Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟΠΟ
Η αναγκαιότητα ύπαρξης Κανονισμού Λειτουργίας για το Παζάρι του Ποταμού είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Το θέμα το έχουμε συζητήσει δημόσια, αλλά και σε πολλά ΔΣ στο πλαίσιο της ενημέρωσης. Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Κομηνός, που στην προηγούμενη θητεία ήταν αρμόδιος για το υπαίθριο εμπόριο, το έχει θέσει δημόσια πάρα πολλές φορές, αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς. Με την ψήφιση του Νόμου 4497/17 η ανάγκη σύνταξης του Κανονισμού έγινε πλέον επιτακτική καθώς το Παζάρι όπως λειτουργεί σήμερα ΔΕΝ εμπίπτει σε καμία διάταξη του νέου αυτού Νόμου (απαγόρευση πώλησης νωπών προϊόντων τις Κυριακές, απαγόρευση λαϊκών αγορών στις αργίες κ.λπ.).
Η ύπαρξη παλαιών αποφάσεων και νόμων ΔΕΝ εξασφαλίζει τη λειτουργία του Παζαριού όπως έχει. Εξάλλου και το άρθρο 59 παρ. 16 του Ν.4497/17 ορίζει ξεκάθαρα ότι οι υφιστάμενες Κυριακάτικες Υπαίθριες Αγορές εξακολουθούν να λειτουργούν ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΠΟΤΑΜΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ), Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ.
Συνεπώς ΚΑΝΕΝΑΝ δεν αιφνιδιάζουμε. Το ζήτημα του Κανονισμού έχει δημοσιοποιηθεί ευρύτατα:
1. Ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Συνδυασμού μας. Αναγράφεται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα.
3. Πραγματοποιήθηκε ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για μεγάλο χρονικό διάστημα (δόθηκαν 2 παρατάσεις) και αναρτήθηκε ευρέως τόσο στην ιστοσελίδα του Δήμου όσο και σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ όλο το σχετικό υλικό (Σχέδιο Κανονισμού, Κάτοψη Πάγκων κ.λπ.): https://kythira.gr/ypaithria-agora-pazari-potamoy/ 5. Επισκέφθηκα ο ίδιος όλους τους παραγωγούς τον Αύγουστο του 2020 και τους ενημέρωσα αναλυτικά. Ορισμένοι ήταν της άποψης «να μείνει ως έχει» αλλά η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του Κανονισμού.
6. Εκφράστηκαν εγγράφως ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμφωνούν στο Σχέδιο του Κανονισμού στο σύνολό τους πλην μίας μόνο περίπτωσης:
a) Η με αρ.πρωτ. 23/30-06-2020 απάντηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμού Κυθήρων
b) Η με α/α 48/2020 απόφαση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων – ΝΠΔΔ με ΑΔΑ: 67ΤΗΟΡ18-Ι00
c) Η με αρ.πρωτ. 3200/24-07-2020 απάντηση του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Κυθήρων
d) Η με α/α 5/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Ποταμού Κυθήρων
e) Η με αρ.πρωτ. 1016/49/58-Α/18-11-2020 γνωμάτευση του Αστυνομικού Σταθμού Ποταμού Κυθήρων
f) Η από 05-01-2021 απάντηση του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ποταμού Κυθήρων
g) Η με αρ.πρωτ. 131/22-02-2021 απάντηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου Κυθήρων
Η προσπάθεια ορισμένων να διχάσουν τον Ποταμό με αφορμή τον Κανονισμό πέφτει στο κενό. Κανένας υγιώς σκεπτόμενος συμπολίτης μας δεν μπορεί να αποδεχθεί τη λογική «αφήστε τα όλα όπως είναι». Αυτή η άποψη κυριάρχησε επί δεκαετίες σε τοπικό (αλλά και εθνικό) επίπεδο και ποτέ δεν μας οδήγησε σε καλά αποτελέσματα. Αν δεν υπήρχε αυτή η οπτική, ίσως σήμερα τα λιμάνια να είχαν νομιμοποιηθεί. Δυστυχώς, όμως, η οπτική «όπως είναι μια χαρά είναι» έχει προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα στο Δήμο μας και ΔΕΝ την αποδεχόμαστε. Κυρίως, αυτή η άποψη, στρέφεται ευθέως κατά όλων των παραγωγών που αν μία Κυριακή υποστούν τον έλεγχο του ΣΔΟΕ ή του Υγειονομικού, θα είναι πλήρως απροστάτευτοι.
Ο Κανονισμός προστατεύει τους παραγωγούς και πωλητές, αναβαθμίζει το Παζάρι (θα υπάρχουν ομοιόμορφοι πάγκοι με δαπάνες του Δήμου) και διαλύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό όσων έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα και πωλούν διάφορα τουριστικά είδη χωρίς κανένα παραστατικό, χωρίς καμία οικονομική συμβολή προς το Δήμο και κυρίως προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στα όμορα καταστήματα.
Ο Κανονισμός προβλέπει ότι σε μια έκτακτη συνθήκη το Παζάρι μπορεί να μεταφερθεί ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ. Όχι στη Χώρα, ούτε στη Σπάρτη, ούτε στο Σουδάν! ΟΧΙ ΕΚΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ! Το μεταφέραμε στο δρόμο το Σεπτέμβριο του 2014 για τις ανάγκες γυρισμάτων τηλεοπτικής εκπομπής στην Πλατεία. Εάν π.χ. πρέπει να εκτελεστούν έργα ανάπλασης ή εκσκαφών στην περιοχή ή εάν υπάρξει κάποια καθίζηση στην Πλατεία, προφανώς το Παζάρι θα μεταφερθεί ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ κάπου παραπλήσια. Γιατί, λοιπόν, τόσο φρικτή παραπληροφόρηση; Τί ακριβώς επιδιώκουν όσοι διαδίδουν τόσα ψέματα;
Ο Δημοδιδάσκαλος Ιωάννης Π. Κασιμάτης, στο βιβλίο του «Από την παλαιά και σύγχρονη Κυθηραϊκή Ζωή» του 1957, κάνει λόγο σε «λαϊκή αγορά». Το ίδιο αναφέρει και ο Νομάρχης Παπαρρηγόπουλος το 1955 (απόφαση 19271/05-08-1955). Λαϊκή αγορά υπό την έννοια του γενικού εμπορίου. Διότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε η πληθώρα των σημερινών εμπορικών καταστημάτων. Ακόμα και τα εργαλεία ή τα υλικά οικοδομών παράγονταν στα σπίτια και οι παραγωγοί τα διέθεταν την Κυριακή στον Ποταμό γιατί μόνο αυτή την ημέρα της αργίας μπορούσαν οι άνθρωποι να λείψουν από τις δουλειές τους ώστε να προμηθευτούν τα χρειώδη. Έτσι γινόταν το εμπόριο τότε στην Επαρχία. Ποτέ όμως το Παζάρι δεν έπαψε να έχει ως κύριο αντικείμενό του τον πρωτογενή τομέα. Ποτέ. Σήμερα δεν ζούμε στο 50 ή το 60. Η αναδρομή στο τί συνέβαινε τότε, είναι μεν ιστορικά χρήσιμη, όμως δεν θα λύσει το πρόβλημα της νομιμότητας του Παζαριού και της υποχρέωσης τήρησης των όρων που προβλέπει ο σημερινός Νόμος.
Ο Κανονισμός Λειτουργίας είναι απαραίτητος όσο ποτέ.
Το Παζάρι ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ θα επιτρέψουμε να γίνει γιουσουρούμ.
Το Παζάρι είναι μια αμιγώς παραδοσιακή υπαίθρια εμπορική δραστηριότητα ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ τομέα. Ενός τομέα που θα αναβαθμιστεί πάρα πολύ με την δημιουργία του Δημοτικού Σφαγείου, οι μελέτες για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής. Ενός τομέα που ενισχύσαμε σημαντικά μέσα από το πρόγραμμ CLLD/LEADER με χρηματοδοτήσεις σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ!
Τέλος, θα συμβούλευα ορισμένους όψιμους "δημοσιογραφούντες" να μην παραποιούν ούτε την αλήθεια, ούτε τα λεγόμενά μου με βλακώδεις πηχυαίους τίτλους που μόνο το γέλιο προκαλούν. Η τοπική κοινωνία αποστρέφεται το ψέμα, την παραπλάνηση και την παραπληροφόρηση κυρίως όταν αυτά εξυπηρετούν κρύφιους κομματικούς σκοπούς. Σύντομα, εξάλλου, ΟΛΑ αποκαλύπτονται!