Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), κάνει δυναμική παρέμβαση για να στηρίξει τους επιχειρηματίες των νησιών.


Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), κάνει δυναμική παρέμβαση για να στηρίξει τους επιχειρηματίες των νησιών.
Στον εν λόγω όμιλο, εκπροσωπώ τους επαγγελματίες των Κυθήρων ως αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ.
Σας κοινοποιώ το έγγραφο προς την κυβέρνηση.

Η Παρέμβαση του ΕΟΑΕΝ προς τη Κυβέρνηση, με συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων, λόγω της Πανδημίας είναι το παρακάτω:
Προς: 1) Υπουργό Οικονομικών
2) Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
3) Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
4) Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
5) Υπουργό Τουρισμού
ΚΟΙΝ : Επιμελητήρια μέλη ΕΟΑΕΝ
ΘΕΜΑ : Μέτρα στήριξης των νησιωτικών επιχειρήσεων
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Ο (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, ως φορέας έκφρασης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, έχοντας υπόψη το πλήγμα που δέχεται η νησιωτική επιχειρηματικότητα εξ’ αιτίας των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης του COVID-19, σας καταθέτει παρακάτω προτάσεις για τη στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων (τουριστικών και μη), ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της λειτουργίας τους και την επομένη της κρίσης.
Γνωρίζοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί τον πυλώνα της νησιωτικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και ότι αυτή τη στιγμή ο κλάδος του τουρισμού «νοσεί» βαρύτατα λόγω της πανδημίας, αυτό αποδεικνύει το μέγεθος του πλήγματος που δέχονται οι νησιωτικές επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές της ηπειρωτικής χώρας.
Βεβαίως, για άλλη μια φορά επιθυμούμε να εξάρουμε και να αναγνωρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει όχι μόνο την υγειονομική κρίση, αλλά και την διαμορφούμενη κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία.
Ειδικότερα τα μέτρα που προτείνουμε για την στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων είναι τα εξής:
1) Χορήγηση άτοκων δανείων, διάρκειας τουλάχιστον 5 ετών και περίοδο χάριτος μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, για την ενίσχυση της ρευστότητας των πληττόμενων επιχειρήσεων. Την επομένη της κρίσης οι επιχειρήσεις, ειδικά του τουριστικού κλάδου, αναμφισβήτητα θα ξεκινήσουν από το μηδέν. Οι τζίροι θα είναι μηδενικοί και οι προκαταβολές από τις ακυρώσεις θα έχουν επιστραφεί. Με τα άτοκα δάνεια οι επιχειρήσεις θα πάρουν μια «ανάσα» ώστε να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και να ξεκινήσουν εκ νέου την δραστηριότητα τους.
2) Πάγωμα των δόσεων δανείων για όλο το 2020 και μετάθεσή τους στο τέλος της διάρκειας του δανείου, με έναν χρόνο επέκταση.
3) Πάγωμα και μετάθεση κατά ένα έτος (Μάιος του 2021) όλων των ρυθμίσεων των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις σε ΔΟΥ και ΕΦΚΑ.
4) Μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος χρήσης 2019, πουπρέπει να πληρωθεί μέσα στο 2020. Θεωρούμε αδιανόητο να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις να πληρώσουν προκαταβολή φόρου το 2020, βάσει των εισοδημάτων του 2019.
5) Επέκταση και στις εποχικές επιχειρήσεις, που δεν λειτούργησαν ή δεν θα λειτουργήσουν, όλων των μέτρων ενίσχυσης που αποφασίστηκαν για τις επιχειρήσεις που έκλοισαν με κρατική απόφαση, όπως εποχικά Μίνι Μάρκετ, Μπάρ, Παντοπωλεία, Οπωροπαντοπωλεία, Καταστήματα Τουριστικών Ειδών, Είδη Λαϊκής Τέχνης, Εστιατόρια, Καφετέριες, Καταστήματα με Παραδοσιακά Προϊόντα, κλπ.
6) Μείωση του ΦΠΑ για όσο χρόνο χρειαστεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στον τουρισμό και τις μεταφορές: της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13% και των εγχώριων μεταφορών στο 13%. Ειδικά για τις θαλάσσιες μεταφορές επιβάλλεται να καταργηθούν και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις για κρατήσεις υπέρ τρίτων.
7) Αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης, μέχρι το τέλος του 2020.
8)Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών,καθώς και επιδότηση μέρους των μισθών των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο αλλά και όσων επιχειρήσεων μπορούν να αποδείξουν μείωση του τζίρου τους ανεξαρτήτως κλάδου. Να υπάρξει δηλαδή πρόγραμμα επιδότησης εργασίας και όχι ανεργίας μέχρι τέλους του 2020.
9) Επίσπευση των διαδικασιών πληρωμής των δικαιούχων του Μεταφορικού Ισοδυνάμου από το στάδιο της οριστικής έγκρισης του ποσού προς απόδοση και έπειτα. Επίσης να αποδεσμευθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό De Minimis, αφού το Μ.Ι. δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση σε επιχειρήσεις, αλλά μια πληρωμή που μετακυλίεται στον καταναλωτή.
10) Επέκταση του μέτρου για τις πληρωμές επιταγών και μετά το πέρας των 75 ημερών, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού.. Η επέκταση του μέτρου είναι αναγκαία επειδή μπορεί να έχουμε διαδοχικούς αποδέκτες, καθώς μια επιταγή μπορεί να αλλάξει πολλάχέρια, άρα πρέπει να διευρυνθεί η προστασία και στους υπόλοιπους αποδέκτες ανεξάρτητα αν είναι πληττόμενες ή μη πληττόμενες επιχειρήσεις.
11) Τέλος επανερχόμαστε στο ζήτημα των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ και ζητάμε την επαναφορά του μέτρου όχι μόνο στα νησιά του Αιγαίου αλλά και όλης της χώρας, επειδή πιστεύουμε ότι αποτελεί καθοριστικό κίνητρο για την επανεκκίνηση της νησιωτικής οικονομίας και την στήριξη των νησιωτών.
Η σημερινή συγκυρία και το τεράστιο πακέτο μέτρων που έχει εξαγγελθεί για την στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, αφαιρούν κάθε επιχείρημα για την τήρηση αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής και επιβάλλουν την επαναφορά και την επέκταση του προϊσχύοντος καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.Με την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στην δέσμη μέτρων που σας προτείνουμε, για να κρατηθούν ζωντανές και να συνεχίσουν την λειτουργία τους οι νησιωτικές επιχειρήσεις, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Το Δ.Σ του ΕΟΑΕΝ
Σωτήρης Σκιαδαρέσης – Πρόεδρος
Παντελής Λεγάτος – Α’ Αντιπρόεδρος
Νίκος Ρεϊζάκης – Β’ Αντιπρόεδρος
Φώτης Κόττης – Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Συξέρης – Οικονομικός Επόπτης
Ανδρέας Παντελιός – Μέλος
Μανώλης Ζερβάκης – Μέλος
Παναγιώτης Τατάκης – Μέλος
Σάκης Ζλατούδης – Μέλος

Μιχάλης Πρωτοψάλτης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου