Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Ο ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣ"

1.- Την Κυριακή 19/04/2015 θα κάψουμε τα κλαδιά από τα αλμυρίκια στην Πλατιά Άμμο. Ραντεβού στις 09:00 στο περίπτερο στην Πλατιά Άμμο.

2.- Την Τετάρτη 22/04/2015 θα γίνει καθαρισμός της ρεματιάς από Αμηραλή προς Πορτοκαλιά καθώς και καθαρισμός και άσπρισμα της πηγής της Πορτοκαλιάς. Ραντεβού στις 08:30 στην πηγή της Πορτοκαλιάς.

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι με εργαλεία τον εθελοντισμό και την καλή διάθεση.
---------------------------------------
Ο πρόεδρος του συλλόγου
Μηνάς Εμμ. Σουρής

Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/04/2015

Σύσκεψη όλων των εκλεγμένων μελών της Δημοτικής Παράταξης της πλειοψηφίας "Κύθηρα - Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα" πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Δημάρχου και Αρχηγού της Παράταξης κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος τα αιρετά μέλη του Δ.Σ. καθώς και των Τοπικών Κοινοτήτων. Ο κ. Δήμαρχος ανέλυσε βασικές παραμέτρους των πρόσφατων δημοτικών πρωτοβουλιών, ζήτησε καλλίτερο συντονισμό στο δημοτικό έργο, λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις.
Υπήρξε ενημέρωση σχετικά με την πορεία εκπόνησης των μελετών για σειρά δημοτικών έργων καθώς και αναφορικά με τις πρόσφατες συναντήσεις του κ. Δημάρχου στην Αθήνα, με προεξάρχουσα τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 26 Μαρτίου.

Κύθηρα Ποταμός 1965


Λάκωνας πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ εμπλέκεται σε μεγάλο κύκλωμα ναρκωτικών

Από την περίοδο 2004-05 ήταν γνωστή η εμπλοκή του 60χρονου πρώην αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. σε λαθρεμπορικά κυκλώματα, ο οποίος φέρεται τώρα ως αρχηγός της σπείρας εισαγωγής στη χώρα μας 370 κιλών ηρωίνης μέσω Τουρκίας, ποσότητα που εντοπίστηκε σε συνεργασία της Ασφάλειας Αττικής με την αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA). Τότε όμως οι διωκτικές αρχές δεν είχαν προχωρήσει στη σύλληψή του.

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ "H ΓΥΡΑ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ"


Ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ το Σάββατο στα Παπαδιάνικα


start kapΤο Σάββατο 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό κατάστημα Παπαδιανίκων ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και η εφαρμογή της στη χώρα μας”.
Η εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, διοργανώνεται από την ΠΑΣΕΓΕΣ, με τη συνδρομή του δήμου Μονεμβασίας και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας.Πηγή http://laconialive.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ Σκοτώθηκε από ανατροπή τρακτέρ

Ένας άνδρας 70 χρόνων έχασε χθες (14/4) το απόγευμα τη ζωή του, όταν το τρακτέρ που χρησιμοποιούσε για την εκτέλεση γεωργικών εργασιών σε αγρόκτημά του σε τοπική κοινότητα του δήμου Μονεμβασίας ανετράπη.
Ο 70χρονος μεταφέρθηκε στη νοσηλευτική μονάδα Μολάων και στη συνέχεια σε εκείνη της Σπάρτης, όπου λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων.Πηγή laconialive.g

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Δελτίο Τύπου - 15/4/2015


Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ θα πραγματοποιήσει στις 2 Μαΐου εθελοντική επίσκεψη μεγάλου ιατρικού κλιμακίου στα Αντικύθηρα, για την πραγματοποίηση δωρεάν ιατρικών εξετάσεων στους κατοίκους του νησιού. Μετά από συνεργασία των υπευθύνων με το Δήμαρχο κ. Ευστρ. Χαρχαλάκη, οι κάτοικοι των Αντικυθήρων θα δεχθούν μια ολοκληρωμένη προληπτική και διαγνωστική ιατρική μέριμνα από 13 ειδικότητες ιατρών, ήτοι: Καρδιολόγο, Οδοντίατρο, Δερματολόγο, Ακτινολόγο, Παθολόγο, Ορθοπαιδικό, Οφθαλμίατρο, Γενικό Ιατρό, Αγγειοχειρουργό, Νευροχειρουργό, Παιδίατρο και Παιδοψυχολόγο. Στην αποστολή θα συμμετάσχουν και νοσηλεύτριες και βοηθητικό προσωπικό. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στο Ιατρείο του νησιού όσο και κατ΄ οίκον (για περιπτώσεις που έχουν δυσχέρεια στη μετακίνηση) στις 2/5/2015 και από ώρες 08:30 μέχρι 13:00.
Η αποστολή εντάσσεται στον 2ο Διάπλου της Σύμπλευσης που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 23/4 από την Κίμωλο, θα επισκεφθεί τη Φολέγανδρο, τη Σχοινούσα, τη Θηρασιά, την Κάσο και τη Γαύδο και θα καταλήξει στα Αντικύθηρα στις 02/05.
Οι συμμετέχοντες στην εθελοντική αυτή δραστηριότητα έχουν μέχρι σήμερα λάβει μέρος σε ενεργές δράσεις υποστήριξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής στα μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου κατά τα τελευταία 21 χρόνια. Στα χρόνια αυτά προσέφεραν στα μικρά νησιά, μέσω χορηγών, μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικές υποδομές όπως: 6 γήπεδα 5Χ5, 4 πολυγήπεδα, 14 παιδικές χαρές, 2 κλειστά γυμναστήρια, μονάδες αφαλάτωσης, στήριξη σε πολιτιστικές και άλλων ειδών εκδηλώσεις, δωρεές ιατρικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και φαρμάκων, παροχή εκπαιδευτικού και μορφωτικού υλικού και εξοπλισμού στα σχολεία κ.λπ.
Η παρουσία των γιατρών στα Αντικύθηρα θα συνοδευτεί από δωρεά προς το νησί έξι (6) καλαίσθητων ενημερωτικών πινακίδων σήμανσης στα ελληνικά και τα αγγλικά με θέμα την ιστορία και τα μνημεία του νησιού και συγκεκριμένα: 1) Ναυάγιο και Μηχανισμός των Αντικυθήρων, 2) Ναός Αγ. Μύρωνος, 3) Φάρος Απολυτάρας – Ναύαρχος Φιλοσοφώφ, 4) Νερόμυλος Ανδρόνικου, 5) Αρχαίο Κάστρο, 6) Ιερό Απόλλωνος.

Τραυματισμός ηλικιωμένου στα Γουδιάνικα Κυθήρων

Τραυματισμός ηλικιωμένου άνδρα στην περιοχή Γουδιάνικα το πρωί της Τετάρτης 15/04.Σύμφωνα με πληροφορίες o 'ατυχος άνδρας τραυματίστηκε κατά την εκτέλεση γεωργικών εργασιών με τον γεωργικό ελκυστήρα που οδηγούσε, κλήθηκε το ασθενοφόρο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων  "Τριφύλλειο"για περαιτέρω φροντίδα.
Φωτό Αρχείου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΑΤΡΟΥ Κ.ΛΟΥΝΤΡΟΥΔΗ

ΝΕΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ** ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ** O γιατρός Ουρολόγος κύριος Αθανάσιος Λουντρούδης θα βρίσκεται και πάλι στο νησί μας και θα εξετάζει στο νέο ιατρείο του δίπλα απο το ιατρείο του οφθαλμίατρου κυρίου Τριαντάφυλου στο Λιβάδι Κυθήρων,απο την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/04/15 εως και ΚΥΡΙΑΚΗ 26/04/15. Τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού 6972921099--2102633228.

Οι προσκυνητές επιστρέφουν απο τα Μυρτιδια

Οι προσκυνητές επιστρέφουν απο τα Μυρτιδια. Πήγαιναν με τα γαϊδουρακια, διανυκτέρευσαν στα κελιά και την επόμενη επέστρεφαν.Πηγή
Eleni Harou facebook.com

«Ο Καφές του Έλληνος Δημητρίου»

Κυθηραϊκό καφενείο στο Μιλάνο του 1780
«Μεταξύ των λειψάνων της διασωθείσης μικράς βιβλιοθήκης μου, μ’ έτυχε ν’απαντήσω και περιοδικόν τι σύγγραμμα, εκδιδόμενον πρό ενός περίπου αιώνος (1780) εις την πόλιν των Μεδιολάνων (Milano) και επιγραφόμενον «Ο Καφές» (il Café).Η περίεργος αυτή επωνυμία είναι ιστορική. Οθεν πιστεύω ότι δεν ήθέλατε απαξιώσει σύντομον τινα περί αυτής αφήγησιν.
Κυθηραίος τις ονομαζόμενος Δημήτριος, αποδημήσας νέος εκ της πατρίδος του περί τα μέσα του 1700, περιήλθε πρώτον την Μικράν Ασίαν, και εμπορευόμενος εισεχώρησεν ακολούθως και εις τα ενδότερα αυτής μέρη. Μετά επίπονον και ουχί βραχυχρόνιον περιπλάνησιν, απήλθεν εκ της Ασίας με ικανά εμπορεύματα, και κυρίως με είδη καλούμενα αποικιακά, και κατήχθη εις τους λιμένας της Ενετίας, εντεύθεν ωθούμενος εκ του κοσμοπλανητικού αυτού πνεύματος, μετέβη εις Μεδιόλανα, όπου, αποφασίσας να εγκατασταθεί, εσύστησε και ίδιον καφενείον, εκ του οποίου ίσως εισήχθη εκεί το πρώτον και το αρωματκόν ποτόν του καφέ.
Ο νεωτερισμός ούτος εισαγόμενος παρ’ αλλοδαπού, και αλλοδαπού μάλιστα Ελληνος, έχοντος και γλώσσαν, και συμπεριφοράν, και ιματισμόν όλως αλλότρια και αντίθετα προς εκείνα των εγχωρίων, ως και το καινοφανές και η ωραία σκευασία του ποτού, επροκάλουν φυσικώ τω λόγω την συρροήν απείρου πλήθους πάσης τάξεως, και εντός ολίγου η φήμη του καταστήματος επι τοσούτω εγενικεύθη, ώστε εις άπασαν την πόλιν εκαλείτο με την χαρακτηριστικήν προσωνυμίαν. «Ο Καφές του Ελληνος Δημητρίου», Il Café del Greco Demetrio.
Εντός δε των φοιτώντων εις αυτό το Καφενείον, ήσαν υπό την επωνυμίαν η Εταιρεία του Καφέ, και πολλοί εκ των ευπαιδεύτων και σοφών ανδρών των Μεδιολάνων, και της λοιπής Λομβαρδίας, ως ο Βεκκαρίας, οι δύο αδελφοί Βέρραι, ο Ιωσήφ Βισκόντης, ο Αλφόνσος Λόγκης, ο Παύλος Φρίζης, ο Πέτρος Σέκης, ο Σεβαστιανός Φράντσης και έτεροι, οίτινες τότε από κοινού αποφάσισαν ν’αρχίσωσι την έκδοσιν Περιοδικού τινός συγγράμματος. Το Σύγγραμμα δε τούτο είναι αυτό εκείνο, το οποίον επεγράφη, ως προείπον, με το εισαχθέν παρά του Δημητρίου ποτόν, Ο ΚΑΦΕΣ. Εις αυτό περιέχονται μεταξύ ετέρων αντικειμένων, και πλείσται ποικίλαι Διατριβαί εξαισίου πολυμαθείας και πολλής εμβριθείας, μία εξ αυτών είναι και η Περί του εμβολιασμού της Ευλογίας ιστορική Διατριβή.»
Άρθρο της περιοδικής εκδόσεως «ΑΙΝΟΣ» που εξέδωσε στην Κεφαλληνία το έτος 1882 ο Ηλίας Ζερβού Ιακωβάτος.
Περιοδικό Αίνος

A Kytherian café in Milan in 1780
“A native of Kythera, Demitrios by name, having emigrated from his homeland at an early age around the year 1700, first made his way to Asia Minor, penetrating subsequently deeper inland in pursuit of commercial opportunities. After long and exhausting wanderings, he left Asia accompanied by an ample store of goods, consisting in particular of those items known as ‘colonial’; disembarking in Venetian territory, he travelled to Mediolanum [Milano] where, having taken the decision to settle, he started up his own café, by which means perhaps the aromatic potion of coffee was first introduced in those parts.
This novelty having been introduced by a foreigner, and he a Greek, whose language, habits and apparel were all strange and quite unlike those of the natives, as well as the novelty and attractive presentation of the new beverage, it was natural that he should attract a flood of customers of all classes, and in a short time the reputation of his establishment was such, that throughout the entire city it became known as ‘The Café of the Greek Demitrios’, Il Café del Greco Demetrio”.
From an article in the periodical Ainos, published in Cephalonia in the year 1882 by Elias Zervou Iakovatos.

Τα Κύθηρα σε τουριστικό οδηγό του 1952

Από το 1919, οι γαλλικοί τουριστικοί οδηγοί της σειράς Les Guides Bleus (Γαλάζιοι Οδηγοί) ήσαν ο απαραίτητος – και για πολλά χρόνια μοναδικός – σύντροφος κάθε σοβαρού και καλλιεργημένου περιηγητή ανά την Ευρώπη. 
Σε αντίθεση με τους σύγχρονους οδηγούς, όπως λ.χ. η σειρά Lonely Planet, οι Γαλάζιοι Οδηγοί εστίαζαν κυρίως στις αρχαιότητες και στην ιστορία της τέχνης. Χαρακτηριστικά, ο πρώτος τόμος της σειράς που αφορούσε την Ελλάδα είχε τίτλο Αθήναι, Κόρινθος, Μυκήναι, Δελφοί, ενώ ο τόμος La Grèce (Ελλάδα) που κάλυπτε όλη τη χώρα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1935. Μεταπολεμικά, ο οδηγός ανανεώθηκε ριζικά λόγω, όπως σημειώνεται στην εισαγωγή, «των μεγάλων αναταραχών που παρέτειναν, στην Ελλάδα, τις καταστροφές του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου».
Η πρώτη αυτή μεταπολεμική έκδοση κυκλοφόρησε το 1952, και συμπεριλαμβάνει εξαιρετικά σύντομη αναφορά στα Κύθηρα (για τα Αντικύθηρα βέβαια ούτε λόγος). Ακολουθεί ολόκληρο το λήμμα μεταφρασμένο, επιβεβαίωση του πόσο απομονωμένα και έξω από τις συνήθεις διαδρομές των ξένων επισκεπτών ήσαν τότε τα Κύθηρα:
«Η νήσος Κύθηρα (202 χμ2, 10.000 περίπου κάτοικοι, Νομός Αττικοβοιωτίας) αποκαλύπτει στον επισκέπτη μια όψη που δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στην αβρή εικόνα που θα είχε ίσως σχηματίσει του νησιού της Αφροδίτης. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία των Αγίων Ιωάννου και Δημητρίου στο Πούρκο (1643), μεγάλη βασιλική αγνώστου χρονολογίας κατασκευής και εσωτερικής διαμόρφωσης. Δείτε επίσης το σπήλαιο Μυλοποτάμου, κοντά στο ομώνυμο χωριό (2 ώρες και 30’ από τα Κύθηρα)· 45’ από το χωριό, το λεγόμενο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Θερμές ιαματικές πηγές (18-19 βαθμοί) στην κοινότητα Ποταμού (πηγές Πετρούνι, Όχελες, Μάγκανα, Βασκίνα). Σε απόσταση 1 ώρας από το Καψάλι με βάρκα, η νησίδα Αυγό με εξαιρετικό γαλάζιο σπήλαιο (φώκιες και γλάροι).»

Πηγή : tripelago.wordpress.com

Κύθηρα 1960.Χωρα

πηγή
Nikos Desillas

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Νοσοκομείο Μολάων

episkepsi
Επίσκεψη στη νοσηλευτική μονάδα Μολάων πραγματοποίησαν ο αρχιερατικός επίτροπος Μολάων π. Γεράσιμος Πετρολέκας και ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, προκειμένου να μοιράσουν πασχαλινά αυγά και τσουρέκια και να δώσουν τις ευχές τους στους νοσηλευόμενους και στο ιατρικό και λοιπό προσωπικό.
Τους εκπροσώπους της δημοτικής και εκκλησιαστικής αρχής συνόδευαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Κώστας Μαυρομιχάλης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κολλιάκος, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μολάων Ευθύμιος Κοντοσταθάκος, ο πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Μολάων Γιάννης Ζερβάκος και ο πρόεδρος της ΤΚ Πακίων Μιχάλης Καρούνης.Πηγή http://laconialive.gr
episkepsi (1)episkepsi (2)episkepsi (3)episkepsi (4)episkepsi (5)episkepsi (6)episkepsi (7)
facebook