Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Περιφέρειας_Αττικής.Αποστολή υγειονομικού υλικού σήμερα στα Κύθηρα.

Αποστολή υγειονομικού υλικού σήμερα στα Κύθηρα. Αντισηπτικά και γάντια θα διανεμηθούν σε αστυνομία, πυροσβεστική, λιμεναρχείο, Δήμο, νοσοκομείο καθώς και στο γηροκομείο Κυθήρων.Η περιφέρεια Αττικής στέκεται αρωγός στην εθνική προσπάθεια που κάνουμε για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού
Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη

ΤΩΡΑ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Η¨ ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ¨ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΧΩΡΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ & ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ
Σεβ. Μητροπολίτου
Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ. Σεραφείμ 
Ζωντανά θά μεταδοθῆ καί ἡ Ἱερά Ἀγρυπνία από τον  Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἐσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων από ώρα 9 μ.μ. ἕως 1 μετά μεσονύκτιον.
Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο
Ζωντανά σε live streaming (μέ ἤχο καί εἰκόνα)

Κοινωνικό Παντοπωλείο Κυθήρων.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ενημερώνουμε πως το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα πραγματοποιήσει την διανομή των αγαθών του Μαρτίου την Τρίτη 31/03/2020 από τις 10:00 έως τις 16:00 στις ωφελούμενες οικογένειες της δομής.
Λόγω των έκτακτων μέτρων για την πανδημία του Κορωναϊού, η διανομή θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν στους ωφελούμενους τηλεφωνικά.

ΛΑΚΩΝΙΑ.«ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗ – ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ» π/υ 1.500.000 €



Έργα 4.000.000 € δρομολογήθηκαν στη Π.Ε. Λακωνίας, σύμφωνα με αποφάσεις που ενέκρινε χθες 26/03,  η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Συγκεκριμένα ελήφθησαν αποφάσεις δημοπράτησης για τα παρακάτω έργα βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του Εθνικού και του  Επαρχιακού οδικού δικτύου :
-  «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗ – ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ»
π/υ 1.500.000 €
- «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ»
π/υ: 200.000 €
- «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΠ.ΟΔΟΥ 27 ΣΚΑΛΑ-ΓΕΡΑΚΙ-ΒΑΜΒΑΚΟΥ-ΔΙΑ ΓΡΑΜΜΟΥΣΗΣ, ΒΡΟΝΤΑΜΑ ΖΑΡΑΦΩΝΑΣ ΑΓΡΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΖΙΤΖΙΝΩΝ»   π/υ: 400.000 €
- «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ 86 ΚΡΟΚΕΕΣ-ΜΟΛΑΟΙ-ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ»
π/υ: 400.000 €
- «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ»
π/υ: 1.200.000 €
Επίσης ορίστηκε ημερομηνία αποσφράγισης οικονομικών προσφορών για την ανάθεση σε μειοδότη του αντιπλημμυρικού έργου :
- «Αποκατάσταση Τεχνικών Έργων και ΣυρματοκιβωτίωνΡασίνας»
π/υ 300.000 ευρώ.
Την ικανοποίηση του για τη δρομολόγηση υλοποίησης των παραπάνω  έργων εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας  κ. Θεόδωρος Βερούτης, που όπως τόνισε, «παρά τις δύσκολες συνθήκες που περνάμε όλοι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, συνεχίζουμε απρόσκοπτα το έργο μας, λαμβάνοντας φυσικά και όλα τα προληπτικά  μέτρα που έχει θέσει η Πολιτεία για τη προστασία εργαζομένων και πολιτών».

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Έγγραφο του Δημάρχου στον Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων περί “Αποκατάστασης της αληθείας”


Σεβασμιώτατε,
 Στο αναρτηθέν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως κείμενο με γενικό τίτλο «Αναίρεσις Εσφαλμένων Πληροφοριών», αναφέρετε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οἱ πρωτεργάτες τῆς πρόσφατης ποινικῆς διώξεώς μου, μέ προεξάρχοντα τόν Δήμαρχο Κυθήρων κ. Εὐστράτιο Χαρχαλάκη, μετέφεραν στά Μ.Μ.Ε. τίς ἑξῆς ἀναληθεῖς εἰδήσεις, οἱ ὁποῖες ἀδικοῦν τήν πραγματικότητα καί τόν ὑποφαινόμενο».
 Διά της παρούσης σας παρακαλώ να ανακαλέσετε την εν λόγω παράγραφο, διότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ο Δήμαρχος ζήτησε την ποινική σας δίωξη ή τη σύλληψή σας, όπως παραπλανητικά ανέφεραν ορισμένα Μ.Μ.Ε. Το αυτό μπορεί να σας βεβαιώσει και το Α.Τ. Κυθήρων το οποίο ΟΥΔΕΠΟΤΕ εδέχθη υπ΄ εμού ή από κάποιον άμεσο ή έμμεσο συνεργάτη μου τηλεφωνική, έγγραφη ή άλλου είδους όχληση για το εν λόγω θέμα.
Επειδή, όμως, είναι σαφές ότι οι πληροφορίες σας δεν είναι πλήρεις, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:
Το πρωί της Παρασκευής 20/3 δέχθηκα άνω των 10 τηλεφωνημάτων από μονίμους κατοίκους του νησιού, που με ρώτησαν «τί μέτρα έχω λάβει» προκειμένου να τηρηθεί η ΠΝΠ σχετικά με την δημόσια Θεία Λατρεία και αν είναι εν γνώσει μου ότι παρά τις προβλέψεις του Νόμου, ο οικείος Μητροπολίτης θα εξακολουθήσει να τελεί τις Ιερές Ακολουθίες με ανοικτές θύρες στους Ιερούς Ναούς. Απήντησα σε όλους ανεξαιρέτως ότι την υποχρέωση ελέγχου για την τήρηση των μέτρων αυτών δεν έχουν οι Δήμοι αλλά το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, προς το οποίο δύναται ο κάθε πολίτης να προβαίνει σε σχετικές αναφορές, κάτι που όπως έχω πληροφορηθεί συνέβη και με την εν λόγω περίπτωση. Αντίστοιχου περιεχομένου τηλεφωνικές οχλήσεις δέχθηκα και το βράδυ της ιδίας ημέρας, μετά την σχετική αναφορά στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 με αφορμή την οποία δεκάδες μέσα ενημέρωσης από όλη την Ελλάδα προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί μου προκειμένου να αναδείξουν «το θέμα». Απήντησα σε ελάχιστα και δήλωσα σε όλα πολύ συγκεκριμένα πράγματα και τίποτε το οποίο να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μάλιστα επέμεινα στο ότι «ο Μητροπολίτης ΔΕΝ συνελήφθη» και αρνήθηκα να απαντήσω σε δεκάδες τηλεφωνήματα τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών γιατί εξαρχής φάνηκε η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, πέραν των πραγματικών γεγονότων.
Δυστυχώς, την άποψή σας ότι «ο Δήμαρχος έστειλε τον Μητροπολίτη στην Αστυνομία», επανέλαβαν αρκετοί καθώς και συγκεκριμένη ιστοσελίδα (παρ)εκκλησιαστικών ειδήσεων, που μάλιστα συνέδεσε με τρόπο άκομψο την δήθεν αυτή «αποκάλυψη» με άλλα άσχετα ζητήματα, εναντίον της οποίας και του ιδιοκτήτου της προέβην ήδη σε νομικά μέτρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Ερωτηθείς, όμως, από Μ.Μ.Ε. να σχολιάσω την διά κωδωνοκρουσιών τέλεση Ιερών Ακολουθιών, παρά τη ρητή απαγόρευση λόγω της πανδημίας, επανέλαβα αυτό και που διά της παρούσης σας λέω (άποψη για την οποία προφανώς η ηλικία κάποιου δεν μπορεί να σχετίζεται), ότι δηλαδή ΟΥΔΕΙΣ είναι υπεράνω του Νόμου και ότι dura lex sed lex. Υπενθύμισα μάλιστα προς πάσα κατεύθυνση το τί έπραξε ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας, όταν στις 20-08-1828 απαγόρευσε με διάταγμα «πάσαν θρησκευτικήν τελετήν» στην προσπάθειά του να περιορίσει το λοιμό που είχε τότε ενσκήψει στην πατρίδα μας. Σχετικές αναφορές έχουν γίνει και από πολλούς Αρχιερείς και σας κοινοποιώ μόνο μία εξ αυτών, του Σεβ. Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου.
Προφανώς, για έναν Αρχιερέα, όπως και για έναν ιερέα, μοναχό και απλό πιστό, η μη τέλεση των Ιερών Ακολουθιών και κυρίως η μη παροχή δυνατότητας της Θείας Μετάληψης είναι κάτι βαρύ. Προσωπικά προφανώς και μου προκάλεσε θλίψη το ότι αναγκάστηκα να αποχαιρετήσω την μητέρα μου χωρίς την παρουσία πιστών στην εξόδιο ακολουθία. Το αυτό πιστεύω νοιώθουν και όσοι συμπολίτες μας καθημερινά παρίστανται στις εξόδιες ακολουθίες προσφιλών τους προσώπων. Ωστόσο, η περίσταση που βιώνει ο πλανήτης είναι τόσο σοβαρή και κυρίως μοναδική για τις τελευταίες γενιές και συνεπώς θα πρέπει κάθε οργανισμός, φορέας, πολίτης κ.λπ. να ταυτισθεί απόλυτα με τις κρατικές εντολές, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν η μετάδοση του θανατηφόρου αυτού ιού. Επί αυτού, δεν θα σχολιάσω τις θεολογικές σας απόψεις γιατί δεν είμαι θεολόγος, παρά το μόνο που έχω να σας μεταφέρω είναι ότι η συντριπτικότατη πλειοψηφία των εν Ελλάδι (αλλά και ανά τον Κόσμο) Αρχιερέων (ορισμένοι εκ των οποίων επικοινώνησαν μαζί μου διατυπώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην ανοικτή τέλεση Ιερών Ακολουθιών παρά τις σχετικές ΠΝΠ και μεταφέροντάς μου ότι εκλαμβάνουν την κατάσταση αυτή ως άνωθεν δοκιμασία, αντιμετωπίζοντάς την με κατ΄ οίκον προσευχή και κατ΄ ιδίαν τέλεση των Ιερών Ακολουθιών στα κατά τόπους Μητροπολιτικά Παρεκκλήσια), τήρησαν και τηρούν τις σχετικές εντολές χωρίς για την τήρηση αυτή να προηγηθούν οι δυσάρεστες καταστάσεις που βιώσαμε στα Κύθηρα και έγιναν δυστυχώς γνωστές από το πανελλήνιο, παραποιούμενες όμως σοβαρώς από μεγάλη μερίδα του Τύπου.
Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνώντας με βουλευτές και στελέχη της Κυβέρνησης, ήδη εδώ και 3 εβδομάδες, μετέφερα την παράκληση να μην απαγορευθεί η Θεία Λατρεία εν γένει, αλλά να επιτρέπεται χωρίς την παρουσία εκκλησιάσματος, δηλαδή «κεκλεισμένων των θυρών» όπως επιτράπηκε με σκοπό την τηλεοπτική ή ραδιοφωνική αναμετάδοση. Ωστόσο η Κυβέρνηση νομοθέτησε διαφορετικά και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να τηρήσουμε το Νόμο, που στόχο έχει την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Τέλος, σχετικά με τις αναφορές σας για επισκέπτες από χώρες της ΕΕ, μη τήρηση των μέτρων κ.λπ., θα ήταν χρήσιμο προτού προβείτε σε τέτοιες κρίσεις, να έχετε ενημερωθεί τόσο από το Δήμο όσο και από όλες τις υπόλοιπες Αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό, Πολιτική Προστασία, Νοσοκομείο κ.λπ.) σχετικά με τις μέχρι τώρα ενέργειές μας, στο πλαίσιο των καθηκόντων ενός εκάστου δημοσίου φορέα. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε όποτε το επιθυμείτε να σας ενημερώσουμε.
Με Τιμή
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ

Δείτε το έγγραφο εδώ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΑΝΑΙΡΕΣΙΣ ΕΣΦΑΛΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ


ΑΝΑΙΡΕΣΙΣ ΕΣΦΑΛΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ πό το Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ.

Θεωρκαθκον καί ποχρέωσίν μου νά ναιρέσω τίς κάτωθι σφαλμένες πληροφορίες, πού θίγουν τήν θική πόστασι καί τήν ξιοπιστία μου ς πισκόπου καί Ποιμένος τς γίας μας κκλησίας.
Ο πρωτεργάτες τς πρόσφατης ποινικς διώξεώς μου, μέ προεξάρχοντα τόν Δήμαρχο Κυθήρων κ.Εστράτιο Χαρχαλάκη, μετέφεραν στά Μ.Μ.Ε. τίς ξς ναληθες εδήσεις, οποες δικον τήν πραγματικότητα καί τόν ποφαινόμενο.

 1.«Συνελήφθη Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ». «Παραβαίνει πλήρως τίς ντολές τς κυβέρνησης σέ τι φορ τίς συνάξεις στις κκλησίες καί τίς εροπραξίες καί ατή τή στιγμή εναι στήν στυνομία...».Δέν μέ συνέλαβε στυνομική ρχή, οτε μέ δήγησε (αχμάλωτο) στήν στυνομία. 
Μετά τήν τέλεσιν τς Γ’ στάσεως τν Χαιρετισμν στόν Μητροπολιτικό Ναό τοσταυρωμένου στή Χώρα Κυθήρων (20-3-2020) πέστρεψα στό πισκοπεο. Τήν πόμενη μέρα, περί ραν 8 π.μ., νερουργοσα στόν ερό Ναό γίου Σπυρίδωνος Καλοκαιρινν,Διοικητής τοΑ.Τ. Κυθήρων κ.Τριαντάφυλλος Πηλίκος μέ κάλεσε στό κινητό τηλέφωνο. Μετά τό πέρας τς Θείας Λειτουργίας πικοινώνησα μέ τόν κ.Διοικητή καί ταν μαθα γιά τόν σκοπό το τηλεφωνήματός του τοεπα τι σέ μισή ρα θά ερίσκωμαι στό πισκοπεο καί θά σς ναμένω.  
ξερχόμενος πό τόν ερό Ναό βρκα τό περιπολικό τς στυνομίας καί δηγός μέ ρώτησε άν πικοινώνησα μέ τόν κ.Διοικητή. Κατόπιν τούτου προχώρησα γιά τήν ερά Μητρόπολι μέ τό ατοκίνητο καί τό περιπολικό πέστρεψε στή βάση του. 
Μετά πό μία ρα περίπου κ.Διοικητής μέ πεσκέφθη στό Γραφεο μου μέ να στυνομικό ργανο καί κεγινε προβλεπόμενη διαδικασία καί ζήτησα 48ωρη προθεσμία γιά τήν σύνταξι καί ποβολή τοπολογητικοπομνήματος, τό ποο καί παρελήφθη μπροθέσμως πό τοποδιοικητο κ. Παναγιώτη Γιαννακόπουλου τήν 23ηΜαρτίου .. στό Γραφεο μου. 
ς πρός τήν ναφορά : «παραβαίνει πλήρως τίς ντολές τς Κυβέρνησης σέ τι φορτίς συνάξεις στίς κκλησίες...»σημειώνω τι λα τά μέτρα, πού ξήγγειλε Κυβέρνησις γιά τήν πρόληψι καί ντιμετώπισι τοκορωνοϊοφαρμόσθησαν πό τήν ερά Μητρόπολί μας, πλήν τοπαχθέστατου μέτρου χι πλς τοπεριορισμο, λλά τς διακοπς καί τς τελείας παρακωλύσεως τς Θείας Λατρείας, καί μάλιστα τς Θείας Λειτουργίας μέχρι τς 30/3/2020, μέ τρο τό ποο χαρακτηρίζεται ς ντισυνταγματικό πό Καθηγητν Πανεπιστημίου τς Νομικς καί λλων γκρίτων νομικν. Γιατί στίς ναστελλόμενες διατάξεις τοΣυντάγματος δέν εναι ατή τορθρου 13, παράγραφος 2, πού σαφς ρίζει τι «κάθε γνωστή θρησκεία εναι λεύθερη καί τά σχετικά μέ τή λατρεία της τελονται νεμπόδιστα πό τήν προστασία τν νόμων». 
 σφαλς κανένας δέν εναι περάνω τν νόμων. μως, τό Σύνταγμα εναι πέρτατος Πολιτειακός νόμος. πριθ.2867/Υ1 ΚΥΑ, πού περιβλήθηκε τήν σχύ 2 νόμου θά κριθ προσεχς πό τοΣτΕ, που προσέφυγαν γκριτοι νομικοί καί κεθά καταδειχθν εναι συνταγματικός νόμος μή. Στή περίπτωσι ατή, λοιπόν, δέν χουμε θελημένη παράβασι καί παρακοή στούς νόμους τοΚράτους, λλά νυπέρβλητο δίλημμα ξ ατίας συγκρούσεως καθηκόντων,κατά τίς προβλέψεις τορθρου 33 Π.Κ.«Πειθαρχεν δε Θεμλλον νθρώποις», επε σέ νάλογη περίστασι πόστολος Πέτρος.
 2.λέχθη τι προφασίσθηκα πώς δέν φθασε στά χέρια μου τό γγραφο τορχιεπισκόπου ερωνύμου(νν. πόφασις τς κτακτης Δ.Ι.Σ. τς 16ηςΜαρτίου ..), πού δέν εναι καθόλου σωστό.λήφθη τό πό 16-3-2020 Δελτίον Τύπου τς κτακτης Δ.Ι.Σ. καί Συνοδική γκύκλιος π’ ριθ.3013/10-3-2020 μέ θέμα: «νημέρωσις τοΧριστεπωνύμου Πληρώματος περί το νέου κορωνοϊο(covid-19)»
Στό Δελτίον Τύπου, μως, τς κτακτης Δ.Ι.Σ. παραγρ. 8, ναγράφεται τι : «Δηλώνει πίσης τι άν ξέλιξη στό πόμενο χρονικό διάστημα δηγήσει τίς ρμόδιες ρχές στήν πόφαση γιά τήν λήψη πί πλέον κτάκτων μέτρων, θά πανέλθει προκειμένου νά ξετασθεκαί πάλι τό θέμα».Ατήν τήν πόφασι τς ερς μν Συνόδου νέμενα, δεδομένου τι συνεδριαζούσης τς κτακτης Δ.Ι.Σ. τς 16ηςΜαρτίου .. δημοσιεύθη π’ ριθ. 2867/Υ1 Κοινή πουργική πόφασις τν πουργν Παιδείας καί Θρησκευμάτων καί γείας μέ θέμα : «πιβολή τομέτρου τς προσωρινς παγόρευσης τς τέλεσης κάθε εδους λειτουργίας καί εροπραξιν στούς θρησκευτικούς χώρους λατρείας γιά τό χρονικό διάστημα πό 16-3-2020 ως 30-3-2020». Μέ τήν ΚΥΑ τν δύο ατν πουργν δέν χουμε πλς πόφασι γιά τήν λήψη πί πλέον κτάκτων μέτρων, λλά τήν κορυφαία τν ποφάσεων, πού εναι «παγόρευση τς τέλεσης κάθε εδους λειτουργίας καί εροπραξιν...». Γι’ ατό ελόγως νέμενα νεώτερη κτακτη Δ.Ι.Σ. γιά τήν ντιμετώπισι το τεραστίου ατο προβλήματος.κ τν στέρων, τρες μέρες μετά,λήφθη τό π’ ριθ. 1476/676/23-3-2020γγραφοτς Διαρκος . Συνόδου, μέ τό ποο ΔΙΣ διευκρινίζει τι τελευταία πόφασίςτης (16-3-2020) δέν κοινοποιήθη στούς Μητροπολίτες μέ Συνοδικό γγραφο, λλά μέ Δελτίο Τύπου, «διότι τς κδόσεως Ατς κολούθησεν μέσως δημοσίευσις τς Κοινς πουργικς ποφάσεως (ΚΥΑ) τν πουργν Παιδείας καί Θρησκευμάτων καί γείας (Φ.Ε.Κ. Β’ 872/16-3-2020), μέ πί πλέον προληπτικά μέτρα, τήν ποίαν πεστείλαμεν πρός πάσας τάς εράς Μητροπόλεις ... Βεβαίως ν λόγ Κ.Υ.Α. πιβάλλει περιορισμούς ες τήν λευθέραν σκησιν Λατρείας διά κληρικούς καί πιστούς, καί περιέχει ρισμένας διατυπώσεις διά τάς ποίας δη ζητήθη γγράφως πό τν ρμοδίων πουργν πανεξέτασίς των μέ γνώμονα, κτός πό τήν ντιμετώπισιν τς πανδημίας, καί τήν διαφύλαξιν καί διατήρησιν τς κοινωνικς ερήνης καί τήν στήριξιν τς λαϊκς βάσεως τς κκλησίας, τορθοδόξου Ατς πληρώματος. μως μέχρι τς ντιμετωπίσεως τοατήματος ατοκ μέρους τς Πολιτείας, φείλομεν πάντες τήν συμμόρφωσιν πρός τήν πουργικήν πόφασιν...».ερά μν Σύνοδος εναι κατά τούς ερούς Κανόνας καί κατά νόμον μόνη ρμοδία κκλησιαστική μν ρχή διά νά διαχειρισθ περιστασιακς τό τρισμέγιστο 3ατό θέμα τς Θείας Λατρείας, προκειμένης τς φοβερς πειλς τοκορωνοϊο.
 Κυβέρνησις τς Χώρας μας ς σχοληθπισταμένως μέ λα τά λλα θέματα καί ς φήση λεύθερη τήν γία μας κκλησία, σεβόμενη τούς διακριτούς ρόλους καί τήν ρχή τς συναλληλίας, πού διέπει τίς σχέσεις κκλησίας καί Κράτους, νά ρυθμίση πευθύνως,μφρόνως καί θεοφωτίστως τά τς Θείας Λατρείας.Κάτι νάλογο συνέβη στήν Κύπρο. Πρόεδρος τς Κυπριακς Δημοκρατίας νεκοίνωσε στόν Κυπριακό λαό λα τά λλα, πλήν τν τς Θείας Λατρείας, διά τά ποα κάλεσε νά μιλήση τόνρχιεπίσκοπον Κύπρου.Ες τήν στορίαν τολληνορθοδόξου Γένους μας καταγράφονται περίοδοι σκληρς δοκιμασίας πό πιδημίας λοιμωδν σθενειν (πανώλης, χολέρας, φυματιώσεως κ..), λλά καί θεοφιλής τρόπος ντιμετωπίσεως τς δεινς συμφορς διά τς Θείας Λατρείας (γρυπνίες, λιτανεες γίων Εκόνων καί ερν Λειψάνων, ερές Παρακλήσεις κ.λπ.). ταν πί Βασιλέως θωνος πεσε στήν πρωτεύουσα βαρειάλ οιμική νόσος καί πέθνησκαν 200 μερησίως, φογινε παλλαϊκή λιτάνευσις στήν θήνα τν 30 χιλιάδων, μέ τήν συμμετοχή καί τοβασιλικοζεύγους, ριθμός τν νεκρν λιγόστευσε τήν πομένη στούς 50 καί μετά πό λίγες μέρες σταμάτησε τό θανατικό. Καίς μήν ξεχνμε τόν ψαλμικό στίχο τοΠροφητάνακτα Δαυδ: «άν μή Κύριος φυλάξπόλιν, ες μάτην γρύπνησεν φυλάσσων». κουέτωσαν τοτο καί ορχοντες τς Πολιτείας μας.

 3.πειδή ο συνεργήσαντες ες τήν δίωξίν μου συνετέλεσαν στε λα σχεδόν τά κανάλια τς TV καί λα τά ΜΜΕ νά σχοληθονμέ τό «γκλημα» το Κυθήρων, παρουσιάζοντάς με ς παραβάτην το νόμου καί ς παράδειγμα παρανομίας γιά τούς λλους, λλά καί ς μή νδιαφερόμενο γιά τήν προστασία τς ζως καί τς γείας τν συνανθρώπων μας -πολύ σκληρός λόγος-κάλεσα κτάκτως στό πισκοπεο τούς ερες μας τό πόγευμα τς διας μέρας, πού μοπαγγέλθηκε κατηγορία τς μή τηρήσεως το νόμου (21-3-2020). νημέρωσα σχετικς τούς Κληρικούς μας γιά τά συμβάντα καί συνέστησα, φ’ σον προκλήθηκε νας τόσο διογκωμένος τεχνητός θόρυβος νά πομείνω με χρι και ρο τήν μεγάλη στέρησι τς ελογίας καί τογαθο τς Θείας Λατρείας, καί δή τς Θείας Λειτουργίας, γιά νά μή σκανδαλίσωμε τούς σθενες στήν πίστι
Οκινήσαντες τήν ς νω διαδικασία πέτυχαν νά μή
λειτουργήσουν ονοριακοί μας Ναοί κατά τήν μεγάλη ορτή τς Κυριακς τς Σταυροπροσκυνήσεως (καί μάλιστα οορτάζοντες τήν δεύτερη ορτή τους : Μητροπολιτικός Ναός τοσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων καί ερός Ναός σταυρωμένου Πιτσινιανίκων), οτε κεκλεισμένων τ νθυρν. μως, δόξα τΘε, πό τς Θεομητορικς ορτς τοΕαγγελισμο, λόγτς τηλεοπτικς καί ραδιοφωνικς μεταδόσεως λειτουργεται μέν Μητροπολιτικός μας Ναός, λλά οπιστοί μένουν κτός ατο τηλεθεατές καί κροατές, χωρίς τήν χάρι καί ελογία τομεγάλου Μυστηρίου τς Θείας Εχαριστίας καί τν λλων γιαστικν πράξεων, καί  4.λέχθη τι οερες μας σαν διχασμένοι καί δέν κολούθησαν τόν Μητροπολίτη. Καθόλου δέν ληθεύει ατό. Στήν ερατική μας Σύναξι στίς 18-3-2020, πού νημερώθηκαν γιά τήνπόφασι τς κτακτης Διαρκος ερς Συνόδου καί γιά 4 τήν κοινοποίησι πό τήν Δ.Ι.Σ. τς κοινς ποφάσεως τν πουργν Παιδείας καί Θρησκευμάτων καί γείας «διά τά καθ’ μς», νευ οδενός σχολίου,λοι λευθέρως συμφωνήσαμε πώς, φ’ σον προϊσταμένη μας νωτέρα κκλησιαστική ρχή περιορίζει μόνον, λλά δέν παύει τήν Θεία Λατρεία, καί δή τήν Θεία Λειτουργία στούς ερούς μας Ναούς,νά μή σταματήσωμε τίς εροτελεστεες μέχρι νεωτέρας, πως ναφέρεται στό Δελτίου Τύπου, λαμβάνοντας, βεβαίως, τά ποδεικνυόμενα αστηρά μέτρα. τσι, στήν κολουθία τς Γ’ Στάσεως τν Χαιρετισμν (20-3-2020) λοι οερες μας, πλήν νός, ποος πρόσφατα γχειρίσθηκε στό πόδι του,τέλεσαν τήν κολουθία τν Χαιρετισμν. Προηγουμένως, μως εχε διαβασθτήν Β’ Κυριακή τν Νηστειν γκύκλιος τς ερς μν Συνόδου, ποία συνιστ στούς λικιωμένους, πού νήκουν στίς μάδες ψηλο κινδύνου νά μήν ξέρχωνται τς οκίας των.

Ατό καί προφορικά τό συνιστοσαν οερες μας, γι’ ατό καί συμμετοχή τν πιστν ταν πολύ περιωρισμένη (καί χι διότ ιτό ποίμνιο,οχριστιανοίταν «σωφρονέστεροι τοποιμένος», πως επε δημοσιογράφος). Ο καμπάνες χησαν, χι γιά νά καλέσουν τίς επαθες μάδες στόν Ναό, λλά γιά νά τούς πομνήσουν τήν ρα τς κοινς λατρείας, νά τούς δώσουν κουράγιο στή δοκιμασία τους καί νά συμπροσευχηθον πό τά σπίτια τους. Τά 10-15 πρόσωπα, πού συμμετεχαν, τηρουμένων τν ποστάσεων καί τν ποδείξεων δέν δημιούργησαν, οτε θά δημιουργοσαν πρόβλημα. Τό μικρό ατό λεμμα προσεύχονταν καί γιά τούς «δι’ ελόγους ατίας πολειφθέντας» καί Θεία Λατρεία δέν θά παρακωλύονταν, πως τώρα. 

Ατές τίς ξηγήσεις θεωρς ποχρέωσίν μου νά δώσω γιατί οσφαλμένες εδήσεις καί παραπληροφορήσεις δικον τήν λήθεια καί παρουσιάζουν ναν πίσκοπο τς κκλησίας ς νεύθυνο, παραβάτη το νόμου, ψευδόμενο καί ξαπατοντα τό κοινό.Καλόν εναι κ.Δήμαρχος Κυθήρων καί ντικυθήρων,ντί νά παραδίδη μαθήματα νομιμότητος, νομιμοφροσύνης καί θικολογικς δεοντολογίας στόν πίσκοπο,πού χει τά διπλάσια σχεδόν χρόνια πό τά δικά του,νά περιφρουρήση τό νησί τν Κυθήρων (καί τά ντικύθηρα φυσικά) πό τήν εσοδο ταλν, γγλων κ.λπ., πού χουν σπίτια στά Κύθηρα καί ρχόμενοι πρόσφατα (περί τούς 20)πό τήν πατρίδα τους δέν πέστησαν, πως λέγεται, τόν προβλεπόμενο λεγχο, οτε στό εροδρόμιο «λευθέριος Βενιζέλος», οτε στό εροδρόμιο Κυθήρων, οτε στό Νοσοκομεο Κυθήρων, λλ’ οτε καί μπκανλοι τους σέ καραντίνα, άν ο πληροφορίες εναι κριβες. Ο ρόλοι μας εναι διακριτοί καί καθένας ς μεριμνήση διά τά κατ’ ατόν. 

Εχομαι πό καρδίας καί νυχθημερόν παρακαλ τόν Πανάγιο Θεό καί τήν Μυρτιδιώτισσά μας νά παρέλθη τό συντομώτερο βαρειά ατή δοκιμασία καί πανδημία τοκορωνοϊο μέ σον τό δυνατόν λιγώτερες καί λαφρότερες συνέπειες καί μέ θικά καί πνευματικά διδάγματα, καί πατρίδα μας καί λος κόσμος νά ξαναβρον τόν κανονικό ρυθμό πνευματικς, πολιτιστικς, οκονομικς καί ναπτυξιακς προόδου καί τόν σωστό προσανατολισμό στόν δρόμο τοΘεο, τς λήθειας, τς δικαιοσύνης καί τς ενομίας.-