Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΛΑΚΩΝΙΑ.67χρονος πιάστηκε στις Βελιές Μονεμβασίας με χασίς, λαθραίο καπνό και παράνομο όπλο (ΦΩΤΟ)

Συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης 24/5 στην περιοχή Βελιές Δήμου Μονεμβάσιας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης και τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων, ένας 67χρονος Έλληνας.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τον Τελωνιακό Κώδικα.
Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί των παραπάνω υπηρεσιών, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 67χρονου, αλλά και στον αύλειο χώρο αυτής, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν: 12 δενδρύλλια κάνναβης, ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους 83 γραμμαρίων, ποσότητα λαθραίου καπνού, συνολικού βάρους 3.340 γραμμαρίων και κυνηγετικό όπλο, το οποίο όπως προέκυψε κατείχε παράνομα.
Η ποσότητα του λαθραίου καπνού, θα σταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων.
Ο 67χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης.

Φωτο: ΕΛΑΣ
ΠΗΓΗ http://www.lakonikos.gr

Διήμερη επίσκεψη της Ελένης Σταματάκη στα Κύθηρα

Διήμερη επίσκεψη της Ελένης Σταματάκη στα Κύθηρα


Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά και Νήσων, Ελένη Σταματάκη, επισκέφθηκε τo νησί των Κυθήρων τη Δευτέρα 21/5 και την Τρίτη 22/5.

Τη Δευτέρα συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο δήμος Κυθήρων, για την επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και κατέθεσε στεφάνι, εκπροσωπώντας το πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της συναντήθηκε με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων κ. Δημήτρη Μοιρασγεντή, ο οποίος την ενημέρωσε ότι όλες οι οργανικές θέσεις γιατρών έχουν καλυφθεί, έχουν προσληφθεί ορθοπεδικός, παθολόγος και οδοντίατρος και στα τοπικά ιατρεία Χώρας, Καρβουνάδας και Αντικυθήρων υπηρετούν αγροτικοί γιατροί. Ενημέρωσε επίσης για την πρόοδο και τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στο νοσοκομείο, καθώς και για την εξέλιξη των προσπαθειών, ώστε να δημιουργηθούν τράπεζα αίματος και μονάδα τεχνητού νεφρού.

Η βουλεύτρια εξέφρασε την ικανοποίηση της για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελείται στο νοσοκομείο, που αναγνωρίζεται από όλη την τοπική κοινωνία καθώς επίσης τη στήριξή της για την επίτευξη των στόχων που προαναφέρονται.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το πυροσβεστικό κλιμάκιο Κυθήρων και συζήτησε με τον προϊστάμενο του κλιμακίου, επιπυραγό κ. Λάζαρο Κωνσταντίνου και τους εργαζόμενους, τα θέματα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας του νησιού. Διαπίστωσε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η δύναμη του κλιμακίου. Υπηρετούν εικοσιτέσσερις πυροσβέστες και έχουν εκπαιδευτεί επιπλεόν εννέα εθελοντές πυροσβέστες. Από τη συζήτηση που είχε προέκυψε ότι υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης των πυροσβεστικών οχημάτων και επιδιόρθωση ορισμένων. Κρίνεται επίσης αναγκαία η δημιουργία πυροφυλακίων, καθώς και προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού για την υλοποίηση του έργου τους.

Ακολούθως, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη και με τον αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Κομνηνό και τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου και αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Ζαμπιώτη. Η βουλεύτρια ζήτησε να ενημερωθεί για τα προβλήματα του νησιού που αφορούν τις συγκοινωνίες, τη διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων, τη λειψυδρία, τις υποδομές των λιμανιών και του αεροδρομίου, τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που πλήγηκαν από την περσινή πυρκαγιά καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την επέκταση των αρχαιολογικών ζωνών στην περιοχή Παλαιοχώρας - Αυλαίμωνα. Επίσης, ενημέρωσε το Δήμαρχο σχετικά με το Αναπτυξιακό Συνέδριο, που διοργανώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στον Πειραιά και τον κάλεσε να συμμετέχει σε αυτό.
  
Ο Δήμαρχος ζήτησε τη στήριξή της βουλεύτριας στο αίτημα του Δήμου για νομοθετική παρέμβαση, ώστε αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα για τις νήσους Κύθηρα και Αντικύθηρα, καθώς επίσης ο παλιός αιγιαλός και η παλιά όχθη των νήσων Κύθηρα και Αντικύθηρα και οι πέριξ αυτών βραχονησίδες, να περιέλθουν στην «Εγχώριο Περιουσία Κυθήρων και Αντικυθήρων». Εξέφρασε εν συντομία τις θέσεις του για το νέο πλαίσιο λειτουργίας για την τοπική αυτοδιοίκηση με την ονομασία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» και έδειξε ενδιαφέρον στην πρόταση για συμμετοχή του στο διάλογο για το Αναπτυξιακό Συνέδριο.    

Μαζί με τους αντιδημάρχους, αφού εξέφρασαν τη θετική στάση του Δήμου στην ενίσχυση πρωτοβουλιών για την επίλυση των προβλημάτων, την ενημέρωσαν εκτενώς για τις εργασίες και τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη.  Στο νησί γίνονται αυτή τη στιγμή σημαντικά έργα, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, όπως το έργο κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή του Λαχνού, ο οποίος θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των απορριμμάτων στα επόμενα 30 χρόνια. Η βουλεύτρια είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και η ίδια την πορεία αυτού του έργου, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου με την Περιφέρεια, επισκεπτόμενη, με τη συνοδεία του αντιδημάρχου, το χώρο. Εξέφρασε την ικανοποίησή της και ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο για την ενημέρωση και τη φιλοξενία.

Επίσης είναι στο στάδιο μελετών η δημιουργία βιολογικών καθαρισμών στους τρεις μεγάλους οικισμούς του νησιού Αγία Πελαγία, Ποταμός, Λιβάδι, καθώς επίσης και μονάδας προεπεξεργασίας στο Καψάλι, όπου υπάρχει και λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός και η κατασκευή δύο μονάδων αφαλάτωσης στο νησί, μιας στο Διακόφτι και μιας στην Αγία Πελαγία. Η ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα, μετά τη μελέτη που έγινε, εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του Μυλοποτάμου. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας σφαγείου στα Κύθηρα, που θα ενισχύσει την κτηνοτροφία του νησιού. Εκκρεμεί να βρεθεί η νομική μορφή και κατάλληλος χώρος για τη στέγαση του σφαγείου. Για τα θέματα υποδομών για τις συγκοινωνίες και τον τουρισμό, ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων για την υλοποίηση των αναγκαίων ενεργειών.  Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες για να λυθεί το πρόβλημα στέγασης του σχολείου και σύντομα αναμένεται να υπάρξει θετική εξέλιξη για την απαλλοτρίωση οικοπέδου στην περιοχή Ξυλοκερατέα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε, στο πνευματικό κέντρο Ποταμού Κυθήρων σε συνάντηση με τους φορείς και τους πολίτες. Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, από τον οποίο προέκυψε η ανάγκη ενός οραματικού σχεδίου ανάπτυξης με ποιοτικά χαρακτηριστικά και σεβασμό στο περιβάλλον, που να βασίζεται στην ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού αλλά κυρίως εναλλακτικών μορφών τουρισμού, την πρωτογενή παραγωγή. Συζητήθηκε ακόμα, η ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών και υπηρεσιών στις συγκοινωνίες και τις επικοινωνίες. Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τη θετική τους στάση για το αναπτυξιακό συνέδριο και ζήτησαν να υπάρξει προσυνεδριακή διαδικασία και στα Κύθηρα με τη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης.

Η βουλεύτρια δήλωσε το αμέριστο ενδιαφέρον και την υποστήριξη της για το νησί των Κυθήρων και δεσμεύτηκε να μελετήσει τα αιτήματα του Δήμου, των φορέων και των κατοίκων και να τα μεταφέρει στη Βουλή και στην κυβέρνηση. Επίσης, επεσήμανε ότι σύντομα θα υπάρχει νέα συνάντηση ενόψει του συνεδρίου και θα υπάρχει ευκαιρία για εκ νέου συζήτηση και ιεράρχηση των πολύ ουσιαστικών προτάσεων. 
ΠΗΓΗ http://elenstamataki.blogspot.gr

Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών: Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη,έστω και με την οριακή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα.



Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών:
Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη,έστω και με την οριακή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα.
Η μάχη για το αυτονόητο που αφορά την προστασία της ζωής και της προστασίας της περιουσίας των πολιτών δεν μπαίνει σε γραφειοκρατικά καλούπια ειδικά όταν πρόκειται για μάχιμους εθελοντές πυροσβέστες!!!!
- Θερμές ευχαριστίες στον Επιπυραγό κ. Κων/νο Γραφάκο 
για το πείσμα,την επιμονή και την μεθοδικότητα του .
- Θερμές ευχαριστίες στους εκπαιδευμένους Εθελοντές Πυροσβέστες του Κλιμακίου Κροκεών.
- Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς των στολών και των μέσων πυροπροστασίας.
- Θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Ευρώτα.
Θερμές ευχαριστίες σ' όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους που στήριξαν αυτό τον θεσμό,αλλά και όσους δεν στήριξαν έχουν πιθανόν τους δικούς του λόγους....

**********************************
Εισήγηση : Ηλίας Παναγιωτακάκος - Δημοτικός Σύμβουλος
ΙΔΡΥΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΡΟΚΕΕΣ
Σκάλα 23/5/2018
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Η προστασία της ζωής και της περιουσίας από πυρκαγιά και κάθε άλλη φυσική καταστροφή ή έκτακτη ανάγκη, άμεσα και αποτελεσματικά με κατάρτιση και απευθείας συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα είναι το βασικό κίνητρο για την προσπάθειά δημιουργίας Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στις Κροκεές.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές, (που δυστυχώς το τελευταίο παράδειγμα είναι προ ολίγων ημερών), οι πλημμύρες των τελευταίων χρόνων, η αυξανόμενη ένταση των καιρικών φαινομένων, η ανάγκη διασφάλισης του φυσικού-αγροτικού κεφαλαίου της περιοχής μας, που αποτελεί βασικό αγαθό επιβίωσης, η προστασία του δασικού μας πλούτου, είναι μερικά από τα κίνητρά μας.
Από τον πρόσφατο Ιούλιο του 2016 άρχισαν την προσπάθεια υλοποίησης μιας καθολικά αποδεκτής ανάγκης για την καλύτερη ενημέρωση, οργάνωση και εκπαίδευση έτσι ώστε να καταφέρουν να φτάσουν στο σημείο της σωστής κατάρτισης για να είναι αποτελεσματικοί στην άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών. Η αναφορά γίνεται για τους 22 Πιστοποιημένους Εθελοντές Πυροσβέστες που δεν είναι άλλοι από τους ενεργοποιημένους συμπολίτες μας που έχουν την σωματική ικανότητα και την αποδεδειγμένη πλέων διάθεση να προσφέρουν με την προσωπική τους έμπρακτη συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια. 
Άμεσα και μεθοδικά αφού απευθυνθήκαν στον Αξιωματικό της Πυροσβεστικής, Επιπυραγό Κων/νο Γραφάκο, Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου που σύμφωνα με το υπηρεσιακό βιογραφικό του και τα ιστορικά δεδομένα είναι ο πλέον καταρτισμένος πυροσβεστικός υπάλληλος για θέματα που αφορούν την οργάνωση, εκπαίδευση και κατάρτιση εθελοντών πυροσβεστών, ολοκλήρωσαν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και είναι ήδη το Έμψυχο δυναμικό για την Εθελοντικό Κλιμάκιο των Κροκεών.
• Η χιλιομετρική απόσταση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου και από τον ήδη υπάρχοντα Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό στη Μυρτιά, 
• ο πραγματικός χρόνος μετακίνησης ενός υδροφόρου πυροσβεστικού οχήματος και επέμβασης σε οποιοδήποτε περιστατικό στις Κροκεές , 
• η ανάγκη προστασίας του δασικού πλούτου του δάσους του Βασιλακίου, 
• οι πληγές από τα κατεστραμμένα από πυρκαγιά σπίτια σε Κροκεές Λάγιο και της επιχείρησης του Εθελοντή Συγχωριανού μας στα Χάνια Βασιλακίου από το 2016 έως σήμερα, 
• η απειλή οποιασδήποτε μελλοντικής πιθανότητας πυρκαγιάς και η ευκαιρία αφού εκπαιδευτήκαμε και αν οργανωθούμε να την αντιμετωπίσουμε στην έναρξή της συνδράμοντας έτσι στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πολύ σύντομο χρόνο μειώνοντας την πιθανότητα καταστροφής δεν μας αφήνουν περιθώρια για δεύτερη σκέψη.
Για το λόγο αυτό ζητάμε να υλοποιηθούν τις προϋποθέσεις του Νόμου περί Εθελοντών Πυροσβεστών 4029/2011 σχετικά με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του στόχου.
Ο νόμος προβλέπει εξασφάλιση κτηρίου για την στέγαση του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου, πυροσβεστικού αυτοκινήτου με αντλία και δεξαμενή νερού εξοπλισμένο με τα κατάλληλα εργαλεία, και τέλος ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (στολές εργασίας, στολές προσέγγισης πυρκαγιάς, κράνος πυροσβεστικό, γάντια πυροσβεστικά, μπότες κατάλληλες σύμφωνα με την πυροσβεστική νομοθεσία) προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να επιχειρήσουν οι Εθελοντές μας στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής. 
Το γεγονός ότι σημαντικό Ατομικό Προστατευτικό Εξοπλισμό δηλαδή στολές και πυροσβεστικά αρβύλα έχουν δωριστεί στους εθελοντές από πολίτες, επαγγελματίες, τον συνεταιρισμό και σύλλογο Αμερικής – Καναδά, είναι απόδειξη την υποστήριξης των συμπολιτών μας στην προσπάθεια αυτή.
Αυτή τη φορά ζητάμε να στηρίξουμε την διατήρηση του ίδιου του τόπου μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής καθώς και της προστασίας της ζωής των συνανθρώπων μας.
Προτείνουμε ως έδρα του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού αίθουσα/ες του ισογείου του κοινοτικού καταστήματος των Κροκεών.

ΠΗΓΗ 
Ηλιας Παναγιωτακακος










ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Ανακοίνωση Δημάρχου για τoν καθαρισμό οικοπέδων

Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και των ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και κατοικημένων περιοχών ή κοντά σε αυτές, όπως προβούν στον καθαρισμό της βλάστησης και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται μέσα σ’ αυτά, για την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα προβαίνει αυτεπάγγελτα στον καθαρισμό του, επιβάλλοντας παράλληλα τέλος-πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 € ανά τετραγωνικό μέτρο (άρθρο 94 Ν. 3852/2010). Βεβαιούται δηλαδή εις βάρος των ιδιοκτητών η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου και υποβάλλεται επιπλέον μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.
ΠΗΓΗ https://monemvasia.gov.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΔΗ.ΣΥ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ



Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος
Βουλευτής Λακωνίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη, 24 Μαϊου 2018

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας και Υγείας κατέθεσαν οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Βουλευτής Λακωνίας και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Βουλευτής Λάρισας, σχετικά με την ταλαιπωρία και την αβεβαιότητα που βιώνουν οι φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής, αφού παρέμεινε για περισσότερους από επτά μήνες κλειστή, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των μελών ΔΕΠ.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Αθήνα, Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:
-          Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
-          Υγείας κο Ανδρέα Ξανθό


Θέμα: «Όμηροι της απραξίας σας συνεχίζουν να είναι οι φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ»

Χωρίς τέλος είναι η ταλαιπωρία και η αβεβαιότητα που βιώνουν οι φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Σχολή αφού παρέμεινε για περισσότερους από επτά μήνες κλειστή, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των μελών ΔΕΠ που αντιδρούν στο Ν. 4485/2017, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εκπαιδευτικό αλλά και κλινικό έργο, τελικά ξεκίνησε να λειτουργεί αλλά υποτυπωδώς. Είχε προηγηθεί (Απρίλιος 2018) η επιστολή διαμαρτυρίας των 320 φοιτητών, στην οποία εξέφραζαν την αγωνία και την απόγνωσή τους από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σχολή τους. Σε όλα αυτά το Υπουργείο σας παρέμεινε απλός θεατής. Φέρατε ρύθμιση για τις οφειλές των διδασκόντων, την οποία όμως αποσύρατε με τη δικαιολογία ότι έχει ενστάσεις το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χωρίς όμως να αντιπροτείνετε κάτι άλλο ως εναλλακτική λύση. Σήμερα οι φοιτητές, ειδικά όσοι φοιτούν στο 5 έτος, εξακολουθούν να είναι όμηροι της απραξίας σας, αφού πρώτα έχασαν ουσιαστικά το εξάμηνό τους.

Δυσμενείς είναι όμως και οι συνέπειες για τους 13.000 ασθενείς που ετησίως υποβάλλονται σε θεραπείες στις κλινικές της Σχολής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται άτομα με ειδικές ανάγκες, άποροι, πρόσφυγες κλπ. Οι  χαμηλές τιμές στις εργασίες που φτάνουν μέχρι και το 80% πιο κάτω από τα ιδιωτικά ιατρεία, καθώς και το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρονται από τους φοιτητές, υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους, έχουν κάνει τη Σχολή περιζήτητη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ειδικά, για τα παιδιά ΑμεΑ οι εξειδικευμένες κλινικές της Σχολής αποτελούν τη μόνη λύση, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα παρόμοιων θεραπειών στα δημόσια νοσοκομεία, γεγονός που καταδεικνύει και τη σημαντική κοινωνική προσφορά της Σχολής. Επίσης, τα νοσήλια που πληρώνουν όσοι απευθύνονται στη Σχολή για θεραπείες εξασφαλίζουν την οικονομική αυτοτέλειά της. Η μη λειτουργία της για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στα ραντεβού των ασθενών αλλά και σοβαρό πρόβλημα έλλειψης υλικών, το οποίο εντάθηκε ακόμη περισσότερο λόγω της μη χρηματοδότησης της Σχολής από το κεντρικό Κράτος.

Σε Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018, χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση των φοιτητών, αποφασίστηκε αλλαγή στο Πρόγραμμα Σπουδών και μάλιστα με εφαρμογή του νέου στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς! Το Πρόγραμμα αυτό εφαρμοζόταν παλαιότερα και είχε κριθεί ως μη λειτουργικό, οπότε και αντικαταστάθηκε από το νέο, πλέον καταρτισμένο και ολοκληρωμένο. Το γεγονός αυτό οδήγησε την υπεύθυνη της Επιτροπής του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών σε παραίτηση. Ουσιαστικά, με την αλλαγή του Προγράμματος επέρχεται μείωση στις ώρες που τα μέλη ΔΕΠ θα βρίσκονται στις κλινικές, παραβλέποντας την επαρκή εκπαίδευση των φοιτητών.

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται οι 5οετείς φοιτητές, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν απωλέσει το εξάμηνό τους. Οι κλινικές που θα έπρεπε να ολοκληρώνονται έχουν μετατεθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2018, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εξεταστική. Πολλοί από αυτούς έχασαν τις προθεσμίες για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους, τις οποίες είχαν προγραμματίσει για τον Οκτώβριο του 2018 ή δεν κατάφεραν να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για τη στρατιωτική τους θητεία. Σε όλα αυτά δεν συν-υπολογίζουμε την τεράστια οικονομική επιβάρυνση εκατοντάδων οικογενειών, οι οποίες κλήθηκαν να καλύπτουν τα έξοδα των παιδιών τους χωρίς όμως αυτά ουσιαστικά να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων τους. 

Και όλα αυτά συμβαίνουν στη Σχολή που κέρδισε επάξια μια σπουδαία διάκριση ως μια από τις 100 καλύτερες σχολές του κόσμου, ανάμεσα σε 4.000 ακαδημαϊκά ιδρύματα και 1.500 οδοντιατρικές σχολές παγκοσμίως. Στη Σχολή λειτουργούν σήμερα 180 μονάδες, οι οποίες συντηρούνται αποκλειστικά από ιδίους πόρους, δηλαδή από τα έσοδα των νοσηλίων των ασθενών, από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, από ερευνητικά προγράμματα κλπ.

Σε συνέχεια των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.      Πώς γίνεται τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας να είναι ανύπαρκτα σε μια τέτοια κατάσταση εδώ και τόσους μήνες;
2.      Ποιος κατοχυρώνει φοιτητές και ασθενείς;
3.      Ποιος επωμίζεται την οικονομική ευθύνη όλων των παραπάνω;
4.      Ποιος τέλος πάντων είναι εκείνος που μπορεί να δώσει μια σοβαρή, υπεύθυνη, ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη απάντηση στους φοιτητές, τους γονείς και τους ασθενείς;
5.      Ποιες ενέργειες έχουν αναλάβει τα Υπουργεία σας ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες χαοτικές συνθήκες στη Σχολή στο μέλλον;
6.      Σε ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στο θέμα των χρεών των διδασκόντων μελών ΔΕΠ, όπως αυτές απορρέουν από τον Νόμο 4485/2017; 



Οι ερωτώντες Βουλευτές


Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας    


ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Η 154η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


                            Αθήνα 22/5/2018



                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Η  154η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ                                        

 Η  ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  γιόρτασε με λαμπρότητα την 154η   Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα στο ολοήμερο εκδηλώσεών της την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 .
Το πρωί στις 11.30΄π.μ. τελέσθηκε  Δοξολογία  στον Καθεδρικό Ναό Μητρόπολης Αθηνών.  Τη Δοξολογία τέλεσε εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ.Αντώνιος, Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
 Στη  συνέχεια σχηματίστηκε πομπή που συνοδεύτηκε  από  τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων  και  από σημαιοφόρους και παραστάτες με παραδοσιακές στολές από τα Επτά Νησιά μας  εκπροσωπώντας όλα τα Νησιά του Ιονίου Πελάγους με κατεύθυνση στο Σύνταγμα για να γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη. Την πομπή ακολούθησε πλήθος κόσμου από τα Νησιά μας, την Αττική  και άλλες περιοχές της πατρίδας μας.
Στεφάνι  κατέθεσαν:
Α) Εκ μέρους της  Προεδρίας  της  Δημοκρατίας ο Αντιπλοίαρχος κ. Νικόλαος Πατσάκης- Υπασπιστής Α΄ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Β) Ο Πρόεδρος της  Επτανησιακής   Συνομοσπονδίας   κ. Ιωάννης  Παργινός  εκ μέρους του Δ. Σ. και των Πολιτιστικών Σωματείων όλων  των Νησιών μας.
Γ) Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής  η κ. Αγγελική Λεβέντη, εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 7.00΄μ.μ.  στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  η μεγάλη Εκδήλωση  για την154η Επέτειο της Ένωσης Επτανήσου με την Ελλάδα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Μπαλάφας, η  Βουλευτής  κ. Αννέτα  Καββαδία, εκ  μέρους του Βουλευτή κ. Στέφανου Γκίκα ο κ. Θωμάς  Σούλος. Παρευρέθηκαν επίσης και τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο, Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι και Μέλη Δ.Σ. από Πολιτιστικούς Συλλόγους και Σωματεία των Νησιών μας.  
Μετά το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων και το Χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κ. Ιωάννη Παργινό ακολούθησε  ο Πανηγυρικός της Ημέρας με θέμα:  «Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» από τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Φιλοσοφικής κ. Γεράσιμο Ζώρα.
Στη συνέχεια  το Πρόγραμμα πλαισιώθηκε  με Καλλιτεχνικά Συγκροτήματα από όλα τα Νησιά μας. Την παρουσίαση του Προγράμματος επιμελήθηκε η κ. Πόπη Σωτηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία έκανε και μια μικρή ιστορική αναδρομή κάθε Καλλιτεχνικού Συγκροτήματος που πλαισίωνε την εκδήλωση.
 Τα Καλλιτεχνικά  Συγκροτήματα  που συμμετείχαν και πλαισίωναν  στο Πρόγραμμα  ήταν Επτά στο Σύνολό τους (όσα και τα Επτάνησα)  και το καθένα εκπροσωπούσε κάθε  Νησί  ως εξής:
1)     ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ:   Η Μικτή Χορωδία και Μαντολινάτα  του Συλλόγου Φαρακλάδων    «ΕΥΓΕΡΟΣ»  Κεφαλονιάς  με Μαέστρο τη Χριστίνα Ρόκκου που παρουσίασε  τραγούδια της Κεφαλονιάς  και  Μίκη Θεοδωράκη, συνοδευόμενη από τη Σταματία  Σκαλενάκη στο πιάνο και τον Κώστα Πανταζάτο στο Μαντολίνο.
Κατά την παρουσίαση της ιστορικής αναδρομής  έγινε αναφορά στη Μικτή χορωδία Μαντολινάτα και το χορευτικό Τμήμα  του Συλλόγου ( τα μέλη του κατάγονται από το χωριό Φαρακλάτα Κεφαλονιάς) τα οποία έχουν βραβευτεί και έχουν τύχει διακρίσεων από την ίδρυση του Συλλόγου  το 1975 έως σήμερα.  Η Μικτή Χορωδία μαντολινάτα βραβεύτηκε από την ΕΡΤ το 1983 με μαέστρο το Διονύση Αποστολάτο .  Με μαέστρο τον Παναγή Μπαρμπάντη    είχε και  τηλεοπτικές εμφανίσεις  στην ΕΡΤ-1,  όπως για παράδειγμα στην εκπομπή        «ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ» της Δήμητρας Γκουντούνα στις 7/5/2001 και στην εκπομπή της Σεμίνας Διγενή  στις 1/5/2004.Ο Σύλλογος έχει  κυκλοφορήσει  επίσης CD και κασέτες με μαέστρο τον Παναγή Μπαρμπάντη  ως το 2005. Από το 2006 έως σήμερα μαέστρος είναι η Χριστίνα Ρόκκου. Ο Σύλλογος  με τη Μικτή Χορωδία Μαντολινάτα έχει διοργανώσει συναυλίες σε πολλά θέατρα της Αθήνας, στο Βεάκειο Πειραιά, στο Κατράκειο της Νίκαιας, στη Λυρική Σκηνή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Στάδιο Αργοστολίου, στο Θέατρο «ΚΕΦΑΛΟΣ», στο Σπήλαιο «Δρογκαράτη» Κεφαλονιάς  και σε πολλά θέατρα της Αθήνας και  της Επαρχίας.
2)  ΛΕΥΚΑΔΑ:   Χορωδία  από την Ομοσπονδία Απανταχού  Λευκαδίτικων Συλλόγων  του Συλλόγου Λευκαδίων  Αττικής η «ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ». Η χορωδία του Συλλόγου Λευκαδίων  Αττικής  η «ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ»  ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Στην εκδήλωση παρουσίασε ποιήματα Λευκαδιτών ποιητών (Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Βασίλη Σίδερη, Νίκου Βλάχου) σε Μουσική Διονύση Γράψα  και το «ΛΕΥΚΑΔΑ ΟΝΕΙΡΟ» σε στίχους και Μουσική Παναγιώτη Φίλιππα,  με  Μαέστρο  τη  Δώρα Μουρμούρη. Η χορωδία πλαισιώθηκε με την ορχήστρα του Παναγιώτη Φίλιππα που ο ίδιος ήταν στο Μαντολίνο,  στην Κιθάρα/φυσαρμόνικα ο Χατζηδάκης Κων/νος, στο Ακορντεόν ο Αλιφραγκής Γιώργος, στο Κοντραμπάσο ο  Δρίβας Γιώργος και Τσέλο η  Μαυρέτα Φίλιππα και  ο Ορέστης Ζαφειρόπουλος.

3)ΙΘΑΚΗ:  Χορευτικό Συγκρότημα από  την Ένωση Απανταχού Ιθακησίων  σε συνεργασία με το  Χορευτικό Τμήμα της  Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά που ιδρύθηκε το 1973  από μια ομάδα νέων από τα Καμιναράτα  επί προεδρίας Γεράσιμου Χαλικιά και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Ναυτική Εβδομάδα στο Πασαλιμάνι.  Από τότε λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα και διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί  από όλη την Ελλάδα, καθώς και αστικοί χοροί. Δασκάλα  του συγκροτήματος είναι η Ευαγγελία Κοκκίνη. Η Ένωση των Απανταχού Ιθακησίων ιδρύθηκε το 1925 και έως σήμερα έχει να επιδείξει πάνω από ενενήντα χρόνια φιλανθρωπικού έργου και αδιαλείπτου παρουσίας στο Πολιτιστικό γίγνεσθαι των Επτανήσων.
4)ΖΑΚΥΝΘΟΣ:  Το Χορευτικό Συγκρότημα  της Ένωσης Ζακυνθίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» χόρεψε παραδοσιακούς  Ζακυνθινούς χορούς  κλείνοντας με το «Λεβαντίνικο» χορό της ορεινής Ζακύνθου. Δάσκαλοι χορού ο Γιάννης Ρουσιάνος και η Γεωργία  Ράπτη, με τον Δημήτρη Λάγιο στο Μαντολίνο, και στις  Κιθάρες  τον Κώστα  Καρδιανό, τον Διονύση Ξένο, τον Γ. Κοντογιάννη. Η Ζάκυνθος παρουσίασε εικόνες από το ¨Φιόρο του Λεβάντε" και τα άλλα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Απήγγειλε επίσης η παρουσιάστρια εκ μέρους της Ζακύνθου αποσπάσματα από  ποιήματα του Ανδρέα Κάλβου και του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
5)ΚΥΘΗΡΑ: Το Χορευτικό Συγκρότημα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών παρουσίασε  χορούς των Κυθήρων με τη συνοδεία Λαϊκών Παραδοσιακών οργάνων με Δασκάλα χορού την Βασιλική Πετράκη, στο  Βιολί ο Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος και στο Λαούτο ο Παναγιώτης Στάθης. Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, το αρχαιότερο κυθηραϊκό σωματείο, ιδρύθηκε στις 17 Μαρτίου 1924 και έχει έδρα την Αθήνα. Ανάμεσα στους σκοπούς του  ξεχωρίζει η εκμάθηση  κυθηραϊκών χορών και διατηρεί χορευτικό τμήμα, το οποίο μεταφέρει  και  παρουσιάζει τα παραδοσιακά τραγούδια, τους χορούς και τις παραδοσιακές φορεσιές των Κυθήρων. Με μεγάλη επιτυχία έχει χορέψει σε  πόλεις της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού και έχει συμμετέχει σε παραστάσεις στο θέατρο «Δώρα Στράτου» και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, έχοντας καταφέρει να κερδίσει το θαυμασμό και το ενδιαφέρον του κόσμου.

6)ΠΑΞΟΙ: Το Χορευτικό Συγκρότημα του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου  «ΛΑΟΠΟΛΙΣ» που απαρτίζεται από Επτανήσιους με την ουσιαστική βοήθεια και συνεργασία της Καθηγήτριας κ. Ιωάννας Χρονοπούλου και την αμέριστη συμπαράσταση του Προέδρου της Ένωσης Απανταχού Παξινών «Άγιος Χαράλαμπος» κ. Ιωάννη Δήμα, παρουσίασε ένα  σημαντικό μέρος της Μουσικοχορευτικής παράδοσης των Παξών με Δάσκαλο χορού τον  Ιωάννη Γαντζία.
7) ΚΕΡΚΥΡΑ: Η Χορωδία «ΦΑΙΑΚΩΝ ΩΔΗ» της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» με μαέστρο τον Ιωάννη Θεοδωρόπουλο παρουσίασε τραγούδια Παραδοσιακά της Κέρκυρας και του Διονύση Λαυράγκα.
 Η χορωδία «Φαιάκων Ωδή» είναι  δημιούργημα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής « Ιωάννης Καποδίστριας» είναι πολύ μικρή σε ηλικία... δεν έχει κλείσει ακόμα τα δύο της χρόνια...αλλά  έχει πολλά επιτεύγματα στο ενεργητικό της, με την παρουσία της σε κοινές εκδηλώσεις με αξιόλογες και διακεκριμένες φιλαρμονικές και μπάντες (όπως εκείνη της Ελληνικής Αεροπορίας που βραβεύτηκε σε διεθνές φεστιβάλ χορωδιών και φιλαρμονικών στη Μόσχα) και φυσικά τις καθόλα έξοχες χορωδίες της φετινής επετειακής  εκδήλωσης για την Ένωση των Επτανήσων, της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας!
Φυσικά, όλα τούτα έγιναν  κατορθωτά με την αμέριστη και συνεχή αρωγή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής και  την καθοδήγηση του μαέστρου, Γιάννη Θεοδωρόπουλου,  με το αίσθημα της γερής παρέας που τον διακατέχει μαζί με τα μέλη της αφού  φτάνοντας στο τέλος του  επετειακού προγράμματος, το τελευταίο τραγούδι «ΛΑΛΟΥΝ Τ’  ΑΗΔΟΝΙΑ» τραγούδησαν επί σκηνής   το Δ.Σ. της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και όσοι ήθελαν από τους θεατές!
Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία είναι υπερήφανη   που όλα  τα Νησιά μας από κοινού γιόρτασαν και τίμησαν την 154η Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα και για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι κρατούν ζωντανή την Παράδοσή  μας και την Ιστορία μας!





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                                                                                                                                                   

            ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ                                         ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ - ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ