Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΠΥΛΩΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ? [ ΦΩΤΟ ]

ΠΥΛΩΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ Η ΑΔΙΚΙΑ που επιχειρείται εις βάρος των κατοίκων και του Περιβάλλοντος:: Τα πρώτα "καρφιά" μπήκαν στα Βάτικα .Σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και δύο μήνες εταιρία ετοίμασε τα τοπογραφικά και έβαλε τα σημάδια όπως δείχνουν οι φωτογραφίες σε απόσταση 500 μέτρων από την περιοχή Κόρακα από την στροφή που πάει προς Αγιάτσα και Λιμνάκια όπου σχεδιάζετε να τοποθετηθούν πυλώνες υψηλής τάσης που θα συνδεθούν με υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κρήτη στην Πελοπόννησο. Η τοπική κοινωνία το πληροφορήθηκε μόλις τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα από το διαδίκτυο. Κανείς δεν ενημέρωσε για τον περιβαλλοντικό κίνδυνο η την «ηλεκτρομαγνητική ρύπανση»και γενικά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους ανθρώπους.Κανείς δεν τους ρώτησε αν επιθυμούν αυτό το Ν.Α. άκρο της Λακωνίας θέλουν να τα "στολίσουν " με τεράστιους πυλώνες οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα περνάνε από 4 χωριά. Κανείς δεν γνωρίζει πως ο επισκέπτης που θα θέλει να πάει στο Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας πως θα του φαίνεται να περνάνε από πάνω του τεράστια σύρματα . Και όχι μόνο εκεί. Ξαφνικά ο Δήμος Μονεμβασιάς από μια τουριστική εικόνα που έχει ,αλλάζει και παίρνει μορφή βιομηχανικού πάρκου? Όταν σε άλλες περιοχές της χώρας κάτοικοι ,τοπικοί φορείς και οργανώσεις ζητούν την απομάκρυνση παρόμοιων πυλώνων λόγω των συνεπειών στην υγεία και στο περιβάλλον βασιζόμενοι σε μελέτες ,στο δήμο Μονεμβασιάς ,ξεκινώντας από τα Βάτικα, ετοιμάζονται να τις εγκαταστήσουν και μάλιστα εν αγνοία των κατοίκων. Υπάρχουν ευθύνες σε αυτούς που το αποφάσισαν ,υπάρχουν ευθύνες γι αυτούς που το ήξεραν και το αποσιώπησαν ,υπάρχουν ευθύνες που δεν ενημέρωσε κανείς την τοπική κοινωνία ως όφειλαν να κάνουν .Και αν δεν το γνώριζαν που μπορεί να το υποστηρίξουν ..θα φανεί περίεργο να έρχεται κάποιος στα "χωράφια "σου να στα οργώνει και συ να μην γνωρίζεις τίποτα η να μην έχεις δώσει την άδεια σου. Υπάρχουν ευθύνες για όλα αυτά, για το μέλλον του τόπου , που κάποιοι τελικά έχουν επιλέξει να του αλλάξουν πορεία.
Πηγή 
Συμβαίνει Τώρα




Πασχαλινό μήνυμα του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευσταθίου

Χριστός Ανέστη, αδελφοί μου
  
Εορτάζουμε πανηγυρικά και εφέτος το αναμφισβήτητο και αποδεδειγμένο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Το Πάσχα είναι «μέγα και ιερώτατο» και απαιτεί από όλους μας εορτασμό θεοπρεπή και ψυχωφελή.
Ο Κύριος μας με την Ανάσταση Του απέδειξε την θεότητά Του και έδωκε κύρος αιώνιο στο θείο κήρυγμά Του.
  
Τα λόγια Του «φέρε τον δάκτυλό σου ὧδε καὶ ἴδε» προς τον Θωμά, που εκπροσωπεί εκείνη τη στιγμή αναρίθμητους ανθρώπους με αμφιβολίες και δισταγμούς, αποδεικνύουν, ότι συγκαταβαίνει και συγκατατίθεται στην έρευνα από αυτούς, που το επιθυμούν καλοπροαίρετα.
  
Δεν επιπλήττει τον Θωμά, γιατί αμφιβάλλει, ούτε αποκρούει την έρευνα, που επιθυμεί, ούτε κλείει τα μάτια, τα αφτιά και το στόμα του, αλλά και τον παροτρύνει να ερευνήσει το Μυστήριο της Αναστάσεως και να ψηλαφήσει το άγιο φως, που «εκ του τάφου ανέτειλε».
  
Η ορθόδοξη Εκκλησία μας απορρίπτει το σύνθημα «πίστευε και μη ερεύνα» και υιοθέτησε από τα πρώτα βήματα της το αγιογραφικά θεμελιωμένο σύνθημα «ερευνάτε τας γραφάς» (Ιωάν. 5, 39). Δεν φοβάται την έρευνα, γιατί είναι η Αλήθεια και γνωρίζει ότι η απροκατάληπτη αναζήτηση οδηγεί στην αλήθεια.
  
Η έρευνα μας έδωσε τις τρανές αποδείξεις για την Ανάστασή Του. Κοντά σ΄ αυτές πρέπει να προσθέσομε και ακόμη μια σπουδαία, που έχει σχέση με την ψυχική ανάσταση των πιστών ανθρώπων. Η ανάσα των ψυχικά αναστημένων ανθρώπων που έζησαν ή ζουν κοντά μας είναι η πιο τρανή απόδειξη της Αναστάσεως του Κυρίου μας.
  
Με όλη την αγάπη μου εύχομαι, αναστημένοι να γιορτάσουμε την ανάσταση Του και να γίνουμε αποδέκτες των θείων ευλογιών Του.
+ Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ -                               

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΒΟΙΩΝ "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ".Σχέδιο Μελέτης"Διασύνδεσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας" από Κρήτη στην Πελοπόννησο.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΒΟΙΩΝ "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ"
-Επιστολή
Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής
Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας
Δήμος Μονεμβασιάς
Βουλευτές : Αραχωβίτης Σταύρος, Δαβάκης 
Αθανάσιος,Γρηγοράκος Λεωνίδας.
Θέμα: Σχέδιο Μελέτης"Διασύνδεσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας" από Κρήτη στην Πελοπόννησο.
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε μέσω διαδικτύου ότι η ΑΔΜΗΕ προκήρυξε την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Διασύνδεση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με υπόγειο / εναέριο /υποβρυχίου / καλωδιακού συστήματος, από την Κρήτη με την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με ότι διαβάσαμε πυλώνες υψηλής τάσης θα τοποθετηθούν ,ξεκινώντας από τον παραλιακό οικισμό Τσουμάλα και θα διασχίσουν 4 χωριά του δήμου Μονεμβασιάς. Η χάραξη αυτή η οποία θα παραμορφώσει ένα τόπο θεσμοθετημένα {η υπό θεσμοθέτηση} , όπως περιοχές ειδικής προστασίας, αρχαιολογικούς χώρους, καταφύγια άγριας ζωής και είναι πρωτίστως τουριστικός προορισμός, την θεωρούμε εγκληματική ως ενέργεια. Μας εκπλήσσει μάλιστα το γεγονός ότι ενημερωθήκαμε μέσα από το διαδίκτυο και όχι από τοπικό φορέα ,αλλά ούτε από φορέα του Νομού μας, καθώς επίσης ούτε από την περιφέρεια Πελοποννήσου,η οποία δεν πιστεύουμε ότι εν αγνοία όλων ήδη έχουν γίνει τοπογραφικές μελέτες στην περιοχή του Κάβο Μαλιά χωρίς να έχουν ενημερωθεί .
Για άλλη μια φορά η περιοχή μας πρόκειται να υποστεί βιασμό με τρόπο ύπουλο με σχεδιασμό εξαφάνισης κάθε ανάπτυξης που αφορά τον εναλλακτικό τρόπο τουρισμού που να σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Λυπόμαστε που κάποιοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Η προσπάθεια των τελευταίων ετών να μεταμορφώσουν τον τόπο μας σε βιομηχανικό πάρκο ,έναν τόπο απείρου κάλους, μας κάνει να απορούμε ποια είναι η στάση όλων των φορέων και των πολιτικών εκπροσώπων του νομού μας ,από τους οποίους περιμένουμε να πάρουν θέση επισήμως. Ειδικά μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου 2015 και με την σιωπηλή ανοχή για το αγκυροβόλιο που έχει καταστρέψει τον όρμο των Βατίκων ,τώρα θέλουν να κατασπαράξουν και ότι άλλο έχει μείνει. Δεν υπολογίζετε όλους εμάς που αγωνιζόμαστε όλα τα χρόνια σε αυτόν τον τόπο ,επενδύσαμε σε αυτόν τον τόπο με σεβασμό απέναντι του . Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι εσκεμμένα όλα τα χρόνια η περιοχή μας παρέμεινε υποβαθμισμένη με ένα οδικό δίκτυο απαράδεκτο, με την διακοπή της θαλάσσιας συγκοινωνίας, και φυσικά στα λόγια ένα αεροδρόμιο στη Λακωνία που θα απογείωνε την επισκεψιμότητα. Η περιοχή μας διαθέτει εκτός όλων των άλλων (αρχαιολογικούς χώρους,περιοχές NATURA , σπάνια είδη φυτών και πουλιών,) τις μεγαλύτερες και ομορφότερες παραλίες της Πελοποννήσου. Δεν θα δεχτούμε κανένα σχέδιο "ανάπτυξης" που θα καταστρέψει όλα τα παραπάνω συν τις συνέπειες στο επάγγελμα μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να τα προστατεύσουμε .Ζητάμε από την πολιτεία ,από κάθε αρμόδιο φορέα αλλά και από τους δημότες του δήμου Μονεμβασιάς και ιδιαίτερα από τους Βατικιώτες να συστρατευτούν μαζί μας ενάντια σε αυτούς που με κάθε τρόπο προσπαθούν να μας αφανίσουν ως τουριστικό προορισμό. Τονίζουμε ότι το φυσικό μας περιβάλλον ,ο σεβασμός μας προς αυτό είναι ο λόγος που το ΝΑ κομμάτι της Λακωνίας μένει ανέπαφο και αναλοίωτο διότι επενδύουμε εδώ με σεβασμό όπως οφείλουμε. Οι επισκέπτες του τόπου μας τον επιλέγουν ακριβώς γι αυτό τον λόγο . Οι ελάχιστοι που πιστεύουν ότι οι πυλώνες υψηλής τάσης και ίσως μετέπειτα έρθει και ένα εργοστάσιο, το όργωμα από τις άγκυρες των πλοίων του όρμου των Βατίκων , είναι ανάπτυξη για τον τόπο, η ότι δεν υπάρχουν συνέπειες , τους λέμε ότι μόνο έγκλημα είναι για τον τόπο και αν το δεχτούμε θα είμαστε όλοι συνένοχοι .
Εκ του Δ.Σ .

ΔΩΣΤΕ ΖΩΗ...ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ!!!


ΔΩΣΤΕ ΖΩΗ...ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ!!!

Αγαθό - ανυπέρβλητο - ανιδιοτελές
Ικανό να σώσει ζωές
Μοναδικό δώρο ζωής
Οποτε και αν το χρειαστείς
Δε πουλιέται, δεν αγοράζεται
Ομως μόνο χαρίζεται
Στήριγμα με ουσία
Ιδιαίτερη σημασία η
Αιμοδοσία

Το Περιφερειακό Τμήμα Πειραιά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στα πλαίσια των εκδηλώσεών του για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία στη Πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι), τη Κυριακή 8 Μαίου από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι. 

Μόλις 5 λεπτά από το χρόνο σου μπορούν να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή ! Μην κάνεις δεύτερες σκέψεις! Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν δεύτερη ευκαιρία ζωής! 

Όσοι από εσάς έχετε προσωπικό λογαριασμό στο Facebook και εφόσον γνωρίζετε σίγουρα ότι μπορείτε να παρευρεθείτε στην εθελοντική μας αιμοδοσία, δηλώστε τη παρουσία σας στον ακόλουθο σύνδεσμο:  https://www.facebook.com/events/230298407332343/

Επί την ευκαιρία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα λάβετε δεύτερο ενημερωτικό e-mail σχετικά με τις διάφορες εκδηλώσεις μας το διήμερο 07-08/05 για τον εορτασμό της μεγαλύτερης ημέρας του ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ, της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ..."ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ" !!!


ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!


Μετά τιμής,




ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ, ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δημοσθένους 2-4 & Ακτή Ποσειδώνος, ΤΚ 18531, Πειραιάς.
E-mail: peiraias@samarites.gr , Τηλ.: 210-4112702 , Fax: 210-4112702

Καθαρισμός οικοπέδων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκαν από το δήμο Ευρώτα τα προληπτικά μέτρα ενόψει της έναρξης, από 1η Μαΐου, της αντιπυρικής περιόδου.
Οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων και ορίων οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια υποχρεούνται να προβούν στον καθαρισμό (αποψίλωση από ξερά χόρτα και απομάκρυνση τυχόν εγκαταλελειμμένων καυστών υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς), καθώς και στη λήψη κάθε προληπτικού μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, εφαρμόζονται διοικητικές (επιβολή προστίμου) αλλά και ποινικές κυρώσεις.
Επίσης οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές παρόδιων ακινήτων (οικοπέδων και κτημάτων) καλούνται να κόψουν άμεσα την αυτοφυή βλάστηση και τα κλαδιά δέντρων που εξέχουν στο αγροτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, γιατί παρεμποδίζουν τις εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου από τα μηχανήματα του δήμου, τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς και την ασφαλή διέλευση γενικότερα των οχημάτων.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΣΧΑ "ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ"


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Β .ΚΟΡΝΑΡΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Β .ΚΟΡΝΑΡΟΣ 
LANE SEA LINES – ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ – Τ.Κ. 80100 ΛΙΒΑΔΙ ΚΥΘΗΡΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ : (27360) 37055 / ΚΙΝΗΤΟ : 6933 087777
ΦΑΞ : (27360) 37052 WEB : www.lane-kithira.com / Email : info@lane-kithira.com
ΟΝΟΝΑ ΠΛΟΙΟΥ : Ε/Γ-Ο/Γ Β. Κ Ο Ρ Ν Α Ρ Ο Σ
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΙΟΣ 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ !!!! Ο ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  06/05/2016 ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ  07/05/2016 .
  

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  06/05 ΑΠΟ 18.00-21.00. ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ  07/05 ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΠΟ 09.30-13.00
ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΑΠΟ 17.30-20.30

Τι γιορτάζουμε τη Μεγάλη Δευτέρα

Από τη σημερινή μέρα ξεκινούν τα άγια Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Σήμερα επιτελούμε την ανάμνηση του πάγκαλου Ιωσήφ και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε.

Ήταν ο μικρότερος γιος του Πατριάρχη Ιακώβ και ο πιο αγαπητός. Όμως φθονήθηκε από τα αδέλφια του και αρχικά τον έριξαν σ’ ένα βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξαναπούλησαν στον αρχιμάργειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Πετεφρή. Ο Ιωσήφ ήταν πανέμορφος και τον ερωτεύθηκε η γυναίκα του Πετεφρή, που θέλησε να τον παρασύρει σε ανήθικη πράξη βιαίως. Μόλις εκείνη έπιασε τον Ιωσήφ, εκείνος άφησε στα χέρια της το χιτώνα του και έφυγε. Εκείνη από το θυμό της τον συκοφάντησε στο σύζυγό της, ότι δήθεν αυτός επιτέθηκε εναντίον της με ανήθικους σκοπούς. Ο Πετεφρής την πίστευσε και φυλάκισε τον Ιωσήφ.
Κάποτε όμως ο Φαραώ, ο βασιλιάς της Αιγύπτου, είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν εξηγητή. Με το φωτισμό του Θεού, μόνο ο Ιωσήφ μπόρεσε να το εξηγήσει. Ότι θα έλθουν στη χώρα του επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και πείνας. Ενθουσιάσθηκε ο Φαραώ από τη σοφία του και τον έκανε γενικό άρχοντα, σαν πρωθυπουργό. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια της πείνας όλο το λαό. Με αφορμή τη διανομή του σιταριού, φανερώθηκαν τ’ αδέλφια του που τον είχαν φθονήσει. Εκείνος δεν τους κράτησε κακία, αντίθετα τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς.
Αυτός λοιπόν αποτελεί προεικόνηση του Χριστού, διότι και Αυτός, αγαπητός γιός του Πατέρα, φθονήθηκε από τους ομοφύλους Του Ιουδαίους, πουλήθηκε από το μαθητή Του για τριάντα αργύρια και κλείσθηκε στο σκοτεινό λάκκο, τον τάφο.
Επίσης, σήμερα μνημονεύουμε και τη άκαρπο συκή, την οποία καταράσθηκε ο Κύριος και ξεράθηκε αμέσως Ματθ. 21:19, Μαρκ. 11:13). Συμβολίζει τόσο τη Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς, όσο και κάθε άνθρωπο που στερείται πνευματικών καρπών, αρετών. Έδειξε ο Κύριος τη δύναμή Του στο άψυχο δένδρο και ποτέ πάνω σε άνθρωπο, για να δείξει ότι δεν έχει μόνο δύναμη να ευεργετεί, αλλά και να τιμωρεί.
Ο ευαγγελιστής Μάρκος αναφέρει πως την ώρα που ο Κύριος επιτίμησε τη συκή και ξηράθηκε, κατέπεσαν αμέσως τα καταπράσινα φύλλα της και την επόμενη μέρα ξεράθηκε και η ρίζα της (Μαρκ. 11:21). Οι μαθητές έκθαμβοι από το θαύμα αυτό δεν ζητούσαν να μάθουν την βαθύτερη έννοιά του, αλλά είχαν την απορία «πως παραχρήμα εξηράνθη η συκή;» (Ματθ. 21:20). Πρώτη φορά είχαν δει τιμωρία της άψυχης φύσεως.
Ο Κύριος παίρνοντας αφορμή από την απορία των μαθητών, χωρίς να εξηγήσει την συμβολική σημασία του θαύματος, τους δίδαξε για τη μεγάλη δύναμη της πίστεως, η οποία όταν συνοδεύεται από εσωτερική θέρμη και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό μπορεί να κατορθώσει αφάνταστα πράγματα. Τους είπε: «Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν ἔχητε πίστιν καὶ μὴ διακριθῆτε, οὐ μόνον τὸ τῆς συκῆς ποιήσετε, ἀλλὰ κἂν τῷ ὄρει τούτῳ εἴπητε, ἂρθητι καὶ βλήθητι εἰς τὴν θάλασσαν, γενήσεται·» (Ματθ. 21:21). Αυτή την πίστη θέλει η Εκκλησία μας να μεταδώσει και σε μας.
Η υμνογραφία αναφέρεται σήμερα στα δύο παραπάνω θέματα, αλλά και επί πλέον στο θέμα της πορείας του Κυρίου προς το Πάθος. Από το τροπάριο: «Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται…» οι ακολουθίες από τη Μεγάλη Δευτέρα έως Τετάρτη λέγονται και «Ακολουθίες του Νυμφίου».

BATIKA.ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΣΤΑ ΒΑΤΙΚΑ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΣΤΑ ΒΑΤΙΚΑ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ :: Την Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου και ώρα 18:30 στην καφετέρια "Μπιλλίνη" στη Νεάπολη, θα γίνει συζήτηση και προβολή, επί του σχεδιασμού Μαρίνας στο Παλιόκαστρο μεταξύ κατοίκων των Βατίκων και ομογενών Βατικιωτών. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική συζήτηση που σκοπό έχει την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για να υποστηριχτεί στο μέλλον. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.