Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Το πέρασμα των Δορυφόρων του Elon Musk πάνω από τα Κύθηρα

Λήψη φωτογραφιών από την Αγία Πελαγία απόψε Κυριακή 23/05

23️⃣ Μαΐου του 2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣
2️⃣🛰 Ορατή διέλευση Starlink-25
(πυκνή σειρά 31 τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων) 🕡22:15-22:21μμ 🧭ΒΔ->Ν
Α



 

Υπ. Εργασίας: Υποχρεωτικά self-tests σε όλο τον ιδιωτικό τομέα

Από τη Δευτέρα 24/05/2021 έως το Σάββατο 29/05/2021, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests -ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Διευκρινίζεται ότι, στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας από 24/05/2021 έως 30/05/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη μέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ". 

Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του αύριο Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ", στο οποίο οδηγούνται αυτόματα, αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν "Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο". 

Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ, εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια "Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19". 

Τέλος, σημειώνεται ότι, την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021, τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ, κατά τους επιτόπιους ελέγχους, που θα διενεργούν, στο πλαίσιο του ελεγκτικού έργου τους, θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

22 Μαίου 1963: Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος



Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ιατρός, αθλητής και βουλευτής της ΕΔΑ δολοφονήθηκε στις 22 Μαϊου του 1963 στη Θεσσαλονίκη από τον παρακρατικό Σπ. Γκοτζαμάνη και τους συνεργούς του - Τι απέγιναν οι δολοφόνοι και τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Λαμπράκη

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξελέγη βουλευτής Πειραιά με την ΕΔΑ, στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1961 και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη».

Στις 21 Απριλίου 1963 πραγματοποίησε την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης παρά την απαγόρευση της αστυνομίας βαδίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, εν μέσω απειλών, ώσπου τελικά συνελήφθη  και κρατήθηκε για ώρες.

Η δολοφονία Λαμπράκη ανέδειξε τον αυταρχισμό και τον ανεξέλεγκτο παρακρατικό μηχανισμό της κυβέρνησης Καραμανλή και συνέβαλλε στην πτώση της μετά από 8ετή παραμονή στην εξουσία.

Το βράδυ της Τετάρτης στις 22 Μαϊου του 1963, λίγο μετά τις 8, ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκίνησε από το ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ της Θεσσαλονίκης, για να πάει σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Επιτροπή δια την διαθνή ύφεσιν και ειρήνην», στην οποία ήταν ομιλητής.

Από τις 6 το απόγευμα δεκάδες ακραίοι της Δεξιάς και παρακρατικοί πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση στα πεζοδρόμια των οδών Σπανδωτή, Ερμού και Βενιζέλου πολύ κοντά στο κτίριο της συγκέντρωσης όπου θα μιλούσε ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Στον τόπο της συγκέντρωσης βρίσκονταν ήδη 180 χωροφύλακες εν στολή, καθώς και ο επιθεωρητής Χωροφυλακής Βόρειας Ελλάδας υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μήτσου και ο διευθυντής των αστυνομικών δυνάμεων της πόλης, συνταγματάρχης Ευθύμιος Καμουτσής αλλά καμία διαταγή δεν έδωσαν για να διαλυθεί η  αντισυγκέντρωση.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης προπηλακίστηκε καθώς πήγαινε στο κτίριο όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, απ' όπου και εκφώνησε μετά από λίγο το λόγο του, κάτω από τις έξαλλες κραυγές του πλήθους των «αγανακτισμένων πολιτών», ενώ έπεφταν βροχή οι πέτρες εναντίον του.

Αφού ολοκλήρωσε όπως-όπως την ομιλία του για την ειρήνη, ο βουλευτής της ΕΔΑ φώναξε από το μικρόφωνο:

Προσοχή, προσοχή. Εδώ βουλευτής Λαμπράκης. Σαν εκπρόσωπος του Έθνους και του Λαού, καταγγέλλω ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας μου και καλώ τον υπουργό Β. Ελλάδος, τον νομάρχη, τον εισαγγελέα, τον στρατηγό Χωροφυλακής Μήτσου, τον διευθυντή της Αστυνομίας και τον διοικητή Ασφαλείας να προστατέψουν τη συγκέντρωση και τη ζωή μου.

Ο βουλευτής Καβάλας της ΕΔΑ Γιώργος Τσαρουχάς πηγαίνοντας στην συγκέντρωση δέχθηκε άγρια επίθεση από τους «αντιφρονούντες", τραυματίστηκε κι ενώ τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Δολοφονήθηκε και ο ίδιος κάτω από φριχτά βασανιστήρια, στις 9 Μαϊου 1968, στο "χειρουργείο" βασανιστηρίων της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκίνησε να φύγει από την συγκέντρωση ενώ αστυνομικοί τον διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρχαν παρακρατικοί.

Το τρίκυκλο
Βλέποντας να εκκαθαρίζεται ο χώρος μπροστά στο κτίριο, ο Λαμπράκης μαζί με αρκετά άτομα ξεκίνησαν να περάσουν απέναντι στο ξενοδοχείο. Καθώς διέσχιζαν το δρόμο, ακούστηκε ο θόρυβος από μία τρίκυκλη μοτοσυκλέτα, που όρμησε με ξέφρενη ταχύτητα και έπεσε πάνω στην ομάδα του βουλευτή και των φίλων του, ενώ κάποιος που ήταν ανεβασμένος στην καρότσα, χτύπησε με ένα λοστό τον Λαμπράκη στο κεφάλι. Ο βουλευτής σωριάστηκε αιμόφυρτος στο έδαφος.

Οδηγός του τρίκυκλου ήταν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης, μεταφορέας, γνωστός στον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης.

Ένας από τους παρευρισκόμενους οπαδούς του Λαμπράκη, ο Μανώλης Χατζηαποστόλου (Τίγρης) πήδηξε μέσα στην καρότσα του τρίκυκλου με σκοπό να σταματήσει το όχημα, που αναπτύσσοντας ταχύτητα έφυγε αμέσως.

Στο τρίκυκλο επέβαινε και ο Μανώλης Εμμανουηλίδης καταδικασμένος για βιασμό, παιδεραστία, κλοπή κ.α. Ακολούθησε άγρια πάλη μεταξύ Χατζηαποστόλου και Εμμανουηλίδη.

Το τρίκυκλο σταμάτησε, ο Γκοτζαμάνης κατέβηκε και με γκλομπ χτύπησε τον Χατζηαποστόλου, έως ότου εμφανίστηκε ένας απλός τροχονόμος, ο οποίος μη γνωρίζοντας όσα είχαν προηγηθεί, συνέλαβε τον Γκοτζαμάνη κατόπιν υποδείξεων των περαστικών.









Ο Γρηγόρης Λαμπράκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θανάσιμα τραυματισμένος. Σε 4 μέρες στις 1:22 μετά τα μεσάνυχτα της 26 Μαϊου, ο Γρηγόρης Λαμπράκης πέθανε. Αφέθηκε να πεθάνει στο Νοσοκομείο κατήγγειλε φοιτητής.

Η σορός του Λαμπράκη μεταφέρθηκε στην Αθήνα στο ναό του Αγίου Ελευθερίου και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία έλαβε χώρα στη Μητρόπολη στις 4 το απόγευμα της 28ης Μαΐου. Την κηδεία παρακολούθησαν όλοι οι αρχηγοί και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πάνω από 700.000 κόσμος.

Ο βουλευτής της Αριστεράς, Γιώργης Τσαρουχάς, που επίσης είχε τραυματιστεί σοβαρά από το παρακράτος λίγα μέτρα μετά το σημείο όπου χτυπήθηκε ο Λαμπράκης, ενώ μετέβαινε στο χώρο της συγκέντρωσης των οπαδών της Ειρήνης, δολοφονήθηκε και ο ίδιος κάτω από φριχτά βασανιστήρια, στις 9 Μαϊου 1968, στο "χειρουργείο" βασανιστηρίων της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης γράφει ο Σπύρος Κουζινόπουλος.

Τι απέγιναν οι δολοφόνοι και τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Λαμπράκη

Γράφει ο Σπύρος Κουζινόπουλος:

Οι δύο φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Λαμπράκη, Σπύρος  Κοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, καταδικάσθηκαν τον Δεκέμβριο του 1966 σε πολυετή φυλάκιση και συγκεκριμένα για θανατηφόρο σωματική κάκωση καταδικάστηκαν ο Σπύρος Κοτζαμάνης  (11 χρόνια) και ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης (8,5 χρόνια), ενώ για δατάραξη οικιακής ειρήνης άλλα 8 άτομα, κυρίως «λουλούδια» του παρακράτους. Όμως, οι δύο δολοφόνοι του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, θα αμνηστευθούν από τη χούντα, λίγο μετά την επιβολή της δικτατορίας και θα αφεθούν ελεύθεροι.

Από αριστερά: Μήτσου, Εμμανουηλίδης, Φωκάς, Kοτζαμάνης

Ο Σπ. Κοτζαμάνης (1928-1993): Ο οδηγός του τρίκυκλου, Σπύρος Κοτζαμάνης, ήταν στέλεχος της παρακρατικής οργάνωσης "Καρφίτσα" του γερμανοντυμένου στην κατοχή Ξ. Γιοσμά. Με δράση νωρίτερα, όπως ο ίδιος περηφανεύονταν, στην οργάνωση ΕΟΝ του δικτάτορα Μεταξά, στην οργάνωση «Βασιλική Εθνική Νεολαία» (ΒΕΝ) επί Κατοχής, καθώς και στην παρακρατική οργάνωση «Εθνική Αντίστασις», που χρηματοδοτούνταν από τα κρατικά μυστικά κονδύλια και της οποίας αρχηγός ήταν ο Φον Γιοσμάς Πέθανε στις 3 Απριλίου 1993 από ανακοπή καρδιάς.

Ο Εμμ. Εμμανουηλίδης, παλιός παιδεραστής και συνεργάτης της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, από χρόνια έπασχε από την καρδιά του, και διατηρούνταν με μία μικρή σύνταξη του ΟΓΑ. Πέθανε την Πρωτομαγιά του 2001 μόνος στη Β΄ καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύονταν.

Ο Ξενοφών Γιοσμάς (1906-1975), που ήταν ένα από τα στελέχη του παρακράτους στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη, έφυγε μαζί με τους Ναζί από την Ελλάδα στα τέλη του 1944 και υπήρξε υπουργός Προπαγάνδας (!) στην εξόριστη «κυβέρνηση» Τσιρονίκου που σχημάτισαν οι δωσίλογοι στις αρχές του 1945 στη Βιέννη. Καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από το δικαστήριο δωσιλόγων, αλλά όταν γύρισε στην Ελλάδα το 1947, οι συνεργάτες των κατακτητών ήταν εθνικώς χρήσιμοι στο κράτος του Εμφυλίου Πολέμου κι έτσι η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια και τελικά αποφυλακίστηκε περί το 1951 έχοντας κάνει τρία χρόνια μόνο φυλακή.  Ο φον Γιοσμάς πέθανε το 1975, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Κωνσταντίνος Μήτσου (1909-1985), αντιστράτηγος της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, στη διάρκεια της Κατοχής είχε αμφιλεγόμενο ρόλο, συμμετέχοντας στην οργάνωση ΠΑΟ, της οποίας βασικός ρόλος ήταν η αντιπαράθεση στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης. Λόγω των διασυνδέσεών του είχε ταχύτατη άνοδο στην κλίμακα της ιεραρχίας και διατέλεσε γενικός επιθεωρητής Χωροφυλακής Βορείου Ελλάδος όταν έγινε η δολοφονία Λαμπράκη, ενώ και από πριν ήταν γνωστός στη Μακεδονία και τη Θράκη  ως προστάτης των διάφορων παρακρατικών οργανώσεων. Στην υπόθεση Λαμπράκη προφυλακίστηκε με εντολή ανακριτή και εισαγγελέα ως οργανωτής αντισυγκεντρώσεων και ως προστάτης ακροδεξιών οργανώσεων. Όμως αργότερα στη δίκη για την πολύκροτη αυτή υπόθεση απαλλάχθηκε, όπως και οι άλλοι κατηγορούμενοι αξιωματικοί της χωροφυλακής. Ως «ανταμοιβή» για τη στάση του, η χούντα ακύρωσε στις 12 Νοεμβρίου 1969 την αποστρατεία του και τον επανέφερε στο Σώμα, απονέμοντάς του τον τίτλο του αντιστράτηγου, Πέθανε τον Ιούνιο του 1985, σε ηλικία 76 ετών.

Η ζωή και ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη ενέπνευσε τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό στο περίφημο πολιτικό του μυθιστόρημα με τον τίτλο "Ζ"(Εκδόσεις Λιβάνη).

left.gr/news




Χαρδαλιάς: Οι ζωές μας, οι αξίες μας, η δημοκρατία μας δεν τρομοκρατούνται

Το μήνυμα ότι οι ζωές, οι αξίες και η δημοκρατία δεν τρομοκρατούνται στέλνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε ανάρτηση του στο twitter, με αφορμή την εμπρηστική επίθεση στις δύο επιχειρήσεις της συζύγου του στο Βύρωνα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει στην ανάρτηση του:

«Άνανδροι και θρασύδειλοι, εμμονικά ιδεοληπτικά ανθρωπάρια καλυμμένα με τις κουκούλες τους, κρυμμένα στο σκοτάδι που τόσο αγαπάνε. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Οι ζωές μας, οι αξίες μας, η δημοκρατία μας δεν τρομοκρατείται! Δεν σας φοβόμαστε, δεν κάνουμε βήμα πίσω για όλα όσα μάθαμε να παλεύουμε. Το φώς πάντα θα κερδίζει...».


naftemporiki.gr

ΚΡΗΤΗ:ΧΑΣΙΣΟΦΥΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ-ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΓΙΑ ΧΑΣΙΣ

 


Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, στα Χανιά

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντοπίστηκαν, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν 60 δενδρύλλια κάνναβης

Ολοκληρώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε μια φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης και κατασχέθηκαν συνολικά εξήντα (60) δενδρύλλια κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε χθές (22.05.2020) το πρωί συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης στην ευρύτερη περιοχή του παραπάνω Δήμου, στην οποία συμμετείχαν και αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε μια φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, όπου καλλιεργούντο επιμελώς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, συνολικά εξήντα (60) δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως ενός 0,5 μέτρων στο στάδιο της ανάπτυξης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Τα ανωτέρω δενδρύλλια κατασχέθηκαν μαζί με πλήθος πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση στο χώρο της φυτείας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων.


Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών, στο Ρέθυμνο

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 600 γραμμάρια κάνναβης,

Συνελήφθη, χθες (22.05.2021) το απόγευμα σε περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνης ημεδαπός κατηγορούμενος για τα παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και ειδικών δράσεων, που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, χθες (22.05.2021) το απόγευμα, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε ο ημεδαπός να μεταβαίνει σε αγροτεμάχιο του παραπάνω Δήμου όπου προμηθεύτηκε ποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον ημεδαπό καθώς και στο αγροτεμάχιο βρέθηκε και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια συσκευασία περιέχουσα 640 γραμμάρια κάνναβης.

Η προανάκριση διενεργείται από Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.

ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΕΙΧΑΝ ΟΙ (4) ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Συνελήφθησαν τέσσερις (4) αλλοδαποί στη Λάρισα, κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, -22,3- γραμμάρια κάνναβης, -1.130- πακέτα αφορολόγητων τσιγάρων και -39- συσκευασίες αφορολόγητου καπνού

Συνελήφθησαν χθες (22-05-2021) το απόγευμα στη Λάρισα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, τέσσερις (4) αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και της παράβασης του Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας εντόπισαν χθες το απόγευμα σε σημείο της πόλης τους τέσσερις δράστες, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • δύο νάιλον συσκευασίες με κάνναβη, συνολικού βάρους -22,3- γραμμαρίων,
  • -1.130- πακέτα τσιγάρων και -39- συσκευασίες καπνού, χωρίς την ειδική ένσημη ταινία φορολόγησης, καθώς και
  • -518- προϊόντα παράνομου υπαίθριου εμπορίου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

ΛΑΚΩΝΙΑ:Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον βυζαντινό οικισμό του Λυκοβουνού Δαφνίου κοντά στο Πυρί


Όπως γράφει ο Λακωνικός Τύπος η πυρκαγιά είναι υπό μερικό έλεγχο

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον βυζαντινό οικισμό του Λυκοβουνού Δαφνίου κοντά στο Πυρί

Σε μερικό έλεγχο από την Πυροσβεστική και τους εθελοντές κατοίκους βρίσκεται αυτή την στιγμή η πυρκαγιά στον βυζαντινό οικισμό του Λυκοβουνού Δαφνίου που ξεκίνησε στη 1:00 μμ της Κυριακής στην περιοχή των ερειπίων του οικισμού κοντά στο αεροδρόμιο Σπάρτης στο Πυρί. Η φωτιά έκαψε χορτολιβαδικές εκτάσεις, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων, ισχύος πέντε με έξι μποφόρ παραμένει επικίνδυνη, ενώ δόθηκε μάχη σώμα με σώμα σε αγρόκτημα της περιοχής εντός αρχαιολογικής ζώνης και σε υψόμετρο περίπου τετρακοσιων μέτρων.








Αναμοχλεύοντας'' την Ιστορία του Δήμου Ευρώτα : Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

 

Αναμοχλεύοντας'' την Ιστορία του Δήμου Ευρώτα

Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος
- Tο Αρχαίο 'Έλος : Έφαλον Πτολίεθρον (Όμηρος) - Πλείστη και Καλλίστη χώρα της Λακωνικής (Πολύβιος) Το 'Έλος των προϊστορικών χρόνων μαρτυρείτε πρώτη φορά από τον 'Όμηρο στον Νέων κατάλογο ως εφαλον πτολίεθρον [Β 584], δηλαδή παραθαλάσσιο πολιτισμό. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, ήταν μέρος της επικράτειας της Σπάρτης και όχι περιοικίδα περιοχή. Μνεία του Έλους γί­νεται από το Θουκυδίδη όταν αναφέρει την καταστροφή του από το Νικία κατά τις επιχειρήσεις τού Έτους 424/3 [Ουκ. Δ, 54, 4] κατά τη διάρκεια δηλαδή του πελοποννησιακού πολέμου. Ενάντια στην περιοχή τού 'Έλους, κινήθηκαν και οι Θηβαίοι το Έτος 369 π.χ. [Ξενοφ, Έλλ. ΣΤ, 5, 32], ενώ από τον Πολύβιο [Υ, 19] πληροφορούμαστε ότι το 'Έλος ήταν ή πλείστη και καλλίστη χώρα τής Λακωνικής, όταν εξιστορεί τα γεγονότα της εισβoλής του Φιλίππου του Ε' στη Λακωνία και την εγκατάσταση του στρατοπέδου του στο 'Έλος. Κατά την εποχή τού Στράβωνος [8, 5, 2 = C 363] ήταν μια "κώμη" σε "ελώδες χωρίον" (ε'ίθ' ελώδες υπέρκειται χωρίον και κώμη &Έλος). Ο Παυσανίας, αναφέρει ότι το Έλος χτίστηκε από το νεώτερο γιο τού Πέρσες, τον Έλιο και αργότερα υποτάχθηκε από στους Δω­ριείς [Παυσ. ΠΙ, 20, 6]. Οι Λακεδαιμόνιοι κατέστρεψαν το 'Έλος που μέχρι τότε κατείχαν οι Αχαιοί και νίκησαν σε μάχη τους Άργείους, οι όποίοι προσέτρεξαν σε βοήθεια των Αχαιών όταν ήταν βασιλιάς ο Αλκαμένης, γιος τού Τηλέκλου [Παυσ. ΠΙ, 2, 7]. Στην εποχή τού Παυσανία όμως ήταν μια παραθαλάσσια ερειπωμένη πολίχνη που απείχε 80 στάδια, από το οχυρό της Τρινάσου [Παυσ, ΠΙ, 22,4], στην ανατολική πλευρά στη σημερινής πεδιάδας και 30 στάδια από τις Άκριές, στη σημερινή Κοκκινιά της (Κατω) Γλυκόβρυσης. Τέλος, από τον ίδιο περιηγητή, αλλά και από επιγραφικές μαρτυρίες είναι γνωστό το ιερό της Κόρης στο 'Έλος από όπου μεταφε­ρόταν σε τακτές ημέρες το ξόανό της στο Ελευσίνιο, στα σημερινά Καλύ­βια της Σοχάς. Στην ανατολική πλευρά της πεδιάδας τού 'Έλους όπου βρί­σκονται οι σύγχρονοι οικισμοί τού. Bλαχιώτη, τού Αστεριού (παλιότερα Πρίνικο η Βίρνικο) και ανατολικότερα, της Γλυκόβρυσης (παλιότερα Μπεζάνι) και της Κάτω Γλυ­κόβρυσης (Καλύβια ή Κατω Μπεζάνι), ή επιφανειακή ερευνά της περιοχής υποδεικνύει ένα πυκνό σύστημα αρχαίων οικισμών των προϊστορικών αλλά και των ιστορικών χρόνων, πού ξεκινούν από το Βλαχιώτη και φθάνουν μέχρι τον νοτιότερο της σειράς των χαμηλών λόφων, εκείνον τού "Αι Στρατή η Άγίου Στράτηγoυ, στα ανατολικά της πεδιάδος. Στην τελευταία αυτή θέση έχουν εντοπισθεί λείψανα σημαντικότατα για την ιστορία της περιοχής, νεολιθικού οικισμού. Ο χώρος ο οποίος συμβατικά σήμερα ονομάζεται πεδιάδα τού Eλoυς είναι η παράκτια ζώνη πλάτους περίπου 8 χμ η οποία εκτείνεται εκατέρωθεν των εκβολών τού Ευρώτα και ορίζεται προς βορρά από τα ασβεστολιθικά, κροκαλοπαγή και άλλα εδάφη που υποδεικνύουν την αρχαία ακτογραμμή Ή πεδιάδα αυτή στην αρχαιότητα ήταν θάλασσα και αργότερα βάλτος, ενώ ή σημερινή της μορφή οφείλεται στις προσχώσεις του Ευρώτα και του Βασιλοπόταμου στο δυτικό τμήμα και των διαφόρων χειμάρρων στο ανατολικό, με κυριότερο το ρέμα του Βορβά. Οι σύγχρο­νοι οικισμοί του 'Έλους (Nτoυραλi), του Λεϊμονα και των Ταξιαρχών (Σε'ίνταλί) στο κέντρο περίπου τής προσχωσιγενούς πεδιάδας αποτελούν εγκαταστάσεις τής εποχής τής Τουρκοκρατίας, όταν ή περιοχή κατέστη δυνατόν να κατοικηθεί και να καλλιεργηθεί σε μεγάλο τμήμα της. Οι κά­τοικοι τής περιοχής αυτής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μετακόμιζαν στον ορεινό Όγκο του Πάρνωνος και στην Κυνουρία όπου μετέφεραν τα κοπάδια τους για βοσκή. Πριν από τα έργα τής πλήρoυς αποξηράνσεως και κατασκευής καναλιών τής περιοχής, τα όποία άρχισαν το 1926 και τελείωσαν στη δεκαετία του 1950 οπότε και εξαφανίστηκε ο βάλτος, ή περιοχή αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα από την υγρασία και τα κουνούπια κατά τους θέρη νους κυρίως μήνες. Ας σημειωθεί ότι τμήμα της περιοχής βρίσκεται ακόμα και σήμερα κάτω από την επιφάνεια τής θάλασσας και ότι το δυτικότερο άκρο τής εύφορης πεδιάδας δεν μετατρέπε­ται σήμερα σε έλος με τη βοήθεια συστήματος αντλιοστασίων, ενώ αντί­θετα στην ανατολική πλευρά, μεγάλα τμήματα τής πεδιάδος μετατρέπον­ται κατά τους χειμερινούς μήνες σε λίμνη. *Ελος Ο Στράβων αναφέρεται σε μια ελώδη περιοχή και σε μια κώμη Έλος, που στα χρόνια του Ομήρου ήταν πόλη (Στρ. 8,5,2). **Ελος Παραθαλάσσια πόλη της Λακωνίας. Ο Παυσανίας είδε μόνο ερείπιά της (Παυσ. 3,22,3). Πηγή: ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ | ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.



ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ:Αγαπητέ Χουλουσί Ακάρ



Αγαπητέ Χουλουσί Ακάρ

Δεν σου κρύβω, ότι από καιρό ήθελα να σου γράψω, όμως με ξεπερνούσαν τα γεγονότα και οι συνεχείς σου δηλώσεις.

Στρατηγέ, πρέπει να σου πω ότι με την τελευταία σου δήλωση, το τερμάτισες: Είπες: «Οι Έλληνες γείτονές μας, πρέπει να εγκαταλείψουν τη γλώσσα της πρόκλησης. Όσοι αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει επεκτατικές βλέψεις, πρέπει να δουν τον χάρτη μεταξύ 1821-2020, η Ελλάδα έχει τέτοιες βλέψεις»

Δηλαδή λες, ότι η Ελλάδα προκαλεί, διότι στέλνει ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο, στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, διότι απειλεί την Τουρκία με πόλεμο, αν εφαρμόσει το δίκαιο της θάλασσας, διότι προωθεί λαθρομετανάστες από ξηρά και θάλασσα στην Τουρκία, διότι έχει πάνω από ένα εκατομμύριο στρατό, με σύγχρονο εξοπλισμό και απειλεί την ακεραιότητα μιας γειτονικής χώρας. Αυτό λες; Όμως αυτά τα κάνει η χώρα σου Χουλουσί, όχι η Ελλάδα. Συνεπώς ποιος προκαλεί;

Τώρα για τον Χάρτη και την ιστορία. Με εντυπωσιάζει πόσο επιλεκτικά πας στο παρελθόν. Το 1821 η χώρα μου επαναστάτησε κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και απελευθερώθηκε μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Το ξέχασες αυτό; Δεν έκανε επεκτατικό πόλεμο. Απελευθερώθηκε από τον ζυγό, που της είχατε επιβάλλει με πολεμική βία , δεν είμασταν εθελοντές δούλοι.

Κι αν θες να μιλήσουμε για Ιστορία, ας πάμε ακόμα πιο παλιά, γιατι σταμάτησες στο 1821; Από που ήλθαν οι Οθωμανοί και που έφτασαν; Από τα βάθη της ανατολής, ξεκίνησαν και κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη. Πενήντα χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, σφαγιάστηκαν ή πωλήθηκαν ως σκλάβοι. Τώρα είναι τουρκική πόλη και κατοικούν δεκαπέντε εκατομμύρια Τούρκοι. Αυτό, πως λέγεται καρντάς; Κατάληψη μετά από πόλεμο δεν λέγεται; Οθωμανικός επεκτατισμός δεν ήτανε;

Να πάμε τώρα στρατηγέ και σε κάποιες άλλες σου δηλώσεις, που τόσο εσύ, όσο κι ο πρόεδρος σου και δυο τρεις άλλοι, αναμασάτε συνεχώς και προσπαθείτε να τις παρουσιάσετε ως ελληνοτουρκικές διαφορές; Είπες πριν λίγο καιρό:

«Η Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων λένε να αποστρατικοποιήστε 23 νησιά. Εσείς έχετε στρατό στα 16. Απαντήστε.»

Σου απαντώ Χουλουσί, ναι οι συνθήκες που αναφέρεις, μιλάν για μερική σε κάποια και ολική σε άλλα ελληνικά νησιά, αποστρατικοποίηση. Αλλά, επειδή στην Τουρκία, έχετε μια έφεση στη μισή αλήθεια, να σου θυμίσω ότι σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, ‘’υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά οιουδήποτε μέρους της Επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής.’’ Το άρθρο αυτό, υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Εκτός αν με διαβεβαιώσεις, ότι η Στρατιά του Αιγαίου, που διατηρείτε στα παράλια της Μικράς Ασίας, είναι για αποβάσεις στην Μαύρη Θάλασσα ή στον Αραβικό κόλπο. Αλλά επειδή κι εγώ είμαι στρατηγός κι έχω διοικήσει τα νησιά στο Αιγαίο, καταλαβαινόμαστε νομίζω. Κράτα αυτό που θα σου πω: Ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται. Τελεία και παύλα.

Κι επειδή δεν θέλω να μακρηγορώ, να σου πω ότι οι συνεχείς απειλές που εκτοξεύετε, ο ψυχολογικός πόλεμος που κάνετε, λέγοντας ότι δεν θα μας σώσουν οι σύμμαχοι, ότι όσα όπλα και να πάρουμε δεν θα μας προστατέψουν , ότι είστε τόοοσο μεγάλη χώρα, κι εμείς τόσο μικρή κι ότι έχετε μια γαλάζια πατρίδα στο Αιγαίο, που θα την διεκδικήσετε, ούτε μας τρομάζουν , ούτε μας αγγίζουν. Άλλωστε από αρχαιοτάτων χρόνων, ξέρουμε το ‘’Μολών Λαβέ’’. Να λάβετε υπόψη σας μήπως η υπερέκταση σας γίνει και η αιτία της καταστροφής σας

Εμείς Στρατηγέ Ακάρ, δεν απειλούμε, αλλά μη μας υποτιμάτε, γιατί θα βρεθείτε προ εκπλήξεως. Να το θυμάστε αυτό.

Ταύτα και μένω σε διάθεση, καρντάς Χουλουσί.

Νικόλαος Μανωλάκος

Αντιστράτηγος ε.α. – Επίτιμος Διοικητής ΑΣΔΕΝ

Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων

Συλλάβετε τους τούρκους ψαράδες, επεκτείνετε τώρα την αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας!

Οτιδήποτε άλλο, συνιστά εθνική μειοδοσία

Τα τουρκικά αλιευτικά που έκοψαν στη μέση το Αιγαίο, ξεκινώντας από την Σέριφο και καταλήγοντας στην Γαύδο με πολεμικό σχηματισμό, έπρεπε ήδη να έχουν κατασχεθεί και τα πληρώματα τους να έχουν συλληφθεί.

Δεν μπορεί να αφήνουμε τους τούρκους να δημιουργούν τετελεσμένα με φερετζέ αλιευτικά σκάφη, και αντί οι κυβερνώντες να αντιδράσουν, να διαρρέουν με κωμικές δικαιολογίες στα φιλικά ΜΜΕ, βαφτίζοντας την τουρκική εισβολή και παραβίαση ακόμα και της αιγιαλίτιδας ζώνης, ως «πόλεμο της σαρδέλας»!

Όχι κύριε Γεραπετρίτη, όχι κύριε Μητσοτάκη. Στόχος δεν είναι η σαρδέλες μας, αλλά η πατρίδα μας!

Εσείς οφείλετε να υπερασπίζεστε την ελληνική εθνική κυριαρχία. Και όχι να βρίσκετε δικαιολογίες για να καλύπτετε την συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή, εδώ και σχεδόν 10 μήνες.

Τα τουρκικά αλιευτικά κινούμενα με σχέδιο, δεν παραβίασαν απλώς την ΑΟΖ της Ελλάδας. Παραβίασαν ακόμα και την αιγιαλίτιδα ζώνη. Τα χωρικά μας ύδατα. Είναι δηλαδή σαν να έκαναν απόβαση σε ελληνικό νησί, για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Η κίνηση αυτή έγινε σε απόλυτο συντονισμό με το τουρκικό επιτελείο. Τα σκάφη κινήθηκαν με σαφή πρόθεση να εκμεταλλευτούν το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, για το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει να το ανέχεται, αφού δεν προβαίνει στην αυτονόητη κίνηση για να το ακυρώσει στην πράξη.

Η κίνηση αυτή έγινε σε απόλυτο συντονισμό με το τουρκικό επιτελείο. Τα σκάφη κινήθηκαν με σαφή πρόθεση να εκμεταλλευτούν το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, για το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει να το ανέχεται, αφού δεν προβαίνει στην αυτονόητη κίνηση για να το ακυρώσει στην πράξη.

Και αυτή η κίνηση είναι η άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, ειδικά στην Κρήτη και την Ρόδο.

Σε συνδυασμό φυσικά με νηοψία και κατάσχεση των τουρκικών αλιευτικών συνεπαγόμενη την σύλληψη των πληρωμάτων. Οτιδήποτε άλλο συνιστά ανοχή σε βάναυση παραβίαση όχι απλώς των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Και αυτό η ιστορία δεν θα το συγχωρέσει σε κανέναν.

newsbreak.gr

Έγιναν στάχτη 73.000 στρέμματα σε τρεις ημέρες!


Οι νεότερες δορυφορικές εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στην ανατολική Κορινθία και τη δυτική Αττική, μετά την ύφεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης , δείχνουν ότι 71.285 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών ημερών.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε αποκτήσει για αρκετές ώρες ακραία συμπεριφορά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της πλούσιας καύσιμης ύλης μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας.

Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Pleiades-1B το πρωί του Σαββάτου δείχνουν ότι κάηκαν κατά προσέγγιση 41.400 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 12.370 στρέμματα καλλιεργειών και 11.870 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων.

usay.gr


ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΑ:ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΥΡΙ ΣΠΑΡΤΗΣ

Η πυρκαγιά βρίσκεται στην Σπάρτη περιοχή Πυρί.

Σύμφωνα με τον Λακωνικό Τύπο:

H πυρκαγιά ξέσπασε στη 1:00 το μεσημέρι της Κυριακής σήμερα 23/5 σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου Σπάρτης στο Πυρί. Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχθεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, αποτελούμενες από 8 οχήματα, ενώ η επιχείρηση αναμένεται να ενισχυθεί και με εναέρια μέσα.

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ:H τελετή εγκαινίων της έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων, για τον Ιωάννη Καποδίστρια.


Εκπροσώπησα σήμερα στην Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα του κράτους, τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων, για τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Τιμήσαμε με τον τρόπο αυτό μια κορυφαία προσωπικότητα, ένα φωτεινό παράδειγμα πολιτικού, διπλωμάτη, μεταρρυθμιστή που σε χρόνια δύσκολα, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος υπηρετώντας το Εθνικό χρέος.

ΠΟΤΑΜΟΣ:Η πιο «μουσική» διάβαση πεζών στο νησί

Φωτογραφίες Παναγιώτης Γιαννιώτης

EΥΓΕ !!!

Ποταμός 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΔΗΛΑΒΕΡΕΙΟ





 

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

krokees.gr