Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ !!!! { Φωτορεπορτάζ } ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ

Νεάπολη ή Βάτικα, παραλιακή κωμόπολη με ξεχωριστές υποδομές σε φιλοξενία και
μεταφορές. Το τελευταίο χερσαίο τμήμα της Ευρώπης και νότια της ο Κάβος Μαλιάς. Υπέροχη παραλία για βουτιές με μεγάλη αμμώδης ακτή, πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια με πολλές ανέσεις και ακτοπλοϊκή σύνδεση με Κύθηρα - Αντικύθηρα.
Η παραλία της ουσιαστικά επέκταση της πόλης πανέμορφη –με την τεράστια δενδροστοιχία- για βόλτα αλλά και για φαγητό, καφέ ή ποτό στα μαγαζιά. Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε και στα άλλα λιμανάκια της περιοχής όπως στις παραλίες Νεραντζιώνας, Κάμπος και Βιγκλάφια.
Επισκεφθείτε το Απολιθωμένο Δάσος από φοίνικες στην Αγία Μαρίνα (πολύ κοντά στο λιμανάκι του Προφήτη Ηλία) με κορμούς δένδρων και απολιθωμένα όστρακα, το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα στην Καστανιά. Στην διαδρομή που είναι γύρω στα 500 μέτρα ο επισκέπτης, μπορεί να θαυμάσει τον λιθωματικό κόσμο της σπηλιάς δημιουργίας τριών εκατομμυρίων ετών, με 18 μικρούς και μεγάλους θαλάμους και πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Δείτε επίσης το Μεσαιωνικό κάστρο ή Παλαιόκαστρο στην περιοχή Αγία Παρασκευή και τα μοναστήρια του Κάβο Μαλέα –γνωστά και ως «Μικρό Αγιο Ορος». Προς το ακρωτήρι ο δρόμος είναι ιδιαίτερα δύσκολος και επικίνδυνος με τα περισσότερα σημεία του να αγγίζουν το χείλος του γκρεμού. Αλλά για όσους αγαπούν το περπάτημα υπάρχουν μονοπάτια που κάνουν ευκολότερη την πρόσβαση στον κάβο.


Αξίζει μια βόλτα στον βιότοπο της Στρογγυλής λίμνης στα Βιγκλάφια που είναι μοναδικός, στον οικισμό Παραδείσι με πλατάνια, καρυδιές, τρεχούμενα νερά και υδρόμυλους, στα ερείπια από κτίρια και ναούς των αρχαίων Βοιών και στα γερμανικά μεταλλεία σιδήρου στον Κουλεντανιού Πύργου. Εκπληκτικά είναι και τα γραφικά χωριά Αγιος Νικόλαος, Βελανίδια, Φαρακλό, Κάμπος, Λάχη, Μεσοχώρι, Καστανιά, Αγιοι Απόστολοι, Ελίκα, Παντάνασσα και Αγιος Γεώργιος.
Η Νεάπολη απέχει 130 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη.
Η Νεάπολη Βοιών ή Βάτικα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Με το πρόγραμμα Καποδίστριας, η Νεάπολη ήταν έδρα του δήμου Βοιών, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης ανήκει στο δήμο Μονεμβασιάς. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η Νεάπολη έχει 3.090 κατοίκους. Είναι η νοτιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας και βρίσκεται στην θέση της αρχαίας πόλης των Βοιών, σε ένα ήρεμο κόλπο. Πίσω από την Νεάπολη βρίσκεται ο ορεινός όγκος της Κριθίνας, ο οποίος καταλήγει στο ακρωτήριο Μαλέας. Η Νεάπολη συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.
Οι Βοιαί ήταν μια αρχαία πόλη, η οποία δημιουργήθηκε μεταξύ του 1050 π.Χ. και του 950 π.Χ. από τον Ηρακλείδη Βοία, ανήκε στο Κοινό των Ελευθερολακώνων, το οποίο απαρτιζόταν από 18 πόλεις. Η πόλη γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών χρόνων ως εμπορικό λιμάνι, αλλά μέχρι την ύστερη αρχαιότητα είχε παρακμάσει. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν διάφοροι οικισμοί γνωστοί ως Βάτικα (παραφθορά της λέξης Βοιάτικα). Η σημερινή πόλη σχεδιάστηκε το 1837 από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Μπίρμαχ, ο οποίος έχει επίσης σχεδιάσει την Σπάρτη και την Κάρυστο.Το 1845 ορίζεται έδρα του δήμου Βοιών και παρέμεινε έδρα του μέχρι το 1912, όταν καταργήθηκε ο δήμος, και έγινε έδρα της κοινότητας Νεαπόλεως. Το 1994 έγινε έδρα του δήμου Νεαπόλεως Βοιών και το 1999 του δήμου Βοιών.Από το 2011 ανήκει στο δήμο Μονεμβασιάς, του οποίου πρωτεύουσα είναι οι Μολάοι.
Η Νεάπολη διαθέτει καταλύματα, χώρους εστίασης και μια μακρόστενη παραλία. Στην κεντρική πλατεία του παράλιου δρόμου βρίσκεται το άγαλμα του Βατικιώτη Θαλασσινού, φτιαχμένο από ορείχαλκο. Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας είναι ορατή από όλη τη πόλη.ΠΗΓΕΣ ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ-ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.ΦΩΤΟ ADELIN FM WEB TV ΚΥΘΗΡΑ.























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου