Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Απόφαση μη πραγματοποίησης πολιτιστικών κλπ εκδηλώσεων λόγω της πανδημίας του Covid-19


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
«ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ Κ.Λ.Π. ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ»
Αγαπητοί δημότες, επισκέπτες και φίλοι του Δήμου Μονεμβασίας,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μονεμβασίας στη συνεδρίασή του την 1η Ιουλίου 2020, έχοντας επίγνωση της κατάστασης που βιώνει η χώρα λόγω της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης και με πλήρη συναίσθηση του μεγέθους της ευθύνης, με την οποία η Δημοτική Αρχή καλείται να τη διαχειριστεί,   αποφάσισε  κατά πλειοψηφία , για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, λόγω της πανδημίας του Covid-19  και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού,  να μην πραγματοποιήσει ή συνδιοργανώσει με άλλον φορέα καμία εκδήλωση (πολιτιστική, αθλητική, συνέδρια, εκθέσεις κ.τ.λ)  για  το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2020.
Εξαίρεση  θα αποτελέσει η διοργάνωση του 4ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας που διεξάγεται στο υπαίθριο θεατράκι του Λυκείου των Μολάων και η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου μεταφέρεται για το τέλος Αυγούστου και συγκεκριμένα για το διάστημα από 21 έως 27.
Εννοείται ότι στην πορεία και αν υπάρξει οποιαδήποτε υγειονομική επιδείνωση θα επανεκτιμηθεί η απόφασή μας.
Το σκεπτικό για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης στηρίζεται στα ακόλουθα:
α) Σχετικά με την ματαίωση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων εκτιμήθηκε πως το μεγάλο εύρος των δράσεων αυτών, τις οποίες το Νομικό Πρόσωπο στηρίζει  από τη σύστασή του, το Μάρτιο του 2011, σε κάθε γωνιά του Δήμου μας, καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την τήρηση των απαιτούμενων και αναγκαίων μέτρων ασφαλείας. Η διεξαγωγή εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, γήπεδα κτλ, στους οποίους η προσέλευση του κόσμου είναι μαζική και χωρίς τη δυνατότητα οποιουδήποτε  περιορισμού, κρίθηκε πως δεν είναι εφικτό να ελεγχθεί με τρόπο που να εγγυάται συνθήκες ασφάλειας για τους δημότες και τους επισκέπτες του δήμου μας.  Κατανοούμε πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο «φτωχό» και διαφορετικό απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, όμως διαφυλάττοντας την υγεία όλων μας, όπως έχουμε υποχρέωση, δημιουργούμε την ασφαλή βάση για να επιστρέψουμε δυναμικά στις πολιτιστικές μας δράσεις την επόμενη χρονιά.
β) Σχετικά με την απόφαση υπέρ της διεξαγωγής του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας συνεκτιμήθηκαν μια σειρά από παράγοντες. Αρχικά, ο χώρος διεξαγωγής της διοργάνωσης, το υπαίθριο αμφιθέατρο του Λυκείου Μολάων, επιτρέπει την ελεγχόμενη προσέλευση συγκεκριμένου αριθμού θεατών και την ταξιθέτησή τους  στο χώρο με τις απαιτούμενες από το νόμο αποστάσεις. Επίσης  η οργανωτική επιτυχία των προηγούμενων ετών όσο και η διάθεση όλων, διοργανωτών και εθελοντών να εργαστούν συστηματικά  αποτελούν εγγύηση για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης  με υποδειγματικό τρόπο, ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε επίσης, η φιλοξενία των ομάδων να γίνει σε ξενοδοχεία και όχι στη Μαθητική Εστία.
Επιπλέον,  λάβαμε υπόψη τον πανελλήνιο χαρακτήρα του και ότι μια πιθανή ματαίωση θα ήταν επιζήμια για τον θεσμό του, κυρίως επειδή πρόκειται για ένα  νεοσύστατο φεστιβάλ, που έχει ξεκινήσει δυναμικά και προσπαθεί να καταξιωθεί ως ίσο ανάμεσα σε άλλα ιστορικά και πολύχρονα. Σημειωτέον ότι τα πανελλήνια φεστιβάλ του Διστόμου  της Ορεστιάδας και των  Αθηνών θα διεξαχθούν κανονικά.
    Η Πρόεδρος του Ν.Π.
   Παναγιώτα Αλειφέρη

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟY: Μυρτιδιώτισσα, το καράβι των φοιτητικών μας χρόνων

Η σιλουέτα του είναι χαραγμένη στη μνήμη μας ανεξίτηλα! Ήταν το καράβι της άγονης γραμμής, που μετέφερε τις χαρές μας, τις λύπες μας, τα όνειρά μας. Είναι το καράβι που έφερε μεγάλη αλλαγή στη θαλάσσια συγκοινωνία και δεν σκιάχτηκε τις φουρτούνες του Καβο Μαλιά, γιατί είχε στο τιμόνι του τη Μυρτιδιώτισσα.
Είναι το καράβι που πλεύρισε πρώτο και εγκαινίασε την προβλήτα του Καψαλιού το 1962. Ανήκε στον πλοιοκτήτη Σταύρο Μπιλίνη (ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΑΤΜΟΠΛΟΪΑ) και εξυπηρέτησε τα Κύθηρα από το 1958 μέχρι το 1972. Το ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ και το ΙΟΝΙΟΝ ήταν τα μακροβιότερα καράβια που παρέμειναν στη γραμμή.

Το πρώτο πλευρισμα στο Καψάλι το 1962. (Φωτο Εμμ. Φατσέα)
H φωτο είναι Εμμ. Σοφίου.

«Τους έκλεισε το μαγαζί» στη Μάνη, η Αστυνομία!

 

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, των βεγγαλικών και των κροτίδων, η οποία περιλαμβάνει ακόμη ένα άτομο



10-07-2020 12:45   
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από τέσσερα κιλά κάνναβης, κυνηγετικό όπλο, φωτοβολίδες και χρήματα
ΛΑΚΩΝΙΑ. Συνελήφθησαν, στις 8.7.2020  το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, δύο (2) άτομα, 35χρονος αλλοδαπός και 58χρονος ημεδαπός.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, των βεγγαλικών και των κροτίδων, η οποία περιλαμβάνει ακόμη έναν (1) 34χρονο ημεδαπό.
Ειδικότερα, στις 8.7.2020 το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, πραγματοποίησαν έρευνα σε οικία του 35χρονου αλλοδαπού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες κάνναβης.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διεξήχθη, προέκυψε ότι ο 35χρονος είχε προμηθευτεί τις ποσότητες κάνναβης από τον 34χρονο, ενώ κατά το παρελθόν έχει προμηθευτεί και από τον 58χρονο, ο οποίος εντοπίσθηκε και συνελήφθη.
Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του 58χρονου, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, από τους ανωτέρω αστυνομικούς, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
  • ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους 4.389,6 γραμμαρίων ,
  • 5 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 1,2 μέτρων,
  • 600 σπόροι κάνναβης,
  • κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα,
  • 5 φωτοβολίδες,
  • 1 καπνογόνο,
  • 2 κινητά τηλέφωνα,
  • 2 ζυγαριές ακριβείας και
  • το χρηματικό ποσό των 1.360 ευρώ, προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης.
 notospress.gr

Η ΕΕΕ τιμά την Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα με μία ιστορική έκδοση


Με αφορμή την 156η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας προχωρά σε μία ιστορική έκδοση, φόρο τιμής στην 21η Μαϊου 1864.Το υπό έκδοση βιβλίο, με τίτλο "Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα Πολιτικές διαπραγματεύσεις και ευρωπαϊκή επιτήρηση", το οποίο υπογράφει η ιστορικός Χρύσα Τζαγκαρουλάκη, επιχειρεί να ρίξει φως στα γεγονότα που συνδέονται με την τελική συνθήκη της Ένωσης, της 17/29 Μαρτίου 1864.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2020  από την Ιόνιο Βιβλιοθήκη της ΕΕΕ, αρχικά στην Αθήνα και μετέπειτα σε κεντρικές περιοχές της Ελλάδας, αρχής γενομένης από τα Επτάνησα.
Καθώς οι έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας δεν επέτρεψαν η παρουσίαση να πραγματοποιηθεί σήμερα, ανήμερα της Επετείου, προχωρούμε σε προδημοσίευση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
"«Ένωσις εψηφίσθη παμψηφεί άνευ επιφυλάξεως. Απάντησις εγένετο υπό του Κοινοβουλίου εις τον Αρμοστήν. Δοξολογία επίσημος υπό του Μητροπολίτου. Άπειρος ενθουσιασμός.» Με τις παραπάνω φράσεις ανακοινώθηκε στη Β΄ Εθνική Συνέλευση, στην Αθήνα, η απόφαση της ΙΓ΄ Ιονίου Βουλής για ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, που επισφραγίστηκε με το Ψήφισμα της 23 Σεπτεμβρίου/5 Οκτωβρίου 1863. Στη σημαντική αυτή στιγμή για το εθνικό ενωτικό κίνημα στα Επτάνησα, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι κλήθηκαν να επικυρώσουν μία ειλημμένη έξωθεν απόφαση, αγνοώντας παντελώς τους όρους υλοποίησης της Ένωσης. Η οριστική απόφαση για την άρση του καθεστώτος της βρετανικής προστασίας και την παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα είχε ληφθεί έναν χρόνο πριν, συγχρονισμένη με την έξωση του Όθωνα και το ζήτημα της διαδοχής στον ελληνικό θρόνο. Αν την προηγούμενη δεκαετία η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από τα νησιά θα σήμαινε, ίσως, πολιτική ήττα της αποικιοκράτιδος και, σίγουρα, ένα κακό προηγούμενο για τις λοιπές κτήσεις της, η νέα συγκυρία στο ελληνικό βασίλειο επέτρεψε την πλέον επωφελή διαχείριση του επτανησιακού ζητήματος, κυρίως, για τη βρετανική διπλωματία αλλά και για τις υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις που είχαν συμμετάσχει στη διαμόρφωση του καθεστώτος της προστασίας το 1815. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μέχρι και την επίσημη παράδοση των νησιών στον απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης, στις 21 Μαΐου/2 Ιουνίου 1864, σειρά διαπραγματευτικών διαδικασιών και διπλωματικών πράξεων αναδεικνύουν το σκεπτικό και τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων μερών στην υπάρχουσα συγκυρία, ερμηνεύοντας, έτσι, τους όρους με τους οποίους πραγματοποιήθηκε η Ένωση.
Εντός αυτού του πλαισίου, και με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το υπό έκδοση βιβλίο, με άξονα τα άρθρα της τελικής συνθήκης Ένωσης, της 17/29 Μαρτίου 1864, επιχειρεί να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει τα ποικίλα ζητήματα που συνδέονταν με τη διάδοχη κατάσταση, τόσο για τους ιόνιους πολίτες όσο και για το ελληνικό κράτος, υπό τη στενή επιτήρηση της ευρωπαϊκής διπλωματίας."

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
https://www.enosieptanision.gr/el/ta-nea-mas/65-deltia-tipou/585-i-eee-tima-tin-epeteio-tis-enosis-ton-eptanison-me-tin-ellada-me-mia-istoriki-ekdosi