Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Θρησκευτικά πανηγύρια και προεκλογικές συγκεντρώσεις στα Κύθηρα πριν 130 χρόνια...


Θρησκευτικά πανηγύρια και προεκλογικές συγκεντρώσεις στα Κύθηρα πριν 130 χρόνια...
Πριν από 130 περίπου χρόνια και φυσικά πριν να γίνουν οι αίθουσες του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα και του Πνευματικού Κέντρου του Ποταμού και που ο πληθυσμός των Κυθήρων ήταν τετραπλάσιος του σημερινού, οι εκλογικές επισκέψεις των υποψηφίων βουλευτών συνέπιπταν με τα θρησκευτικά πανηγύρια του νησιού και ιδιαίτερα με αυτά της "Γύρας" της εικόνας της Μυρτιδιώτισσας την περίοδο του Πάσχα. Όπως μας πληροφορεί ο τοπικός τύπος της εποχής υπήρχαν φορές που η λατρεία μεταβαλόταν σε πολιτική διαδήλωση.
" Αι γυναίκες εγκατέλειπον τας παρακλήσεις αυτών, εξήρχοντο της Μονής και ανέμενον τον αγαπημένον των (...). Αι γραίαι γυναίκες τον ησπάζοντο μετά θρησκευτικής ευλαβείας και πολλοί ησπάζοντο τας χείρας του..." διαβάζουμε στην εφημερίδα "Κύθηρα" ( φ.105 -24/2/1895) όπου αναφέρεται στον πολιτικό Σπυρίδωνα Στάη.
Η ίδια εφημερίδα μας πληροφορεί ότι πολλές φορές δημιουργούνται και έκτροπα όπως απειλές από μαγκουροφόρους και παλληκαράδες σε σημείο που "...αι γυναίκες έκλαιον την πρωίαν της Ν. Παρασκευής και δεν ήθελον να αφήσουν τους συζύγους και τους υιούς των να μεταβώσιν εις Ποταμόν...". Την Κυριακή δε του Θωμά στο Μυλοπόταμο οπαδός κάποιου υποψηφίου βουλευτή πυροβολεί κατά του πλήθους αλλά αφοπλίζεται εγκαίρως. Την επομένη που η εικόνα είναι στα Φατσάδικα η Αστυνομία διατάζει να φύγει νωρίτερα και αυθημερόν να κατέβει στο Προσκύνημα προς αποφυγήν άλλων τέτοιων επεισοδίων!
Άρα κάθε εποχή έχει τα δικά της και ίσως τότε τα πολιτικά πάθη να ήταν πολύ πιο οξυμένα.
(Οι πληροφορίες είναι από την εξαιρετική εισήγηση του Μανόλη Σέργη: "Λαογραφικά των εκλογών από τα Κύθηρα . Η μαρτυρία των τοπικών εφημερίδων" στο Α Διεθνές Συνέδριο Κυθηραϊκων Μελετών το Σεπτέμβριο του 2000).
ΠΗΓΗ 
Γιώργος Λουράντος


Εκλογές 2019: Ενημέρωση για τα εκλογικά τμήματα και τη σταυροδοσία


Το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει ενημέρωση προς τους ψηφοφόρους για τα εκλογικά τμήματα και τη σταυροδοσία.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, για την καλύτερη διευκόλυνση των εκλογέων, το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι λόγω της μεγάλης αύξησης των εκλογικών τμημάτων, καθόσον για πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές στη χώρα μας (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές και Κοινοτικές), ενδέχεται οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν αυτή τη φορά σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφιζαν συνήθως.
Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Περιφέρεια και στο Β για τον Δήμο και την Κοινότητα.
Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών οι εκλογείς μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν σε όλες τις εκλογές, καθώς και το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν. Αντίστοιχη ενημέρωση μπορούν οι ψηφοφόροι να λάβουν από τις σχετικές υπηρεσίες του οικείου Δήμου.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης.
Για τις Ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν και θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν.
Για τις Περιφερειακές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:
  • Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Για τις Δημοτικές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:
  • σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
  • σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:
– όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης
– όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου
  • Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης
  • Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης
Οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών https://ekloges-info.ypes.gr/. Επιλέγουν μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δουν τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.
Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν σχετικά από τον οικείο Δήμο, καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας.
Πηγή: ypes.gr

Δείτε αυτόματα στον χάρτη πόσους ''σταυρούς'' μπορείτε να βάλετε σε Ευρωεκλογές, Δήμο, Τοπική Κοινότητα και Περιφέρεια.


Σε διαδικτυακή εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών μπορείτε εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να διαβάσετε όλη τη θεωρία της νομοθεσίας, να βρείτε τους σταυρούς που ισχύουν για τις Ευρωεκλογές, καθώς και τις Κοινοτικές - Δημοτικές - Περιφερειακές Εκλογές στην περιοχή που ψηφίζεις.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση ekloges-info.ypes.gr
Στην πρώτη σελίδα, εμφανίζεται ο χάρτης της Ελλάδας και ο ανώτατος αριθμός σταυρών για τις Ευρωεκλογές, που είναι 4 όπου και εάν ψηφίζετε.
Επιλέγετε αρχικά την Περιφέρειά σας, μετά την Περιφερειακή Ενότητα, οπότε θα δεις πόσους Υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους μπορείς να “σταυρώσεις”.
Συνεχίζοντας, επιλέγετε στον χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας τον Δήμο σας.  Εμφανίζεται το μήνυμα «Επιλέξτε Δημοτική Ενότητα», κάνετε την αντίστοιχη επιλογή στο χάρτη και στον πρώτο Πίνακα αναγράφονται οι σταυροί στις Δημοτικές Εκλογές, ενώ στο δεύτερο Πίνακα οι σταυροί στις Κοινοτικές.
Η εφαρμογή, επιπλέον των σταυρών, παρέχει λοιπά δεδομένα, όπως τον πληθυσμό, τις έδρες και τον μέγιστο αριθμό υποψηφίων.

ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ !!!!!

Με καλή συνεργασία και αγάπη για το τόπο μας, μπορούμε να κάνουμε το νησί πανέμορφο!!!
Μπράβο σε όλα τα παιδιά που βοήθησαν και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Μαστορεματα Νικαιας Ο.Ε για τη δωρεά των χρωμάτων !!!














Περίπατος και ξενάγηση από τον αρχαιολόγο κύριο Θεόδωρο Κουκούλη στο κάστρο της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου