Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.παράνομο bypass ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών διαμόρφωσης δημοτικής οδού προς πλακόστρωση.

Το παράνομο αυτό bypass ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών διαμόρφωσης δημοτικής οδού προς πλακόστρωση. Αποδεικνύει αντικοινωνική συμπεριφορά εκ μέρους του παραβάτη, αλλά και τη νοοτροπία "κλέβε όσο δε σε βλέπουν, αλλά να φωνάζεις όταν ο Δήμος σου κόβει το νερό".
Ευτυχώς όμως "μιά του κλέφτη, δυό του κλέφτη, τρεις και την κακή του μέρα".
Σε τέτοια φαινόμενα οφείλουμε όλοι να είμαστε αμείλικτοι. Ειδικά όταν ο παραβάτης δεν ανήκει σε καμία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα μειωμένου εισοδήματος.

Θα υποβληθεί μήνυση για υδροκλοπή και θα εφαρμοστούν τα νόμιμα!
Όταν λέμε ότι ΔΕΝ είμαστε όλοι ίδιοι το εννοούμε!
Όταν λέμε ότι ΔΕΝ υπολογίζουμε πολιτικό κόστος το εννοούμε!
Stratos Charchalakis

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΝΕΑΠΟΛΗ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΚΥΘΗΡΑ ΘΑ ΧΤΥΠΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΟΦΟΡ

Σύμφωνα με  τους χάρτες που έχει αναρτήσει το meteo.gr οι Δήμοι Μονεμβασίας , Ελαφονήσου και Κυθήρων θα χτυπηθούν με δυνατούς ανέμους έως 10 Μποφόρ.
Πολύ μεγάλα προβλήματα αναμένεται να προκαλέσει η «Χιόνη» στις θαλάσσιες μετακινήσεις, ενώ υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος φθορών ή ζημιών στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές στην Ευβοια, στην Ανατολική Αττική, και στα νησιά του Αιγαίου. Κατά το διήμερο Τετάρτη 13/02 – Πέμπτη 14/02, οι βόρειοι άνεμοι θα φτάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ (θύελλα).

https://www.panlakonian.gr


Ο ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΙΧΘΥΟΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΤΑΣΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ 1971

Δημοσιεύομαι έρευνα του Αείμνηστου  φίλου,Κυθήριου επιστήμονα Τάσου Κορωναίου Πουλάκη αντίγραφο της οποίας έχουμε.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον Μάιο του 1971 στις Αμμούτσες Κυθήρων σε σημείο που του υπέδειξε ο αλησμόνητος πατέρας μου Χρήστος Πολίτης.
Δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον στο σημείο το παραμικρό ίχνος από το σπάνιο απολίθωμα που πιθανών να ήταν και το μοναδικό στον κόσμο.
Δυστυχώς όμως δεν έγινε και απολύτως  τίποτα ώστε να προστατευτεί και να αναδειχθεί...

ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΙΧΘΥΟΣ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟ ΕΙΣ ΤΙΣ ΑΜΜΟΥΤΣΕΣ ΚΥΘΗΡΩΝ,ΜΗΚΟΥΣ 11 ΜΕΤΡΩΝ.
ΥΠΗΡΞΕ ΕΙΣ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΠΡΙΝ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΤΩΝ,ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΕΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ U.C.L.A.ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΞΗΤΑΣΑΝ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΟΣ.
ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΙΧΘΥΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΕΙΠΑΝ.
ΕΠΙΣΗΣ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΙΧΘΥΟΣΑΥΡΟΥ,ΔΗΛΑΔΗ ΗΤΑΝ ΨΑΡΙ,ΚΑΙ ΣΑΥΡΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΙΝΕ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ,ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΟΔΙΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΥΡΕΘΗΚΑΝ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΟΣ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1971.
ΤΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΄Π΄ ΤΜΗΜΑ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΠΤΕΡΥΓΙΟΥ.
                                                     
                                                 ΤΑΣΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΕΤΟΣ 1971


 ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ

Τέσσερις μήνες νωρίτερα η κατανομή εποχικού προσωπικού δακοκτονίας στις περιφέρειες


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τέσσερις μήνες νωρίτερα η κατανομή 
εποχικού προσωπικού δακοκτονίας στις περιφέρειες
Όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ξεκινήσει εγκαίρως το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου στις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, ολοκλήρωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σημειώνεται ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση των τεσσάρων συναρμόδιων Υπουργείων (Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών), που καθορίζει τον αριθμό του εποχικού προσωπικού για τη Δακοκτονία το 2019 πήρε ΦΕΚ στις 6 Φεβρουαρίου 2019, ενώ πέρυσι είχε δημοσιευθεί στις 12 Ιουνίου 2018, λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.
Τελευταίο βήμα, προκειμένου να μπορέσουν οι Περιφέρειες να ξεκινήσουν από την πλευρά τους τη σχετική διαδικασία, αποτέλεσε η Υπουργική Απόφαση για την «Κατανομή  εποχικού  προσωπικού σε Περιφερειακές Ενότητες - Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2019». Η ΥΑ δημοσιεύτηκε σήμερα στη «Διαύγεια» και πλέον οι Περιφέρειες είναι σε θέση να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, κατανέμονται σε 36 ελαιοπαραγωγικές περιφερειακές ενότητες 940 άτομα – πέρυσι ήταν 871 – εκ των οποίων:
  • 192 είναι Τομεάρχες Δακοκτονίας Γεωπόνοι ή εν ελλείψει Τεχνολόγοι Γεωπόνοι Φυτικής Παραγωγής ή εν ελλείψει Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών ή Ανθοκομίας ή Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων
  • 748 είναι λοιπό εργατοτεχνικό προσωπικό ΥΕ (παγιδοθέτες, αρχιεργάτες, ψεκαστές, παρασκευαστές, δειγματολήπτες, μεταφορείς, εργάτες αποθήκης κλπ.)
Το προσωπικό αυτό θα απασχοληθεί ως εξής: Oι τομεάρχες δακοκτονίας μέχρι 6,5 μήνες, το δε εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων τα 334 άτομα (έως 34 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών) και τα 414 άτομα (έως 60 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών) η δε απασχόλησή τους θα γίνει εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι 30-11-2019.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών/Περιφερειακών Ενοτήτων να φροντίσουν ώστε οι προσλήψεις του προσωπικού να γίνουν έγκαιρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για το έτος 2019.
http://www.minagric.gr/

Δελτίο Τύπου: Δενδροφυτεύοντας τα Κύθηρα όλοι μαζί

Δελτίο Τύπου: Δενδροφυτεύοντας τα Κύθηρα όλοι μαζί
Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ιδιαίτερη χαρά μας για τη μεγάλη επιτυχία της προχθεσινής εθελοντικής σημειακής αναδάσωσης που πραγματοποιήθηκε στον κόμβο των Πιτσινιάνικων με την συμμετοχή 40 και πλέον ατόμων.
Όλοι δούλεψαν με πολύ μεράκι αγάπη και τελικά μεγάλη αποτελεσματικότητα φυτεύοντας συνολικά 500 φυτά – πικροδάφνες, κυπαρίσσια, χαρουπιές, κουκουναριές – σε μία Κυθηραϊκή γωνία που είχε κατακαεί το καλοκαίρι του 2017. Η εξόρμηση αυτή είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του μεγάλου εγχειρήματος/ προγράμματος «Το ταξίδι για την αναγέννηση των Κυθήρων ξεκίνησε» που υλοποιεί στα Κύθηρα η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) από τον Δεκέμβριο του 2017 με την στενή συνεργασία του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας και του Δήμου Κυθήρων-Αντικυθήρων.

Την δράση όμως αυτή χαρακτήριζε κάτι το ιδιαίτερο όπως άλλωστε και όλο το πρόγραμμα. Ήμασταν όλοι εκεί! Όπως λέμε «κανείς δεν περισσεύει». Ολόκληρες οικογένειες, οι ενήλικες περιπατητές (η πολυμελής ομάδα του Pyrgos House and Kythera Hiking), ο ιερέας του Λιβαδειού, η Γυμνασιάρχης, ξένοι φίλοι των Κυθήρων με μόνιμη παραμονή στο νησί. Βέβαια την παράσταση έκλεψαν τα καμιά δεκαπενταριά παιδιά όλων των ηλικιών που έκαναν όλες τις δουλειές με μεγάλη σοβαρότητα περηφάνια και συνέπεια. Τα χαμόγελα περίσσευαν και όλοι δεσμεύτηκαν ότι είναι έτοιμοι για την επόμενη εξόρμηση δενδροφύτευσης τον Μάρτιο, πριν ακριβώς κλείσει η φυτευτική περίοδος.
Οι σημειακές δενδροφυτεύσεις, με επιστημονική επίβλεψη από ειδικούς δασολόγους και γεωπόνους, συνεχίζονται σε συγκεκριμένες θέσεις με τα κατάλληλα είδη φυτών για τα Κύθηρα, και με στόχο να φτάσουν συνολικά τα 4.000 φυτά. Αυτό όμως που έκανε ξεχωριστή την χτεσινή δενδροφύτευση ήταν η μεγάλη και αυθόρμητη εθελοντική συμμετοχή πολλών Κυθηρίων από διαφορετικές προελεύσεις.
Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.
Προστασία της Φύσης (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)






ΛΑΚΩΝΙΑ.Συνελήφθη ένα (1) άτομο για ναρκωτικά στους Μολάους


Συνελήφθη,  (11.2.2019) το μεσημέρι, στου Μολάους Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων, 52χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε έξι (6) δισκία, που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά, τα οποία κατασχέθηκαν.
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

Τροποποίηση των δρομολογίων για σήμερα, Τρίτη 12/02/2019 και αύριο, Τετάρτη 13/02/2019.


Πρός τούς έπαγγελματίες ψαράδες.ΠΡΩΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ










ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ.ΔΤ Ερώτηση για οφειλέτες ΕΝΦΙΑ-ΦΑΠ με αποδεδειγμένη έλλειψη ρευστότητας


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ , Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019

Να μη διώκονται ποινικά όσοι αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν ΦΑΠ-ΕΝΦΙΑ
Το ενδεχόμενο να μη διώκονται ποινικά όσοι αποδεδειγμένα δεν έχουν την απαραίτητη ρευστότητα να πληρώσουν ΦΑΠ-ΕΝΦΙΑ ζητά με Ερώτησή του, ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος.
Ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει στην Ερώτησή του ότι σύμφωνα με τον νόμο ασκείται ποινική δίωξη για χρέη στο Δημόσιο άνω των 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε μετά την τροποποίηση που επέφερε η παράγραφος 2 του άρθρου 71 του Ν. 4337/2015. Ο φόρος αυτός όμως δεν έχει υπολογιστεί επί κάποιου χρηματικού ποσού, όπως συμβαίνει στη φορολογία εισοδήματος ή του ΦΠΑ, αλλά επί της υποτιθέμενης «αντικειμενικής» συνολικής αξίας ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρο ότι ο οφειλέτης του Δημοσίου διαθέτει την ρευστότητα για να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.
Ο Βουλευτής αναφέρει ότι στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες η έλλειψη ρευστότητας του φορολογούμενου είναι αποκλειστικά και μόνο η αιτία που εμποδίζει την καταβολή του φόρου, επιβάλλεται να υπάρχει μια επιείκεια. Ο φορολογούμενος -ειδικά όταν είναι συνταξιούχος ή μισθωτός- ο οποίος αθροιστικά οφείλει σε ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ από το 2010 έως και σήμερα πάνω από 100.000 ευρώ, δεν είναι εγκληματίας, αλλά ένας οικονομικά καταβεβλημένος φορολογούμενος ο οποίος δεν κατέβαλε επειδή δεν είχε τη σχετική ρευστότητα από εισοδήματα ή καταθέσεις.
Για τον λόγο αυτό, ο Κ. Κατσαφάδος σημειώνει ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέτρα αναβολής του φόρου (tax defferal scheems), που εφαρμόζονται από άλλες φορολογικές αρχές, όπως η Δανία, όπου προβλέπεται η αναστολή είσπραξης του αντίστοιχου φόρου κατοχής ακινήτων για άτομα άνω των 65 ετών, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων έως ότου κληρονομηθεί ή πωληθεί το φορολογούμενο ακίνητο.

Καταλήγοντας την Ερώτησή του, ο Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
1. Πόσες αιτήσεις ποινικής δίωξης έχουν υποβληθεί από προϊσταμένους ΔΟΥ, λόγω χρεών από ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ από την 1.1.2013 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΦΑΠ) έως 31.12.2017; Από ποιες Δ.Ο.Υ.;
2. Από το ανωτέρω σύνολο περιπτώσεων, πόσες αιτήσεις ποινικής δίωξης αφορούν φορολογούμενους που συμπληρώνουν ή έχουν ήδη συμπληρώσει τα 65 έτη μέσα το φορολογικό έτος 2017;
3. Από το ανωτέρω σύνολο περιπτώσεων πόσες αιτήσεις ποινικής δίωξης αφορούν φορολογούμενους των οποίων τα ετήσια εισοδήματα (δηλωθέντα ή κατόπιν ελέγχου) είναι μικρότερα από τα ετήσια ποσά ΕΝΦΙΑ;
4. Από το ανωτέρω σύνολο περιπτώσεων πόσοι φορολογούμενοι εξόφλησαν τον ΦΑΠ ή τον ΕΝΦΙΑ μετά την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης; Πόσοι ρύθμισαν οφειλή ΦΑΠ ή ΕΝΦΙΑ και πόσοι από τους τελευταίους την διατηρούν μέχρι και σήμερα;
5. Υπάρχει σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών ή της ΑΑΔΕ, ώστε να διαχωρίσει τους καλόπιστους φορολογούμενους με αντικειμενική αδυναμία, από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ή τους μεταχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο;
6. Εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ώστε πριν την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης να λαμβάνεται υπόψιν η αντικειμενική αδυναμία εξόφλησης ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ, λόγω έλλειψης ρευστότητας;
7. Τι πρόκειται να πράξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ σχετικά με οφειλές από ΦΠΑ, όπου το κράτος ζητά να του καταβληθεί το ΦΠΑ μιας συναλλαγής, ακόμη και αν ο αντισυμβαλλόμενος του κατηγορούμενου αποδεδειγμένα δεν τού το απέδωσε π.χ. επειδή πτώχευσε ή δεν διαθέτει καθόλου περιουσία;


Η Ερώτηση του Κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Αρ. πρωτ. 5561 /11.02.19

Προς: Υπουργείο Οικονομικών
Θέμα: Οφειλέτες ΕΝΦΙΑ και ΦΑΠ με αποδεδειγμένη αντικειμενική αδυναμία.
Ο νόμος σχετικά με την ποινική ευθύνη όσων οφείλουν στο Δημόσιο προβλέπει ότι ασκείται ποινική δίωξη για χρέη στο Δημόσιο άνω των 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε μετά την τροποποίηση που επέφερε η παράγραφος 2 του άρθρου 71 του Ν. 4337/2015.
Στόχος του νομοθέτη με την εν λόγω διάταξη ήταν ποινικοποίηση της παράλειψης καταβολής του οφειλόμενου ποσού στο Δημόσιο. Ωστόσο, κατά την εφαρμογή του νόμου, προκύπτει ότι χρειάζεται βελτιώσεις που επιβάλλονται, τόσο από την κοινή λογική, όσο και την κοινωνική αναγκαιότητα για εμπέδωση του κράτους δικαίου. Προκειμένου λοιπόν να τεκμηριωθεί η οποιαδήποτε άποψη θα πρέπει προηγουμένως το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων Εσόδων να παράσχει επαρκή και αναλυτική πληροφόρηση, σχετικά με την
αποτελεσματικότητα του μέτρου ποινικής δίωξης του οφειλέτη του δημοσίου και ειδικά στις περιπτώσεις οφειλών από ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ.
Κατά την ποινική δίωξη οφειλετών ΕΝΦΙΑ και ΦΑΠ για ποσά που, αθροιζόμενα από το 2010 έως και σήμερα, υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ (αρκεί δηλαδή να προκύπτει οφειλή άνω των 13.000 ευρώ ανά έτος επί 8 έτη), θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ο φόρος αυτός δεν έχει υπολογιστεί επί κάποιου χρηματικού ποσού, όπως συμβαίνει στη φορολογία εισοδήματος ή του ΦΠΑ, αλλά επί της υποτιθέμενης «αντικειμενικής» συνολικής αξίας ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρο ότι ο οφειλέτης του Δημοσίου διαθέτει την ρευστότητα για να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.
Στη διεθνή βιβλιογραφία αυτή η περίπτωση είναι γνωστή ως «asset rich cash poor» και αντιμετωπίζεται από άλλες φορολογικές αρχές με μέτρα αναβολής του φόρου (tax defferal scheems), όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη περίπτωση της Δανίας όπου προβλέπεται η αναστολή είσπραξης του αντίστοιχου φόρου κατοχής ακινήτων για άτομα άνω των 65 ετών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων έως ότου κληρονομηθεί ή πωληθεί το φορολογούμενο ακίνητο.
Η λογική τέτοιων μέτρων είναι η εξής: O οφειλέτης φόρου κατοχής περιουσίας (εν προκειμένω ΦΑΠ ή ΕΝΦΙΑ) δεν εισέπραξε κάποιο ποσό που του εξασφαλίζει ρευστότητα, ώστε από αυτό να μπορεί να εξοφλήσει τον φόρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες η έλλειψη ρευστότητας του φορολογούμενου είναι αποκλειστικά και μόνο η αιτία που εμποδίζει την καταβολή του φόρου, επιβάλλεται να υπάρχει μια επιείκεια. Ο φορολογούμενος (και ειδικά όταν είναι συνταξιούχος ή μισθωτός) ο οποίος αθροιστικά οφείλει σε ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ από το 2010 έως και σήμερα πάνω από 100.000 ευρώ δεν είναι ένας εγκληματίας, αλλά ένας οικονομικά καταβεβλημένος φορολογούμενος ο οποίος δεν κατέβαλε επειδή δεν είχε τη σχετική ρευστότητα από εισοδήματα ή καταθέσεις.
Μάλιστα υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μισθωτών ή συνταξιούχων που είχαν την ‘’ατυχία’’ να αποκτήσουν (από κληρονομιά ή δωρεά ή φορολογημένα εισοδήματα προηγούμενων ετών) ακίνητη περιουσία με σχετικά μεγάλη αντικειμενική αξία και οι οποίοι σύρονται στα ποινικά δικαστήρια, επειδή δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν την απαραίτητη ρευστότητα να εξοφλήσουν τους φόρους τους. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία του 80χρονου φορολογούμενου, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών για χρέη ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ1 την οποία μας γνωστοποίησε με επιστολή της το σωματείο «Ένωση Φορολογουμένων Ελλάδας-πρώην ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ».
Στην ουσία αυτοί οι άνθρωποι αυτοί κατηγορούνται ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, επειδή ο μισθός ή η σύνταξή τους δεν αρκεί για να καλύψουν τον ΦΑΠ ή τον ΕΝΦΙΑ της κατοικίας τους ή άλλου περιουσιακού στοιχείου. Ειδικά για αυτή τη μικρή αριθμητικά κατηγορία φορολογουμένων θα έπρεπε να προβλεφθεί νομοθετικά η δυνατότητα να ανακαλείται η αίτηση ποινικής δίωξης του αρμόδιου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. και η σχετική δίωξη να τίθεται στο αρχείο, αν ύστερα από οίκοθεν έλεγχο στα εισοδήματα του φορολογούμενου προκύπτει αντικειμενική και αναντίρρητη αδυναμία του φορολογούμενου να έχει την απαραίτητη ρευστότητα, προκειμένου να καταβάλλει τον φόρο που επεβλήθη. Ένας συνταξιούχος ή ένας μισθωτός με π.χ. 800 ευρώ μηνιαίο εισόδημα είναι απόλυτα λογικό να μην δύναται να καταβάλλει ΕΝΦΙΑ ή ΦΑΠ δεκάδων χιλιάδων ευρώ στις περιπτώσεις που το ποσό αυτό υπερβαίνει το ετήσιο εισόδημά του. Αυτό όμως δεν τον καθιστά εγκληματία.
Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι ο οφειλέτης του Δημοσίου αντιμετωπίζεται στην δίκη μόνο επιδερμικά, εξετάζεται δηλαδή μόνο ως προς το αν κατέβαλε ή όχι την οφειλή, χωρίς ποτέ ο δικαστής επί της ουσίας να ελέγχει το «άλλως δύνασθαι πράττειν», δηλαδή αν ο κατηγορούμενος είχε την δυνατότητα να καταβάλλει και παρ’ όλα αυτά δεν το έκανε. Μια τέτοια όμως πρακτική αποτελεί όντως κοινωνικοηθική απαξία και συνιστά μια αντικοινωνική και καταδικαστέα συμπεριφορά.
Για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του δικαστή ουσίας να ελέγχει αυτόν τον όρο, αν δηλαδή ο κατηγορούμενος μπορούσε, αλλά δεν πλήρωσε. Αυτή η αντιμετώπιση θα ήταν δίκαιη και εύλογη και σε άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κατηγορούμενος ουδέποτε είχε την δυνατότητα να επιλέξει και να πράξει το ορθό, δηλαδή να καταβάλει το χρέος του. Ενδεικτικό είναι εκτός από την περίπτωση του ΦΑΠ και του ΕΝΦΙΑ και το παράδειγμα στις οφειλές από ΦΠΑ, όπου το κράτος ζητά να του καταβληθεί το ΦΠΑ της συναλλαγής, ακόμη και αν ο αντισυμβαλλόμενος του κατηγορούμενου αποδεδειγμένα δεν τού το απέδωσε. Για ποιον λόγο θα πρέπει να θεωρηθεί εγκληματίας κάποιος επιχειρηματίας, ο οποίος έμεινε απλήρωτος και δεν εισέπραξε τον ΦΠΑ που απεικονίζεται στα τιμολόγια της συναλλαγής! Αντίστοιχα φαινόμενα υπάρχουν και στις περιπτώσεις των επιχειρηματιών που η Δ.Ο.Υ. τους έχει «ρίξει» τα βιβλία (εξωλογιστικός προσδιορισμός για χρήσεις έως το 2013).Έχει παρατηρηθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι οφειλές που προκαλούνται πλησιάζουν ή και υπερβαίνουν τον ετήσιο τζίρο, δηλαδή το σύνολο των εισπράξεων του φορολογούμενου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν εκ των πραγμάτων να καταβληθούν τα ποσά των φόρων που καταλογίστηκαν. Συνεπώς, δεν νοείται να έχει αξιόποινο χαρακτήρα, η μη καταβολή των σχετικών ποσών φόρων, όταν αυτή οφείλεται σε αποδεδειγμένη αντικειμενική αδυναμία.
Επειδή είναι δείγμα νομικού πολιτισμού, αλλά και ανθρωπιάς να ληφθεί πρόνοια για αυτές τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η παράλειψη καταβολής του φόρου δεν οφείλεται σε δόλο ή αμέλεια, αλλά σε αντικειμενική αδυναμία,
Επειδή η ποινική δίωξη είναι αμφίβολο αν τελικά έχει και εισπρακτικό αποτέλεσμα,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πόσες αιτήσεις ποινικής δίωξης έχουν υποβληθεί από προϊσταμένους ΔΟΥ, λόγω χρεών από ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ από την 1.1.2013 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΦΑΠ) έως 31.12.2017; Από ποιες Δ.Ο.Υ.;
2. Από το ανωτέρω σύνολο περιπτώσεων, πόσες αιτήσεις ποινικής δίωξης αφορούν φορολογούμενους που συμπληρώνουν ή έχουν ήδη συμπληρώσει τα 65 έτη μέσα το φορολογικό έτος 2017;
3. Από το ανωτέρω σύνολο περιπτώσεων πόσες αιτήσεις ποινικής δίωξης αφορούν φορολογούμενους των οποίων τα ετήσια εισοδήματα (δηλωθέντα ή κατόπιν ελέγχου) είναι μικρότερα από τα ετήσια ποσά ΕΝΦΙΑ;
4. Από το ανωτέρω σύνολο περιπτώσεων πόσοι φορολογούμενοι εξόφλησαν τον ΦΑΠ ή τον ΕΝΦΙΑ μετά την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης; Πόσοι ρύθμισαν οφειλή ΦΑΠ ή ΕΝΦΙΑ και πόσοι από τους τελευταίους την διατηρούν μέχρι και σήμερα;
5. Υπάρχει σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών ή της ΑΑΔΕ, ώστε να διαχωρίσει τους καλόπιστους φορολογούμενους με αντικειμενική αδυναμία, από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ή τους μεταχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο;
6. Εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ώστε πριν την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης να λαμβάνεται υπόψιν η αντικειμενική αδυναμία εξόφλησης ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ, λόγω έλλειψης ρευστότητας;
7. Τι πρόκειται να πράξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ σχετικά με οφειλές από ΦΠΑ, όπου το κράτος ζητά να του καταβληθεί το ΦΠΑ μιας συναλλαγής, ακόμη και αν ο αντισυμβαλλόμενος του κατηγορούμενου αποδεδειγμένα δεν τού το απέδωσε π.χ. επειδή πτώχευσε ή δεν διαθέτει καθόλου περιουσία;


Ο Ερωτών Βουλευτής Πειραιάς, 11 Φεβρουαρίου 2019
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων

H ΒΑΣΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΠΟΓΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΏΡΓΟ ΠΑΤΟΥΛΗ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7/02/2019



H ΒΑΣΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΠΟΓΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΏΡΓΟ ΠΑΤΟΥΛΗ


Μια νέα σημαντική υποψηφιότητα ανακοινώθηκε πρόσφατα, από τον συνδυασμό «Νέα Αρχή» του Γιώργου Πατούλη για την περιφέρεια μας.
Πρόκειται για μια νέα και δραστήρια γυναίκα , γνωστή από την επαγγελματική και κοινωνικής της προσφορά, τη Βάσω Θεοδωρακοπούλου- Μπόγρη.
Η Βάσω Θεοδωρακοπούλου- Μπόγρη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή μας. Είναι καθηγήτρια και δραστηριοποιείται με επιτυχία και μεγάλη αποδοχή επαγγελματικά στο χώρο των εκπαιδευτικών δομών με κέντρο τη Σαλαμίνα.
Είναι παντρεμένη με τον Μηνά Μπόγρη και μητέρα δύο παιδιών.
Με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της , η κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με μεγάλη χαρά και τιμή δέχτηκα να συμμετέχω στην προσπάθεια του Γιώργου Πατούλη να κάνουμε μια Νέα Αρχή για την περιοχή μας, μια Νέα Αρχή για την Αττική.
Είμαι νέος άνθρωπος και έχω τη δύναμη και τη θέληση για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα.
Είμαι νέα επαγγελματίας και γνωρίζω τους αγώνες και τις αγωνίες όλων μας που δραστηριοποιούμαστε σε μια περιοχή, που είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από το κέντρο των αποφάσεων.
Είμαι μάνα και ξέρω τι σημαίνει και τι συνεπάγεται η ευθύνη όλων μας για τις γενιές που έρχονται, για τα παιδιά μας, για το μέλλον τους.
Θα είναι συνεπώς για μένα, μεγάλη τιμή αν οι συμπολίτες μας, μου δώσουν την ευκαιρία να συμβάλλω στο να γίνει η περιοχή μας καλύτερη, η ζωή μας πιο ανθρώπινη και οι πόλεις μας πιο λειτουργικές.

Η κυρία Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη θα παραβρεθεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στα γραφεία της ΔΗΜ.Τ.Ο. στο Λιβάδι Κυθήρων το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ή Ευχαριστήριο Τηλεγράφημα


Απόγευμα… Μια φορά κι έναν καιρό…
Παγερός Χειμώνας, με αρκετά στοιχεία από Χαρωπή Άνοιξη.
Ένα δειλινό που ξαποσταίνεις από την προσφορά, την αλληλεγγύη και την αγάπη για τον Άνθρωπο. Ταυτόχρονα, μου έρχεται στο νου η φωτιά που τρεμόφεγγε στο καπνισμένο τζάκι και αντιφέγγιζε στα πρόσωπα των Μανιατών και σκόρπιζε τη λάμψη της σε όλα τα χωριά της Μάνης.
Η Μανιάτισσα έγνεφε ναι και παρέμενε σε βαθειά περισυλλογή. Έδειχνε σαν να ατένιζε πέρα μακριά, στον αυχένα του βουνού Σαγγιά, με μάτια που έμοιαζαν να κοιτάζουν χωρίς να βλέπουν. Από εκεί βγαίνουν τα παραμύθια και η παραμυθία, βγαίνουν τραγούδια, έρωτες, εικόνες αλλά και πεποιθήσεις. Κάθε χωριό της Μάνης είναι μια προσπάθεια μνήμης, όσο και ο πυρετός του ηλιοβασιλέματος.
Δεν θα αποτυπώσω αυτή την εμπειρία με τη μορφή αφηγήματος, παρ’ όλο που είναι ταιριαστό με τις προσωπικές προτιμήσεις. Έχει σχέση με τη ζωή μας, την ανθρώπινη μοίρα που είναι τόσο σπουδαία και ταυτόχρονα τόσο αδυσώπητη, που δεν ξεθωριάζει την ακτογραμμή στον αέναο μανιάτικο βράχο, παρ’ όλο που μπορεί να υποτάσσεται στη γαλήνη που προστάζει ο Λακωνικός.
Αρεόπολη, έξι, επτά και οκτώ Φεβρουαρίου. Το γεγονός αυτό μπορεί για κάποιους να μην έχει καμία σημασία. Για όσους όμως υπηρετούμε στη Μάνη, οι μέρες αυτές αποτελούν καταγεγραμμένες ημερομηνίες της ιατρικής και κοινωνικής μνήμης των ανθρώπων που προσέφεραν απλόχερα.
Η τιμή είναι τόσο μεγάλη, που εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς από τον τίτλο: μα είναι πραγματικότητα αυτή η προσφορά αυτό το τριήμερο στην Αρεόπολη, στη Μάνη μας. Θα μπορούσα να σταματήσω το γράψιμο μόνο με τις δύο επόμενες λέξεις: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και ΜΠΡΑΒΟ, λέξεις που ήταν αποτυπωμένες στο χαμόγελο, αλλά και στις αύλακες του προσώπου κάθε Μανιάτισσας και Μανιάτη.
Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, έχοντας πάντα ως γνώμονα την παροχή υπηρεσιών υγείας που βασίζονται στην Προληπτική Ιατρική, υποδέχθηκε τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες, από την Τετάρτη 6 έως και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την αιγίδα της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με φορέα υλοποίησης την «Αναγέννηση & Πρόοδος».
Η επιτυχία-προσφορά ανήκει σε όλους αυτούς τους συναδέλφους, τους οποίους υπολήπτομαι και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο σας είμαι ευγνώμων.
Οι ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ήταν: Καρδιολόγος, Ορθοπαιδικός, Γυναικολόγος, Οφθαλμίατρος, Παθολόγος, Διαβητολόγος, Γενικός Χειρουργός,
Ακτινολόγος, Παιδίατρος, Οδοντίατρος, Διαιτολόγος, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός. Η πληθώρα των παρεχόμενων υπηρεσιών κάλυψε τις ανάγκες πολλών και διαφορετικών κατηγοριών ασθενών με στοχευμένο τρόπο, ούτως ώστε οι πολίτες να ωφεληθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Οι κάτοικοι της Μανιάτικης γης, αλλά και των γύρω περιοχών, τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους εμάς και την πρωτοβουλία αυτή, με τον αριθμό των 963 εξετασθέντων να μαρτυρά την βαθύτατη ικανοποίηση για την επιτυχία του εγχειρήματός μας και της ανταπόκρισής μας στην αέναη ανάγκη για φροντίδα, αγάπη και προστασία που έχει ο πολυτιμότερος πυρήνας του τόπου αυτού: ο άνθρωπος.
Επιτυχημένες πρωτοβουλίες σαν αυτή, αναζωπυρώνουν ολοένα το πάθος μας για τη διασφάλιση του αυτονόητου, την παροχή ολιστικής φροντίδας προς όλους.
Αθλητιατρική Κινητή Μονάδα «Sports Excellence»
Παράλληλα με τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, ένα άλλο είδος πρόληψης, με καθοδηγητή την Αθλητιατρική Κινητή Μονάδα «Sports Excellence» και σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης και το Δήμο Ανατολικής Μάνης, βρέθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Αρεόπολης για την εκγύμναση μαθητών του Δημοτικού μέσα από το παιχνίδι και την ανακάλυψη νέων μορφών άσκησης, ενώ στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν ανοικτές στο κοινό ενημερωτικές ομιλίες.
Από τη θέση αυτή, θα ήθελα να σας επαναλάβω το ευχαριστώ που τόσες φορές εισέπραξα. Οι λέξεις είναι πτωχές μπροστά στο θαυμάσιο έργο σας, στην προσφορά σας με όλους τους τρόπους.
Είναι όμορφο να προσφέρεις υπηρεσίες υγείας σε ένα χωριό όλο παρόδους, με σπίτια χωρίς αριθμούς.
Βραδιάζει…
Και πάλι σας ευχαριστώ όλους.

Ανάργυρος Δ. Μαριόλης
Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης












ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
–––––––––––


Την Κυριακή 03 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο όπως διαμορφώθηκε ύστερα από τις αρχαιρεσίες έχει ως εξής :
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Καραμπάσης Μαΐστρος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Αλέξης Παναγιώτης
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Αγγελάκος Παναγιώτης
ΤΑΜΙΑΣ : Λιάπης Νικόλαος
ΜΕΛΟΣ : Σωτήραλης Παρασκευάς
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ : Βλάχος Λάμπρος
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της 3ης Φεβρουαρίου 2019, μας τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κος Αραχωβίτης Σταύρος, ο οποίος στο σύντομο χρονικό διάστημα που έμεινε μαζί μας, έκανε μια περίληψη για τη νέα προκήρυξη του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας το οποίο ξεκινάει στις 19.02.2019.
Για άλλη μια φορά διαπιστώνεται ότι το ενδιαφέρον του ΥΠΑΑΤ έχει στραφεί στην αύξηση του αριθμού των νεοεισερχομένων, χωρίς τη δέσμευση παραγωγής πιστοποιημένου βιολογικού προϊόντος (3ετής υποχρεωτική παραμονή στο πρόγραμμα). Επιπλέον οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους δασικούς χάρτες, των οποίων οι αντιρρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν έχουν εξεταστεί, θα οδηγήσουν στην απένταξη ολόκληρων των αγροτεμαχίων εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από το ΥΠΑΑΤ μέχρι τις 19.02.2019, όπου και ξεκινάει η υποβολή των φακέλων.
Ευελπιστούμε, στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου στον οποίο έχει δώσει μεγάλη έμφαση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κος Αραχωβίτης Σταύρος, να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και αλλαγές στην προκήρυξη έστω και την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε εμπράκτως να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η βιολογική γεωργία στη χώρα μας
θα έχει το μέλλον που της αξίζει βγάζοντας στην αγορά ποιοτικά και καινοτόμα βιολογικά προϊόντα και όχι νεοεισερχόμενους που λαμβάνουν ενισχύσεις για απώλεια εισοδήματος χωρίς να βγάλουν στη αγορά πιστοποιημένο προϊόν.

Βασιλάκιον, 11/2/2019
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Καραμπάσης Μαΐστρος