Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Έκτακτη σύσκεψη για τον κορωνοϊό – στο επίπεδο 2 τα Κύθηρα

 


Το μεσημέρι της Παρασκευής 23/10 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Κυθήρων ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς πολιτικής προστασίας αναφορικά με τον κορωνοϊό, στην οποία προσκλήθηκε και συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η καλύτερη οργάνωση των φορέων και αρχών μετά την επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί μας. Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η ανάγκη τήρησης των ειδικών μέτρων και κυρίως της χρήσης της μάσκας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ο Δήμος Κυθήρων, ευρίσκεται από σήμερα 23/10 στο 2ο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας (από το 3 που βρισκόταν) καθώς έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση η σχετική πρόταση – διαμαρτυρία των Δημάρχων της Π.Ε. Νήσων. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση αλλά σε εγρήγορση καθώς ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και η επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων στο νησί μας αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Με βάση τα ανωτέρω, ο Δήμος Κυθήρων λαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Οι υπηρεσίες του Δήμου (Δημαρχείο, ΚΕΠ, Τεχνική Υπηρεσία) δεν θα δέχονται κοινό μέχρι νεωτέρας και κάθε είδους αίτηση θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.
  2. Αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η λειτουργία όλων των παιδικών χαρών και αθλητικών χώρων.
  3. Καλούνται όλοι οι πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υγειονομικά μέτρα καθώς η Αστυνομία προβαίνει ήδη σε επιβολή αυστηρών κυρώσεων απέναντι σε κάθε είδους ανευθυνότητα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τους συμπολίτες μας.
  4.  kythira.gr

Σύλληψη ημεδαπής για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κέρκυρα

 


Σύλληψη ημεδαπής για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κέρκυρα
 
Συνελήφθη, πρωινές ώρες χθες, 54χρονη, από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών “ΣΤΙΤΣ”, για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
  Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και διακριτικής επιτήρησης, εντοπίστηκε η ανωτέρω στην παραλία “ΚΡΟΥΖΕΡΙ” Κέρκυρας, όπου, μετά τη διενέργεια νομότυπης έρευνας, βρέθηκαν στην κατοχή της τα κάτωθι:
-μία ζυγαριά ακριβείας,
-ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο περιέχον ακατέργαστη κάνναβη αναμεμειγμένη με καπνό,
-ένα πλαστικό βαζάκι περιέχον ακατέργαστη κάνναβη μεικτού βάρους πενήντα τεσσάρων γραμμαρίων (54 γρ.),
-τέσσερις (04) αυτοσχέδιες χάρτινες συσκευασίες περιέχουσες ακατέργαστη κάνναβη συνολικού μεικτού βάρους είκοσι εννέα γραμμαρίων και ενός δεκάτου του γραμμαρίου (29,10 γρ.) και
-μία νάιλον συσκευασία περιέχουσα ακατέργαστη κάνναβη μεικτού βάρους δύο γραμμαρίων και οκτώ δεκάτων του γραμμαρίου (2,8 γρ.).
   Ακολούθως, διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα στην οικία της ανωτέρω,  όπου εντοπίστηκαν τα κάτωθι:
ένα πλαστικό δοχείο περιέχον ακατέργαστη κάνναβη μεικτού βάρους εκατόν εβδομήντα ενός γραμμαρίων (171 γρ.),
-δύο (02) νάιλον συσκευασίες περιέχουσες ακατέργαστη κάνναβη εμποτισμένης με ύδωρ, μεικτού βάρους τριών κιλών και ογδόντα γραμμαρίων (3.080 γρ.) και εξακοσίων δέκα γραμμαρίων (610 γρ.), αντίστοιχα, και
-έξι (06) νάιλον συσκευασίες περιέχουσες ακατέργαστο καπνό, άνευ ταινίας ειδικού φόρου κατανάλωσης, συνολικού μεικτού βάρους δύο κιλών και εξακοσίων σαράντα γραμμαρίων (2.640 γρ.).
   Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν οι ανωτέρω ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και καπνού.

ΑΛΛΑΞΕ ΧΡΩΜΑ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (2) ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

 


Γιάννης Δημητριάδης

Θέλω να ευχαριστήσω τους αρμόδιους φορείς της Κυβέρνησης που έλαβαν σοβαρά υπόψη την επιστολή που στείλαμε στις 16.10.2020 με τους συναδέλφους Δημάρχους των νησιών της Π.Ε. Νήσων Αττικής, με την οποία παρακαλέσαμε για την διακριτή αξιολόγηση των νησιών μας σε σχέση το λεκανοπέδιο της Αττικής σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίησή τους στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας. Διευκρινίσαμε μάλιστα ότι δεν ζητάμε κατ’ ανάγκη ευνοϊκότερη αντιμετώπιση, αλλά απλώς ειδική αξιολόγηση, ακόμα και αν αυτό τυχόν οδηγούσε σε υπαγωγή των νησιών σε ανώτερη κατηγορία, αν οι εξελίξεις το επέβαλαν.

Σήμερα, με την αναθεώρηση του σχετικού Χάρτη , τα νησιά του Σαρωνικού (πλην της Σαλαμίνας), καθώς και ο Δήμος-Τροιζηνίας Μεθάνων, «κατέβηκαν κατηγορία» και πλέον βρίσκονται στην κατηγορία 2 (με κίτρινο χρώμα), αντί για 3 (πορτοκαλί) στην οποία παρέμεινε η υπόλοιπη Αττική.
Έτσι, τα αυστηρότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό για τις περιοχές κατηγορίας 3 και 4 (μάσκες παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ) ΔΕΝ θα ισχύσουν για τις περιοχές μας.

Φεγγαρόψαρο, ένας γίγαντας στη θάλασσα

 


Το φεγγαρόψαρο έχει σίγουρα επιβλητική εμφάνιση χάρη στο μέγεθός του. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ψάρι ακίνδυνο, με ενδιαφέρουσες συμπεριφορές που δυστυχώς όμως απειλείται λόγω της πλαστικής ρύπανσης και της αλιείας.

Εσύ το γνώριζες;

  • Το φεγγαρόψαρο είναι ένα από τα βαρύτερα γνωστά οστέινα ψάρια. Το βάρος του κυμαίνεται ανάμεσα στα 250 και 1.000 κιλά.
  • Οι προνύμφες του όμως (ψάρια που μόλις έχουν εκκολαφθεί) είναι πολύ μικρές σε μέγεθος. Έχουν μήκος μόλις 2,5 εκατοστά και ζυγίζουν λιγότερο από 1 γραμμάριο. Όσες επιβιώνουν αναπτύσσονται περισσότερο από 60 εκατομμύρια φορές σε σχέση με το αρχικό τους μέγεθος. Θεωρείται η πιο ακραία ανάπτυξη μεγέθους για σπονδυλωτό ζώο.
  •  

  • Το όνομά του στα ελληνικά αλλά και σε άλλες γλώσσες πηγάζει από την εμφάνισή του. Το φεγγαρόψαρο έχει στρογγυλό σχήμα σώματος, γκρίζο χρώμα με βούλες και τραχιά υφή και συνεπώς θυμίζει το φεγγάρι.
  • Έχει ωστόσο την ικανότητα να μεταβάλει το χρώμα του δέρματός του, ειδικά όταν δέχεται επίθεση.
  • Το είδος (Mola mola) είναι συγγενές του λαγοκέφαλου και του ψαριού-φούσκα με τα οποία μοιράζεται αρκετές μορφολογικές ομοιότητες.
  • Το φεγγαρόψαρο συναντάται σε όλα τα εύκρατα και τροπικά ύδατα του κόσμου.
  • Τα θηλυκά φεγγαρόψαρα γεννούν τα περισσότερα αυγά από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό ζώο—μέχρι και 300 εκατομμύρια αυγά τη φορά.
  • Το είδος είναι παμφάγο. Τρέφεται με φύκη και μικρά ψάρια, καλαμάρια, καρκινοειδή και προνύμφες άλλων θαλασσίων ζώων. Οι μέδουσες και άλλοι ζελατινώδεις οργανισμοί αποτελούν το 15% της συνολικής διατροφής τους.
  • Το φεγγαρόψαρο περνάει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του κυνηγώντας ενεργά σε βάθη μεγαλύτερα των 200 μέτρων.
  • Πρόκειται για πολύ αργό και αδέξιο κολυμβητή, αγγίζοντας την ταχύτητα των 3 χιλιομέτρων την ώρα.
  •  

    Φεγγαρόψαρο το ξεχωριστό!

    Αν αναρωτιέσαι πώς γίνεται να μεγαλώνει τόσο πολύ, ιδού η απάντηση. Ο σκελετός του φεγγαρόψαρου αποτελείται σε μεγάλο μέρος από χόνδρινο ιστό ο οποίος είναι κατά πολύ ελαφρύτερος από τα οστά. Έτσι, μπορεί να αναπτυχθεί σε βάρος μη πρακτικό για άλλα οστέινα ψάρια (οι καρχαρίες και τα σαλάχια είναι βαρύτερα συνήθως αλλά είναι χονδριχθύες).

    Τα φεγγαρόψαρα φιλοξενούν στο δέρμα τους ένα μεγάλο αριθμό παρασίτων. Έτσι αναπτύσσουν σχέσεις με άλλα ψάρια τα οποία τρέφονται με τα παράσιτά τους. Στα τροπικά ύδατα τα φεγγαρόψαρα απευθύνονται στα είδη των κοραλλιογενών υφάλων για το σωστό…καθαρισμό. Ακόμα, ανεβαίνουν συχνά στην επιφάνεια των υδάτων και γυρνούν κατάλληλα ώστε να προσφέρουν τα παράσιτά τους σε θαλασσοπούλια. Αν η κατάσταση γίνει εντελώς ενοχλητική τα φεγγαρόψαρα παίρνουν φόρα και πετάγονται έως και 3 μέτρα στον αέρα.

    Τα φεγγαρόψαρα συχνά κάνουν…ηλιοθεραπεία. Είναι μια μέθοδος «θερμικής επαναφόρτισης» μετά από καταδύσεις σε βαθύτερα ψυχρότερα νερά για την εύρεση τροφής. Ζουν άλλωστε σε θερμά ύδατα και οι παρατεταμένες περίοδοι σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C μπορούν να τα οδηγήσουν σε αποπροσανατολισμό ή και θάνατο.

     


    Οι απειλές

    Τα ενήλικα φεγγαρόψαρα έχουν λίγους φυσικούς θηρευτές, ανάμεσά τους οι θαλάσσιοι λέοντες, οι όρκες και οι καρχαρίες. Οι θαλάσσιοι λέοντες δυστυχώς κυνηγούν τα φεγγαρόψαρα για παιχνίδι, σκίζουν τα πτερύγιά τους και τα εγκαταλείπουν σχεδόν νεκρά να βυθιστούν. Το τεράστιο μέγεθος και το παχύ δέρμα ενός ενήλικου φεγγαρόψαρου αποτρέπει τους περισσότερους θηρευτές, ωστόσο τα νεαρά άτομα είναι ευάλωτα στην αρπαγή από τόνους και δελφινόψαρα.

    Οι άνθρωποι καταναλώνουν το κρέας του φεγγαρόψαρου στην Ασία αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η εμπορεία κρέατος ή παραγώγων του. Το συγκεκριμένο ψάρι δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο. Πολλές φορές οι άνθρωποι νομίζουν ότι το φεγγαρόψαρο είναι είδος καρχαρία, μιας και αυτό κολυμπάει κοντά στην επιφάνεια με προεξέχοντα τα ραχιαία πτερύγιά του. Έτσι, συχνά το τραυματίζουν καθώς θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο.

    Το είδος είναι ευάλωτο (υπό απειλή) σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Απειλείται από τα αιωρούμενα σκουπίδια όπως οι πλαστικές σακούλες που μοιάζουν με μέδουσες, ένα θήραμα που τα φεγγαρόψαρα προτιμούν. Το πλαστικό είτε πνίγει ακαριαία το φεγγαρόψαρο είτε γεμίζει το στομάχι του και μη μπορώντας εκείνο να το αφομοιώσει, εν τέλει λιμοκτονεί.

     

    Η μείωση των πληθυσμών του φεγγαρόψαρου οφείλεται και στην παρεμπίπτουσα αλιεία (αλίευση ειδών που δεν αποτελούν στόχο). Στη Μεσόγειο συγκεκριμένα, η αλίευση ξιφία έχει παρεμπίπτοντα αλιεύματα που περιέχουν κατά 70-90% φεγγαρόψαρα.

    Πολλές φορές δυστυχώς τα συγκεκριμένα ψάρια θανατώνονται από ψαράδες που τα θεωρούν άχρηστα ή κλέφτες δολώματος.

     maxmag.gr


    Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Ocean sunfish, ανακτήθηκε από en.wikipedia.org/wiki/Ocean_sunfish, τελευταία επίσκεψη 7/8/2020
  • Ocean sunfish (Mola), ανακτήθηκε από www.nationalgeographic.com/animals/fish/o/ocean-sunfish/, τελευταία επίσκεψη 7/8/2020
  •  

¨LIVE¨ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΔΙΕΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΛΟΓΟΘΕΤΙΑΝΙΚΑ


 

Μαρια Ε. Χαραμη:ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΜΑΣΤΟΡΟΠΟΥΛΟ

 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΜΑΣΤΟΡΟΠΟΥΛΟ


Πριν από λίγες ώρες ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Ν. Μαστορόπουλος με ανάρτησή του κατηγορεί το Δήμο Μονεμβασίας ότι δεν έχει υποβάλει προτάσεις στην Επιτροπή Ελλάδα 2021 για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση. Με την ιδιότητά μου ως εντεταλμένη δημοτική Σύμβουλος με αρμοδιότητα τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια και σε συνεργασία με την αρμόδια επιτροπή του Δήμου ενημερώνω τους συμπολίτες μας ότι από τον Ιούλιο μήνα έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή Ελλάδα 2021 οι ακόλουθες προτάσεις συνοπτικά:
Α. Διήμερο Συνέδριο (25 και 26 Ιουνίου 2021) στο Κάστρο με δύο θεματικές ενότητες, δηλαδή:
- Η απελευθέρωση του Κάστρου της Μονεμβασιάς και η συμβολή της στην εδραίωση της Επανάστασης.
- Η Επανάσταση του 1821 και η επίδρασή της στα Γράμματα και στις Τέχνες.
Υπογραμμίζεται ότι στο Συνέδριο συμμετέχουν μόνο πανεπιστημιακοί.
Β. Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ διαρκείας:
• Έναρξη με: το θεματικό θεατρικό τριήμερο 19-21 Μαρτίου στους Μολάους σχετικά με τα 200 χρόνια.
• 25η Μαρτίου εκδήλωση «Μουσική και Λόγος», στη Μονεμβασιά από τη χορωδία Μονεμβασιάς.
• Τετραήμερο εκδηλώσεων από 20-23 Ιουλίου( Βυζαντινή χορωδία, θεατρική θεματική παράσταση, χορευτικά συγκροτήματα)
• Στοχεύουμε επίσης στη συμμετοχή συλλογικών φορέων των τοπικών κοινωνιών του Δήμου καθώς και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με διάφορες δράσεις.
Γ. Ψηφιακές παραγωγές μικρής διάρκειας.
Πρόκειται για πέντε ταινίες μικρής διάρκειας με θέμα την ιχνηλάτηση των ιστορικών αποτυπωμάτων από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και συνοπτική αναφορά στους παράγοντες που διαμόρφωσαν την σημερινή φυσιογνωμία των πέντε δημοτικών ενοτήτων του Δήμου.

Επίσης με την ως άνω ιδιότητά μου εκπροσώπησα τον Δήμο Μονεμβασίας στην συνάντηση με την Πρόεδρο και εκπροσώπους της Επιτροπής Ελλάδα 2021, κατά την οποία ο Δήμος μας επαινέθηκε κατ' επανάληψη για τις υποβληθείσες προτάσεις.

Προς επιβεβαίωση επισυνάπτω το ακόλουθο κείμενο:

Αγαπητή κυρία Χαραμή, Αγαπητή Μαρία,

Εκ μέρους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία στη Σπάρτη, ένα τόπο ξακουστό σε όλο τον κόσμο για την Ανδρεία, την Αυτοθυσία και την Αυταπάρνηση των Ηρώων του, μια πόλη που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη μακραίωνη διαδρομή της Πατρίδας μας.

Ο Εορτασμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, είναι μια ευκαιρία να ενώσει όλη η Λακωνία τις δυνάμεις της, τον παραγωγικό πλούτο της, το φυσικό κάλλος της, ανοίγοντας δρόμους ευημερίας και προοπτικής.

Είναι η ώρα να ανοίξει το βήμα της προς το μέλλον, εκμεταλλευόμενη την αποφασιστικότητα και τη δύναμη των ανθρώπων της. Είναι η στιγμή να θυμίσει σε όλους ότι η λαμπρή Ιστορία της, είναι το εφαλτήριο για τη Λακωνία της νέας εποχής.

Η Εθνική Επιτροπή, και εγώ προσωπικά, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, με τις δικές σας, για εκείνους που έρχονται μετά από εμάς.


Με εκτίμηση & φιλία,

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη
Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

__________________________________________________________

 

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ


Την Πέμπτη 15 – 10 - 2020, η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, ως επικεφαλής της επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» που συντονίζει σε εθνικό επίπεδο όλες τις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση, επισκέφτηκε επίσημα διάφορες περιοχές της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, χωρίς όμως να έλθει στο Δήμο Μονεμβασίας και χωρίς να κάνει έστω κάποια ιδιαίτερη αναφορά για την προσφορά της περιοχής μας στην εθνική υπόθεση και στην παλιγγενεσία.

Επίσης ο δήμαρχος Μονεμβασίας ήταν ο μόνος από τους δημάρχους που δεν παραβρέθηκε στη σχετική συνάντηση εργασίας στη Σπάρτη (δεν γνωρίζουμε το λόγο), όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις εκδηλώσεις, τις δράσεις ή τα έργα που προτείνονται, στα πλαίσια του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Για τους παραπάνω λόγους, απέστειλα ήδη προς την επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021», συνοπτικό κείμενο για την προσφορά της Μονεμβασίας στην εθνική υπόθεση, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ:

https://monemvasia1.blogspot.com/…/200-6980111647-mail-ne.h…

Επίσης προ καιρού είχα στείλει και ένα μικρό κείμενο ( μπορείτε να το δείτε εδώ:
https://mastoropoulos.blogspot.com/2020/10/blog-post.html )

με το ιστορικό της απελευθέρωσης και σχετικές εικόνες, με την παράκληση να γίνει δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελίδα του «ΕΛΛΑΔΑ 2021», όπως έχει γίνει έως τώρα και για πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας, χωρίς όμως μέχρι τώρα να υπάρξει καμία ανταπόκριση.

Επειδή τα παραπάνω αποτελούν κατά τη γνώμη μου προσβολή και επειδή για πολλοστή φορά ο τόπος μας αγνοείται από την επίσημη Πολιτεία, καλώ τους τοπικούς φορείς, το Δήμο Μονεμβασίας, τις Περιφερειακές αρχές και τους βουλευτές του νομού (στους οποίους κοινοποιείται το παρόν) να πάρουν θέση σχετικά.

Τα διάφορα «λόμπι», για άλλη μια φορά επέβαλαν την πολιτική τους εις βάρος μας και δυστυχώς η δημοτική αρχή παρακολουθεί τα γεγονότα, αδιάφορη ή ανήμπορη να αντιδράσει.

Ο Δήμος Μονεμβασίας θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στις εκδηλώσεις αυτές και επίσης θα έπρεπε να τιμηθεί ιδιαιτέρως από την Πολιτεία, αφού η περιοχή μας επί αιώνες προσέφερε τα μέγιστα στην διατήρηση της Ελληνικής ιδέας, ήταν πάντα πρώτη στους απελευθερωτικούς αγώνες και πλήρωσε μάλιστα κατά καιρούς ποταμούς αίματος εξ αιτίας αυτού.

Ας αντιδράσουμε στην προσβολή της ιστορικής μνήμης έστω και τώρα.

Νεκτάριος Μαστορόπουλος

Εκπαιδευτικός – πρώην δήμαρχος Μονεμβασίας

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:Δ/Τ


 

ΜΑΝΟΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ:Προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής

 


Καλημέρα  κύριε Δήμαρχε,

σας αποστέλλουμε την ψήφο μας εγκαίρως.

Επι της ουσίας όσα  απαντάτε στον συνάδελφο Μαγουλά η μοναδική  μας παρατήρηση είναι  " Απορία ψάλτου ...βήξ ".

Προφανώς ο κ. Μαγουλάς γνωρίζει την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει . Το πρόβλημα όμως είναι η άρνηση σας να ακολουθήσετε το παράδειγμα πολλών Δήμων που αναγνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας και των αδιέξοδων κυβερνητικών επιλογών στην διαχείριση της, προχωρούν σε γενναίες μειώσεις δημοτικών τελών. 

Οτι διαδικασία και να ακολουθήσει η αντιπολίτευση προσκρούει στην ανεπάρκεια των υπηρεσιών και τις δικές σας επιλογές να πληρώσει το μάρμαρο ο δημότης. Σε αντίθεση με παλαιότερες δεσμεύσεις της δημοτικής πλειοψηφίας ότι θα εξορθολογισθούν  οι χρεώσεις παρεχομένων υπηρεσιών και  θα υπάρξει κοινωνική ευαισθησία , προχωρήσατε σε αντιγραφή των περυσινών σας εισηγήσεων  σαν να  μην έχει αλλάξει τίποτα. 

 Ενώ γνωρίζετε ότι η δήλωση τετραγωνικών θα αποφέρει αυξήσεις στα αναλογούντα έσοδα ,  δεν μας ενημερώσατε ούτε για τα δηλωθέντα ούτε η εισήγηση σας κάνει σωστή προβολή στο 2021 .

 Ενώ  στα έσοδα απο ανταποδοτικά τέλη χρησιμοποιείτε  ένα μεγάλο ποσοστό  της τάξης του 45 %   για επενδύσεις ( που προσεγγίζουν ασυμπτωτικά την έμμεση φορολογία )  , δεν θελήσατε να τις ελαττώσετε ούτε στο ελάχιστο  προκειμένου να  ανακουφισθούν  οι δημότες  στις δύσκολες συνθήκες που βρίσκονται.

Τα θέματα διαδικασίας  προφανώς τα διαχειρίζεσθε με επάρκεια  στα θέματα ουσίας όμως  περάσατε κάτω απο τον πήχυ...

 

Κατόπιν αυτών παρακαλώ να σημειωθεί ότι εκ μέρους της παράταξης "Κύθηρα Αντικύθηρα  Μένουμε εδώ "  καταψηφίζω  τα θέματα  απο 6  έως 11 και παρακαλώ να σημειωθεί στα πρακτικά ότι   "Καταψηφίζω  διότι η δημοτική αρχή  κλείνει τα μάτια στις καταστροφικές συνέπειες της περιόδου  της πανδημίας και  αρνείται να ανακουφίσει στο ελάχιστο τους δημότες που πλήττονται  βάναυσα και καταρρέουν οικονομικά ".   

Τριφύλλης Εμμανουήλ , μέλος οικονομικής επιτροπής

 

 Στις 2020-10-23 10:32, Δήμος Κυθήρων έγραψε:

> Λόγω της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος
> κατά την ώρα συνεδρίασης της Ο.Ε., σας
> ενημερώνουμε ότι Η ΏΡΑ ΜΕΤΑΤΊΘΕΤΑΙ
> ΓΙΑ ΣΉΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 23/10, ΑΠΌ 19:00 ΈΩΣ
> 20:00 Μ.Μ., προκειμένου να αποστείλετε
> τις ψήφους σας.
>
> Αναφορικά με τις εναλλακτικές
> προτάσεις του κ. Μαγουλά για τα
> δημοτικά τέλη, ισχύει το ΆΡΘΡΟ 11 ΤΟΥ
> Ν.4623/2019, σύμφωνα με το οποίο ΟΙ ΤΥΧΌΝ
> ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΈΣ ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ ΚΑΤΑΤΊΘΕΝΤΑΙ
> ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΉΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΆΞΕΩΝ
> ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΎΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΕΙΣΉΓΗΣΗ ΤΗΣ
> ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΥΠΗΡΕΣΊΑΣ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ
> ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΟ ΕΦΑΡΜΌΣΙΜΟ Ή ΌΧΙ ΑΥΤΏΝ
> ΠΡΟΚΕΙΜΈΝΟΥ ΝΑ ΓΊΝΟΥΝ ΔΕΚΤΈΣ ΠΡΟΣ
> ΨΉΦΙΣΗ. Συνεπώς, ΛΌΓΩ ΤΗΣ ΜΗ ΎΠΑΡΞΗΣ
> ΕΙΣΉΓΗΣΗΣ ΕΚ ΜΈΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ
> ΥΠΗΡΕΣΊΑΣ (ΤΗΝ ΟΠΟΊΑ ΘΑ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΈΧΕΙ
> ΖΗΤΉΣΕΙ Ο ΠΡΟΤΕΊΝΩΝ), ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΈΣ
> ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΊΘΕΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΨΉΦΙΣΗ
> ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΈΣ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΆΛΗΣΑΝ ΑΠΌ ΤΗ
> ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΑΡΧΉ, επί των οποίων
> παρακαλούμε όπως έχουμε εγκαίρως τις
> ψήφους σας. Για την ψήφιση των τελών
> ισχύουν όσα προβλέπονται για την
> ψήφιση του Προϋπολογισμού αναφορικά
> με τις εναλλακτικές προτάσεις των
> παρατάξεων.
>
> ΕΥΣΤΡΆΤΙΟΣ ΧΑΡΧΑΛΆΚΗΣ
> ΔΉΜΑΡΧΟΣ - ΠΡΌΕΔΡΟΣ Ο.Ε.

Εξουδετέρωση πυρομαχικών στο κόλπο Μονεμβασίας (Video)

 


Από 12 έως 23 Οκτωβρίου 2020, έλαβε χώρα στον κόλπο Μονεμβασίας, η Α΄ φάση επιχείρησης εξουδετέρωσης πυρομαχικών από Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), η εξουδετέρωση αφορά σε μεγάλο αριθμό βλημάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα οποία ευρίσκονται βυθισμένα πλησίον του λιμενοβραχίονα στο λιμένα της Μονεμβασίας. Η καταστροφή των βλημάτων περιλαμβάνει την ανάσυρση από τον πυθμένα, τη μεταφορά σε ασφαλές καθορισμένο σημείο και την εξουδετέρωση με ελεγχόμενη έκρηξη.

 Η επιχείρηση πρόκειται να διεξαχθεί σε πολλαπλές φάσεις έως ότου ολοκληρωθεί η εξουδετέρωση του συνόλου των βλημάτων (άνω των 800). Τόσο η τρέχουσα όσο και οι επόμενες φάσεις της επιχείρησης, εκτελούνται σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, την Ελληνική Αστυνομία και το Δήμο Μονεμβασίας.

 monemvasianews.gr

 

Πρόγραμμα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας από το δήμο Κυθήρων

 


Ο Δήμος Κυθήρων ανακοινώνει την πιλοτική έναρξη Προγράμματος Δωρεάν Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού που έχουν ενταχθεί στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου μας.

Το Πρόγραμμα Δωρεάν Ενισχυτικής Διδασκαλίας θα γίνεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων από το ορισμένου χρόνου προσωπικό που έχει προσληφθεί στο Δήμο μας μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

  • Διάρκεια προγράμματος: 02/11/2020 – 28/05/2021
  • Διδασκόμενα μαθήματα: Μαθηματικά, Φιλολογικά
  • Χώρος: Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων (Κοντολιάνικα)
  • Ημέρα διδασκαλίας: κάθε Σάββατο, 09:00 – 18:00 (οι ακριβείς ώρες μαθήματος του κάθε μαθητή θα οριστικοποιηθούν με βάση τον αριθμό των αιτήσεων)

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ:

Τα τέκνα οικογενειών που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Κυθήρων, με τις επιπλέον παρακάτω περιοριστικές προϋποθέσεις:

  • Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δεν θα υπερβαίνει τις 10.000€.
  • Ανεργία τουλάχιστον του ενός εκ των δύο γονέων για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών.
  • Τυχόν ειδικά οικογενειακά ή ιατρικά ζητήματα θα συνεκτιμηθούν και θα πρέπει να αποδεικνύονται με τις σχετικές βεβαιώσεις.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση προς το Δήμο Κυθήρων μέχρι τις 29/10/2020 η οποία θα συνοδεύεται απαραιτήτως από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. Βεβαίωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Κυθήρων περί ένταξης στους δικαιούχους του τρέχοντος έτους
  2. Τελευταίο εκκαθαριστικό φορολογίας εισοδήματος
  3. Βεβαίωση μονίμου κατοικίας
  4. Βεβαίωση εγγραφής στο Δημοτολόγιο του Δήμου Κυθήρων
  5. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  6. Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ
  7. Έκθεση διάγνωσης μαθησιακής δυσκολίας του μαθητή/τριας (εφόσον υπάρχει)
  8. Ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο εφόσον ο μαθητής/τρια αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο και σοβαρό πρόβλημα υγείας
  9. Οποιοδήποτε άλλο νόμιμο δικαιολογητικό δύναται να πιστοποιήσει την ένταξη του μαθητή στις ειδικές, ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

ΠΡΟΣΟΧΗ: οι αιτήσεις και η παραλαβή κάθε είδους βεβαίωσης ή πιστοποιητικού από το Δήμο θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά λόγω των ειδικών μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού. Η διδασκαλία θα γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση ατομικής μη χειρουργικής μάσκας προστασίας και με την πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων.

Το διαθέσιμο επί του παρόντος καθηγητικό προσωπικό αποτελείται από έναν Μαθηματικό και έναν Φιλόλογο και ως εκ τούτου θα καλυφθούν κατ΄ αρχήν οι αιτήσεις που πληρούν σωρευτικά τα ανωτέρω κριτήρια.

Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων, από Τρίτη έως Σάββατο και ώρες 10:00 έως 14:00, υπεύθυνη η κα. Ελένη Φιλίππου, τηλ: 27360 38220

Πρόγραμμα εορτασμού 28ης Οκτωβρίου 1940 στο δήμο Κυθήρων

 


Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, για το έτος 2020, θα γίνει βάσει των ειδικών περιοριστικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί από την Πολιτεία αναφορικά με την αποτροπή του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid19.

Το πρόγραμμα εορτασμού θα περιλαμβάνει:

1. Γενικό σημαιοστολισμό όλων των δημοσίων καταστημάτων και οικιών από την 8η πρωινή της 26ης μέχρι και το εσπέρας της 28ης Οκτωβρίου 2020.

2. Επίσημη Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω, στις 28 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11:00 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εσταυρωμένου Χριστού Χώρας Κυθήρων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ. Η Δοξολογία θα τελεστεί με πλήρη εφαρμογή των ειδικών μέτρων που αφορούν στους χώρους λατρείας, ήτοι με χρήση ατομικής μάσκας προστασίας και τήρηση αποστάσεων και μόνο με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, του Δημάρχου ως εκπροσώπου όλων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και λοιπών Αρχών και Φορέων της νήσου και των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

3. Εκφώνηση πανηγυρικού από το Δήμαρχο Κυθήρων (εντός του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού).

4. Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον Πεσόντων της Πλατείας Στάη, στις 28 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11:40 π.μ.

5. Κατάθεση στεφάνων από:
• Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Νήσων Αττικής κα. Βασιλική Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη
• Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη
• Διοικητή Ναυτικού Παρατηρητηρίου Κυθήρων Πλωτάρχη κ. Εμμανουήλ Αμπλιανίτη ΠΝ

6. Ενός Λεπτού Σιγή – Εθνικός Ύμνος – Πέρας εκδηλώσεων.

 

ΛΑΚΩΝΙΑ:ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Η ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

 

Γράφει ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κύριος Σταύρος Χριστάκος.

Ως Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας είχα την τιμή σήμερα τελευταία ημέρα της επιχείρησης , να ευχαριστήσω θερμά δεκατέσσερα επίλεκτα στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού που εδώ και δέκα ημέρες εκτέλεσαν την πρώτη φάση εξουδετέρωσης εκατόν ενενήντα βλημάτων από το ναυάγιο του Ιταλικού Πλοίου ΒΟΚΚΑΚΙΟΣ στα χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου , στη βόρεια προβλήτα , στο λιμάνι της Μονεμβασιάς.
Μετέφερα τα αισθήματα βαθιάς ευγνωμοσύνης των κατοίκων της Μονεμβασίας για την εκτέλεση του τεράστιου έργου με το οποίο έγινε άρση της πολύ μεγάλης επικινδυνότητας στο Λιμάνι της Μονεμβασιάς .
Ο Δήμος Μονεμβασίας με πολύ μεγάλη προσπάθεια ζήτησε την εκτέλεση της αποστολής αυτής από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού , εξασφάλισε την αδειοδοτήσεις από τον φορέα διαχείρησης της ζώνης NATURA και την παρουσία του ΕΚΑΒ σε όλη την διάρκεια της επιχείρησης ενώ ανέλαβε την φιλοξενία των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού .
Αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο της επιχείρησης τις επόμενες ημέρες από τον Δήμο Μονεμβασίας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού