Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Σταϊκούρας: Μετά το Πάσχα οι φορολογικές δηλώσεις

 


Μετά το Πάσχα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, και η καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 31η Ιουλίου.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι αυξάνεται στο 3% (από 2% πέρυσι) η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή του φόρου. Ενώ, όσοι υποβάλλουν τις δηλώσεις μέσα στον Αύγουστο δεν θα θεωρηθούν εκπρόθεσμοι, αλλά θα πρέπει να καταβάλλουν διπλή δόση στο τέλος του μήνα (όπως και πέρυσι) και ο αριθμός των δόσεων θα είναι 8.

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο υπουργός ανέφερε πως συζητείται με τους θεσμούς -και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα- το θέμα του «παγώματος» των τεκμηρίων διαβίωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Ειδικότερα, θα πρόκειται για:

- Ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί

- Εργαζόμενους που είναι σε αναστολή

- Εργαζόμενους είναι στο πρόγραμμα «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ»

- Ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων έχουν «κουρευτεί» τα ενοίκια που εισπράττουν

Εξετάζεται η μη προσμέτρηση των τεκμηρίων στον προσδιορισμό του φόρου, εφόσον όμως σε μια από τις δυο προηγούμενες χρονιές δεν είχαν φορολογηθεί με το σύστημα των τεκμηρίων.

Αναφορικά με το όριο του 30% των δαπανών μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα αποφασιστεί (σε συνεννόηση με τους θεσμούς), πάλι για τις προαναφερθείσες κατηγορίες, μια λύση στην κατεύθυνση της «ελάφρυνσης». Προσέθεσε δε, πως το 80% των φορολογουμένων έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων και δεν αντιμετωπίζει θέμα «πέναλτι» φόρου.

Τέλος, για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» ανέφερε ότι θα ισχύσει το κριτήριο μείωσης τζίρου για το 2020 που έχει ως στόχο την καλύτερη καταγραφή των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς πολλές από τις αιτούμενες επιχειρήσεις έχουν μπει και σε προηγούμενους κύκλους «επιστρεπτέας προκαταβολής». Οι πληρωμές θα γίνουν στα τέλη του μηνός, ενώ, παράλληλα αυτήν την εβδομάδα θα γίνει μια ενισχυμένη πληρωμή για τις αποζημιώσεις Νοεμβρίου 2020- Ιανουαρίου 2021 και αυτές του Φεβρουαρίου- Μαρτίου 2021.

Πηγή: ΑΠΕ

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ:Σύλληψη αλλοδαπών για παράβαση του Ν. 4139/2013 “περί εξαρτησιογόνων ουσιών”

Σύλληψη αλλοδαπών για παράβαση του Ν. 4139/2013 “περί εξαρτησιογόνων ουσιών” στην Αττική

 
Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 22 και 25 ετών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας (Π.Ο.ΔΙ.Ν./Κ.Λ. Ραφήνας) με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. “ΤΟΜΠΙ”, σε συνεργασία με στελέχη Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Ραφήνας και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά/Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών/Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων Πειραιά (Ε.Ο.Ε.Π.), για παράβαση του Ν. 4139/13 “περί εξαρτησιογόνων ουσιών”.
Ειδικότερα κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, για κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή “Αθηνών” Αττικής και αφού ταυτοποιήθηκε η δράση του κυκλώματος, διενεργήθηκε επιχείρηση από τα ανωτέρω στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στην οικία των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κάτωθι:
-μια (01) νάιλον συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους τετρακοσίων πενήντα επτά γραμμαρίων (457,00gr),
-πενήντα (50) κενά σακουλάκια επιμερισμού ναρκωτικών ουσιών,
-μια (01) ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας,
-μια (01) γυάλινη πίπα και
-μια (01) συσκευή κινητής τηλεφωνίας.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας.

Τροφή για σκέψη από μια μαθήτρια λυκείου..

Τροφή για σκέψη από μια μαθήτρια λυκείου..

Γράφει η Ευαγγελία Δασκαλάκη μαθήτρια Α΄ Λυκείου

“Όταν μου στέρησαν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα, προσβάλλοντας την ανθρώπινη αξία μου, δεν αντέδρασα. Ήταν ζήτημα δημόσιας υγείας.

Όταν μου απαγόρευσαν να μετακινούμαι μετά τις 21.00, δεν αντέδρασα. Ήταν ζήτημα δημόσιας υγείας.

Όταν έκλεισαν τις εκκλησίες και απαγόρευσαν τις Θείες Λειτουργίες, δεν αντέδρασα. Ήταν ζήτημα δημόσιας υγείας.

Όταν απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις γιατί το κράτος φοβόταν την συγκέντρωση των πολιτών, δεν αντέδρασα. Ήταν ζήτημα δημόσιας υγείας.

Όταν οι συμπολίτες μου «παρακούοντας» την παραπάνω αντισυνταγματική απόφαση, βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά των υγειονομικών μέτρων ή κατά της άδικης και αυταρχικής συμπεριφοράς των αστυνομικών και δέχτηκαν τα χημικά, δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν άλλωστε αναρχικός, ήταν ζήτημα δημόσιας υγείας.

Όταν απαγόρευσαν στους συμπολίτες μου να εκφέρουν αντίθετη άποψη από αυτή του καθεστώτος και οι αναρτήσεις τους παρακολουθούνταν και διαγράφονταν από το διαδίκτυο, δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν συνωμοσιολόγος, ήταν ζήτημα δημόσιας υγείας.

Όταν συνέχιζα να παρακολουθώ τα δελτία ειδήσεων που προπαγάνδιζαν την διασπορά του ιού, δεν αντέδρασα. Ήθελαν το καλό μου, μεριμνώντας για την δημόσια υγεία.

Όταν οι συμπολίτες μου βρίσκονταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής εξαιτίας του lockdown, πάλι δεν αντέδρασα. Το κράτος θα τους φρόντιζε με την διανομή κρατικών επιδομάτων.

Όταν συνέχιζα να παρακολουθώ τα μαθήματα μου μέσα από μια ψηφιακή τάξη, που προσβάλλει βάναυσα τις προσωπικές και ηθικές αξίες του μαθητή, δεν αντέδρασα κάνοντας αποχή. Δεν ήταν καιρός να χάνω μαθήματα και να μην γράψω καλά στις εξετάσεις. Εξάλλου ήταν μόνο μια προσωρινή διευκόλυνση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όταν με εκβίασαν με την απειλή του κοινωνικού αποκλεισμού, προκειμένου να εμβολιαστώ για την υποτιθέμενη επιστροφή στην κανονικότητα, φυσικά δεν αντέδρασα. Ήταν και πάλι ζήτημα δημόσιας υγείας.

Όταν απέλυσαν τον συμπολίτη μου επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί, δεν αντέδρασα. Ο καθένας οφείλει να πληρώνει το τίμημα των αποφάσεων του. Ήταν ζήτημα δημόσιας υγείας.

Όταν θα διχοτομηθεί το Αιγαίο, πάλι δε θα αντιδράσω. Θα είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προστασίας. Εξάλλου ποιος θέλει τον πόλεμο; Η πατρίδα δεν έχει ανάγκη την δική μου θυσία.

Όταν θα έχω αποξενωθεί και απαρνηθεί τις αξίες μου, τις αρχές μου και τα ιδανικά μου και εισαχθεί στη ζωή μου η τεχνητή νοημοσύνη, τότε πια θα είναι πολύ αργά για να αντιδράσω.

Μόλις θα έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν ήταν τελικά ζήτημα δημόσιας υγείας αλλά κρατικής επιβολής, ελέγχου και επιτήρησης των πολιτών.

Πλέον θα έχω ξεχάσει πως είναι να λες ΟΧΙ και να υπερασπίζεσαι το δίκαιο, τις ατομικές ελευθερίες και την αγάπη σου για την πατρίδα. Όταν θα έχουν όλα χαθεί, θα μου έχει μείνει η Δημόσια Υγεία.

Και τότε πικρά θα καθίσω να κλάψω για όλα αυτά που εκουσίως παρέδωσα χάνοντας και την προσωπική μου υγεία!”

capnews.me

ΣΥΡΙΖΑ:«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι τεράστιες»

 


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το σκάνδαλο των self test

Όσο και αν προσπαθούν ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του, το σκάνδαλο με τα self test δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί. Μετά τις αποκαλύψεις, τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και αφού το θέμα έφτασε πια στη Βουλή, η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ του Σαββάτου- σαν τον κλέφτη και πάλι- να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό να δώσει 10 εκατ. ευρώ. Μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε λίγο καιρό πριν αυτός προκηρυχθεί, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και μόνα "προσόντα" τα χρέη και την "εμπειρία" των ιδιοκτητών της σε άσχετες δραστηριότητες. Φυσικά τα self test ουδέποτε παραδόθηκαν όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει η κυβέρνηση.

Και όχι μόνο αυτό. Όπως αποκαλύφθηκε χθες η εταιρεία αυτή, λίγο καιρό μετά την εξασφάλιση των 10 εκατ. πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία με ανάλογα χαρακτηριστικά.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι τεράστιες.​

Γενικό Λύκειο Κυθήρων:Θυμηθείτε απόψε να κάνετε το self-test...


 Αγαπητά μέλη της σχολικής μας κοινότητας,

Θυμηθείτε απόψε να κάνετε το self-test...

EKTAKTO:Και δεύτερο κρούσμα θετικό στον κορονοϊό εντοπίστηκε σήμερα στο νησί μας.


Και δεύτερο κρούσμα θετικό στον κορονοϊό εντοπίστηκε σήμερα στο νησί μας.

Όπως όλα δείχνουν τα κρούσματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Η ιχνηλάτηση βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπιστεί το εύρος της διασποράς του ιού.

ΓΙΩΤΑ ΠΟΛΙΤΗ
ADELIN FM

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΟΠΕΛΑ ΓΙΑ ΒΡΑΔΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ¨ΑΝΤΑΜΩΜΑ¨ΣΤΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΑΔΕΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Ζητείται κοπέλα για βραδινή απασχόληση στο εστιατόριο -αναψυκτήριο ΑΝΤΑΜΩΜΑ στις Καρβουνάδες .

Τηλέφωνο επικοινωνίας 693 321 4785

Παρέμβαση σε σπίτι ηθοποιού από τον Ρουβίκωνα

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ: Ο Πέτρος Φιλιππίδης καθ’ όλη την καριέρα του κατάφερε μεθοδικά να χτίσει την εικόνα του καλού γείτονα, του αφελούς και καλοκάγαθου αλλά συνάμα πνευματώδη, ανθρώπου που ο καθένας θα ήθελε για φίλο, συνάδελφο, γιατί όχι και αφεντικό, αφού όπως ο ίδιος δήλωνε ήταν πάντα διατεθειμένος μπροστά στο ταλέντο των νέων συναδέλφων να γίνει χαλί για να τους βοηθήσει και να πάνε μπροστά. Μια εικόνα που απ’ ό,τι φαίνεται ήταν μια θεαματικότατη βιτρίνα, καπνοί και καθρέφτες για το κοινό, αφού ο ηθοποιός-σκηνοθέτης όχι απλά δεν υπήρξε παράδειγμα ανθρώπου προς μίμηση, αλλά ο ίδιος αναπαρήγαγε την κουλτούρα σεξουαλικής εκμετάλλευσης που ευδοκιμεί και στο χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης, όπως ήρθε να ξεσκεπάσει το κίνημα MeToo στην Ελλάδα. Το κίνημα του MeToo μας αποδεικνύει ότι η κουλτούρα του σεξισμού και η έμφυλη κακοποίηση είναι διάχυτες σε όλους τους χώρους γύρω μας και αναπαράγονται ως απότοκα της πατριαρχίας, όχι μόνο από στερεοτυπικά μισογυνικά προφίλ, αλλά και από ανθρώπους που φοράνε την αγγελική μάσκα της αθωότητας και του προοδευτισμού.

Τέτοιες βιτρίνες δεν είναι σπάνιες στο φανταχτερό χώρο του θεάματος και του χρήματος, όπου οι επαγγελματίες με κακοποιητική ή εξουσιαστική συμπεριφορά θεωρούν ότι η επιτυχία και η ιεραρχική τους άνοδος τους δίνει το δικαίωμα της πάσης φύσεως εκμετάλλευσης, το οποίο όχι μόνο ασκούν βίαια πάνω σε συναδέλφους με λιγότερη ισχύ ή εξουσία, αλλά έχουν το θράσος να το επιδεικνύουν στα θύματα και στον επαγγελματικό τους κύκλο ως “δικαίωμα τρόπαιο”. Ο καλός γείτονας, ο αυτοδημιούργητος από το μηδέν, ο πιστός οικογενειάρχης, ο διανοούμενος και πνευματώδης, ο άριστος και πόσα άλλα προσωνυμία αρετών και φαντασιακών που έχουμε δει να καταρρέουν από το βάρος σκανδάλων και κακουργημάτων. Ομοίως και ο Φιλιππίδης, πιστός στην omertà των αρπακτικών αυτών των χώρων, λειτουργούσε πίσω από την αγαθή εικόνα του ως ένα από αυτά, λάμβανε μέρος στη σεξιστική κακοποίηση και εκμετάλλευση γυναικών και φρόντιζε να καλύπτει τα χνάρια καλά πίσω από το προσωπείο της επαγγελματικής του περσόνας.

Όταν στα πλαίσια του MeToo τα θύματα του θεατρικού και τηλεοπτικού χώρου ξεκίνησαν να υψώνουν τη φωνή τους και να καταγγέλλουν ονομαστικά τους θύτες τους σε πλήθος καναλιών και ειδησεογραφικών site, ο αγαθός βιαστής της διπλανής πόρτας έκρινε σκόπιμο να προβεί σε μια επίδειξη ισχύος προτού βρεθεί στο στόχαστρο και με ομάδα δικηγόρων προχώρησε σε εξώδικο κατά κάθε αναφοράς του ίδιου σε ΜΜΕ παντός τύπου. Μια προσπάθεια τρομοκράτησης που αποδείχθηκε μάταιη, αφού δεν κατάφερε να αποθαρρύνει τα θύματα από το να τον καταγγείλουν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Τα θύματα παύουν να νιώθουν πλέον μόνα.

Τους επόμενους μήνες, καθώς βγαίνουν στη δημοσιότητα μεγαλύτερες κτηνωδίες, όπως αυτές της υπόθεσης Λιγνάδη, ο Π. Φιλιππίδης, όπως και πολλοί άλλοι θύτες, κατάφερε να κρυφτεί κάτω από τη σκιά τους και να θεωρήσει εσφαλμένα ότι είναι ασφαλής, καθώς η δικηγορική του ομάδα θα κέρδιζε χρόνο προσπαθώντας να εμποδίσει τις καταγγελίες από το να φθάσουν σε ένα εισαγγελικό γραφείο. Μια συνήθης πρακτική των εξουσιαστών σε όλους τους χώρους που κινούνται και εργάζονται είναι η συνεχής αποθάρρυνση και ο εκφοβισμός των θυμάτων έως ότου ξεχαστεί ένα περιστατικό και το θύμα καταδικαστεί σε χρόνια σιωπή και απελπισία. Παρά τα μέσα ισχύος που επιστράτευσε, κατάφερε μερικώς να παραγκωνίσει τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος του, πλην όμως δεν κατάφερε να ξεφύγει από τρεις καταγγελίες, δύο για απόπειρα βιασμού και μία για βιασμό, με όλες τις περιπτώσεις να έχουν ως κοινό παράγοντα το δίπολο υπόσχεσης επαγγελματικής ανέλιξης/απειλής επαγγελματικού αφανισμού των θυμάτων ανάλογα με τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις του.

Οι πράξεις του ηθοποιού αποτελούν μια συνεχή και επαναλαμβανόμενη κατάχρηση εξουσίας, μια σεξιστική επιβολή επάνω σε ζωές και σώματα γυναικών και φέρνουν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το αποτύπωμα της πατριαρχικής κουλτούρας που επισκιάζει τις πτυχές της ζωής των γυναικών. Στεκόμαστε σταθερά και πάντα δίπλα στα θύματα σεξουαλικής βίας και ενάντια σε κάθε κακοποιητή. Η σημερινή παρέμβαση στο σπίτι του Φιλιππίδη είναι μια υπενθύμιση πως οι βιαστές είναι απόβλητοι στα πλαίσια της κοινωνικής συνείδησης, ακόμα και αυτοί που νόμιζαν ότι ήταν άτρωτοι.

Κανένας βιαστής δε θα ξεχαστεί, κανένας δε θα μείνει στο απυρόβλητο.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ. Ο ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΑΛΛAΞΕΙ ΠΛΕΥΡΑ

Ρουβίκωνας

Το βίντεο απο την παρέμβαση εδώ

ΑΠΟΨΕ LIVE ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΑΠΟ ΧΩΡΑ:Ἀκολουθία Ἱερᾶς Παρακλήσεως Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης καί ἐν συνεχείᾳ Κατανυκτικός Ἑσπερινός

 Κυριακή, 18 Ἀπριλίου 2021,

Ε' Νηστειῶν - Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας
Ἀκολουθία Ἱερᾶς Παρακλήσεως Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης καί ἐν συνεχείᾳ Κατανυκτικός Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας – Κυθήρων, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων & Ἀντικυθήρων Σεραφείμ.

ΕΛ.ΑΣ:ME ΒΑΡΚΑ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΝΑΡΚΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΒΡΟ

Συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης δύο αλλοδαποί οι οποίοι εισήγαγαν περισσότερα από 5,5 κιλά ηρωίνης στην Ελληνική Επικράτεια

Συνελήφθησαν χθες το πρωί (17-4-2021), στην παρέβρια περιοχή Φερών Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί αλλοδαπών.

Αναλυτικότερα, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνέλαβαν τους δράστες, διότι εισήλθαν παράνομα στη Χώρα μας από την Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου , μεταφέροντας ποσότητα ηρωίνης.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στην τσάντα που κατείχαν οι δράστες, διαπίστωσαν ότι εισήγαγαν στην Ελληνική Επικράτεια έξι (6) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη, συνολικού βάρους 5.575 γραμμαρίων.

Κατασχέθηκε η παραπάνω ποσότητα ηρωίνης και μία πλαστική βάρκα, με την οποία οι δράστες διέσχισαν τον ποταμό Έβρο.

Την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

ΕΛ.ΑΣ:Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη Θεσσαλονίκη



Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν πεισσότερα από 3 κιλά κάνναβης

Στη σύλληψη δύο ατόμων, που ενέχονται σε υποθέσεις κατοχής, απόκρυψης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 36χρονο αλλοδαπό και 29χρονο ημεδαπό σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κατά περίπτωση, δικογραφία για παράβαση των Νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων και για παράβαση του ΚΟΚ.

Ειδικότερα, απογευματινές ώρες χθες (17-04-2021), κατά τη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης, ανωτέρω δράστες εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κινούμενοι στην εσωτερική περιφερειακή, οπότε και συνελήφθησαν.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο όχημα, σε κατάστημα που διατηρούσε ο 36χρονος αλλά και σε δωμάτιο ξενοδοχείο που είχε μισθώσει καθώς και στην οικία του 29χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Μικροδέματα κάνναβης συνολικού βάρους (3.284) γραμμαρίων,
  • (1) πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε (6) φυσίγγια,
  • (9) κινητά τηλέφωνα,
  • (2) πτυσσόμενα μεταλλικά γκλοπ,
  • (1) μαχαίρι,
  • (1) ρόδα φορτηγού με εμφανή υπολείμματα ακατέργαστης κάνναβης στο εσωτερικό της και
  • το χρηματικό ποσό των (400) ευρώ ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.




ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Χορός Αγίας Πελαγίας Κύθηρα 24.09.1994

 

Περιορισμοί μολύβδου σε ψάρεμα και κυνήγι από ΕΕ – Η Κύπρος ζητά στοιχεία για πιθανές εξαιρέσεις

 


Σύμφωνα με το philenews, η ΕΕ δρομολογεί περιορισμούς στη χρήση μολύβδου και ζητά στοιχεία και τεχνικές πληροφορίες ώστε να αξιοποιηθούν και να εντοπιστούν πιθανές εξαιρέσεις.

Περιορισμούς στη χρήση του μολύβδου στο κυνήγι, την υπαίθρια σκοποβολή και την αλιεία δρομολογεί ο Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι είναι ουσία τοξική για τον άνθρωπο και επικίνδυνη για το περιβάλλον. Σχετική πρόταση έχει ήδη υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) και θα αξιολογηθεί με τελικό στόχο να ενταχθεί ως νέος περιορισμός στο Παράρτημα ΧVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH (αρ. 1907/2006/ΕΚ).

Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για περιορισμό της χρήσης και των επιπτώσεων του μολύβδου στο περιβάλλον, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει τις επηρεαζόμενες εταιρείες και τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή επιστημονικές ομάδες, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, για την υποβολή της πρότασης.

Παράλληλα ζητά να αποστείλουν, αν κατέχουν, έως τις 5 Μαΐου 2021 επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση μολύβδου σε πυρομαχικά, για χρήση στο κυνήγι και στην αθλητική σκοποβολή, καθώς και στην αλιεία, ώστε αυτές να αξιοποιηθούν κατά τις πρώτες συζητήσεις σχετικά με την πρόταση, οι οποίες θα γίνουν τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, αυτές οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, για να εντοπιστούν οι ανάγκες για πιθανές εξαιρέσεις από τον μελλοντικό περιορισμό.

Ενημέρωση ενδιαφερομένων

Περισσότερη πληροφόρηση υπάρχει στη διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα που θα γίνει στις 15 Απριλίου από τις 11:00 έως τις 13:00 ώρα Κύπρου. Εμπειρογνώμονες του ECHA θα απαντήσουν σε ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διαβούλευση και θα δώσουν διευκρινήσεις για τον τρόπο υποβολής παρατηρήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τα ερωτήματα τους στους εμπειρογνώμονες εκ των προτέρων μέσω εντύπου υποβολής.

Οι κίνδυνοι από τον μόλυβδο

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, ο μόλυβδος είναι ουσία τοξική για τον άνθρωπο και επικίνδυνη για το περιβάλλον. Η σημαντικότερη ανησυχία ως προς τη δημόσια υγεία αφορά την επίδρασή του στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών. Εκτιμάται ότι ανά έτος περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά εκτίθενται σε μόλυβδο ως συνέπεια της χρήσης του σε πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται σε βολές πυροβόλων όπλων αλλά και σε σύνεργα αλιείας.

Πηγή: philenews.com

Αδίστακτοι Αλβανοί έμποροι κοκαίνης εμβόλισαν περιπολικό και πήγαν να πατήσουν αστυνομικούς

Αλβανοί έμποροι κοκαΐνης που παρίσταναν τους μυστικούς αστυνομικούς της γειτονικής χώρας, έσπρωχναν τη «λευκή κυρία» στα στέκια του κέντρου της Αθήνας έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας. Μάλιστα, η σύλληψη, το βράδυ της Πέμπτης, του ντουέτου των «μυστικών αστυνομικών» έγινε με κινηματογραφικό τρόπο καθώς όταν η ομάδα της Ασφάλειας τους μπλόκαρε και επιχείρησε να τους ακινητοποιήσει κατάφεραν να πιάσουν τον ένα λίγο πριν μπεί στη θηριώδη BMW για να το σκάσει, όμως ο συνεργός του με ένα δεύτερο όχημα, αφού πήγε να πατήσει τους αστυνομικούς, στη συνέχεια εμβόλισε το περιπολικό και την κοπάνησε με αποτέλεσμα μετά απο άγρια καταδίωξη στην εθνική οδό να συλληφθεί απο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και της Αμεσης Δράσης.


Πήγε να πατήσει τους αστυνομικούς, εμβόλισε το περιπολικό

H κινηματογραφική επιχείρηση της Αστυνομίας για τη σύλληψη του ντουέτου των Αλβανών εμπόρων άρχισε να ξεδιπλώνεται λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Πέμπτης. Η ομάδα των ανδρών της Ασφάλειας που είχε την πληροφορία ότι οι δυο Αλβανοί ηλικίας 39 και 30 ετών εδώ και τουλάχιστον τρείς μήνες σπρώχνουν ποσότητες κοκαίνης στο κέντρο της Αθήνας τους είχε θέσει υπό στενή παρακολούθηση

και αποφάσισαν ότι το βράδυ της Πέμπτης έπρεπε να κάνουν τη μεγάλη επιχείρηση για να δώσουν τέλος στη δράση τους.

Όπως προκύπτει απο τη δικογραφία που έχει στη διάθεση του το protothema.gr, οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 20:50 όταν οι αστυνομικοί βλέπουν τον 39χρονο να πλησιάζει στην οδο Μεγάλου Βασιλείου 1 με ενα Volkswagen Passat στο οποίο μάλιστα επέβαινε και ο 5χρονος γιος του! Ο άνδρας συναντήθηκε με τον 30χρονο και του έδωσε ένα σακουλάκι και τη στιγμή που έφευγε και κατευθυνόταν σε όχημα μάρκας BMW οι αστυνομικοί τρέχουν στο μέρος τους, καταφέρνουν να ακινητοποιήσουν τη BMW την ίδια ώρα που δύο υπηρεσιακά οχήματα κλείνουν το Passat.

Όπως αναφέρει στην κατάθεση του ο ένας αστυνομικός όταν τους φωναξαν «Αστυνομία» ο 30χρονος υπάκουσε και τους παρέδωσε το σακουλάκι με τα 50γραμμάρια κοκαίνης ενώ ο 39χρονος έβαλε μπροστά έκανε όπισθεν και αφού είδε οτι ήταν αποκλεισμένος, έστριψε το τιμόνι και αφού πήγε να πατήσει αστυνομικό στη συνέχεια εμβόλισε υπηρεσιακό όχημα και κατάφερε να ξεγλιστρίσει:

«Οταν διαπίστωσε οτι δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτή την πορεία διότι είχαμε αποκλείσει τον δρόμο με το υπηρεσιακό όχημα, ξεκίνησε εκ νέου και στρέφοντας το όχημα προς το μέρος των συναδέλφων μου και κυρίως προς το μέρος μου που τον είχα προσεγγίσει πεζός, απειλώντας ευθέως τη σωματική μου ακεραιότητα και των υπολοιπων συναδέλφων μου που είχαμε προσεγγίσει το όχημα για έλεγχο, υπήρχε άμεσος κίνδυνος να μας χτυπήσει σοβαρά, διέφυγε απο το σημείο εμβολίζοντας επανειλημμένως το υπηρεσιακο όχημα στο οποιο προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο εμπρόσθιο και δεξιό μέρος. Με τη βοήθεια συναδέλφων της ομάδας ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης καταφέραμε να τον ακινητοποιήσουμε στην Εθνική οδο Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης».

Ο αστυνομικός που πέρασε χειροπέδες στον 30χρονο συνεργό του με τη BMW κατέθεσε ότι «μας δήλωσε οτι είναι μυστικός αστυνομικός της Αλβανίας και οτι δρα στην ελληνική επικράτεια προκειμένου να συλλέγει πληροφορίες και να ενημερώνει τις αλβανικές αρχές και μας επέδειξε σχετικό εγγραφο».

Μαζί με τους δύο Αλβανούς συνελήφθη για συμμετοχή στο κύκλωμα και η 34χρονη σύζυγος του 39χρονου ενώ οι έρευνες της Ασφάλειας συνεχίζονται για τον εντοπισμό και άλλων μελών του κυκλώματος.

Ο δικηγόρος του ενός εκ των συλληφθέντων κ. Γιάννης Γλύκας τονίζει στο protothema.gr πως «Η συμμετοχή του εντολέως μου είναι περιορισμένη μακριά από διακινητικη δράση. Άλλωστε δεν είναι στο κάδρο της « πληροφορίας» των αρχών και ο ρόλος του περιορίζεται στην αποθήκευση των ναρκωτικών ουσιών για λογαριασμό τρίτου προσώπου. Η εξάρτηση του αποτελεί το βασικο λόγο της εμπλοκής του στην εν λόγω υπόθεση».

ΜΗΝΥΜΑ & ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ε' ΝΗΣΤΕΙΩΝ 18-4-2021

 Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς (ἠχητικό μήνυμα)

ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη
Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΚΥΡΙΑΚH Ε' ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ

(18-04-2021)  
ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ

“Διότι σύ εἰ Θεός, Θεός τῶν μετανοούντων, καί ἐν ἐμοί δείξεις πᾶσαν τήν ἀγαθωσύνην σου.”

     Ἡ Ε’ Κυριακή τῶν Νηστειῶν σήμερα, μόλις δύο ἑβδομάδες ἀπό τό Πάσχα, καί ἡ Ἁγία Ἐκκλησία μας τιμᾶ τήν Ὁσία Μαρία τήν Αἰγυπτία, τήν ὁποία προβάλλει ὡς πρότυπο μετανοίας.
     


Κατά τήν διάρκεια τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς τελοῦμε τήν Ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἀποδείπνου, ὅπου βρίσκουμε μία ὡραιότατη προσευχή, αὐτή τοῦ Μανασσῆ, βασιλέως τῆς Ἰουδαίας. Σέ αὐτήν τήν προσευχή ὁ Μανασσῆς ὑμνεῖ τόν Κύριο ὡς ὕψιστο, εὔσπλαγχνο, μακρόθυμο καί πολυέλεο. Μάλιστα, ἀναφερόμενος στόν Παντοδύναμο Θεό, χρησιμοποιεῖ μία ἀνθρωπομορφική ἔκφραση, λέγοντας, ὅτι «μετανοεῖ ἐπί κακίας ἀνθρώπων». Ὁ Μανασσῆς, μέ συντριβή καρδίας, ὅπως καί ἡ Μαρία ἡ Αιγυπτία, ὁμολογεῖ τό πλῆθος τῶν ἀνομιῶν του καί ζητᾶ ἀπό τόν Θεό μέ ἐπιμονή τήν ἄφεσή τους, ὑπενθυμίζοντας στόν Θεό, ὅτι εἶναι Αὐτός, πού ἔχει ὁρίσει «μετάνοιαν ἁμαρτωλοῖς εἰς σωτηρίαν». Ἡ εἰλικρινής καί βαθιά μετάνοια τοῦ Μανασσῆ εἶναι ὁλοφάνερη στήν προσευχή αὐτή.
     Ποιός ἦταν ὅμως ὁ Μανασσῆς καί γιατί κραυγάζει πρός τόν Θεό «ἡμάρτηκα, Κύριε, ἡμάρτηκα καὶ τὰς ἀνομίας μου ἐγὼ γινώσκω». Ποιές ἦταν οἱ ἀνομίες του;

     Ὁ Μανασσῆς ξεπέρασε κάθε βαθμό παρανομίας. Πριόνισε τόν προφήτη Ἠσαΐα, πού ἔτσι βρῆκε μαρτυρικό θάνατο, ἀρνήθηκε τόν ἀληθινό Θεό καί μιάνθηκε μέ τήν πίστη καί τήν λατρεία τῶν εἰδώλων καί γέμισε τήν Ἱερουσαλήμ μέ τό αἷμα πλήθους ἀθώων θυμάτων.
     Ὅταν, ὅμως, μεταφέρθηκε αἰχμάλωτος στήν Βαβυλῶνα, ἐκεῖ, ὅσο τά βάσανα του γίνονταν μεγαλύτερα, τόσο βαθύτερη γινόταν ἡ συντριβή καί ἡ μετάνοια του, ὥστε στό τέλος θεραπεύτηκε. Διαβάζουμε στήν Ἁγία Γραφή: «Ταπεινώθηκε ὁ Μανασσῆς ἐνώπιον τοῦ Κυρίου, προσευχήθηκε, καί ὁ Κύριος τόν ἄκουσε καί τοῦ χάρισε πάλι τήν βασιλεία» (Β’ Παρ. 33, 12-13). Μεγάλη ὄντως ἡ δύναμη τῆς μετανοίας τοῦ ἁμαρτωλοῦ καί ἀνεξιχνίαστο τό ἔλεος τῆς ἐπαγγελίας τοῦ Θεοῦ.
     Βλέπουμε, λοιπόν, στήν περίπτωση τοῦ βασιλιᾶ Μανασσῆ, ὅτι τά βάσανα καί οἱ ταλαιπωρίες, πού ἀντιμετωπίζει ἐνεργοῦν σωστικά, παίρνουν τήν διάσταση μιᾶς «φιλάνθρωπης τυραννίδος» ἐκ μέρους τοῦ Θεοῦ, ὁ Ὁποῖος χρησιμοποιεῖ παιδαγωγικές μεθόδους, συχνά σκληρές γιά τόν ἄνθρωπο, πού λειτουργοῦν ὅμως, σάν καυστῆρες τῆς ἁμαρτίας καί γεννήτριες τῆς μετανοίας. Γιατί ὁ Θεός παιδαγωγεῖ φιλάνθρωπα, ἀφοῦ ἀποβλέπει μόνο στήν ἴαση τοῦ ἀνθρώπου καί στήν πλήρη ἀποκατάστασή του. Ἡ παιδαγωγία αὐτή τοῦ Θεοῦ εἶναι ἐπίσης “κομμένη στά μέτρα” τοῦ καθένα ἀπό ἐμᾶς, ἀφοῦ ὁ Θεός, ὡς Δημιουργός εἶναι καί καρδιογνώστης, ὁ «Μόνος ἐτάζων καρδίας καί νεφρούς».
     Γι’ αὐτό καί ἡ ἴασή μας ἀπό τήν ἁμαρτία ἔγκειται στήν εὐχαριστιακή ἀποδοχή ἀπό μέρους μας τῆς θείας παιδαγωγίας. Δυστυχῶς, ὅμως, πολλές φορές ὁ ἄνθρωπος δέν κατορθώνει νά μιμηθεῖ τόν Μανασσῆ, ὁ ὁποῖος «τῇ πείρᾳ τῶν κακῶν εἰς μετανοίας ἰατρείαν συνεχρήσατο», κατά τόν Ἅγιο Κύριλλο Ἱεροσολύμων. Πολλές φορές ὁ ἄνθρωπος δέν μετανοεῖ, ἀλλά σκληραίνει τήν καρδιά του πρός τόν Θεό, ἀδυνατεῖ νά ζήσει τό «Νενίκηκάς με Γαλιλαῖε».
     Ἐμεῖς, ὅμως, ἀδελφοί μου, καθώς πλησιάζουμε τήν ἑορτή τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου μας, ἄς ἀναφωνήσουμε μέ τόν βασιλέα Μανασσῆ ὅτι «ἀνάξιον ὄντα σώσεις με κατά τό πολύ ἔλεος σου, καί αἰνέσω σέ διά παντός ἐν ταῖς ημέραις τῆς ζωῆς μου».

Πρωτ. π.Θεολόγος Παντελῆς


ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ:Μάνη ένα ζωντανό Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ποιος θα το προστατέψει;

 

18 Απριλίου 2021-Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

Μάνη ένα ζωντανό Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ποιος θα το προστατέψει;
Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (INTERNATIONAL COUNCIL OF MONUMENTS AND SITES –ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση στο μείζον ζήτημα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Με τον όρο "Πολιτιστική Κληρονομιά" περιγράφονται όλα εκείνα τα στοιχεία που κληρονομούνται από τις παλαιότερες γενιές, διατηρούνται στο παρόν και διοχετεύονται στο μέλλον για να επωφεληθούν οι επόμενες γενιές. Ο όρος Πολιτιστική Κληρονομιά περιλαμβάνει τον απτό πολιτισμό (μνημεία, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης κλπ.), τον άυλο πολιτισμό (όπως τη λαογραφία, τις παραδόσεις, τη γλώσσα ) και τη «φυσική» κληρονομιά, που περιλαμβάνει σημαντικά πολιτιστικά τοπία και την βιοποικιλότητα. Ο πολιτισμός και η κληρονομιά του, αναμφισβήτητα αποτελούν πολύτιμο οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο με μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική. Το πολιτιστικό απόθεμα μιας περιοχής μπορεί να γίνει μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας, με τη εξασφάλιση αφενός εισοδήματος και απασχόλησης, κατά συνέπεια ευημερίας, και αφετέρου των απαραίτητων πόρων για τη συντήρηση, ανάδειξη και προστασία του ίδιου του πολιτιστικού κεφαλαίου.
Η Λακωνία μας βρίθει μνημείων πολιτισμού και το πολιτιστικό της απόθεμα, που συνιστά και ένα από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, είναι μεγάλο και εν μέρει ανεκμετάλλευτο. Ένα παράδειγμα από τα τοπία και τόπους που συνιστούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Λακωνία, είναι η Μάνη.
Η επίσκεψη στη Μάνη σου δίνει μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας, συνέπεια σίγουρα της ιστορικής της ιδιοπροσωπίας αλλά και του γεγονότος ότι δεν έχει αλλοτριωθεί από το μαζικό τουρισμό , διατηρώντας την αρχέγονη άγρια ομορφιά της. Γράφει ο Κωστής Παλαμάς: «Να και οι Μανιάτες! Κι είν’ όπως είναι οι βράχοι τους: και σουβλεροί και ολόγυμνοι και απάτητοι και ξεμοναχιασμένοι». Απάτητοι κι ανέγγιχτοι όπως ήταν η πατρίδα τους, η Μάνη και έτσι θα έπρεπε να παραμείνει ως μνημείο παράδοσης που αντιστέκεται στο πέρασμα των αιώνων. Πύργοι, Πυργόσπιτα, Πυργομονάστηρα, οικισμοί που μοιάζουν στοιχειωμένοι, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές ξυπνώντας μνήμες από τους αγώνες της σκληροτράχηλης αυτής ράτσας εναντίον των Φράγκων, των Τούρκων, των Τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ όπως και κάθε επίδοξου κατακτητή. Η Μάνη ανέκαθεν αποτελούσε καταφύγιο όσων ήταν ή επιθυμούσαν να είναι ελεύθεροι από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Από τις αρχοντικές βυζαντινές οικογένειες , στον Κροκόδειλο Κλαδά , μέχρι τους ήρωες του 21. Υποχρέωση του ελληνικού κράτους είναι από τη μια η απόδοση τιμής σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας και από την άλλη η διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού της φορτίου κάτι που για να καταστεί εφικτό πρέπει η περιοχή να παραμείνει ανέγγιχτη, ως ένα ζωντανό Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα απάτητα βουνά της Μάνης αλώθηκαν με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών όπως και άλλες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους σε όλη την Ελλάδα. Ναι μεν, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μια αναγκαιότητα για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας αλλά έγινε χωρίς σχέδιο και ιδιαίτερη μέριμνα για περιοχές που έπρεπε να τύχουν ιδιαίτερης προστασίας όπως η Μάνη. Και ενώ για κάποιους οικισμούς όπως η Αρεόπολη, η πολυφωτογραφημένη Βάθεια, η Κοίτα και η Μίνα, μέχρι πρότινος υπήρχε περιοριστικός όρος περί μη ορατότητας ανεμογεννητριών από αυτές, πρόσφατα, με υπουργική απόφαση καταργήθηκε και αυτή η δικλείδα προστασίας και άνοιξε ο δρόμος για ανεξέλεγκτη τοποθέτηση γιγάντιων ανεμογεννητριών ακόμα και δίπλα στους ιστορικούς αυτούς οικισμούς. Το τοπίο θα μετατραπεί σιγά σιγά σε κυρίαρχα τεχνολογικό καθώς τα αιολικά πάρκα τείνουν να επικρατούν σε βάρος άλλων στοιχείων, καταλαμβάνοντας σχεδόν ολόκληρο τον Μανιάτικο ορίζοντα. Οι ενσωματωμένοι στο φυσικό περιβάλλον παραδοσιακοί οικισμοί θα υποβαθμιστούν, οι γραφικές διαδρομές και οι εξαιρετικές φυσικές, πολιτιστικές ή άλλες αξίες όπως η ταυτότητα ή η αυθεντικότητα που είναι επιθυμητές για διάφορες δραστηριότητες ή τομείς όπως ο τουρισμός, θα εκλείψουν με δυσμενείς συνέπειες, εν τέλει, στους τοπικούς πληθυσμούς που ίσως αρχικά δελεάστηκαν από τα όποια οικονομικά οφέλη από τη δημιουργία αιολικών πάρκων.
Ποιος τελικά θα προστατέψει την πολιτιστική προίκα αυτού του τόπου αν δεν το κάνει η ίδια η Κυβέρνηση αφού δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έχουν μόνο γνωμοδοτικό ρόλο χωρίς δυνατότητα παρέμβασης; Αναμφισβήτητα αποτελεί αναγκαιότητα να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την προστασία του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς από την ανεξέλεγκτη όρεξη των οικονομικών συμφερόντων.
Ποιοί λοιπόν θα βάλουν πλάτη ... «για να γλιτώσουν αυτή τη φλούδα από το τσακάλι και την αρκούδα!»