Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2017


ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑΝΝΗ ΦΑΤΣΕΑ

Οι έρευνες συνεχίζονται για τέταρτη μέρα. Μάλιστα σήμερα συνεργαστήκαμε με ομάδα της ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένο σκυλί. Δυστυχώς ο κ Γιάννης Φατσέας εξεκολουθεί να είναι αγνοούμενος! Όποιος θεωρεί πως με κάποια πληροφορία μπορεί να μας βοηθήσει παρακαλούμε να επικοινωνήσει με τις αρχές!

 Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Κυθήρων 




23-26 Ιουνίου 1826: Η Μάχη τού Διρού

ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΕΜΙΣΕ ΑΠΟ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ.....
23-26 Ιουνίου 1826: Η Μάχη τού Διρού. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ)
Ο Ιμβραήμ, ενώ επιχειρεί την δεύτερη επίθεσή του κατά τής Βέργας (24/6), επιβίβασε ταυτοχρόνως ισχυρές δυνάμεις στον Διρό, για να χτυπήσει τους Μανιάτες εκ τών όπισθεν!

Οι γυναίκες με τα δρεπάνια τού θερισμού, με πέτρες, με ξύλα, με τα δόντια και τα νύχια ακόμα, ξέσχισαν και θέρισαν στην κυριολεξία τις δυνάμεις του!
Οι τρομερές σκηνές άφθαστου ηρωισμού πού λαμβάνουν χώρα στα λουριά τού Διρού και σ’ όλη την γύρω περιοχή, είναι απίστευτοι ιστορικού και εθνικού μεγαλείου!
«…Οἱ γυναῖκες ἐν τῷ ἄμα, κάμανε μεγάλο θᾶμα. Ἀνασκουμπώνουν τὶς ποδιὲς καὶ βάνουν πέτρες στρογγυλὲς. Καύκαλα ἀνοίγουνε πολλὰ ἤ σκορποῦνε τὰ μυαλὰ καὶ ἀρπάζουν τὰ δραπάνια καὶ τοὺς κόβουν τὰ κεφάλια…»
Η κόρη τού γέρο-Βοζίκη, Πανώρια, ενώ δύο Αιγύπτιοι είχον συλλάβει τόν καταληφθέντα είς τό χωράφι του πατέρα της καί προσπαθούσαν νά τόν δέσουν, απέκοψε τόν λάρυγγα τού ενός μέ τό δρεπάνι της καί μέ την βοήθειαν τού απαλλαγέντος, από τά χέρια τού Αιγυπτίου γέροντας, εσκότωσε καί τόν άλλον».
Όλη ή περιοχή εντός ολίγου γέμισε από πτώματα τούρκων. Από τούς αποβιβασθέντας ελάχιστοι διεσώθησαν.
ellinoistorin.gr

33η Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Φρατσίων Σάββατο, 19 Αυγούστου


ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ.
'Εκθεση θεσμός για τα Κύθηρα, ξεκίνησε το 1962.
Ασχολείται με την αγροτική ζωή των Κυθήρων, παραγωγοί από όλο το νησί, εκθέτουν τα ανεκτίμητα προϊόντα της Κυθηραϊκής Γης και του καθημερινού μόχθου, κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί. Παιδιά από κάθε γωνιά των Κυθήρων, χορεύουν με παραδοσιακές στολές τους χορούς μας και στη συνέχεια γλέντι μέχρι το πρωϊ.



https://www.facebook.com/events/312724152475066/?fref=ts

Oμηρική Σκάνδεια, στα Κύθηρα... 1800

Άποψη του λόφου Απλυνόρι, πιθανότατα κοντά στο ιερό της Αφροδίτης, κοντά στον Αβλέμονα (ή Καστρί), την ομηρική Σκάνδεια, στα Κύθηρα... 1800

Φωτό από Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

ΜΥΛΟΤΟΠΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

MΥΛΟΤΟΠΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
Από τα πιο ελκυστικά και μυστηριώδη λείψανα του παρελθόντος στα Κύθηρα είναι οι νερόμυλοι που σώζονται, χτισμένοι στις πιο ειδυλλιακές τοποθεσίες, αγαπημένο θέμα ανέκαθεν, όπως και οι μυλωνάδες, για τους ζωγράφους, για τους λογοτέχνες και τους λαογράφους. Οι νερόμυλοι, ερειπωμένοι σήμερα πια, με διαλυμένο το μηχανισμό τους, με κατεστραμμένα τα παράθυρα και τις πόρτες, χορταριασμένες τις αυλές και τα μυλαύλακα, μένουν έρημοι μέσα στη σιωπή της ρεματιάς. Ο σύγχρονος πολιτισμός τους κατάργησε, όμως δεν εξαφάνισε τις αναμνήσεις και τις διηγήσεις για τη ζωή στο νερόμυλο και τη δράση του καλόκαρδου, ευχάριστου και φιλόξενου μυλωνά, αν και κάποτε πλεονέκτη και αχόρταγου. Ο νερόμυλος ήταν μια αυτάρκης μονάδα που έσφυζε από ζωή και το μυλόσπιτο είχε το νοικοκυριό του, το φούρνο, το σταύλο, το περιβόλι κ.τ.λ. Μέσα στο μυλόσπιτο γεννήθηκαν παιδιά, έζησαν οικογένειες, υπαγορεύτηκαν διαθήκες. 

 Στα Κύθηρα έχουν εντοπισθεί περίπου 80 νερόμυλοι. Τα κυριότερα μυλοτόπια ήταν στου Κοντού το Λαγκάδι στο Μυλοπόταμο, στον Καραβά, στα Μητάτα, στην Αγία Πελαγία, στις Όχελες, στη Γωνία, στις Μαγκουνάδες, στο Πετρούνι, στην Τσιγκούρα των Μητάτων και στον Περάτη. Υπήρχαν και μεμονωμένοι νερόμυλοι, όπως στον Κάλαμο κάτω από το Φρύδι του Μύλου, στην Κάλανη-Σπαραγαρίο κοντά στα Μυρτίδια, στο Λειβάδι, στην Παλιόχωρα κ.α.

 Eleni Harou 










ΣΤΟ "ΛΥΚΟΔΗΜΟΥ" ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Η παραλία που φημίζεται για τα ηλιοβασιλέματά της είναι αυτή του "Λυκοδήμου". 
Βρίσκεται στο βόρειοδυτικό τμήμα των Κυθήρων λίγα χιλιόμετρα απο το χωριό Λογοθετιάνικα και ακολουθώντας τις πινακίδες καταλήγετε εύκολα σε μια παραλία που μοιάζει με πισίνα. Την χαρακτηρίζει συνδυασμός άμμου και βότσαλου ενώ το σήμα κατατεθέν της είναι μια σπηλιά στο μέσο της παραλίας, ιδανική για πικ – νικ. 
Μια πολύ καλή επιλογή για κάποιον που επισκέπτεται το βόρειοδυτικό τμήμα του νησιού.
Μια παραλία άγριας φυσικής ομορφιάς που αξίζει να την επισκεφθείτε.
Στήν μοναδική καντίνα της παραλίας σας περιμένουμε όλη μέρα για καφέ,χυμούς,σάντουιτς,σνάκ,και τα ατελείωτα κοκτέιλ !!! 
Απολαμβάνωντας το Ομορφότερο Ηλιοβασήλεμα του Νησιού !!!
Ανοιχτά απο τις 10.00 το πρωί ως μέχρι να νυχτώσει.
Καλό καλοκαίρι και καλά μπάνια 

















Στις 27 Ιουνίου στο 10ο Περιφερειακό Συμβούλιο θα γνωμοδοτηθεί το θέμα για την υποθαλάσσια σύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου δια μέσου του όρμου Βοιών.

Στις 27 Ιουνίου στο 10ο Περιφερειακό Συμβούλιο θα γνωμοδοτηθεί το θέμα για την υποθαλάσσια σύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου δια μέσου του όρμου Βοιών.
Θα φτάνει υπέργεια μέχρι Σκλαβούνα και από εκεί θα πηγαίνει υπόγεια μέχρι Καταγέικα ?? Ίδωμεν αν ερωτηθεί η τοπική κοινωνία. 

http://ppel.gov.gr/…/…/06/ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-Περιφ-Συμβ-27-6-2017.pdf

Ο Μοναχικός Ιούνης στα Κύθηρα

Καθισμένος κάποιος σε κάποιο τραπεζάκι καφενείου στο Λιβάδι στα Κύθηρα παρατηρεί με κάποια μελαγχολία ότι η κίνηση που περνάει από μπροστά του μοιάζει σαν να βρίσκεται ακόμα στον μήνα Φεβρουάριο με καλό καιρό και λιακάδα που φέρνει ζεστασιά.

Στο βάθος του μυαλού του ακούει νοερά τις οιμωγές των επαγγελματιών που βλέπουν άδεια τα τραπέζια τους και άλλων που βλέπουν τελείως κενά και χωρίς προοπτικές κράτησης τα δωμάτια τους η τα ξενοδοχεία τους.



Κοιτάζει την ημερομηνία στο φύλλο της εφημερίδας που κρατάει και βεβαιώνεται ότι πρόκειται για τις τελευταίες ημέρες του Ιούνη σε ένα τουριστικό τόπο, χωρίς όμως τουρίστες, μήτε γηγενείς, μήτε ξένους.

Έτσι πια συνηδειτοποιεί ότι τελικά όλες οι προσπάθειες που έγιναν τον περασμένο χρόνο, και που είχε την δυνατότητα να διαβάσει στον τοπικό έντυπο και διαδικτυακό τύπο, απλά έπεσαν στο κενό και το αποτέλεσμα ήτανε, "μια από τα ίδια"....

Άρχισε λοιπόν να αναρωτιέται, άραγε πήγαν χαμένες οι τόσες παρουσίες, συμμετοχές και επαφές του Δήμου σε τόσες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις;;;; 

Η απάντηση είναι μάλλον εύκολη και απλή αγαπητέ μοναχικέ παρατηρητή. Και δυστυχώς είναι συνάμα και σκληρή και αληθινή. Ναι όλες οι προσπάθειες αυτές πήγαν στον βρόντο για τον απλό λόγο ότι η παρουσία του Δήμου, και κάθε Δήμου, σε μία έκθεση σκοπό έχει να παρουσιάσει τον τόπο του και να τον κάνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό της Ευρώπης και αλλαχού. Πέραν αυτού ο Δήμος το μόνο που έχει υποχρέωση είναι να παρουσιάσει τις δυνατότητες και τις ομορφιές του τόπου. Ο Δήμος δεν έχει δικά του κτίσματα και εγκαταστάσεις να φιλοξενήσει τους οιουσδήποτε επισκέπτες, ούτε εστιατόρια να τους ταϊσει, αλλά ούτε και πλοία η αεροπλάνα να τους μεταφέρει. Και όλοι οι επισκέπτες για να αποφασίσουν να πάνε σε ένα τόπο πρέπει να πάρουν κάποιο μέσο μεταφοράς και να έχουν συγχρόνως εξασφαλίσει χώρο διαμονής.Από αυτό το σημείο λοιπόν ξεκινάνε όλα.

Δυστυχώς εάν κάποιος μπεί στο διαδίκτυο, έχοντας στο νου τις εικόνες που είδε στην οιαδήποτε έκθεση και θέλοντας να επισκεφθεί και να περάσει τις διακοπές του στα Κύθηρα, θα φάει άδικα τον καιρό του προσπθώντας να βρεί πως θα κάνει κράτηση ακτοπλοϊκού εισιτηρίου, είτε από Πειραιά, είτε από Πελοπόννησο, απλούστατα διότι δε υπάρχει πουθενά τέτοια δυνατότητα. Άρα η ακτοπλοϊκή οδός είναι ουσιαστικά στείρα για όσους το επιχειρήσουν. Να προσθέσουμε δε σε αυτό το σημείο ότι λόγω του φετεινού ατυχήματος με την βλάβη του πλοίου της γραμμής από Πειραιά ακόμη και η τηλεφωνική κράτηση απογοήτευσε τους τυχόν επίμονους επίσκέπτες.

Υπάρχει φυσικά πάντα η αεροπορική σύνδεση αλλά όπως είναι γνωστό ο αριθμός των μεταφερομένων είναι ακόμη μικρός και ο αεροπορικός ναύλος αρκετά απαγορευτικός για πολλούς επισκέπτες των οποίων ο οικονομικός υπολογισμός των διακοπών είναι περιορισμένος καθώς και η μεταφορική ικανότητα αποσκευών ορισμένη.

Θα σταθούμε λιγάκι στο θέμα που αναφέραμε πιο πάνω σχετικά με τις τουριστικές εκθέσεις και την σχεδόν μονήρη παρουσία του Δήμου χωρίς την σύγχρονή συμμετοχή αντιπροσώπων συλλόγων επαγγελματιών του νησιού. Διότι όπως είπαμε μπορεί ο Δήμος να παρουσιάζει τις δυνατότητες του τόπου, αλλά τα τουριστικά πρακτορεία και αρκετοί ιδιώτες, τις κρατήσεις τις κλείνουν με τους ίδιους τους παριστάμενους επαγγελματίες η συλλόγους συναφών επαγγελματιών.

Στις διάφορες εκθέσεις ανα τον κόσμο για κάθε είδος υπάρχουν πάντα οι ενδιαφερόμενες εταιρείες προϊόντων με πλήθος αντιπροσώπων τους που κλείνουν τις συμφωνίες.Δεν κάθονται δηλαδή αμέτοχοι στο σπιτάκι του ο καθένας περιμένοντας τον καλό Θεό να τους φέρει πελάτες.

Από την άλλη πλευρά σε ένα τόπο με 3000 μόνιμους κατοίκους, υπάρχουν δεκάδες σύλλογοι με τον πρόεδρο του ο καθένας φυσικά, οι οποίοι προσπαθούν ανεξάρτητα να προσελκύσουν πελατεία μέσω ατομικών ιστοσελίδων, πολλές φορές κακοφτιαγμένων η αντεγραμμένων, η απλά περιμένοντας τον καλό Θεό να ακούσει τις προσευχές τους.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την εστίαση. Έτσι λοιπόν οι διασκορπισμένοι και αποδυναμωμένοι σύλλογοι Ξενοδόχων, Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων δωματίων, εστιατόρων και άλλων επαγγελματιών εστίασης, αλλά και όλοι οι μη ενταγμένοι και μοναχικοί του είδους, εκφράζουν την αγανάκτηση τους και εκλύουν όλη τους την δύναμη με μία η πιο πολλές αναρτήσεις στο f/b στα ελληνικά, όπου την διαβάζουν 10-20 φίλοι, που τους συμπαρίστανται με "πόνο", και εκεί εξαντλείται όλη η οργή και αγανάκτηση για όσους "δεν κάνουν τίποτε". Μάλλον όμως όλοι αυτοί ξεχνάνε αυτό που λέγεται "Βοήθα Παναγιά" και η Παναγιά τους λέει "Κουνήστε και εσείς τα χέρια σας".

Όταν λοιπόν όλοι οι "μοναχικοί καβαλλάρηδες" και "Lone cowboys" της τουριστικής δραστηριότητας στο νησί, λογικευθούν και σχηματίσουν ένα ενιαίοι σύλλογο που θα συμμετάσχει σε εκθέσεις, συνέδρια και επαφές και θα αποτελεί ένα σταθερό πυλώνα για όλους τους επαγγελματίες του νησιού, τότε μόνο θα υπάρξει η πραγματική στροφή ξεφεύγοντας από την αιώνια Κυθηραϊκή εσωστρέφεια και μπαίνοντας στην σημερινή ανταγωνιστική εποχή.

Πρόσφατα η σελίδα μας προσπάθησε να έλθει σε επαφή με υπεύθυνη υπάλληλο γνωστής ξενοδοχειακής μονάδας του νησιού και να ερευνήσει για ποιό λόγο υπάρχει αυτή η ανεξήγητη διάσπαση και απομόνωση κάθε μονάδας χωριστά. Δυστυχώς και παρά τις απανωτές επαφές και λόγω "φόρτου εργασίας της υπαλλήλου" δεν κατέστη δυνατή η άντληση πληροφοριών. Το "ο καθένας μόνος του" φαίνεται ότι είναι must στα Κύθηρα και ότι αυτή η κατάρα δεν ξεριζώνεται με τίποτα.

Να προσθέσουμε εδώ ότι ακούγεται συχνά η φράση "και τι κάνει η τουριστική επιτροπή του Δήμου;;"

Μα αγαπητοί η δουλειά της τουριστικής επιτροπής είναι τελείως διαφορετική από αυτή που όλοι νομίζουν. Π.χ. δουλειά της τουριστικής επιτροπής θα ήταν η δημιουργία ενός αρχείου (που ήδη υπάρχει από ιδιωτική δημοσιογραφική πρωτοβουλία, απλά δεν χρησιμοποιείται σωστά) όλων των επαγγελματιών, καθώς και οι διαθεσιμότητες που υπάρχουν για κάθε είδος. Και αυτά να αποτελούν (και να ενημερώνονται καθημερινά) μία πηγή γραφείων πληροφόρησης στις εισόδους του νησιού (λιμάνια και αεροδρόμιο) με υπεύθυνα μέλη της τουριστικής επιτροπής.Και ακόμη καλύτερα η υπηρεσία να ανήκει στην υπηρεσία ενημέρωσης του Δήμου Κυθήρων. Ενώ καλό θα ήταν συγχρόνως να υπάρχει και τμήμα παραπόνων των επισκεπτών έτσι ώστε τυχόν παραλείψεις να γίνονται γνωστές και να αποκαθίστανται το συντομώτερο δυνατό εφόσον αυτό είναι εφικτό. Δηλαδή εν ολίγοις η τουριστική επιτροπή να συγκεντρώνει την παρούσα κατάσταση και με βάση τα υπάρχοντα λάθη να εισηγείται την αποκατάσταση τους και ταυτόχρονα να ενημερώνει όλα της τα μέλη κατάλληλα ώστε να αποφεύγονται οι τυχόν επαναλήψεις λαθών.

Από πολλές πλευρές ακούγονται παράπονα για έλλειψη τόπων διασκέδασης στο νησί ιδιαίτερα για νέους. Ταυτόχρονα ακούγονται διαμαρτυρίες ότι μέσα στους οικισμούς υπάρχουν καταστήματα που ενοχλούν τους περιοίκους οι οποίοι δίκαια παραπονούνται για ηχορύπανση η πραγματική ενόχληση και έλλειψη ύπνου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στους πολιτισμένους τόπους υπάρχει ο όρος χωροθέτηση. Η χωροθέτηση γίνεται από τον εκάστοτε Δήμο σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε όλες οι πλευρές να ικανοποιούνται. Για την χωροθέτηση έχουμε γράψει επανειλλημένα, πλην όμως φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Στα Κύθηρα υπάρχουν αρκετοί χώροι, ειδικά παραλίες μακρινές και πολυ αγαπητές σε όλους, όπου θα μπορούσαν να δοθούν άδειες για δημιουργία χώρων διασκέδασης, όπου θα προσέλκυαν πολύ κόσμο και ταυτόχρονα θα ελευθέρωναν άλλους οικισμούς από το μαρτύριο της στέρησης ύπνου τους θερινούς μήνες. Με το τρόπο αυτό και νέες επιχειρήσεις θα δημιουργούνταν και αρκετές νέες θέσεις εργασίας αλλά και ένας πόλος έλξης για μεγάλη μερίδα επισκεπτών θα υπήρχε.

Ελπίζουμε ότι κάποτε θα εισακουσθούμε και δεν είναι πια το νησί χώρος απαγορευμένος για όσους επιθυμούν αυτό το είδος διακοπών. Έτσι ούτε οι παραδοσιακοί επισκέπτες θα απωλέσουν τον ήρεμο τρόπο διακοπών αλλά έτσι και νέοι επισκέπτες θα προτιμήσουν τα Κύθηρα σαν τόπο διακοπών.

Ακούμε διαρκώς ότι όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ναυτιλιακών γραμμών και ο λόγος είναι απλός, "Το μαγαζί δεν έχει πελατεία", δηλαδή δεν έχει επιβάτες. Μοιάζει δηλαδή σαν το παλιό εστιατόριο που έχει τα ίδια κουτσά τραπέζια, τα ίδια λιγδωμένα τραπεζομάντηλα, τις ίδιες άβολες καρέκλες και το παλιό μουστακαλή μάγειρα που επιμένει στις ίδιες άνοστες συνταγές του.

Εάν όμως το μαγαζί εκσυχρονιστεί, εάν τοποθετήσει άνετα τραπέζια και αναπαυτικές καρέκλες με καθαρά καινούργια τραπεζομάντηλα και αντικαταστήσει τον γέρο μάγειρα με ένα σύγχρονο που έχει πλούσιο και δελεαστικό μενού, τότε το μαγαζί θα αποκτήσει πάλι πελατεία και θα γίνει πρότυπη και υγιής επιχείρηση.

Για αυτό λοιπόν, εάν υπάρξει σωστή χωροθέτηση, εάν αλλάξει ρόλος και οι δραστηριότητες της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης, εάν υπάρξει ένωση ΟΛΩΝ των Κυθηραϊκών επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης, εάν επεκταθεί ο αεροδιάδρομος του αεροδρομίου και δέχεται μεγαλύτερα αεροσκάφη και Τσάρτερς, εάν οι υπάρχουσες ναυτιλιακές εταιρείες από Πειραιά και Νεάπολη εκσυγχρονισθούν και επεκταθούν στην ηλεκτρονική κράτηση αλλά και στην απόλυτη τήρηση των δρομολογίων τους, εάν ο ενοποιημένος πια σύλλογος επαγγελματιών συμμετέχει ενεργά στις απανταχού εκθέσεις και εάν πάψουν να ακούγονται αγανακτισμένες φωνές στο φατσοβιβλίο και στο τουϊτερ καθώς και κατά μόνας στα καφενεία και καφετέριες, τότε μόνο αγαπητέ μοναχικέ παρατηρητή στο καφενείο στο Λιβάδι θα πάψεις να μετράς τις μύγες που περνάνε και σε ενοχλούν το τέλος του Ιούνη και θα πάψεις βαριέσαι από το τέλος του Μάρτη μέχρι το τέλος του Οκτώβρη.

Ακόμη φίλε μου δεν θα κλαίς που ξόδεψες τόσα λεφτά να κάνεις 2 δωματιάκια και να τα νοικιάζεις για καμιά 15αριά μέρες στους ελάχιστους επισκέπτες και σε εξευτελιστικές τιμές.

Γιατί όταν φτιάξεις σωστά το μαγαζί σου τότε όχι μία αλλά πολλές ναυτιλιακές θα συνωστίζονται για την ακτοπλοϊκή σου γραμμή. Στο αεροδρόμιο και στα λιμάνια σου ο κόσμος θα συνωστίζεται και τα τοπικά συγκοινωνιακά μέσα θα δουλεύουν συνέχεια. Και θα υπάρξουν και μόνιμες σιγά-σιγά συνεχείς λεωφορειάκες διαδρομές (και όχι μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα), και από πολύ περισσότερα μέρη.

Μην ξεχνάς όμως όλα αυτά χρειάζονται προγραμματισμό, σχεδιασμό και προπάντων γνώσεις ειδικές. Με ψίχουλα δεν γίνεται τίποτε ούτε "κι η Μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες".
--------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
--------------------------------

Το Μήνυμα της Κυριακής 25-6-17 και Γραπτό Θείο Κήρυγμα

Τό Μήνυμα της Κυριακής (ηχητικό μήνυμα)
από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ 
ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ 
25.06.2017



ΓΡΑΠΤΟΝ Θ. ΚΗΡΥΓΜΑ
 
Τά λόγια τοῦ Κυρίου πού ἀκούσαμε σήμερα στό Εὐαγγέλιο, Χριστιανοί μου, δίνουν τή λύση σέ ἕνα σημαντικό ἐρώτημα πού ἀπασχολεῖ ὅλους τούς ἀνθρώπους, τόσο αὐτούς πού ἀγωνίζονται συνειδητά μέσα στό χῶρο τῆς Ἐκκλησίας, ὅσο καί ἐκείνους πού ἀντιμετωπίζουν μέ ἕνα κριτικό πνεῦμα ἤ ἀρνοῦνται τή διδασκαλία της.


Ἡ περικοπή βάζει μπροστά μας τό θέμα τῶν ὁρίων ἀνάμεσα στήν πνευματική ζωή καί στήν καθημερινή μέριμνα τοῦ βίου. Εἶναι γεγονός ὅτι πολλοί ἀπό ἐμᾶς ἔχουν σαφῶς διαχωρισμένα στό μυαλό τους τά πνευματικά – θρησκευτικά τους καθήκοντα ἀπό τή μέριμνα καί τόν ἀγῶνα τῆς καθημερινότητας.

Πιστεύουν ὅτι ἡ προσπάθεια γιά τήν ἐπιβίωση δέν βρίσκεται σέ καμμιά σχέση μέ τήν πνευματική τους κατάσταση. Ἔτσι, τό ἄγχος τῆς καθημερινότητας, τό ἀγωνιῶδες κυνηγητό τῆς ἐπιβίωσης γίνεται πάθος, εἴτε ὁ ἄνθρωπος εἶναι πλούσιος, εἴτε φτωχός. Στήν ἱεράρχηση τῶν ἀξιῶν τῆς ζωῆς του, τοποθετεῖται πρῶτα ὁ ἀγῶνας τῆς ἐπιβίωσης. Στό φτωχό εἶναι ἡ ἀγωνία γιά τά ἀπαραίτητα, στόν πλούσιο ἡ ἀγωνία γιά τή διατήρηση ἤ τήν αὔξηση τῶν ἀγαθῶν.

Ἀσφαλῶς καί μᾶς ἀφορᾶ ὅλους, ἡ μέριμνα τοῦ βίου, εἰδικά στά δύσκολα αὐτά χρόνια πού περνᾶμε. Ὁ Χριστός μας δέν παραβλέπει τήν ἀνάγκη τῆς φροντίδας γιά τίς ὑλικές μας ἀνάγκες. Μήν ξεχνᾶμε τό θαῦμα μέ τούς πέντε ἄρτους καί τά δύο ψάρια. Ἔπρεπε οἱ ἄνθρωποι ἐκτός τῆς πνευματικῆς τροφῆς τῶν λόγων Του νά χορτάσουν καί ὑλικά. Μᾶς ζητᾶ ὅμως νά ζήσουμε μαζί Του καί μᾶς ρωτάει «γιατί τόσο Ἄγχος; Ἄς σᾶς διδάξουν τά ἀγριόκρινα πώς μεγαλώνουν: δέν κοπιάζουν οὔτε ὑφαίνουν. Ἄν ὅμως ὁ Θεός ντύνει ἔτσι το ἀγριόχορτο, πού σήμερα ὑπάρχει καί αὔριο θά τό ρίξουν στή φωτιά, δέν θά φροντίσει πολύ περισσότερο γιά ἐσᾶς, ὀλιγόπιστοι;»


Τό βασικό μήνυμα πού βγαίνει ἀπό αὐτούς τούς λόγους εἶναι ἡ ἐμπιστοσύνη πού θά πρέπει νά δείξουμε στό Θεό. Ἐδῶ ὅμως ἔχουμε ἕνα ἔλλειμμα. Δυσκολευόμαστε νά δείξουμε τήν ἀπόλυτη ἐμπιστοσύνη μας στό Θεό. Κρατᾶμε κάτω ἀπό τό δικό μας ἔλεγχο κάθε φροντίδα, κάθε μέριμνα τῆς ζωῆς ἐπειδή πιστεύουμε ὅτι μόνο ἐμεῖς θά βγάλουμε εἰς πέρας κάθε δυσκολία.

Χριστιανοί μου, ὅλα ὅσα ἔχουν σχέση μέ τή φροντίδα γιά τή ζωή μας, ὅπως μᾶς λέει ὁ Κύριός μας, θά προστεθοῦν καί θά ἐξομαλυνθοῦν φτάνει νά γνωρίζουμε ποιός εἶναι ὁ πλοῦτος τῆς ζωῆς μας. 

Αὐτός ὁ πλοῦτος δέν εἶναι παρά ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ, αὐτή πού βρίσκεται μέσα μας καί χρειάζεται νά τήν ἀνακαλύψουμε. Εἶναι ἡ ταπείνωση, ἡ μετάνοια καί ἡ διακονία τοῦ συνανθρώπου, πού ὑπαγορεύει ἡ ἀγάπη. Ἄν συμπορευθοῦμε λοιπόν μαζί μέ τόν Ἰησοῦ Χριστό τόν Ἐσταυρωμένο καί Ἀναστάντα, ἄν τόν γευθοῦμε μέ τό μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας τότε πραγματικά θά μπορέσουμε νά ἀποθέσουμε σέ Αὐτόν κάθε μέριμνα τοῦ βίου καί νά ἀπελευθερωθοῦμε ἀπό τό ἄγχος τῆς καθημερινότητας. ΑΜΗΝ.

†π.Π. Μεγ.
------------------------------------
Πηγή: imkythiron.gr
------------------------------------

SOS 10-65 ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΦΑΤΣΕΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΥΘΗΡΑ

Aγαπητοί φίλοι,
Υπάρχει εξαφάνιση ηλικιωμένου από τον Ποταμό, Κυθήρων.  Εάν γνωρίζετε κάτι επικοινωνήστε με τη ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, όλο το 24ωρο, στην Εθνική Γραμμή SOS 1065. 

Ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή σας.