Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΘΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝ ΜΑΛΕΩ ΠΛΑΪ ΣΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ(πηγή αγιάσματος που ανέβλυσε με τη Χάρη του Θεού)

  Με κάθε μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη, γιορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του Οσίου Θωμά του εν Μαλεώ στον φερώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου στα Βελανίδια, πλήθος κόσμου έφτασε στο χώρο όπου ο Άγιος θαυματούργησε και άγιασε, για να τιμήσουν τη μνήμη του και να προσκυνήσουν το Άγιο σκήνωμα του. Το πρωί της εορτής ετελέσθη ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιον πλαισιωμένος από Ιερείς και τον Διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως. Την Εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Δ.Κ. Νεάπολης κ. Χαρ.Κουτσονικολής και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βελανιδίων κ. Σαρ. Καρατζής.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV
Πηγή  http://velanidia-baladis.blogspot.gr/

Από την συμμετοχή του Τμήματος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Ταξίδι στα Κύθηρα» 2-6 Ιουλίου 2016 που διοργάνωσε ο Δήμος Κυθήρων .

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους συμμετείχαν στο ταξίδι, χορευτές και μουσικούς. 

Ευχαριστούμε και την διοίκηση του Δήμου για την συμπαράσταση στο ταξίδι αυτό. 

Ελπίζουμε να γίναμε οι προπομποί μιας μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των δυο Δήμων. 
Ευχαριστούμε και τον Κ. Χατζηκυριακιδη για την εμπεριστατωμένη και ουσιώδη ομιλία του , δίνοντας το στίγμα της κοινής πορείας των ανθρώπων που από τα Κύθηρα βρέθηκαν στο Εύοσμο. 


 

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ε. Χαρχαλακη για την φιλοξενία που μας παρείχε η διοίκηση του Δήμου Κυθήρων αλλά και σε όλους τους Κυθηριους που μας περιέβαλλαν με μεγάλη αγάπη.


----------------------------------------
Γιώργος Κυνηγόπουλος
----------------------------------------


Δήμος Κυθήρων : Πρόσληψη 6 ατόμων με 3μηνη σύμβαση



ΒΑΤΙΚΑ.Η Ελαφόνησος γιορτάζει την Ένωση με την Ελλάδα

Την διπλή επέτειο της 6ης Ιουλίου 1850 (ημερομηνία Ένωσης της Ελαφονήσου με την Ελλάδα) και της 9ης Ιουλίου 1860 (ημερομηνία εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα), θα γιορτάσουν κάτοικοι, επισκέπτες και φίλοι του νησιού, από την Τετάρτη 6 έως και το Σάββατο 9 Ιουλίου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 7/7 με την έναρξη του «1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού» που θα λάβει χώρα στην πλατεία του λιμανιού, ενώ την Παρασκευή 8/7 θα ακολουθήσει παρέλαση και παράσταση χορευτικών σχημάτων στη Χώρα και στο Καβάκι Ελαφονήσου.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την τέλεση της αρχιερατικής θείας λειτουργίας, χοροστατούντος του  σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κκ. Ευστάθιου, τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος και του τελετουργικού  μέρους, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων, το πρωί του Σαββάτου 9/7.
Γενικός σημαιοστολισμός δημοτικών κτηρίων, ιδιωτικών καταστημάτων και κατοικιών, φωταγώγηση δρόμων και πλατειών θα πραγματοποιηθεί από τις 8 το πρωί της 6ης Ιουλίου έως και τη δύση της 9ης Ιουλίου.
Η ιστορία
Η τοπική αυτή γιορτή Εθνικής σημασίας συμβολίζει ένα μεγάλο ιστορικό και ένα σημαντικό θρησκευτικό γεγονός για την Ελαφόνησο. Στις 6 Ιουλίου του 1850 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας – Αγγλίας, με την οποία η Ελαφόνησος ενώνεται επίσημα και οριστικά με την Ελλάδα.  Παράλληλα, την 9η Ιουλίου τιμάται και εορτάζεται η θρησκευτική επέτειος των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα (1860), πολιούχου της Ελαφονήσου, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία του τόπου.
Η διπλή επέτειος πραγματοποιείται κάθε χρόνο και αποτελεί μια από τις ελάχιστες νησιωτικές γιορτές, που καθιερώθηκαν με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα (54/2003).
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Τετάρτη 6/7
- Γενικός σημαιοστολισμός όλων των Δημόσιων Κτηρίων- ΝΠΔΔ και οικιών
- Φωταγώγηση όλων των δημοτικών και δημοσίων κτηρίων κατά τις βραδινές ώρες της 06-07-08 και 09/2015.
Πέμπτη 7/7

Πλατεία Λιμανιού

21.00: Έναρξη 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού
Παρασκευή 8/7
Πλατεία Λιμανιού
20.00: Παρέλαση χορευτικών σχημάτων στη Χώρα της Ελαφονήσου
21.00: Παράσταση χορευτικών σχημάτων στο Καβάκι
Σάββατο 9/7
Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα
07.30: Χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες της εκκλησίας
- Όρθρος
- Αρχιερατική λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ. Ευστάθιου
09.30: Πέρας προσέλευσης επισήμων
- Επίσημη δοξολογία
- Λιτάνευση ιεράς εικόνας
Μετά το πέρας της λιτάνευσης της ιεράς εικόνας θα ακολουθήσει μετάβαση των επισήμων και του κοινού στο χώρο του Ηρώου (προαύλιο ιερού ναού) για τη έναρξη της τελετής:
- Έναρξη τελετής
- Επιμνημόσυνος δέηση
- Εκφώνηση πανηγυρικού λόγου
- Κατάθεση στεφάνων
- Τήρηση ενός λεπτού σιγής
- Ανάκρουση εθνικού ύμνου
- Πέρας τελετής (τελετάρχης ορίζεται η αντιδήμαρχος, κ. Λιάρου Ευσταθία)
20.00: Παρέλαση χορευτικών σχημάτων στη Χώρα και στο λιμάνι της Ελαφονήσου στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών
21.00: Παράσταση χορευτικών σχημάτων στο Καβάκι και εκδήλωση με την ορχήστρα του μουσικού κ. Σκουτέρη
- See more at: http://www.lakonikos.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ.«Δίπλωσε» νταλίκα στην ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου (ΦΩΤΟ)

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περίπου στις 5.30΄ το απόγευμα της Πέμπτης 7/7, επί της  Εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου, στο ύψος της διασταύρωσης για Ανώγεια.
Νταλίκα με κατεύθυνση προς Σπάρτη -προφανώς λόγω της βροχόπτωσης- εξετράπη της πορείας της και «δίπλωσε» με συνέπεια να προσκρούσει σε χωμάτινο πρανές στην άκρη του δρόμου και να ακινητοποιηθεί. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει -εν μέρει- ο δρόμος για περίπου δέκα λεπτά και η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Τροχαίας Σπάρτης για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.
Φωτο: Πέτρος Β.





- See more at: http://www.lakonikos.gr/

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ ELLINAIR ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

 Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΆΤΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΥΠΟΔΈΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΗΣ ELLINAIR ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΣΕΖΟΝΣήμερα ο Δήμος Κυθήρων υποδέχθηκε στην αίθουσα αφίξεων του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων "Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης" την πρώτη απευθείας πτήση της Ellinair από την Θεσσαλονίκη. Ο Προεδρος της Ένωσης Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Καταλυμάτων της Αγίας Πελαγίας μαζί με τον κ.Παρρή Γεώργιο προσέφεραν κεράσματα στους επισκέπτες μας . Ο Δήμαρχος συνομίλησε με τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα του αεροσκάφους καθώς και με τους επιβάτες. Η εικόνα του αεροδρομίου μας έλεγε πολλά για τη φετινή σεζόν που ξεκίνησε πολύ δυναμικά χάρη στη μεγάλη προβολή του νησιού μας. Λίγο αργότερα ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Αγγελιουδάκης, ο Πρόεδρος του Καραβά κ. Τσάκος και όλοι εμείς, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε την πολυμελή αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά, που από σήμερα βρίσκεται στο νησί μας στο πλαίσιο της ετήσιας αδελφικής συνάντησης των δύο Δήμων. Η υποδοχή ήταν θερμότατη και προσφέρθηκαν γλυκά . Αύριο θα αφιχθούν ο Δήμαρχος του Καραβά μαζί με τον Μητροπολίτη Κερυνείας και το Σάββατο ο Έπαρχος Κερύνειας που θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στον Καραβά των Κυθήρων την Κυριακή 10 Ιουλίου. Καλώς ήλθατε αγαπημένοι μας φίλοι Καραβίτες και Θεσσαλονικείς!

Maria Kasimati






Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΑ ΣΑΝΙΔΙΑ ΠΟΤΑΜΟΣ

Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΑ ΣΑΝΙΔΙΑ

Στα Κύθηρα ναοί προς τιμήν της αγίας Κυριακής που γιορτάζει σήμερα είναι δύο, στις Αλεξανδράδες και στον Ποταμό, στην περιοχή Σανίδια, η οποία έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αυτός ο δεύτερος ναός είναι βυζαντινό μνημείο με τοιχογραφίες του 13ου αι. Αρχικά ήταν σύμπλεγμα δύο καμαροσκεπών ναϊσκων, εκ των οποίων ο ένας είναι κατεστραμμένος. Από την Αρχαιολογική υπηρεσία έγιναν εργασίες στερέωσης, ανανέωση της στέγης με σχιστολιθικές πλάκες και ανακατασκευή του περιθυρώματος της εισόδου


Πηγή 
Eleni Harou


Εργασία στο ασβεστοκάμινο. (1960)

Εργασία στο ασβεστοκάμινο. Άλλη μια φωτογραφία του Ολλανδού Γιώργο Κόκσμα από την δεκαετία του 60!

Πηγή 
 Παλιές φωτογραφίες από τα Κύθηρα