Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΕΤΡΕΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Εκτός από τον πωρόλιθο που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στις οικοδομές στα Κύθηρα, μια άλλη πέτρα που χρησιμοποιήθηκε σε ανώφλια, κατώφλια, λαμπάδες στις πόρτες, πλακόστρωση σε παλιές κουζίνες, σε αυλές και σοκάκια, γούρνες κ.α. είναι η αμυγδαλόπετρα, ένα είδος ασβεστόλιθου, γυαλιστερή και για να είναι ανθεκτική πρέπει να είναι χωμένη στο έδαφος και να μην είναι εκτεθειμένη στον ήλιο. 



Αυτές οι πελεκημένες αμυγδαλόπετρες, μικρά έργα τέχνης σήμερα, πρέπει να διαφυλαχθούν με πολλή προσοχή και σεβασμό, διότι είναι ανεκτίμητα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού, τα οποία σιγά σιγά εξαφανίζονται από άγνοια στην καλύτερη περίπτωση, αλλά και από άλλες αιτίες. 

Η καλύτερη αμυγδαλόπετρα στα Κύθηρα προέρχεται από τα Αρωνιάδικα.





"ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΤΟΥ ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΟΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΑΙΜΑ" ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ...

Ξεκολλημένα μάρμαρα, σκουριασμένα κάγκελα, ασυντήρητοι τοίχοι, άβαφος ιστός σημαίας κι εμφανή σημάδια του χρόνου ακόμη και στα αναγραφέντα ονόματα των πεσόντων. 

Πριν λίγες ημέρες όμως … Εκπρόσωποι , εκδηλώσεις, χαιρετισμοί, κατάθεση στεφάνων κ.λ.π.


Λαλούσης Παναγιώτης

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Ε' & ΣΤ' ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΒΟΙΩΝ.

Εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποίησαν οι δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού σχολείου Κάμπου Βοιών, σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016. Οι μαθητές μετακινήθηκαν με το λεωφορείο του Δήμου στο πλαίσιο στήριξης ανάλογων δράσεων των σχολείων. Περίπου δύο ώρες ξεναγήθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο από την κυρία Δέσποινα Παπούλη δημοτική σύμβουλο , όπου οι μαθητές μέσα από εικόνες και αντικείμενα γνώρισαν την ιστορία της ναυτοσύνης στη Βάτικα και έκαναν ένα μικρό αλλά ουσιαστικό νοητό ταξίδι σε βάθος χρόνων έως και σήμερα. 
Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να μαθαίνουν την ιστορία του τόπου τους το πόσο άρρηκτα είναι συνδεδεμένη με την θάλασσα.

  Συμβαίνει Τώρα



ΛΑΚΩΝΙΑ.Σώμα Προσκόπων ξανά στο Δ. Ευρώτα!

Προσπάθεια επανασύστασης του Σώματος Ελλήνων Πρόσκοπων, αλλά και του Σώματος Ελληνίδων οδηγών ξεκινά στο Δ. Ευρώτα, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Γιάννης Γρυπιώτης! «Στόχος μας είναι η δραστηριοποίηση των νέων του Δήμου στην εθελοντική προσφορά, αλλά και στην ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των νέων όλης της επικρατείας» σημειώνει ο κ. Γρυπιώτης, ο οποίος υπενθυμίζει στους νεότερους «ότι στην περιοχή μας λειτουργούσε αντίστοιχο Σώμα το οποίο και αυτοκαταργήθηκε».
Αιτήσεις ένταξης στα ανάλογα τμήματα μπορούν να υποβάλλονται στο τηλ. 27350 29215.  Οι αιτήσεις αφορούν αγόρια και κορίτσια, ηλικίας από 7 ετών και άνω.
- See more at: http://www.lakonikos.g

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων βιώνεις ένα ταξίδι στον χρόνο (με αφετηρία την 9η χιλιετία π.Χ.!)

Η αρχαιολόγος Κυριακή Ψαράκη
Μαθητές μπροστά από το κτήριο της Οικοκυρικής Σχολής (φωτ. Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων)
Η αρχαιολόγος Κυριακή Ψαράκη, υπεύθυνη του Μουσείου με τα εμβληματικά εκθέματα, μιλά στο LIFO.gr για την επαναλειτουργία του μετά από μια ολόκληρη δεκαετία

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ 
ΔΗΜΟΚΙΔΗ 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, μετά από μία μακρά περίοδο εννέα χρόνων που έμεινε κλειστό, άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο κοινό στις 8 Μαΐου 2016, πλήρως ανακαινισμένο και με μία σύγχρονη έκθεση. Το Μουσείο εγκαινίασε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς μία ημέρα νωρίτερα.    Η αρχαιολόγος Κυριακή Ψαράκη Η Δρ. Κυριακή Ψαράκη, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, και υπεύθυνη Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων μίλησε στο LIFO.gr για την ιστορία του μουσείου, τα σημαντικότερα εκθέματά του, και το πώς φτάσαμε στην επαναλειτουργία του.    —Κυρία Ψαράκη, καταρχάς θέλετε να μας μιλήσετε για τη σημασία των Κυθήρων στην αρχαιότητα και για τα πράγματα για τα οποία ήταν ονομαστό το νησί; Τα Κύθηρα κατά την αρχαιότητα ήταν η πύλη του ελληνικού αρχιπελάγους. Ήταν η γέφυρα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου και το αγκυροβόλι των ναυτικών και ταξιδιωτών στο σημείο που συναντιούνται το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος. Η θέση του νησιού στην είσοδο της Ανατολικής Μεσογείου καθόρισε την ιστορία του και την πολιτισμική του ταυτότητα. Αν θέλαμε να κωδικοποιήσουμε την ιστορική διαδρομή των Κυθήρων κατά την αρχαιότητα θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τρεις βασικές φάσεις. Κατά την προϊστορική περίοδο και ιδιαίτερα από τα μέσα της 3ης και σε όλη την 2η χιλιετία π.Χ. τα Κύθηρα αποτελούν κομμάτι του μινωικού πολιτισμού και συνδέονται στενά με την Κρήτη και τις νότιες Κυκλάδες. Την περίοδο των μινωικών ανακτορικών κέντρων τα Κύθηρα ακμάζουν, καθώς στο νησί ιδρύονται πολλοί οικισμοί και ένα από τα σπουδαιότερα μινωικά Ιερά Κορυφής εκτός Κρήτης. Την ιστορική περίοδο, και κυρίως από τον 6ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 3ο αι. π.Χ. η ιστορία του νησιού, λόγω της στρατηγικής του θέσης, καθορίζεται από τις συγκρούσεις των κυρίαρχων δυνάμεων της εποχής, των Σπαρτιατών, των Αθηναίων και των Περσών. Για μία μεγάλη χρονική περίοδο τα Κύθηρα είναι περιοικίδα πόλη της Σπάρτης, δηλαδή υπό τον έλεγχο της τελευταίας, και τμήμα της λακωνικής χώρας. Την ρωμαϊκή περίοδο αποτελούν κομμάτι της ρωμαϊκής κτήσης και εισέρχονται σε μία ειρηνική περίοδο από την οποία ωστόσο τα έως τώρα υλικά κατάλοιπα είναι ελάχιστα.   Μαθητές μπροστά από το κτήριο της Οικοκυρικής Σχολής (φωτ. Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων). Πηγή: www.lifo.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Η Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης του Δήμου Μονεμβασιάς θέλει να ευχαριστήσει τις επιχειρήσεις που εκδήλωσαν την επιθυμία να συνεισφέρουν στον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πλατείας στη Νεάπολη . Μετά από συζήτηση προσφέρθηκαν να αγοραστούν 100 γλάστρες λουλουδιών για να διακοσμήσουν την πλατεία του Ηρώου και εν μέρει την πλατεία στο λιμάνι.
Ευχαριστεί 
α)
Την Εταιρεία Δικλίς Μεσίτες Ασφαλίσεων "Δικλίς" με έδρα την Σπάρτη
β) Το κατάστημα Γεωργικών Φαρμάκων και εφοδί
ων Π.ΛΙΒΑΝΟΣ &ΣΙΑ
γ) Την αντιπροσωπεία PSAROMMATIS SEA SERVIS
δ) Το κατάστημα Οπτικών Παναγούλη OPTOLUX

ε)Την καφετέρια CAMARES
στ) Το κατάστημα " ΜΠΑΛΟΝΟΚΟΣΜΟΣ"
και το σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων "Ξένιος Ζευς"
Η Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης τους ευχαριστεί και εύχεται σε όλους : Καλά Χριστούγεννα και ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό Νέο Έτος !







ΒΑΤΙΚΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΕΡΣΗ ΧΑΡΑΜΗ !

Οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι δίπλα στο Ναυτικό Μουσείο στεγάζεται η Φιλαρμονική μας και μια ακόμα αίθουσα εκδηλώσεων ,που διατίθεται από την κοινότητα Νεάπολης σε φορείς ,συλλόγους για τις συνεδριάσεις τους και κατά καιρούς φιλοξενεί και εκδηλώσεις επιμόρφωσης και ενημέρωσης που διοργανώνει ο Δήμος Μονεμβασιάς. Ο δήμος αξιοποίησε το κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου, με τον καλύτερο τρόπο και όλοι μας το αναγνωρίζουμε. Υπάρχουν όμως και κάποια άξια τέκνα των Βατίκων που έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες σε ότι αφορά τον τόπο μας και είναι πολλοί ! Αναφέρομαι όμως σήμερα σε δύο πολύ αγαπητούς μου φίλους ομογενείς από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ τον Δημήτρη και Έρση Χαραμή. Ότι και να πω είναι λίγο γι αυτούς τους ανθρώπους και είμαι συγκρατημένη διότι γνωρίζω πως ότι κι αν κάνουν και προσφέρουν πάντα κρατάνε χαμηλούς τόνους .Οφείλω όμως αυτή την φορά να τους ευχαριστήσω για την οικονομική προσφορά τους για την αγορά Ρόλερ για την αίθουσα εκδηλώσεων.Σήμερα τοποθετήθηκαν και είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα. Τους ευχαριστούμε πολύ!

 Δεσποινα Βαγγελόγλου

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρας Ελευθερίου Πανηγυρίζει ο ιερός ναός Δοκάνων.

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρας Ελευθερίου και της μητρός αυτού Ανθίας. Πανηγυρίζει ο ιερός ναός Δοκάνων.
Την Τετάρτη παραμονή της εορτής το απόγευμα και ώρα 17:30 θα τελεστή ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.
Την Πέμπτη ημέρα εορτής η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούν τος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας.

 πατήρ Ιωάννης ΠαΠανδρόπουλος

Περί καμμένων λαμπτήρων!

Φέτος σκεφτήκαμε να αναβαθμίσουμε τον εν πολλοίς πεπαλαιωμένο εορταστικό διάκοσμο που είχε ο Δήμος μας. Και αυτό το κάναμε (και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στα επόμενα χρόνια) γιατί πιστεύουμε ότι το νησί πρέπει να είναι ζωντανό και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αναθέσαμε λοιπόν με διαφανείς δημόσιες διαδικασίες κατά το Ν.4412/2016 την προμήθεια νέου εορταστικού διακόσμου που κόστισε στο Δήμο 9.932,40€ και περιλαμβάνει 1) Καράβι ύψους 5μέτρων (2.320€), 2) 2 δέντρα ύψους 5μ. (1.880€ έκαστο), 3) 500 τεμάχια φωτοσωλήνα Led με την οποία επισκευάστηκαν τα πολλά εορταστικά στολίδια που μπαίνουν στις κολώνες (1.300€) καθώς και άλλα υλικά + Φ.Π.Α. 1.922,40€ (καθαρή αξία προμηθειών 8.010€). Τα είδη τοποθετήθηκαν, έγινε δοκιμαστική λειτουργία, λειτουργούσαν άψογα και έτσι η προμήθεια ολοκληρώθηκε και τυπικά και φυσικά θεωρήθηκε για τη νομιμότητά της και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Λόγω, όμως, των πολλών πτώσεων τάσης στο νησί, κάηκαν μερικοί ανορθωτές (κάτι που ούτε σπάνιο είναι, ούτε πρωτοφανές, ούτε παγκόσμια ανακάλυψη) και σταμάτησαν να ανάβουν ορισμένες σειρές από λαμπάκια LED. Τα λαμπάκια τεχνολογίας LED δουλεύουν με μετασχηματιστές και δεν συνδέονται απευθείας στα 220V γιατί σε αυτήν την περίπτωση τρεμοπαίζουν, κάτι που έχουμε δει να συμβαινει σε πολλές περιπτώσεις ανά την Ελλάδα. Εφόσον όλες οι προμήθειες του δημοσίου καλύπτονται υποχρεωτικά από εγγύηση, εμείς αμέσως (και ΠΡΙΝ τα σχετικά δημοσιεύματα) ενημερώσαμε την προμηθεύτρια εταιρεία, παραγγείλαμε τα ανταλλακτικά (νέους ανορθωτές και νέες σειρές λαμπών) και εντός των επομένων 2 ημερών θα έχουν γίνει οι απαραίτητες επισκευές. Εάν το πρόβλημα συνεχιστεί με τις πτώσεις τάσης τότε θα συνδεθούν απευθείας στα 220V χωρίς μετασχηματιστή. Οι εντολές για άμεση επισκευή δόθηκαν αμέσως και πολύ πριν το δημόσιο διάλογο των τελευταίων ημερών που θεωρώ ότι ενείχε στοιχεία υπερβολής. Αστοχία υλικού και βλάβες υπήρχαν και θα υπάρχουν παντού και πάντοτε, όπως επίσης υπάρχουν και πολλές καμμένες λάμπες στις κολώνες γιατί πολύ απλά ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί νυχθημερόν τις βλάβες και να έχει ένα άτομο πάνω από κάθε λάμπα για να την αλλάζει πριν αυτή αποτελέσει αντικείμενο δυσμενούς σχολιασμού. Πιστεύω ότι πρέπει να βλέπουμε τα μείζονα και όχι τα ελάσσονα, να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο, ακόμα και αν είναι το Χριστουγεννιάτικο!

Stratos Charchalakis

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ 3η ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ

Η Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης για 3η χρονιά και σε συνεργασία με το Νομικό πρόσωπο Δήμου Μονεμβασίας δημιουργούν το Χριστουγενιάτικο χωριό στην κεντρική πλατεία. Η έναρξη θα γίνει στις 15/12/2016 και ώρα 18:00. Παρακαλούμε όποιος σύλλογος η φορέας ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει σπιτάκι ή το χώρο του χριστουγενιάτικου χωριού, μπορεί να επικοινωνήσει με το γραφείο της Τοπικής Κοινότητας Νεάπολης στο 2734360129. Σας ευχαριστούμε.
 Δημοτικη Κοινοτητα Νεαπολης

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ


ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Κα. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ


Οι δεσμώτες του Φαλήρου και ο «άνθρωπος» του Ναυαγίου των Αντικυθήρων στις 10 σημαντικότερες ανακαλύψεις

Δύο ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα συγκαταλέγονται στον ετήσιο κατάλογο των 10 σημαντικότερων ανακαλύψεων στον κόσμο για το 2016, σύμφωνα με το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Archaeology»: η ομαδική ταφή 80 δεσμωτών στο Φαληρικό Δέλτα και ο «Άνθρωπος» των Αντικυθήρων.

Οι ανασκαφείς στη νεκρόπολη του Φαληρικού Δέλτα, στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, ανακάλυψαν εφέτος τα υπολείμματα 80 ανδρών, αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς, σε ομαδικό τάφο. Όπως αναφέρει το περιοδικό, οι πιο πρόσφατες οστεολογικές εξετάσεις διαπίστωσαν ότι η πλειονότητά τους είναι άνδρες μεταξύ 20 και 30 ετών (οι τέσσερις από αυτούς ακόμα πιο νέοι) και ότι όλοι σκοτώθηκαν με τον ίδιο τρόπο: με ένα μοιραίο χτύπημα στο κεφάλι. 


Η ανακάλυψη δύο μικρών αγγείων θαμμένων μαζί τους επέτρεψε τη χρονολόγηση της ταφής στα μέσα με τέλη του 7ου αι. π.Χ., γεγονός που, σύμφωνα με την επικεφαλής των ερευνών, προϊσταμένη της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Στέλλα Χρυσουλάκη, υποδηλώνει ότι οι άνδρες αυτοί εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να αποκτήσουν την πολιτική πρωτοκαθεδρία. 

Όπως είναι, δε, γνωστό, η εποχή αυτή, δηλαδή τα τέλη του 7ου αι. π.Χ., είναι μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδος στην ιστορία της Αθήνας, γεμάτη εξεγέρσεις και επαναστάσεις μεταξύ οπαδών των αριστοκρατών και επίδοξων ανατροπέων, η οποία μπορεί να συσχετιστεί, όσον αφορά στο συγκεκριμένο εύρημα, είτε με το Κυλώνειον Άγος και τις ταραχές που ακολούθησαν είτε με αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα. Σημειώνεται ότι το Κυλώνειον Άγος ήταν μια σειρά από δυστυχίες και θεομηνίες που έπληξαν την αρχαία Αθήνα και οι οποίες αποδόθηκαν στην οργή των θεών για τη σφαγή των οπαδών του Κύλωνα, ενός δημοφιλούς Αθηναίου που επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία στην Αθήνα γύρω στο 632 π.Χ.

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων (περίπου 65 π.Χ.) είναι το μεγαλύτερο, πλουσιότερο και ίσως το πιο διάσημο αρχαίο ναυάγιο του κόσμου. Ανακαλύφθηκε το 1900 στα ανοιχτά των Αντικυθήρων, φέρνοντας στην επιφάνεια εκατοντάδες θησαυρούς, μεταξύ των οποίων χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, καθώς και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που συχνά αναφέρεται ως ο παλαιότερος υπολογιστής παγκοσμίως. Εφέτος το καλοκαίρι, όμως, έγινε άλλη μια σημαντική ανακάλυψη στο ναυάγιο: η εύρεση ενός ανθρώπινου σκελετού. Τα υπολείμματα, που περιλαμβάνουν τμήμα κρανίου, γνάθου, δόντια, μακρά και μικρότερα οστά χεριών και ποδιών, υποδηλώνουν ότι πιθανότατα ανήκε σε νεαρό άνδρα.

Βέβαια, οστά από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άτομα είχαν ήδη εντοπιστεί στο ναυάγιο κατά τις έρευνες των ετών 1900-1901 και 1976, αλλά η νέα ανακάλυψη ανθρώπινων υπολειμμάτων είναι η πρώτη έπειτα από 40 χρόνια, εποχή που η ανάλυση του DNA είναι εφικτή. Σύμφωνα μάλιστα με τον ειδικό στο αρχαίο DNA, Hannes Schroeder, η ανακάλυψη παρέχει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να εξεταστεί το γενετικό υλικό ενός αρχαίου ναυτικού. «Ανθρώπινα υπολείμματα από αρχαία ναυάγια είναι εξαιρετικά σπάνια» δηλώνει ο ίδιος, σύμφωνα με το «Archaeology». «Η ανάλυση DNA μπορεί δυνητικά να μας δώσει συναρπαστικές νέες πληροφορίες για τη γενετική καταγωγή του πληρώματος και τη γεωγραφική του προέλευση» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον συνδιευθυντή της έρευνας Μπρένταν Φόλεϊ, μέρος του σκελετού που εντοπίστηκε το 2016 παραμένει στο σημείο ανακάλυψής του, το οποίο θα ερευνηθεί εκ νέου το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο ίδιος μάλιστα πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα στη θέση του ναυαγίου, μαζί με άλλα πολύτιμα φορτία. Η έρευνα διενεργείται από διεθνή ομάδα επιστημόνων, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με προϊσταμένη τη δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι, και την τεχνογνωσία του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης.

Πηγή: ΑΠΕ

Προσφυγή στο ΣτΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Πελ/σου - Κρήτης από το Σύλλογο «Άρτεμις»

Τον Οκτώβριο του 2016 συστήθηκε ο σύλλογος «Άρτεμις» - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας /Χερσονήσου Μαλέα.

Μέλη του, άνθρωποι από τον Ζάρακα μέχρι την άκρη του Καβομαλιά και την Ελαφόνησο. Στόχος, όπως περιγράφεται στο καταστατικό του, η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Μονεμβασίας, της ευρύτερης περιοχής της χερσονήσου του Μαλέα και της Ελαφονήσου, καθώς και η προστασία της ποιότητας της ζωής και της υγείας των κατοίκων του συγκεκριμένου τόπου. 



Τον Νοέμβριο του 2016 και, συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 14 του μήνα, ο Σύλλογος «Άρτεμις» κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), ζητώντας την ακύρωση της απόφασής της με τίτλο «Έγκριση του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας περιόδου 2017-26». 

Στην προσφυγή στο ΣτΕ συμμετείχαν επίσης οι: α) Παναγιώτης Κόκκορης, κάτοικος Μονεμβάσιας, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μονεμβασίας, β) Στάθης Βελιώτης, κάτοικος Αγίου Νικολάου Βοιών, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μονεμβασίας και γ) Παναγιώτης Γράφος, κάτοικος του Δήμου Μονεμβασίας και Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Μονεμβασίας. 

Η προσβαλλόμενη απόφαση της ΡΑΕ είναι εκείνη που περιγράφει, μεταξύ άλλων, την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου με υπόγειο καλώδιο, το οποίο προσαιγιαλώνεται στην περιοχή του ακρωτηρίου Μαλέας του Δήμου Μονεμβασίας και κατόπιν διαπερνά κατά μήκος όλη τη χερσόνησο του Μαλέα μέσω πυλώνων υψηλής ή υπερυψηλής τάσης, σε μια απόσταση 43,9 χιλιομέτρων (από τα Βάτικα έως τους Μολάους). 

Η ενέργεια αυτή του συλλόγου «Άρτεμις» και των τριών κατοίκων του Δήμου Μονεμβασίας έρχεται σε συνέχεια των 3.000 υπογραφών που συγκεντρώθηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο από ενεργούς πολίτες, με τη στήριξη του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, ΕΝΑΝΤΙΟΝ του συγκεκριμένου σχεδιασμού, ο οποίος εκτιμάται ότι πλήττει καίρια και με τρόπο μη αναστρέψιμο το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, έχοντας τεράστιες επιπτώσεις τόσο στην ήπια τουριστική ανάπτυξη του τόπου όσο και στην υγεία των κατοίκων του. 

Οι λόγοι ακύρωσης συνοπτικά: 
1) Του σχεδιασμού της ΡΑΕ δεν προηγήθηκε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση, όπως προβλέπεται σαφώς από την οδηγία 2001/42/ΕΚ, η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με την 107017/2006 ΚΥΑ.

2) Η προσβαλλόμενη απόφαση της ΡΑΕ πάσχει για τον λόγο ότι στην αιτιολογία της (για πρόκριση του σεναρίου των πυλώνων υψηλής τάσης κατά μήκος της Χερσονήσου του Μαλέα), αναφέρει μεν ότι εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις από τον ΑΔΜΗΕ, οι οποίες όμως, παρότι μνημονεύονται αορίστως, δεν προκύπτουν από το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης, αλλά ούτε και από οποιαδήποτε προηγηθείσα μελέτη! 

Παραβιάζεται, λοιπόν, το άρθρο 32 του Ν. 4001/2011, το οποίο ορίζει ΣΑΦΩΣ ότι οι πράξεις και αποφάσεις της ΡΑΕ, πρέπει να είναι πλήρως και ειδικά αιτιολογημένες και να καταχωρούνται σε ιδιαίτερο βιβλίο.

3) Προηγούμενη απόφαση της ΡΑΕ (ΔΠΑ 2014-23) αναφέρει ως βέλτιστη λύση τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης ήταν τα 9 έτη. Επειδή όμως το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης παρουσιάζεται ως μείζον και υποτίθεται ότι δεν μπορεί να περιμένει να λυθεί σε 9 χρόνια, η ΡΑΕ τροποποιεί με την προσβαλλόμενη απόφαση τα σχέδιά της, για να εντάξει σε αυτή και τη διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου. Η οποία ορίζεται ότι θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το Α’ εξάμηνο του 2020. Όμως, παράλληλα, ορίζει ως χρόνο υλοποίησης της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής το έτος 2021 (λίγους μήνες, δηλαδή, μετά τη διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου!) Κάτι απολύτως αντιφατικό. 

4) Αντιφατικό είναι, επίσης, ότι το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΡΑΕ, όσον αφορά τη διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου, στο τμήμα που μας αφορά (στον Δήμο Μονεμβασίας), έχει διαφορετική διαδρομή του καλωδίου, στο κείμενο και διαφορετική στον χάρτη! 

5) Παρατηρείται πληθώρα παραβάσεων της νομοθεσίας που αφορά την προστασία του Περιβάλλοντος (καταγράφονται αναλυτικότατα στο κείμενο της προσφυγής). 

6) Παραβιάζεται εντελώς η υπ’αριθ. 6371/428/2013 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, με την οποία εγκρίθηκε το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π) της Δημοτικής Ενότητας (πρώην Δήμου) Μονεμβασίας, καθώς οι πυλώνες υψηλής τάσης προβλέπεται να περάσουν από περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 και στο Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. αναφέρεται ΡΗΤΩΣ ότι «απαγορεύεται οποιαδήποτε ενέργεια αλλοίωσης του χαρακτήρα του τοπίου και των φυσικών χαρακτηριστικών του χώρου». 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητείται η ΑΚΥΡΩΣΗ της υπ’ αριθμ. 280/2016 Απόφασης της ΡΑΕ με τίτλο «Εγκριση του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) περιόδου 2017 - 2026», καθώς και κάθε συναφής προγενέστερη ή μεταγενέστερη πράξη ή παράλειψη. 

Ενημερώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Σύλλογος «ΑΡΤΕΜΙΣ» θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά και άλλα «εργαλεία» που υπάρχουν, προκειμένου να μην καταστραφεί ο τόπος μας. 

Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου «ΑΡΤΕΜΙΣ»
---------------------------------------
Πηγή: apela.gr
---------------------------------------

ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ