Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΔΗ.ΣΥ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ



Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος
Βουλευτής Λακωνίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη, 24 Μαϊου 2018

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας και Υγείας κατέθεσαν οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Βουλευτής Λακωνίας και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Βουλευτής Λάρισας, σχετικά με την ταλαιπωρία και την αβεβαιότητα που βιώνουν οι φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής, αφού παρέμεινε για περισσότερους από επτά μήνες κλειστή, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των μελών ΔΕΠ.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Αθήνα, Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:
-          Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
-          Υγείας κο Ανδρέα Ξανθό


Θέμα: «Όμηροι της απραξίας σας συνεχίζουν να είναι οι φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ»

Χωρίς τέλος είναι η ταλαιπωρία και η αβεβαιότητα που βιώνουν οι φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Σχολή αφού παρέμεινε για περισσότερους από επτά μήνες κλειστή, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των μελών ΔΕΠ που αντιδρούν στο Ν. 4485/2017, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εκπαιδευτικό αλλά και κλινικό έργο, τελικά ξεκίνησε να λειτουργεί αλλά υποτυπωδώς. Είχε προηγηθεί (Απρίλιος 2018) η επιστολή διαμαρτυρίας των 320 φοιτητών, στην οποία εξέφραζαν την αγωνία και την απόγνωσή τους από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σχολή τους. Σε όλα αυτά το Υπουργείο σας παρέμεινε απλός θεατής. Φέρατε ρύθμιση για τις οφειλές των διδασκόντων, την οποία όμως αποσύρατε με τη δικαιολογία ότι έχει ενστάσεις το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χωρίς όμως να αντιπροτείνετε κάτι άλλο ως εναλλακτική λύση. Σήμερα οι φοιτητές, ειδικά όσοι φοιτούν στο 5 έτος, εξακολουθούν να είναι όμηροι της απραξίας σας, αφού πρώτα έχασαν ουσιαστικά το εξάμηνό τους.

Δυσμενείς είναι όμως και οι συνέπειες για τους 13.000 ασθενείς που ετησίως υποβάλλονται σε θεραπείες στις κλινικές της Σχολής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται άτομα με ειδικές ανάγκες, άποροι, πρόσφυγες κλπ. Οι  χαμηλές τιμές στις εργασίες που φτάνουν μέχρι και το 80% πιο κάτω από τα ιδιωτικά ιατρεία, καθώς και το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρονται από τους φοιτητές, υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους, έχουν κάνει τη Σχολή περιζήτητη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ειδικά, για τα παιδιά ΑμεΑ οι εξειδικευμένες κλινικές της Σχολής αποτελούν τη μόνη λύση, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα παρόμοιων θεραπειών στα δημόσια νοσοκομεία, γεγονός που καταδεικνύει και τη σημαντική κοινωνική προσφορά της Σχολής. Επίσης, τα νοσήλια που πληρώνουν όσοι απευθύνονται στη Σχολή για θεραπείες εξασφαλίζουν την οικονομική αυτοτέλειά της. Η μη λειτουργία της για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στα ραντεβού των ασθενών αλλά και σοβαρό πρόβλημα έλλειψης υλικών, το οποίο εντάθηκε ακόμη περισσότερο λόγω της μη χρηματοδότησης της Σχολής από το κεντρικό Κράτος.

Σε Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018, χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση των φοιτητών, αποφασίστηκε αλλαγή στο Πρόγραμμα Σπουδών και μάλιστα με εφαρμογή του νέου στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς! Το Πρόγραμμα αυτό εφαρμοζόταν παλαιότερα και είχε κριθεί ως μη λειτουργικό, οπότε και αντικαταστάθηκε από το νέο, πλέον καταρτισμένο και ολοκληρωμένο. Το γεγονός αυτό οδήγησε την υπεύθυνη της Επιτροπής του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών σε παραίτηση. Ουσιαστικά, με την αλλαγή του Προγράμματος επέρχεται μείωση στις ώρες που τα μέλη ΔΕΠ θα βρίσκονται στις κλινικές, παραβλέποντας την επαρκή εκπαίδευση των φοιτητών.

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται οι 5οετείς φοιτητές, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν απωλέσει το εξάμηνό τους. Οι κλινικές που θα έπρεπε να ολοκληρώνονται έχουν μετατεθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2018, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εξεταστική. Πολλοί από αυτούς έχασαν τις προθεσμίες για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους, τις οποίες είχαν προγραμματίσει για τον Οκτώβριο του 2018 ή δεν κατάφεραν να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για τη στρατιωτική τους θητεία. Σε όλα αυτά δεν συν-υπολογίζουμε την τεράστια οικονομική επιβάρυνση εκατοντάδων οικογενειών, οι οποίες κλήθηκαν να καλύπτουν τα έξοδα των παιδιών τους χωρίς όμως αυτά ουσιαστικά να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων τους. 

Και όλα αυτά συμβαίνουν στη Σχολή που κέρδισε επάξια μια σπουδαία διάκριση ως μια από τις 100 καλύτερες σχολές του κόσμου, ανάμεσα σε 4.000 ακαδημαϊκά ιδρύματα και 1.500 οδοντιατρικές σχολές παγκοσμίως. Στη Σχολή λειτουργούν σήμερα 180 μονάδες, οι οποίες συντηρούνται αποκλειστικά από ιδίους πόρους, δηλαδή από τα έσοδα των νοσηλίων των ασθενών, από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, από ερευνητικά προγράμματα κλπ.

Σε συνέχεια των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.      Πώς γίνεται τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας να είναι ανύπαρκτα σε μια τέτοια κατάσταση εδώ και τόσους μήνες;
2.      Ποιος κατοχυρώνει φοιτητές και ασθενείς;
3.      Ποιος επωμίζεται την οικονομική ευθύνη όλων των παραπάνω;
4.      Ποιος τέλος πάντων είναι εκείνος που μπορεί να δώσει μια σοβαρή, υπεύθυνη, ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη απάντηση στους φοιτητές, τους γονείς και τους ασθενείς;
5.      Ποιες ενέργειες έχουν αναλάβει τα Υπουργεία σας ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες χαοτικές συνθήκες στη Σχολή στο μέλλον;
6.      Σε ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στο θέμα των χρεών των διδασκόντων μελών ΔΕΠ, όπως αυτές απορρέουν από τον Νόμο 4485/2017; 



Οι ερωτώντες Βουλευτές


Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας    


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου