Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Θρησκευτικά πανηγύρια και προεκλογικές συγκεντρώσεις στα Κύθηρα πριν 130 χρόνια...


Θρησκευτικά πανηγύρια και προεκλογικές συγκεντρώσεις στα Κύθηρα πριν 130 χρόνια...
Πριν από 130 περίπου χρόνια και φυσικά πριν να γίνουν οι αίθουσες του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα και του Πνευματικού Κέντρου του Ποταμού και που ο πληθυσμός των Κυθήρων ήταν τετραπλάσιος του σημερινού, οι εκλογικές επισκέψεις των υποψηφίων βουλευτών συνέπιπταν με τα θρησκευτικά πανηγύρια του νησιού και ιδιαίτερα με αυτά της "Γύρας" της εικόνας της Μυρτιδιώτισσας την περίοδο του Πάσχα. Όπως μας πληροφορεί ο τοπικός τύπος της εποχής υπήρχαν φορές που η λατρεία μεταβαλόταν σε πολιτική διαδήλωση.
" Αι γυναίκες εγκατέλειπον τας παρακλήσεις αυτών, εξήρχοντο της Μονής και ανέμενον τον αγαπημένον των (...). Αι γραίαι γυναίκες τον ησπάζοντο μετά θρησκευτικής ευλαβείας και πολλοί ησπάζοντο τας χείρας του..." διαβάζουμε στην εφημερίδα "Κύθηρα" ( φ.105 -24/2/1895) όπου αναφέρεται στον πολιτικό Σπυρίδωνα Στάη.
Η ίδια εφημερίδα μας πληροφορεί ότι πολλές φορές δημιουργούνται και έκτροπα όπως απειλές από μαγκουροφόρους και παλληκαράδες σε σημείο που "...αι γυναίκες έκλαιον την πρωίαν της Ν. Παρασκευής και δεν ήθελον να αφήσουν τους συζύγους και τους υιούς των να μεταβώσιν εις Ποταμόν...". Την Κυριακή δε του Θωμά στο Μυλοπόταμο οπαδός κάποιου υποψηφίου βουλευτή πυροβολεί κατά του πλήθους αλλά αφοπλίζεται εγκαίρως. Την επομένη που η εικόνα είναι στα Φατσάδικα η Αστυνομία διατάζει να φύγει νωρίτερα και αυθημερόν να κατέβει στο Προσκύνημα προς αποφυγήν άλλων τέτοιων επεισοδίων!
Άρα κάθε εποχή έχει τα δικά της και ίσως τότε τα πολιτικά πάθη να ήταν πολύ πιο οξυμένα.
(Οι πληροφορίες είναι από την εξαιρετική εισήγηση του Μανόλη Σέργη: "Λαογραφικά των εκλογών από τα Κύθηρα . Η μαρτυρία των τοπικών εφημερίδων" στο Α Διεθνές Συνέδριο Κυθηραϊκων Μελετών το Σεπτέμβριο του 2000).
ΠΗΓΗ 
Γιώργος Λουράντος


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου