Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Το Σύνταγμα της Επτανήσου Πολιτείας.Αρθρα 1 - 30

1. Η Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων είναι ενιαία και αριστοκρατική.[σ1]
[σ1] Το «αριστοκρατική» (που υιοθετεί και η μετάφραση του 1804) αποδίδει ακριβώς το πρωτότυπο: “aristocratica”. Η μετάφραση του 2008 αποδίδει, όχι χωρίς εύλογο σκεπτικό: «αξιοκρατική».
2. Το πολιτικό δικαίωμα της διακυβέρνησης εναπόκειται στην ολότητα της Συνταγματικής Ευγένειας.
3. Η Πολιτεία απαρτίζεται από το σύνολο των Νήσων, μεγάλες ή μικρές, κατοικημένες ή ακατοίκητες, που συνιστούσαν μέρη του Βενετικού Κράτους και κείνται έναντι των ακτών του Μωρηά και της Αλβανίας.[σ2] Οι πρώτιστες Επτά,[σ3] Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Ζάκυνθος, Αγία Μαύρα, Κύθηρα, Ιθάκη, και Παξοί, έχουν δικαίωμα στη Συνταγματική Ευγένεια.
Οι άλλες, νοούνται εθιμικά και δικαιικά ενσωματωμένες στις Νήσους στις οποίες κατά νόμο εντάσσονται.
[σ2] “[…] alle coste della Morea e dell’ Albania”: «Αλβανία» αποκαλείται κατά διεθνή ορολογία χωρίς εθνολογικά συμφραζόμενα η διακεκριμένη από τη Πελοπόννησο δυτική ακτή της Στερεάς και της Ηπείρου. Όριο προς βορρά το Ακροκεραύνιο ακρωτήριο: η Επτάνησος Πολιτεία εκτείνεται κυριαρχικά ως τη νησίδα Σάσωνα, στη μπούκα του Κόλπου του Αυλώνα. Κληρονομεί τα νότια εδάφη της Βενετικής Πολιτείας, που διχοτομείται στον Κόλπο του Καττάρο: η διαίρεση ακολουθεί την αρχαιότατη οριογραμμή του Δυτικού και Ανατολικού Ρωμαϊκού Ιμπέριουμ.

Σπάνιος χάρτης των Κυθήρων του 1580

ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ !!!! { Φωτορεπορτάζ } ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ

Νεάπολη ή Βάτικα, παραλιακή κωμόπολη με ξεχωριστές υποδομές σε φιλοξενία και
μεταφορές. Το τελευταίο χερσαίο τμήμα της Ευρώπης και νότια της ο Κάβος Μαλιάς. Υπέροχη παραλία για βουτιές με μεγάλη αμμώδης ακτή, πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια με πολλές ανέσεις και ακτοπλοϊκή σύνδεση με Κύθηρα - Αντικύθηρα.
Η παραλία της ουσιαστικά επέκταση της πόλης πανέμορφη –με την τεράστια δενδροστοιχία- για βόλτα αλλά και για φαγητό, καφέ ή ποτό στα μαγαζιά. Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε και στα άλλα λιμανάκια της περιοχής όπως στις παραλίες Νεραντζιώνας, Κάμπος και Βιγκλάφια.
Επισκεφθείτε το Απολιθωμένο Δάσος από φοίνικες στην Αγία Μαρίνα (πολύ κοντά στο λιμανάκι του Προφήτη Ηλία) με κορμούς δένδρων και απολιθωμένα όστρακα, το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα στην Καστανιά. Στην διαδρομή που είναι γύρω στα 500 μέτρα ο επισκέπτης, μπορεί να θαυμάσει τον λιθωματικό κόσμο της σπηλιάς δημιουργίας τριών εκατομμυρίων ετών, με 18 μικρούς και μεγάλους θαλάμους και πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Δείτε επίσης το Μεσαιωνικό κάστρο ή Παλαιόκαστρο στην περιοχή Αγία Παρασκευή και τα μοναστήρια του Κάβο Μαλέα –γνωστά και ως «Μικρό Αγιο Ορος». Προς το ακρωτήρι ο δρόμος είναι ιδιαίτερα δύσκολος και επικίνδυνος με τα περισσότερα σημεία του να αγγίζουν το χείλος του γκρεμού. Αλλά για όσους αγαπούν το περπάτημα υπάρχουν μονοπάτια που κάνουν ευκολότερη την πρόσβαση στον κάβο.

"Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ"ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ