Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Γιατί δεν κλείστηκαν οι κόλποι μέχρι τα Κύθηρα, Αντικύθηρα και την Κρήτη;



Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο: Γιατί δεν κλείστηκαν οι κόλποι μέχρι τα Κύθηρα, Αντικύθηρα και την Κρήτη;

Το κλείσιμο των κόλπων στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση

Το κλείσιμο των κόλπων στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, με την προοπτική να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά ύδατά της, αρχής γενομένης στο Ιόνιο, από τα έξι ναυτικά μίλια που είναι τώρα, στα 12 ν.μ.

Παρ' ότι, όπως επεσήμανε το lawandorder.gr, το σχέδιο υλοποιείται με καθυστέρηση δύο ετών από τότε που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με μεγάλο, διεθνές μελετητικό γραφείο, το ολοκλήρωσαν, πρακτικά, μαζί με την επέκταση των χωρικών υδάτων, όταν γίνει, θα οδηγήσει στην αύξηση της εθνικής κυριαρχίας σε θαλάσσιες ζώνες, περίπου κατά ... δύο Θεσσαλίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο, του 2018, προέβλεπε ότι το κλείσιμο των κόλπων και η άμεση επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων (ΕΧΥ) θα γίνει μέχρι τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και την Κρήτη.

Κάτι που στο παρόν Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, δεν προβλέπεται. Αντίθετα, προβλέπεται μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο

Επέκταση χωρικών υδάτων

Επιπλέον, δεν ανακοινώθηκε η επέκταση των ΕΧΥ, από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια.

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε, «αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας».

Παρά ταύτα, σύμφωνα με τις επίσημες δεσμεύσεις που κατά καιρούς έχει δώσει το υπουργείο Εξωτερικών, η επέκταση θα γίνει και το θέμα σύντομα θα έλθει στη Βουλή.

Κύθηρα - Αντικύθηρα

Ωστόσο, εύλογα γεννάται το ερώτημα για ποιους λόγους δεν προχώρησε το κλείσιμο των κόλπων μέχρι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Και μπορεί να φαίνεται μικρή η απόσταση από το ακρωτήριο Ταίναρο έως τα δύο νησιά ανάμεσα στο Ιόνιο και το Αιγαίο, καθώς και στην Κρήτη, ωστόσο το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, επανειλημμένως Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ και άλλες χώρες φέρονται να είχαν προβάλει αντιρρήσεις για το κλείσιμο των κόλπων και στα συγκεκριμένα νησιά, με το «σκεπτικό» ότι η επέκταση της θαλάσσιας περιοχής της ελληνικής, εθνικής κυριαρχίας θα σημάνει το κλείσιμο του σημείου. Άρα, την παρεμπόδιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Στην περιοχή, ως γνωστόν, εκτός των άλλων, έχει αγκυροβόλιο η Ρωσία.

Η σαφής απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι ουδόλως θα παρεμποδιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, δεδομένου ότι έχουν προβλεφθεί όλες οι μέριμνες για διεθνείς ναυτικούς διαδρόμους, και, ως εκ τούτου, τα πλοία, εμπορικά και πολεμικά, δεν θα παρεμποδίζονταν να πλεύσουν.

Ωστόσο, παρά τις ρητές και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις που είχε δώσει τα προηγούμενα χρόνια η Αθήνα διεθνώς, τώρα, στο Προεδρικό Διάταγμα, δεν υπάρχει, ως όλα δείχνουν, η πρόβλεψη για Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κρήτη.

Στην Κρήτη, μάλιστα, ένα από τα επόμενα σχέδια που φαίνεται πως εξετάζονταν τα προηγούμενα χρόνια στην Αθήνα, ήταν το κλείσιμο των κόλπων και η επέκταση των ΕΧΥ, όχι μόνον Δυτικά, αλλά και Ανατολικά, στην πλευρά δηλαδή της Ανατολικής Μεσογείου. Κάτι που θα έμπαινε «σφήνα» και στην δήθεν τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ που αυθαίρετα έχει χαραχθεί.

Κατά πληροφορίες, από το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε, κρίθηκε σκόπιμο να εξαιρεθεί η προηγούμενη πρόβλεψη περί Κυθήρων, Αντικυθήρων και Κρήτης, με το «σκεπτικό» ότι τα νησιά αυτά από την ανατολική πλευρά «βλέπουν» στο Αιγαίο. Και, ως εκ τούτου, το κλείσιμο των κόλπων και το επόμενο βήμα, η επέκταση των χωρικών υδάτων, θα προκαλούσε περαιτέρω όξυνση με την Τουρκία.

Η τελευταία, ως γνωστόν, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli) εφόσον επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της, από τα έξι στα 12 ν.μ. Κάτι, ωστόσο, που αυτοδικαίως έχει το δικαίωμα να κάνει κάθε χώρα στον κόσμο με βάση το διεθνές Δίκαιο.

Τα Προεδρικά Διατάγματα για το κλείσιμο των κόλπων στο Ιόνιο μέχρι τα Κύθηρα και Αντικύθηρα, όπως είχε κάνει γνωστό το 2018 ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τα είχε παραδώσει ο ίδιος, μετά την παραίτησή του, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η τότε κυβέρνηση, όμως, δεν τα προώθησε προς υλοποίηση, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται νόμος, άρα ψηφοφορία στη Βουλή, και όχι Προεδρικά Διατάγματα. Τώρα, πάντως, η κυβέρνηση της ΝΔ τα προώθησε υπό μορφήν Προεδρικού Διατάγματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο, ήδη από την αρχή του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια, μετά τις εκλογές το καλοκαίρι του ιδίου χρόνου, επί κυβέρνησης ΝΔ, σχεδιαζόταν η εξαίρεση των Κυθήρων και Αντικυθήρων από το Προεδρικό Διάταγμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».

ΠΗΓΗ https://www.lawandorder.gr/

Ο Θανάσης Αργυράκης είναι δημοσιογράφος με μακρόχρονη εμπειρία στο διπλωματικό ρεπορτάζ και το ρεπορτάζ άμυνας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου