Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ:Κατασχέθηκαν (323) κιλά περίπου ακατέργαστης κάνναβης στην ακτογραμμή του νησιού.



Συνελήφθη αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κέρκυρα

Κατασχέθηκαν (323) κιλά περίπου ακατέργαστης κάνναβης

Οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες της Κυριακής (27-12-2020), στην Κέρκυρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθη αλλοδαπός με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη έρευνα για τον εντοπισμό οργανωμένων κυκλωμάτων μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών στη βορειοανατολική ακτογραμμή του νησιού της Κέρκυρας. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία εντοπίσθηκε και ακινητοποιήθηκε, στην παραλιακή περιοχή της Δασιάς στην Κέρκυρα, αλλοδαπός, που είχε στην κατοχή του και μετέφερε με σκοπό να αποκρύψει σε πυκνή βλάστηση, (72) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους τριακοσίων είκοσι δύο κιλών και τετρακοσίων δύο γραμμαρίων περίπου, ενώ κατασχέθηκαν και δύο κινητά τηλέφωνα.

Όπως διαπιστώθηκε, από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα, η ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών, μεταφέρθηκε και παραδόθηκε στον αλλοδαπό, λίγη ώρα πριν τη σύλληψή του, με τη χρήση δύο ταχύπλοων σκαφών (τύπου jet ski ) που είχαν προσεγγίσει την παραλία όπου έγινε η επιχείρηση, τα οποία αναζητούνται.

Επιπλέον, πρωινές ώρες, σήμερα (28-12-2020), παρουσία δικαστικού λειτουργού, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του συλληφθέντα, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (3) νάιλον συσκευασίες περιέχουσες ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 484 γραμμαρίων περίπου και
  • (2) ζυγαριές ακριβείας.

Προανάκριση για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κερκύρας.




ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΤΗΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ COVID-19 στο Δήμο Μονεμβασίας


ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΤΗΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ COVID-19 στο Δήμο Μονεμβασίας

Σε εφαρμογή της υπ’ αριθ. αρ. 58/2020 Απόφασης ΔημοτικούΣυμβουλίου του Δήμου Μονεμβασίας (ΑΔΑ: ΩΛΦΚ0Κ9-ΦΒΘ), οιαρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν στην απαλλαγή από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, σε επιχειρήσεις που διέκοψαν τηνλειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς τουκορονοϊού COVID – 19, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οιπεριορισμοί και η διακοπή της εργασίας τους. Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος(ταβέρνες, ταχυφαγεία, καφετέριες κ.α.) οι οποίες συνέχισαν τηλειτουργία τους παρέχοντας τις υπηρεσίες τους, με παράδοση κατ’οίκον, εξαιρούνται από την ανωτέρω απαλλαγή. Καλούνται οι επιχειρήσεις που η λειτουργία τους διακόπηκε, κατ’εφαρμογή των διατάξεων λόγω της πανδημίας COVID-19, νασυμπληρώσουν και να αποστείλουν στο Τμήμα Εσόδων του ΔήμουΜονεμβασίας (menFk@monemvasia.gr) τη σχετική αίτηση με τασυνημμένα δικαιολογητικά, ώστε να δρομολογηθούν οι αντίστοιχεςδιαδικασίες απαλλαγής των δημοτικών τελών.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗ

Αυξήσεις στις συντάξεις έως και 173 ευρώ το μήνα - Τι αλλάζει για τον ΟΓΑ

Εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 500.000 νέοι συνταξιούχοι

Αυξήσεις στις συντάξεις τους με το ποσό να φτάνει έως τα 173 ευρώ αναμένεται να δουν συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν ή μετά τις 13 Μαΐου του 2016 με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη.

Οι αυξήσεις προέρχονται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που ισχύουν μετά τα 30 έτη με το Νόμο 4670/2020 και δίνουν ως και 16,85% μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη για όσους έχουν 40 έτη.

Σύμφωνα με Ελεύθερο Τύπο, εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 500.000 νέοι συνταξιούχοι οι οποίοι θα δουν αύξηση σύνταξης με τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο Νόμος 4670/2020.

Τρεις κατηγορίες συνταξιούχων θα έχουν αυξήσεις:

Οι ασφαλισμένοι που θα κάνουν αίτηση από 1ης/1/2021 με 30 έτη ασφάλισης και πάνω, καθώς θα πάρουν περισσότερα σε σύγκριση με τα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου 4387/2016.

Οι συνταξιοδοτηθέντες με 30 έτη και άνω από 13/5/2016 ως 30/9/2019, οι οποίοι θα έχουν επανυπολογισμό σύνταξης και η αύξηση θα πληρωθεί σε μία δόση τον Μάρτιο με αναδρομικά 16 μηνών.

Οι παλαιότεροι συνταξιούχοι πριν από τις 13/5/2016, οι οποίοι αποχώρησαν με 30 έτη και άνω και θα έχουν αύξηση σύνταξης με νέο επανυπολογισμό που θα γίνει τον Μάρτιο.

Για να φανεί η αύξηση στην τσέπη των παλαιών συνταξιούχων θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Για παράδειγμα, αν ένας παλαιός πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά 80 ευρώ και η σύνταξη πάρει αύξηση 150 ευρώ, τότε το καθαρό ποσό που θα πάει στην τσέπη θα είναι 70 ευρώ γιατί τα άλλα 80 ευρώ θα ισοφαρίσουν την προσωπική διαφορά. Αν όμως η αύξηση είναι 70 ευρώ, τότε θα έχει μείωση της προσωπικής διαφοράς από τα 80 ευρώ στα 10 ευρώ, που είναι και αυτό κέρδος, διότι τα 70 ευρώ γίνονται σύνταξη ενώ πριν είχαν βγει εκτός της σύνταξης. Η αύξηση στην τσέπη για τους παλαιούς θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις. Μέσα στο 2021 θα πληρωθούν η δόση του 2020 και του 2021.

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος που αποχώρησε το 2017 με 40 έτη και συντάξιμο μισθό 2.397 ευρώ παίρνει σύνταξη 1.410 ευρώ και με τον επανυπολογισμό η σύνταξη θα γίνει 1.583 ευρώ με αύξηση 173 ευρώ.

Συνταξιούχος που αποχώρησε το 2016 με 37 έτη και συντάξιμο μισθό 1.605 ευρώ παίρνει σύνταξη 981 ευρώ (μικτά) και θα έχει 1.064 ευρώ με αύξηση 83 ευρώ.
Ποιοι θα έχουν διπλές αυξήσεις.

Ποιοι θα έχουν διπλές αυξήσεις

Για 250.000 συνταξιούχους πριν από τον Μάιο του 2016, οι αυξήσεις θα είναι διπλές για τα έτη 2021, 2022 και 2023, καθώς είχαν κερδίσει αύξηση σύνταξης από τον παλιό επανυπολογισμό του 2019 με το Νόμο 4387 και θα κερδίσουν εκ νέου στον νέο επανυπολογισμό των συντάξεων με χρόνο ασφάλισης άνω των 30 ετών.

Οι τυχεροί συνταξιούχοι των διπλών αυξήσεων είναι όσοι έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω με εισφορές σύνταξης υψηλότερες του 20%, οι απόστρατοι που πήραν αυξήσεις λόγω διπλών ετών ασφάλισης μετά τα 38 έτη και οι οποίοι θα ευνοηθούν περισσότερο με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου νόμου, αλλά και χαμηλοσυνταξιούχοι του ΤΣΑ και του ΤΑΕ που είχαν πολλά χρόνια εισφορών (38, 39 και 40) με πολύ μικρή σύνταξη της τάξης των 500 ευρώ. Στον πρώτο επανυπολογισμό πήραν αυξήσεις και θα πάρουν και στον δεύτερο επανυπολογισμό που θα γίνει τώρα.

Τι αλλάζει στις συντάξεις ΟΓΑ

Με το Νόμο 4387/2016 προβλέφθηκαν αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων των αγροτών που ξεκίνησαν από 1ης/1/2017 με το νέο σύστημα για κάθε έτος από το 2017 ως το 2031, θα μειώνεται το ποσοστό σύνταξης που θα καταβάλλεται με το παλιό σύστημα που ήταν σε ισχύ ως το 2016 και θα αυξάνεται το ποσοστό σύνταξης που θα υπολογίζεται με το νόμο Κατρούγκαλου (Νόμος 4387/16) ή τώρα με το νόμο Βρούτση (Νόμος 4670/20).

Η αναλογία παλιού και νέου συστήματος αλλάζει κάθε χρόνο. Γα παράδειγμα, όσοι έκαναν αίτηση το 2020 θα πάρουν το 26,30% της σύνταξης με τους συντελεστές αναπλήρωσης που ισχύουν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το 73,70% της σύνταξης θα βγει με το παλιό σύστημα υπολογισμού των εισφορών που έχουν πληρωθεί από το 1988. Για τη σύνταξη λαμβάνεται υπόψη ως βάση υπολογισμού το εκάστοτε κατώτατο ημερομίσθιο όπως ήταν πριν από τις μειώσεις των Μνημονίων, δηλαδή στα 33,1 ευρώ.

Με αίτηση το 2021 οι αγρότες θα πάρουν το 33% της σύνταξης με το νέο καθεστώς (ποσοστά αναπλήρωσης) και το 67% με το παλιό, δηλαδή σύνταξη με το παλιό βασικό ημερομίσθιο και εισφορές από 1988. Οι συντάξεις με το παλιό καθεστώς θα ήταν ελαφρώς υψηλότερες απ’ ό,τι με το νέο. Γι’ αυτό η μετάβαση των αγροτών στο νέο ανταποδοτικό σύστημα συντάξεων που προβλέπουν οι Νόμοι 4387 και 4670 γίνεται σταδιακά και θα ολοκληρωθεί το 2031.

ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr/

Έμπρακτη στήριξη στους μικρούς Νησιωτικούς Δήμους της Αττικής από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη.

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έμπρακτη στήριξη στους μικρούς Νησιωτικούς Δήμους της Αττικής από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής κου Γεώργιου Πατούλη, στις 23/12/2020, χρηματοδοτήθηκε το Δίκτυο Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής με επιπλέον 150.000,00€ για να ωριμάσει έργα των νησιωτικών Δήμων της Αττικής σε συνέχεια της αρχικής απόφασης χρηματοδότησης από την κα Ρένα Δούρου με 300.000,00€.

Έτσι το Δίκτυο παγιώνεται ως αναπτυξιακό εργαλείο στην ΠΕ Νήσων. Οι Δήμοι ξεπερνούν μέσω του Δικτύου να χρόνιο πρόβλημα για την προετοιμασία και την ωρίμανση των έργων τους.

Η πρωτοβουλία του πρώην Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Νήσων Αττική κ. Τάκη Χατζηπέρου το 2016-2017, η πρώτη Προεδρία του πρώην Δημάρχου Αίγινας κου Δημήτρη Μούρτζη και η νέα θητεία του σημερινού Προέδρου κου Ευστράτιου Χαρχαλάκη, Δημάρχου Κυθήρων, στο τιμόνι του Δικτύου βρήκαν ανοιχτή την πόρτα της Περιφέρειας ως μια συνεκτική προσπάθεια με όραμα και απτό επιχειρησιακό αποτέλεσμα.

Το Δίκτυο Νήσων, μέσα σε μόλις 3 χρόνια, κατάφερε κάτι που το 2017 φάνταζε μόνο ως ευχολόγιο: να χρηματοδοτεί μέσω του προγράμματος LEADER δημόσια και ιδιωτικά έργα σε όλη την Π.Ε. Νήσων και παράλληλα να αποτελεί τον τεχνικό βραχίονα των νησιωτικών Δήμων της Αττικής για την μελέτη και ωρίμανση σημαντικών έργων, διαδικασία που ενόψει των σημαντικών χρηματοδοτήσεων της Αυτοδιοίκησης από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μέσα από την χρηματοδότηση αυτή συνολικού ύψους 450.000,00€, το Δίκτυο Δήμων θα συνδράμει και τους 8 Δήμους της Π.Ε. Νήσων προκειμένου να ωριμάσουν σημαντικά έργα και δράσεις που οι Δημοτικές Αρχές έχουν ιεραρχήσει. Ίσως, όμως, η σημαντικότερη δράση που θα υλοποιηθεί μέσω της Τεχνικής Βοήθειας είναι η εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Δήμων της Π.Ε. Νήσων Αττικής, προκειμένου να καταγραφούν και να ιεραρχηθούν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες των νησιών της Αττικής για τα επόμενα χρόνια.

Επισυνάπτεται Πίνακας Μελετών και Υπηρεσιών που θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια μέσω του ΠΕΠ Αττικής με δικαιούχο το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων.

Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων

ΠΕ Νήσων Αττικής

Φίλωνος 91, 185 35, Πειραιάς

Τηλ. 2104120002-4-9 Mail: info@atticalag.gr Web: www.atticalag.gr

Α/Α Τίτλος Υποέργων

1. Παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για την «Υποστήριξη των υπηρεσιών των Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής για την ωρίμανση έργων ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων

1.1. Ανάπλαση Κοινόχρηστων χώρων Δήμου Αίγινας

1.2. Βιοκλιματική - Αναβάθμιση Λεωφ. Σαλαμίνας

1.3. Aνάπλαση παραλιακής οδού από Ντάπια έως Αναργύρειος Σχολή Σπετσών

2. Παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για την «Υποστήριξη των Υπηρεσιών των Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής για την ωρίμανση έργων λιμενικού χαρακτήρα

2.1. Βελτίωση Υποδομών Εξυπηρέτησης Επιβατών στο Λιμάνι Μύλος του Δήμου Αγκιστρίου

2.2. Ολοκλήρωση Αλιευτικού Καταφυγίου στο Καμίνι του Δήμου Ύδρας

3. Παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για την «Υποστήριξη των Υπηρεσιών των Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής για την ωρίμανση έργων αξιοποίησης δημοτικών κτιρίων

3.1. Αποκατάσταση Παρθεναγωγείου Καραβά και Μετατροπή σε Πολιτιστικό Χώρο στο Δήμο Κυθήρων

3.2. Αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση Κτιρίου Συγγρού στο Δήμο Πόρου

3.3. Επέκταση και Εσωτερική Διαρρύθμιση Δημοτικού Σχολείου Αγ. Γεωργίου Τροιζηνίας για την μετατροπή σε Παιδικό Σταθμό στο Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων

4. Παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για την «Υποστήριξη για την ωρίμανση ενεργειών βελτίωσης και ανάδειξης της ποιότητας ζωής των Δήμων των ΠΕ Νήσων Αττικής

4.1. Χάραξη και σήμανση ποδηλατόδρομου περιμετρικά της Νήσου Αίγινας / Δήμος Αίγινας

4.2. Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφόρησης Επισκεπτών Αγκιστρίου / Δήμος Αγκιστρίου

4.3. Εκθεσιακός Χώρος για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων/ Δήμος Κυθήρων

4.4. Ολοκληρωμένο Σύστημα Περιπατητικών διαδρομών και Σήμανσης Πόρου / Δήμος Πόρου

4.5. Έκθεση ναυτικής παράδοσης Σπετσών στο κτίριο Ντάπια (όροφος) / Δήμος Σπετσών

4.6. Σήμανση και ερμηνεία περιβάλλοντος πρόσβασης στο Φάρο Κόγχης / Δήμος Σαλαμίνας

4.7. Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφόρησης Επισκεπτών Τροιζήνας / Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων

4.8. Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφόρησης Επισκεπτών Ύδρας / Δήμος Ύδρας

5. Παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για την υποστήριξη ωρίμανσης ενεργειών προμήθειας και ανάπτυξης αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών των Δήμων της ΠΕ Νήσων Αττικής

5.1. Προμήθεια εξοπλισμού αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων Δήμου Αίγινας

5.2. Προμήθεια εξοπλισμού αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων Δήμου Αγκιστρίου

5.3. Προμήθεια εξοπλισμού αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων Δήμου Κυθήρων

5.4. Προμήθεια εξοπλισμού αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων Δήμου Πόρου

5.5. Προμήθεια εξοπλισμού αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων Δήμου Σπετσών

5.6. Προμήθεια εξοπλισμού αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων Δήμου Σαλαμίνας

5.7. Προμήθεια εξοπλισμού αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων Δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων

5.8. Προμήθεια εξοπλισμού αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων Δήμου Ύδρας

6. Στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός ΠΕ Νήσων Αττικής

7. Ψηφιακή υποδομή αναπτυξιακού σχεδιασμού ΠΕ Νήσων Αττικής

8. Υποστήριξη στην ωρίμανση του έργου "Ίδρυση Δημοτικών Σφαγείων Κυθήρων

9. Υποστήριξη των υπηρεσιών του Δήμου Σαλαμίνας για την ωρίμανση έργου ανάπλασης παραλι

ΚΥΘΗΡΑ ΔΙΑΚΟΦΤΙ 1932:ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ


Φάλαινα επιτίθεται σε δυό Βελανιδιώτες ψαράδες…

Αντιγράφουμε το συμβάν εκείνο, έτσι ακριβώς όπως το διαβάζουμε:

Ήταν τόσο μεγάλο και τόσο τρομακτικόν το προ ημερών προ των Κυθήρων εμφανισθέν τεράστιον κήτος, ώστε οι τούτο ιδόντες κατά την ώραν που εψάρευαν εις θέσιν Διακόφτι της νήσου Κυθήρων με το αλιευτικόν των πλοιάριον, αδελφοί εκ Βελανιδίων του δήμου Βοιών αλιείς αδελφοί Κωστάκου, θα κατεποντίζοντο μετά των καταστραφέντων υπό του κήτους δικτύων των, αν δεν προλάμβανον να προσορμισθώσιν ολοταχώς και ασθμαίνοντες, τόσον εκ της κωπηλασίας όσον και του τρόμου των εις τον τυχόντα λιμενίσκον της νήσου των Κυθήρων.
Το μεγαθήριον αυτό κήτος μετά την καταστροφήν των δικτύων επετέθη του πλοιαρίου. Οι εντός αυτού ιδόντες τούτο κατεταράχθησαν, μη έχοντες άλλωστε ουδέν μέσον προς καταδίωξίν του. Ως βεβαιούσι οι αλιείς πρόκειται περί φαλαίνης. Καλόν θα είναι, οι περί τον Μαλέαν αλιείς να προσέχωσι μη τυχόν έχωμεν δυστυχήματα και καταβροχθίσεις υπό θαλασσίων κητών και καρχαριών… (Εν Νεαπόλει, 1932)

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Ανακοίνωση υπ’ αριθμ. ΣΟΧ 1/ 2020 για τη σύναψη σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου

Ανακοίνωση υπ’ αριθμ. ΣΟΧ 1/ 2020 για τη σύναψη σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δύο (2) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου Κυθήρων. (ΥΕ Εργατών Καθαριότητας).

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ

Αρχεία

ΒΕΡΜΙΟ:ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ADELIN FM ΚΥΘΗΡΑ(ΦΩΤΟ)

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ 



Το 386 μ.Χ. με Βαθιά πίστη και απόλυτη εμπιστοσύνη το πρόσωπο της οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος ιδρύουν το μοναστήρι της στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, όπου ως των ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής έζησαν εκατοντάδες μοναχοί και ασκητές. Η παράδοση λεει ότι οι μοναχοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παναγίας, ακολούθησαν την πορεία της εικόνας της που πέταξε ως τον Πόντο. Πέρασαν από τα Μετέωρα, τη Χαλκιδική και από την παραλία της μονής Βατοπεδίου, ένας άγνωστος τους πήρε με το καράβι του και τους πήγε ως τη Μαρώνεια. Από κει, πεζοπορώντας πέρασαν τη Ραιδεστό, έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη και με ένα πλοιάριο πήγαν στην Τραπεζούντα. Εκεί, τους εμφανίσθηκε και πάλι η Παναγία, πληροφορώντας τους ότι η εικόνα της προπορεύεται στο όρος Μελά. Με πυξίδα τον Πυξίτη ποταμό, ανηφόρησαν προς το όρος, όπου βρέθηκαν μπροστά σε μια σπηλιά από την είσοδο της οποίας παρατήρησαν μια χρυσαφένια λάμψη. Ήταν το φως της Εικόνας της Αθηνιώτισσας. Γονατιστοί και δακρυσμένοι, ευχαρίστησαν την Παναγία και της υποσχέθηκαν ότι στο σημείο, θα χτίσουν προς τιμήν της ναό. Με μοναδικά εφόδια την πίστη, την επιμονή και την εργατικότητα, οι δυο ερημίτες μοναχοί, κατόρθωσαν να χτίσουν την εκκλησία της Σουμελιώτισσας, σκαλιστή μέσα στο βουνό. Από τότε έγινε γνωστή ως Παναγία Σουμελά.
Παναγία η Σουμελά Άξιο θαυμασμού είναι το μεγάλο πνευματικό, εθνικό και κοινωνικό έργο της Σουμελιώτισσας, ιδιαίτερα μετά την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Γίνεται το σύμβολο και η ελπίδα των Ελληνoποντίων που καταφεύγουν στην προστασία της και βρίσκουν παρηγοριά και ασφάλεια. Κάτω από την προστασία της οι υπόδουλοι Έλληνες βρίσκουν τη δύναμη να αγωνιστούν ενάντια στις τουρκικές διώξεις, στα βασανιστήρια, στους εξισλαμισμούς και κατά τα τελευταία πριν από την ανταλλαγή χρόνια να σηκώσουν το βαρύ σταυρό της εξόντωσης από τη σχεδιασμένη από το επίσημο τουρκικό κράτος τακτική της γενοκτονίας όπου θυσιάστηκαν 350.000 Έλληνες του Πόντου.




Δέκα χρόνια αργότερα ο μητροπολίτη Ξάνθης Πολύκαρπος Ψωμιάδης και ο υπουργός Λεωνίδας Ιασονίδης ζήτησαν τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου για την απελευθέρωση της εικόνας. Μετά την έγκριση του αιτήματος από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού, πήγε στον πόντο ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος από τους τελευταίους μοναχούς της μονής και ύστερα από αγωνιώδεις προσπάθειες βρήκε την εικόνα, τον πολύτιμο σταυρό με το τίμιο ξύλο που είχε δωρίσει στο μοναστήρι ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Εμμανουήλ Γ΄ ο Κομνηνός το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του μουσείου Χριστόφορου που είχαν ενταφιαστεί μαζί με την εικόνα, τα μετέφερε στην Αθήνα και τα παρέδωσε στον μητροπολίτη Τραπεζούντας και κατοπινό αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο Φιλιππίδη, όπου εκείνος το εναπόθεσε προσωρινά στο βυζαντινό μουσείο Αθηνών. 


Γιατί δεν κλείστηκαν οι κόλποι μέχρι τα Κύθηρα, Αντικύθηρα και την Κρήτη;



Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο: Γιατί δεν κλείστηκαν οι κόλποι μέχρι τα Κύθηρα, Αντικύθηρα και την Κρήτη;

Το κλείσιμο των κόλπων στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση

Το κλείσιμο των κόλπων στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, με την προοπτική να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά ύδατά της, αρχής γενομένης στο Ιόνιο, από τα έξι ναυτικά μίλια που είναι τώρα, στα 12 ν.μ.

Παρ' ότι, όπως επεσήμανε το lawandorder.gr, το σχέδιο υλοποιείται με καθυστέρηση δύο ετών από τότε που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με μεγάλο, διεθνές μελετητικό γραφείο, το ολοκλήρωσαν, πρακτικά, μαζί με την επέκταση των χωρικών υδάτων, όταν γίνει, θα οδηγήσει στην αύξηση της εθνικής κυριαρχίας σε θαλάσσιες ζώνες, περίπου κατά ... δύο Θεσσαλίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο, του 2018, προέβλεπε ότι το κλείσιμο των κόλπων και η άμεση επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων (ΕΧΥ) θα γίνει μέχρι τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και την Κρήτη.

Κάτι που στο παρόν Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, δεν προβλέπεται. Αντίθετα, προβλέπεται μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο

Επέκταση χωρικών υδάτων

Επιπλέον, δεν ανακοινώθηκε η επέκταση των ΕΧΥ, από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια.

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε, «αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας».

Παρά ταύτα, σύμφωνα με τις επίσημες δεσμεύσεις που κατά καιρούς έχει δώσει το υπουργείο Εξωτερικών, η επέκταση θα γίνει και το θέμα σύντομα θα έλθει στη Βουλή.

Κύθηρα - Αντικύθηρα

Ωστόσο, εύλογα γεννάται το ερώτημα για ποιους λόγους δεν προχώρησε το κλείσιμο των κόλπων μέχρι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Και μπορεί να φαίνεται μικρή η απόσταση από το ακρωτήριο Ταίναρο έως τα δύο νησιά ανάμεσα στο Ιόνιο και το Αιγαίο, καθώς και στην Κρήτη, ωστόσο το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, επανειλημμένως Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ και άλλες χώρες φέρονται να είχαν προβάλει αντιρρήσεις για το κλείσιμο των κόλπων και στα συγκεκριμένα νησιά, με το «σκεπτικό» ότι η επέκταση της θαλάσσιας περιοχής της ελληνικής, εθνικής κυριαρχίας θα σημάνει το κλείσιμο του σημείου. Άρα, την παρεμπόδιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Στην περιοχή, ως γνωστόν, εκτός των άλλων, έχει αγκυροβόλιο η Ρωσία.

Η σαφής απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι ουδόλως θα παρεμποδιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, δεδομένου ότι έχουν προβλεφθεί όλες οι μέριμνες για διεθνείς ναυτικούς διαδρόμους, και, ως εκ τούτου, τα πλοία, εμπορικά και πολεμικά, δεν θα παρεμποδίζονταν να πλεύσουν.

Ωστόσο, παρά τις ρητές και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις που είχε δώσει τα προηγούμενα χρόνια η Αθήνα διεθνώς, τώρα, στο Προεδρικό Διάταγμα, δεν υπάρχει, ως όλα δείχνουν, η πρόβλεψη για Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κρήτη.

Στην Κρήτη, μάλιστα, ένα από τα επόμενα σχέδια που φαίνεται πως εξετάζονταν τα προηγούμενα χρόνια στην Αθήνα, ήταν το κλείσιμο των κόλπων και η επέκταση των ΕΧΥ, όχι μόνον Δυτικά, αλλά και Ανατολικά, στην πλευρά δηλαδή της Ανατολικής Μεσογείου. Κάτι που θα έμπαινε «σφήνα» και στην δήθεν τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ που αυθαίρετα έχει χαραχθεί.

Κατά πληροφορίες, από το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε, κρίθηκε σκόπιμο να εξαιρεθεί η προηγούμενη πρόβλεψη περί Κυθήρων, Αντικυθήρων και Κρήτης, με το «σκεπτικό» ότι τα νησιά αυτά από την ανατολική πλευρά «βλέπουν» στο Αιγαίο. Και, ως εκ τούτου, το κλείσιμο των κόλπων και το επόμενο βήμα, η επέκταση των χωρικών υδάτων, θα προκαλούσε περαιτέρω όξυνση με την Τουρκία.

Η τελευταία, ως γνωστόν, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli) εφόσον επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της, από τα έξι στα 12 ν.μ. Κάτι, ωστόσο, που αυτοδικαίως έχει το δικαίωμα να κάνει κάθε χώρα στον κόσμο με βάση το διεθνές Δίκαιο.

Τα Προεδρικά Διατάγματα για το κλείσιμο των κόλπων στο Ιόνιο μέχρι τα Κύθηρα και Αντικύθηρα, όπως είχε κάνει γνωστό το 2018 ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τα είχε παραδώσει ο ίδιος, μετά την παραίτησή του, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η τότε κυβέρνηση, όμως, δεν τα προώθησε προς υλοποίηση, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται νόμος, άρα ψηφοφορία στη Βουλή, και όχι Προεδρικά Διατάγματα. Τώρα, πάντως, η κυβέρνηση της ΝΔ τα προώθησε υπό μορφήν Προεδρικού Διατάγματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο, ήδη από την αρχή του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια, μετά τις εκλογές το καλοκαίρι του ιδίου χρόνου, επί κυβέρνησης ΝΔ, σχεδιαζόταν η εξαίρεση των Κυθήρων και Αντικυθήρων από το Προεδρικό Διάταγμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».

ΠΗΓΗ https://www.lawandorder.gr/

Ο Θανάσης Αργυράκης είναι δημοσιογράφος με μακρόχρονη εμπειρία στο διπλωματικό ρεπορτάζ και το ρεπορτάζ άμυνας