Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ.Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ(ΦΩΤΟ)

 Η ζωή εν τάφω
κατετέθης, Χριστέ,
και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,
συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σήν.
Η ζωή πως θνήσκεις;
πώς και τάφω οικείς;
του θανάτου το βασίλειον λύεις δε
και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς.
Η κορύφωση του Θείου Δράματος...«Η ζωή εν τάφω», «Άξιον εστί» και «Αι γενεαί πάσαι» πλημμύρισαν απόψε Μεγάλη Παρασκευή 06 Απριλίου 2018 τις εκκλησίες σε όλη τη χώρα, δίνοντας το μήνυμα της υπέρτατης θυσίας του Θεανθρώπου, που σταυρώθηκε, για να λυτρώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία και το θάνατο.

Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής  τελέστηκε ηακολουθία του Επιταφίου  στον Ιερό Ναό της Αγίας Πελαγίας. Πιστοί ενορίτες αλλά και επισκέπτες του νησιού συνέρρευσαν να προσκυνήσουν και να ακούσουν τα Εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου. Με  κόσμο λιγότερο από άλλη φορά , αλλά με συγκινησιακή κατάνυξη Πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου στην κεντρική παραλιακή οδό και επέστρεψε συνοδεία του εκκλησιάσματος  στον ναό που και ολοκληρώθηκε η τελετή ! 
Περισσότερο ρεπορτάζ στο VIDEO που θα ακολουθήσει.



























ΚΥΘΗΡΑ ΦΑΡΟΣ ΜΟΥΔΑΡΙ-ΣΗΜΑΤΟΡΙΟ (ΦΩΤΟ)


Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1901. Το ύψος του πέτρινου πύργου του ειναι 25 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 110 μέτρα . Χτίστηκε από τους Άγγλους για να διευκολύνει τη ναυσιπλοία στο στενό που δημιουργήται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυθήρων και Ελαφόνησου.
Ο φάρος είναι εγκατεστημένος στο ακρωτήριο Σπαθί το οποίο αποτελεί το βορειότερο σημείο των Κυθήρων, κοντά στην περιοχή Καραβά και δίπλα από την παραλία Αγ. Νικολάου.
Η διαδρομή προς το φάρο
Λίγο πριν τελειώσει η χωμάτινη διαδρομή και αρχίσει ο τσιμεντοστρωμένος δρόμος προς την παραλία του Αγίου Νικολάου θα δείτε δεξιά χωματόδρομο ο οποίος οδηγεί στον φάρο του Μουδαρίου και μετά από ένα περίπου χιλιόμετρο γίνεται δύσβατος και στενεύει. Αφήνετα το όχημα σας και με 20 λεπτών περπάτημα φθάνετε στον φάρο. Από την πίσω πλευρά του ξεκινάει μονοπάτι για το σηματόριο όπου φθάνετε σε άλλα 15 λεπτά. Το ερειπωμένο σηματόριο που χτίστηκε τον 20 αιώνα και βρίσκεται πίσω από τον φάρο το χρησιμοποιούσαν για να ανταλλάσσουν μηνύματα με τα πλοία που περνούσαν από τα στενά.
 Κάθε χρόνο την 3η Κυριακή του Αυγούστου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα των φάρων.
Με την ευκαιρία αυτή να υπενθυμίσομε ότι στο βορειότατο άκρο των Κυθήρων, που εκτινάσσεται σαν Σπαθί μέσα στη θάλασσα, υψώνεται μεγαλόπρεπος ο φάρος του Μουδαρίου. Χτίστηκε επί Αγγλοκρατίας το 1857, τη χρονιά που έγιναν πολλά ναυάγια στη θάλασσα των Κυθήρων και είναι από τους υψηλότερους και επιβλητικότερους φάρους στην Ελλάδα με ύψος 25 μέτρα και εστιακό ύψος 110 μ.
Την εποχή που χτίστηκε φώτιζε σε απόσταση 50 μιλλίων. Όλο το τοπίο με τη θέα στο στενό της Ελαφονήσου είναι απολαυστικό. Από το σημείο αυτό πέρασε ο Στεφανόπολι το 1897.
ΠΗΓΗ https://www.eleniharou.gr
ΦΩΤΟ ADELIN 107,3 FM
ΓΙΩΤΑ ΠΟΛΙΤΗ












Από την πίσω πλευρά του ξεκινάει μονοπάτι για το σηματόριο όπου φθάνετε σε άλλα 15 λεπτά. Το ερειπωμένο σηματόριο που χτίστηκε τον 20 αιώνα και βρίσκεται πίσω από τον φάρο το χρησιμοποιούσαν για να ανταλλάσσουν μηνύματα με τα πλοία που περνούσαν από τα στενά