαρτίου 2021) στη Ρόδο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ένας ημεδαπός κατηγορούμενος για κατοχή και καλλιέργεια κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών επιχειρησιακών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, χθες το μεσημέρι έπειτα από αξιολόγηση στοιχείων οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία εντοπίστηκε ο κατηγορούμενος και ακολούθησε έρευνα στην κατοικία όπου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, διαπιστώθηκε ότι είχε εγκαταστήσει σύστημα ελεγχόμενης καλλιέργειας φυτών κάνναβης.

Συγκεκριμένα ο δράστης καλλιεργούσε επιμελώς κάνναβη μέσα σε αυτοσχέδιο θερμοκήπιο έχοντας εξασφαλίσει κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες, (αφύγρανσης - φωτισμού - θερμότητας - εξαερισμού) με χρήση τεχνικών μέσων.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Κάνναβη συνολικού βάρους 250 ,6 γραμμαρίων
  • 6 φυτά κάνναβης, σε φάση μεταφύτευσης
  • 4 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 90 εκατοστά, ανεπτυγμένα μέσα σε γλάστρες
  • Πλήρης εξοπλισμός εσωτερικού τύπου καλλιέργειας κάνναβης
  • Ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.


ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Εγκαίνια Λιμανιού Διακόφτι Κύθηρα 04.12.1999

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ:‘’Ο ευαίσθητος τομέας των δημοσίων συμβάσεων του Υπουργείου Άμυνας μπαίνει σε νέες ράγες, πιο στέρεες και πιο ασφαλείς’’

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ

Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πειραιάς, 5/03/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

‘’Ο ευαίσθητος τομέας των δημοσίων συμβάσεων του Υπουργείου Άμυνας μπαίνει σε νέες ράγες, πιο στέρεες και πιο ασφαλείς’’

Ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, στην ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, με θέμα τις Συμβάσεις ου Δημοσίου, κατ΄αρχάς στηλίτευσε την απαξιωτική και επιθετική αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός Βουλής, και προειδοποίησε ότι παίζουν ‘’εν ου παικτοίς’’

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι κατευθύνεται στην απλοποίηση και την ταχύτητα των διαδικασιών χωρίς να παραγνωρίζει τη διαφάνεια και τις ασφαλιστικές δικλείδες εκτέλεσης των συμβάσεων

Ο Αντιστράτηγος ε.α. εστίασε την ομιλία του, στις ρυθμίσεις που ανανεώνουν και διορθώνουν το νομικό πλαίσιο των συμβάσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίες οδηγούν τον ευαίσθητο τομέα των δημοσίων συμβάσεων σε νέες ράγες, πιο στέρεες και πιο ασφαλείς

Καταλήγοντας, ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, καθόσον το διαμορφούμενο νομικό πλαίσιο, γίνεται πλέον εύχρηστο και πιο λειτουργικό, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Νικόλαος Μανωλάκος

Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ.