Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), κάνει δυναμική παρέμβαση για να στηρίξει τους επιχειρηματίες των νησιών.


Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), κάνει δυναμική παρέμβαση για να στηρίξει τους επιχειρηματίες των νησιών.
Στον εν λόγω όμιλο, εκπροσωπώ τους επαγγελματίες των Κυθήρων ως αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ.
Σας κοινοποιώ το έγγραφο προς την κυβέρνηση.

Η Παρέμβαση του ΕΟΑΕΝ προς τη Κυβέρνηση, με συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων, λόγω της Πανδημίας είναι το παρακάτω:
Προς: 1) Υπουργό Οικονομικών
2) Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
3) Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
4) Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
5) Υπουργό Τουρισμού
ΚΟΙΝ : Επιμελητήρια μέλη ΕΟΑΕΝ
ΘΕΜΑ : Μέτρα στήριξης των νησιωτικών επιχειρήσεων
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Ο (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, ως φορέας έκφρασης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, έχοντας υπόψη το πλήγμα που δέχεται η νησιωτική επιχειρηματικότητα εξ’ αιτίας των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης του COVID-19, σας καταθέτει παρακάτω προτάσεις για τη στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων (τουριστικών και μη), ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της λειτουργίας τους και την επομένη της κρίσης.
Γνωρίζοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί τον πυλώνα της νησιωτικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και ότι αυτή τη στιγμή ο κλάδος του τουρισμού «νοσεί» βαρύτατα λόγω της πανδημίας, αυτό αποδεικνύει το μέγεθος του πλήγματος που δέχονται οι νησιωτικές επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές της ηπειρωτικής χώρας.
Βεβαίως, για άλλη μια φορά επιθυμούμε να εξάρουμε και να αναγνωρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει όχι μόνο την υγειονομική κρίση, αλλά και την διαμορφούμενη κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία.
Ειδικότερα τα μέτρα που προτείνουμε για την στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων είναι τα εξής:
1) Χορήγηση άτοκων δανείων, διάρκειας τουλάχιστον 5 ετών και περίοδο χάριτος μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, για την ενίσχυση της ρευστότητας των πληττόμενων επιχειρήσεων. Την επομένη της κρίσης οι επιχειρήσεις, ειδικά του τουριστικού κλάδου, αναμφισβήτητα θα ξεκινήσουν από το μηδέν. Οι τζίροι θα είναι μηδενικοί και οι προκαταβολές από τις ακυρώσεις θα έχουν επιστραφεί. Με τα άτοκα δάνεια οι επιχειρήσεις θα πάρουν μια «ανάσα» ώστε να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και να ξεκινήσουν εκ νέου την δραστηριότητα τους.
2) Πάγωμα των δόσεων δανείων για όλο το 2020 και μετάθεσή τους στο τέλος της διάρκειας του δανείου, με έναν χρόνο επέκταση.
3) Πάγωμα και μετάθεση κατά ένα έτος (Μάιος του 2021) όλων των ρυθμίσεων των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις σε ΔΟΥ και ΕΦΚΑ.
4) Μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος χρήσης 2019, πουπρέπει να πληρωθεί μέσα στο 2020. Θεωρούμε αδιανόητο να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις να πληρώσουν προκαταβολή φόρου το 2020, βάσει των εισοδημάτων του 2019.
5) Επέκταση και στις εποχικές επιχειρήσεις, που δεν λειτούργησαν ή δεν θα λειτουργήσουν, όλων των μέτρων ενίσχυσης που αποφασίστηκαν για τις επιχειρήσεις που έκλοισαν με κρατική απόφαση, όπως εποχικά Μίνι Μάρκετ, Μπάρ, Παντοπωλεία, Οπωροπαντοπωλεία, Καταστήματα Τουριστικών Ειδών, Είδη Λαϊκής Τέχνης, Εστιατόρια, Καφετέριες, Καταστήματα με Παραδοσιακά Προϊόντα, κλπ.
6) Μείωση του ΦΠΑ για όσο χρόνο χρειαστεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στον τουρισμό και τις μεταφορές: της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13% και των εγχώριων μεταφορών στο 13%. Ειδικά για τις θαλάσσιες μεταφορές επιβάλλεται να καταργηθούν και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις για κρατήσεις υπέρ τρίτων.
7) Αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης, μέχρι το τέλος του 2020.
8)Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών,καθώς και επιδότηση μέρους των μισθών των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο αλλά και όσων επιχειρήσεων μπορούν να αποδείξουν μείωση του τζίρου τους ανεξαρτήτως κλάδου. Να υπάρξει δηλαδή πρόγραμμα επιδότησης εργασίας και όχι ανεργίας μέχρι τέλους του 2020.
9) Επίσπευση των διαδικασιών πληρωμής των δικαιούχων του Μεταφορικού Ισοδυνάμου από το στάδιο της οριστικής έγκρισης του ποσού προς απόδοση και έπειτα. Επίσης να αποδεσμευθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό De Minimis, αφού το Μ.Ι. δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση σε επιχειρήσεις, αλλά μια πληρωμή που μετακυλίεται στον καταναλωτή.
10) Επέκταση του μέτρου για τις πληρωμές επιταγών και μετά το πέρας των 75 ημερών, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού.. Η επέκταση του μέτρου είναι αναγκαία επειδή μπορεί να έχουμε διαδοχικούς αποδέκτες, καθώς μια επιταγή μπορεί να αλλάξει πολλάχέρια, άρα πρέπει να διευρυνθεί η προστασία και στους υπόλοιπους αποδέκτες ανεξάρτητα αν είναι πληττόμενες ή μη πληττόμενες επιχειρήσεις.
11) Τέλος επανερχόμαστε στο ζήτημα των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ και ζητάμε την επαναφορά του μέτρου όχι μόνο στα νησιά του Αιγαίου αλλά και όλης της χώρας, επειδή πιστεύουμε ότι αποτελεί καθοριστικό κίνητρο για την επανεκκίνηση της νησιωτικής οικονομίας και την στήριξη των νησιωτών.
Η σημερινή συγκυρία και το τεράστιο πακέτο μέτρων που έχει εξαγγελθεί για την στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, αφαιρούν κάθε επιχείρημα για την τήρηση αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής και επιβάλλουν την επαναφορά και την επέκταση του προϊσχύοντος καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.Με την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στην δέσμη μέτρων που σας προτείνουμε, για να κρατηθούν ζωντανές και να συνεχίσουν την λειτουργία τους οι νησιωτικές επιχειρήσεις, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Το Δ.Σ του ΕΟΑΕΝ
Σωτήρης Σκιαδαρέσης – Πρόεδρος
Παντελής Λεγάτος – Α’ Αντιπρόεδρος
Νίκος Ρεϊζάκης – Β’ Αντιπρόεδρος
Φώτης Κόττης – Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Συξέρης – Οικονομικός Επόπτης
Ανδρέας Παντελιός – Μέλος
Μανώλης Ζερβάκης – Μέλος
Παναγιώτης Τατάκης – Μέλος
Σάκης Ζλατούδης – Μέλος

Μιχάλης Πρωτοψάλτης

ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΛΟΓΩ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΑΥΡΙΟ Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΠΡΩΙ


Το Μεγάλο Σάββατο  το πρωί από τις 08:30 έως τις 12:00 θα γίνει διακοπή του νερού στον Ποταμό λόγω αποκατάστασης βλάβης.

¨ΡΕΠΟΡΤΑΖ¨ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ.(VIDEO-ΦΩΤΟ)

 ¨Εντατικοί και αυστηρότατοι είναι οι έλεγχοι στο νησί μας και θα συνεχιστούν ενόψει του τριημέρου του Πάσχα καθώς ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην αυστηρή τήρηση των μέτρων¨. 




Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα μπλόκα και οι περιπολίες της αστυνομίας για την αποτροπή των άσκοπων μετακινήσεων και των συναθροίσεων στο νησί μας. 

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή από νωρίς το πρωί οι αστυνομικοί μαζί με τον Διοικητή του ΑΤ Κυθήρων Υπαστυνόμο κ.Τριαντάφυλλο Πηλίκο και τον Υπαστυνόμο κ. Παναγιώτη Γιαννακόπουλο πραγματοποιούν ελέγχους σε πεζούς και διερχόμενα οχήματα βεβαιώνοντας πρόστιμα σε όσους κατοίκους κυκλοφορούν και δεν φέρουν μαζί τους την απαραίτητη έγγραφη βεβαίωση μετάβασης ή την ηλεκτρονική έγκριση μέσω SMS και την ταυτότητα τους. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού μας σχεδόν το σύνολο της δύναμης της Αστυνομίας βρίσκεται στους δρόμους καλύπτοντας περιπολίες σε ολόκληρη την έκταση του νησιού. 
Εντατικοί και αυστηρότατοι είναι οι έλεγχοι και θα συνεχιστούν ενόψει του τριημέρου του Πάσχα καθώς ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην αυστηρή τήρηση των μέτρων. 
Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς.

Γιώτα Πολίτη ADELIN 107,3 FM  





ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΦΩΤΕΙΝΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.ΕΘΕΑΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Το βράδυ Μεγάλης Πέμπτης, 16 ΑΠΡ 2020 όπως με πληροφόρησε ο φίλος Ιωάννης Δαπόντε είδαν πολλοί ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, (όπως τα λέει και το βίντεο) την συστοιχία φώτων πολύ υψηλά στον ουρανό, ΠΟΥ ΙΚΆΖΕΤΑΙ ότι είναι το σύστημα δορυφόρων για παγκόσμιο διαδίκτυο της εταιρεία SPACE X του Έλων Μάσκ. Η θέαση έχει επαναληφθεί πολλές φορές το τελευταίο δεκαήμερα σε πολλά μέρη της Ελλάδας και τού Κόσμου. ΥΠ' ΟΨΗΝ ΟΤΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ... ΑΝ λοιπόν είναι το STARLINK σύστημα, Θα τα δουμε ξανά α) Απόψε 17/4/2020, απο ΝΔ σε ΒΑ, περίπου στις 40 μοιρες πάνω απο το ορίζοντα ΩΡΑ 8:38μμ, και β) πολύ καλα, 6 παρά 10 το πρωί της 21ης Απριλιου 2020,με ιδια κατεύθυνση ΔΝΔ-ΒΑΑ , και 61 μοίρες πάνω απο το ορίζοντα.
Γεώργιος Κασιμάτης

π. Βασίλειος Βολουδάκης: «Αυτό το αίσχος δεν θα το σβήσει η ιστορία»

 Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος
Ένα πύρινο κήρυγμα πραγματοποίησε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Πευκακίων, π. Βασίλειος Βουλουδάκης.

Ο π. Βασίλειος στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων τόνισε: "Οι Αρχιερείς και οι άρχοντες του λαού συνήχθησαν επι το αυτό ίνα τον Ιησούν φραγγελώσουσι, ίνα τον Ιησούν φυλακίσουσι, ίνα τον Ιησούν αποκλείσουν από τους πιστούς Του. Άισχος, και στους Αρχιερείς και στους άρχοντες του λαού, αίσχος".

"Αυτό το αίσχος δεν θα το σβήσει η ιστορία, δεν θα σβηστεί από την ιστορία αυτό το αίσχος, αυτή η αγανάκτηση του λαού του Θεού. Θα έρθει η οργή και η κατάρα του Θεού στα κεφάλια όλων εκείνων που αποφάσισαν να στερήσουν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου από τους πιστούς, αρκετοί από τους οποίους έκαναν έναν αγώνα επί ένα έτος με τα επιτίμιά τους για να κοινωνήσουν στην Ανάσταση" - συπλήρωσε ο π. Βασίλειος.

Πρόσθεσε επίσης: "Αίσχος! Που κατήντησε η Εκκλησία της Ελλάδος; Αίσχος, ντρέπομαι, απορώ και δεν εξίστατε ο λαός μας έχουν φυλακίσει με απάτη για μία γρίπη. Όλοι το λένε. Τα κανάλια, οι δημοσιογράφοι, οι καναλάρχες αυτά λένε μεταξύ τους και εμάς μας λένε τα ψέματα για να μας κρατάνε φυλακισμένους. Προβλέπουνε και τον Σεπτέμβριο γρίπη και τα Χριστούγεννα κλειστές εκκλησίες. Όχι κύριοι να μας πάτε φυλακή, να μας πάτε εκεί να τελούμε μέσα στο κελί μας την Θεία Λειτουργία και να απολογηθούμε στο Θεό ότι δεν έχουμε άλλη δυνατότητα. Αίσχος! Έστω την εσχάτη ώρα μετανοήσατε Αρχιερείς και άρχοντες, αλλιώς η οργή του Θεού είναι πάνω από τα κεφάλια σας".

Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 15:00 H ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Ι.Ν.ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΧΩΡΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και παρακολουθούμε τις Ακολουθίες από τον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΧΩΡΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.
ΣΗΜΕΡΑ Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 15:00
H ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ


Μ. Παρασκευή, 17 Ἀπριλίου 2020. Ἑσπέρας, ὥρα 7 μ.μ. Ἀκολουθία τοῦ Ἐπιταφίου.
Η ραδιοφωνικές μεταδόσεις από τον ADELIN 107,3 FM είναι μέσα από το κανάλι https://www.youtube.com/watch?v=VUCqm41edzo Του Ιερού Ναού Εσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων.
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Η ραδιοφωνικές μεταδόσεις από τον ΑDELIN 107,3 FM επίσης είναι μια αφιλοκερδώς προσφορά προς το ακροατήριο μας. 



 Ζωντανή Μετάδοση από τον 
ADELIN 107,3 FM
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=2565  


Και διαδικτυακά στον παρακάτω σύνδεσμο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων.
 
https://www.youtube.com/channel/UCYuA7dDYNebzniHwPpN_cgA
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ & ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ
Σεβ. Μητροπολίτου
Κυθήρων & ντικυθήρων κ. Σεραφείμ
ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΝΑΟΝ
ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΧΩΡΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ





ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ, Κυριακή 19 Ἀπριλίου 2020 (ὥρα 12 τά μεσάνυκτα). Ἀναστάσιμος Θεία Λειτουργία. 
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

ΠΑΣΧΑΛΙΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ (ὑπ’ ἀριθ. 189/2020)


ΠΑΣΧΑΛΙΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ (ὑπ’ ἀριθ. 189/2020)

Πρός
Τόν Ἱερόν Κλῆρον καί
τόν Χριστώνυμον Λαόν
τῆς καθ΄ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων

«Πάσχα τό τερπνόν˙ Πάσχα Κυρίου, Πάσχα˙
Πάσχα πανσεβάσμιον ἡμῖν ἀνέτειλε˙
Πάσχα ἐν χαρᾷ ἀλλήλους περιπτυξώμεθα˙ ὦ Πάσχα λύτρον λύπης …».

                                                   (Στιχηρόν τῶν Αἴνων τοῦ Πάσχα)
anastasi xristou 1

Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί καί Συλλειτουργοί,
Ἀδελφοί μου Χριστιανοί, Τέκνα μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά˙
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
anastasi xristou 2

     Εὐδοκίᾳ καί Χάριτι τοῦ Σταυρωθέντος, Ταφέντος καί Ἀναστάντος Κυρίου καί Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐφθάσαμε εἰς τήν «κλητήν καί ἁγίαν ἡμέραν, τήν μίαν τῶν Σαββάτων, τήν βασιλίδα καί κυρίαν, τήν ἑορτῶν ἑορτήν καί πανήγυριν πανηγύρεων», τήν κορυφαίαν τῶν ἑορτῶν καί πανηγύρεων τῆς Ἁγίας ἡμῶν Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας.

    Ὁ Ἱερός Ὑμνογράφος τῆς Ἐκκλησίας μας, ἀναφερόμενος εἰς τό Χριστιανικόν Πάσχα, κατά τό ὁποῖον «Χριστός ὁ Θεός ἐκ θανάτου πρός ζωήν, καί ἐκ γῆς πρός οὐρανόν, ἡμᾶς διεβίβασεν», ἀναφωνεῖ ἐν πνευματικῇ χαρᾷ καί εὐφροσύνῃ: Πάσχα τό τερπνόν, Πάσχα, τό ὁποῖον μᾶς χαρίζει ψυχικήν τέρψιν καί ἀγαλλίασιν καρδίας, Πάσχα Κυρίου Πάσχα. Πάσχα πανσεβάσμιον ἀνέτειλε δι’ ἡμᾶς τούς πιστούς Χριστιανούς, Πάσχα, κατά τό ὁποῖον μέ ἁγνή καί πηγαία χαρά θά περιπτυχθοῦμε τούς ἐν Χριστῷ ἀδελφούς μας. Πάσχα, τό ὁποῖο μᾶς λυτρώνει ἀπό τήν λύπην, ἀφοῦ ἡ χαρά τῆς Ἀναστάσεως ἐπλήρωσε τάς ψυχάς τῶν ἁγίων Μυροφόρων Γυναικῶν καί ἐξαφάνισε τήν λύπην ἀπό τόν Σταυρικόν θάνατον τοῦ Σωτῆρος μας Ἰησοῦ Χριστοῦ.
     Κατά τό ἐφετεινό Ἅγιο Πάσχα, καθώς τό ἑορτάζουμε κάτω ἀπό διαφορετικές καί πρωτοφανεῖς συνθῆκες, χωρίς τήν παρουσία καί συμμετοχή τοῦ Λαοῦ τοῦ Θεοῦ εἰς τάς Ἱεράς Ἀκολουθίας καί μάλιστα εἰς τήν προσφοράν τῆς λογικῆς καί ἀναιμάκτου Θυσίας τῆς Θείας Εὐχαριστίας -γεγονός τό ὁποῖο ὑπενθυμίζει καί ὑπερβαίνει Κατοχικές περιόδους τῆς Πατρίδος μας καί ὁ ἐκκλησιαστικός ἱστορικός τοῦ μέλλοντος θά καταγράψη μέ μελανά γράμματα εἰς τάς δέλτους τῆς Ἐκκλησιαστικῆς μας Ἱστορίας- δέν βιώνεται ὅσο καί ὅπως θά ἔπρεπε ἀπό τόν Χριστώνυμο Λαό μας ἡ πνευματική καί λυτρωτική χαρά τῆς κοσμοχαρμοσύνου καί κοσμοσωτηρίου Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου μας καί ἡ διάβασις «ἐκ τοῦ θανάτου εἰς τήν ζωήν καί ἐκ γῆς πρός οὐρανόν». Παρεκωλύθη, δυστυχῶς, ἡ Θεία Λατρεία μέ νομικές διατάξεις καί αὐταρχική ἐπιβολή τῆς Κρατικῆς ἐξουσίας, ἀντιβαίνουσαν εἰς τούς Θείους καί Ἱερούς Κανόνας καί τά σχετικά ἄρθρα τοῦ Συντάγματος περί ἐλευθέρας Θείας Λατρείας, ἐνῶ εἰς τάς ὁμοδόξους Ἐκκλησίας τῆς Γεωργίας, τῆς Βουλγαρίας καί τῆς Σερβίας, παρότι τηροῦνται ἐπακριβῶς τά προβλεπόμενα ὑπό τῆς Πολιτείας μέτρα δέν ἀνεκόπη οὐδ’ ἐπί στιγμήν ἡ λειτουργική καί λατρευτική ζωή τῆς Ἐκκλησίας εἰς τούς Ἱερούς Ναούς καί τάς Ἱεράς Μονάς των.
     Ἡ ραγδαία καί ἀστραπιαία ἐξάπλωσις τῆς ἐπιδημίας καί πανδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ εἰς ὅλον τόν κόσμον εἶναι ἕνα καταπληκτικό φαινόμενο καί συγκλονίζει ὅλην τήν ἀνθρωπότητα. «Κρίμασιν οἷς οἶδεν ὁ Κύριος» καί διά τήν πλεονάζουσαν εἰς τόν σύμπαντα κόσμον ἁμαρτίαν, ἀνομίαν καί ἀποστασίαν ἀπό τοῦ θείου θελήματος τοῦ Ζῶντος Παναγίου Τριαδικοῦ ἡμῶν Θεοῦ, κατά Θείαν παραχώρησιν, μαστίζεται ὅλη σχεδόν ἡ γῆ καί οἱ κατοικοῦντες εἰς αὐτήν ἀπό τήν δεινήν αὐτήν μάστιγα καί «φαραωνικήν» πληγήν. Χιλιάδες τά θύματα τοῦ θανατηφόρου αὐτοῦ ἰοῦ ἀνά τόν κόσμον καί ἑκατοντάδες χιλιάδες τά κρούσματα τῆς βαρείας αὐτῆς ἀσθενείας, γεγονότα τά ὁποῖα συγκλονίζουν ὅλο τό ἀνθρώπινο γένος. Εἰς τήν Ἑλληνορθόδοξη Πατρίδα μας, τήν Χώρα τῶν Ἁγίων καί τῶν ἡρώων, τά θύματα καί τά κρούσματα τοῦ κορωνοϊοῦ εἶναι, ἄς ἔχη δόξα ὁ Πανάγαθος Θεός, περιωρισμένης καί ἐλεγχομένης κλίμακος. Καί εἰς τό Παναγιοσκέπαστο νησί τῶν Κυθήρων καί τό ἁγιοφρούρητο νησί τῶν Ἀντικυθήρων δέν ἔχουμε μέ τήν Χάρι τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ μας κανένα κροῦσμα. «Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν».
      Βαρειά καί δυσβάστακτη ἡ σύγχρονη αὐτή δοκιμασία τῆς ἀνθρωπότητος. Χρειάζεται ἡ ἐξ ὕψους δύναμις καί ὁ ἀπαραίτητος πνευματικός ὁπλισμός διά νά ὑπομείνωμε καί νά ὠφεληθοῦμε ἀπό τήν ἐπελθοῦσα δεινή αὐτή συμφορά. Ἄς ἀκούσωμε τόν ἅγιο Ἰωάννη τόν Χρυσόστομο, τόν θεοφώτιστο αὐτό διδάσκαλο καί ἄς προσέξωμε τίς ἐμπνευσμένες συμβουλές καί νουθεσίες του.
     «Γι’ αὐτό ἐπιτρέπει ὁ Θεός νά αὐξηθοῦν τά δεινά, ἐπισημαίνει ὁ Χρυσορρήμων Πατήρ, ὄχι γιά νά μᾶς καταποντίση μέσα σ’ αὐτά, ἀλλά γιά νά μᾶς κάνη πιό δόκιμους καί νά μᾶς χαρίση μεγαλύτερη ἀπόδειξι τῆς δυνάμεώς του» (Ε.Π.Ε. 6,670). «Οἱ δοκιμασίες εἶναι ἴδιον τῶν φίλων τοῦ Θεοῦ» (Ε.Π.Ε. 14, 176). «Οἱ θλίψεις καί οἱ δυσκολίες τῆς ζωῆς εἶναι σάν τό ἀκόνι. Μᾶς τροχίζουν. Γι’ αὐτό οἱ φτωχοί, ὡς ἐπί τό πλεῖστον, εἶναι πιό συνετοί ἀπό τούς πλουσίους, ἐπειδή ἀκριβῶς δέχονται πλήγματα καί κραδασμούς ἀπό τά κύματα τῆς ζωῆς… Τό σίδερο, ὅταν παραμένη ἀχρησιμοποίητο, φθείρεται˙ ὅταν ὅμως δουλεύεται λάμπει. Ἔτσι καί ἡ ψυχή ὅταν κινῆται. Καί κίνησις τῆς ψυχῆς εἶναι οἱ δοκιμασίες της. Καί ἡ λύπη, ὅταν δέν εἶναι ὑπέρμετρη, εἶναι καλό, καλή καί ἡ φροντίδα, καλή καί ἡ φτώχεια. Γιατί μᾶς κάνουν δυνατούς καί τά καλά καί τά ἀντίθετα» (Ε.Π.Ε. 16β, 270-272). «Ὁ Χριστός δίνει καί τήν ὑπομονή καί χαρίζει σύντομα τήν ἀπαλλαγή, ὥστε νά γίνεται ὑποφερτή ἡ δοκιμασία» (Ε.Π.Ε. 18α, 80). «Ἄς μή τά χάνουμε στίς δοκιμασίες. Κοινωνός τοῦ Χριστοῦ δέν γίνεται ὅποιος ζῆ τρυφηλή ζωή, παραμένοντας ράθυμος καί χάνοντας τό θάρρος του. Κοινωνός του γίνεται ἐκεῖνος, πού ἀντιμετωπίζει θλίψεις καί δοκιμασίες. Ἐκεῖνος, πού στέκεται κοντά σ’ αὐτόν, πού βαδίζει τόν στενό δρόμο» (Ε.Π.Ε. 19, 26). «Τό νά πάσχη κανείς κάτι διά τόν Χριστόν, εἶναι γλυκύτερο ἀπό κάθε παρηγοριά» (Ε.Π.Ε. 20, 640). Καί «δένδρα, τά ὁποῖα δέρνουν οἱ ἄνεμοι, γίνονται ἰσχυρότερα» (Ε.Π.Ε. 31, 102).
     Καί ὁ νεώτερος σύγχρονος ἅγιος τῆς Ἐκκλησίας μας, ὁ συμπαθέστατος Ὅσιος Πορφύριος ὁ Καυσοκαλυβίτης, μᾶς συμβουλεύει στηρίζοντάς μας στίς δοκιμασίες καί θλίψεις τῆς ζωῆς μας: «Συμβαίνει πολλές φορές σήμερα ὁ ἄνθρωπος νά αἰσθάνεται θλίψη, ἀπελπισία, νωθρότητα, τεμπελιά, ἀκηδία κι ὅλα τά σατανικά. Νά εἶναι θλιμμένος, νά κλαίει, νά μελαγχολεῖ, νά μή δίνει σημασία στήν οἰκογένειά του, νά ξοδεύει ἕνα σωρό χρήματα στούς ψυχαναλυτές, γιά νά πάρει φάρμακα. Αὐτά οἱ ἄνθρωποι τά λένε «ἀνασφάλεια». Ἡ θρησκεία μας πιστεύει ὅτι αὐτά εἶναι πειρασμικά πράγματα.
     Ὁ πόνος εἶναι μία ψυχική δύναμη πού ὁ Θεός τήν ἔβαλε μέσα μας, μέ προορισμό νά κάνει τό καλό, τήν ἀγάπη, τή χαρά, τήν προσευχή. Ἀντ’ αὐτοῦ, ὁ διάβολος καταφέρνει καί παίρνει τήν ψυχική αὐτή δύναμη ἀπό τήν μπαταρία τῆς ψυχῆς μας καί τή μεταχειρίζεται γιά τό κακό, τήν κάνει κατάθλιψη καί φέρνει τήν ψυχή στή νωθρότητα καί στήν ἀκηδία. Βασανίζει τόν ἄνθρωπο, τόν κάνει αἰχμάλωτό του, τόν ἀρρωσταίνει ψυχικά.
Ὑπάρχει ἕνα μυστικό˙νά μεταβάλετε τή σατανική ἐνέργεια σέ καλή. Εἶναι δύσκολο καί χρειάζεται καί κάποια προετοιμασία. Προετοιμασία εἶναι ἡ ταπείνωση. Μέ τήν ταπείνωση ἀποσπᾶτε τήν χάρι τοῦ Θεοῦ. Δίνεσθε στήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ, στή λατρεία Του, στήν προσευχή. Ἀλλά κι ὅλα ἄν τά κάνετε, τίποτα δέν ἔχετε καταφέρει, ἄν δέν ἔχετε ἀποκτήσει ταπείνωσι» .

Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί,

     Οἱ τρέχουσες δυσάρεστες συνθῆκες ἑορτασμοῦ τῶν Ἁγίων ἡμερῶν καί ἑορτῶν τοῦ Πάσχα ἄς μή μειώσουν καί ἄς μήν ἀφαιρέσουν ἀπό τήν ψυχή μας τήν θεία καί λυτρωτική χαρά τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Θείου Λυτρωτοῦ μας καί τῆς ἐν Χριστῷ Σταυρωθέντι καί Ἀναστάντι σωτηρίας μας. Ὁ Παντογνώστης καί καρδιογνώστης Κύριος καί Θεός μας, «ὁ ἑτάζων καρδίας καί νεφρούς», ὁ Ὁποῖος γνωρίζει τήν ἀγαθήν προαίρεσιν καί διάθεσιν τῆς καρδίας σας, τόν βαθύν πόνον καί τήν ὀδύνην τῆς ψυχῆς σας διά τόν πρωτόγνωρο ἀποκλεισμό τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ ἀπό τήν Θεία Λατρεία καί τό Ἅγιον Ποτήριον τῆς Ζωῆς θά ἀποδώση εἰς τόν κάθε πιστό κατά τήν καρδίαν του. «Δώῃ σοι Κύριος κατά τήν καρδίαν σου καί πᾶσαν τήν βουλήν σου πληρώσαι» λέγει ὁ Προφητάναξ Δαυΐδ.
    Ἄς ἀκούσωμε τήν προτροπή τοῦ Ἱεροῦ Ὑμνῳδοῦ: «Δεῦτε οὖν καί ἡμεῖς, κεκαθαρμέναις διανοίαις συμπορευθῶμεν αὐτῷ καί συσταυρωθῶμεν … ἵνα καί συζήσωμεν αὐτῷ» τῷ Νυμφίῳ τῆς Ἐκκλησίας μας Ἰησοῦ Χριστῷ. Συμμετέχοντες καρδιακῶς εἰς τό σωτήριον Πάθος καί συμβαδίζοντες μετά τοῦ ἀναβαίνοντος εἰς τόν Γολγοθᾶν Του Σωτῆρος μας Ἰησοῦ Χριστοῦ «τήν ὁδόν τοῦ Μαρτυρίου» θά φθάσωμε μέ τήν Χάριν καί τήν Θείαν Του Δύναμιν εἰς τήν Ἁγίαν Του Ἀνάστασιν.
     Ἡ σύντομη περίοδος τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Ἑβδομάδος εἶναι μία πνευματική εὐκαιρία περισσοτέρας προσευχῆς, περισυλλογῆς, κατανύξεως καί μετανοίας. Ἄς τήν ἀξιοποιήσωμε πνευματικά, παρακαλοῦντες θερμά τόν Κύριο καί Θεό μας, τήν Παναγία Μητέρα Του, τούς τοπικούς μας Ἁγίους καί ὅλους τούς Ἁγίους τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας μας νά ὑπερκεράσουν τήν λύπη μας ἐκ τῆς στερήσεως τῆς Θείας Λατρείας εἰς τούς Ἱερούς Ναούς μας καί νά μή στερηθοῦμε τήν Θεία Χάρι καί εὐλογία τοῦ Ἀναστάντος Κυρίου μας.
     Δυστυχῶς ἐφέτος, ἐφ’ ὅσον κατά τάς δηλώσεις τῶν κρατικῶν παραγόντων θά συνεχισθῆ ὁ αὐστηρός περιορισμός τῶν μετακινήσεών μας καί πέραν τῆς 20ῆς Ἀπριλίου καί μέχρι τέλους τοῦ ἰδίου μηνός, δέν θά πραγματοποιηθῆ ἡ λιτάνευσις ἐπί 15νθήμερο (ἀπό τήν Δευτέρα τοῦ Πάσχα, τήν Νέα Δευτέρα, ὅπως τήν ξέρετε, μέχρι τήν Κυριακή τῶν Μυροφόρων) τῆς Ἁγίας καί Πανιέρου θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς Παναγίας τῆς Μυρτιδιώτισσας, ὅπως γίνονταν κάθε χρόνο. Οὕτως ἐχόντων τῶν πραγμάτων, καθ’ ὅλο αὐτό τό 15νθήμερο θά παραμείνη ἡ πάνσεπτη καί περίπυστη Εἰκόνα τῆς Μυρτιδιώτισσας εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἐσταυρωμένου Χώρας – Κυθήρων, ὅπου θά τελῆται καθημερινῶς ἡ Θεία Λειτουργία καί οἱ Ἱερές Ἀκολουθίες, μεταδιδόμενες ἀπό τά τοπικά ΜΜΕ καί θά συλλειτουργῆ μαζί μας ὁ Ἱερεύς τῆς Ἐνορίας, στήν ὁποία θά ἦταν ἡ Εἰκόνα τῆς Μυρτιδιώτισσας ἐκείνη τήν ἡμέρα, ἄν λιτανεύονταν, φέροντας μαζί του τά ὀνόματα τῶν Ἐνοριτῶν του.
     Καί τήν τελευταία ἡμέρα, τήν Κυριακή τῶν Μυροφόρων, ἀφοῦ ἱερουργήσωμε εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χώρας, μετά τήν Θεία Λειτουργία θά λιτανευθῆ ἡ Ἁγία Εἰκόνα, φερομένη ἐπάνω εἰς τό αὐτοκίνητο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τῆς Μυρτιδιώτισσας, συνοδεύοντος τοῦ Ἐπισκόπου, εἰς ὅλο τό νησί (ἀπό τό πρωΐ μέχρι τό ἀπόγευμα), ὁπότε θά ἐπιστρέψη στό Θρόνο της. Στό κάθε χωριό δέν θά γίνεται στάσις, θά ἠχοῦν οἱ καμπάνες τῆς Ἐνορίας καί οἱ πιστοί θά ἐπικαλοῦνται τήν Χάρι της. Ἔτσι, θά μεταδοθῆ ἡ εὐλογία τῆς Μυρτιδιώτισσας μας σέ ὅλο τό νησί. Καί τοῦ Κυρίου συνεργοῦντος καί εὐδοκοῦντος νά παρέλθη ἀνεπιστρεπτί ἡ φοβερή αὐτή δοκιμασία καί συμφορά οὕτως, ὥστε νά ἐπανέλθωμε εἰς τόν κανονικόν ρυθμόν τῆς ζωῆς μας καί τῆς ἀπολαύσεως τῆς Θείας Λατρείας.
     Εὐχόμενος ἀπό καρδίας πᾶσαν παρά τοῦ Ἀναστάντος Κυρίου καί Θεοῦ ἡμῶν εὐλογίαν καί θείαν δωρεάν εἰς ὅλους σας, καί εἰς τούς ἁπανταχοῦ τῆς γῆς διαβιοῦντας Κυθηρίους καί Ἀντικυθηρίους ἀδελφούς μας, καί ἰδιαίτερα εἰς τούς ναυτικούς μας, καί τήν συντομώτερη ἀπαλλαγή τῆς πατρίδος μας καί ὅλου τοῦ κόσμου ἀπό τήν θανατηφόρο πανδημία τοῦ κορωνοϊοῦ, διατελῶ,

Μέ Ἀναστάσιμες εὐχές καί εὐλογίες
Ὁ Μητροπολίτης

†Ὁ Κυθήρων & Ἀντικυθήρων Σεραφείμ

Παραχώρηση χρήσης εξοπλισμού τηλεδιάσκεψης στο Γηροκομείο


Παραδόθηκε σήμερα από το Δήμο μας στον Οίκο Ευγηρίας Κυθήρων, (Κασιμάτειο Γηροκομείο), ένας καινούργιος φορητός υπολογιστής, ο οποίος με τη βοήθεια του προσωπικού του ιδρύματος, θα χρησιμοποιηθεί από τους τροφίμους, προκειμένου να μπορέσουν να επικοινωνήσουν «ζωντανά», (με εικόνα και ήχο), με τους συγγενείς και φίλους τους αυτές τις Άγιες ημέρες, καθώς και όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο λόγω της πανδημίας του κορωνοιού δεν θα είναι δυνατή η φυσική συνάντηση με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Ο υπολογιστής διαθέτει το απαραίτητο υλικολογισμικό για τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές επικοινωνίας με εικόνα και ήχο όπως Skype, Viber, Messenger κλπ προκειμένου να είναι εύκολη η χρήση του. Επίσης μπορεί να συνδεθεί με τις κεντρικές τηλεοράσεις του ιδρύματος ή να λειτουργήσει ατομικά στα δωμάτια υπερηλίκων με ακουστικά και μικρόφωνο.
Η παραχώρηση του υπολογιστή υλοποιήθηκε μετά από πρόταση του Δημοτικού συμβούλου κ. Μάνου Τριφύλλη την οποία απεδέχθη και υλοποίησε άμεσα ο Δήμαρχός μας κ. Στράτος Χαρχαλάκης.
Τις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύουμε, καθήκον όλων μας είναι να δείχνουμε πρωτίστως το ενδιαφέρον μας στους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας,  στους οποίους άλλωστε οφείλουμε την ύπαρξή μας.
*** Για την επικοινωνία με τους τροφίμους απαιτείται προηγουμένως επικοινωνία με το προσωπικού του Οίκου Ευγηρίας στο τηλέφωνο του ιδρύματος 27360 33301.
Τα στοιχεία επικοινωνίας προκειμένου να συνδεθεί κάποιος είναι:
Skype name: Γηροκομείο Κυθήρων
Messenger name: Οίκος Ευγηρίας Κυθήρων
Viber τηλ.:  6988675084

ΑΠΟΨΕ Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΧΩΡΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ



ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και παρακολουθούμε τις Ακολουθίες από τον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΧΩΡΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.
ΑΠΟΨΕ:



Μ. Παρασκευή, 17 Ἀπριλίου 2020. Ἑσπέρας, ὥρα 7 μ.μ. Ἀκολουθία τοῦ Ἐπιταφίου.



Η ραδιοφωνικές μεταδόσεις από τον ADELIN 107,3 FM είναι μέσα από το κανάλι https://www.youtube.com/watch?v=VUCqm41edzo Του Ιερού Ναού Εσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων.
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Η ραδιοφωνικές μεταδόσεις από τον ΑDELIN 107,3 FM επίσης είναι μια αφιλοκερδώς προσφορά προς το ακροατήριο μας. 



 Ζωντανή Μετάδοση από τον 
ADELIN 107,3 FM
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=2565  


Και διαδικτυακά στον παρακάτω σύνδεσμο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων.
 
https://www.youtube.com/channel/UCYuA7dDYNebzniHwPpN_cgA
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ & ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ
Σεβ. Μητροπολίτου
Κυθήρων & ντικυθήρων κ. Σεραφείμ
ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΝΑΟΝ
ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΧΩΡΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ




 

Μ. Παρασκευή, 17 Ἀπριλίου 2020. Ἑσπέρας, ὥρα 7 μ.μ. Ἀκολουθία τοῦ Ἐπιταφίου.


ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ, Κυριακή 19 Ἀπριλίου 2020 (ὥρα 12 τά μεσάνυκτα). Ἀναστάσιμος Θεία Λειτουργία. 
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ